• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Die Nibelungen - Der Fluch des Drachen / Sword of Xanten

Started by Mixitron M. Storm, 29-03-2005, 17:32:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mixitron M. Storm

/Menjam naslove u skladu s milion naslova koje će ovaj film imati/

Nakon što smo preživeli predavanje o filmu, rekoh da postavim topik na forum, pa ako još neko ima nešto da doda ili oduzme...

johnson bronson

Meni je predavanje bilo iznenađujuće kvalitetno i ultra-zanimljivo - pre svega jer su predavači fino raspodelili materijal među sobom. Budući da sam većinu stvari o ovom starom mitu napabirčio iz Vagnerovog 'Prstena' i onog crtaća sa Duškom Dugouškom i Elmerom, ovo mi je bilo i dosta informativno. Ko nije doš'o bez njega se moglo (a možda je to i doprinelo opštem kvalitetu - *winks with both eyes*). Eto. Sad sam u fzonu da iščitam to sve lepo pa da onda odgledam film. Čisto od duga dana i u cilju empirijskog istraživanja.

Mica Milovanovic

I ja bih da pohvalim predavače. Bilo je izuzetno zanimljivo i informativno.
Ali to se i očekivalo od takve postave... 8)
Mica

Mica Milovanovic

I ja bih da pohvalim predavače. Bilo je izuzetno zanimljivo i informativno.
Ali to se i očekivalo od takve postave... 8)
Mica

Milosh

Two thumbs up! za predavanje i od mene. Treba cesce da se rade te knjiga/film varijante, bar kad je rec o predavanjima u Lazi... Za april cemo imati strip/film, a za dalje, ako nekome nesto slicno padne na pamet neka javi (i prijavi se).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Morticia

Da ponovim reči prethodnika, predavanje je bilo odlično i zanimljivo, štaviše, jako zanimljivo, iako je, koliko sam razumela, bilo malo vremena za osmišljavanje.
Mislim da sam sada konačno shvatila šta mi je to falilo čitajući Gospodare prstena. Kod Tolkina mi je sve bilo crno-belo, Dobro-Zlo, mislim da je Varvarin i pomenuo to na predavanju. Sva ta strast, zloba, spletke, igre, krv, znoj, prljavo, dekadencija, takmičenja za potencijalne muževe (uzimala sam beleške, definitivno tema za proučiti :lol: ), sve to tako ljudsko mi je falilo kod Tolkina, ali, zato ovde postoji, i to u velikoj količini..
Tako sam i ja, kao i kolega JB, poželela odmah sve da iščitam. Koga zanima, ovde se nalazi link ka engleskoj verziji, evo baš ovde.

Quote from: "Mixitron M. Storm"ako još neko ima nešto da doda ili oduzme...
Oduzela bih:
a) Mixitronu povremeno nadomešćivanje reči kojekakvim onomatopejama i mlataranjem ruku
b) SVIMA PRAVO NA KAŠNJENJE

Toliko.

p.s. podsetite me na crtać...
You're dead, son. Get yourself buried.

varvarin

Zašto Mića sve mora da kaže dva puta ??
Usput... u čuvenom crtaću - definitivno, jedan od najboljih s Duškom - na Vagnerovu muziku (Valkirin let, koju neupućeni prevodioci zovu Valkirov let),  Duškov brkato-bradati neprijatelj Sima Strahota peva: "Ubiću zeca, ubiću zeca... "Pa ima li lepša scena ?!

Mica Milovanovic

Toliko mi se svidelo... :)

Ipak, draže bi mi bilo da mogu da obrišem  :evil:  :twisted:  :?  duple postove...
Mica

Morticia

Quote from: "varvarin"Usput... u čuvenom crtaću - definitivno, jedan od najboljih s Duškom - na Vagnerovu muziku (Valkirin let, koju neupućeni prevodioci zovu Valkirov let),  Duškov brkato-bradati neprijatelj Sima Strahota peva: "Ubiću zeca, ubiću zeca... "Pa ima li lepša scena ?!
Verujem da nema, samo još kada bih mogla da se setim, ne idem mi... :x

Mica Milovanovic

I ja bih radije da se ne sećam, što bi značilo da sam 20 godina mlađi  :x

I ja bih radije da se ne sećam, što bi značilo da sam 20 godina mlađi  :x
Mica

johnson bronson

Quote from: "varvarin"Pa ima li lepša scena ?!

Ima. Kada se Duško pojavi kao Brunhilda na pregojenom konju.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Morticia"
Oduzela bih:
a) Mixitronu povremeno nadomešćivanje reči kojekakvim onomatopejama i mlataranjem ruku

Mixitron je zaboravio pola teksta: ako niko nije primetio - kao što on jeste - n puta je pomešao oca i sina (Sigmunda i Sigfrida), a i Brunhilda i Krimhilda su mu bile zamalo plavuša i crvenokosa.

Nisam primetio onomatopeje, a mlataranje ruku... pa, 'oće to :)

E sad, obzirom da smo imali tačno 0 sekundi dogovora u vezi s predavanjem i da sam sve vreme besneo kako skačemo sa stvari na stvar i nemamo nikakvu sistematiku, niti se vraćamo na nešto o čemu je rečeno da ćemo se vratiti... mogu samo da mislim kako bi bilo da je bilo kako je trebalo da bude ;)

--edit--

Setio sam se da će biti zainteresovanih za listu čekanja. Ne mogu sad da vi rečem zašta je, al', ajd' sad. ;) Dakle, ko bi na listu čekanja, nek' se zapiše. Može na pm.

Mixitron M. Storm

Vidim da niko nije uočio edit. Dakle, svrnite pogled na post iznad ovog.

Morticia

To "ubiću zeca, ubiću zeca" mi ništa nije značilo, tek me je podgojeni konj podsetio, kao da mi se ta scena izvukla iz ko zna koje fioke mozga. Nekako odmah nakon debelog konja (beše Duško Dugouško imao kike?) sevnula mi je još jedna rečenica:

"Ja čarobni kalpak imam, ja čarobni kalpak imam".

zakk

Quote from: "Morticia""Ja čarobni kalpak imam, ja čarobni kalpak imam".
"ja koplje i čarobni kalpak imam."
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Mixitron M. Storm

Quote from: "zakk""da, koplje i čarobni kalpak!"

:x
Mislio sam da će neko pomenuti i koju o filmu...

Lurd

Je l' to Alberih ima čarobni kalpak? To je ono kada ga Votan i Loge odrade kao djače?

To mi je jedna od najomiljenih scena u operi.
My trees...They have withered and died just like me.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Lurd"Je l' to Alberih ima čarobni kalpak? To je ono kada ga Votan i Loge odrade kao djače?

Ima, ali se ne ulazi u to odakle mu. BTW film nema previše zajedničkih tačaka s operom, da ne kaem da bogova nema nigde, mada je jasno da su prisutni.

Hagen of Tronje, face the fate my gods have chosen.
YOUR GODS ARE DEAD!
Soon you will know...

Kako je to jak trenutak...

Lurd

Nema bogova, ali ima vila i patuljaka? Alberih je iskovao sam čarobni kalpak.
My trees...They have withered and died just like me.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Lurd"Nema bogova, ali ima vila i patuljaka?

Pa... nema ni njih...
Od neuobičajenih stovrova, pored zmaja imamo jedino još Nibelunge (koji su pomalo u spirit fazonu), i Alberiha, koji je izbačen iz Nibeluinštva zbog pohlepe.

varvarin

...Što reče Piroćanac kad prepričava predstavu HAMLETA: "Onda se pojavi 'Amletov tatko u duhovno stanje, nema kuče za šta da ga ujede..."

Mixitron M. Storm

PS danas sam dobio komentare na film od kuma&kume(TM). Kum je zadovoljan muzikom, mada je očekivao više klanja (?), dok ga je radnja zbunila i donekle razočarala. U prevodu ovo znači da film nema nijedan šablon. Kuma je, kao žensko, više zgotivila film, mada je iznenadilo što se u jednom trenu film u potpunosti izdiferencirao od toga da bude nešto nalik na lotr (verovatno najveća pohvala koju će  mač&magija filmovi dobijati naredne dve decenije), dok joj je /pazite sad/ radnja bila skroz nalik na.... špansku seriju... gde se ne zna ko kome smešta... i da, iako ima nedostataka, zaslužuje da se nađe u kolekciji.

Kumu sam uputio na proučavanje štiva, a obzirom na kumov prilično negativan stav prema filmu, mogu još jednom da ga najtoplije preporučim.

(da, moj kum nije baš od ukusa kad su finije umetnosti u pitanju)

PS Morticia, repromaterijal je trenutno na lageru kod Zakka i JBa pa možeš njih da cimaš.

I sad kad se isti malo raširio, nadam se da će ova diskusija krenuti onuda kuda sam planirao kad sam je postavio...

Mixitron M. Storm

DVD dolazi!
Mweheheh ;)

http://www.sonypictures.co.uk/homevideo/catalog/catalogDetail_UKDVDCDR35871.html

Sword of Xanten (aka Curse of the Ring)

Format:  DVD
Stars: Benno Fürmann, Kristanna Løken, Alicia Witt, Julian Sands, Samuel West, Max von Sydow.
Director: Uli Edel
Running Time: 190 Min.

SYNOPSIS

A fantasy-adventure story based on Nordic myths of the Ring of the Nibelungs about the son of a simple swordsmith who repeatedly saves his country, not knowing that he is heir to a throne. The original mythology (a heroic saga capturing all the magic, passion, and adventure that have thrilled readers for over 1,500 years) inspired Richard Wagner's opera "The Ring Cycle" as well as J.R.R. Tolkien's "The Lord of the Rings."

About the Film

• Running Time: 190 Min.
• Rated 12
• Genre: Action|Adventure|Epic|Fantasy
• Studio: Tandem Productions
• Copyright: © 2004 Tandem Communications/VIP Medienfonds 2 & 3. All Rights Reserved.

DVD INFORMATION

• Type: Sellthrough
• Release Date: 4/11/2005
• Catalogue Number: CDR35871
• DVD Menu: English

gox

Na zalost nisam stigao na predavanje... a stavio sam ga pod obavezno...
mozda cu zvucati kao da sam pao sa Marsa, ali da li je film izasao kod nas t.j. gde moze da se kupi?
Ep (ili saga?) sam davno procitao, u skorije vreme bilo je nesto o izvorima za Gospodara prstenova (Tolkinov prsten ili nesto tako...). A to bez bogovi, carobnjaci, vanzemaljci, amerikanci... kao da je neko zapeo da racionalizuje i defantastizuje  :?  :)  epove i mitove (Troja...).

johnson bronson

nema da se kupi. nema nigde. ali... da citiram JR Kavurmu:"znamo ljude koji znaju ljude... u time control centre-u... stagod."

Mixitron M. Storm

Quote from: "Goxxx"izasao kod nas t.j. gde moze da se kupi?

Nema to nigde, vi'š da će tek  za pet dana DVD :)
A ako misliš na ono, naaah, ovo nije mainstream, tj. nije još. Mada... ako pažljivo pročitaš diskusiju kaš'će ti se samo ;)
[/quote]

Gospodara prstenova (Tolkinov prsten ili nesto tako...).

Možda samo neki sitni detalji, recimo. tata slomio mač u bitci pa ga onda sinak prekovao od krhotina kad mu prigustilo ;)

A to bez bogovi, carobnjaci, vanzemaljci, amerikanci... kao da je neko zapeo da racionalizuje i defantastizuje  :?  :)  epove i mitove (Troja...).[/quote]

Čarobnjaci su tu. Alberih kuva napitke sve u šesnaest, vračara čita rune, gavranovi dođu nešto kao SMS... zmaj se danas teško nalazi, čak i na mrciništima... a bogovi ne šetaju okolo, mada su odmah iza zavese.

Amera srećom nema nigde. (Nisam siguran da li je Katie-Knight Adams engleskinja ili USArka.)

Troja je drugo. Tamo je gore nego u realsocijalizmu.

Mixitron M. Storm

Uh, sad pogledam drugi desktop, a ono KDE izbacio Kingdom in Twilight pozadinu
5x Kristana, s punom ratnom opremom, i kao se nešto narogušila...
Opet nema spavanja  :lol:

PS
DVD na amazon.de

http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0006FVEO0/qid%3D1103561841/ref%3Dpd%5Fka%5F0/028-8673302-4248517

nađeno na http://katelynonline.net/robert/ (Gishelher)

kadrovi iz filma / iza kulisa

http://movies.monstersandcritics.com/archive/moviearchive.php?item_id=1567&action=images