• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li vam se cini...

Started by ..., 12-04-2005, 00:12:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

...da sa godinama imate sve manje ljudi koji su vam dragi?  Moji prijatelji su otisli napolje i pretvorili se u ajkule i predatore, i kad dodju ovde sole mi pamet kako bih i ja trebao njihovim stopama, retko ko je ostao, rodjaci, oni stariji, prirodno su na nebu, ja vec imam XXXX ovog avgusta i ne shvatam da li da idem u Alchoholic Anonymous da bih prosirio krug poznanika...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Truba

ja se uvijek tješim da mogu ghoulu otići

:lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

angel011

Quote from: "..."...da sa godinama imate sve manje ljudi koji su vam dragi?

Neki odu. Pojave se neki novi.
We're all mad here.

Tex Murphy

Hm..."da sa godinama imate sve manje ljudi koji su vam dragi" ? Ovo je teško pitanje. Naime, bitno je da li se nalazimo u diskretnom prostoru, tj. da li smatramo da se vrijeme pomjerilo naprijed samo kada se završi jedna godina i počne nova, ili njegov prolazak posmatramo kao kontinualan proces. Pretpostavićemo da se radi o drugoj varijanti. U tom slučaju, posmatramo cjelobrojnu funkciju definisanu na desnom dijelu realne ose (možemo da uključimo i nulu). Vrijednost funkcije u svakoj tački jednaka je broju dragih ljudi koje osoba ima u tom trenutku. Tehnički, ovo je zapravo funkcija dvije promjenljive. Naime, ako je n broj dragih ljudi koje osoba A ima u trenutku t, pišemo f(A,t)=n. U tom slučaju, grafik funkcije predstavlja neku površ, pa ćemo se zbog jednostavnosti ograničiti na jednodimenzionalan slučaj (za svaku osobu posebno posmatraćemo zavisnost brojeva n i t). Uzmimo proizvoljnu osobu A, npr. Nikolu Kalabića. Možemo i nekog drugog, npr. Nikolu Teslu ili Hitlera ili Ghoula ili moju babu, nije bitno. Daklem, za svako A vrijednost funkcije u početnom trenutku je 1 (pod početnim trenutkom podrazumijevamo trenutak rođenja, a jasno je da tada svako ima samo jednu dragu osobu, a to je njegova mama). Ta vrijednost ostaje neko vrijeme, sve dok beba ne upozna svog tatu. Najčešće. Daklem, tada vrijednost postaje 2. Naravno, ako tata ne počne bebu od prvog dana da mlati bez ikakvog razloga, tada broj dragih osoba ostaje 1. Daklem, svaki put kad neko postane drag, vrijednost funkcije se povećava za 1. Gubitkom drage osobe, vrijednost se smanjuje za 1. Jasno vidimo (kad nacrtamo grafik) da je ova funkcija prosta i pozitivna (mada se dozvoljava da uzme vrijednost nula). Takođe, jasno uočavamo njenu prekidnost. Naime, prekidna je u svim tačkama u kojima se broj dragih osoba mijenja. Ali, ako ništa drugo, ona je dio-po-dio neprekidna (tj., jednostavno rečeno, njen grafik može da se razbije na konačan broj neprekidnih funkcija). Na onim intervalima gdje je neprekidna, ona je i konstantna. Primjećujemo odmah da funkcija preslikava samo malen dio poluose, zbog ograničenosti života individue. No međutim, mi možemo da postupimo lukavo i dodefinišemo funkciju tako što joj dodijelimo vrijednost 0 počev od trenutka smrti individue (kontam da niko ko je mrtav ne može da ima dragu osobu) pa nadalje. Sada je funkcija definisana na čitavoj poluosi. Naravno, ona je i integrabilna, a integral se lako računa.
Nakon što smo uspostavili ovu jednostavnu matematičku interpretaciju, tj. matematički model, da se precizno izrazim, možemo da razmotrimo ...-ovu tvrdnju.
Odmah nam upada u oči da je ona tačna samo u malom broju slučajeva. Naime, bukvalno interpretirana, značila bi da niko nikad ne može da ima više od jedne drage osobe (tj. svoje mame). Pretpostavljamo da pisac nije htio to da kaže, nego da počev od nekog trenutka t, broj dragih osoba biva sve manji. Preciznije rečeno, funkcija je nerastuća i nekonstantna od trenutka t, a logično u trenutku t dostiže svoj globalni maksimum.
Tvrdnja angel011 "neki odu, pojave se neki novi" zapravo znači da se vrijednost funkcije stalno povećava i smanjuje, te da ne možemo da predvidimo njeno ponašanje.
Grafik ove funkcije kod Komija (tj. Željka) je jednostavan, ali veoma poučan. Naime, funkcija je konstantna i njena vrijednost je 1  :twisted: Nažalost, ne znamo tačno trenutak u kome je na spisku dragih osoba Ghoul odmijenio njegovu mamu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

...

SLoteru Niche, Zarkovo ti kliche!

sad mi je sve jasno, zivele funkcije, linearne, nelinearne, kontinualne i diskretne i sve ostale :)
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!