• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta mislite o forumu specijalizovanom za strip?

Started by Boban, 18-04-2005, 21:57:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

U okviru Belog Puta, naravno.
Nesto kao stripovi.com, ali ne primarno posvecen Bonelijevim junacima, vec kompletnoj stripovskoj sceni.

Hajde da malo pricamo o tome.
Realizacija foruma je pitanje dana, ali postoje raznorazne dileme.
Da li napraviti podforume i koje: evropski strip, americki, graficki romani, manga, boneli...
Na forumu ce se raspravljati, pored ostalog, o izdavackim projektima Belog Puta i mozda cak i podvrgnuti neke odluke (izbor, nacin, prevodilacke dileme...) javnom mnjenju.
Pretpostavljam da ovde ima zainteresovanih za ucesce i mozda moderatorske funkcije.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Duh_koji_hoda

Quote from: "Boban"U okviru Belog Puta, naravno.
Nesto kao stripovi.com, ali ne primarno posvecen Bonelijevim junacima, vec kompletnoj stripovskoj sceni.

Hajde da malo pricamo o tome.
Realizacija foruma je pitanje dana, ali postoje raznorazne dileme.
Da li napraviti podforume i koje: evropski strip, americki, graficki romani, manga, boneli...
Na forumu ce se raspravljati, pored ostalog, o izdavackim projektima Belog Puta i mozda cak i podvrgnuti neke odluke (izbor, nacin, prevodilacke dileme...) javnom mnjenju.
Pretpostavljam da ovde ima zainteresovanih za ucesce i mozda moderatorske funkcije.

Pa mislim da bi bas bila fora kad bi podelili forum na sledece sekcije: superheroji, americki stripovi za zreliju publiku, bonelli (ali sa zabranom pominjanja Zagora :lol: ), francusko-belgijska skola, manga, spanski strip i ostalo (tj. sve sto ne spada u ovde navedene opcije)

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

marlowe

ja sam za jer smatram da je takva vrsta interakcije izmedju izdavaca i konzumenata/ljubitelja odlicna ideja.
:twisted: bonelijeva produkcija treba da bude podforum podforuma evropskog stripa. :twisted:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

sigismundus

strip forum novog izdavača je neizbežan. jasno ko beli dan. skoro kazao ko beli put. a pošto ne može, da se piše samo o izdanjima Belog puta, jasno, da treba napraviti informacijski i referenčni sajt, koji če biti vredan ogleda. što se mene tiče, ne bih radio takvog foruma što se stripova tiče, kao što su stripovi.com, ili stripovi.net ili znaksagite. to mi se čini suviše statički. i nepregledno. tako u vezi informatike kao referencija. kao prvo, ja bih, recimo postavio trodimenzionalni informacijski pano/prostor na sredinu, a s leve i desne su polazne tačke. možda govorim gluposti, ali tako sam zamišljao svoj projekt. Pošto sad imamo Beli put, koji u principu reklamira a i predstavlja svoja dela i autore, prvo na levi spisak svih izdanja, spisak svih autora, možda i izdavačkih kuči. sa klikom recimo na sin city, otvara ti se paleta cijele kompilacije graphic novels sin city. a istovremeno se pojavljuju na levoj strani i druge polazne tačke. recimo miller, njegova dela, scenaristi, koloristi, magazini u kojima je objavljivan, edicije na kojima je radio (recimo batman, pa daredevil, pa elektra...) i to se opet može otvarati u nedogled, ka srodnim autorima, žanrovima i slično, dok se povremeno možeš i vračati na polaznu tačku. osrednji dio izgleda dakle kao relief, gdje je na snazi likovno gradivo, ali isto klikom odlaziš u nepoznato. Tamo gdje se odčitavaju djela i avtora, koji su kompatibilni istoj temi. sve je to prepleteno. Tako recimo samo jednim klikom možemo otvoriti kompletnu bibliografiju Heavy Metala, ako je autor ikad radio za taj časopis.
no na desnoj strani imamo mi recimo druge polazne tačke: jugo strip, autore, koje ne izdaje beli put, žanrove, kao western, znanstvena fantastike, horror, novinski strip i opet se klikom otvaraju podpodručja. bar tako sam zamislio ja jugo scenu sa stripografijom. otvaraš western, pa ti se otkrivaju mogučnosti: edicije crtani romani, west strip, autori arthuro Castillo, Ortiz, junaci kao ringo, vajat erp, bufalo bil, i tako u beskraj. sve to maksimalno povezano, doradjeno in na kraju povezano u jednu veliku cjelinu. sa slikovnim materijalom. tako, da nikad ne ostaneš u čorsokaku. uvek možeš dalje.
To pričam zbog toga, jer mi se sva rešenja, koja prakticiraju poznati sajtovi, kao i stripografija na znakusagite, čine dosta nepregledne i statičke. Pa ma koliko bile potpune i doradjene.
No, to je naravno samo jedan vidik. Onda trebamo chat. To što ga znaksagite nema, greška je. no, bar ja jedva mogu doči na njega, morao bi biti lakše dostupan, ako još uopšte radi.
dalje idemo na stacionarniji model, to jest princip, koji podržavaju svi poznati sajtovi. Forum, naravno. Razgovori, otvaranje tema, glasanje i slično.
dalje, film. Naravno prvo filmovi, koji su direktno vezani na Beli put graphic novels, onda mogu i televizjske serije (šta ja znam Batman...) jer mislim, da to mora biti jako naznačeno. Zbog komercialnog efekta.
I onda još galerije slika, nekakve monografije ilustratora, prvenstveno autora, koji izdavač objavljuje, a s vremenom i druge.
Te shopping place. Naručivanje preko e-maila.
Smatram, da bi bile potrebne dugoročne najave i tako predstavljanje i reklamiranje autora i djela. I pre svega raditi na opusima, što se več radi, kako razumem. Onda imamo i predloga forumaša i glasanje i razmotrivanja, što se traži na našem tržištu.  
I još jedan predlog, za koji mislim, da baš neče biti popularan. gdje su domači autori? Zar ne bi bilo potrebno novim generacijama predstaviti Bekera, Maurovića, Radilovića... No, ima jih nekolicina, koji bi zaslužili po jednu debelu knjižurinu. I vjerujem, da bi se to kupovalo.
Pa može se napraviti klub, sa poručivanjem unapred, sa popustima...
No, dosta sam lupetao, izvinjavam se, ali još jednom pozdravljam ideju, da se napravi jedan novi, ozbiljni strip sajt, koji neče glupavo praviti idole od nekih junaka, koji ne vrede ništa. ama baš ništa.
onaj, koji sniva tudje snove

DušMan

I ja sam zainteresovan za forum. To sa podforumima je dobra stvar, tako da ako vec mora da postoji Bonelli sekcija, nece se mesati sa ostalim stripovima.  :evil:
Samo se plasim da ce svi ne-Bonelli podforumi imati 2-3 clana koji ce ih pratiti, dok ce na ovom biti guzva.
A onda, ako postoji forum "Americki strip", treba napraviti podelu po kontinentima ili zemljama? Ili po izdavacima?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Duh_koji_hoda

maccak

Naravno da sam ZA forum.
Samo ja ga ne bih dijelio ni po kontinentima ni po izdavačima. Kako da bude npr. Američki strip pa podkategorije mainstream, underground, superheroji i sl., pa francuski to isto i tako unedogled. Meni se te podjele ne sviđaju.

Jedinu podjelu koju bih odobrio je da poseban dio foruma bude namjenjen kao pitanja i savjeti Izdavaču, a sve ostale teme u rubriku Stripovi.

S07IW

Ako se uvode podforumi, moze da bude i jedan za domace autore. Ne verujem da bi to ispustili, ali tek da pomenem...

----

2 min. later: aha, vidim da je pomenuto. Ko mi kriv kad ne citam pazljivo.

Poz.
Zivot je loman i krt, dok kazes trt, dodje ti smrt.

Duh_koji_hoda

Quote from: "maccak"Naravno da sam ZA forum.
Samo ja ga ne bih dijelio ni po kontinentima ni po izdavačima. Kako da bude npr. Američki strip pa podkategorije mainstream, underground, superheroji i sl., pa francuski to isto i tako unedogled. Meni se te podjele ne sviđaju.

Jedinu podjelu koju bih odobrio je da poseban dio foruma bude namjenjen kao pitanja i savjeti Izdavaču, a sve ostale teme u rubriku Stripovi.

treba ga podeliti, jer bi na tom zajednickom forum svaka ema bila vezana za Bonelli, a to mraci

DušMan

Ali ja ne vidim poentu da na forumu Belog puta uopste bude price o Bonelliju, osim ako Beli put ne odluci da izdaje nesto od pomenute kuce.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

marlowe

Quote from: "DušMan"Ali ja ne vidim poentu da na forumu Belog puta uopste bude price o Bonelliju, osim ako Beli put ne odluci da izdaje nesto od pomenute kuce.

tako je. srbija bez bonelija! cuvajmo nasu zivotnu sredinu, neka bude chista!
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Što se tiče foruma, teško je sprečiti ljude da pričaju o čemu hoće, pa u tom cilju ne bi bilo loše da postoji Boneli rezervat u kome bi mogli da obitavaju ljubitelji istog; što se tiče izdanja, koliko sam ja upoznat, u 30-godišnjem planu Belog Puta nije predviđen Boneli ni u kakvom obliku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Bilja

U principu, ja sam za.
Ali realno mislim da nece uspeti. Bila sam ucesnik na nekoliko strip foruma, naravno i na stripovi.com i koliko sam mogla da vidim, potrebno je zaista mnogo truda da se forum pokrene s mrtve tacke. Jednom sam se upisala na neki novi (strani) strip forum koji se NIKAD nije odlepio sa mrtve tacke (citaj: nema novih postova godinama).
Cak i ovde na ZS strip podforum je, po meni, najstaticniji forum od svih. Na njemu cesto nedeljama nema nove poruke.
Koliko ljudi i zaista ima ideju o cemu bi se tu moglo pisati?
KOliko ljudi iole poznaje strip scenu da moze da ucestvuje. Ja prva, iako sam veliki ljubitelj stripa ne poznajem nekih 70% materijala koji se spominje na stripovi.com forumu. Kod nas, osim razume se u Beogradu (a i gde bi drugde), prakticno jedva da ima da se kupi i Boneli, a kamoli nesto manje poznato. Na sajmu knjiga u Bg ko je obratio paznju mogao je da opazi uniformnost strip standova, tj veoma slican sadrzaj na svim, od cega je nekih 90 % Boneli, a ostatak najnovija izdanja, i to uglavnom domaca i ex-yu, dakle nista strano i nista starije od godine dana. Kad sam ih pitala za neke autore, oni uopste nisu ni culi za njih.
Da nije bilo Stripoteke, kod nas za neke zaista sjajne strip albume NIKO ne bi ni cuo.
Trebace vam sjajna organizacija i veoma originalna ideja foruma da bi uspeli, jer konkurencija je odlicna. I trebace volje da se to pokrene a ne beskrajno ping-pong lupetanje kad dvoje naizmence pisu po recenicu-dve.
U svakom slucaju, puno srece!
Bilja
----------------------------------------@

eric cartman

Screw you guys I'm goin' home

The Force

Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

The Force

Prije svega za svaki je forum neophodna međusobna tolerancija razlicitih afiniteta, sklonosti, navika i dr.
Ping-pong lupetanje je ponekad neophodno radi onog klasicnog chat štimunga (citaj:  ugodjaja) a i ne mozemo ocekivati od svakoga da djeluje po nacelima nekih nametnutih kvota u pisanju/postanju  :D kao i što ekipa nije uvijek raspoložena za dubioze u forumksoj komunikaciji, iz ko zna kojih osobnih razloga. Smajliji su tu genijalan nadomjestak...
Komercijala (Bonelli i ekipa) je takodjer A MUST za svaki novi strip sajt ili forum jer ona privlaci šaroliko društvo koje je onda moguce šire obrazovati unutar strip kulture, ako takvo što kod nas uopće i postoji kao jasno definirana i jasno omedjena struktura sa tradicijom i kontinuitetom (to je vec tema za neki drugi topic). Ako je u pitanju izdavac, koji ce napraviti veoma korisnu i pametnu stvar s otvaranjem foruma radi, kako rece moj današnji superheroj marlowe  :lol: , priblizavanja izdavaca svojim konzumentima, onda neke kategorije koje nemaju direktne veze sa izdavaštvom gube svoj smisao i bespotrebno raspršuju forum.
marlowe  8)  je mudro zborio, a i svi ostali...

Moja iskrena podrška Bobanu u svim aktivnostima i lijepi pozdrav iz Hr.
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...