• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mixed Martial Arts

Started by ..., 23-05-2005, 13:19:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Prvo takmicenje ovog tipa koje je naslo siru publiku je bio Ultimate Fighting Championship, ideja Helio Gracie-ja. U prvim UFC ne znam da li je bilo zabrana. U drugom ili trecem je vec uvedeno to da nema ujedanja, ubadanja prstom u oko i mouth/nose hooks. Posle su se pojavile druge asocijacije, uvedene su runde, borbe su se neretko odrzavale u ringu a ne u kavezu, itd.

S jedne strane , na ovakvim spektaklima se desavalo da ring posle borbe izgleda kao da su ga posipali paradajz sosom a borci...bez komentara...

S druge strane, ove borbe su dokazale da su karate, kempo i sl. tradicionalne vestine koje u realnosti ne vrede nista, to jest vrede ako i vas protivnik koristi karate. U prvi plan su izbili Submission Wrestlers (Gracie Jiu Jitsu borci, japanski pro keceri, JUdo/Sambo) , grcko rimski i freestyle rvaci koji znaju i da udare, kao i kickboxeri i thai boxeri...

Ne mogu da kazem da volim ovaj sport, jednostavno nije fer sesti na nekoga ko je pao i hraniti ga udarcima dok mu se faca ne pretvori u kashu, ali sam uvek radoznao da vidim borbu tipa rvac protiv kickboxera, judo borac protiv jiu jitsu itd...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!