• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

solo corben, dc comics

Started by sigismundus, 29-05-2005, 10:45:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

jako mi se svidja nov projekt DC-ja: solo. daje se mogučnost jednom artistu, da u jednoj sveski od 48 strana radi što hoče. Do sada su izmedju ostalih došli na red Tim Sale (sa Brianom Azzarellom), pa Darwyn Cooke, pa Moench, i sada i Corben.

Sveska Solo, sa Richardom Corbenom izašla je februara 2005 i unutra ima pet priča. Za četiri je scenarij pisao sam Corben, a za poslednju, i najbolju, John Arcudi.
Neču da kažem, da mi se Corben svideo več od prve. Polako sam se navikavao na njega, na prvim undeground sveskama Fantagorja, pa na prvim brojevima francuskog Metal Hurlanta, gdje su reprizovali do tada nacrtanog Dena, pa i neke krače priče. S vremenom sam tako zavoleo njegov jedinstven stil, da sada redovno tražim sve što uradi. No, imam i sreču, da sam suradjivao u projektu njegove bibliografije, pa kadtad dobijem i ponešto, za što nisam ni znao, da je izašlo.
Kao ovaj solo.
Fantastičan je. Smatrajte to kao color album za male pare.
Priče su:
Belzons Treasure, Cyclops, Home Coming, The Plague, The Spectre: Missing Life.To su priče o blagu, pa priča o tome, kako su ljudi iztrebili civilizovanu rasu i na tome izgradili svoj svet, western o povratku odmetnika kuči sa zanimljivim preobratom, pa priču o srednjevekovnoj smrti, koja me podsetila na film Meso i krv Rutgera Hauera, i na kraju priča o onome, koji hoda izmedju živih i mrtvih. Jer mrtvi moraju još neko vreme ostati na zemlji i isplatiti svooj dug. Onome kojih jih vidi. A to je glavni akter, koji od njih prikuplja podatke o zloičinima i brine za to, da počinoce stigne kazna. I ona zemaljska, od policije, i ona prava, groznija.
Zanimiljivo je, da Corben crta u dva različita stila. Jedan je klasični, prepoznatljiv, a drugi pomalo podseča na rad Johna Severina, osobito ma njegov trade: Desperadoes, Quite of the Grave. Da se ograničim na njegov kasniji rad u koloru. Corben zapravo crta u stilu, u kojem je napravio Hellblazera: Hard Time, i meni, koji sam dugo voleo Severina, to jako leži. Čak i neki kritici kažu, da mu je Hellraiser nešto najbolje, što je uradio. No, o tome mislim ne vredi diskutovati, jer bi onda morali na jednu stranu stavljati čitav Den opus, pa Edgara Poa, pa Bodyssey, Bloodstar i dalje, a na drugu njegove retke eksurze u western, kao što je Homecomng, i Spectre. I naravno Hellblazer.
Šta drugo, nego najbolje preporuke za ovu sveščicu, a izgleda da mi nema druge, da se polako pobrinem, da dobijem i ostale solo sveske. Jer je očigledno, da je to nešto vanserijsko.
onaj, koji sniva tudje snove

David

Ej, Sloventz, samo da te obavijestim da je ovdasnja centralna biblioteka (Malmö, Sweden) dobila primjerak 'Stripburgera' pod imenom 'Warburger'...
Za sada je od ex-Yu ekipe jos zastupljen samo Zograf sa 'Dream Katcherom', a u siri izbor spada Sacco nsa svojim bosanskim albumima.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

sigismundus

iako mi se stripburger uopšte ne svidja, edicija warburger daleko odskakuje od njihovih standarda. tako, da je baš fino, da je baš ta stigla i u malmo. hvala na vesti.

David

Drago mi je da vidim nesto nase takvog tipa...
& jos jedna off-topic digresija (obecavam, necu vise):
jeeeebote, jest me odera jedan ljubljanski taxita zimus kad me je vozio do Brnika (koliko ono min. ima do tamo? 30-ak?), naplati mi to 30E.
Ali uz pricu, na cistom&starom s-h: 'ali posto si nas, odbijam ti jos onih 7E od prave cijene, stranci ne bi prosli'...

sigismundus

proverio sam.
prevoz do Brnika morao bi te koštat tako 17-18 eura.
žao mi je na lošem iskustvu.

David

Tnx, covjek, haos si; onda mi informacija mogla da vrijedi za sliojedeci put, posto cu ponovo preko Lublano ovog ljeta, & tour & retour.
Inace, bio je jako pricljiv: red pitanja o Svedskoj i o Bosni, red mojih o Slo (pa sam saznao, npr, da vam je krenulo vec bolje sa pristupom u EU; roba je, navodno, pojeftinila), pa zajednicki red po politicarima 'koji su sve to...'.
Valjda mu je i animacija i srdacnost usla u cijenu... :)

P.S. Jos je ostalo pitanje koliko ima do Brnika u km? (Huh, vide se, cini mi se, sa njega Julijske Alpe...)

sigismundus

evo, pobrkljao sam netom, videh da je moj solo corben bio drugi u produkciji solo DC, da jih je za sada 6, i da je najavljen več novi Corben solo:

Ponovo kolekcija pet kratkih priča, sve od Corbena, scenaristi: Corben, Chiarello, Arcudi, Loughridge, Stewart, Morelli.

Svidja mi se to, da prihvača rad drugih scenarista. Ima zato i bolje stripove. Pogledajte samo Hermanna, pa i našeg Devlića. Mislili, da znaju sve sami. Pa makar odlični crtači, loš scenario. A odličan scenario može, da izvuče lošiji crtež, dok odličan crtež ne može izvuči loš scenario.

...

Tako je Sigi, konacno da neko kaze pravu stvar, prica je prica, bila ona ilustrovana ili ne...mada, priznajem, Deathblow od Jim Leeja je remek delo iako ima prosecnu pricu.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

...

Jos samo da pljunem Franka Millera, on je uprskavao stvar cak i kada je crtao fantasticno...ne kapiram njegov status poluboga u Americi, ali valjda je Amerima trebao neko ko nije Allan Moore ili Neil Gaiman da ga kuju u zvezde. Najbednije je to sto je cak i njegov najbolji rad tusirao neko drugi, imenom Klaus Jansen...cak ni Sin City nije toliko dobar vizuelno koliko Daredevil.

Koja je tek beda scenario doticnog Millera...'lomim mu vrat ali ne i kicmu'...kakva visokoumna naracija...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

marlowe

Quote from: "..."Jos samo da pljunem Franka Millera, on je uprskavao stvar cak i kada je crtao fantasticno...ne kapiram njegov status poluboga u Americi, ali valjda je Amerima trebao neko ko nije Allan Moore ili Neil Gaiman da ga kuju u zvezde. Najbednije je to sto je cak i njegov najbolji rad tusirao neko drugi, imenom Klaus Jansen...cak ni Sin City nije toliko dobar vizuelno koliko Daredevil.

Koja je tek beda scenario doticnog Millera...'lomim mu vrat ali ne i kicmu'...kakva visokoumna naracija...

Grrrrrrr...rrrrrrrrrrrrrrrrrrr....
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

profesor

Sjajno, vec sam se zagrejao.I inace obozavam Korbena.Nazalost nisam toliko upucen u njegov kasniji rad(osim onog objavljenog kod nas i ovaj skoroobjavljeni Banner(sjajno,sjajno)).Znam kada sam govorio jednoj koleginici sa akademije o njegovom radu pokusavajuci da joj ga priblizim u likovnom pristupu pa sam ga nazvao Gojom stripa.Svidela mi se ta paralela, iako je manjkava,znam.
Sad nakon ovog prikaza mogu samo da sedim i placem :(  :cry: , jer nema sanse da to nabavim. Bar sam naucio lekciju NE CITATI PRIKAZE STRANIH IZDANJA POGOTOVO AKO VAM JE AUTOR DRAG. :x
Inace dali Beli put planira objavljivanje Korbenovih prica iz 1001 noci (nisam siguran mislim dali su Arabian Tales/Nights :roll:  pomozi Sigismundis ti si tu strucniji) to je valjda izaslo u Vertigu
Memento mori

sigismundus

eh, da
No, Tales of Arabian Nights nije izašlo u Vertigu. Što se tiče planova Belog puta, nisam ovlašten, da kažem, što se planira. Žao mi je. To je ovde isklučivo Bobanova stvar. Jedino što mogu reči, da Corben za sada nije baš u prvoj liniji objavljivanja, a to je to. A to več ionako znate iz planova, koji su objavljeni.
Inače, i ja sam zaljubljen u Corbena. Potraži njegov profil i bibliografiju u stripografijama. Siguran sam, da češ nešto nači, što če te zanimati. A ja spremam kratak prikaz njegovog Vertigo Swamp Thinga i Punishera, poslednji čovek na zemlji. To je takooo dobro.

profesor

CORBEN JE RADIO NA SWAMP THINGU!!!!!! :?
Pozivam sve zainteresovane za kupovinu jetre i bubrega(levog) da mi se jave .Cijena(naravno) prava sitnica.
U stripografiju ne smem ni da gledam.Siguran sam da cu naci puno toga i time samo jos vise produbiti agoniju.Pakao se sigurno ne razlikuje mnogo od ovoga.
Sigismunduse  inkvizicija u srednjem veku bi te zlatom placala.Stvarno umes da utrljas so na ljutu ranu.Elem jedva cekam prikaz*mazohisticki nagon,sta li*
Memento mori

profesor

....sramni potez ocajnika-imalitonegdedaseskine :oops:  :oops:  :oops:  :oops: (ubmrecu od stida)
Memento mori

sigismundus

pakao, da,da

kad ponekad chatam, imam podpis:
for those who are imprisioned in hell, heaven must be felt like a feeble imitation of broken dreams
podseča na sandmana

inače, da ne tražiš suviše, evo dole linka, tamo ima i nekoliko stranih izdanja corbena, na dodatnim linkima

http://znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=495&sid=1ffb5c9d14aff5e30a70a25f9002969b

sandman

A profesore, ukoliko zelis da ustedis put i vidis kako Pakao bukvalno izgleda (ozivljen u jednom stripu) pokupuj sve v4 Swamp Thingove koje je crtao Enrique Alvar Major Breccia a pisao moj novi najomiljeniji mladi scenarista Joshua Dysart

Znam da ce ti mozda zazvucati svetogrdno ali po meni cak bolje i od master Corbena

DC je pokusao da vrati Swamp Thing na staze klasicnog horora na kojima se taj serijal nalazio pre Moorea, u Bernie Wrightson startnoj fazi i uspeo u tome, gotovo bez i jedne mane

sigismundus

jeste, swamp thing/vertigo 9-12(januar-april 2005) enrique breccia
pa i meni je breccia bliži nego corben
no, corben mi je sve bolji, jer mnogo puta poprima neke likovne karakteristike od Severina. onako, kako je crtao Hardtime, Hellblazera
i još sad se čudim, kako je malo alvar mayorja objavljeno kod nas, jer nacrtao je Breccia 56 epizoda. no, ja te sveske, swamp thing od Breccie, još čekam, a vjerujem, da mora biti famozno
uzgred, sand, kako ti uspeva, da uspevaš i scenariste stavljat na pravo mesto? ja za joshua dysarta čujem prvi put.

sigismundus

išao sam pogledat, kako izgledaju kolori od Breccia. sjajno je. prije sam se malo plašio, jer je Breccia više poznat kao crnobeli crtač. Jedini kolor koji sam prije vidio od njega, bio je Merchants of Death. I nije bio dobar. Njegov otac, Alberto, u koloru za moj ukus nije bio dobar, čak katastrofalan, no u crnobelom nije mu bilo premca. Drago mi je, da je Enrique dobar i u koloru. I koliko je toga več nacrtao. Maja je počela več nova priča. Još malo, pa če koji trade. Izgleda, da me čeka teška uživancija.

profesor

Pogledo' i ja.Stvarno izgleda sjajno onaj teaser od 7 stranica.Naslovnice mi se cine malo jednostavnije nego sto sam navikao.Koliko ih je objavljeno do sada?
Svidja mi se ponovno ozivljavanje jednog od heroja mog detinjstva. Ali nikada necu moci oprostiti urednicke odluke koje je vrsio DC zbog kojih je upropasten jedan od potencijalno najboljih serijalate kuce(Glupi,glupi urednici).
Ne mogu ni da zamislim Morta Cindera u koloru,mislim cemu to.Kao kad bi nekom Ameru palo na pamet da objavi luksuzno izdanje Sin City-ja -U KOLORU.Ja cak ne trpim ni Corta u boji.
Memento mori

sandman

Da, taj od 9-12 je prvi Dysartov. I Breccia i Dysart su za sada imaju po tri storylineova, od cega dva zajednicka i iskristalisali su se kao novi redovni ST dvojac

Kako uspevam da stavljam i scenariste na prvo mesto? Pa krajnje jednostavno Ziga - pratim rad crtaca kao i scenarista. Dysarta sam zapazio jos dok je radio na Violent Messiah Imageovom kultnom serijalu o ikoni sa koznom maskom i skalpelom. U ST serijal uskocio kao fanboy serije i sticenik Andyja Diggla koji je i zapoceo najnoviju v4 ressurekciju. Dysart ima gotovo barkerovsku zicu da udje u negativace i ultimativno nasilje, sto je, u spoju sa Enriqueom "imam dara za pipke" Brecciom kome je jos cale uspesno obradjivao Ctulhu mitos i Lovecrafta, fantasticna hard horor kombinacija (BTW upisi i Enriqueovog LOVECRAFTA u spisak za hitne navke - postoji i u A4 formatu u francuskom izdanju sa tvrdim povezom)

Inace, kolor koji oduzima dah i ostavlja utisak kao da je sam strip slikan delo je jednog drugog mladjeg Breccie, Martina (Alberovog unuka-sestrica)

E, sad. Ne znam dal je red da vas, posle toliko potencijalno dobrih vesti, i rastuzim. Pomenuo sam da je novi Swamp Thing gotovo bez mane - a mana se zove Will Pfeifer, jedan od ocajnijih scenarista Vertiga. 9b liga. Dno dna.

UPRAVO WILL PFEIFER JE RADIO CORBENOV MINI-STORYLINE OD DVE EPIZODE

Will Pfeifer (a time i Corben) ce BITI SKROZ PRESKOCEN U TREJDOVIMA koji izaze krajem avgusta, za razliku od Dysartovih i Diggleovih epizoda

Eto, rekao sam  :cry: