• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UNLEASHED

Started by crippled_avenger, 30-05-2005, 05:11:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

UNLEASHED je nesumnjivo najbolji Jet Lijev film iz americke faze, a posto ga je koreografisao Yuen Wo Ping, staje uz rame sa njegovim vrhunskim ostvarenjima uopste, gde je po meni, na samom vrhu bas Pingov TAI CHI MASTER.

UNLEASHED polazi od cronenbergovsko-chanwookparkovske premise o coveku koji je od detinjstva tretiran kao pas za borbe i aplicira je na sheldonlettichevsku bloosportasku mehaniku. Nazalost, propusta priliku da je razradi do krajnjih mogucnosti, ali da je zaista i razradio, UNLEASHED bi bio epohalno epsko ostvarenje, kakvo mozda cak nismo ni zasluzili.

Ovako, UNLEASHED polazi od genijalne premise, vec posle prvog cina nam pokaze da nece ostvariti njen istorijski potencijal, ali zatim nastavlja da isporucuje niz zadovoljstva.

Pre svega, film je smesten u London, u gangsterski milje na razmedji LONG GOOD FRIDAY (uostalom Hoskins je tu) i LAYER CAKE u kome cela stvar ima svoju reinvenciju. U tom ambijentu prakticno nikada nismo gledali martial arts film, i tu se stvari osvezavaju, kako zbog dizajna i mentaliteta tako i zbog neubicajenog vajba u obligatory dramskim scenama.

Zatim, Yuen Wo Ping radi zaista svoju maestralnu koreografiju. OK, nije ovo IRON MONKEY, ali sa Louis Letterierovom tradicionalno hiperkinetickom rezijom, Yuen pokazuje zasto je Corey inferiorniji od njega, uostalom obojica su radili sa Letteriereom.

Konacno, nesto veci koeficijent drame, ne smeta filmu, ali je svakako kvalitet na strani akcije i miljea i po tome ce se najpre pamtiti. Zato je taj pokusaj crossovera vise dostojanstven nego sasvim uspeo.

Obavezno pogledajte film!
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"UNLEASHED bi bio epohalno epsko ostvarenje, kakvo mozda cak nismo ni zasluzili.

ponekad pomislim da ne zaslužujemo ni da čitamo ovakve panegirike
https://ljudska_splacina.com/

Black Mamba

jako dobar film

ghoule izem ti avatar