• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Besplatan besmislen post

Started by Tex Murphy, 05-06-2005, 04:16:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Vidim ja da ima jako malo postova ovde u posljednje vrijeme, pa reko da napišem neku glupost. Upravo je na teveu Chasing Amy, film koji sam prije mrzio baš zbog emotivno-baljezgatorskih ispada kao što je onaj koji se upravo dešava. Džoi Lorin Adams se dernja na Bena Afleka zato što joj je ovaj izjavio ljubav u autu. Do đavola, ovo grozno glumatanje je nepodnošljivo. I sad, nakon što mu je očitala bukvicu i on odlazi pokunjen, ona se zatrči prema njemu i zabije mu jezik u grlo. Šteta, a film je baš lijepo počeo. Bila je ona sjaaaaaaaaaaajna scena na pres konferenciji, pa onda tamo u onom (gej?) baru kad se Dž. L. žvalavi sa svojom curom, a Benu Afleku se vilica vuče po podu... Priceless! Nije taj Kevin Smit netalentovan momak, naprotiv. Samo je... šta ja znam. Zašto neko nakon odličnog prvog filma snimi gomilu gluparija? E sad, da se opet vratim na Čejsin Ejmi. Evo - interesantna tema: Kako će Ben Aflek da se nosi sa činjenicom da je J.L. Adams prije njega imala seksualna iskustva o kojima je on samo čitao u knjigama? Ali sve je to nekako... šta ja znam. Dok se nešto ne desi u ovom filmu, napišimo sljedeću konstataciju: J.L. Adams je OČAJNA glumica. Dobro, možda ne baš očajna, ali sasvim sigurno nije ni dobra. Kevin Smit nije loš scenarista, ali pravi fatalnu grešku - misli da je genije i da je on od svih ljudi Bogom dan da nam u detalje objasni komplikovane aspekte muško-ženskih odnosa, kao i cjelokupne ljudske prirode. A J.L.A. je uvjerena (mora da je često išla u pozorište kad je bila mala) da što se više dernjaš bolje glumiš, što nam obezbjeđuje onu goreopisanu scenu. I šta je do đavola s krajem? Ops, ostavićemo kraj za kraj (ili za kasnije). Htjedoh reći, i Ben Aflek se ponaša slično kao cura mu u ovom filmu. S druge strane, Džejson Li je car. Mada zapravo manje više (poput Ovena Vilsona) ima istu ulogu u svakom filmu. Bio je odličan npr. u Mamfordu. Pa i u Čejsing Ejmi. A i bio je vlasnik jedine dobre scene u onom propalitetu od filma koji se odaziva na ime Dogma. To je scena koja predstavlja kratak omaž Urlikanju. Taj Kevin Smit je u stvari iskompleksirani smrad. On treba da bude glumac a ne režiser. I to glumac u pozorištu. Ali to je već druga stvar. Moja poenta je u sljedećem. Pogledajte recimo Clerks (ovo "pogledajte" je u smislu "obratimo pažnju na taj film"): Odličan scenario, gomila apsolutno nepoznatih glumaca (samim tim: neumišljenih) i dva odlična kameo lika - Džej i Tihi Bob. Skoro sve funkcioniše. No onda je odjednom dobar stari Kevin odlučio da se malo više eksponira, a izgleda i da je skontao kako je fazon sa Silent Bobom (čitav film ćuti i onda na kraju nešto odvali) nešto najbriljantnije na svijetu (digresija: Damn, pa nije ovaj film ni tako loš! Sjajna scena na hokejaškoj utakmici, odlična montaža! A pojavio se i tip iz Trgovaca (onaj što radi u videoteci) samo da nema onako glup kraj. No, sad još jedan patetični izliv patetike. Eh, da. Izgleda da Kevin (oh Lord, ovo je stvarno negledljivo) voli psovke, svaka druga riječ mu počinje sa F.). Ehm, gdje sam stao? Ah, da! Kod Džeja i Tihog Boba. Pogotovo ovog drugog. Uzmimo za primjer Čejsin Ejmi. Još jedan debilizam tog filma vezan je za scenu kad nam Bob u jednom ekstremno dugom monologu doslovno speluje "poruku" ovog "filma". Naravno, prvo ćuti pola sata dok Džej drvi u nedogled o svojim seksualnim kompleksima i sl. i onda odjednom progovori i to je tako hahaha da ja moram da se valjam po podu od smijeha i onda baljezga dok ne istisne i posljednji molekul dreka iz sebe. Iako se pojavljuje mislim samo u toj jednoj sceni, Silent Bob je izrazito upečatljiv lik, jerbo je, jelte, OTVORIO OČI našem junaku (Benu Afleku). See? Kevinu više nije bilo dovoljno da sjedi iza kamere nego mora i da PRIČA, jerbo, jel tako, ljudi bolje pamte glumce nego režisere. Zato većina egoista postaju glumci i to većinom loši. No, gdje sam stao? Ah, da! (opet) Pogledajte Kevinov sljedeći film - Dogma. Sad mu više nije bilo dovoljno da se pojavi u jednoj dužoj sceni i baljezga, nego je morao da pretvori Tihog Boba i Džeja u GLAVNE likove (!). See? Ego problems. Naravno, isto se desilo u Jay and Silent Bob strike back, a dalje više nisam imao živaca da gledam. Pažljiviji čitaoci će sigurno primijetiti da sam u ovom traktatu preskočio Mallrats. E pa to je čak i gledljiv film. (Digresija: Oh, boy! Evo ga, bliži se kraj filma, Sajlent Bob je odbaljezgao svoje i sad nas čeka Benov prijedlog za manage a trois (ako sam dobro spelovao) i još jedan pathetic burst J.L. Adams. Fuj! Ko uopšte govori onako kao ona? Lik joj je skroz izvještačen). Stao sam kod Mallrats. Daklem, solidna komedijica, ništa specijalno, ali ponegdje smiješan. J i SB se pojavljuju mnoooogo više nego u Clerks, ali ni blizu kao u Dogmi i ostaju sporedni likovi. Plus, you can see Joey Lauren Adams' tits! Yeah! Evo, sad je Ben Aflek šokiran što je propala ideja za seks utroje. Bummer. Sad skontah da ovaj propali film nije vrijedan jednog ovolikog posta, ALI POŠTO SKORO NIKO OD VAS DRIPACA VIŠE NE PIŠE NA OVOM FORUMU, ONDA MORAM JA!!!!!!!!!! Eto vam sad.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Morticia

You're dead, son. Get yourself buried.

Jake Chambers

Quote from: "Morticia" Zovem ga Djole...

Ti bas volis da postujes ovu slicicu? :)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Morticia

Quote from: "Jake Chambers"
Quote from: "Morticia" Zovem ga Djole...

Ti bas volis da postujes ovu slicicu? :)
Volim i da ga mazim i pazim i zovem Djole... :!:
You're dead, son. Get yourself buried.

Bilja

Hej polako! Kad bih ja otkuckala sta mi se sve ne svidja od holivudskih "ostvarenja", ne znam koliko bi mi topica trebalo. U odnosu na gomilu pretencioznog smeca, ovaj film i nije toliko los, a Afleku je ova uloga, za promenu, koliko-toliko legla. Sto se glumice tice, cinjenica je da, osim lose glume, njen glas, pogotovo kad vice, je najnajnajblaze receno, neprijatan. Kad god bi njen lik, Alis, u filmu obuzele neke emocije i ona pocne da dize glas, imala sam zelju da je osamarim. A to verovatno nije ono sto su hteli da postignu.
I da, likovi mozda malko suvise objasnjavaju, ukljucujuci tu pricu o Ejmi, po kome je film dobio ime, ali sve u svemu, daleko od toga da je ovo los film. Ako se iskljuci ton u momentima kad glavna glumica urla, sasvim je gledljiv. Meni se recimo Dogma ne svidja. Preteciozno do bola.
Bilja
----------------------------------------@

Tex Murphy

Naravno, Dogma je mnoooooogo gora. Chasing Amy ima svijetlih momenata, Dogma nema nijedan. Jedini razlog što sam uzeo da pišem o CA je što mi je bilo dosadno, a film je upravo bio na TV-u  :lol:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!