• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Piter Straub "Prica o duhovima"

Started by Nyarlathotep, 19-06-2005, 05:15:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Video sam po knjizarama "Pricu o duhovima" Pitera Strauba u Laguninom izdanju. Pretpostavljam da se skoro pojavila. U svakom slucaju ovo je fenomenalna vest za sve ljubitelje horora. Ne znam zasto, ali ja se do sada nisam nakanio citati Strauba :oops: ... sto nikako nije za pohvalu.
Evo mi popravnog... a verujem i mnogima drugim.

Eh, kad bi neko poludeo i objavio nesto od tate Remzija Kembela, da domaca celjad napokon spozna horor. On je kod nas besramno zapostavljen.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Jake Chambers

Vidis...ni ja se nikad nisam nakanio citati Strauba, osim Talismana i Crne Kuce sa Kingom...ne znam zasto...a nesto su me i naslovi odbijali, ali posto sam citao rezime za ovu knjigu, vjerovatno ce i zavrsiti kod mene na polici. 8)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

pa dobro, to je svakako klasik, i treba ga čitati/imati.

ipak, strogo gledano, to je knjiga koja se sastoji od genijalne prve polovine, i prilično stupidne i razočaravajuće, banalne II polovine...
https://ljudska_splacina.com/

DWYD 666

Ja sam bas u Budimpesti nasao Koko za dva evra! Doduse, pomalo izakan, ali boli me rch.

A kolko kosta Prica o duhovima?
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

Nyarlathotep

Armagedda

Quote from: "Nyarlathotep"
Eh, kad bi neko poludeo i objavio nesto od tate Remzija Kembela, da domaca celjad napokon spozna horor. On je kod nas besramno zapostavljen.

Bio je izdat kod nas pod pseudonimom Carl Dreadstone, knjiga The Werewolf of London u izdanju Dečjih Novina.

Da li je izdato još nešto, pa da se bacim na potragu po beogradskim buvljacima u sitne časove?
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Jake Chambers

Quote from: "Nyarlathotep"U knjizari 525 dina.

Hm...nije bas malo. A sad da se uclanjujem u njihov klub citalaca...hm, bicu onda vec u tri kluba hahaha ali moram da vidim tu knjigu, cisto da ne bude nekad "e nisam citao Strauba jer mi je bilo mrsko" lol

Armagedda

Quote from: "Jake Chambers"

Hm...nije bas malo. A sad da se uclanjujem u njihov klub citalaca...hm, bicu onda vec u tri kluba hahaha ali moram da vidim tu knjigu, cisto da ne bude nekad "e nisam citao Strauba jer mi je bilo mrsko" lol

Veruj Kingu kada kaže: ''Ova knjiga je kao lavina... Nezaustavljiva!''
Pretty Lisa took an axe

Jake Chambers

Quote from: "Armagedda"

Pa nisam ni rekao da ne vjerujem  8)

Armagedda

Quote from: "Armagedda"

Pa nisam ni rekao da ne vjerujem  8)

Pa nisam ni ja rekao da si ti rekao da ne vjeruješ.  8)
Pretty Lisa took an axe

Tex Murphy

Piter Straub... sounds Jewish  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Jake Chambers

Купио књигу синоћ пред састанак ЛК.
Нажалост ће морати да чека неко вријеме да завршим гомилу других ствари, али нека чека  8)

Will-O'-The-Wisp

Quote from: "Nyarlathotep"Eh, kad bi neko poludeo i objavio nesto od tate Remzija Kembela, da domaca celjad napokon spozna horor. On je kod nas besramno zapostavljen.

Zahvaljujuci Trippu dobio sam priliku da se upoznam sa Kembelovim romanom "The Hungry Moon". Tek sam krenuo i za sada je vise nego dobro...  :lol:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Nyarlathotep

Quote from: "Will-O'-The-Wisp"
Quote from: "Nyarlathotep"Eh, kad bi neko poludeo i objavio nesto od tate Remzija Kembela, da domaca celjad napokon spozna horor. On je kod nas besramno zapostavljen.

Zahvaljujuci Trippu dobio sam priliku da se upoznam sa Kembelovim romanom "The Hungry Moon". Tek sam krenuo i za sada je vise nego dobro...  :lol:

Tripp je riznica najludjih tripova.
Nazalost, nisam citao "The Hungry Moon". Hajd' mi ga baci na mail, ako ga imas u elektronskom izdanju. Citao sam par Kembelovih romana i na tuce prica. Skoro sve je fenomenalno.

taurus-jor

Kupio sam Petra Strauba, a sasvim slucajno poceo mi je godisnji odmor.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Will-O'-The-Wisp

Quote from: "Nyarlathotep"
Quote from: "Will-O'-The-Wisp"

Tripp je riznica najludjih tripova.
Nazalost, nisam citao "The Hungry Moon". Hajd' mi ga baci na mail, ako ga imas u elektronskom izdanju. Citao sam par Kembelovih romana i na tuce prica. Skoro sve je fenomenalno.

Ne, nije u pitanju e-book. To (i jos par sjajnih knjiga) mi je Tripp donio prije desetak dana. Al' ce da se cita ovo ljeto.  :lol: Moram ovih dana kupiti i Strauba.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Tex Murphy

Zar ropstvo nije ukinuto?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Kupio. Pročitao. Jako mi se dopalo.
Imam želju da još bolje upoznam delo gospodina Strauba.
Imate li neke predloge?
Priča se da je KOKO odličan?
Možda još nešto?
"zombi je mali žuti cvet"

dejann

Meni su lepo "legli" Koko, Mistery i The Throat. Za nijansu manje Floating Dragon, Shadowland i The Hellfire Club.

Za more sam si spremio Lost Boy Lost Girl  :D
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

mnb

ZA KUNCA ( DINA? ) – KOKO je odličan roman, ali ako imaš malo strpljenja nemoj se upuštati jer prvih stotinjak strana se, bukvalno, ništa ne dešava. Naizgled, u stvari se dešava i to u ogromnim količinama. Imam knjigu godinama i bukvalno sam je se bojao, tek sam je pročitao prošle godine. Izuzetan pisac, jako lep poetski stil, i dobro poznavanje tame ljudskog uma. Ako si gledao BOOGEYMAN, prepoznaćeš scenu koju su... pozajmili... Sa MISTERY i THE THROAT knjiga tvori labavu trilogiju, s tim što se neki od likova pojavljuju i u LOST BOY LOST GIRL i u IN THE NIGHT ROOM. Od njega sam čitao i JULIA i to mu je prvi Horor roman, ali jako dobra varijacija na temu opsednute kuće.
A što se LAGUNE tiče, pa, knjigu je prvo trebao da izda Skrobonja ( KOŠMAR ), pa Knežević, eto izdaše je oni i drago mi je da vidim da je neko normalan radio prevod, a ne neki od njihovih koji preziru Fantastiku.
Voleo bih da se proda, ali sumnjam, pošto niko u ovoj zemlji ne čita Fantastiku. Srećom pa sam nabavio par njegovih knjiga na engleskom. Koje čuče na polici jer se posle KOKO bojim da ih čitam.  

Jake Chambers

Quote from: "mnb"
Voleo bih da se proda, ali sumnjam, pošto niko u ovoj zemlji ne čita Fantastiku.

Hm, u ovo se ne bih bas kladio. Ne bih da potenciram Kinga, ali posto njega uglavnom pratim u posljednje vrijeme dosao sam i do sljedece informacije:
Mracna Kula 2 je stampana u jos jednom izdanju, sto ce reci da ima ljudi koji ipak citaju SF/F/h u ovoj zemlji. A da ne citaju, zar bi ijedan izdavac stampao knjige "nasih" zanrova? A nekako mi se i cini da ih je sve vise u knjizarama... :P

mnb

ZA DŽEJKA: Da se sada ne upuštamo u to koliko se kupuje, jednostavo otiđi na neki od sajtova izdavača pa vidi šta se prodaje: trileri, ženska literatura i umetnička književnost. NARODNA KNJIGA ni ne objavljuje Fantastiku, izuzev u ediciji PETAR PAN u kojoj iako ima sjajnih knjiga, ipak je namenjena mlađim uzrastima. U glavnoj svojoj ediciji, MEGAHIT objavli su par Horor romana, i to isključivo zato što misle da su trileri. ALNARI izuzev Fantastike ni ne objavljuje ništa drugo tako da nisu relevantni. A LAGUNA objavljuje klonove Tolkina, od čega će posle trpeti žanr – vidi moje postove na temi o ABN PROTIV FANTASTIKE. Jedini koji su se upustili u objavljivanje kvaliteta je MOĆ KNJIGE pa su pukli jer nepismeni klinci koji hoće beskrajne varijacije GOSPODARA PRSTENOVA ne mogu da shvate Donaldsona ni NEW WEIRD. Gajio sam nade za KOJOT i OKEAN ali ovi izdaše Smita a ove je sramota da kažu da objavljuju Horor, pa i od njih ništa. Znači niti ko izdaje kvalitet niti ko kupuje kvalitet, i ako kupuje onda je to zato što je neko izdao nešto loše.
Zato mi je žao što je tužna činjenica da se Štraub u nas, neće prodati, jer kao kvalitet, zahteva angažovanje čitaoca, što je od naše publike suviše za očekivati.
Srećom se naleti pokatkad na nešto na engleskom, ali se to mora papreno platiti.
EVO DA NE TRAŽIŠ PO FORUMU: ,,ABN ima i dobru poentu oko objavljivanja SF-a, za mlađu publiku: NARODNA KNJIGA je u svojoj ediciji PETAR PAN objavila svega dva SF romana i iako su sjajni ( MORTAL ENGINES Filipa Riva – imbecilno prevedeno kao SMRTONOSNE MAŠINE i HOUSE OF SCORPIO Nensi Farmer, ŠKORPIJINA KUĆA, jedan od najnagrađivanijih romana za mlade svih vremena ), izgubljeni su u bujici Fantastike, koja se više ne može ni prebrojati.
To je i jedan od glavnih problema, jer se na fonu ( nezaslužene ) popularnosti GOSPODARA PRSTENOVA mladi čitaoci gađaju u glavu bezbrojnim klonovima Tolkina, i razmišljaće samo na taj način. Pa ćemo kroz par godina čuti od Bobana kako nema kvalitetne domaće Fantastike, sem u smislu ,,mača i vrača"." Eto, nadam se da nisam u pravu, ali...

Jake Chambers

Hm. Alnari bar objavljuje Kinga.
Narodna Knjiga mi je kao izdavac potpuno irelevantna - ako ni zbog cega, onda zbog katastrofalnih prevoda, a malopre sam bas bio i na njihovom sajtu i potpuno su nepismeni tekstovi, no nebitno. Poenta je u tome da ja vjerujem da ce se Straub citati, jer "obicni" ljudi kad vide da je King pohvalio neki horor (a oni svi misle King pravi filmove  :wink: ), kupice i to, i ako vole horor dopasce im se.
Steta sto je Kosmar propao, ali jbg. No moja poenta je bila da se te knjige uopste ne bi stampale da ih neko ne kupuje. Ne mozes ocekivati da 90 posto stanovnistva cita sto mi volimo. A kvalitet...po meni je to kategorija o kojoj se mozemo svadjati, ali necemo.
I da, bar danas originali bar nisu toliko teski za nabavku, a nisu ni nesto pretjerano skupi...mislim, dok placas prevod (i to vjerovatno los) 500 dinara, mozes da se stisnes i kupis original za 1000, ako ti je vec stalo. A imas i elektronske knjige na netu koliko ti dusa zeli. Pa ako zaista toliko zelis da citas, a nemas druge, citaces tako. Nije bre sve tako crno  8)

cutter

po starim preporukama vise izvora, pre par nedelja procitao sam PRICU O DUHOVIMA.
izvukao sam nagovestaje da ce se nesto desiti; da ce prica imati kraj + iglu; da ce se horor propeti. uvod intrigira, ambijent gradica, starci, proslost...i mamac, dobro izgradjena sekvenca pripovesti prosvetitelja medju inbrednim ruralcima, intrigantan prljavi decak. bona fide citalacki pristup cini pricu  bremenitom nagovestajem obrta, pretpostavljate da straub nece dozvoliti da prosto iscuri – ali za njega su ocigledno opsta mesta i mlaki nagovestaji pojam strave.
jos ranije, procitao sam KOKO (jos jedno bavljenje bumerang traumom iz proslosti), i premda je to triler, pa jos razvodnjen bestselerizmima, ima glavu i rep, i kada sam shvatio da od prave strave nema nista, nisam imao previse zamerki, sam sam kriv...i zato sam dao sansu delu koje je zvanicno horor. jos tada sam imao slutnje, ali sam nastavljao citanje upravo zbog delova koji su strcali iz celine i davali nadu da je bledunjavost samo maska koja vodi neobicnom cilju, umesto preradi drveta. forsajtovstini.
straub je petparacki pisac koji se maskira sa nekoliko uspesno izvedenih delova u nakucanoj celini medjuodnosa likova uglavnom tanjih od papira. naivnost mu nije problem ("dnevnicka" poglavlja), niti da ispadne glup (segment u kome se pominje OTO, ili XXX, sto po svoj prilici zavisi od rigidnosti poveza), dok prema straubovom kraju, objasnjenju, razotkrivanju...stvorenja (bolje da nije) zavrsetak  kingovog TO deluje vesto izveden.
metiljavo.
neko gledao film? je li cemu?

Ghoul

slažem se s tim što si reko o knjizi, a film je beskrajno gori! ne gledati ni sa kakvim očekivanjima! razmeđa 1+ i 2- po mojoj tarifi.

Bilja

POcela sam da citam Straubovu "Pricu o duhovima" jos prosle godine i nikad zavrsila iako sam se jako trudila. A ako moras da se potrudis i pomucis da citas neki roman onda nesto nije u redu. Prvo sto je uzasno i smrtno dosadno citati o nekoliko starih staraca i njihovim dosadnim svakodnevnim zivotima koji se na svakih 50 strana prekidaju nekim mlakim i bezveznim nagovestajem kao nekog "horora" (ni trunke straha, ni nagovestaji, bar na mene nimalo nije delovalo osim dosadeeeee), zatim brate mili, ono meni nije horor. Nema tu nikakve napetosti, nikakvih pravih nagovestaja da ce se nesto strasno desiti, a cak i da ima, mislim, sada kao treba da strahujem za izmisljeni lik koji ima oko 75 ili 80 godina i jedva se krece. Glupost! I likovi su predosadni. Verovatno je nikad necu zavrsiti.
I nervira me onaj sto se vozi sa onom klinkom pola romana i sad mi kao treba da budemo napeti zbog toga. A zasto? Nema cak ni najmanjeg nagovestaja da tu ima neceg iole strasnog, a ako ce i biti jednom, ko ce pre toga da prezivi preko 100 strana prethodnog tupljenja.
Gore i od "Mobilnog telefona"...
Bilja
----------------------------------------@

Eriops

Ah, sta znam Biljo, ukusi se razlikuju, ali mozda nisi dala pravu sansu knjizi.
Ovo je jedna od onih prica koja se sporo razvija, napetost polako raste, nema krvi
i prosutih unutrasnjih organa na sve strane. Da si citala dalje, shvatila bi sta je
jezivo u toj voznji s klinkom. Meni je recimo prica o Almi Mobli, i uopste cela ideja
knjige mnogo jezivija od vecine horora koje sam citao. Sto se tice glavnih junaka,
i to mi je zanimljivo jer odstupa od klisea- uglavnom su junaci u hororima tinejdzeri,
deca, mladi bracni parovi u ukletoj kuci itd., pa za promenu nek budu i starci.
Mislim da je knjiga vrlo dobra, u stvari sem malo zbrljanog kraja, sve ostalo je
izvanredno. Ali dobro, ponavljam, ukusi se razlikuju  8-).

PavelRotmistrov

Ne znam na koju je knjigu mislio King,ail ovo "prava lavina,nezaustavljivo" se sigurno ne odnosi na doticnu...

Eriops

Izgleda je malo nas sto volimo ovu knjigu..  :(

Роланд Десчејн

...Иначе за ову књигу рекоше да је најбоља Страубова, зар не? Мене баш и није одушевила. Јебига изгледа је матори прдоња свој врхунац доживјео жврљајући Талисман и Црну Кућу са Чика Кингом... Штета...
Читаш књигу данима и све мислиш, па сад ће, па сад ће нешто, ево га...ево га ...иде та најављена лавина...иииииииииии....ништа...

Melkor

Imam utisak da su mnogo vise problem izneverena ocekivanja nego samo Straubovo pisanje; kao da ste se nadali Kingu iz mladjih dana ili jos jednom Herbertu.

tiha vodo, probaj Koko, Mystery, The Throat... mislim da bi ti legle.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Eriops

Verujem... mada verovatno tih knjiga nema u srpskom prevodu.

ReStOrE

Bila u tripu par nedelja posto sam procitala "Pricu o duhovima". UZAS! Bas me je isprepadala!
Sad sanjam klovna Penivajza iz knjige "To" od Kinga.
Jbt!!!
:shock:
BASNOSLOVNI STAP SA ZVAKOM!

Boban

sve će to proći kada napuniš 16 godina...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

ReStOrE

Vrrrrrrlo smeshno....
:x
Ti to iz iskustva ghoul...?
:?
heheeeee xD
BASNOSLOVNI STAP SA ZVAKOM!

Mark

Uh, izvinjavam se sto ozivljavam matori topik, ali ja evo tek  sada prvi put citam Strauba (mislim, ako ne racunam Crnu kucu sa Kingom sto je napisao).

Dobra je Priča o duhovima!

Kao što negde vec rekoh, prvih stotinjak strana je tesko preplivati jer tu jos nema nikakvog konkretnog zapleta a uvodi se gomila likova i nekoliko tokova radnji, koji se ne susrecu jos nikako. Plus se sve odvija u cak tri vremenske linije (cetiri, ako ukljucimo pricu o ucitelju). Dakle, mislim da mi je trebalo par dana da pokontam sve sto se izdesavalo do onog momenta u knjizi kada pocne narativ o Donu kao asistentu koji se zaljubljuje u svoju studentkinju  i kada shvatam da se ovde radi o prici o nekoj vrsti demona koji prelazi iz tela u telo  (to je onaj deo kada je nocu dodirne u krevetu) ...

I onda se vec stvari odmotavaju na jos 300 plus strana ... Dakle, cela knjiga jeste prilično spora - tek na momente se zaplet zgušnjava, tek na par mesta dolazi do  prave akcije - ali isplati se citanje. Straub ce definitivno biti na mojoj listi za trazenje kada budem obilazio knjizare ...

PS

BTW, Crna kuca mi se inace nije bila dopala, jedva sam je procitao onomad.
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Elrond

Nisam baš oduševljen ovom knjigom.Uvod mi je nekako spor , sredina ima dobrih momenata ali me je finiš razočarao. Sve u svemu očekivao sam mnogo više.Ocena 6/10.

PTY

Pošto je Kuća duhova jedan od retkih romana koje sam pročitala u prevodu, savetovala bih da ga se čita u originalu. Nemam konkretne zamerke na prevod, nego prosto, Kuća nije ni izbliza tako monotono štivo u originalu, mada ima izvesne sporosti koju Straub izgleda da neguje samo u svojim horor romanima - A Dark Matter još jedan takav primer.

Barbarin

E sad si me ubedila da izbrišem sa spiska lagunino izdanje i da nabavim na engleskom, a to ću vrlo verovatno da uradim i sa svim sledećim knjigama.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

cepa87

Jao biljo biljo...trebas ipak zavrsiti knjigu, upravo kao sto je vec receno kraj je najbitniji i vredi svake procitane  stranice...
meni knjiga ni jednim delom nije bila ni najmanje dosadana i svakoko jeste jeziva i bez mnogo krvi, najveca jeza i jeste u tome sto sve ide polaka i donosi sve vecu dozu misterije, a i staha koji se vidi medju glavnim akterima

kome se svidela knjiga neka procita kingovu metodu disanja koja je i posvecena straubu i dosta slicna prici o duhovima a i oko 4 puta kraca...