• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najbolji zombi film

Started by Kunac, 24-06-2005, 13:01:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Quote from: Mark on 07-09-2010, 12:47:00
Romerov DAY OF THE DEAD je za mene nesto najbolje sto se tice zombi horora. By far!
DotD je i Romerov omiljeni DEAD film.
"zombi je mali žuti cvet"

Albedo 0

Studije o zombijima na Univerzitetu u Baltimoru
Tanjug | 08. 09. 2010. - 23:25h | Foto: AFP-Ilustracija | Komentara: 0

Fanovi horor žanra biće oduševljeni najavom Univerziteta u Baltimoru da je otvarena katedra za proučavanje zombija, javlja BBC.

Novi tečaj sprema polaznike za "zombi apokalipsu" kroz seriju klasičnih horor filmovima o ovim čudovišnim utvarama.

Umesto eseja, studenti će pisati horor scenarija ili crtati "idealnog" monstruma.

"Studenti misle da će pratiti neki uvrnuti kurs, i to je tačno, ali će uzgred naučiti kako književnost i masovni mediji funkcionišu i kako oslikavaju vreme u kome živomo", kazao je listu Baltimor san jedan od predstavnika univerziteta.

ginger toxiqo 2 gafotas

...eto prilike onima koji su se ogrešili da preispitaju svoj (vatreni) sud o pačevačkoj ZONI...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Pre neki dan sam video da se zona nalazi nanekim IMDb listama najboljih zombi filmova... Pokušaću da nađem link...

http://www.imdb.com/list/TrODznCo9Zk/

http://www.imdb.com/list/_FzUPQTk2SM/

ginger toxiqo 2 gafotas

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

PTY

Nikada nisam bila vatreni pristalica tog podžanra ali rivajval koji doživljava u poslednje vreme me fascinira, zaista. Neki od ovih novijih zombi romana su sumanuto dobri i inovativni. Bilo bi fino da neko od vas ljubitelja to obradi, onako za širu upotrebu nas ostalih...

Alexdelarge

a je l' kunac u svom romanu dao odgovor na pitanje: kako zombi vidi?

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,799.0.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zag

Mørke sjeler (2010)

u ocekivanju verovatno najboljeg ove godine

Dark Souls (Mørke Sjeler) - Trailer

Kunac

QuoteNikada nisam bila vatreni pristalica tog podžanra ali rivajval koji doživljava u poslednje vreme me fascinira, zaista. Neki od ovih novijih zombi romana su sumanuto dobri i inovativni. Bilo bi fino da neko od vas ljubitelja to obradi, onako za širu upotrebu nas ostalih...
Koliko ja znam i nema toliko puno romana sa zombi tematikom. Maks Bruks mi pada na pamet, naravno, ali osim njega... Dobio sam za rođendan Lindkvistov Handling the Undead, koliko shatam tu bi trebalo da bude zombika. Javiću utiske kada pročitam: mada Pusti pravog da uđe još čeka na red. U velikom sam zaostatku glede čitanja.

Boban

Zombi pitanje.
Zašto zombi jede?
Ako mu je hrana neophodna, zašto ne crkne kada je nema?
Kakav je probavni sistem sa tom hranom?
Ako mu hrana nije potrebna, zašto postoji taj poriv?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Джон Рейнольдс

У Return of the Living Dead је то објашњено тиме да једење (конкретно људских мозгова) умањује бол распадања.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Nekakav vestigijalni refleks.

A beše u 28 Days Lateri m je zaista neophodna, pa je većina umrla od gladi posle nekoliko nedelja.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Джон Рейнольдс

У 28 Days Later није ни реч о зомбијима, већ о оболелима од рејџа.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

M.M

Ovo je pitanje za Kunca.
Nijedan poraz nije konačan.

Джон Рейнольдс

Кунац је написао књигу, ово је тема о филмовима.

Макс Брукс, на пример, тврди да није јасно због чега зомбији једу људско месо иако га не варе. Кинг у "Мобилном телефону" (али тамо нису мртви већ људи испражњеног мозга) тврди да је агресивност људима дубоко укорењена и да потпуним пражњењем мозга остаје она као доминантан порив. Итд...

#Τζούτσε

Father Jape

Quote from: Джон Рейнольдс on 23-05-2012, 00:56:16
У 28 Days Later није ни реч о зомбијима, већ о оболелима од рејџа.

Da da, tačno, umiru od gladi jer su zapravo još uvek živi ljudi. Samo se ponašaju slično zombijima.

Джон Рейнольдс

Немој да те Харви чује да оболеле из "28 дана" називаш зомбијима.  :lol:

Расправљао сам се с Гулом једном отприлике на ту тему, да ли би се дефиниција филмских зомбија могла проширити ван основног, да је реч о оживљеним мртвацима. Баш због "28 дана". Ту је он имао добру опаску да би се ширењем дефиниције могло доћи до тога да су зомбији и припадници банде "Чоло".

#Τζούτσε

Father Jape

Pa da, mislim jasno je da su 28 X kasnije zombi filmovi. E sad, sa ili bez zombija, to je druga stvar.  :lol:

Neka šira definicija bi mogla biti: svaki čovekoliki entitet koji ima stalan i u potpunosti dominantan poriv da napada ljude sa ciljem konzumiranja njihovog mesa.

Джон Рейнольдс

И по тој дефиницији оболели у "28 дана" нису зомбији. Агресивни су и убијају, али им конзумирање меса није мотив.

"Напад на полицијску станицу" је занимљив... ајде да кажемо репер... зато што у том филму постоји агресивни безумни непријатељ и ситуација опсаде. А то није зомбијски филм.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: Father Jape on 23-05-2012, 01:13:35
Neka šira definicija bi mogla biti: svaki čovekoliki entitet koji ima stalan i u potpunosti dominantan poriv da napada ljude sa ciljem konzumiranja njihovog mesa.

to je pomalo proizvoljna def.
kanibalizam UOPŠTE nije deo izvornog mita (a ni ranih filmova) i nju je tek romero uveo i nenamerno kanonizovao.
svejedno, čak i kasnije je bilo značajnih odstupanja i varijacija.
uglavnom, ždranje mesa i creva (ili mozgova) NIJE sine qua non za zombije, bez obzira što su, zahvaljujući romeru i klonovima te njihovim strip-igrice-TV-štagod varijacijama masovno popularizovani.

što se mene tiče, entiteti iz 28 DANA... definitivno spadaju u ovaj kontekst (tj. u njegova rubna područja) po svojoj ikonografiji i konotacijama, iako, istina, oni NISU živi mrtvaci.
https://ljudska_splacina.com/

Kunac

Zombi (na haićanskom kreolskom: zonbi)::: nemrtvo biće (ili, po mišljenju naučnika i antropologa, živa osoba u transu) koje je oživljeno kako bi postalo pion u rukama bokora, vudu vrača. Prvi put su se pojavili u Zapadnoj Africi u okviru religije vodun ili vudun (rasprostranjene od Nigerije do Gane), a zatim su zajedno sa robovima dospeli do Haitija i Nju Orelansa. Mrtvaca oživljava bokor, pod čijom je potpunom kontrolom – nema svoju volju. Bokor čuva dušu svog zombi roba i tako obezbeđuje njegovu poslušnost. Zombi je tremin koji se najčešće dovodi u vezu sa ostrvom Haiti na kome je rasprostranjena vudu religija – eklektična mešavina afričkih uverenja i katoličanstva.

Od dvadesetih pa na dalje, reč zombi polako ulazi u zapadnu popularnu kulturu... Romero je tu graničnik, pa filmske/književne zombije treba podeliti u dve grupe: pre i posle Romerove Noći živih mrtvaca (1968). Konzumacija ljudskog mesa do Romera nije bila deo kanona.

Motiv oživljenog mrtvaca je drevan (pojavljuje u Gilgamešu u Svetom pismu), ali je tek Lovecraftova priča u nastavcima Herbert West: Reanimator (1922) pomogla je da se živi mrtvaci zauzmu svoje mesto u svetu horora i fantastike. Pisac nije iskoristio pojam ,,zombi", ali je priča pomogla da se ovaj termin definiše u popularnoj kulturi: oživljeni mrtvaci se ne mogu kontolisati, uglavnom su nemi i izuzetno nasilni. Sudeći po njegovj prepisci, Lovecraft se namerio u da u Reanimatoru parodira Frankenstaina Mary Shelley, namerno učinivši scene preterano naslinim, gnusnim i  klišetiziranim. Lovecraf je i u Reanimatoru pokazao da je bio ispred svog vremena: zombiji su oživljeni uz pomoć naučnih metoda, nema magije, izuzetno su nasilni, kidaju svoje žrtve, a na kraju se čak udružuju u grupu kako bi se osvetili svom tvorcu Herberu Westu.

U filmovima  nastalim u periodu 1932-1968 zombiji su predstavljeni na 3 načina:

1. tradicionalni vudu zombiji pod uticajem vrača, najčešće egzotični seting;
2. frankenštajnolika čudovišta pod uticajem ludog naučnika ili varijacija po kojoj je sam naučnik postao neka vrsta zombija – najčešće jedan zombi po filmu; triler matrica o osveti;
3. mrtva tela zaposednuta i upravljana od strane vanzemaljaca; uticaj SF-a.

Father Jape

Interesantno.
Uzgred, etimološki rečnik veli sledeće:

Quotezombie
    1871, of W. African origin (cf. Kikongo zumbi "fetish;" Kimbundu nzambi "god"), originally the name of a snake god, later with meaning "reanimated corpse" in voodoo cult. But perhaps also from Louisiana creole word meaning "phantom, ghost," from Sp. sombra "shade, ghost." Sense "slow-witted person" is recorded from 1936.

Kunac

Reč zombi se, na primer, pojavljuje još 1819. godine, u izdanju Oksfordskog rečnika. Pored oznake za ,,živog mrtvaca", ovaj terminje upotrebljavan i kao naziv za vudu božanstvo u obliku zmije, ali je tek zahvaljujući bestseler statusu putopisa Magično ostrvo (The Magic Island, 1929) postao opšte poznat u Americi i Evropi. William Seabrook u Magičnom ostrvu opisuje svoju posetu Haitiju i pokušava da zapadnom čitaocu razotkrije njegove tajne ovog egzotičnog ostrva  – uključujući objašnjenje termina ,,zombi". Inače, taj Seabrook je bio neki mnogo uvrnut lik... Zanimalo ga je egzotično i okultno, a navodno je tokom jedne posete Africi probao ljudsko meso.

PTY

Quote from: Kunac on 13-08-2011, 18:32:12
QuoteNikada nisam bila vatreni pristalica tog podžanra ali rivajval koji doživljava u poslednje vreme me fascinira, zaista. Neki od ovih novijih zombi romana su sumanuto dobri i inovativni. Bilo bi fino da neko od vas ljubitelja to obradi, onako za širu upotrebu nas ostalih...

Koliko ja znam i nema toliko puno romana sa zombi tematikom. Maks Bruks mi pada na pamet, naravno, ali osim njega... Dobio sam za rođendan Lindkvistov Handling the Undead, koliko shatam tu bi trebalo da bude zombika. Javiću utiske kada pročitam: mada Pusti pravog da uđe još čeka na red. U velikom sam zaostatku glede čitanja.
Osim Linkvista i Bruksa, trebalo bi overiti i trilogije (Mira Grant i Knapp) a sto se inovacija tice, dopalo mi se tu i par solo romana - Adam Barker (Outpost), Daryl Gregory (Raising Stony Mayhall) i odlicno zajebantska Dianna Rowland (My LIfe as a White Trash Zombie). E sad, Grantova je u prvom romanu Feed malko previse YA za moj ukus, pa tu nisam daleko odmakla, ali Knapp je prica za sebe, jer njegovi Revivor zombiji imaju bas taj Frankestajn smek - mrtvaci ozivljeni u specificne svrhe, da obavljaju poslove koje zivi ljudi bas i ne bi... znas vec. :) S moje strane, preporucujem sve navedeno, pa cak Grantovu, iako je nisam overila, ali vidim da ima okej hajp i solidne rivjue, a sad se polako govori i o filmovanju trilogije.

Father Jape

Quote from: Kunac on 23-05-2012, 09:47:38
Reč zombi se, na primer, pojavljuje još 1819. godine, u izdanju Oksfordskog rečnika. Pored oznake za ,,živog mrtvaca", ovaj terminje upotrebljavan i kao naziv za vudu božanstvo u obliku zmije, ali je tek zahvaljujući bestseler statusu putopisa Magično ostrvo (The Magic Island, 1929) postao opšte poznat u Americi i Evropi. William Seabrook u Magičnom ostrvu opisuje svoju posetu Haitiju i pokušava da zapadnom čitaocu razotkrije njegove tajne ovog egzotičnog ostrva  – uključujući objašnjenje termina ,,zombi". Inače, taj Seabrook je bio neki mnogo uvrnut lik... Zanimalo ga je egzotično i okultno, a navodno je tokom jedne posete Africi probao ljudsko meso.

Verovatno misliš 1891. pošto 1819. OED još nije postojao.  :lol:

дејан

вуду варијанта зомбија се појављује у флеминговом -лив енд лет дај- из 1954, као и у филму из 1973 са роџером муром.
...barcode never lies
FLA

mac

Zombi motivi:

1. Zombi je nekad bio normalno ljudsko biće, ali više nije normalno, a nije sigurno ni da je ljudsko
2. Zombi je živ primer (živ - get it? haha) izreke ko nema u glavi ima u nogama
3. Jednom zombi - uvek zombi.
4. Nauka je nemoćna u vezi sa oporavljanjem od zombifikacije
5. Zombi pretvara druge ljude u zombije, obično ugrizom.
6. Pojedinačni ljudi sprovode drugu izreku, um caruje, snaga klade valja, ali u masi ljudi su jednako glupi kao i zombiji, samo glasniji

Mark

Quote from: Boban on 23-05-2012, 00:45:13
Zombi pitanje.
Zašto zombi jede?
Ako mu je hrana neophodna, zašto ne crkne kada je nema?
Kakav je probavni sistem sa tom hranom?
Ako mu hrana nije potrebna, zašto postoji taj poriv?

Mozak zombija je uništen do te mere da u njemu opstaju samo najbazicniji porivi, kao što je poriv da se hrani. Pravo pitanje je zašto ne opstaje onaj za razmnožavanjem ...  :oops:

Nego, kako zombi vidi?
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε

Mark

Au, ispod tri minuta!   :| :|
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Kunac

Quote from: Father Jape on 23-05-2012, 11:21:22Verovatno misliš 1891. pošto 1819. OED još nije postojao.  :lol:
Taj podatak je rasprostranjen, našao sam ga na više mesta, ima ga na netu, ali i u printu. Savim moguće da je neko permutovao dva broja, pa da se ti posle raširilo...

Kunac

Ako neko želi da proba... ZOMBIFIKACIJA PO KLASIČNOJ VUDU RECEPTURI:

1)   Pribavljanje dozvole od Barona Samedija – vladara mrtvih koji gospodari i svim zombijima.
2)   Bokor, po noći, na konju, sedeći naopačke, jaše do kuće obeleženog.
3)   Na vratima pravi rupicu, prislanja usne i isisava dušu obeleženog; zatim je zarobljava u flašu.
4)   Za nekoliko dana ,,obeleženi" umire.
5)   Na dan sahrane, tačno u ponoć, bokor odlazi na grob, iskopava telo i pokojnika zove po imenu – obezbeđujući potpunu kontrolu pokazujući joj flašu u kojoj je zarobio njegovu dušu.

:wink:

Agota

ZOMBIE BIKERS FROM HELLLLLLLLLLL!!!  :lol:

Neon Trees - Everybody Talks
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

sodomizer

ovo moze da se svidi samo bicima bez mozga: zenama i gejevima.

Karl Rosman

Quote from: sodomizer on 21-06-2012, 22:32:19

Nesto mi govori da nisi zena...  :roll:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Ghoul

Quote from: Karl Rosman on 22-06-2012, 00:23:31
Quote from: sodomizer on 21-06-2012, 22:32:19

Nesto mi govori da nisi zena...  :roll:

nije.
on je samo šizofrenik iz ćuprije, a sunce upeklo, pa su simptomi (opet) isplivali... xyxy

Kunac

Ghoul

ridiculus

Najbolji zombi film koji to formalno nije je Invasion of the Body Snatchers. Onaj iz 1978.
Dok ima smrti, ima i nade.