• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

O neeeeee!

Started by Tex Murphy, 02-07-2005, 04:56:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

U posljednje vrijeme gledam samo neke dramurde. Zapravo...
Prvo, prije dva-tri dana japanski crtani film Angel's Egg, u kome se dijalozi mogu prebrojati na prste jedne ruke. Film totalno bizaran i psihodeličan, sa naprosto jezivom muzikom. I umjesto da se odmorimo poslije tog nesumnjivo intelektualno zahtjevnog filma nekom komedijom ili B hororom, mi gledamo nekakvu dramurdu pod nazivom Blue Car (treba biti pošten i reći da dotični film nije ništa slabiji od Vila Hantinga i njemu sličnih). Ondak, juče u kinu gledam Hitler: Konačni pad (ne znam originalni njemački naziv) i dotični me sasvim prijatno iznenadio. Nije bilo suvišne patetike, a ima vrhunskih scena (npr. kad Hitler za stolom citira Ničea  :evil: ). I nakon tih relativno uspješnih poduhvata, maloprije se desila totalna katastrofa - FULL FRONTAL.
Tu smo bili Ygg, moj brat i ja. Svako je izabrao po jedan film, pa smo kockom odlučili koji da gledamo. Moj pik je bio Deliverance, bratov Beyond Re-Animator, dok je zločinac koji se ovde potpisuje kao Ygg i ubija forum izabrao Full Frontal (ispravno) predviđajući da će to biti neka ogavna dramurda. No, nije imao pojma da je taj film režirao Stiven Soderberg (Ygg inače ne podnosi Soderberga, zbog Solarisa, mada dotični film nije gledao).
Sjećam se da mi je Miloš prije spomenuo kako je film loš, but let's face it - ko još vjeruje nekom tamo Milošu?  :lol:
I elem, tako, pogledamo mi ovu superpretencioznu monstruozno dosadnu trešinu prema kojoj Ballistic: Ecks vs. Sever izgleda kao djelo Frensisa Forda Kopole upoređeno s filmom Ademira Kenovića. O užasa, ljudi moji! Ne sjećam se kad mi je posljednji put gledanje nekog filma predstavljalo tako tegobno iskustvo. Čak i one bosanske budalaštine su bile gledljivije, bar je čovjek imao čemu da se smije. Ovo je jednostavno depresivno. Svaki čas smo gledali koliko je vremena prošlo, svaka minuta je bila duga kao sat. Katastrofa. Jedino što nije bilo za čistu jedinicu je prevod. Iako ne na nivou manijaka koji je prevodio Ebola sindrom, ovde smo mogli bar malo da se nasmijemo. Npr: "Your opinion is worth noting" prevedeno je kao "Tvoje mišljenje ne vrijedi ništa". Zatim, sve je iz nekog razloga u muškom rodu, bez obzira na pol likova koji se pojavljuju u sceni. I konačno, prevodilac je iz nekog razloga odlučio da neke riječi ostavi u originalu (ponegdje ga je ponijela inspiracija (ili je možda zaboravio da prepravi rečenicu iz engleskog titla) pa je ostavio kompletne rečenice na engleskom), tako da na gomili mjesta imamo yeah, wow, oh, mhmmm i slično. Ponavljam, ni blizu genijalnosti prevoda Ebola sindroma, ali helova lot mor interesting nego sam film.
Suma sumarum - bježite od ovog filma koliko vas noge nose. Postojanje nečeg ovako negledljivog je teško pojmljivo ljudskom duhu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

zakk

evo harvi, sledeci put kad dojes dobijas osvetu sita na ruskom, pa ces moci da uzivas ko covek :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.