• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

najprecenjeniji sf/horor filmovi

Started by Plissken, 19-07-2005, 17:17:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plissken

Blade Runner – sumanuto precenjen film, koji pored fenomenalne scenografije i muzike skoro nista vise ne pruza.  Likovi su plitki, Harison ne izgovara ni jednu pametnu recenicu. Ako trepnete, propustićete replikante, o kojima je svašta moglo da se kaže i pokaže.  

Brazil – pretenciozno izreziran, vizuelno iritantan, konfuzan, nafilovan odvratnim kreaturama....jednom recju licni ukus, jer stvarno ne podnosim gilijana.

Don t look now - ?! Nevešto igranje kamerom Roega po prljavoj Veneciji.

The Exorcist – Dobar film. Rek-delo? Bože sačuvaj.

Hajdek ljudi, slobodno iznesite svoje stavove, branite ili napadajte svoje favorite, odnosno  antifavorite.
Can't argue with a confident man.

Kunac

Pa sad...  :shock:

Ukusi su razliciti jos od starog Rima, al' proizvodi Karneksovi svidjaju se svima!
"zombi je mali žuti cvet"

Bilja

Quote from: "Plissken"Blade Runner – sumanuto precenjen film, koji pored fenomenalne scenografije i muzike skoro nista vise ne pruza.  Likovi su plitki, Harison ne izgovara ni jednu pametnu recenicu. Ako trepnete, propustićete replikante, o kojima je svašta moglo da se kaže i pokaže.  

ZAr je Blade Runner horor? Ne bih rekla.

Quote from: "Plissken"Brazil – pretenciozno izreziran, vizuelno iritantan, konfuzan, nafilovan odvratnim kreaturama....jednom recju licni ukus, jer stvarno ne podnosim gilijana.

Svojevremeno, na mom faksu, ovo je bio takoreci kultni film, iako je meni gledanje Brazila palo kao dugacko psiholosko mucenje gledaoca, ali ne bih mogla sa sigurnoscu da kazem jer se ne secam. Davno sam ga gledala. Secam se da mi je tada bilo dosadno i da sam ga odgledala samo da pronadjem sta je tu toliko kultno. Iako, ovo takodje uopste nije horor. Nema dovoljno elemenata za horor.

Quote from: "Plissken"The Exorcist – Dobar film. Rek-delo? Bože sačuvaj.

Ne znam za ostale, ali ja sam oduvek mrzela ovaj film. Odvratno, iritantno religiozno sranje. Ljigavo! Nije cak ni zabavno, samo je odvratno. Nisam mogla da ga gledam do kraja, smucilo mi se.

Takodje, uvek sam mrzela i onaj film The Omen. Kakvo neverovatno sranje, a toliko ishvaljen. Demijan iskonski zlo dete, nije nego! Budalastina! Uzasno iritantan film, i to od pocetka do kraja.
Mislim da uopsteno mrzim horore koji imaju tu neku religioznu notu. Kad se spomene djavo, demoni, opsednutnost, popovi isterivaci i iskonsko zlo, film prestaje da me interesuje.

Meni je i Petak 13 prilicno precenjen, iako bi se moglo reci da spada u pretece modernih hororcica sifra: "grupa priglupih ali zgodnih mladih ljudi u vukojebini i jedan (ili vise) ubica...".
Likovi su toliko glupavi da je tesko gledati film.[/i]
Bilja
----------------------------------------@

Kunac

Gore lepo pise> najprecenjeniji sf/horor filmovi.

Nego, The Omen je zaista precenjen - mada, vidim da se u poslednje vreme sve manje pise o njemu... Dobar OST, doduse...
"zombi je mali žuti cvet"

Morticia

Quote from: "Kunc"Pa sad...  :shock:

Ukusi su razliciti jos od starog Rima, al' proizvodi Karneksovi svidjaju se svima!
Ja sam ono testo, sto se mesi cesto. I slano i slatko, a zove se kratko iglo pkb!
You're dead, son. Get yourself buried.

varvarin

Quote from: "Morticia"
Quote from: "Kunc"
Ja sam ono testo, sto se mesi cesto. I slano i slatko, a zove se kratko iglo pkb!

Ja sam sigurno jedan pokvareni matorac, ali dal' si ti svesna šta će prvo muškima  da padne na pamet, dok čitaju ovo ??

Lurd

Tačan tekst je "Ja sam ono testo što se TROŠI često. I slano i slatko a zovem se kratko..."
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

mislim da je ovo morticijino, sa mešenjem, školski primer frojdovske 'omaške'
https://ljudska_splacina.com/

Ivan Bevc

:)  :)  :) Ghoule majstore (Sorry Morty, i ja sam isto pomislio cim sam procitao ovo gore, bar se ne das lako potrositi  :wink: )

ali tek se o Pliskenovim topicima, komentarima i atmosferi isfrustriranog nihilizma koju siri oko sebe mogu napisati psiholoske studije...
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Tex Murphy

Hm, lično ne mogu da se sjetim ijednog horora ili SF-a da je precijenjen. Meni lično se npr. ne sviđaju Starship Troopers i Total Recall, ali ne bih ih nazvao precijenjenim.

Ko ne voli Omen, Exorcista i Blade Runnera, ne treba ni da živi. Izgleda da Plissken ima neki issue sa filmovima sa odličnom muzikom.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Omen jeste malo precenjen u laičkim krugovima, mada u ozbiljnoj literaturi o hororu niko taj cheezy film ozbiljno ne uzima, tako da... pitanje je: od koga precenjeni? Od rulje? Od fanova? Onako, odoka? Na forumu? Na pijaci...?

Neki od filmova koji su, za mene, slabiji nego što im je reputacija: DRACULA 1931, THE HOWLING, celokupna HAMMER produkcija, DONI DARKO, PLANETA MAJMUNA, HEVI METAL, STAR WARS, E.T., ...MNOGI Miikeovi jakuza-filmovi...
itd.
https://ljudska_splacina.com/

morbius

Ja sam jednom zezao Morticiu zbog frojdovske omaške i ozbiljno se naljutila.

Što se tiče ostalih filmova koje je Plissken naveo, slažem se da su manje ili više precenjeni, ali ne volim da mi niko dira Brazil. Film je nesumljivo remek-delo i oduševi me iznova svaki put kad ga pogledam.
Star Wars je žestoko precenjen, ali mi je nekako prirastao za srce.
Why me?

Bilja

To sto mi pisemo je vise subjetivno misljenje. Ali svakako bi trebalo, da ako je neki film presao u takoreci kultni, postoji i opravdanje za tako nesto.
Ne bih spominjala vise Brazil, jer ga se ne secam dovoljno dobro. Ali Exorcist je meni uvek izgledao kao mrcvarenje vostane lutke uz pomoc osrednjih specijalnih efekata i ceo film je vise bljak nego sto je strasan. Gadan mi je kao sto mi je gadno kad vidim da se neko ispovracao na trotoar. Uz to, film sadrzi elemente pedofilije. Odvratno!
Bilja
----------------------------------------@

taurus-jor

Ja se ne moram sloziti sa Plisskenovim ocenama - i, osim za Exorcista, ne slazem se uopshte - ali, to ne znaci da chu pljuvati po njegovom izboru/ukusu, jer to i nije tema ovog topica. Moje je da iznesem sopstvene kandidate.

Precenjeni? Mojih pet lakih komada.

Prvi STAR WARS (epizoda IV) jeste precenjen, mada je dobar film, a i prirastao mi je za srce. :lol:  Imperija uzvracha udarac je neuporedivo bolji i zreliji film, i smatram da je uistinu zasluzan za (neopravdana) ocekivanja od celog serijala. Da nije bilo Imperije, sve bi ostalo na jednoj prerushenoj bajci.

CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND - Videli ljudi vanzemoljce, sretoshe ih i - to mu, otprilike, dodje to. Nikada nisam shvatio u cemu je umetnicka vrednost ovog filma, koji je, mozda, prvi glupavi blokbaster ikada snimljen. Da, u pocetku su bili inteligentniji i suvisliji, i licili su na dobre filmove: Jaws, Star Wars IV - A New Hope, Star Wars V - The Empire Strikes Back, Raiders Of The Lost Ark. Ponavljam, u pocetku.

THE EXORCIST - Vrtela se djevojci glava. Okej, u svoje vreme bio je neshto nevidjeno, bash kao i Star Wars, ali treba ga staviti dje mu je i mjesto i pogurati mnogo bolje "djavolske" filmove - Rozmarinu bebu i Andjelovo srce na primer.

THX 1138 - Kroz cjevovod ispod shahta plovi Robert Dival i njegova jahta, i sve to raaaaaaaaaaaaaaaaazvuceno k'o proliv. A i dijalozi bi mogli da budu bolji. Kad neko hoche da prica kako je Lukas pre Star Wars bio bolji reziser, obicno se uhvati za THX 1138. Bolje neka se uhvati za Americke grafite. I neka zna da je Lukasa cak i tamo mrzelo da radi sa glumcima, ali da su oni toliko bili raspolozeni da su sami udahnuli zivot svojim likovima.

EVIL DEAD 2 - Josh jednom. Pola filma se svodi na puko nizanje fora i tabanje Brusa Kempbela sa sopstvenom rukom. Poshto se svi smeju, i kasnije prepricavaju fore, mora biti da je film genijalan. E, ja mislim da nije. I, na zalost, neposredno pred Evil Dead 2 pogledao sam Evil Dead 1 sa istom pricom ali zgusnutijom strukturom. Koliko me je u ED1 kupila originalnost reziserskih postupaka i ucinila da zaboravim gluposti u prici, toliko sam u ED2 sedeo i cekao da vidim dokle che Raimi da tera. Svejedno, kraj je bio fantastican.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Lurd

Najprecenjeniji film u istoriji univezuma je za mene Odiseja u svemiru 2001. Tačka. Nisu daleko ni ostala Kjubrikova prepotenta popovanja, a ne razumem ni neverovatno poštovanje i uzdizanje Finčera i Bartona, a mislim da se pravi katalog precenjenih filmova može naći u onome što nam cripple nudi kao remek-dela, vanserijske filmove itd. Ovo pominjem samo zato što ne opravdavam upotrebu takvih termina za sezonske hitove.

Nisam još siguran za Solaris, nisam ga gledao jedno osam godina, tako da bih morao da obnovim, ali Stalker znam da nije. Eh sad, ne bih zaista govorio o filmovima koji nemaju nameru ili nisu u konkurenciji da se nadju medju značajnima za filmsku žanrovsku umetnost.
My trees...They have withered and died just like me.

BladeRunner

Bio sam počeo da pišem neku kao odbranu Blade Runner-a, Donnija Darka i Brazila, pa obrisao, jer tema topika nije odbrana, nego su poslednji dani. Počeo bi od 'Solarisa' Tarkovskog.

Navučen na odličan 'Stalker', 'Solarisa' sam odgledao u grču zblanutosti, koja je poticala od loših efekata, još gore glume i poprilično loše režije. Naime, režiserska 'usporenog' Tarkovskog je, za mene, odlično funkcionisala i u 'Rubljovu' i u 'Stalkeru'. Razlog je, sa jedne strane, u odličnoj fotografiji, a sa druge u zgusnutoj simbolici i slojevitosti pomenutih filmova, tako da usporenost gledaocu ostavlja dovoljno vremena da shvati i svari odgledano. U 'Solarisu' je usporenost dovedena do nivoa parodije. Ako gledamo u ekran, dočekaju nas užasno loši efekti (favorit : autoput budućnosti sa lažnim mostom, pri čemu kola bukvalno nestaju u jednom dijelu ekrana), a ako razmišljamo, tu su dijalozi od par rečenica koji valjda kriju neki ambis filozofije, čega li. Sve u svemu : precijenjeno.

Dalje, Kronenbergovi filmovi mi generalno izazivaju blagu migrenu, a ako govorimo o 'Videodromu', prilično jaku. A tek 'Shivers'... Šta je to uopšte? Film o vanzemaljcima koji liče na fekalije, a izazivaju opsesivan nagon za parenjem kod onoga ko ih proguta? Da rezimiram : Kronenberg mi je neprijatno bizaran, pa neka je sve to sa poentom i porukom, naglasak je na ovome neprijatno. Ili je na bizaran?

Iako neke Linčove filmove jako volim ('Straight story', recimo, koji i tako ne liči na njega), 'Eraserhead' mi je najprecjenjeniji film koji sam ikad gledao i zato ga ostavljam za kraj. Volim ja Pixies, ali ne volim leteće fetuse. Bolesno, morbidno i neugodno za gledanje. Vizuelno upečatljivo na način na koji su vizuelno upečatljivi dokumentarni snimci mučenja ljudi na Internetu. Ne mogu da se sjetim filma koga sam uz više muke priveo kraju, a i tada zbog Pixies, a ne zbog Lyncha. Da sam ga gledao u bioskopu, mislim da bi ladno izašao u prvih pet minuta. I ne bi pogriješio. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.