• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

CRNE CIPELE, Oto Oltvanji

Started by Lurd, 29-07-2005, 17:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "dexa pantelejski"Hmmm... OPSCENA? To je isto Otova stvar?
Jebo te, dexo, čoek ti tolke poene dao, mogo si bar s opusom da mu se malo upoznaš

Dexo, jes' da od fakultet imaš samo 8 razreda, al' probaj da izvedeš CLOSE READING ovde-napisanog:
Možda će ti pasti u okce (ako brljom nije zabrljano) da se tvoje čuđenje, i moj komentar, tiču toga da li je OTO tu stvar NAPISAO, a ne da li je, i gde, objavio.

Prema tome, palamudi ti rakija u ganglijama, a ne Ghoul.
https://ljudska_splacina.com/

dexa pantelejski

Aha. Znaci ti meni zameras sto nisam procitao Otovu stvar koju nije napiso?

Ghoul

Nije napiso?
Ko kaže da nije napiso?
Pa otkud ti ZNAŠ za taj naslov (i još se čudiš čiji je!) – ako NIJE napiso?
MNOGO ubedljivo se praviš glup...

dexa pantelejski

Pa dobro, je l napiso ili nije?! :x  :x  :x

Shta mrsis muda vishe? Ako znas - kazi.

maccak

Sa Serbian Cafea...
http://www2.serbiancafe.com/lat/vesti/4/27159/

...Na štandu ,,Samizdata" najprodavaniji je roman Marka Vidojkovića ,,Kandže", a slede knjige ,,Istorija ljubavi" Nikolasa Krausa i ,,Crne cipele" Ota Oltvanjija...
[/b]

izo

Pa, sad, cuo sam dosta negativnih kritika, pa nisam nista pozitivno ocekivao. Medjutim, roman sasvim o.k. tece, brzo se cita, prica nije preterano inventivna, ali koja jeste. Meni je najzanimljiviji nacin pripovedanja koji od pocetnog VEOMA svrsishodnog u prvom licu nastavlja kroz sveznajucu pripovednu instancu, da bi se opet vratilo u 1. lice. Efekat je postignut. E, sad zamerke. Mislim da je hteo mnogo, natrpao raznih zanrova I ideja, pa sve to jos na manje od 200 strana, I to krupnog fonta, sa cestim "belim" stranama. Cini mi se da je pokusajem da se svima priblizi izgubio ono sto je imao u pricama koje sam citao. U samom centru Laurina prica o vuku je toliko povrsno data kao da prica o pijaci. Mislim da je vec kad se opredelio za Srbiju kao pozadinu, mogao da izvuce mnogo vise ove nase grozote I mistike za amosferu, ili bar da malo produbi te delove, "nosioce mistike". Da, I neki likovi su veoma neubedljivi u dijalozima. Ja bih mnogo radije video "Retku krvnu grupu" u vidu romana, al' sta je tu je. Definitivno nije bolje od "Price o duhovima".

sofija

Bas sam danas zavrsila knjigu. Toliko ste pisali o njoj da nisam mogla da odolim. Nije mi se mnogo dopala :cry: Ne znam sto je uopste stavljena u horor forum. Po cemu je ova knjiga horor? :?  U njoj nema ama bas nista strasno!!!

crippled_avenger

nominalno u CRNIM CIPELAMA postoje neki horor elementi kao pojave ali nikako nisu tako tretirani i u tom pravcu razvijeni, tako da je Sofijino pitanje na mestu. medjutim, ipak mislim da je HOROR kao forum ipak nekako najblizi ovom romanu, a da se ne odbaci na uopsteni forum KULTURA, UMETNOST gde takodje ima diskusija o knjigama bez striktne zanrovske definicije.

ipak je Oto stari zanrovac i treba ga zadrzati u njegovim okvirima na Forumu cak i kada mu recentno delo nije tako zanrovski definisano. realno gledano, da Ghoul sad objavi decju knjigu, verovatno bi topik o njoj osvanuo na HORORU.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Black Mamba

Quote from: "Black Mamba"moze li se knjiga ikako naruciti preko neta? ili ako je neko voljan da mi je posalje mozda.... che platim...

ovaj, samo da se zahvalim onome ko je rekao da ce mi poslati knjigu... :roll:

Milosh

Pročitao sam (tek sada) "Crne Cipele", i osnovni utisak koga nisam mogao da se oslobodim ni tokom čitanja je da nam Oto na oko 170 str. prepričava odličan (a nenapisan) roman od bar 400 str.

Nešto detaljniji osvrt ću postovati sutra...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

podrazumevam da svako ko ovo čita roman je već pročitao, pa idu spojleri šakom i kapom...

Mislim da je ovo novela koja nije uspešno prerasla roman, i takođe mislim da jedno 80% mogućih zamerki potiče odatle. Možemo da diskutujemo i oko toga koliko je priča u biti zanimljiva, nezavisno od samog formata. Meni se priča svidela, ima zanimljivih i maštovitih momenata kako kad su u pitanju pojedini likovi (npr. sijamski ESP blizanci), situacije (priča iz mladosti generala Tošića), a posebno preokreti (skok iz prvog i treće pripovedačko lice i razlozi za to). Time mi je teže palo što je puno toga ostalo nerazrađeno i neiskorišćeno u punoj meri. Nisam se šalio kada sam rekao da ovakva priča, po meni, zahteva min. 400 stranica.

Zamerke se u velikoj meri odnose na likove kojih ima previše za jedan kratak roman u smislu njihove ekspozicije koja je u većini slučajeve premala pa deluju nedovršeno. U nekim slučajevima je nađena prava mera: Laura, Guza, Brzotrz..., ali, i najvažnije, sam glavni junak je nedovoljno objašnjen u trenutku kada se za to ukazuje prava prilika (promena vizure), iako je momenat sa detektivskim romanima izuzetno uspela dosetka koja opravdava prvu trećinu u kojoj gl. lik često deluje kao prilično neubedljiv detektiv.

Šta po meni ovde nedostaje kako bi se ovo moglo nazvati pravim romanom, a ne proširernom novelom... Priča generala Tošića koja se prepričava iz druge ruke umesto da joj se posveti više prostora; naročito je propuštena šansa da se razradi momenat koji se pretrči  u par rečenica o njegovoj motivaciji za vreme rata (optuženi ratni zločinac koji je tu titulu stekao pošavši u svoj lični lov dok se rat samo zadesio kao okolnost...). Zatim šta je bilo sa užasno efektnim blizancima? Trebalo im je dati još prostora, sve deonice sa njima su odlične, čak i dijalozi tu nekako živnu. Glavna greška je što se prerano dimistifikuju kroz šturo prepričano objašnjenje. S druge strane vuk je previše van svakog zbivanja i to deluje pomalo veštački, pred kraj kada se pojavi imamo potpuno suvišnu scenu (a suvišne stranice u ovako kratkim romanima itekako bodu oči) napada na komšiju poštara. Da je roman duži možda bi se i dalo oprostiti, ovako smeta. Zatim Vesna. Žena gl. junaka koja (sa sve sinom) postaje taoc i zalog pred konačni obračun, a kao lik praktično i ne postoji, pa zašto bi nas i bila briga za nju. Brka, kao neka vrsta čoveka iz senke je potpuni višak od lika, koji je tu samo kako bi se sve kockice uklopile, milom ili silom.

Akcione scene su zbrzane, i ja sam par puta morao da zastanem u toku čitanja i da se vraćam ne bi li povezao ko tu koga, kako, zašto... Povremeno to cenim i treba da bude tako pošto ni gl. junaku nije sve najjasnije, ali ja ovde pričam o prostom pregledu situacije, uopšte nisam mogao da izgradim sliku u glavi. Nedostaje i  tenzija, a toliko je potencijala za građenje iste. Doduše, postoji u momentima nestanka struje koji najavljuju dolazak ekipe, i onaj lažni kraj je prilično pametno ubačen (naseo sam), ali na nekim drugim mestima toga nema, kao da nije bilo vremena (tj. prostora).

Što se tiče stila pisanja u smislu same rečenice ja s time nisam imao problem po sebi, kao ni ranije kad je Oto u pitanju i ne mislim da je takav stil sterilan. Moguće da tako deluje zato što Oto (previše) pažljivo odmerava svaku reč, a ja mislim da bi i ovo da je roman duži nekima prestalo da biva problem. Naprosto, na jedan način se pišu minijature, na drugi priče i novele, a roman je stvar za sebe. Sve ono što perfektno funkcioniše kod Otoovih kraćih formi ovde predtavlja dvosekli mač: vidi se odlično osmišljeni nukleus priče koji se raspada usled nasilnog uglavljenja u drugačije okvire. Priča može biti komprimovan roman, već s novelom je tako nešto teže izvesti, ali kad roman gura isti stil onda to postaje ozbiljni problem. Mislim da je bilo bolje da je roman napisan od nule, ili da je možda odabrana neka druga priča/novela koja bi bolje prodisala s proširenjem, ili, na kraju krajeva, da je svemu posvećeno mnogo više vremena, ali to su nagađanja, sam autor najbolje zna da li je moglo drugačije.

Ja ne sumnjam da je Oto u stanju da napiše odličan roman, interesantan kako ljubiteljima žanra tako i široj publici, ali "Crne cipele" taj roman nisu, iako je moguće reč o nužnom prvom koraku.

Dakle, i pored svih zamerki svakako treba pročitati. Čita se brzo i lako, ali ne očekujte previše. Za ljubitelje istog autora preporučujem novelu "Stotinu suknji krvari", pošto je neko (nadam se) objavi. Superiornije delo u odnosu na "Crne cipele", a u okviru istog (pod)žanra.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

wow.
ovo se zove lepo napisan i obrazložen rivju (što je najgore, bojim se i da je vrlo blizak istini koju slutim).
šteta da trune ovde – što ga ne objaviš negde?
možda bih mogao da ga uguram u GRADINU, ako si zainteresiran...

varvarin

Nešto se mislim...  al' sablasnog zeku još nisam vid'o!
(A kad smo kod romana, čitao sam, i ja mogu da se složim s Milošem).

Loengrin

Jupi, dobila sam za rođendan Crne cipele i još ih nisam otvorila. Javiću se kad ih razgazim  :lol: he he
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Kunac

Quote from: Loengrin on 19-01-2006, 17:55:01
Jupi, dobila sam za rođendan Crne cipele i još ih nisam otvorila. Javiću se kad ih razgazim  :lol: he he
Izgleda da još nisi razgazila Crne cipele... Požuri! Oltvanjijev novi roman samo što nije...

Evo najave::::::::

http://www.otooltvanji.com/
"zombi je mali žuti cvet"

Perin

Video sam "Crne Cipele" u Literi, pa ako je neko iz Banjaluke neka požuri i kupi si ako želi.

Kunac

Quote from: sofija on 13-11-2005, 03:06:54
Bas sam danas zavrsila knjigu. Toliko ste pisali o njoj da nisam mogla da odolim. Nije mi se mnogo dopala :cry: Ne znam sto je uopste stavljena u horor forum. Po cemu je ova knjiga horor? :?  U njoj nema ama bas nista strasno!!!
Nego, da li još nekom nedostaje Sofija? xblos

Ygg

Quote from: Perin on 11-01-2010, 21:53:04
Video sam "Crne Cipele" u Literi, pa ako je neko iz Banjaluke neka požuri i kupi si ako želi.

Ja sam Crne cipele kupio u Literi prije dvije godine, možda i više.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Tex Murphy

Ja nemam Crne cipele, ali imam Crni cvet.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Kunac on 11-01-2010, 22:13:42Nego, da li još nekom nedostaje Sofija? xblos

ne.
uostalom, mrkoye je i dalje među nama, samo što više nije u dregu.

Kunac

JasonBezArgonauta

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Kunac

Oltvanjijev blog prenosi:

D.S. Tuševljaković o Kičmi noći:

Za sve postoji prvi put, pa tako sada prvi put imam priliku da pišem o romanu koji tek treba da se pojavi u knjižarama. Koliko nas je Oto obavestio, ugovor je potpisan, knjiga, baš kao i prethodna, izlazi za Samizdat B92 i možemo je očekivati uveliko pre visibaba. Taman da nam nešto istera hladnoću iz kostiju, jer...

Kičma noći je brz triler koji čitaoca nosi od prve do poslednje stranice poput talasa na pučini i ne dozvoljava mu da predahne, pri čemu ga ne umara, već mu, naprotiv, u bliskom, ali oneobičenom okruženju savršeno doziranim informacijama otkriva svet za koji nije znao da može da postoji. Lične i nacionalne zaostavštine iz prošlosti, zataškavani državni projekti, političke igre i sjaj i beda estrade, život malih ljudi i otkopavanje velikih tajni, neobični leševi i još neobičnije neuhvatljive siluete u mraku, izvrstan su preduslov za avanturu od punih pet stotina strana u kojoj je teško ne uživati. Oto nam od dve Srbije, one koju dobro poznajemo i one koja je malo 'pomerena', čini amalgam koji se po širini zahvata retko viđa i u stranoj, a kamoli domaćoj produkciji. Osvetljavanje likova – mapa njihovih unutrašnjih i spoljnjih pokreta nalik je mreži krvnih sudova koja prožima telo knjige – uspelo je do te mere da po sklapanju korica oni ostaju da žive oko nas, postaju nam komšije, poznanici, ljudi o kojima se priča.

Kičma noći nije velika samo po obimu, već i po temi, ili temama, svakodnevnim i nesvakidašnjim, po likovima, načinu na koji je ispričana i jeziku kojim nam se obraća. Ona jeste obimna, ali nije opširna, i to joj je jedna od najvećih vrlina. Priča ni u jednom trenutku ne stoji, i pre nego što ste se ljudski namestili na stolici, već je došao kraj.

A zapravo je ovo tek početak.

Godspeed.