• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Đavolja Varoš

Started by Ghoul, 01-08-2005, 06:52:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Bio sam u Đavoljoj Varoši ovog vikenda.
Ukratko: sve te bapske priče o silama i Đavolima i čudnim glasovima su - obične bapske priče.
Nijedan kip nije preda mnom oživeo.
Sva voda koju sam prolio (if you know what I mean) išla je nadole, kako i treba.
Nikakvi zvuci i urlici i pištanje nisu se čuli – jedini zvučno zanimljiv fenomen je što nema nikakvih ptica, čak ni noćnih, i samo se cvrčci čuju – to jeste malkice neobično, ali ništa preterano. Neka vrlo jeziva buljina čula se izdaleka u samo 3-4 navrata. Na žalost.
A učinio sam sve što sam mogao da izazovem natprirodne sile, if any: čak sam, sa još 3 drugara, zanoćio u šumarku na 100 metara od same Varoši i 'skamenjenih svatova' – i celu noć tamo proveo, i opet ništa.
Meditirao sam uz njih u sumrak, kad se baš lepa, sablasna tišina spustila na sva okolna brda, i kad je celodnevna jara počela da gasne.
Kasnije, kad je pala noć, sedeo sam kraj njih, i buljio u noćno nebo: nikad u životu nisam video više zvezda – fascinantno: šteta samo što nigde nema dobrog oslonca pored same Varoši da se čovek slobodno opruži – stalno visiš na nekoj ivici provalije, pa nije baš zgodno za 'gubljenje sebe'.
Još zabavnije: pošto je 1 iz družine profi fotograf, išao sam s njim – po najcrnjem mraku, samo sa lampama- kroz jarugu i klisuru do podnožja samih stubova, da bi ih snimili odozdo, sa zvezdanim nebom kao poleđinom: taj efekat, sa lampama, usred tmine, bio je predivan. Ali – opet ništa natprirodno.
Cele večeri smo sedeli u šumarku, uz logorsku vatru (suvih drva – kolko hoćeš: šuma je prilično nezdrava, zbog zemljišta), jeli, pili i zezali se. Iako sam se ja nadao i priželjkivao nešto u stilu BLAIR WITCH PROJECTA – ništa: samo noćni mir, opuštenost, zezanje.
Pošto mi ništa od pokušaja izazivanja Drugih Sila nije uspelo, na kraju sam – negde oko 02.30 h – zanoćio na najprovokativnijem mestu: u 'crkvici' (krug od kamenja oko zaravni u kojoj su sujeverni seljaci ostavili neke krstove –neki šaljivdžija stavio i Ankh!- i gomilu sitnine). To mesto sam zapravo odabrao jer je jedino ravno – sve okolo je nizbrdica. Stavio podlogu, uvio se u vreću i – zaspao, na otvorenom.
Ni krika ni leleka: ni Đavola ni vampira: ni u snu ni na javi. Mirno sam i normalno spavao kao i uvek. Ujutro zatekao sve drugove na broju...

Eto, to je to, ukratko.
Atmosfera mesta je prijatna (za one koji vole mir i tišinu) – ali ne očekujte ništa preterano vanzemaljsko.
I ako uopšte dolazite – dođite tako da vidite makar sumrak, ako ste već pičkice da ostajete celu noć. To je jedini pravi doživljaj. Preko dana ume da bude i gužve: već oko 10-12h prepodne počinju turisti, gužva, galama... Ali toplo savetujem – prenoćite u Varoši za pun doživljaj!
https://ljudska_splacina.com/

Black Mamba

ma nesto se tebi desilo cim si stavio sebe u avatar :!:

inace prvi put cujem za tu Varos...

Ghoul

Mamba, vidi ovde:
http://www.bora.edu.yu/djavolja.html

Black Mamba

e izem ti legendu, chu, resila da se uda za brata.. mogli su bar malo originalnije to da upakuju...

sandman

...do crkvice Svete Petke....

...Prica se da uvece svatovi igraju, da se cuje neka cudna muzika, ali cim se pride malo blize sve to nestaje

Kazu da je strasno tu boraviti u ponoc - kaze Radojevic Budimirka (1927), starica iz sela Zebice, nepuna tri kilometra dalekog od Djavolje varosi, to jest, od samih glavolutaka

Ghoule, a jeste bili i do te crvkvice da proverite? Ili makar do te babe Budimirke, da je gadjate pod prozor krhotinama glavolutaka sto je lagala?  :wink:

Glavolutci.... stvarno jezivo zvuchi. Prosto ocekujes nakakve lutane sa onoga sveta naherenih glava, a na slikama obicne stencuge...

Ghoul

ma taj krug od kamenja oni zovu crkvicom, to je ta sveta petka (meni više liči na svetu blair witch).

ujutro je došla u crkvu neka baba koja bi mogla da bude i baš taj izvor glasina, budući da izgleda malo poremećeno - ko zna zašto, tek nisam bio voljan da prekidam doručak ne big li babu zagovarao, a sem toga, iz njenih 'odgovora' drugim prolaznicima vidim da baba ima neku svoju priču i uopšte i ne sluša pitanja (ionako je nagluva).

BABAAA MILJAAANAAAAA! ZNAŠ LI GDE JE GROB SAAAVE SAAAVANOVIIĆAAAA???

tako, taj rad: a i liči na babu iz Leptirice. :roll:

Tex Murphy

Bogme, ja poslije Leptirice nikad više neću bit ravnodušan na huk sove.

A koje "ukleto" mjesto planiraš sljedeće da posjetiš?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Lurd

Ја сам наватао да постоји једно такво место у Београду. Извори нису баш поуздани, али их је било неколико независних. Пошто је у питању институција, нисам успео да уђем, али сам разговарао са комшијама. Никакав закључак нисам успео да донесем, али нисам одустао.
My trees...They have withered and died just like me.

iNCUBUs

pa podeli sa svima lokaciju Lurde... :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Ghoul

kazuj de je to lurde, pa da overim/o i tu lokaciju nakon LOTD ovih dana.

od 'ukletih' lokacija sledeće što planiram da izvidim jeste Negotin i okolina.

ima li neko neke konkretne sugestije: sela, groblja, spomenici, ruševine...?

Black Mamba

hehh, kakav duh... podsecate me na one opaljene klince iz filmova sto traze djavola :evil: dobro, znam da niste klinci... a niste ni iz filmova.. al ste ipak kool :lol:

ja od kako sam dosla ovde, ne prodje dan a da ne pomislim kako cu jednog dana otici i pronaci cuvenog meksickog Shamana...

Boban

Verovatno je stvar u odjeku i neobičnom širenju zvuka.
Dakle, ako si sam ili u gomili ali na jednom mestu nećeš čuti ništa, ali ako je vas nekoliko na nekoliko lokacija oko Đavolje varoši, postoje rasporedi koji daju fantastične rezultate.
Takođe, potreban je vrlo jak vetar određenog pravca da svojim hujanjem pokrene kakofoniju cviljenja...

Evo priče iz života: davno. na Fruškoj gori, u okviru astronomskog istraživačkog programa išli smo na neki udaljeni izvor, ali ja sam iz ko zna kakvog razlogao zaostao pola sata i, približavajući se izvoru, na jednom mestu udaljenom bar 500 metara, na prevoju (izvor je bio duboko dole u udolini nalik levku) čujem glasove tako jasne i kao nekud odozgo da sam za tren premro. Onda shvatim šta se događa, da konfiguracija terena donosi glasove sa izvora i odem polako do izvora, sakrijem se sa strane, te sačekam da svi krenu nazad... mic po mic, pratio sam kada će glavnina da bude otprilike na onom mestu, te krenem da urlam najstrasnije na svetu. Žao mi je što nisam bio i gore da gledam reakcije, ali kažu da je bilo jezivo i da su se pojadinci usrali od straha. Zamislite na tom mesto pustiti Ummagummu dok nedužni izletnici raspiruju roštilj...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

David

Quote from: "Ghoul"

...
Nikakvi zvuci i urlici i pištanje nisu se čuli – jedini zvučno zanimljiv fenomen je što nema nikakvih ptica, čak ni noćnih, i samo se cvrčci čuju – to jeste malkice neobično, ali ništa preterano. Neka vrlo jeziva buljina čula se izdaleka u samo 3-4 navrata. Na žalost.
...
Kasnije, kad je pala noć, sedeo sam kraj njih, i buljio u noćno nebo: nikad u životu nisam video više zvezda – fascinantno...

Djavolju Varos su, srecom po nju, napustili svi: i (Bogo)Covjek i (Bozije?)Ptice, zato ima takvo Nebo...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Black Mamba

Quote from: "Boban"Evo priče iz života: davno. na Fruškoj gori, u okviru astronomskog istraživačkog programa išli smo na neki udaljeni izvor, ali ja sam iz ko zna kakvog razlogao zaostao pola sata i, približavajući se izvoru, na jednom mestu udaljenom bar 500 metara, na prevoju (izvor je bio duboko dole u udolini nalik levku) čujem glasove tako jasne i kao nekud odozgo da sam za tren premro. Onda shvatim šta se događa, da konfiguracija terena donosi glasove sa izvora i odem polako do izvora, sakrijem se sa strane, te sačekam da svi krenu nazad... mic po mic, pratio sam kada će glavnina da bude otprilike na onom mestu, te krenem da urlam najstrasnije na svetu. Žao mi je što nisam bio i gore da gledam reakcije, ali kažu da je bilo jezivo i da su se pojadinci usrali od straha. Zamislite na tom mesto pustiti Ummagummu dok nedužni izletnici raspiruju roštilj...

xrofl do jaja... now, that's the spirit!

PTY

E, nemoj ga ohrabruješ, života ti!

I što se sakrivaš?

Neko ti preti?

Kaži ko pa da bijemo....

Black Mamba

moze Mamba sama da tuche koga treba xjap

ali evo, samo za big sista', Mamba se vise ne krije... do sutra :lol:

Lurd

E, reći ću koje je mesto kada se vidimo. Neću ovako jer je u pitanju ustanova i malo je osetljivog tipa. Nije neka administracija, pa zato.

Ghoul

Quote from: "Lurd"E, reći ću koje je mesto kada se vidimo. Neću ovako jer je u pitanju ustanova i malo je osetljivog tipa. Nije neka administracija, pa zato.

Dobro, ali bar hint: ŠTA ima u toj ustanovi? Dusi? Guli? Micka bića u obliku službenika koji savesno i kvalitetno obavljaju svoj poso?... Bobanov medijski doppelganger?

Lurd

Duhovi. Ukleto mesto. Čudni dogadjaji. Pomeranje nameštaja, poludela elektronika, čudni zvuci itd. A samim tim što je mesto takvo kakvo je ima posebnu draž.

Tex Murphy

Ja sam čuo od jedne drugarice prije koju godinu da u Kragujevcu ima nekakva ukleta kuća. (Moguće da je u pitanju neki drugi grad, ali sam skoro siguran da je ipak Kragujevac)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Black Mamba

hmm, ako je u pitanju Kragujevac, ja bih to sigurno znala

milant

Quote from: "Harvester"Ja sam čuo od jedne drugarice prije koju godinu da u Kragujevcu ima nekakva ukleta kuća. (Moguće da je u pitanju neki drugi grad, ali sam skoro siguran da je ipak Kragujevac)

Ima jedna napustena kuca u Sumaricama. Mislim da je pripadala nekom visokom oficiru za vreme prvog rata.
Nije posebno ukleta, sem sto je jako zapustena, a steta je jer je lepa.
Inace nalazi se na delu Sumarica prema Vinogradima, iznad tanjira (ko zna KG, zna gde je to).

Black Mamba

ja znam gde je to, ali prvi put cujem za tu kucu :shock:

iNCUBUs

Lurde, možeš i na pm da nam otkriješ o čemu se radi :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

milant

Quote from: "Black Mamba"ja znam gde je to, ali prvi put cujem za tu kucu :shock:

Pa u sumi je, ne vidi se tek tako. Mora da se ode do nje.
Mada sad se dosta izgradilo okolo, pa je ptianje i do kad ce ta suma da potraje, a i sama kuca.