• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

New Orleans Mayor Ray Nagin ...

Started by Loengrin, 03-09-2005, 00:01:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Loengrin

Baš me interesuje šta će biti s ovim čovekom, s obzirom šta je sve napričao u ovom intervjuu. U svakom slučaju njegova reakcija je vredna pažnje.

Mayor to feds: 'Get off your asses'

Transcript of radio interview with New Orleans' Nagin
New Orleans Mayor Ray Nagin blasted the slow pace of federal and state relief efforts in an expletive-laced interview with local radio station WWL-AM.

NAGIN: I told him (the President Bush) we had an incredible crisis here and that his flying over in Air Force One does not do it justice. And that I have been all around this city, and I am very frustrated because we are not able to marshal resources and we're outmanned in just about every respect.

And they don't have a clue what's going on down here. They flew down here one time two days after the doggone event was over with TV cameras, AP reporters, all kind of goddamn -- excuse my French everybody in America, but I am pissed.

I need reinforcements, I need troops, man. I need 500 buses, man. We ain't talking about -- you know, one of the briefings we had, they were talking about getting public school bus drivers to come down here and bus people out here. I'm like, "You got to be kidding me. This is a national disaster. Get every doggone Greyhound bus line in the country and get their asses moving to New Orleans.

That's -- they're thinking small, man. And this is a major, major, major deal ... It's awful down here, man.

I have no idea what they're doing. But I will tell you this: You know, God is looking down on all this, and if they are not doing everything in their power to save people, they are going to pay the price. Because every day that we delay, people are dying and they're dying by the hundreds, I'm willing to bet you.

... we called for martial law when we realized that the looting was getting out of control. And we redirected all of our police officers back to patrolling the streets. They were dead-tired from saving people, but they worked all night because we thought this thing was going to blow wide open last night. And so we redirected all of our resources, and we hold it under check. I'm not sure if we can do that another night with the current resources.

They're showing all these reports of people looting and doing all that weird stuff, and they are doing that, but people are desperate and they're trying to find food and water, the majority of them .... Now you got some knuckleheads out there, and they are taking advantage of this lawless -- this situation where, you know, we can't really control it, ... but that's a small majority of the people. Most people are looking to try and survive.

And one of the things people -- nobody's talked about this. Drugs flowed in and out of New Orleans and the surrounding metropolitan area so freely it was scary to me, and that's why we were having the escalation in murders. People don't want to talk about this, but I'm going to talk about it. You have drug addicts that are now walking around this city looking for a fix, and that's the reason why they were breaking in hospitals and drugstores. They're looking for something to take the edge off of their jones, if you will. And right now, they don't have anything to take the edge off. And they've probably found guns. So what you're seeing is drug-starving crazy addicts, drug addicts, that are wrecking havoc. And we don't have the manpower to adequately deal with it. We can only target certain sections of the city and form a perimeter around them and hope to God that we're not overrun.

WWL:  Well, you and I must be in the minority. Because apparently there's a section of our citizenry out there that thinks because of a law that says the federal government can't come in unless requested by the proper people, that everything that's going on to this point has been done as good as it can possibly be.

NAGIN:  Really?

WWL:  I know you don't feel that way.

NAGIN: Well, did the tsunami victims request? Did it go through a formal process to request? You know, did the Iraqi people request that we go in there? Did they ask us to go in there? What is more important? And I'll tell you, man, I'm probably going get in a whole bunch of trouble. I'm probably going to get in so much trouble it ain't even funny. You probably won't even want to deal with me after this interview is over.

WWL:  You and I will be in the funny place together.

NAGIN:  But we authorized $8 billion to go to Iraq lickety-quick. After 9/11, we gave the president unprecedented powers lickety-quick to take care of New York and other places. Now, you mean to tell me that a place where most of your oil is coming through, a place that is so unique when you mention New Orleans anywhere around the world, everybody's eyes light up -- you mean to tell me that a place where you probably have thousands of people that have died and thousands more that are dying every day, that we can't figure out a way to authorize the resources that we need? Come on, man. You know, I'm not one of those drug addicts. I am thinking very clearly. And I don't know whose problem it is. I don't know whether it's the governor's problem. I don't know whether it's the president's problem, but somebody needs to get their ass on a plane and sit down, the two of them, and figure this out right now.

WWL:  What can we do here?

NAGIN:  Keep talking about it.

WWL: We'll do that. What else can we do?

NAGIN: Organize people to write letters and make calls to their congressmen, to the president, to the governor. Flood their doggone offices with requests to do something. This is ridiculous. I don't want to see anybody do anymore goddamn press conferences. Put a moratorium on press conferences. Don't do another press conference until the resources are in this city. And then come down to this city and stand with us when there are military trucks and troops that we can't even count. Don't tell me 40,000 people are coming here. They're not here. It's too doggone late. Now get off your asses and do something, and let's fix the biggest goddamn crisis in the history of this country.

WWL:  I'll say it right now, you're the only politician that's called and called for arms like this. And if -- whatever it takes, the governor, president -- whatever law precedent it takes, whatever it takes, I bet that the people listening to you are on your side.

NAGIN: Well, I hope so. I am just -- I'm at the point now where it don't matter. People are dying. They don't have homes. They don't have jobs. The city of New Orleans will never be the same in this time.
...

Ceo intervju možete naći na sledećem linku
http://www.cnn.com/2005/US/09/02/nagin.transcript/index.html
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Lurd

Da, možda može i na ovoj temi da se kaže da su za vreme Katrine u NO nestali Allen Toussaint, Irma Thomas, Neville Brothers i, što me posebno dotiče, Alex Chilton.

Mislim, how bizzare can it get?
My trees...They have withered and died just like me.

BladeRunner

Pročitao i zdravo se naježio. Kad smo kod ove katastrofe, mene je najviše iznenadilo to da se na gotovo svim TV snimcima ljudi koji su ostali nalaze crnci. Da nema teksta ispod, ja bi pomislio da se ovo dogodilo negdje u Africi, a ne u Americi. Nisam imao pojma da je američko društvo tako duboko podjeljeno, ili mi barem to do sada nije padalo u oči.

BBC je sinoć davao intervjue sa preživjelima. Kao i svuda, nastradala je sirotinja. Licemjer na kub je politika 'nulte tolerancije' koja je ovlašćena protiv nesrećnika koji su tamo ostali. Lako je mahati glavom i ponavljati da je strašno kada ljudi otimaju hranu i vodu jedni od drugih, ali ko god da se nađe u takvoj situaciji, a želi da preživi, tako bi se ponašao.

Ako izuzmemo političke klasifikacije (odličan pasus o 9/11 i Iraku, mada na tragu anti-Buš naknadne pameti koja je sad u modi, kao da Klinton to isto nije radio), u intervjuu mi je najnevjerovatniji bio sledeći citat :

QuoteAnd one of the things people -- nobody's talked about this. Drugs flowed in and out of New Orleans and the surrounding metropolitan area so freely it was scary to me, and that's why we were having the escalation in murders. People don't want to talk about this, but I'm going to talk about it. You have drug addicts that are now walking around this city looking for a fix, and that's the reason why they were breaking in hospitals and drugstores. They're looking for something to take the edge off of their jones, if you will.
And right now, they don't have anything to take the edge off. And they've probably found guns. So what you're seeing is drug-starving crazy addicts, drug addicts, that are wrecking havoc. And we don't have the manpower to adequately deal with it. We can only target certain sections of the city and form a perimeter around them and hope to God that we're not overrun.

Dok sam ovo čitao, na pamet mi je pao Vilijem Gibson. Bolesna stvar je što Fox, HBO i ostali kanali uopšte nisu prekinuli svoj programe, niti na bilo koji način obilježili to što se dogodilo (govorim o zabavnim kanalima). Kao da niko nije svjestan kolika je ovo katastrofa. Kad vidim kako njihova vlast tretira svoj narod, mislim da smo odlično prošli. Uostalom, da nama neko da vojnu i ekonomsku moć jedne Amerike, mislim da bi ga do sada već par puta digli u vazduh.

Nego, i ovo će proći. Pamtiće se onoliko dugo koliko im bude uticalo na ekonomiju, pa će pasti u zaborav, dok neko ne snimi film o ovome bez Brusa Vilisa. To nije loše. Recimo, preko hiljadu nesrećnika koji su prekjuče poginuli u Bagdadu prilikom stampeda, nisu se pamtili ni jedan jedini dan. A i tada, bili su vijest broj dva. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Loengrin

Zvanično potvrđeno?  
"......"
Lurd tvoj potpis sad bas dolazi do izražaja.
----------------------------------------
Fets Domino se izvukao za dlaku.
----------------------------------------------

Blade, zbog toga nekako i nisam mogla da sedim i čekam da neko drugi posle dužeg premišljanja ipak ne pokrene sličan topik.
Ja slabo gledam TV, a ni nemam satelitski program, ali sam ipak u našim medijima očekivala nešto slično onom obaveštavanju za 11.09. Nisam željna strašnih prizora, ali me ipak interesuje, a najčešće nabasam na neke humorističke ili latino serije.
-----------------------------------------------------
Još vesti ovog puta sa B92:

- Predsednik SAD priznao je danas da je reakcija države u prvom trenutku bila neprihvatljiva. "Uspećemo da isplivamo iz ove situacije", rekao je Buš napuštajući Belu kuću. "Pomoćićemo ljudima kojima je pomoć potrebna".

A evo užasnog početka članka o Iračkoj tragediji, u Danas-u (01.09). :

"Bagdad - U velikoj bežaniji među šiitskim vernicima na mostu Al Ajma preko reke Tigar na severu Bagdada, koji je ..."

Bruka, bežanija, nisam ni htela da vidim ko je autor.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

KulFejs

Quote from: "Loengrin"- Predsednik SAD priznao je danas da je reakcija države u prvom trenutku bila neprihvatljiva.

Ovaj deo nikako da shvatim.

Loengrin

Slobodno skokni na B92 pa prostudiraj.

Meni je s druge strane za streljanje nonšalancija sledećeg dela Bušove izjave:

"Uspećemo da isplivamo iz ove situacije" (ili je to ipak gaf prevodioca)
ili
"Pomoćićemo ljudima kojima je pomoć potrebna". (neverovatno)

KulFejs

Prostudirao. Pažnju mi je naročito privuklo to što će cena nafte skočiti zbog elementarne nepogode. Obrni, okreni, Buš profitira.

Loengrin

Ah a druga opaska mu je bila u vezi nafte, nešto kao - "...nemojte da kupujete gorivo ako vam ne treba..." - aaaa stvarno ga treba ubiti, šta kao pisač tekstova mu se još nije vratio sa letovanja.

KulFejs

Možda se i vratio. U suprotnom bi Buš izjavio nešto nalik na :"Ne kupujte naftu osim ako nije iz Iraka." Mora mu šibnem ovaj album sas moji avatri, da ga uplašim, inače će krene da osvaja Iran pre nego što se pusti do Nju Orleansa.

Jake Chambers

Zao mi je samo sto ovakve ljude poput ovog gradonacelnika uguse sad pa sad...a sad jos gledam Xfiles na divx ko lud i opet sam u fazonu konspiracije, ali nije ni cudo da Bush profitira...i ne bi me cudilo da rade na vestackom izazivanju elementarnih nepogoda. I ne bi me cudilo da se sad opet angazuju negde vani da skrenu paznju sa svog sranja, sto uvek rade.
I Blade, Klinton nije pravio ovakva sranja kao ovaj supljoglavac - on je bar postovao svoj narod, ako ne druge, ali to je vec americki default.

Kurvo Vavilonska....
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

Neću ni da počinjem s tim koliko žalim što sam prošle godine imao samo 1 dan za obilazak Nju Orleansa –sad, kad je jasno da taj grad više nikad neće da izgleda isto- niti koliko mi je žao što je baš taj grad, unikatno različit od svih drugih koje sam obišao, sa stvarno jedinstvenom atmosferom, morao da strada...

Još čekam vesti od Ronnie-ja, ljubaznog čikice koji me je ugostio na nedelju dana u Jacksonu, tom prilikom... Vidim da je i Jackson pogođen...

Pitam se da li se negde oglasila Popi Z. Brajt – na njenom sajtu nema apdejta već 20 dana. Nadam se da je bila pametna da se skloni na vreme.

Evo dole još malo horora o onima koji nisu:

NEW ORLEANS - The last bedraggled refugees were rescued from the Superdome on Saturday and the convention center was all but cleared, leaving the heart of New Orleans to the dead and dying, the elderly and frail stranded too many days without food, water or medical care.
No one knows how many were killed by Hurricane Katrina's floods and how many more succumbed waiting to be rescued. But the bodies are everywhere: hidden in attics, floating among the ruined city, crumpled on wheelchairs, abandoned on highways.
The last refugees at the Superdome and the convention center climbed aboard buses Saturday bound for shelters, but the dying goes on.
Gov. Kathleen Blanco said Saturday that she expected the death toll to reach the thousands. And Craig Vanderwagen, rear admiral of the U.S. Public Health Service, said one morgue alone, at a St. Gabriel prison, expected 1,000 to 2,000 bodies.
Touring the airport triage center, Senate Majority Leader Bill Frist, R-Tenn., a physician, said "a lot more than eight to 10 people are dying a day."
Most were those too sick or weak to survive. But not all.
Charles Womack, a 30-year-old roofer, said he saw one man beaten to death and another commit suicide at the Superdome. Womack was beaten with a pipe and being treated at an airport triage center, where bodies were kept in a refrigerated truck.
"One guy jumped off a balcony. I saw him do it. He was talking to a lady about it. He said it reminded him of the war and he couldn't leave," he said.
Three babies died at the convention center from heat exhaustion, said Mark Kyle, a medical relief provider.
.......................

The overwhelming majority of those stranded in the post-Katrina chaos were those without the resources to escape — and, overwhelmingly, they were black.
"The first few days were a natural disaster. The last four days were a man-made disaster," said Phillip Holt, 51, who was rescued from his home Saturda

........
Dan Craig, director of recovery at the Federal Emergency Management Agency, said it could take up to six months to get the water out of New Orleans, and the city would then need to dry out, which could take up to three more months.
...............
https://ljudska_splacina.com/

Jake Chambers

Mislim...zaustavite planetu, hocu da sidjem.  :(

Loengrin

Čovek na koga se sruči velika nesreća, a uspe da preživi njen prvi udar, mora da se oseća potpuno napušteno, ophrvan galopirajučom tugom ili nemoćnim besom. Svakodnevno napredovanje tragedije uništava svaku nadu do kosti i ubija misli. Svaki lični gubitak odnosi dušu i ljudskost.
Jedino nebo, kojim je nesreća došla, izgleda kao i pre - beli oblaci, povetarac i blještavo sunce - kao da sve to dole, ispod njega, i nije toliko važno.
Kao i uvek čovek nepogode pripisuje sudbini, ali ispade da su i ljudi ovog puta bili jednaka nepogoda jedni drugiima.
------------------------------------------------------------------------------------
Quote from: "Jake Chambers"Mislim...zaustavite planetu, hocu da sidjem.
Jake nemoj, valjda ne misliš to zaista.

Paramecijum

Sva je prilika da će NjuOrleans biti prvi veliki američki grad koji će biti napušten kao ljudsko stanište...

Loengrin

Zamisli samo da je taj narod do sada skoro svake godine živeo pod istom pretnjom, ali se do sada nikada tako nešto nije desilo. Mnogi su eto verovali da se ni ovog puta uragan neće približiti. Kakav ruski rulet.

Ghoul

Ja sam zabezeknut količinom američke nespremnosti i sporosti: prvo nisu adekvatno predvideli šta će da se desi niti su pripremili narod na ozbiljnost toga i odradili totalnu evakuaciju, a što je još nepojmljivije, nisu na pravi način, dovoljno brzo i opsežno reagovali nakon uragana, i pustili te hiljade ljudi da skapavaju bez hrane i vode.
Moje donekle ograničeno iskustvo sa amerima navelo me je da poštujem njihovu sposobnost organizacije, to što uvek imaju back-up plan, plan B i plan C, što ih ništa ne sme iznenaditi, što su totalni antipodi srpskog načina organizovanja stvari. Tako je bar bilo svuda i u svemu u šta sam se osvedočio za godinu dana tamo, u svim institucijama s kojima sam imao neke veze.
A sad – ovo!
Bruka!
Odsrbovali su ovu tragediju gore nego što bi Srbi ikada mogli.
Ako se cifre stradalih stvarno kreću oko 10.000 kao što neki nagoveštavaju, onda nema te vode koja će oprati Amere kad su dozvolili stradanje ovih razmera. Al Kaida su malji deca prema ovome!

Istina, i taj Nju Orleans je podignut na unikatno bezveznom mestu – kao da je neko hteo da izvede pokaznu vežbu iz ilustrovanja srpske izreke Š'ĆEŠ U RILJANO. Još luđe, na samo 20 km odatle, dakle usred te oblasti gde uragani stalno prave sranja, oni imaju nuklearku! Pa stvarno traže Đavola!

Meni je nepojmljivo kako ikada misle da dezinfikuju taj grad i učine ga podobnim za zdrav i normalan život.
Ej bre, pa to samo da je natopljeno čistom i bistrom vodom, pa bi proizvelo buđu i žabokrečinu itsl. A ovo nije čista voda, već mešavina sa kanalizacijom i toxičkim otpadom po kome će danima i nedeljama da plivaju grdni životinjski i ljudski leševi... to će da smrdi decenijama, pa i duže! Bakterije, klice, trulež, boleštine...

Greo'ta!
Pitam se šta li se desilo sa Audobon Akvarijumom, spektakularnom tvorevinom u kojoj sam onomad uživao tamo: bio je nov, i pompezan. Ako su još one živuljke otuda isplivale iz akvarijuma... sjebali su se ovi što su preostali!
The horror! The horror!

Loengrin

Kažu da je neverovatno koliko je belaca izvučeno u odnosu na crnce. Do duše to je i bilo lakše učiniti jer su u manjini. Međutim ne verujem da će iko ispaštati zakonski zbog ovog fijaska.

Tex Murphy

QuoteKažu da je neverovatno koliko je belaca izvučeno u odnosu na crnce. Do duše to je i bilo lakše učiniti jer su u manjini.

Kako sad to? Pojasni, molim te  :?:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Jake Chambers

Quote from: "Harvester"
QuoteKažu da je neverovatno koliko je belaca izvučeno u odnosu na crnce. Do duše to je i bilo lakše učiniti jer su u manjini.

Kako sad to? Pojasni, molim te  :?:

Boze i ti svasta pitas...hoce da kaze da je tamo bilo vise crnaca od belaca.  

Loengrin

Quote from: "Jake Chambers"
E Jake, pozlatio ti se smajli.

E sad velika brooka u nas.

Nigde da nađem na netu vest koju sam jutros čula na radiju:

Zvaničnici SCG nikako da se dogovore da li i kakvu pomoć da pošalju SAD. Zvanična izjava je da se plašimo kako će ih naša skromna pomoć samo uvrediti?!?!  :?
Ređaju se izjave od premišljanja do skoro očiglednog "a što i da im pomažemo". Neko je rekao nešto pametnije, u smislu, pomoć treba da se pošalje ili ne treba da se pošalje, samo da to pitanje opet ne dobije politizovan karakter.
Labusa sam jedva odslušala, jer je govorio kratko, glupo i u falsetu "eee mee nememo para  :P  aali" kaže on dalje,"pomoć treba poslati i ovakva se prilika ne sme propustiti, jer je ona važna za produbljivanje odnosa (neko takvo sranje) između SCG i SAD." (Dajte mi da ga streljam!!!)
SAD je inače zvanično zatražila pomoć od drugih zemalja. Senatorka Luizijane je rekala da će svaka pomoć biti prihvaćena koliko god mala bila, jer im je sve sada važno i potrebno. čak je i Tajland (cunami zemlja) poslao sigurno par desetina hiljada dolara, Albanija 500.000$, Kuba oko hiljadu lekara i još što šta.

Svako ima pravo na mišljenje i znam da se većina seća bombardovanja i drugih sranja, ali ja ne želim državu sa ljigama i gnjidama na vlasti. Šta god da žele da kažu ili da urade, neka to urade sad.

Niko se nije setio da bi prodajom jednog (svog ili državnog) auta mogli da nadoknade troškove u slučaju da se odluče da pošalju pomoć.

Morticia

Unazad nekoliko dana često sam gledala televiziju (šta sve tu može da se nađe, neverovatno...), ali prizori New Orleansa su zaista nešto posebno. CNN World me je hipnotisao svojim celodnevnim prenošenjem apokaliptičnog i post-apokaliptičnog reality show-a. Znam, znam, svi smo već imali priliku da gledamo taj čuveni napad na Twin Towers, sada već poznat kao 9/11, pre nekoliko meseci tsunami koji je izmenio geografiju planete Zemlje, svakoga dana možemo usputno da pokupimo medijske ,,čestice" šta radi AIDS u Africi, ali sada sam imala utisak da gledam genocid uživo.

Dok se menjaju slike na tv-u, jedna stvar odlično upada u oči. Dovoljno je samo par kadrova da pogledate i uočite – ovde nema belaca, ovde su sve Afro-Amerikanci.
Za tih nekoliko sati videla sam, sveukupno, oko 10ak% belaca. Od toga skoro 90% njih su bili vojnici sa automatskim puškama, nekoliko drugih uniformi, takođe sa automatskim puškama, i, na moje veliko iznenađenje, pripadnike nekakve poštanske policije. Ne bi trebalo da napominjem da su i oni bili sa automatskim puškama.
Amin to that.   

Šta je još moglo da se vidi?
Hiljade, desetine hiljada, nasukanih ljudi po krovovima, balkonima, tersama zgrada gotovo potopljenim do tih istih terasa i krovova, i još više ljudi koji su pokušavali da pronađu utočište po sportskim halama, kongresnom centru itd. Sve ljudi koji nisu uspeli da se evakuišu na vreme. Znači, siromašni i bez kola. A oni, nasukani na sve i svašta, ostavljeni kao žive mete svim tim automatskim pušketinama u zavođenju reda.
Ha, dobra fora.
Jedna od najgorih scena je bacanje hrane iz helikoptera gde hiljade ruku na tim krovovima pokušava nešto da uhvati. Izbacuju tri-četiri džaka za sve njih. Zamislite otimanje oko toga. Nešto slično smo i mi imali pre desetak godina, sećate se čuvenih redova za hleb na Trgu, gde penzioneri, poslednjim atomima snage, grabe to malo hrane koja im se baca. Baca. Kao da su stoka.
Neka žena sa krova (Afro-Amerikanka, naravno) je urlala u kameru pored: ,,Hrane nas kao životinje u zološkom vrtu!".

Samo sam jednom prilikom videla snimak ljudi koji stoje između dva konopca, na razmaku od 10ak metara, i čekaju nešto. Možda ulaz u zgradu (ovih dana krovovi su na ceni), možda u autobus, možda čekaju hranu. Zgnječeni između tih konopaca podsetili su me na ,,divne" i ,,oslobađajuće" tretmane koje su nacisti praktikovali nad Jevrejima – grupe su vezivali bodljikavim žicama i bacali ih u reku.
Back to New Orleans.
Naravno, oko njih, crnaca, nalazili su se belci, sa automatskim puškama.

Da se razumemo, Amerikanci su svoju pomoć žrtvama tsunamija poslali u roku od 48h. Dva dana. Sada, na jugu njihove sopstvene zemlje, ali NA JUGU, pomoć nije mogla da stigne 5 dana. Predsednik je otišao da izvidi situaciju tek nakon pritiska javnosti.
Ljudi koji su ostali bez igde ičeg, bez hrane i vode, da ne pominjem uopšte lekove, i koji su pokušavali da pronađu nešto u opustošenim prodavnicama, američka vojska je nazivala ,,looters". Jasno se mogla čuti komanda koju je vojska primala ,,shot to kill".
Hajde opet da se prisetimo, npr. zemljotres ogromnih razmera u Skoplju. Jeste, i kod nas je bio slučaj da je vojska ubila nekoliko ljudi u toj opštoj panici, momentalne egzekucije postoje kao pravilo u takvim situacijama, ali to su bili primeri krađe vrednih stvari sa mrtvih ljudi i slične oportunističke grozote. Amerikanci su ubijali crnce koji su pokušavali da dođu do najosnovnijih životnih potrebština – hrane, vode, pelena za decu... Ne bih baš rekla da je posezanje ovih ljudi, koji nedelju dana nisu imali ništa, za svim i svačim u uveliko napuštenim magacinima i prodavnicama može da se poistoveti sa gore pomenutim slučajevima.
Katrin profiterstvo? Čisto sumnjam. Katrin preživljavanje, pre bih rekla.
Ali privatna svojina je sveta stvar u good old usa, veća i od života, i to prosto, u njihovom slučaju, postaje looting, a pri jednoj takvoj katastrofi i shot to kill.
A to što je looting posledica neodgovornog dolaska na vreme aid-ista, pa na kraju i shoters-a nikom ništa. No, ne bi to bila Amerika da se i sami shotersi nisu počeli sukobljavati, i ubijati, kao i da su zabeleženi slučajevi samoubistava shoters-a.

US Treasury Secretary, John Snow, je izjavio kako je finansijski sistem pozitivno odregovao na nesreću.
Mislim, šta?
Kaže, dalje, i da će ekonomija samo u kratkom vremenskom roku zaškripati, ali da će sve biti okej, neki (samo neki?) lokalni biznisi će morati da se zatvori, ali ništa zato, jer doći će neke nove gazde. Nešto kao i u Tajlandu, Indoneziji, Indiji, Sri Lanki.
Bush, ipak potresen efektima razaranja, zatražio je internacionalnu pomoć. I dobio ju je. Dobio je 60 miliona barela nafte. Ne zezam se.
To je ta pomoć koja ubrzo stiže u good old usa. Hej, Avganistan im šalje nekoliko stotina hiljada dolara, kao pomoć. Gde li su samo oni skupili taj novac...
Isti taj predsednik the good old-a, zajedno sa svojim zvaničnicima za sve&svašta, izjavljuje ,,mi ćemo", ,,mi možemo", ,,mi moramo", pa sve i do ,,we have what it takes", ali niko, ama baš niko, da zucne oko brzine reagovanja. Niko od novinara ih nije pitao, samo su povremeno znali da to provuku u vestima –blablabla nakon pet dana blablabla.
Najveći šok mi se desio, pogađate, predsednik je OPET otvorio usta (možda bi mogao da se zamisli malo nad tim, prvo skok pa hop), kada u rečenicama mulja reči tipa hoćemo, možemo, moramo, a ubaci i, pazite sad!, ,,we'll secure our country from the terrorists".

Heh?

Tada počinjem da razmišljam kako teoretičari raznih zavera, fobičari i sl. možda, kažem možda, i nisu ludi nego samo imaju sve informacije, sve činjenice. Možda nije pitanje da li ćemo ikada imati treći svetski rat, nego da li smo možda već u njemu? Po teoretičarima to je nešto što se odvija već decenijama, sve lepo pred našim očima, samo što sada imamo rat koji je, paradoksalno, tajni i vodi se meterološkim sredstvima. Imamo rat za koji ćemo zvanično čuti, i tako ga zvati, tek onoga trenutka kada se bude završio.

"Owning the weather in 2025" je dokument americke vojske, koji objašnjava "posedovanje vremena" u vojne svrhe, sve do 2025. Ovaj dokument je bio dostupan na jednoj od originalnih .mil adresa, tj. sajtova same US Army. Ovo je samo summary.

In 2025, US aerospace forces can "own the weather" by capitalizing on emerging technologies and focusing development of those technologies to war-fighting applications. Such a capability offers the war fighter tools to shape the battlespace in ways never before possible. It provides opportunities to impact operations across the full spectrum of conflict and is pertinent to all possible futures. The purpose of this paper is to outline a strategy for the use of a future weather-modification system to achieve military objectives rather than to provide a detailed technical road map.

A high-risk, high-reward endeavor, weather-modification offers a dilemma not unlike the splitting of the atom. While some segments of society will always be reluctant to examine controversial issues such as weather-modification, the tremendous military capabilities that could result from this field are ignored at our own peril. From enhancing friendly operations or disrupting those of the enemy via small-scale tailoring of natural weather patterns to complete dominance of global communications and counterspace control, weather-modification offers the war fighter a wide-range of possible options to defeat or coerce an adversary. Some of the potential capabilities a weather-modification system could provide to a war-fighting commander in chief (CINC) are listed in table 1.

Technology advancements in five major areas are necessary for an integrated weather-modification capability: (1) advanced nonlinear modeling techniques, (2) computational capability, (3) information gathering and transmission, (4) a global sensor array, and (5) weather intervention techniques. Some intervention tools exist today and others may be developed and refined in the future.

Znate li da je, navodno, Yakuza kupila od Rusije u raspadu nekoliko tih weather weapons-a, da je Avganistan pre američke intervencije (humano zvuči, zar ne?) imao četiri najsušnije godine u svojoj istoriji? itd. itd. Zabavno tim teoretičarima.

Elem.

Više nije ni bitno da li je ovo uragan, prirodna katastrofa (koji se, istina, ponašao malo drugačije od onoga što su ,,očekivali"), ili je – hmmm - izazvan (hehe... možda malo pojačan, uspravljen, naciljen?), ili ništa od toga, ili čije je ovo zapravo delo, ili kako da se sada izbore sa leševima koji plutaju na sve strane, ili sa bakterijama koje izazivaju koleru (a da, kao, malo olakšaju stvar kažu da napadaju samo stare i nesposobne), ili sa smradom koji neće proći, ili vodom koju neće moći izbaciti ni u narednih 6 meseci, užas koji je zadesio New Orleans, grad sa dušom (nemojte zaboraviti - jazz je nastao u New Orleansu), je zločin sam po sebi.

A Bush neka daje izjave kako će ponovo N.O. biti sjajan grad, kao i better city to live in. Isti taj Bush koji jedino Grad sa dušom nije posetio u svojim putešestvijama ugroženim područjem.
Ne izlazi mi misao iz glave da će verovatno posetiti taj grad kada on i zaista bude bio bolji za život, a ne kao do sada sa skoro 70% crnog stanovništva, siromašnog stanovništva, i nikog ko glasa za njegovu Partiju.
I kada On, i ti oko njega, budu vlasnici svega.

Here comes the story of the Hurricane
But it won't be over till they clear his name.
Hurricane, Bob Dylan
You're dead, son. Get yourself buried.

otaku

Quote from: "Morticia"a ubaci i, pazite sad!, ,,we'll secure our country from the terrorists"(...) A Bush neka daje izjave kako će ponovo N.O. biti sjajan grad, kao i better city to live in.

Meni nista nije jasno. Svi se izrazavaju kao kreteni povodom svih proteklih teroristickih napada i katastrofa. Na B92 su u vestima preneli izjavu jednog od evropskih lidera, kada su se zaredom desili teroristicki napadi na London i u Turskoj, "Pozivamo sve koji su umesani u terorizam da se ponasaju malo humanije."  :shock:
Proooobaj da u glavi budes sam

Ghoul

Ako imaš 'smart bombs' i 'human collateral damage', što ne bi imao i 'humane terrorism'? 'Sensitive killing'? 'Merciful Angel' of destruction?

Jake Chambers

Meni nije jasno sta tu nije jasno. Politicari svakako od pamtivijeka samo lupaju prazne sintagme.
Nego Morticia, nekako sticem utisak da odvajas pojam Amerikanac od pojma crnac, tj. americki crnac, tj. afroamericki crnac...

PTY

Šta, ti smatraš da ne bi trebalo?

Jake Chambers

Pa naravno da ne treba - i ti crnci su Amerikanci. Da ne bude da po srpski opet mijesamo babe i zabe, jednu podjelu sa drugom, da ne kazem kategorije...mozemo da govorimo o crncima i bijelcima, a ne o Amerikancima i crncima... :roll:

Loengrin

Jake objasni to tihim rasistima u SAD. Ništa loše oni nisu rekli, samo su zakasnili par dana.  :twisted:

Eno ih sad su našli i koga će da otpuste, e taj kriv za sve  :roll: , a Bush i dalje ima obraza da sedi u Beloj Kući  :x  ma nemam reči.

Hvala ti MORTICIA što si sve ovo prevela na srpski, a naročito mi se dopada onaj deo sa kontrolom vremena. Baš sam ovih dana gledala fotke načinjene sa ISS orbitalne stanice od 10. ekipe. Mogli su da vide cunami k'o na dlanu, ne kažem da su mogli nešto da učine, ali nisu ni beknuli (kao niko nije imao odobrenje da obavesti te zemlje). Nisam stigla da pregledam fotke 11. ekipe koja je, verujem trenutno gore i isto tako osmatra. Vražji osećaj, ljudi dole ginu a ti sediš u orbiti ki Bog.

otaku

Quote from: "Jake Chambers"Meni nije jasno sta tu nije jasno. Politicari svakako od pamtivijeka samo lupaju prazne sintagme.

Nije ovde rec o praznoj sintagmi tipa "kljuc za stabilnost", "u potpunosti ili delimicno", "individualizacija krivice" i ostala sranja koja nista ne znace i koja su manje-vise postapalice da se zamaze ono sto neko hoce da kaze, pa uhvatis sebe da slusas vesti, a ni o cemu te nisu izvestili. Ovde oni mole teroriste (pardon, sve koji su umesani u terorizam) da budu humaniji. Kao da im je Spilberg pisao replike, kako moze neko ko je terorista da bude malo humaniji? Izgleda im je ponestalo sintagmi za situacije u kojima imaju gomilu mrtvih gradjana, pa pokusavaju da budu samo fini dok im nesto ne sine sta da kazu ili urade. gade mi se.
Proooobaj da u glavi budes sam

PTY

Quote from: "Jake Chambers"Pa naravno da ne treba - i ti crnci su Amerikanci. Da ne bude da po srpski opet mijesamo babe i zabe, jednu podjelu sa drugom, da ne kazem kategorije...mozemo da govorimo o crncima i bijelcima, a ne o Amerikancima i crncima... :roll:

O čemu ti uopšte govoriš? Crnci u Americi nisu isto što i belci u Americi i mi ih sada možemo zvati ili 'crncima' ili 'nigerima' ili 'afro-amerikancima' -  ti termini svejedno imaju isto specifično značenje, samo što je ovaj treći po redu  politički korektan, za razliku od prethodnih.

Drugim rečima, potpuno ti je promakao smisao posta: bez obzira na terminologiju, neki amerikanci su malo amerikanskiji od drugih i to se očigledno vidi upravo u situaciji  kao što je ova.

Morticia

Pošto nisam u mogućnosti da redovno proveravam forum, odgovor kasni, mada, vidim, Libeat je već odgovorila. Shvatila me je. I ja nju. Vremena se menjaju. :wink:

Seti se samo, Jack, koliko je vremena trebalo da pomoć stigne na Manhattan, a koliko u Jazztown. I to sa najavljenom opasnošću.

Velika je razlika između teorije All men and women ARE created equal i prakse I have a dream.
You're dead, son. Get yourself buried.

Loengrin

PAZITE OVU NAKAZNU LOGIKU!
Buš je na optužbu da je pomoć kasnila zbog toga što su većinsko stanovništvo crnci rekao sledeće:

"Bila je oluja i umrlo je mnogo ljudi ... bla, bla, ... Oluja je sada prošla Fiju! Kakvo veliko olakšanje ... bla, bla ... Oluja nije pravila rasnu podelu, niti ćemo to mi činiti u naporima za oporavak ... ljudi iz spasilačkih ekipa nisu pravili rasnu podelu pri spasavanju ljudi sa krovova ... i još spasilačkih jedinica se očekuje ... bla, bla."

Oni ga krste a on p...!
Kakva eskivaža odgovora. Lepo je upitan za kašnjenje pomoći za čije slanje je on zadužen, a on priča kako ekipe na terenu nemaju rasnih predrasuda.  Ima veze jedno s drugim kao nebo i zemlja.

Degenerisani mombrilski smrad, eto šta je on.

PTY

PTY

Morticija, vremena se ne menjaju.

Ti si se promenila.