• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Howl's Moving Castle

Started by Aleksandar Žiljak, 09-09-2005, 22:09:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aleksandar Žiljak

Upravo odgledao Miyazakijev Howl's Moving Castle. Je l' još netko gledao? Uprkos vizuelnoj raskoši, imam problema s tim filmom.
A. Žiljak

West

Genijalan film, gledao sam ga u Sava Centru na festivalu azijskog fillma ,njegovom jedinom prikazivanju,i to mi je ulepsalo narednih nedelju dana ma super je film, odlicna animacija, muzika, prica pa uostalom to je Mijazaki nista manje ne mozes ni da ocekujes...kakvih problema imas??

Ghoul

Film je sasvim OK – jedino što imam osećaj da sam pogledao 7., 8., i 9. od 13 epizoda neke serije, a ne kompletnu priču sa jasnim likovima, odnosima i svetom (svetovima) gde se to sve dešava. Kraj posebno iritira jer dolazi niotkuda i na krajnje neubedljiv način 'raspliće' ono što mu je prethodilo.
HOWL je zanimljiv lik, kao i curica, i demon vatre, ima tu mnogo dobrih detalja po kojima je Mijazaki poznat, ima super atmosferu, Ok dizajn (mada sam šetajući dvorac nije najbolje iskorišćen u priči!) i sve u svemu prijatan filmić za gledanje –fina trojčica po mojoj tarifi-, ali nije remek poput SPIRITED ili MONONOKE.
https://ljudska_splacina.com/

sandman

Devojcica koja pokusava da rascini magiju, glavni junak koji moze da transformise u zmajoliko krilato bice, dzangrizava baba-vestica sa glavom vecom od tela koja do kraja filma kupi nase simpatije, poneko zacarano nemusto side-kick sakutalo na stapu, kao i jedan mocni prijatelj koji upravlja vatrom i magijom ... to su elementi vidjeni i ranije u nezaboravnim crtacima studija Ghibli. Kao da je Mijazaki uzeo svoj SPIRITED AWAY i pre nasim ocima izmesao poznate elemente te price isplicuci novu u vecem i nasem pogledu neobuhvatljivom svetu koji vise ne nalaze na nas svet vec je njegov daleki odraz. HOWL je u tom svom kvalitetu najslicniji novom Otomovom STEAMBOY-ju, mada je on istoriski definisan kao alternativna I industrijska revolucija a ovde je sve potuno otvoreno nasoj masti u nekoj vrsti magisko-tehnoloskog hibrida nalik na onaj iz igrice ARCANUM. Na sve to Mijazaki dodaje snaznu anti-ratnu poruku

Meni kraj nije bio toliko nenaslutljiv sa tacke kulminiranja radnje i ratne katastrofe koja sa svih strana okruzi nase junake ali sam rasplet definitivno jeste

Ima u tome neke magije

zakk

apsolutno fantastično ;)

jel neko čitao nešto iz tog ciklusa po kome je pisano?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "West"Genijalan film, gledao sam ga u Sava Centru na festivalu azijskog fillma ,njegovom jedinom prikazivanju,i to mi je ulepsalo narednih nedelju dana ma super je film, odlicna animacija, muzika, prica pa uostalom to je Mijazaki nista manje ne mozes ni da ocekujes...kakvih problema imas??

Vidi Ghoulov post nakon tvoga. Upravo te i takve probleme...
A. Žiljak

West

E pa mene je film veoma zabavio. Vidis da se svideo i Zakku. A Goul koliko vidim nema nikakvih problema sa HMC-om, i on misli da je ok...ma opusti se i uzivaj..:)