• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Celuloidne priče o duhovima

Started by Kunac, 18-09-2005, 17:12:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Danas sam pogledao The Innocents... To me je inspirisalo da se prisetim još nekih filmova slične tematike koje sam gledao i koji su mi se dopali:  The Changeling, Legend of the Hell House, The Haunting...
U poslednjih nekoliko godina ovaj podžanr ponovo doživljava procvat... Tu su naslovi poput What Lies Beneath, The Others, Darkness, Espinazo del diablo.... i, naravno, azijski filmovi o nevaljalim i osvetnicki nastrojenim duhovima, kao sto su Ringu, One Missed Call...
Krajem meseca u bioskome stizu Dark Water (rimejk) i The Sceleton Key.

Koji su vasi favoriti?
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

...neki od ovde pobrojanih filmova,pochevshi sa the innocents,su jako dobri,ali ja bih,bez namere da miniram ili preusmeravam tok ovog topica,kao svoj prvi izbor naveo neshto potpuno drugachije a na tu temu-elegantnu i zbilja smeshnu komediju inache bravuroznostima sklonog Carla Reinera-ALL OF ME i naravno duet Lily Tomlyn&Steve Martin! :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Zasto da ne? Ima dosta komicnih filmova o duhovima  - ovaj koji si pomenuo je cool, ali ima i manje uspesnih: High Spirits, The Eye 10, My Left Eye Sees Ghosts....
The Frighteners je, recimo, solidan.

ginger toxiqo 2 gafotas

..da,HIGH SPIITS  je bolno neduhovit film,gotovo najslabiji film Neala Jordana,a da sve bude gore uz potentni cast-Liam Neeson,Daryl Hannah,Peter Gallagher,JENNIFER TILLY,Peter O'Toole,Beverly D'Angelo...umesto ocene,naziv modnog salona Seke Aleksic(za koju se priche da lichno imala haunting experience kada je posle 3,5 godine pauze,po prvi put obukla gace)-BRUKA!!!! :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

ginger toxiqo 2 gafotas

...odlichna sinhronizacija- na USA Top 10 prvo mesto zauzima rom/com sa primesama pricha o duhovima-JUST LIKE HEAVEN Marka WATERSA(glume:Reese Witherspoon,Mark Ruffalo,Donal Logue...IVANA MILICEVIC!) sa procenjenom zaradom od 16,5 miliona USD....CRY_WOLF peti sa 4,55(nimalo loshe za film na cijoj shpitzi se nalazi ime zlotvora u helankama Jona Bona Jovija???)...RED EYE potvrdjuje svoj sleeper potencijal...EMILY ROSE se josh ne da.... :wink:  :wink:  :wink:

Lurd

I kako se bese zove taj psihijatar? Da, mrzi me da trazim po netu.  :arrow:
My trees...They have withered and died just like me.

Kunac

Psihijatar se zove dr Elizabet Martinson.

Elizabeth Martinson is a doctor with a life of work, devoid of joy. But when an accident renders her into a spirit, Elizabeth may be forced to live something she has avoided: downtime. However, with her no longer occupying her apartment, it's been given to David Abbott, a good guy but a lonely architect which has caught the ire of Elizabeth who haunts him as a bitter spirit. She's not willing to give up her place to David, and he's not going to back down from his new home. But as these two continually fight, they might just be attracted to each other.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovo bi josh i moglo da ne bude uzasno...Marc Waters ima sjajnog brata a sam je rezirao Parker Posey u 'The House of Yes' ali i potpisao efektan MEAN GIRLS;Reese Witherspoon je ipak Meg Ryan bez ljigavosti,ali sa mozgom(ja sam je ipak vishe voleo u Overnight Delivery/Freeway/Pleasentville fazi) a Mark Ruffalo osim dva odlichna filma(Eternal Sunshine of Spotless Mind,ali prvenstveno-You Can Count on me!),ali i sjajnu stavku u biografiji,rodom je iz Kinoshe u drzavi Wisconsin :!:  :!:  :!:  :!:  :!: ,a za Donala Loguea-uvek i svuda- xbigok

Lurd

Ako ne razumes ni odgovor "Lawrence Jacoby", zaboravi da sam ikad pitao. :)

Da ne budem bas najgori trolac, ja volim i Zamenjeno dete, a ne nailazim da ga ljudi cesto pominju.

taurus-jor

The Others, The Shining, Stir Of Echoes i Ringu su moji šampioni. Ni Sixth Sense nije loš, mada sam ga nekada više cenio.
Kao klinac sam obožavao Poltergajsta.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

ginger toxiqo 2 gafotas

...THE CHANGELING,pomenut u pochetnom postu,zapravo jeste ZAMENJENO DETE!

Kunac

Quote from: "Lurd"I kako se bese zove taj psihijatar? Da, mrzi me da trazim po netu.  :arrow:

Huh, ovo je tema o duhovima na filmu a ne o čitanju misli. Nije mi jasno kako si mogao da pomisliš da će neko reč psihijatar da poveže sa likom iz Twin Peaksa?

Kunac

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...THE CHANGELING,pomenut u pochetnom postu,zapravo jeste ZAMENJENO DETE!

Kako stoje stvari s filmom ZAMENJENO DETE 2? Da li ga je neko gledao?

Lurd

Upravo dok sam kucao shvatio sam da ne znam kako se u originalu zove film. Sumnjate li -  :arrow:  :arrow:  :arrow:  :oops:

Elem, za psihijatra sam iz nekog razloga mislio da se nalazi na gingerovom avataru. I jope omanuo. 2/2 u promasajima, nije lose, zar ne?

ginger toxiqo 2 gafotas

...don't beat yourself!ovako,na mom novom avataru nije nikakav psihijatar nego glavni junak izuzetnog islandskog filma NOI ALBINOI(sa jednako divotnim soundtrackom by SLOWBLOW,u kom svira reziser/scenarista Dagur Kuri)....

Ghoul

Quote from: "Kunc"
Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...THE CHANGELING,pomenut u pochetnom postu,zapravo jeste ZAMENJENO DETE!

Kako stoje stvari s filmom ZAMENJENO DETE 2? Da li ga je neko gledao?

ZAMENJENO DETE 2 ima veze sa prvim delom koliko i ZOMBI 2 sa Romerovim 'Zombijem', isto koliko i DEMONI 3 sa prethodna 2, isto koliko i Kotoov 'SCREAM 4' sa prva 3.

Odnosno: to je samo nasilno nalepljen naslov na film koji BLAGE veze nema s originalom.

Sam po sebi, ZD2 je osrednje-slab film, mlitava dvojka: ceo se zbiva u jednoj neupadljivoj kućici-svratištu, i u suštini je besramno skrnavljenje Bavinog SHOCKA od strane rođenog mu sina Lamberta (zaplet prepisan: mama s ljubavnikom ubila i zazidala tatu, klinac komunicira s njegovim duhom, neke smrti se dešavaju, na kraju tata izađe, bla bla) – samo što je film beskrajno inferiorniji, dosadniji i gluplji od inače vrrrlo dobrog filma Tata Bave.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

THE SHINING, SESSION 9 i EL ESPINAZO DEL DIABLO su moji favoriti, a tu su negde i THE CHANGELING i THE LEGEND OF HELL HOUSE. Od pomalo potcenjenih filmova pomenuo bih: sasvim solidni BELOW koji fino varira motiv uklete kuce i 'malcice' ga izmesta, kao i THE WATCHER IN THE WOODS (iako je u pitanju Diznijev horor za decu), ovaj film ima divnu atmosferu, a rezirao ga je John Hough (THE LEGEND OF HELL HOUSE). I POLTERGEIST se drzi posle svih ovih godina, iako je i to vise u kategoriji decijih horora. THE INNOCENTS i stari dobri THE HAUNTING nikako da pogledam...

EDIT: Ghoul me upravo podseti na Bavino remek-delo SHOCK koga sam ne-znam-ni-sam-kako zaboravio. Obavezna lektira za sve ljubitelje prica o duhovima!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Cccc... Taman pomisliš za nekoga da je pogledao sve filmove koji postoje i onda se ispostavi da nije gledao THE HAUNTING  :? Miloše, tvoja kazna je filmsko veče sa bosanskim filmovima:
Savršeni krug
Ničija zemlja
Valter brani Sarajevo

A kad smo već kod duhova, šta spomenuti a da nije već navedeno... Hm, možda The Turn of the Screw (mada je naravno knjiga obavezna lektira).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

The Turn of the Screw?
Na koju verziju misliš?
Gledao sam najmanje još 3, pored INNOCENTS – i sve su beskrajno inferiornije u odnosu na ovu prvu, genijalnu.

Inače, 1 od najboljih ghost stories ever: L'ARCANO INCANTATORE.
Pupi Avati, of kors.
Niko u poslednjih par decenija nije uspeo da postigne tako gustu sablasnu atmosferu, suptilnu, klasičnu, gotsku i nadasve ubedljivu... (možda je Amenabar PRIŠAO tome, ali njegova atmosfera nije toliko ZLOKOBNA i stravična)

I, kad sam kod Italijana: KILL BABY KILL i THE WHIP & THE BODY by Mario Bava.

Od Azijata, pored nezaobilaznog (i najboljeg) RINGU-a, vredi pomenuti R-POINT, ONE MISSED CALL, JUON, DARK WATER i the 1 that started it all – Kwaidan (neko bi se možda setio i  UGETSUA, ali ja ne otkidam na to)...

Od klasika, DON'T LOOK NOW (shame on you!) nije pomenut, a veoma vredi.
Itd.

WARLOCK

"chines ghost story" interesantan film,jedna prica Romerova "two evil eyes" najjaca scena sat piramida probada pravo u grudi :evil: Savinijevo delo,zatim"witchboard" poltergajstovo ludilo pazite ne igrajte se sa tablom :? ,"tanka linija smrti"vrlo ubedljv skoro istiniti film..

WARLOCK

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"..da,HIGH SPIITS  je bolno neduhovit film,gotovo najslabiji film Neala Jordana,a da sve bude gore uz potentni cast-Liam Neeson,Daryl Hannah,Peter Gallagher,JENNIFER TILLY,Peter O'Toole,Beverly D'Angelo...umesto ocene,naziv modnog salona Seke Aleksic(za koju se priche da lichno imala haunting experience kada je posle 3,5 godine pauze,po prvi put obukla gace)-BRUKA!!!! :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:  :oops:

ma dajte ljudi "high spirit" sam obozavao kao klinac kazem da je duhovit :lol: vishe je tresh kao parodija na duhove.

Ghoul

Stalno iz nekog razloga zaboravim da pomene filmove Kijoši Kurosave; dakle, ODLIČNI ghost filcks:
PULSE + SEANCE.

taurus-jor

Eto, opet stara dobra kategorija "zaboravio sam da pomenem".

Bavini THE WHIP AND THE BODY i KILL BABY... KILL!

SESSION 9

Vrhunski filmovi.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

Quote from: "taurus-jor"SESSION 9

i ja samo pomislio na njega... ali onda se setih da u filmu uopšte nema duhova... :(  :cry:

Kunac

Quote from: "taurus-jor"KILL BABY...

EXTRA!

marduk

Deveta Seansa moj favorit. Odlicna atmosfera i glumci.

Da dodam i pricu T.Miikea iz 3 Extremes...ne mogu da se setim imena.

Truba

korejski phone je o duhovima  :lol:  i dobar je  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Pa taj Phone i nije nešto. Zapravo, dobar je, ali bio bi mnogo bolji da isti film već nije snimljen u Japanu pod nazivom Ringu.

A ovaj Turn of the Screw je čini mi se negdje s početka devedesetih, nemam pojma koja verzija, nisam ni znao da ih ima više. Meni se svidio kad sam ga gledao kao mali, mada je malčice prodebiljen nekakvom blesavom seksualnom tenzijom između brata i sestre.
Genetski četnik

Kunac

Quote from: "Pillsbury"...mada je malčice prodebiljen nekakvom blesavom seksualnom tenzijom između brata i sestre.

Ako govorimo o istoj verziji, seksualna tenzija je postojala između dadilje(the one and only Patsy Kensit - materijal za Gingov topik o skrajnutim divama) i klinca koga je cuvala.
Sam film nije loš, ali ima dosta mana...
Priča se da je ovo jedan od omiljenih filmova Michaela Jacksona!

Tex Murphy

Hej, vidiš, sasvim moguće da je bila Petsi Kensit! Ali jasno se sjećam da je bila scena kad djeca izvode malu predstavu pred dadiljom i onom kuvaricom or something i na kraju malac curici zadigne suknju i...
Genetski četnik

Kunac

Quote from: "Pillsbury"Ali jasno se sjećam da je bila scena kad djeca izvode malu predstavu pred dadiljom i onom kuvaricom or something i na kraju malac curici zadigne suknju i...

Može biti! Englezi su to!

Kunac

Ne mogu da verujem... Priprema se jos jedna ekranizacija novele The Turn of the Screw!

The Hollywood Reporter got the news this morning that Roy Lee and Doug Davidson are producing an adaptation of the story, being called The Turning, for Universal Pictures and Vertigo Entertainment. Brothers Chad and Casey Hayes, who worked on the new House of Wax script as well the upcoming Blob remake but got their start on "Baywatch Nights", are the penners.

The story is, of course, contemporized, telling of a caretaker who's hired to take care of two young children who may not be entirely what they seem. Soon she finds that a malevolent spirit is the cause for her concern, one with a tie to their past. Spooky.

No director's been named as of yet, but we'll keep you informed

Ovo ce biti 13, 14 verzija....

Ghoul

nema tih SCREW-ova baš toliko - mislim da ih je oko 6 ili 7

u svakom slučaju, OVA najavljena ne obećava ama baš nimalo.
šteta, jer iako je INNOCENTS skoro-savršen film, ipak bi se tu moglo nešto lepo napraviti, ako bi se delu prišlo sa pameću, talentom i smelošću. ovo što najavljuju ima da bude banalni creepfest (crapfest) za one kojima je THE OTHERS bio too heady.

joooj, skroz sam zaboravio da kreteni žele da rimejkuju (opet!) i BLOB.

Truba

:x  
stvarno izgleda da zaista nemaju ideja  :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Tex Murphy

Baš maloprije pogledah još jedan klon Ringua. Ovaj je čini mi se tajlandski, zove se SHUTTER i mogao bi ukratko da se opiše kao mješanac Ringua i Kingove priče The Sun Dog. Neko dvoje spiče autom usred noći neku curu (uzrok nije BJ, kao npr. u Thinner) i nakon toga se dešava sva sila gadosti. Čudne sjenke koje se pojavljuju na fotografijama koje heroj našeg filma pravi mnogo su manji problem od ko zna koje po redu demonske djevojke koja vreba s onog svijeta i ne da mira ni njemu ni gledaocima. Priča u ovom filmu je naravno totalno šablonska, ništa bolje od The Grudge i slično, ali film je za tri klase jeziviji jer su režiseri iz nekog razloga odlučili da vrijeme umjesto na razvoj priče ili likova troše na neprekidno prepadanje heroja filma i nas pored malih ekrana. Nakon što se radnja zalaufa, jednostavno nemate ni trenutka odmora, ona gadura je skoro stalno tu negdje, manje ili više vidljiva, a nekih scena se sigurno ne bi postidio ni sam Ringu. Npr. naš heroj leži sa curom u krevetu, budi se, pokrivač klizi s njega i u dnu kreveta se pojavljuje ljigava prikaza koja se sve više približava, a za razliku od Ringua gdje je Samara pokrivena kosom, ovde sasvim lijepo vidimo SVE, uključujući i lice i sve to. Grozota. Mnoštvo scena se dešava u tamnoj komori (jerbo se, jelte, naš heroj bavi fotografijom) i čim se on ili njegova cura tu pojave, odma' znate da će nešto gadno da se desi. Sva sreća te nemam tamnu komoru u stanu, ali nažalost imam kupatilo i policu sa knjigama i televizor i ne znam kako ću da spavam večeras  :(

EDIT: Eh, da, zaboravio sam da spomenem: Suprotno onom što sam spomenuo na početku, priča je zapravo prilično dobra, a kraj je originalan, tj. prije izgleda kao da je iz nekog Kadijevićevog filma.
Genetski četnik

Kunac

Shutter... Baš sam ga, na preporuku, pogledao. Nije vredan da se zbog njega menja nik i avatar, ali je dovoljno dobar da opravda svoju egzistenciju. U odnosu na konkurenciju, Shutter nudi kamerniji pristup i manje likova, što je, imajući u vidu tematiku, dobra taktika, nema šta. Jako mi se dopalo što film kreće u jednom smeru, čovek pomisli da je sve provalio, a onda dolazi zaokret koji potpuno menja koncepciju. Dopao mi se prilično i sam kraj. Zaista je efektan, donekle neočekivan.

Što se indukovanja strave i užasa tiče, meni je THE GRUDGE serijal bio strašniji, ali - radi se o pitanju afiniteta...

Moja glavna zamerka je ta što se sve to moglo lepo upakovati u 45 minuta - sat vremena... 90+ minuta je pomalo nepotrebno.

Sve u svemu, prijatno iznenađenje - bolje od filmova kao što je Phone ili The Eye 2.

***/*****

Tex Murphy

Ja sam od Grudgeta gledao samo američku verziju. Koliko tu dijelova uopšte ima i koliko su vrijedni gledanja? (I ovo što sam gledao bilo je sa nekog groznog snimka, tako da je moguće da je film bolji nego što mi se učinilo)
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "Shutter"Ja sam od Grudgeta gledao samo američku verziju. Koliko tu dijelova uopšte ima i koliko su vrijedni gledanja? (I ovo što sam gledao bilo je sa nekog groznog snimka, tako da je moguće da je film bolji nego što mi se učinilo)

Osvrtao sam se na svih 5 dosadašnjih JUON-GRUDGEova, na topiku –valjda je logično?- 'šta sam skoro od horora gledo' pa vidi ako te zanima...

Tex Murphy

Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: "Milosh"LADY IN WHITE (1988)

Eeee, super!  :!:  Vrlo simpatičan i duhovit filmić, jako mi se svidio svojevremeno.
Genetski četnik

Shozo Hirono

Whistle and I'll Come to You (1968) Jonathan Miller *****

Alegorijska kritika intelektualnog ponosa

U jednom,samo jednom momentu sam pomislio da 42 minuta nisu bila dovoljna.Da nisam uplasen i prestravljen na nivou na kom to tradicionalno ocekujem od britanskih filmova koji se bave ovom tematikom.Ali trenutak kasnije sam shvatio da ova M.R.Jamesova kratka prica pretocena u delo vizuelnih tendencija je,malo reci,nepravedno zakopana i skrivena godinama u okviru Omnibusa koji je godinama BBC lansirao gledaocima na ostrvu.
Strah se najbolje raspaljuje u coveku temeljitim,pedantnim vodjenjem price i strpljivim cekanjem.To odlicno zna Jonathan Miller,ili je znao u ono vreme.Za razliku od svog kolege Lawrence Gordon Clarka,koji je rezirao vecinu Jamesovih kratkih prica par godina kasnije,Miller ovaj film odnosi na pijedestal prica o duhovima,dajuci joj visestruku dimenziju,povezujuci filozofiju i natprirodno,kroz dobrocudnog univerzitetskog profesora,koji se sprema na sudbonosni susret sa svojom mracnom stranom.
Retko kada se horor filmovi temelje na jakim personama,sjajno izvajanim likovima koje maestralno iznose iskusni glumci.E to je upravo ovde slucaj.Michael Hordern dominira tokom celog filma.Pravo uzivanje predstavlja gledati ga kako nasmejan,doteran opovrgava sumnje prijatelja iz restorana u okviru hotela,o postojanju duhova i natprirodnih pojava,istovremeno velicajuci snagu,znacaj i moderna dostignuca filozofije kao nauke,koja opovrgava dogmatska verovanja.Svo to vreme ne zaboravlja da jednako uziva u carima deserta,mljackajuci i zvacuci demonstrira intelektualnu nadmoc i superiornost.
Miller koncipira svojevrstan trougao u tretiranju fabule.Professor Parkins je u prvom licu,on uziva u svom odmoru.Duge setnje plazom,sendvic na obali okeana,topla hotelska kupka i postelja,mir i blagostanje,uz jedan krajnje naivan prolazak kroz napusteno i zapusteno groblje.Sve vreme,sam gledaoc je u drugom licu,i on oseca da nesto nije u redu,nesto treba da se desi.Iza skoro svakog poteza i pokreta profesora oseca se nelagodnost i neprijatnost perfektnoscu celokopne situacije.Ovo nekom moze delovati dosadno,ali tu na scenu stupa Miller koji sa par cudnih efekata,krajnje nekonvencionalnih za danasnje prilike i stremljenja u modernom hororu,nam daje do znanja da ce nase strplljenje rezultovati emotivim ispunjenjem.Trece lice upravo predstavlja sila koja ceka i cuci u mraku nasih strahova.Prva materijalizacija,ako i u vecini Jamesovih prica stize kao daleka pojava mracne persone koja gleda u pravcu junaka.Naizgled naivno.
Inicijalna kapisla za sudar svetova stize u vidu stare pistaljke koju profesor nalazi na groblju.Bez straha za posledice i siguran u u svoja verovanja i ubedjenja,Parkins poziva mrak da krene ka svetlu.Ono sto potom sledi je festival zvucnih efekata,koji kroz snove iznosi na javu celokupnu objektivizaciju i materijalizaciju ljudskih predubedjenja,pretpostavki,koji kroz strahove i nocne more iznose na svetlo suocavanje sa istinom koja je duboko ukopana u covekovoj neistrazenoj psihi.Kraj ne donosi vrisak i zapomaganje  za pomoc,vec jednostavno i prosto izgovaranje reci:No....no....no....

Ghoul

Quote from: Ghoul on 19-09-2005, 03:02:41
Inače, 1 od najboljih ghost stories ever: L'ARCANO INCANTATORE.
Pupi Avati, of kors.
Niko u poslednjih par decenija nije uspeo da postigne tako gustu sablasnu atmosferu, suptilnu, klasičnu, gotsku i nadasve ubedljivu...

http://ljudska_splacina.com/2009/02/larcano-incantatore.html

Tex Murphy

Genetski četnik

Milosh