• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Motiv vampira u knjizevnosti, predavanje Gradska Biblioteka

Started by Nyarlathotep, 23-09-2005, 04:30:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Nazalost, ne postujem najavu za predavanje, vec samo utiske sa njega.
Predavanje se odrzalo u Rimskoj dvorani Gradske biblioteke 21. septembara. Predavac je bila Marija Šarović, simpaticna, obrazovana devojka sa Instituta za Umetnost i Knjizevnost.

Marija je lepo, sistematski uzela da kategorizuje, svrstava i objasnjava mitoloski pojam vampira u nasem folkloru i knjizevnosti. Tu je otislo mnogo vremena, jer pricala je opsirno, malo zbrljano i nepovezano, ali sustinski smisleno. Samo predavanje je trajalo oko sat i po vremena, a ona mnogo vremena izgubila pricajuci Pavicu, Glisicu itd. Tu je lepo razvrstala uglavnom sve najpoznatije srpske price koje su vamp. tematike ili koketiraju s njom, ukazala kako se kroz nasu realisticnu knjizevnost ispoljava animisticka, a kako animatisticka pozadina ovog mit. bica. Problem je da mnogi ljudi koji su slusali predavanje nisu upuceni u etno-mitosko-antropolosku terminologiju i da su se malo smorili.

Zatim je spomenula Luisovog "Opata", pricala nesto uzasno malo o gotskom romanu... i krenula dalje da prica o vampirima u zapadnoevropskoj knjizevnosti. Nesto je najavljivala pricu o Kolridzovoj "Kristabel", malo spomenula romanticare (sto je meni neverovatno, izostavila je Polidorijevog "Vampira" i Kitsovu "Lamiju"), nabrajajuci je spomenula LeFanuovu "Karmilu", Stokera je preskocila ("Sta da vam pricam, svi smo Drakulu citali po vise puta?") i oopaaa... vec je bila na Metisonovom romanu "Ja sam legenda" (rec, dve o tome)... medjutim... svi propusti, svo nepoznavanje istorije zanra, sve zamislivo bi joj bilo oprosteno, da tada nije ucinila kardinalnu gresku... sa svim uzbudjenjem je krenula da pripoveda o najvecem savremenom vampirskom knjizevnom delu: "Intervju sa vampirom" Anne fuckin' Rice... tu je bio kraj svega. Moje paznje prvenstveno. Recimo, "Golden" joj je uzasan... nije cak ni mogla da se seti koji je to pisac pisao neki Lucil, Lucijus ....

Devojka se stvarno potrudila, donekle smisleno predavala, ali nedostatak sto primarne, sto sekundarne literature, uslovio je ovakav nepotpuni odnos prema tematici. Vidi se da ne poznaje najkapitalnija dela iz zanrovske i klasicne  istorije vezane za arhetipski motiv vampira u knjizevnosti, slabo da je citala sta iz zanra, a da nije objavljeno na srpskom. Ali zato je skolski iskoristila postojecu akademsku etnolosku literaturu o vampirima u Srba i literaturu o vampirima u srpskoj knjizevnosti. Iako je propustila 70% toga bitnog u istoriji vamp. knjizevnosti, njen trud je u svakom slucaju za pohvalu.

Iz price sa njom sam skapirao da ni sama nije zadovoljna i da nije ispricala sta je sve htela, sto znaci da bi mozda nesto jos i dodala, objasnila, mozda ilustrovala kojim primerom. Mada, sumnjam da bi stigla do "The Beast of Averoigne", "The Living Dead", "Carrion Comfort", "Alchemy of the Throat" ili "Lost Souls". Ne znam, da nabrajam sta je sve propustila u poslednjih 200 i kusur godina je sumanuto, ali iskreno sam se obradovao kad sam video da postoje ljudi van zanrovskih krugova koji gaje ozbiljnije namere i interesovanja za ovakvu knjizevnost.

No, zanimljivo je da nisam sreo nikoga iz Laze, a da se zna, bilo je tu i nekih dobrih goth cica zeljnih veteranskih prica likantropa iz Laze. Gde ste bili drugari? Lurde? Seme?

Posle predavanja pustena je projekcija Kopoline Drakule  :x .  :x  :x
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

A možda se ipak frpovci, žanrovci i ostali fahovci ipak NE preklapaju (ili bar ne u značajnim % ) sa književnicima, akademicima i ...gothicama?
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

Quote from: "Nyarlathotep"Posle predavanja pustena je projekcija Kopoline Drakule  :x .  :x  :x

PS: svaki self-respecting goth bi te prebio što se ponašaš kao da je DRACULA ime(nica) ženskog roda!  :twisted:
https://ljudska_splacina.com/

Nyarlathotep

Jeste, brate, i ti si ponekad u pravu.  :lol:
Mozda se i preklapaju, ali u nekim bednim procentima.   8)

Nego, ovde "akademci" koji se kao bave proucavanjem nekih vidova  fantastike i horora kao dolaze do neke srzi stvari (sto se tice vampira tu i nema neke kosmicke mudrosti, a i u nas je taj folklorni motiv besno rabljen, samim tim tu i tamo proucavan), a opet, s druge strane, ti srpski ucenjaci pojma nemaju o teoriji forme zanra, njegovim istorijskim tokovima i savremenoj zanrovskoj sceni. Da bi to sve bilo kako treba, taj treba da je klasicno obrazovan i upucen u estetiku, teoriju i istoriju knjizevnosti (sve oficijalne stvari), a ipak da je strastveni horor frik koji je do besvesti tumarao istorijom zanra. Od oba proklestva da zakaci po malo. Mislim da se to generalno moze priimeniti i na proucavanje SF/F/H.

Nyarlathotep

Quote from: "Ghoul"PS: svaki self-respecting goth bi te prebio što se ponašaš kao da je DRACULA ime(nica) ženskog roda!  :twisted:

Ma, jok, goth-ici su sisice.

Kunac

Ana Radin je još 1996. publikovala studiju Motiv vampira u mitu i književnosti. Tu se pozabavila domaćim piscima, kao što su Glišić, Ranković, Pavić... Po mom skronmom mišljenju, cura je napravila veoma dobar pregled & njen napor je za svaku pohvalu.
Marija Šerović je verovatno to prepričala... OK, neću da grešim dušu, ali na to mi miriše. Čak je i naslov njenog predavanja gotovo identičan kao naslov pomenute knjige!
E sad, deo o zapadnoevropsloj književnosti je "nov", ali koliko čitam, Marija se tu baš nije istakla. Svaki iole verziraniji horror fan je mogao da nabroji pomenuta dela!
"zombi je mali žuti cvet"

Lurd

Pa nisam ni znao za to predavanje, a i da jesam, verovatno ne bih našao vremena da idem. Pazi, "Intervju" naj. Pa onda bi tamo pao masakr, ili možda ne bi pošto je žensko u pitanju.
My trees...They have withered and died just like me.

DušMan

Inace, ovo o cemu se prica je treci deo predavanja.
Prethodne dve nedelje su bili prvi i drugi deo sa razlicitim govornicima i projekcijama Nosferatua (Murnau) i Shadow of a Vampire.
Licno, najbolje mi je bilo na prvom predavanju gde je jedna baba iz publike (koja je uvek puna penzionera, ocemu god da se prica) ispricala "istinitu" pricu o Vampirima.
A tema predavanja je bila Vampir kao simbol muske potencije. Ne salim se.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Nyarlathotep

@Cry_Kunc
Da, znam, citao sam Motiv vampira u mitu i književnosti Ane Radin, kao i onu antologiju domace vamp. price koju je ona priredila. Ova devojka je to maltene prepricala, u pravu si. Nego, nije u tome problem, vec u tome sto ona definitivno nije upucena u zanr.

Vampir kao simbol muske potencije... hehe. Istiito, postoje mnoga ovakva psiholoska tumacenja vampira, pogotovo kod nas gde fake vampiri idu od kuce do kuce i caju djeve, poput zmajeva.

DušMan

Eh da, a i na tom "potencijalnom" predavanju je bilo dosta reci o "pravim" vampirima u Srbiji kroz Istoriju (Petar Plogojewitz/Blagojevic, Arnold Paul, itd.) I navodno je vampir meshina bez kostiju, puna krvi. Eto poredjenja.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Pavle

Ja sam znao za predavanje, ali nazalost nisam mogao da stignem i da prisustvujem. Steta, verovatno bi bilo zanimljivo - da li je bilo diskusije?
U svakom slucaju, jako me je zanimalo kako je to izgledalo, pa hvala na iscrpnom izvestaju (mada, dodaj malo o atmosferi, punoci sale, komentarima, sta su goth cice nosile...).
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Nyarlathotep

Ne, nije bilo diskusije, predavanje je bilo straight pripovedanje. Marija Sarovic, koliko sam je ja skapirao, nije stigla ni da ispredaje ono sto je sve naumila. Nikakva joj pitanja nisu postavljana.  

Atmosfera: opustena. Snimio sam par polu-bakutanera kako potvrdno klimaju glavama tokom predavanja. Istina, bilo je nekih zalutalih penzosa.  :lol:

Rimska sala je bila skroz puna, a goth cice - kao goth cice, unici-za-minje, dark sminkica i frizure. Bilo par zanimljivijih vamp cica sa minimalnom, neophodnom dozom zivotnosti, a bilo i nekih malo smorenih talme cica pocetnica...

varvarin

Ej, opis atmosfere već potseća na onaj kupleraj na Marsu, iz TOTALNOG OPOZIVA !