• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

System comics

Started by Alex, 10-10-2005, 00:08:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

Rekao bih da na našoj strip sceni polako ali sigurno dolazi do krupnih promena. Neki izdavači, nažalost gube na značaju, neki preuzimaju glavnu ulogu, pojavljuju se i nova imena, koja startuju ambiciozno i na kojima je da se dokažu u narednom periodu (Beli put).
 Da budem konkretniji, čini mi se da je trenutno System comics preuzeo dosadašnju vodeću poziciju Marketprinta. Dok Marketprint ima trenutno samo jedno strip izdanje na kioscima (Stripoteka, uvoz hrvatskih magazina ne računam!), System ima čak tri (Ken, Hellboy, Dylan), a mislim da je segment izdavaštva na kioscima najznačajniji za strip u nas. Čak mislim da je i sa ponudom albuma u knjižarama System trenutno atraktivniji. Dok su mnoga izdanja Marketprinta repriznog karaktera (B.Prins, Kosmički putnici, Trinaestica), System objavljuje premijerno nove atraktivne naslove kojih je sve više (Inkal, Tehnoočevi, Rapaces, Bič božji, MV i dr).
 Međutim jedna stvar ostaje vrlo problematična kad je ovaj izdavač u pitanju. Pogledajmo na primer kolekciju do sada izašlih Ken Parkera. Izdanja obiluju greškama, najmanje jedna a najčešće više po broju. Pri tome ne mislim na greške u titlu i prevodu već na još krupnije greške. Dva broja Kena sadrže više propusta neko par stotina brojeva Stripoteke! Pri tome su razmaci između objavljivanja brojeva poveći pa ne može biti ni pomena o žurbi.
 Pogledajmo novog Dilana. U impressumu piše da su scenarist i crtač Manfredi i Frisenda. To je možda tačno za neku epizodu Magičnog, ali pravi autori su Sclavi i Copolla kao što lepo piše na strani 3. Najveća greška, svakako su zamenjene strane stripa na stranicama numerisanim 21 i 22. Takođe nije za pohvalu nenavođenje originalnog broja što su praktikovali svi prethodni i sadašnji izdavači Dilana Doga na ovim prostorima, uključujući i onog koji System nasleđuje - Abaton.
 Nadam se da će ovaj izdavač početi da radi ozbiljnije i da makar pregleda svoja izdanja pre nego ih pusti u štampu. Ako zaista žele da, kao što deluje, budu vodeća snaga stripa na ovim prostorima, a ne da budu upamćeni po aljkavosti i nemaru.
  PS: Ko zna, koja je uloga Johna Byrna na Hellboyu, jer na izdanju nisu našli za shodno da navedu da li je čovek scenarista, tušer ili nešto treće?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

maccak

Ove Systemove greške koje navodiš mene upućuju da oni nikako ne mogu da preuzmu prvo mjesto Marketprintu i da nisu dovoljno profesionalni. Kao da su im regularna izdanja piratska  :roll:  pa šibaju pogrešne podatke :)
A tu je i (ne)redovnost izlaženja...
Stripoteka jeste trenutno usamljena, ali vidjećemo...

Šta je sa LUXOR Comics? Kažu da je na Salonu stripa bilo nekih najava...

Lurd

A zar se Dilan pojavio na trafikama?
My trees...They have withered and died just like me.

DušMan

Jap.
Sa sve Hitlerom, svastikom i skinsima na naslovnoj strani.  :lol:
Kao sto mozes videti i na UPPSu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Lurd

Ma! Nisam to video na kioscima! Hajd' sad u potragu. Je l' to prvi broj?

DušMan

Sedmi.
Nadovezali su se na Abatoovu numeraciju. Steta sto se Abaton nije nadovezao na Vannini, sad bismo vec imali 14. broj.

Alex

Pronadjoh informaciju za Hellboya, Byrne je scenarista, a zaplet (i crtez, naravno) je Mignolin.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Lurd

Fak end šit! Našao sam danas Doktora Terora, a šta je do sada izašlo? El bi mrzelo nekog da mi napiše.

DušMan

Od Systema je to prvi broj.
Pre toga je izaslo 6 Abatonovih i to:

1. Poslednji covek na zemlji
2. Ubice dolaze iz mraka
3. Vile zla
4. Kileksov mozak
5. Dzoni nakaza
6. Daleko od svetlosti

a pre toga imas 7 Vanninijevih.
a pre toga imas nekoliko Horusovih.
a pre toga imas 59 Dnevnikovih.

mac

A imaš i kompletan spisak na http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~mac/dyd/DDspisak.html , ubacio sam i ovog poslednjeg.

DušMan

Nemas spisak pirata.  :arrow:
A ni hrvati ti nisu do zadnjeg broja popisani.  :wink:

Pavle

Da se nadovezem...
"Doktor teror" je zivi shit! Mislim da mi se nikad nije desilo da prekinem citanje nekog Dilan Doga i odem da spavam (nebitno koliko sam umoran). Jedni stvarno dobar Dilan kojeg sam uzeo u ruke u poslednje vreme je (eh) pirat - "Pesma sirena" koji me je podsetio na one stare epizode sa intrigantnom premisom zapletom, rasletom, likovima... Jedino sto Dilan nekako ispada visak - tu je , akter je desavanja, ali bi se sve isto odigralo i bez njega.
Ipak, sjajna epizoda, sto se nikako ne moze reci za vecinu proslogodisnjih hrvatskih Dogova, nase da ne pominjemo...
Jel oni mogu da biraju epizode, i ako mogu, jel ih procitaju pre nego sto ih objave. Ili je svastika na naslovnici dovoljan razlog?
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

sandman

Pa objavljuje se redom, bez preskakanja. Epizode koje je objavljivao Abaton a nastavio System su deo epizoda koje su hrvati propustili da izdaju za vreme ratova u bivsoj Jugoslavije

I meni se cini da je kvalitet epizoda osetno pao. Odavno ne citam svaku epizodu kada se pojavi kod nas vec kad mi se nagomilaju. Tako uvek ubodem i neke dobre

mac

Quote from: "DušMan"Nemas spisak pirata.  :arrow:
A ni hrvati ti nisu do zadnjeg broja popisani.  :wink:

Mislio sam da je samo Frankenštajn pirat, šta znači ima ih još? A koji su?

DušMan

Sam, ja sam zaspao citajuci "Pesmu sirena", dok sam "Dr. Terora" procitao u dahu, no nijedna od dve epizode mi nije ostavila neki jaci utisak. Dosadno, bre. Isto imam nagomilane epizode Ludensa (pa i Abatona) za koje pokusavam da smognem snage kako bih ih procitao, al' ne ide, za sad. Plasim se da sam :sigh: prerastao Dilana, ili je kvalitet svih nudjenih epizoda zaista los. Videcemo sta ce biti kad Systemski momci izguraju ovih 6, pa krenu sa novijim epizodama, mada po najavama ni u njima nije bolje stanje.
Mac, ima pirata koliko dusa iste:

Gigant br. 8
Gigant br. 9
Gigant br. 11
Special 18
Kratke price 1 (iz raznih Giganata)
i nesto sto se zove Dilan Dog Vanredno izdanje, a ustvari je skupljeno par prica iz nekog maxija, valjda.
A tu je i gorepomenuta i skoroizasla "Pesma Sirena" (prica iz Gigant 5).

kraken

Da li imaju u bg-u negde da se kupe ti pirati?

DušMan

Jedini od ovih koji se jos mogu nabaviti je "Pesma sirena". Ima ga u Darkwoodu.
Ostali su, plasim se, nenabavljivi, posto su uglavnom radjeni u sitnim tirazima.

mac

Da, sećam se "kratkih priča 1", i kako nisam znao gde da ih stavim, pa ih nisam nigde ni stavio. Jel bi mogao da mi kažeš sve te prevedene naslove, sa scenaristom i crtačem?

kraken

Hvala na info-u. Da je makar ceo gigant pa da ga kupim, ovako cu cekati na neko legalno izdanje :)

DušMan

Da, kao "Izbor" je prevedeno.
Inace, to je jedan od retko dobrih Bonelli pirata. Stampa je odlicna. K'o pravi, a i bolji (od Abatona 10 puta).

dexa pantelejski

Ha! Niste vi citali nishkog FRANKENSTAJNA. Taj pirat je bolji od italijanksog originala.

Ghoul

Quote from: "dexa pantelejski"Ha! Niste vi citali nishkog FRANKENSTAJNA./quote]

volim kako ovo zvuči! :!:
https://ljudska_splacina.com/

Alex

U jednom danu sam na nasim kioscima kupio dva Dilana, sto mi se nije desilo... pa u stvari nikad do sada. To su Systemov Teror (ha) i Ludensov DD extra 30 - Vjecna iluzija. Prvi je objektivno nista narocito, ne moze se reci bas da je los, ali prosecan crtez, tanak zaplet i cak dve duge i dosadne scene lutanja po mracnim hodnicima (od toga druga apsolutno nepotrebna) su ucinili svoje. Sto se tice iluzije stvari su puno bolje, a kako ne bi i bile kad crta Roi. Covek je briljantan crtac i citanje njegovog Dilana je pravo uzivanje.
Eventualni nedostaci scenarija manje dolaze do izrazaja, jer kad crta Roi moze nista da se ne desava i opet je OK. Mada je ideja ove epizode interesantna. :D

mac

Dušmane, pročitao si moju poruku pre izmene. Jel bi mogao da mi navedeš naslove (prevedene i originalne) svih pirata, da bi ih stavio na spisak?

Bilja

Vecna iluzija je, sto se tice price, poprilicno sranje. Crtez je, naravno, sjajan, jer crta Roi i to ovu epizodu vadi direktno iz govana. Mada ni to ne sasvim, jer iako pocetak price ponesto i obecava, rasplet je jezivo glup. Totalna patetika. Kraj je uzasan, ali ne u horor smislu, na zalost.
Doktor teror pokusava da probudi duboke emocije kod citaoca, a po pitanju stradanja Jevreja u doba nacizma, ali u tome bas i ne uspeva. Iako ideja nije losa, sve je otislo previse u patetiku i maltretiranje citaoca Dilanovim kvazi-mirnotvorackim i kvazi-humanoljubackim forsiranjem. Njegovo vecito gakanje o potrebi za tolerancijom i mirom u svetu licemerno je i besmisleno u jeftinom horor-stripu u kome taj isti lik u drugim epizodama pobije gomilu likova i bez mnogo grize savesti povali gomilu zena koje zatim lagodno nestanu iz njegovog zivota. Imam utisak da Sklavi misli da je on jedini pametan i tolerantan covek na svetu pa ima potrebu da i nas ostale nauci da moramo da budemo takvi. Ostavimo to. NEka horor strip ostane ono sto jeste a ne da tretira citaoce kao maloumne idiote ili da se, kao u slucaju Velike Iluzije, pretvori u ljubavni vikend roman u stripu sa patetikom na nivou juznoamericke serije.
Bilja
----------------------------------------@

marlowe

Quote from: "Bilja"
Vecna iluzija je, sto se tice price, poprilicno sranje.
...rasplet je jezivo glup. Totalna patetika. Kraj je uzasan, ali ne u horor smislu, na zalost.
Iako ideja nije losa, sve je otislo previse u patetiku i maltretiranje citaoca Dilanovim kvazi-mirnotvorackim i kvazi-humanoljubackim forsiranjem.
...pretvori u ljubavni vikend roman u stripu sa patetikom na nivou juznoamericke serije.

cekaj, a sta si ti ocekivala???
jer, to je DD, zar ne? :twisted:  :twisted:  :twisted:

iako pretpostavljam da je moje misljenje ovim jasno iskazano, moram da dodam da smatram da je DD ubedljivo najprecenjeniji strip na ovim prostorima. i to je za mene dugogodisnja misterija...
time, naravno, ne zelim da uvredim bilo koga ko ne deli moje misljenje. :)
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

kraken

Quote from: "marlowe"
Quote from: "Bilja"
Vecna iluzija je, sto se tice price, poprilicno sranje.
...rasplet je jezivo glup. Totalna patetika. Kraj je uzasan, ali ne u horor smislu, na zalost.
Iako ideja nije losa, sve je otislo previse u patetiku i maltretiranje citaoca Dilanovim kvazi-mirnotvorackim i kvazi-humanoljubackim forsiranjem.
...pretvori u ljubavni vikend roman u stripu sa patetikom na nivou juznoamericke serije.

cekaj, a sta si ti ocekivala???
jer, to je DD, zar ne? :twisted:  :twisted:  :twisted:

iako pretpostavljam da je moje misljenje ovim jasno iskazano, moram da dodam da smatram da je DD ubedljivo najprecenjeniji strip na ovim prostorima. i to je za mene dugogodisnja misterija...
time, naravno, ne zelim da uvredim bilo koga ko ne deli moje misljenje. :)

Prvih 30-40 epizoda je bilo dobro ali posle toga ih kupujem tek da bi ih imao.

Boban

Svaka generacija ima junaka koga neumereno i bezrazlozno obozava.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

Nije potpuno bezrazložno, neko mora da bude na vrhu popularnosti. Onaj ko je na vrhu biva najviše obožavan. Pošto je DD senzibilitet i DD ideologija (zabibereno DD nasiljem i seksom) bila nešto neviđeno do tada logično je da postane popularno. Nije odmoglo ni to što nisi imao neki drugi strip mesečnik, koji nije samo za decu. Ko bi mu bio konkurencija?

Lurd

DD je u ono vreme imao jako edukativni karakter. Mene je naučio, recimo, Bouviju, Klimtu i Šileu, ali je produbio i moje razumevanje horora. Prošlo je od tada mnogo Bajrama, ali ja Dilana i dalje volim, mada nikada nisam govorio da je u nečemu "naj". Osim što je meni najdraži. I ne stidim se nimalo, a i zato razumem zašto neko voli Zagora, Komandanta Marka i ostalo.

Sada Dilana čitam iz sentimentalnih razloga.

dylan_dog

Alex

Činjenica je da su prve epizode (iz "Dnevnik" faze)  bile bolje. Ne radi se o tome da smo onda bili mlađi pa su nam se činile boljim (a sad smo stariji i nostalgični, pa nam se opet čine boljim) nego su stvarno bile bolje! Odlične epizode su bile mnogi češće, dok su sada (koliko imam uvid) retkost. Ne mogu da nabrojim i setim se svih, ali to su: Uspomene nevidljivog, Motel Bejts, Iza ogledala, Metamorfoze, Posle ponoći, Dr Ksabaras i druge. Šteta je što se italijanski scenaristi, kao po pravilu posle dobrog starta relativno brzo zamore i posle ne mogu da dosegnu ni sebe same iz bolje faze, a nastavljači su uvek slabiji. Najdrastičniji primer, mislim, iz celokupne istorije stripa je Alan Ford, jer ne postoji drugi serijal, koji je doživeo takav pad, od ekstremno dobrog do ekstremno lošeg (a opstao na tržištu). Dilan Dog, po meni, ni danas nije loš strip, uprotivnom ne bih ga kupovao i ne bih mogao da ga čitam. Treba reći da su na kvalitet stripa pored glavnog scenariste i kreatora Sklavija bitno uticali crtači, bilo je dosta dobrih, ali i vrhunskih kao Stano, Kasertano, Roi, Ambrosini itd. Nažalost oni danas gostuju na serijalu znatno ređe.

sandman

Nije se kvalitet epizoda u proseku toliko smanjio, koliko se proredio izlazenje. Ludens izbacuje jednu novu epizodu u dva meseca, a Dnevnik je isao na mesecni ritam

Srpski izdavac je odavno nedostajao, i to KVALITETAN izdavac kakav je System

Ivan Bevc

Ma koliko bio blagonaklon prema ljudima iz System comicsa (licno ih znam i ok su ekipa) ovaj novi Dylan zbog niza gresaka ne ostavlja dobar utisak o izdavacu. A s' obzirom na iskustvo ono o prvim macicima koji se bacaju u vodu ne drzi istu...
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

sandman

DušMan

Stranice 21 i 20 zamenjene, potpisani autori MV-a...
Licno mi je i kolicina gresaka u broju mala, s obzirom na ostala izdanja Systema.

Djole

Quote from: "DušMan"Plasim se da sam :sigh: prerastao Dilana

Zahvaljujem što si mi priuštio desetominutno valjanje od smeha tokom ovog inače tmurnog dana.  :twisted:
"THAT is why they call me The Decorator."

Djole

Inače, što se tiče pada kvaliteta Dylana u ovome što sada izlazi u nas i Hrvata - to je samo donekle tačno. Dok Ludensov do zla boga spor ritam čini da svako novo Chiaverottijevo/Rujuovo đubre bude još đubrastije, ono šo su Vanini/Abaton/System objavljivali je donekle zaltno doba Dylana.

To prvenstveno mislim zbog tandema Marcheselli/Sclavi koji je tada harao, a koga sada više nema.

Drugim rečima  nije Dylan nikada bio nešto posebno kvalitetan kao serijal, samo je imao više pikova među gomilom đubreta.

I, for the record, ako postoji neko ko je precenjen, to je onda jeftina kopija Battaglie zvana Corrado Roi - koji ne ume čak ni da nacrta pokrete kako treba,  pa vrluda sa onim svojim mučenim linijama pokreta kako bi stvorio privid dinamike na panelu. Da nije M&G i stvorenja zvanog Cossu, Roi bi bio najgori crtač DD-a.

Objektivno govoreći. Subjektivno, ponekad mi se i dopadne.

kraken

Tempo izdavanja dd-a (kao uostalom i drugih bonelijevih stripova) dovoljno govori o tome koliko se posvecuje vremena za izradu prosecne epizode :) Ideje su im zesce presusile ali i crtez se znatno ofucao. Kad bi neko imao hrabrosti da pogasi strip izdanje kada pocne ta truli (dovoljno je pogledati alan ford i na sta lici)

Alex

QuoteDrugim rečima nije Dylan nikada bio nešto posebno kvalitetan kao serijal, samo je imao više pikova među gomilom đubreta.

Quote, to je onda jeftina kopija Battaglie zvana Corrado Roi - koji ne ume čak ni da nacrta pokrete kako treba, pa vrluda sa onim svojim mučenim linijama pokreta kako bi stvorio privid dinamike na panelu. Da nije M&G i stvorenja zvanog Cossu, Roi bi bio najgori crtač DD-a.

1. Dylan je uvek bio natprosečno kvalitetan serijal - prosečni stripovi su Tex, Dr Žistis, Supermen (od C.Swana), Modesty (od Romera), Fantom (ne onaj stari), Ultimate Spiderman (jedva prosečan) i milion drugih, ali ne i DD, uprkos svim slabostima.

2. Svaka čast D. Battagli, ali Roi-jev stil nema mnogo veze sa njim. Ako imaš negativno  mišljenje ne vredi te ubeđivati u suprotno. Čak i da nije majstor pokreta (malo Evropljana jesu - nisu oni Marvelovci iz stare garde), majstor atmosfere i mnogih drugih stvari jeste. Kada na 63-oj strani (V. iluzije) DD skače na Fallena linije pokreta su opravdano prisutne u najboljoj tradiciji stripa i korišćenja neprevaziđenih izražajnih sredstava, za razliku od pametnjakovića koji su to "prevazišli", pa im sve deluje kruto, ukočeno i u najboljem slučaju zamrznuto.

A najgori crtači kojih se trenutni sećam su Tacconi i M&G.

Djole

1. Aha, pa možeš da kažeš i da je vrhunsko remek delo kad ga uporediš sa, štajaznam, Borcima sumraka. Po odnosu đubre - ne đubre, u pitanju je prosek. Naročito u poslednje vreme.

2. Za Roija se nećemo složiti, i gotovo.

Inače, Tacconija nisam uvstio jer je nacrtao samo 4 epizode, od toga poslednju pre deset godina.