• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF opera "Hofmanove priče"

Started by zakk, 22-10-2005, 02:55:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

odavde:
Quote from: "PhT vesti"Opera i teatar Madlenianum za 07. oktobar najavljuje premijeru naučnofantastične opere Žaka Ofenbaha Hofmanove Priče, u režiji Dejana Miladinovića. Premijera će biti održana u okviru 37. Bemusa.

Opera Hofmanove priče zasnovana je na pričama Der Sandmann, Geschichte von verlorenen Spiegelbilde i Rat Krespel, E. T. A. Hofmana (1776-1822). U Ofenbahovoj 'omnibus' operi, naslovni junak, Hofman, priseća se svoje tri ljubavi: Olimpija je mehanička lutka, Antonija je pevačica, a Đulijeta je prostitutka iz visokog društva. Svaka od ovih žena predstavlja jedno lice iste duše, pa stoga sve tri uloge može da tumači ista pevačica. Na isti način, četiri negativna lika - savetnik Lindorf, Kopelijus, Doktor Mirakl i Dapertuto - povereni su jednom pevaču.

Hofmanove vanvremenske priče o ljubavi prenete su u naučno-fantastični kontekst - pomoću Vremeplova H. Dž. Velsa! Crpeći inspiraciju iz Velsovog romana (koji je više puta ekranizovan, poslednji put 2002), futurističkih stripova poput Džeremaje ili filmova kao što su trilogija Pobesneli Maks, Totalni opoziv, Vodeni svet, Blejdraner i drugi, reditelj smatra da je tipično romantičarski siže 'uzvišene težnje junaka u sukobu sa zlokobnim silama' lako preneti u 'postkataklizmično' okruženje, opisano u pomenutim literarnim i vizuelnim ostvarenjima. Jer, po mišljenju Miladinovića, mi već danas živimo u 'budućnosti' koju su pomenuta umetnička dela tako potresno oslikala, a primera je bezbroj - ratni sukobi, teroristički napadi, monstruozne egzekucije pred TV kamerama, pojava kanibala na internetu...

Solisti su: Džon Ulenhop, Robin Folman, Ljubomir Popović, Miodrag Jovanović, Jelena Štulić, Igor Matvejev, Nenad Nenić, Darko Đorđević.

Reprizna izvođenja opere Hofmanove priče, koja se najavljuje kao nešto do sada neviđeno u Beogradu, biće 9. i 11. oktobra u Madlenianumu.
ima još jedna repriza, 27.10.2005 u 19.30, isto Madlenianum
ja bih da odem da pogledam. da li bi išao još neko? da li je neko već bio?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Jake Chambers

Nisam bio, ali mi je dirigent, odnosno pripremac hora i kompletne postave rekao da je dosadna. Muzicki.

Da dodam: Ja bih ipak da gledam.  :wink:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

taurus-jor

Ja bih rado da pogledam, samo će mi zbog praćenja Sajma biti gusto... Će da vidimo.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

zakk

Quote from: "Jake Chambers"Nisam bio, ali mi je dirigent, odnosno pripremac hora i kompletne postave rekao da je dosadna. Muzicki.
u to se apsolutno ne razumem, pa mislim i da mi neće smetati  :arrow:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Morticia

Ako ti je dirigent samo i jedino pripremalac hora... oprem dobro.

Zakk, hocu ja. :!:
You're dead, son. Get yourself buried.

Jake Chambers

Quote from: "Morticia"Ako ti je dirigent samo i jedino pripremalac hora... oprem dobro.

Zakk, hocu ja. :!:

Morti nisi me shvatila. Covek je po zanimanju dirigent, ali radi i u Madlenijanumu kao pripremac hora. Nije glavni dirigent postavke. Znas vec.
I da zakk, ja svakako hocu da gledam.

taurus-jor

Ja sam, ljudi moji, uhapsen na Sajmu.
Je l' neko bio u Madlenijanumu?

Boban

Jebiga, jore, statistički gledano, ma kako vešt bio, kad-tad si morao pasti...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

taurus-jor

Ko ne padne pre, pašće kasnije, a najkasnije će, i konačno - u grob.
Takav mu je život.

Arasko

Quote from: "Jake Chambers"Nisam bio, ali mi je dirigent, odnosno pripremac hora i kompletne postave rekao da je dosadna. Muzicki.

Da dodam: Ja bih ipak da gledam.  :wink:

Reci mi ko je glavni dirigent? Bas me zanima....

Jake Chambers

Ne vidim sto bih ti to govorio. A i ko je pricao o glavnom dirigentu? Rec je o coveku koji sprema pevace i hor.

Morticia

Vidim da se niko ne oglašava povodom predstave, tj. opere.
Šta reći?
Očekivala sam dosta toga, dobila sam, hm, samo deo.
Nisam bila upoznata sa autorima iste, otuda i moje veliko iznenađenje, a zatim i oduševljenje, kada sam videla ime scenografa. U pitanju je Miljen Kljaković, svetski poznat scenograf, čovek koji nam je materijalizovao svet u Jeunet-ovom filmu Delikatesna radnja. Kostimografkinja Milanka Berberović je uradila izvanredne kostime koji se uklapaju i idealno dopunjuju pomereno Kljakovićevo viđenje sanatorijuma, laboratorije i, na kraju, bordela. Hor je pozadinski postavljen u odnosu na binu, sve to izgleda kao pomalo nesrećno rešenje jer su postojali trenuci gde zvuci sa bine nadjačavaju hor. Nažalost.
Ne znam šta da kažem oko glavnih glasova, ženski sopran mi je ostao kao najupečatljiviji. Ostalo je sve lepo zvučalo, i toliko o tome da ne ispadne da lupam dalje k'o slon u baletankama. Delovi opere su mi vizuelno u glavi evocirali scene Metropolisa i Kabineta dr Kaligarija i tu bih se zaustavila sa hvaljenjem. Sve ostalo se svodi na klasično čitanje i prezentovanje opere, što je veliko razočaranje ako imamo u vidu da, ipak, prisustvujemo izvođenju jednog naučno fantastičnog dela. Nema razlike kod postavke ove sf opere i bilo koje druge opere Narodnog pozorišta (a kada to kažem mislim na činove i menjanje kulisa, iz laboratorije u sanatorijum, iz njega u bordel). Ja sam očekivala više, nešto drugačije, nešto ,,pomereno", originalno sa drugačijim čitanjem dela koje se, kako sam videla u programu, izvodi na pozorišnim daskama još od davne 1881. Ne, nisam pogrešila godinu, ni vek.
Otuda i jedno veliko ,,tja" kada sam izašla iz Madlenianuma.
Osnovna ideja Hofmanovih priča je potraga za odgovarajućom ženom, onom koja bi mogla da se nazove savršenstvom. Možda je to moj problem sa operom, sa takvom vrstom naracije, ali nisu me pokrenuli. Kao kada mi neko dođe u kuću što sluša, recimo, progresivnu plesnu muziku (izaberite bilo koji pravac, idite čak i do goa trance-a) i priupita me: ,,Kako te ne vozi?".
E, pa, izvin'te (uz sleganje ramenima), ne vozi me, potrebne su mi reči da me mrdnu sa mesta, pa me tako nisu mrdnule, pomerile, ni Hofmanove priče, na stranu kostim i scenografija.

Koncept idelane, ali i fatalne, žene je, po meni, bolje urađeno u predstavi Bitef teatra Žena iz prošlosti. Predstava od samo sat vremena mi je ponudila mnogo jaču emociju šta znači obećati nekome doživotnu ljubav i do čega to može dovesti. Ili je možda bolje reći zašto bismo morali prvo doooobro da razmislimo kada nekoga izdvojimo iz mase ljudi, zaljubimo se, pomislimo da se radi o savršenoj osobi i zakunemo mu/joj se u večnu i doživotnu ljubav.

Morticia

Quote from: "taurus-jor"Ja sam, ljudi moji, uhapsen na Sajmu.

:shock:

Morticia

Ako nekoga zanima - termini opere u novembru mesecu su 13. nedelja i 29. utorak.

Vreme 19:30.

Mesto Zemun, Madlenianum, Glavna 32.