• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BROTHERS GRIMM

Started by taurus-jor, 31-10-2005, 14:50:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taurus-jor

Ne mogu da poreknem da je ovo Gilijamov film, ali ne mogu ni da poreknem da je umekšan - bez obzira što sam se dobro smejao.

Kako bih ga najbolje opisao? Pa, recimo da bi rečenica "Gospodar prstenova susreće Braću Grim u Uspavanoj dolini" najbolje pristajala. Izgleda dobro, ali nema snagu Gospodara i Uspavane doline.

Film je šarmantan, ali nema gilijamovsku oštricu. Osim pakosno-posprdnog prikazivanja Francuza kao okupatora Nemačke, nema tu socijalne dubine iz ranijih ostvarenja. Prikazivati Braću Grim kao prevarante, koji zarađuju lebac na tuđem sujeverju i potom se suočavaju sa istinskim natprirodnim, i nije naročito provokativno. Samo je zanimljivo. Doduše, dovoljan razlog da se ode u bioskop.

Okej, Gilijam je za ovaj film bio "kooperativan", to jest pristao je na ustupke studiju, ali njegovog ludila ipak ima na pretek - pre svega na nivou detalja. Scenario je pisao dokazani holivudski mediokritet Ehren Kruger, što se u pojedinim momentima vidi, ali su Gilijam i Toni Grisoni žešće poradili na tom paprikašu. Kako nas IMDB poučava, zbog problema sa Udruženjem američkih pisaca nisu mogli da se potpišu kao koscenaristi (verovatno sindrom prvog Aliena). Zato su učinili sledeće:

They invented a credit for themselves as "Dress Pattern Makers" and thus were quoted as saying that the film was not necessarily made from a "screenplay" but from a "dress pattern".

Mogu da se teše: prepravili smo kretena koliko smo mogli, a kad vidite pokoji diskontinuitet u radnji, zažmurite na jedno oko i pripišite dotične momente preovlađujućoj nefokusiranosti ovog filma.  

Glumci su odradili solidan posao. Meta Dejmona jedva sam prepoznao, i dobro je što je tako - jer je uspeo prijatno da me iznenadi. Piter Stormar u ulozi onog Italijana Fotografija i efekti su na vrlo visokom nivou (Gospodar je, hvala Bogu, podigao standarde, a Uspavana dolina se pokazuje kao odličan uzor) što se ne bi moglo reći za njihovu prezentaciju u Sava centru. Kontrast je bio grozan.

Pohvala za prevod - i dobro je da je hrvatski. Njihovi prevodioci ređe zakazuju od srpskih.

Sedmica. Ni manje, ni više. I preporuka za gledanje.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ivan Bevc

Ako je neko omeksao onda si to ti Jore!

Ocena 7 bi pasovala da je sistem ocenjivanja od 1 do 20.

:twisted:

ovo je verovatno najslabije Gilijamovo delo, kao da ga je radio na nekim losim drogama koje su mu ubrizgali lazni spasitelji nezavisnog filma braca Venstajn.

da ne bese par dobrih polubizarnih fazona ne bih verovao da ga je radio Teri

da ne bese History of Violence ovo bi bilo najvece razocarenje Cinemanie.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

sandman

Film postaje tek blago gledljiv od trenutka kad pocinje provaljivanje u kraljicinu kulu. Pre toga je prenatrpan, dosadan i konfuzan, sa plotom koji izgleda kao miks najlosijih epizoda Dilana Doga (tj, kad ih crta Cossu) i plitkoumne papazjanije tipa Van Helsing.

Nema nikakvog izgovora sto se radilo po OVAKVOM scenariju i bacile pare.

taurus-jor

Da je natrpan - jeste.
I da mu je ovo najslabiji film - i to jeste.
Tacno je da je konfuzan, i to uglavnom do trenutka kada braca pocnu da se profilisu kao likovi, to jest kad krenu na kulu. Ali, bez obzira na pojedina konvencionalna resenja, bio mi je dopadljiv, i sve samo ne dosadan.

A Krugera svakako treba tuci. Bolje mu ne davati da pise, ako ce napisano posle morati da se prepravlja - u toj meri.

O Kronenbergu cemo pricati kada ga odgledam. I ovo sam jedva postigao.

Ipak: u negativnim prikazima Istorije nasilja previse je one vrste kritike koja je vec upucivana "normalnijim" Kronenbergovim filmovima kao sto su Mrtva zona, M. Baterflaj i Pauk. Covek jednostavno nije konzervativan. Ne pravi iste filmove. Kao sto neko rece: kad napravis nesto slicno onom sto si radio, optuzuju te da se ponavljas, a kad napravis razlicitu stvar - optuzuju te da si se prodao, ili da si smeksao. Nikom ne mozes ugoditi.

Ali, da se vratimo na Bracu Grim.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Kunac

Očekivao sam da film bude totalni krš, prijatno sam iznenađen da nije bilo baš tako. Naravno, Gill je znao i za bolje dane, ali BG se sasvim lepo uklapaju u njegov opus. Ne slažem se da je ovo Terijev najslabiji film. Ta titula, ako mene pitate, treba da pripadne ostvarenju Jabberwocky, a kandidata ima još!
Vizuelno, Braća Grim su potencijalno fascinantan film. I pored toga što je mrljava projekcija u SC umanjila užitak (trailer u Quick Time-u izgleda 10 puta bolje od onog što smo videli na Sinemaniji), jasno je da nam je servirana prava vizuelna poslastica.
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Kruger je osrednji scenarista - svi filmovi koje je napisao imaju ozbiljne probleme u naraciji - Vrisak 3, Ključ tajni, Braća Grim, Krug 2... Prvi američki Krug mu je najbolji scenario - ali treba imati u vidu da se tu radi o adaptaciji...
"zombi je mali žuti cvet"

Tex Murphy

A Arlington Road?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

crippled_avenger

Kada sam ga prvi put video u ARLINGTON ROAD, Kruger mi je automatski postao heroj. On je u sustini jedan od najboljih pisaca kada su u pitanju logicni i mocni preokreti na kraju filma.

Jako se mnogo ocekivalo od REINDEER GAMES za koji sam cuo da je u svoje vreme slovio za najbolji scenario u Miramaxovom vlasnistvu. Nazalost iskasapljen je dopisivanjem i slabom Frankenheimerovom rezijom.

Nazalost, Kruger ne samo da nikada nije ponovio kvalitet koji je pokzao na debiju vec kako je postajao ugledniji spec pisac i script doktor tako mu je kvalitet outputa opadao. Slicno se desilo i Scottu Rosenbergu s tim sto naravno Ehren ima razvijeniji zanrovski senzibilitet. I super ime.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

WARLOCK

cujem da je los film kako vecina kazu,pre cu ga gledati na dvx-u,nisam voleo  njegove filmove kao sto je "Brazil" i "12 idiotskih majmuna"..nadam se da nisam jedini.. :lol:

Plissken

Prezirem i 12 kretena i brazilsko sranje. Uostalom, i samog gilijana ne podnosim. Uvek sam mrzeo njegove preambiciozne projekte, koji su kipili od pretencioznih vizuelnih budalastina i stupidnih zapleta i raspleta.

Brazil je jedno od najgorih bioskopsih iskustava koje sam doziveo.
Can't argue with a confident man.

Ivan Bevc

Brazil je bio jako zanimljiv, mada definitivno nije za svakoga...a 12 majmuna je pravi bioskopski blokbaster, fino zacinjem Gilijamovskim nadrealistickim intervencijama... mislim da treba odbaciti predrasude tipa "ne volim Gilijama" (ili bilo kog drugog), mozda je tada lakse uzivati u filmovima.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Milosh

Meni je film jako prijao, iako ni u ludilu ne bih mogao da ga branim i da tvrdim da je jako dobar. Naprotiv, film deluje kao da je bukvalno krpljen i sastavljen od delića, i scenaristički (naročito), i rediteljski, a i bukvalno je čudno montiran, ima se utisak da fale poveći komadi u filmu koji je i pored toga dug dva sata i ima problema s ritmom. Ukratko, jedan poprilično nekoherentan film. Mislim da je mogao biti klasik, ima scena koje govore tome u prilog, ali na kraju je super da smo i ovo dobili. Inače, sve vreme sam imao utisak da gledam film s kraja 80-ih i taj (ne)namerni retro je, po meni, veliki plus. Vizuelno je film sjajno osmišljen i mnoga rešenja su bolja nego u "Sleepy Hollow", fino je stopljena izvesna artificijelnost bajke i autentična rustičnost epohe. Šteta što uz sve to ne ide i smisleniji tj. zanimljiviji scenario. Doduše, ima par finih Monti Pajton momenata (scena s mačkom je genijalna!), i neke situacije su dražesno bizarne (konj, gingerbread man), ali sve to dobijamo na kašičicu, povremeno, neujednačeno; imao sam utisak kao i da su glumci bili prisiljeni da improvizuju dosta toga, mada Stormare je standardno odličan. Sve u svemu, izuzetno zanimljiv polu-promašaj koga ću sigurno pogledati još koji put. Ocena (vrlo subjektivna i nerealna): 3+
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

crippled_avenger

Braća Grim, film reditelja Terryja Gilliama i scenaristkinje Ehren Kruger, liči pomalo na one, nekad manje, nekad više zanimljive frankenštajnski kreirane životinje iz časopisa za najmlađe, gde se deci stavlja u zadatak da razluče koji deo tela vodi poreklo od kog vlasnika, npr. ljuštura puža, rep praseta i rogovi jelena
Vladislava Vojnović

POPBOKS, sta reci...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam