• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

?Tolkien para siempre o para nunca?

Started by Nimrodel, 03-11-2005, 12:05:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Izitpajn"Uh, uz ispriku da nisam pročitao
većinu topica

profiliranosti koja se, doduše, mora otkopavati bagerom zbog Tolkienovog stila i totalno neprohodnog načina na koji se bavi likovima.

je riječ o djelu starom 50+ godina, mislim da ipak treba malo korigirati kriterije.

1. Propustio si još jednu korisnu tako je-nije tako pičkaračinu ;)

2. E, to je ona konstatacija o arheološkoj iskopini. Ne da mi se da studiozno proučavam onakvo delo da bih iskopao sve što je matori zakopao u njega. Eno, Lurd pominje borbu arhetipova, jebemga, da mi sad život zavisi od toga ne bih se setio da sam to tad primetio... Čitanje knjiga je prvo zabava, onda poučenije. Ako nad nekim delom zastanem, pa se vratim da pročitam ponovo, ili razmišljam o ovome i onome i posle čitnaja, utoliko bolje. Al' GP ne spada u tu kategoriju, ako ja razvrstavam.

3.

Problem su: 1. ranijepomenuti GIKOVI koji su u deset godina pročitali bajku od 1200 strana (vaaauuuu) i tu završili sa svakom ozbiljnošću, sposobnošću da porede, i voljom da diskutuju sa versko-nefanatičke tačke glediša 2. Izdavaštvo, pokretno koliko i artritični brontosaurus s gihtom, koje će i narednih 50000 godina lepiti 'Kao GP!' blurb na naslovnicu svake nove papazjanije, ne uviđajući da su neke stvari malkice - upravo - prevaziđene. Ono, car nije baš go, al' nije baš ni najbolje obučen. Samo neko treba da zagalami.

Meni se sviđa što, IPAK!, postoje oni koji vole Tolkina a ne pozivaju na sveti rat ali im neko pomene da to možda i nije ultra-naj. Čak i sami kažu da ima propusta! Kakva ekstravagantna manjina, što reče onomad izvesni urednik nekog TV programa...

Alex

Pa zar stvarno mislite da se "književnim argumentima", koji se uče u školama i na fakultetima može dokazati da je neki roman odličan ili loš. Na tome svi insistirate. Obe strane traže jedna od druge da im se "argumentovano" dokaže mišljenje sa kojim se one ne slažu, kao poverovaće da je tačno, ako se lepo obrazloži, odnosno iskoristiće se da se dokaže svoje mišljenje ako nije dovoljno dobro obrazloženo.

Gospodar prstenova je sjajna knjiga, a s druge strane i nije nešto naročito. Zavisi kako se posmatra, od ličnih afiniteta, ukusa, kriterijuma. Sve je subjektivno! Što, naravno, ne čini svaku diskusiju besmislenom, ali ovakvu da.

Ja lično, kao što već rekoh, ne smatram da je GP izuzetno književno ostvarenje, u užem smislu značenja. Ali sviđa mi se ideja tog sveta, čitav koncept i u principu me zanimaju sve, tj mnoge stvari s njim u vezi. Zanimaju me stvari vezane za Fantasy uopšte.  

Doduše, meni se sviđaju i: Tarzan, Princ Valijant, Ratovi zvezda, Zvezdane staze, Dok Sevidž, Šerlok Holms, Poaro, Drakula, Supermen, Betmen, Filip Marlou, Majk Hamer, Konan, Tor, Dilan Dog, Dosije X, Garfild, Šang Či, Brus Li, Vinsent Prajs, Po, Lafkraft, Western, Asterix, Zemljomorje, Dina, razne Klarkove odiseje, razni roboti Asimova i još hiljadu drugih stvari, u raznim oblicima: knjige, filmovi, stripovi, crtani filmovi, TV serije, dela za odrasle i za decu u raznim nivoima kvaliteta, izuzev, po meni, preniskih.

Što reče Zoran Janjetov "konzument sam, tim se dičim", ne patim od toga da nekog ubeđujem da treba da konzumira ili odbaci ono što se meni sviđa ili ne, mogu da preporučim ili ne na osnovu sopstvenih kriterijuma koje mogu da obrazložim kao i svi, ali da na osnovu "čvrstih, naučnih" argumenata ubeđujem nekog ko misli drugačije, to je totalno uzaludan posao.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mixitron M. Storm

Quote from: "alexts"Pa zar stvarno mislite da se "književnim argumentima", koji se uče u školama i na fakultetima može dokazati da je neki roman odličan ili loš.

sopstvenih kriterijuma koje mogu da obrazložim kao i svi, ali da na osnovu "čvrstih, naučnih" argumenata ubeđujem nekog ko misli drugačije, to je totalno uzaludan posao.

Pazi ovako; ako poštujemo činjenicu da A o "knjizi" ne misli kao B jer niz-parametara iz skupa "knjiga", then je besmisleno ikada otpočinjati bilo kakvu raspravu o bilo kojoj knjizi. Svako će da se ušanči sa svojim mišljenjem i tu je kraj. Else, možemo da se dokonamo vežbajući britke nam vijuge, mal'ko natežući argumentaciju,i eventualno tu i tamo uvidimo nešto što ranije nismo, itd, until vuk sit.

High Duke

E tako vec mozemo da pricamo. Mixi, konacno neko da neku ozbiljniju analizu. Vecina stvari koje ste rekli je tacna i priznajem. Ne slazem se za kolebanje, zato sto je prisutno, ja sam barem osetio kako prsten razara druzinu i uvlaci sumnju.

Tu postoji stvar u samo j kompoziciji koja mi pomalo smeta, a to je podela Dve kule i Povratka kralja. Mislim da bi bilo bolje da su poglavlja naimenicno redjana, a ne da se knjiga cetvta o Semu i Frodou a treca o ostatku druzine. Znam i nebrojeno ljudi koje je ovo smorilo.
Licno sam navikao na stariji jezik, i ono sto Bobanu smeta nacin govora. To je stvar ukusa i nikome od vas ne mogu zameriti sto vam to ne odgovara. Ja cak i ne dizem toliko Tolkina u nebo, priznajem mu vecinu priznanja, volim patos njegovog sveta i pored mana kojih ima, koje takodje priznajem. Ipak smo svi ljudi i sve ima svoje mane, ni Tolkin nije nista vise od toga.

Samo me je provocirao Bobanov stav, ali od dalje rasprave sa njim odustajem buduci da me gotovo u potpunosti kulira i pocinje sada da lupa recke Moja ekipa - Oni.
Let your blow fall because faith is my shield and valor is my sword

Boban

Haje, ja sam isprovocirao tebe, mene su isprovocirali ostrašćeni Tolkinovci, ti si isprovocirao maxitrona i sve se vrti u krug.
Ajde da sledećom prilikom popijemo piće na nečiji račun i to je to.
Prijala mi je ova rasprava. Idemo dalje.
Sledeći korak mi je da saranim Martina, samo to moram nekako da iščitam, jebiga. Martina inače volim, pa će mi sve pasti mnogo teže, ali time je izazov veći, a eventualni uspeh slađi.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

KulFejs

Quote from: "Boban"Sledeći korak mi je da saranim Martina, samo to moram nekako da iščitam, jebiga. Martina inače volim, pa će mi sve pasti mnogo teže, ali time je izazov veći, a eventualni uspeh slađi.

Cenim ga da će ti čitanje ipak najteže pasti.

Jao, bre Bobane, koji si ti lik... U čemu je zadovoljsto toliko učestvovati u diskusijama gde pljuješ po nečijem fandomu? Da si toliko pisao svoje radove, koliko si se ovde naterivao s ljudima i sam bi imao fan-klub.

Boban Fun Club VS. ABN Fun Club = Fight Club  :arrow:

Loengrin

Ovde zaista fali anketa, ali to bi kompletno pokvarilo ugođaj čitanja ovog topika u sitne sate i uz topao čaj.
Quote from: "Mixitron M. Storm"i eventualno tu i tamo uvidimo nešto što ranije nismo, itd, until vuk sit.
... il' dok ne izgubi apetit. :P

Quote from: "High Duke"Samo me je provocirao Bobanov stav, ali od dalje rasprave sa njim odustajem buduci da me gotovo u potpunosti kulira i pocinje sada da lupa recke Moja ekipa - Oni.
Mala ispravka - ma kakva ekipa, ovde su se rasprave najčešće vodile u formi,  Ja - Svi drugi, tako je slađe  :wink:  a i po Mixitronovoj formuli dobre stare (š)logike tako je, izgleda, jedino i moguce.

Zamalo da zaboravim - zdravo svima
:lol:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

sandman

Quote from: "Boban"Ajde, Nim, saberi sad kako stojimo u nezvaničnom glasanju...

A sta ti mislis?

Odokativno: Loengrin je za, Vanya je za, Mixi protiv, Izitpajn ni tamo ni vamo. Ostali su stari igraci.

Nim ce da me ispravi al cini mi se da su Tolkinovci pridodali jos jedan glas na predjasnje vodjstvo

Dacko

Quote from: "Boban"
Sledeći korak mi je da saranim Martina, samo to moram nekako da iščitam, jebiga. Martina inače volim, pa će mi sve pasti mnogo teže, ali time je izazov veći, a eventualni uspeh slađi.

Zar ti nije lakše da ga sa'raniš tako što ćeš napisati za mrvicu bolju knjigu, a poznavaoci tvog opusa i ne sumnjaju da bi to mogao čim poželiš, samo kad ti ovi tolkinovci ne bi oduzimali silno vreme i sprečavali te da na sopstvenom primeru pokažeš kako izgleda pripovedanje koje nije nategnuto, neubedljivo, neinventivno... Nekako ti do sada to nije polazilo za rukom, ali moguće je da se suviše trošiš u besmislenim pokušajima da pisce koji imaju svoje obožavaoce skineš sa trona pukim kritizerstvom, umesto da jednom za svagda pokažeš kako treba.

KulFejs

@sandman

Ahem...  :arrow:  Celo to prebrojavanje je gola patka, kada se prebroji članstvo Ponija i isti broj uporedi sa brojem članova ođe.

Loengrin

Sandman vidiš, nije sve tako jednostavno.

Ajmo ovako - ako nije X naspram Y onda mora biti neka nova f-cija. Neka mi neko pomogne, meni se malo sprala matematika. Koliko nas ima ovde na forumu, dobro ne na forumu, na ovom topiku? Nek svako bude nepoznata koja lako moze postati poznata, a poneko u isto vreme može biti i promenljiva (da ne kažem nestabilna  :arrow: ). Pitanje je, gde je većina, ako se rezultat dobija jedino istovremenom multidimenzionalnom integracijom & potiranjem svih učesnika odjednom?
Ahm ...
...  j-ga opet sam ispala vulgarna.
A Nimrodel je na početku postavila tako pristojno pitanje.

Iskreno, meni je samo žao svih koje je smorila rulja pod imenom - Aaaa, nisi čitao/la Tolkina, stidi se!- jer sve u svemu delo treba pročitati, zajedno s Hobitom, ali posle toga ipak svako ima pravo da izgradi sopstveno mišljenje i sve tako pristojno i bez lupanja etiketa drugima na čelo i upiranja prstom & stuff.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

NarMattaru

Quote from: "Trol"
Quote from: "Boban"Sledeći korak mi je da saranim Martina, samo to moram nekako da iščitam, jebiga. Martina inače volim, pa će mi sve pasti mnogo teže, ali time je izazov veći, a eventualni uspeh slađi.

Cenim ga da će ti čitanje ipak najteže pasti.

Jao, bre Bobane, koji si ti lik... U čemu je zadovoljsto toliko učestvovati u diskusijama gde pljuješ po nečijem fandomu? Da si toliko pisao svoje radove, koliko si se ovde naterivao s ljudima i sam bi imao fan-klub.

Boban Fun Club VS. ABN Fun Club = Fight Club  :arrow:

Joj, Trole, svaka ti je ko Njegoševa. Duh rahmetli profesora još će dugo terorisati sirote pisce/izdavače/poklonike bilokakve fantaskike u Srbalja.

Nimrodel

@ Loengrin: Sve je to lepo, ali zaboravio si da nije sandman počeo prebrojavanje niti da tvrdi da govori u ime tihih masa... takođe si zaboravio da sam napomenula da ovo ne može biti valjana anketa u kojoj se može doneti sud o tome ima li više ovih ili onih. A i disbitno je, zar ne? Neki ga vole, neki opet ne i to je to.

@ Boban: De probaj da saraniš Martina, ovde ti sa Tolkinom jalovo išlo... bila sam spremna da ti izađem na crtu, onako muški, ali, gaće je ovako, kad nisi pročitao, nemam na čemu da te bijem... a za piće će se dogovorimo  :D

@ alexts: ***Pa zar stvarno mislite da se "književnim argumentima", koji se uče u školama i na fakultetima može dokazati da je neki roman odličan ili loš. *** Jok, nego u kafanskim raspravama ovog tipa može... Nemoj pričati o nečemu što ti nije poznato i ne znaš. U tim situacijama je ćutanje zlato. Da, onda treba postaviti pitanje, zar zaista mislite da se Pitagorinom teoremom može izračunati dužina stranice c? Da je po tvome, dragi alexts, reper za dobre pisce bi bili Amanda Kvik, Danijela Stil, Rejmond Čendler i Mir-Jam.

@ mixitron: Ne znam šta da ti kažem, kloni se Tolkina, je l' si? Imaš na Kaleniću odličnu kuću čaja, kupi 100 grama onog što se zove Ledeno doba i uživaj u malim radostima života.
But then the barking of dogs fills the air and the host of wild souls sweeps down, fire flashing from the eyes of the black hounds and the hooves of the black horses

PTY

Okej, mislim da nije bitno (iz)brojati pojedince po taborima nego argumente.

I ne moraju obavezno biti 'književni', naprotiv.

Meni je recimo sva Tolkinova proza pomalo... ne-relevantna. Tolkin ima nekakav bajkovit kvalitet koji je uspeo da me impresionira ranije ali sad  ne uspeva; ta vrst pripovedačkog patosa ima šarma dok je novitet ali kasnije se čovek nekako zasiti radnje koja, uprkos svim obrtima, uspeva da ostavi utisak reciklaže jednog jedinog suštinskog zapleta.

I mada ispada da to sad predbacujem samo Tolkinu,imam dojam da je ta reciklaža već viđenog i već rečenog poprilično rasprostranjena u fantastici.

Ghoul

Quote from: "Nimrodel"Da je po tvome, dragi alexts, reper za dobre pisce bi bili Amanda Kvik, Danijela Stil, Rejmond Čendler i Mir-Jam.
Nimrodel, NADAM SE DA SE ŠALIŠ i da si Čendlera ubacila među ove ostale dileje samo kao mamac i izazov?
Tražiš nevolju, je li?
:evil:  :shock:
https://ljudska_splacina.com/

Mixitron M. Storm

Quote from: "Nimrodel"
@ mixitron: Ne znam šta da ti kažem, kloni se Tolkina, je l' si? Imaš na Kaleniću odličnu kuću čaja, kupi 100 grama onog što se zove Ledeno doba i uživaj u malim radostima života.

Hm, imam u šteku još puuno vojvode Sivog, pa se snalazim i s njim, više sam u oskudaciji s burmutom, što se tiče m.r.ž. A za matorog, pa, nameravam da kad-tad dočitam sve to /eto, tvoja pisanija su naložila moju devo'čicu da nabavi nedovršene priče, jer je do sada imala utisak da je je to masa neuspelih verzija skupljena po 100 god. neotvorenim fijokama rad' namlaćivanja para/ pa onda vidim hoće li se nešto u mom stavu menjati.

Nimrodel

@ Ghoul: He, he, he, bajo, zort, a? Rejmond Čendler... ne da se raspravljamo, naravno.  :D

@ libeat: Ko bi onda bio sudija za jačinu argumenata? Ako ćemo o neknjiževnim da govorimo, ljudi kojima se ne sviđa Tolkin onda gube još više, jer on čovek jeste preživeo i nadživeo epohu i izdigao se iz žanrovske književnosti. Toliko je katedri na fakultetima koje se bave samo Tolkinom i njegovim radom, tu je specifična kategorija zbornika koji se naziva Tolkien Studiesu kojem različiti tumači iznose svoje eseje, osvrte, studije o Tolkinovom delu, tu su izdanja Tolkin sosajetija, a da o broju sajtova i onome što nosi One Ring Net i ne govorimo. Samo Rejner i Anvin i Hjuton Miflin koliko su izdanja njegovih knjiga prodali, a da ne govorimo o Harper - Kolinsu u poslednjih 10 godina. Ok je da se nekima ne sviđa, ok je da neki imaju osećanje da su ga prerasli... no, bitno je da se odgovorilo, reklo zašto da ili zašto ne. Ko je bio uspešniji u svojoj argumentaciji, neka prosude oni koji čitaju ovu temu i postove... bar sad imaju i pro i contra i to je dobro.
But then the barking of dogs fills the air and the host of wild souls sweeps down, fire flashing from the eyes of the black hounds and the hooves of the black horses

Alex

QuoteNemoj pričati o nečemu što ti nije poznato i ne znaš. U tim situacijama je ćutanje zlato. Da, onda treba postaviti pitanje, zar zaista mislite da se Pitagorinom teoremom može izračunati dužina stranice c? Da je po tvome, dragi alexts, reper za dobre pisce bi bili Amanda Kvik, Danijela Stil, Rejmond Čendler i Mir-Jam.

Da, ja sam samo mašinac i jasno mi je da svako brani ono što ga je njegova struka naučila, ipak moje mišljenje je da je matematika egzaktna nauka, kao i prirodne nauke u kojima se nešto matematičkim sredstvima može dokazati, a eksperimentom potvrditi, a umetnost to nije i tu jedna istina ne postoji.

Što se pisaca koje pominješ tiče, sem Čendlera, daleko bilo, ali ako neko smatra da je Danijela Stil vrstan pisac, ti ga nećeš ubediti u suprotno (osim ako recimo kao profesor književnosti ne zapretiš đaku da će dobiti keca ako ustvrdi nešto slično. Prisila ponekad pali. :!: ).
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nimrodel

O, alexts, i te kako je dokazivo i u književnosti mnogo toga - ima podosta egzaktnog u njoj... ne bih ti ono rekla da nije tako. Možda je sredstvo nekih da daju kečeve za Stilovu, ali ima nas kod kojih to nije slučaj - ne sudi o onome koga ne znaš i ne sudi o onome što ne znaš. Lično sam pristalica ideje da sve treba čitati, apsolutno sve što se čoveku čita... kako drugačije i da napravi sopstvene parametre onoga što jeste i onoga što nije valjano?

I ne potcenjuj nauku o književnosti, nemoj biti rob predrasudi koja vlada - dao bog, pa se mi sreli, a onda, dao bog, i uverio se sam u to koliko je nauka o književnosti ozbiljna stvar... nemoj to raditi, alexts.

Boban

Quote from: "Nimrodel"... dao bog, pa se mi sreli, a onda, dao bog, i uverio se sam u to koliko je nauka o književnosti ozbiljna stvar...

Pretnja ili obećanje?
Nim, imam za tebe obezbeđen prevoz za povratak kući bilo kad, javio se jedan mladi dobrovoljac, kad god bude trebalo, pa se ti polako spremaj da održiš to svoje čuveno predavanje sa sve striptizom (kako bi drugačije došlo više od 10 ljudi) i ne brini ni o čemu drugom.

High Duke

Znajuci Nim, realna i lako ostvariva pretnja.
Let your blow fall because faith is my shield and valor is my sword

Nimrodel

@ Boban: Koja je svrha predavanja, ak' će više njih doći zbog striptiza? Onda more bit' samo striptiz, da ne smaramo ljude, ali to se već debelo naplaćuje  :D .

@ mixi: ***A za matorog, pa, nameravam da kad-tad dočitam sve to /eto, tvoja pisanija su naložila moju devo'čicu da nabavi nedovršene priče, jer je do sada imala utisak da je je to masa neuspelih verzija skupljena po 100 god. neotvorenim fijokama rad' namlaćivanja para/ pa onda vidim hoće li se nešto u mom stavu menjati. ***

Ne, to nije gomila nesupelih verzija (to je samo slučaj sa VI, VII, VIII i delom IX knjige ISZ - ali to je istaknuto na samoj korici, u pitanju su objavljene knjige nastajanja GP... veruj mi, zahvaljujući tome, uspela sam da otkrijem ko su zapravo Mrtvi ljudi Danheroa... daće bog, pa ću jednom i naći izdavača koji bi hteo da objavi tu moju studiju... veruj mi, u pitanju je jako teško dokazivanje, ali postoji odgovor ko su).
U principu, to su tekstovi koje je Tolkin hteo da objavi u okviru Silmariliona koji bi imao različite perspektive, ali pošto su ga izdavači stalno odbijali, a potom je imao velikih porodičnih problema, nije dovršio taj posao, jer nije bilo nade da će sve to ugledati svetlost dana. Imaš mnogo završenih tekstova (kao što je čuveni Statut - zakon o porodičnim odnosima Vilovnjaka, onda tu je i Razgovor Andrete i Finroda gde se otkriva ustrojstvo samih Kvenda i Atana, itd).
Iščitavanje toga nije jednostavno, jer su prisutne napomene priređivača, ali, veruj mi, onaj koji voli Tolkinovo delo, do poslednjeg atoma uživa u tome, s tim da i jako teško pada otkrivanje svega toga, jer tada spoznaješ u celini osnovnu promisao autora i ponekad baš ume da boli, jer čitalac prepoznaje sebe i ono što muči ljudski rod. Samo Njegoševa Luča može da ima takav udar na čoveka.

Boban

Quote from: "Nimrodel"... daće bog, pa ću jednom i naći izdavača koji bi hteo da objavi tu moju studiju...

Evo ja ću da je objavim.
Čak ćeš da dobiješ i honorar, jer od januara 2006. svi saradnici Znaka Sagite dobijaju pare za svoj rad.
Nadam se da ima manje od 500 strana.
I da je zanimljivo bar 1% koliko tvoji postovi.

Loengrin

Quote from: "Nimrodel"@ Loengrin: Sve je to lepo, ali zaboravio si da nije sandman počeo prebrojavanje niti da tvrdi da govori u ime tihih masa... takođe si zaboravio da sam napomenula da ovo ne može biti valjana anketa u kojoj se može doneti sud o tome ima li više ovih ili onih. A i disbitno je, zar ne? Neki ga vole, neki opet ne i to je to.
Uf, ti si ovo baš lično ... doobro, onda evo ovako:
[list=1]
  • ShvatiLA sam ja sve lepo (ne bih da padnem u prepričavanje)
  • Naravno da ne mislim da je ovo anketa, ili glasanje.
  • Naravno da GPa neko voli a neko ne. Ali si verovatno primetila da neki fanatici misle kako - GPa moze da ne voli samo onaj ko ga u stvari i nije pročitao, tj. ko pročita nema šanse da mu se ne svidi. E vidiš takve tupadžije umeju da smore ljude i da ih odvrate od čitanja (pa i drugih stvari).
  • Read & let read/or not - to je moj moto.
  • Ona budalasta računica je bila ŠALA, ozbiljniji tekst sam odvojila plavom bojom. Čini mi se da je Sandman to tako i shvatio.[/list:o]
    Are we cool?

Berserker

Pazljivo sam pratio ovaj topic, ali se tek sad ubacujem, kada sam procitao mixitronovu opasku o Donaldsonu kao duhovnom iscelitelju posle Tolkinovih crckarija. Ako mislimo na istog pisca (Stiven Donaldson) onda je mixi sam sebe ugrobario. Naime, u zivotu nisam procitao goru (dobro, mozda i jesam, Teri Bruks ipak ume da ubije u pojam) kopiju GP. Donaldsonov "gubavac koji siluje maloletnice" je jeftina, razvucena, modernim vremenima prilagodjena konfekcijska verzija GP. Covek je uzeo premise GP, ubacio seks, krv i eksplicitno nasilje i napravio svoju knjigu. Otprilike, to vam dodje kao turbo-folk verzija Gospodara prstenova, prilagodjena sirokim narodnim masama, koje su uvek zamerale GPu nedostatak krv/sperma/gnoj kvaliteta.
Tolkin je napravio grandiozno delo. Tu se covek oseca kao da cita istoriju cele jedne zemlje, sa svim legendama, bajkama i mitovima te zemlje. GP je samo komadic ME pod lupom. Knjizevni nedostaci na kojima insistiraju Boban&co. podsecaju me na seciranje bajki, i kukanje zbog priprostog jezika kojim su ispricane, ne uzimajuci u obzir da je upravo taj jezik neodvojiv deo bajke, nesto sto je oznacava kao takvu i bez cega ona ne bi bila bajka. Kome se ne svidja crvenkapa, moze da cita modernu verziju u kojoj vuk jebe crvenkapu uzduz i popreko dok mu baka pusi k.... i onda kaze kako mu se ta verzija mnogo vise svidja jer ima vise akcije a i osecanja su mnogo konkretnije izrazena...
Dakle, jezik GP ne dirajte, on je upravo takav kakav treba da bude, bajkovit i epski. Ima sigurno mana, ali svi koji insistiraju na nekvalitetu GP na ovom topicu kao glavni razlog su naveli subjektivan osecaj dosade, muke, "mrzim hobite" i sl. Na osnovu toga mogu i ja da kazem da je "Dervis i smrt" sranje, jer mi je bilo dosadno da ga procitam, a bilo mi je dosadno jer je bila lektira, ali to nista ne menja jer je to ipak lose delo cim je meni bilo dosadno,bla,bla,bla. I, vi cete naravno poverovati? Skinucete mi kapu kao kriticaru? Ha. Niste me ubedili, kriticari Tolkina...

PTY

Quote from: "Loengrin"
  • Naravno da GPa neko voli a neko ne. Ali si verovatno primetila da neki fanatici misle kako - GPa moze da ne voli samo onaj ko ga u stvari i nije pročitao, tj. ko pročita nema šanse da mu se ne svidi. E vidiš takve tupadžije umeju da smore ljude i da ih odvrate od čitanja (pa i drugih stvari).
E, kad se sad nisam šlogirala, nikad neću; doslovno se slažem!
ali doslovno!

Možda i jeste predrasuda ali smatram da se pisca može vrlo lako proceniti na osnovu njegove publike – a niko nema tako isključivo sledbeništvo kao fantastičari. (Tolkin included.) I, usuđujem se reći, po pravilu su kontraproduktivni takvim svojim pristupom.

Nimrodel

He, ja opet tvrdim da čovek ne može da donosi sud o nečemu što nije pročitao - može da mu se ne sviđa i da zato ostavi knjigu, ali donositi javno sud o nečemu što se nije pročitalo je već neozbiljno.

Što se tiče kategorije fanatika, ma isti je mehnizam u pitanju kao i kod školske lektire - čim te na nešto teraju, tebi se to ne sviđa i to je to.

No, koliko fanatici umeju da budu agrasivni i ušančeni u svom stavu, toliko se i oni anti-fanatici ponašaju isto. Obe grupacije to čine.

Boban

Meni je potreban i dovoljan jedan pasus od bar šest redova da bih doneo konačnu presudu o nekom delu i piscu istog.

Čitanje cele knjige je obavezno da bih znao šta se sve događa u knjizi, ali, ako prvi uslov, elementarna pismenost nije ispunjen, ne postoji kombinacija događaja, pouka i zapažanja koja može da mi nadomesti patnju kroz koju treba da prođem da dočitam polupismeno trabunjanje.

PTY

Quote from: "Nimrodel"He, ja opet tvrdim da čovek ne može da donosi sud o nečemu što nije pročitao - može da mu se ne sviđa i da zato ostavi knjigu, ali donositi javno sud o nečemu što se nije pročitalo je već neozbiljno. .

Ajao, nas dve nikako na zelenu granu!

Ne donosim ja javan sud o romanu kao takvom nego o profilu ličnosti kojoj takva proza u globalu prija.

I nemoj mi sad reći da to niko ne radi; mislim da to svi rade, samo se postavlja pitanje u kojoj meri.

Recimo, kad upoznaš nekoga, zar se ne upustiš u tip konverzacije koji sumarizuje afinitete i averzije pa zatekneš sebe kako ispituješ koju vrst muzike, literature i filmova voli? To ti je maltene prečica do karakternog profila. E sad, naravno da to nije finalna procena, naravno da ćeš eventualno taj portret doradiš, dopuniš i uopšte ispoliraš. Ali primarno krećeš od te tačke, ma kako da je proizvoljna, pošto se naprosto mora krenuti od nečega, zar ne?

Nimrodel

Naravno, no taj segment koji sam napisala se i nije odnosio toliko na stav koji ste postavile Loengrin i ti, već više na činjenicu da ne želim da se za to uhvati Boban i da krene opet sa neosnovanom pričom (mada, i ja sam prosta, mogu ja reći šta hoću, on će pjevati istu pjesmu, ako ni zbog čega drugog, a ono iz inata i večite želje da ide uz dlaku  :D ).

PTY

Ah, Boban!

Njega se može voleti jedino na daljinu.
(Što objašnjava zašto ga do sada nisam ubila ili barem osakatila.  :evil: )

Mixitron M. Storm

Quote from: "berserker"Donaldsonu kao duhovnom iscelitelju posle Tolkinovih crckarija.

Donaldsona sam čitao znatno pre, a i posle Tolkina, i njegova medikamentozno-terapeutska svojstva nisu bila pod uticajem GP. A ovaj komentar je prilično proizvoljno tumačenje onoga što sam rekao.

Quote from: "berserker"
(dobro, mozda i jesam, Teri Bruks ipak ume da ubije u pojam) kopiju GP.

Od sedam trenutnih, ovaj komentar odgovara samo prvoj knjizi, i to samo u nekim postavkama (koje baš i nisu sitne, što JESTE minus). Na osnovu ovog što si napisao stičem utisak da dalje od te nisi ni stigao.

Then again, svi koji ne mogu da nabroje tri stvari iz kojih je Tolkin 'pozajmio' neke ideje nek' dignu dva prsta...

Donaldsonov "gubavac koji siluje maloletnice"...

...dok pliva kroz reke krvi, sperme, i gnoja, prolazi kroz najstrašniju unutrašnju borbu, i koliko preispituje sebe, svoje motive, postupke, i svrhu, toliko tera i druge da rade to isto. Kroz tu drenažu plivaju veoma interesantni šarani, i čovek, ako je na pravi načion bacio mamac, može svašta da uhvati.

Ako si ti iz cele te priče video jedino to da je Drul Crvotočac isti Golum, da Ranihini dođu Meorasa pašeni, i da je sporni predmet tajanstvenih moći u oba dela isti - ako se posmatra kao fizičko telo - onda si površan koliko i puter na 'lebu.

Prisustvovao si šatro eksplicitnoj sceni seksa u tri pasusa od 500 strana prve knjige, i to je uuu, potoci sperme. Pa i onom nesrećnom Kakosezvaše iz Zločina i kazne je trebalo dva lista da ubije babu i 300 strana da razmišlja o tome šta je uradio, i možemo da kažemo da je Dostojevski išao na jeftino, besmisleno nasilje da bi prodao knjigu? A klanja, koja traju, i traju, i traju... i traju još malo, pa možda neko voli da sat vremena čita o suvom klanju. A ako smatraš da je i to previše, kao što reče Šekspir, prodaj ti u (beše) 16. veku komad bez pet ubistava...

A da je Mač od Šanare sr*, jeste. I to mi je bio prvi fentezi...

Tolkin je napravio grandiozno delo.

Čini mi se da nisi samo Donaldsona nepažljivo čitao ;)

GP je samo komadic ME pod lupom.

Zaista, izuzetno otkriće sa tvoje strane...

S druge strane, kad čitaš Letopise, uopšte nemaš utisak da si samo uhvatio jedan od bitnijih trenutaka sage koja traje milenijumima? Da je Domaja komad jednog jaaako velikog sveta?

Doduše, Donaldson je oduvek bio zajeban. Il' ga mnogo voliš il' ne možeš da ga smisliš. GP ima tu tužnu sreću /joj, izraza/ da ga neki ljudi pročitaju i kažu da nije ni tamo ni 'vamo.

insistiraju na nekvalitetu GP na ovom topicu kao glavni razlog su naveli subjektivan osecaj

Kad uzmeš u ruke bilo šta, da ga čitaš sebe radi, o tome ćeš formirati subjektivan stav, koji može a ne mora biti i objektivan, zar ne?

voleo bih da vidim bilo koga (uključujući i sebe) da ubedi nekog drugog u to da su njegovi stavovi o ma kojoj knjizi neobjektivni.

dosadno da ga procitam, a bilo mi je dosadno jer je bila lektira

I meni je bila lektira pa mi je bila odlična :)

Niste me ubedili, kriticari Tolkina...

Ovu raspravu sam shvatio kao mesto gde svako može da kaže da li voli ili ne voli lik et delo JRRTa, i da, ako hoće, nabroji razloge zašto.

Jake Chambers

Ljudi, jos nigde nisam video deset strana nekog topika ispisanih za dvanaest dana. Vi ste genijalni.  8)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Berserker

mixi: ...dok pliva kroz reke krvi, sperme, i gnoja, prolazi kroz najstrašniju unutrašnju borbu, i koliko preispituje sebe, svoje motive, postupke, i svrhu, toliko tera i druge da rade to isto. Kroz tu drenažu plivaju veoma interesantni šarani, i covek, ako je na pravi nacion bacio mamac, može svašta da uhvati.

Upravo je to najslabiji deo letopisa. Jos u prvoj trilogiji je delovao izvestaceno i jeftino, ali u drugoj postaje sopstvena karikatura, toliko da je najblaze receno smesna ta njegova "unutrasnja borba". Pa tu je Donaldson samo slagao red kajanja i red proseravanja, da bi odmah posle imao zbog cega da se kaje...red za redom glupih i neubedljivih motiva u kojima se davi Kovenant...e sad, to moze da deluje na prvi pogled kao primer unutrasnje borbe, ali kad uvidis sablon po kome se redjaju uzroci i polsedice, postane stvarno dosadno:evo, sad ce da zakuka sto je silovao...evo sad ce da zakuka sto je malopre zakukao...a sad ce nekoga da otera u tri lepe, a za deset strana kajace se sto ga je oterao... Na prvi pogled to moooozda deluje dublje, ali zagrebi malo i dobijes konfekciju, koja je tim gora sto pretenduje da je nesto sto nije...

mixi: S druge strane, kad citaš Letopise, uopšte nemaš utisak da si samo uhvatio jedan od bitnijih trenutaka sage koja traje milenijumima? Da je Domaja komad jednog jaaako velikog sveta?

Ti mene zajebavas? Pa drugu trilogiju je covek pisao izgleda dok je cekao u redu kod izdavaca... Tu se toliko rasula njegova vizija da mi se Domaja totalno smucila. Jedan od retkih pozitivnih aspekata prve trilogije je sto se zadrzao u kakvim-takvim granicama sveta koji je zamislio, cak je pokusao i da nekim lokacijama da malo vise verodostojnosti dubljom obradom... drugi deo...prosto je redjao ono sto mu padne na pamet u tom trenutku...sve vreme sam imao viziju likova kako hodaju po ivici nistavila, dok se na metar ispred njih neprestano materijalizuje okolina, ono sto u tom trenutku pada na um Donaldsonu. Na sve strane deus ex machina resenja (jedno od najglupljih sa Nom) za nelogicnosti sveta koji je tako zbrzano stvarao, potpuna nesaglasnost i diskontinuitet sa prvom knjigom, koja je ovde svedena na jedan, manje vise nevazan promasaj u ukupnoj shemi stvari...tipicna boljka sequela, da potpuno omalovazavaju i prenebegavaju dogadjaje iz prethodnog dela jer inace ne bi mogli da postoje u okviru zaokruzene price...

Mixi: Doduše, Donaldson je oduvek bio zajeban. Il' ga mnogo voliš il' ne možeš da ga smisliš. GP ima tu tužnu srecu /joj, izraza/ da ga neki ljudi procitaju i kažu da nije ni tamo ni 'vamo.

Meni ovo poredjenje vise lici na turbo-folk: Il' ga mnogo voliš il' ne možeš da ga smisliš:) Pa vidi gde si...
Gp po slozenosti izmice ljudima, neki ga citaju kao lako stivo (i razocaraju se), neki ga citaju kao bibliju, a neki pokusavaju da ga razumeju... zato i postoji toliko razlicitih reakcija. Sa plitkim delima, medjutim, lakse je: il smrdi il mirise. Meni smrdi...

Mixi: Kad uzmeš u ruke bilo šta, da ga citaš sebe radi, o tome ceš formirati subjektivan stav, koji može a ne mora biti i objektivan, zar ne?

subjektivnost tipa: stil pisanja mi ne lezi, kompozicija je razvucena, jezik je ovakav/onakav - potpuno razumem, i slazem se sa njom, posto i ja tako razmisljam.
subjektivnost tipa: mrzim ih, e bas mi izlo na zivce, mrzim tipa koji je citao tu knjigu pa zato mrzim i knjigu...e to ne razumem, a upravo sam se takvih komentara nacitao kao glavnih "argumenata" protiv GP.

Mixitron M. Storm

Quote from: "berserker"kajace se sto ga je oterao... Na prvi pogled to moooozda deluje dublje, ali zagrebi malo i dobijes konfekciju, koja je tim gora sto pretenduje da je nesto sto nije...

Količina kukumavčenja koju Kovenant izlučuje iz sebe u nekim trenucima stvarno jeste žalosno naporna, ali kad za taj dan ostaviš knjigu, ako malo porazmisliš o pročitanom ( i tu profiltriraš 165 redova kukanja i ostaviš 10), nije baš da tu nema ničeg. E sad, ako ti to ne vidiš tako, džabe pišem.

pisao izgleda dok je cekao u redu kod izdavaca...

Ne, nego ga je izdavač bockao prstom u rebra da napiše još.

je zamislio, cak je pokusao i da nekim lokacijama da malo vise verodostojnosti dubljom obradom...

?Au brate?

Nom) za nelogicnosti sveta koji je tako zbrzano stvarao

Za druge letopise mu je trebalo u proseku godinu dana za knjigu /gledano po datumima od kada važi (C)/. Ne liči mi da je žurio...

omalovazavaju i prenebegavaju dogadjaje iz prethodnog dela jer inace ne bi mogli da postoje u okviru zaokruzene price...

Glas naratora: Četiri hiljade godina kasnije, LošMomak se ponovo vratio, i novi Poglavari se spremaju za još jedno završno klanje. Kovenant, izgubljen kao i obično, nevoljno pritiče u pomoć, pešačeći lepim predelima Domaje i usput silujući maloletnice?

Za nov komad nova pozornica. A šta je on to omalovažio i prenebregao? /naravno, loš momak se uvek vraća...

Meni ovo poredjenje vise lici na turbo-folk: Il' ga mnogo voliš il' ne možeš da ga smisliš:) Pa vidi gde si...

Može ovo da se primeni i na klasičnu muziku, bitna je vizura ;)
Iliti, lepota je u oku posmatrača...

reakcija. Sa plitkim delima, medjutim, lakse je: il smrdi il mirise. Meni smrdi...

ili je kiseo... :)

mrzim i knjigu...e to ne razumem, a upravo sam se takvih komentara nacitao kao glavnih "argumenata" protiv GP.

Jel' ovo važi i za mene?

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Alexdelarge

("A Biography" Humphrey Carpenter)

Proces stvaranja Srednje zemlje, Gospodara prstenova i Silmariliona bio je veoma težak i bolan. A Hemfri Karpenter je kroz razgovor sa prijateljima i porodicom Dž.R.R. Tolkina, kao i kroz potpun pristup njegovim zapisima i dokumentima mogao da pronikne u sve njegove tajne. Albion Books vam predstavlja sve te tajne u prevodu jedine autorizovane biografije profesora Tolkina.
Kada pročitate ovu bogatu i prelepo ispričanu priču o čoveku, profesoru, hrišćaninu, piscu i filologu Tolkinu, čiji se život dramatično promenio onoga dana, kada je ocenjujući studentske eseje zapisao rečenicu "U rupi u zemlji živeo je hobit".
Ostalo je istorija.

http://www.albionbooks.rs/knjiga_jrr-tolkien.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Mo

Do vraga mu, imam utisak da cu do kraja svog zivota saznati i kakve je plocice imao u drugom kupatilu pre renoviranja   :(

Boban

Čekaj, tebe ne zanima kakve je pločice imao?

HAL

QuoteTolkinova biografija za knjiške sladokusce

Albion Books nova je izdavačka kuća na ovim prostorima. Osnovana pre samo nekoliko meseci, ambiciozno ulazi na tržište knjiga u Srbiji, kaže njen osnivač i direktor Uroš Balov u razgovoru za Danas.

U nepreglednom moru domaćeg izdavaštva, kako će se vaša ,,ostrvska" izdavačka kuća izboriti za svoju publiku?

- Albion Books jeste izdavačka kuća koja će akcenat staviti na ostrvske autore i naslove, jer verujemo da Velika Britanija, uz SAD, što opet znači englesko govorno područje, u ovom trenutku ima najviše da ponudi ljubiteljima knjiga. Međutim, ako pogledate naslove kojima ćemo se ubrzo predstaviti čitaocima u Srbiji, videćete da je to mnogo više od ,,ostrvskih" knjiga.

,,Istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949." profesora Kita Džefrija, iako govori o prvih 40 godina MI6, svakako je delo od globalnog značaja jer daje, do sada neobjavljenu, sliku sveta između, ali i tokom dva svetska rata, sve do početka Hladnog rata. Samim tim ima dosta podataka o našim prostorima, kao npr. paralelnih izveštaja koje su britanski operativci slali iz Titovog, ali i Dražinog štaba. Takođe, u jednom od izveštaja koje je Kit Džefri pronašao u arhivama MI6 govori se o tome u kojoj zemlji je Tito tražio azil 1948. Iz ove knjige ćete saznati i da li je MI6 bio umešan u ubistvo Raspućina 1916. godine, kao i da li je operacija ,,Embarrass" bila sramota za službu.

Postoje li već profilisane edicije i prevodilačka imena koja će biti zaštitni znak vaše izdavačke kuće?

- Mi ćemo čitaocima u Srbiji ponuditi ekskluzivne naslove na temu istorije, politike i međunarodnih odnosa, ali i biografije i memoare značajnih istorijskih ličnosti. Pored naslova kao što su Istorija MI6, Neautorizovana autobiografija Džulijana Asanža, autobiografija J.R.R. Tolkina, tu su na npr. i memoari (,,A Journey") bivšeg britanskog premijera, Tonija Blera, jednog od najdinamičnijih, ali i najkontroverznijih političkih lidera modernih vremena, u kojima ćete moći da ocenite da li ovo putovanje, koje je Bler preduzeo, predstavlja trijumf čoveka nad politikom ili politike nad čovekom.

Koje biste naslove najpre preporučili neupućenom čitaocu, a koje proverenim knjiškim sladokuscima?

- Pored ,,Istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949.", za koju verujemo da će sa punim pravom konkurisati za izdavački poduhvat godine, Albion Books uskoro objavljuje i autobiografiju Džulijana Asanža kao jedne od najintrigantnijih osoba današnjice, za koju je sam autor rekao da je previše lična. A pravi dragulj za knjiške sladokusce će verujem biti jedina autorizovana biografija J. R. R. Tolkina, tvorca Srednje zemlje, Gospodara prstenova i Silmariliona, kako bismo na najlepši način obeležili godinu Hobita u Srbiji.
http://www.danas.rs/danasrs/kultura/tolkinova_biografija_za_knjiske_sladokusce.11.html?news_id=242134

Alexdelarge

PRSTENOVI KOJI SE ŠIRE: JUNAČKA POTRAGA U DJELIMA J. R. R. TOLKIENA

autor: Petra Mrduljaš Doležal
godina: 2012
stranica: 316
uvez: meki
... žanr: publicistika
cijena 139,00 kn

Knjiga Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena Petre Mrduljaš Doležal ozbiljan je doprinos znanstvenom proučavanju epske fantastike 20. stoljeća napisan pitko, čitko i precizno. Naime, unatoč popularnosti J. R. R. Tolkiena i njegovih oponašatelja (ili upravo zbog nje i njih), to je područje dugo bilo zanemareno u književnoznanstvenim krugovima. Ova studija počiva na pretpostavkama začetnika arhetipske kritike Northropa Fryea i mitologa Josepha Campbella te proučava mitsku okosnicu suvremene epske fantastike, pokazujući kako taj popularan književni oblik ima duboke korijene u književnom kanonu – od Homera do arturijanskoga ciklusa i viktorijanskih fantastičara – te kako ga je moguće i danas "pročitati" u mnogim djelima, ne samo književnim.

"Onaj tko razbije nešto da utvrdi što je to, sišao je sa staze mudrosti", napisao je u jednom pismu Tolkien, a autorica je rukovođena tom mudrošću sačuvala Tolkienovu pripovijest od redukcije i pokazala da Frodovo putovanje u demonski predio ponavlja mitski obrazac, ali da u trenju s očekivanim nastaje značenje.

Ova knjiga će razveseliti čitatelje suvremene fantastike koji žele produbiti razumijevanje omiljenih djela, čitatelje koji žele produbiti svoje uvide i doživljaje u književnost i umjetnost općenito, a pokrpat će i velike rupe u teoriji fantastične književnosti na hrvatskome jeziku, koje nasušno nedostaje kako iz tipkovnica domaćih autora, tako i u prijevodima. Već je i bilo vrijeme da se krene, u tamu mita, s prstenom oko vrata, uz raskošnu naslovnu ilustraciju Marine Leskovar Grubišić.

http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=450&id=149412
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

PTY

Liptak na Kirkusu malko zbori o Tolkinu:

Born on January 3rd, 1892, in South Africa, the young Tolkien spent part of his childhood in Africa, before ending up in England at the age of three. His father died in Africa before he was able to join his wife and children, and the family remained in England. From an early age, Tolkien was an avid reader and, fascinated by languages, quickly picked up Latin. Fantasy stories in particular captivated the boy, including works from Scottish author George MacDonald, Andrew Lang and Lewis Carroll. He later attended King Edward's School in Birmingham where he made a number of close friends, four of whom banded together to form core of the Tea Club and Barrovian Society (TCBS): Robert Gilson, Geoffrey Bache Smith, Tolkien and Christopher Wiseman. The quartet held regular meetings, critiqued one another's work and bonded over mutual interests. Following his graduation from secondary school, Tolkien went on to attend Oxford University's Exeter College, where he would study English and the Classics.

When Germany invaded Belgium on August 4th, 1914, England entered the conflict by declaring war and mobilizing its military. Upon returning to school, Tolkien found that a number of his classmates and friends had chosen to enlist. Rather than joining them immediately, he joined Oxford's Officer Training Corps, which allowed him to defer active service until the completion of his studies. It was around this time that he began to lay down early versions of his fantasy language, Qenya, and kept in regular touch with his friends from the TCBS. Tolkien began his training in July 1915, commissioned as a Second Lieutenant. In September, the four key members of the TCBS  met for the last time in Lichfield. By early 1916, all but Tolkien would be deployed on the front lines in continental Europe. In March, Tolkien married Edith Bratt, but was soon on his way to the front lines in France. Tolkien joined the 11th Battalion in July, and he would take part in the Battle of the Somme as a signal officer. He later noted that, while he didn't much time to write initially, many of his early experiences on the front lines informed elements of his future stories. Unbeknownst to Tolkien at the time, his friend Robert Gilson had died when his unit had come under fire near La Bosielle, and only learned of his friend's death two weeks later in a letter from Smith.

http://www.kirkusreviews.com/blog/science-fiction-and-fantasy/jrr-tolkien-and-great-war/

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Anomander Rejk

Kad sam pročitao GP kao tinejdžer, bio sam oduševljen. Nekih deset godina kasnije, više mi čitanje istog nije predstavljalo neku ogromnu radost, mada mi je i dalje sasvim ok. Valjda je to normalno, menjaju se i ukusi i navike, upoznaš i druga dela i pisce koji više odgovaraju tvom senzibilitetu, itd. No, ono što je sigurno jeste da je Tolkin izdržao probu vremena ; decenijama posle objavljivanja GP, on je i dalje čitan i popularan, i dalje ga mnogi bilo u delovima ili krupnim celinama kopiraju i imitiraju, a to nešto govori.
Meni je GP ostao urezan u pamćenje po snazi ideje i dubini imaginacije. Recimo, deo o Tomu Bombadilu i Zlatozrnoj koga se mnogi jedva i sećaju ( u filmu ga uopšte i nema ) mi je jedan od primera lepote njegovog izraza i imaginacije. Ako gledamo suvu tehniku, onda se Tolkinu svakako može štošta zameriti, ali poseduje to delo još nešto zbog čega je postalo kultno.
Sa GP nikad ni nisam imao problem, ono gde me je stvar sa Tolkinom smorila je Silmarilion ( dosadnije knjige nisam pročitao, dobro, osim možda Džordanovog udava od knjige Putanja bodeža) i beskrajno štancanje i izrabljivanje njegovog lika i dela poslednjih godina ( te svet pre ovoga i onoga, junak ovaj i onaj...). Kontam potrebu da kapitalizam hoće da istisne i poslednje jaje iz zlatne koke, ali zaista su smorili. Ne nameravam da čitam nikakve x-verzije Tolkinovog sveta, šta sam pročitao od njega pročitao, i dovoljno je.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Arcturus

Tolkien para siempre

http://www.amazon.co.uk/Companion-Tolkien-Blackwell-Companions-Literature/dp/0470659823

This is a complete resource for scholars and students of Tolkien, as well as avid fans, with coverage of his life, work, dominant themes, influences, and the critical reaction to his writing. An in–depth examination of Tolkien's entire work by a cadre of top scholars Provides up–to–date discussion and analysis of Tolkien's scholarly and literary works, including his latest posthumous book, The Fall of Arthur , as well as addressing contemporary adaptations, including the new Hobbit films Investigates various themes across his body of work, such as mythmaking, medieval languages, nature, war, religion, and the defeat of evil Discusses the impact of his work on art, film, music, gaming, and subsequent generations of fantasy writers

Albedo 0

Gandalf secretly planned on taking the fellowship to where the eagles live and having the eagles fly them to Mordor. The eagles lived on the other side of the Misty Mountains but all the routes for crossing them were too dangerous and difficult, and Gandalf (along with his secret plan) ends up falling down a chasm in a battle with the Balrog. Just before falling with the Balrog he tries to surreptitiously tell them the secret plan but was too surreptitious and they didn't understand. When he came back as Gandalf the White he had forgotten many things, including the plan to meet the eagles.

http://np.reddit.com/r/FanTheories/comments/130it2/lord_of_the_rings_a_theory_about_the_eagle_plot/

Loni

He he. evo jednog malo drugačijeg pogleda na Tolkina od onih na koje smo navikli...

http://www.vice.com/rs/read/epski-eskapizam-ili-zato-ne-podnosim-tolkina

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

Nije drugačiji, samo je neprijatno nepristojniji.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Father Jape

Neprijatno, i što je mnogo veći greh, dosadno.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.