• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zona Mrtvih (2009) aka Zone of the Dead - Pančevacki zombie horor

Started by crippled_avenger, 09-11-2005, 01:36:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Batmaniak

Quote from: "Kunac"Evo, poster za strano tržište (film se, btw, udomio i našao sales agenta za "preko bare"):::

E, ovo je radio neko ko zna šta radi i nije zalutao u posao.

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

WARLOCK

obratitie paznju na kraju trejlera dok Kristina drzi pusku a u pozadini ide Armageda  :evil:

Ghoul

na žalost, mnogi i dalje kače onaj lejm poster za domaću upotrebu zbog koga me je sramota što ga IKO tamo gleda... :P  :cry:

takođe, zapažam da skoro niko nije našao za shodno da pomene da je to srpski film.
strah od lošeg publiciteta zbog the S word-a?
https://ljudska_splacina.com/

WARLOCK

ali ipak je krenula zombi invazija..  :!:  vidim da je neko od nasih na forumu okacio Srpski film" ameri iznenadjeni  :!:

crippled_avenger

ginger toxiqo 2 gafotas

...RS link za trailer za SRPSKI FILM osvanuo na ponudi Wareza BB, recimo...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

WARLOCK

pogledaj na upcomminghorrormovies imas tu gore link

EKSTREMISTA

Juče na Metropolisu brat i sestra Brajović predstavili film.
Uliva nadu Vukotina izjava da je Zona mrtvih nešto potpuno drugačije od Turneje koji je za njega najbolji srpski film od koga su mu se suze slivale niz lice dok se Iskra fascinirala Zonom.
Iz trejlera se malo šta može videti jer je kao bikini,da citiram Zvonka Mihajlovskog,osim što se u stotom delu sekunde dala nazreti Lakobrijina majstorija po uzoru na legendarnu scenu iz Stvora.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

crippled_avenger

Čekirajte srpsku verziju The 5.6.7.8's u spotu iz ZONE MRTVIH

http://dobanevinosti.blogspot.com/2009/02/zone-of-tunes.html

EKSTREMISTA

Grozno zvuče ali ih je lepo gledati.
Nešto mi je posle ovog spota i odgledanog trejlera premekana muzika za ovakvu vrstu filma.Tu jedino  neki grind core ili death metal radi posao.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Ghoul

Quote from: "EKSTREMISTA"Grozno zvuče ali ih je lepo gledati.
Nešto mi je posle ovog spota i odgledanog trejlera premekana muzika za ovakvu vrstu filma.Tu jedino  neki grind core ili death metal radi posao.

heh, ne preteruj: većina srpskih pisaca i reditelja okrenutih hororu sluša neki pop-rok i tako neke meke i mlakonjave stvari.
očekivati tu neki metal, ili ebm industrial i sl. – ha ha!
možda, malo, u srpskom filmu.
i tolko.

crippled_avenger

Ova pesma se cuje samo na žurci, kada one sviraju. Pstatak muzike je skor koji su radili Italijani. Taj skor nisam čuo ali oni znaju kako se rade ti skorovi, stoga verujem da je goblinast.

crippled_avenger

Intervju koji je španski koproducent Antoni Sole dao ScreenDailyju:

http://dobanevinosti.blogspot.com/2009/02/zona-intervjua.html

WARLOCK

samo da najavim da veceras zombiji dolaze u SC,ponesite fotoparate  :!:

Ghoul

zombiji u sava centru?
pa još tijekom festa?

šta tu ima novo?
business as usual.
:roll:

Ghoul

uh, prvi izveštaji od pouzdanih izvora sa premijere ne zvuče nimalo obećavajuće! :cry:

Father Jape

Indeed. Ortak veli da je u pitanju najdosadniji film sa zombijima ikad. A on cak tvrdi da film za zombijima ne moze biti dosadan.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

crippled_avenger

Kako kaže Wikler, ortaci ne znaju...

crippled_avenger

Inace, i Duda deli skepsu povodom ZONE MRTVIH...

Верчерас на Фесту је и светска премијера српског филма ,,Зона мртвих" Милана Тодоровића и Милана Коњевића. Радња приче смештена је у Панчево у којем је, услед несрећног стицаја околности, дошло до испуштања експерименталног и веома опасног биохемијског отрова у ваздух, услед чега ће се станивници претварати у безумна бића жељна крви. Међутим, жељна и свега оног што су смислили амбициозни аутори како би у филмску историју ушли као творци ,,првог српског зомби филма", пошто нам је такав, јел'те, једино још недостајао. Уз наше глумце, у ,,Зони мртвих" игра легенда зомби филмова Кен Фори, Емилио Росо и Кристина Клебе.

Goran Skrobonja

Bio sinoć na premijeri, sa porodicom. Ne videh zombije (Mikijeve) u foajeu - možda su vrebali u wc-ima, ne znam, nisam silazio.

Dakle, ovo je najbolji srpski zombi film ikada. Samo mi nemojte reći da je jedini, pošto ovako odokativno mogu da nabrojim bar desetak u kojima se i likovi i glumci koji ih tumače ponašaju kao omiljena nam neupokojena stvorenja.

Pozdravljam ambiciju autora i kompetentnu izvedbu koja mi je donela ovih zabavnih 100 minuta. S druge strane, žao mi je što film nije do kraja ostvario svoje očigledne potencijale.

Evo zamerki (ko ne želi spojlere, neka ne čita dalje):

Najpre, dve generalne:

1. Ne znam da li je posredi kopija koja je projektovana u SC-u, ili će tako biti i u redovnoj distribuciji, ali ceo film (pa i dnevni delovi) neprijatno je taman i zahteva naprezanje gledaoca da razazna šta se dešava. Jeste da se 80% radnje dešava noću, ali u tehnički dobro fotografisanim filmovima i to što se zbiva po mraku sasvim se lepo vidi. Zamerka se ne odnosi samo na eksterijere, već i na enterijere koji bi trebalo da imaju normalno osvetljenje (stanične prostorije, Forijev stan, predsednikova kancelarija...). Ne znam da li je kasno za intervencije, ali tu bi trebalo nešto popraviti.

2. Iako film ima bolji zvuk nego ijedan domaći koji sam gledao, to postaje kontraproduktivno zato što se čuje svako stenjanje i roktanje - ali ne od zombija, od kojih se to i očekuje - već od "normalnih" likova, a ono najgore od svega jeste kriminalno loš engleski domaćeg dela ekipe - toliko loš da izaziva kod publike smeh tamo gde mu nije mesto; za horor film nema gore mine od toga. A gospodin Tadić, verujem, ne bi ni za živu glavu dozvolio da ONAKO izgovara rečenice u svom obraćanju za javnost kao što to radi Nenad Ćirić.

E sad, što se tiče priče i detalja... probaću hronološki:

- izvođenje "združene vežbe" sa NATO snagama; ako se TAKVA stvar poteže kao veoma bitan element za građenje situacije u kojoj ćemo biti sa protagonistima sledećih sat i četrdeset minuta, onda se mora uložiti malo dodatnog napora da se dotična masovka dočara ubedljivije nego pomoću TV ekrana sa kratkim snimcima nekakve protivterorističke vežbe; trebalo je: a) izbeći taj momenat, ili b) potrošiti više para i angažovati statiste, obezbediti uniforme, vojna vozila, prikazati tog Ajronsajda koji se toliko pominje; jbg, čak je i film "Nešto između" imao relativno uverljivu pirotehniku u scenama vežbe teritorijalne odbrane...

- tri veseljaka-dezertera sa vežbe na stanici? Neće biti: za naše još da poverujem, ali da s njima po "kurac" i "pičku" zapali i Amerikanac, koji bi zbog toga u najmanju ruku zaglavio u vojnom zatvoru? Pa još da taj isti Amerikanac našem policajcu mazne pištolj iz futrole, pištolj koji će u gušanju opaliti u rezervoar s toksičnim materijalom? Trebalo je naći uverljiviji razlog za oslobađanje opasnih materija - pa svedoci smo bili u skoroj prošlosti da je do havarija dolazilo na stanicama zbog čistog nemara ili tehničkih nedostataka - to je sasvim uverljivo i, o, toliko srpski, premda možda nedovoljno filmično;

- dalje, u vezi sa scenom na stanici: JEDAN pratilac cisterne u belom zaštitnom odelu? Pa tu bi trebalo do VRVI od takvih!

- ostalo mi je nejasno gde Forijev Mortimer živi - u Pančevu? U Vršcu? U Beogradu? I za gde se spakovao da ode? Za rodni Teksas? Scena sa sarmama liči na neki in-joke, tako da mi pada na pamet da je uvršćena samo zato što se Foriju tokom snimanja to naše jelo toliko dopalo...

- GPS ne radi zbog vojne vežbe? Pa koji će im đavo GPS da bi došli od Vršca do Beograda, kad: a) postoji jedan jedini magistralni put između dva grada koje deli 80 km; b) imaju lokalne vozače? Biće da je razlog to da bi se pokazalo koliko je Milijusova vična tehnici;

- sitne vremenske nepodudarnosti: deca beže iz pančevačkog zatvorenog bazena, što znači da ne može biti kasnije od osam, devet uveče, do kada takve institucije rade; istovremeno, u naselju "Tesla" u toku je žešća žurka - moja (a verovatno i tuđa) deca na takve žurke odlaze posle jedanaest i ne vraćaju se pre tri ili četiri; u osam ili devet se više ne prave maltene ni rođendani za osnovce;

- koliko god da mi je prijala pojava Profesora (uglavnom zbog njegovog korektnog engleskog), njegov lik je u filmu prosto suvišan, a lična priča i rečenice koje izgovara pre milosrdnog smaknuća dodatni elementi za potkopavanje suzbijanja neverice;

- događaji u pustoj policijskoj stanici su krajnje tegobni zbog pomenutog odsustva dobrog osvetljenja, a najneuverljiviji je potpuni nedostatak rezervnog naoružanja; (uzgred, Jovanina smrt je tu lep trenutak, uglavnom zbog opaske: "What a bad trip!")

- Vukota Brajović a.k.a. Armagedon, a.k.a. deus ex machina: premda zdušno pozdravljen od publike kao još jedan od heroja, i dalje mi je potpuna misterija kao lik: znači, opsednut je smakom sveta, pa boravi kao iskušenik... gde? Vidimo jednu od pančevačkih crkava, ali koliko znam, u crkvama nema ćelija za monahe i isposnike, već u MANASTIRIMA; pored toga, Armagedon raspolaže arsenalom koji kao da je, pre odlaska u tu nepostojeću monašku ćeliju, maznuo iz policijske stanice u kojoj su se obreli Fori i ostali;

- Dnevne scene... ah, dnevne scene. Najveći problem koji imam sa filmom jeste bekstvo do reke. Evo kakav sam razgovor čuo u publici: "Pa što im je sada frka, kad zombiji danju spavaju?" "Pojma nemaš, vampiri danju spavaju." Pola minuta kasnije, ispostavlja se da u ZM ipak i zombiji spavaju, što potpuno potkopava tradiciju na koju se film sve do tog trenutka naslanjao! Dalje, obračun sa "primarno zaraženim" je nedopustivo zbrljan: ako je namera bila da se parafrazira čuvena scena iz Indijane Džonsa 1 - ćorak; shvatio sam da bi to trebalo da bude neka vrsta boss-a po ugledu na Resident Evil, ali odsecanje glave katanom bez ikakve borbe bilo je potpuni let-down - da je mene neko pitao, iskoristio bih scenu sa Forijem na vagonu i tako se ratosiljao "zombi kopileta", a Miki Lakobrija je mogao da izvede neki dobar gimmick, na visokom nivou ostalih specijalnih efekata u filmu, sa nekakvim čudovišnim jezikom, pipcima, šta ga znam... Ovako - jebeš takvog bossa.

- Pred kraj filma, Predsednik daje izjavu JEDNOJ TV ekipi? Ćekajte, je li to B92? Ili Javni servis? Ili neka treća koja ima nacionalnu frekvenciju? Ta scena je trebalo da bude masovnija, sa više mikrofona, snimatelja, novinarskih ekipa, telohranitelja, asistenata i svega ostalog što ide uz zvanične nastupe predsednika Srbije pred medijima;

- Uzimanje u usta imena filmskih pregalaca koji su autorima bili uzori (Ironside, Savini, Milius...) krajnje je detinjasto, bar što se mene tiče. Nešto nisam zapazio da se neki od likova zove Romero.

E sad, dobre stvari:

- Miki je dokazao da izrasta u nezamenljivog majstora maske i specijalnih efekata i oni su odrađeni krajnje kompetentno; možda je tu bilo mesta za još "raznovrsnijih" zombija, ali i ovako, posao je urađen maksimalno profesionalno - Miki, svaka čast!

- Strani glumci su odmereni i ubedljivi, krajnji profesionalci, što samo (nažalost) doprinosi da se naši "ističu" svojim amaterizmom.

- Akcione scene su dovoljno dinamične i snimljene su i montirane  kompetentno i funkcionalno; bravo za upotrebu zombifikovane dece!

- Postulati žanra su poštovani do kraja, sa sve završnicom koja ostavlja mesta za uspešniji nastavak, tako da smo, bez obzira na sve gore navedene (i krajnje dobronamerne) zamerke, dobili solidan zombi-film, bolji od mnogih koje smo imali prilike da gledamo iz daleko razvijenijih kinematografija od naše. Ovo su otprilike naši Bavini "Demoni", tako da valja očekivati i sikvel.

Najzad, jedna napomena na kraju: pošto radim u Pančevu, i to u Industrijskoj zoni (u Petrohemiji), znam jako dobro koliko noću spektakularno izgledaju osvetljena petrohemijska i rafinerijska postrojenja, i to je trebalo mnogo bolje iskoristiti u filmu - ne sećam se da je od ekipe bilo zahteva Petrohemiji da se pomogne i da se pojedini eksterijeri ustupe za snimanje, a da je bilo, sigurno bi bili realizovani, pošto sam bio u prilici da utičem na odluke menadžmenta dok se ZM snimala na lokacijama u Pančevu. Ovako, propuštena je i ta prilika.

E sada, film treba pustiti da živi, po festivalima, bioskopima i DVD plejerima, uz očekivanje da ne ostane dugo najbolji srpski zombi-film ikada: dva Milana bi trebalo koliko odmah da počnu da rade na ZM2 (a lokalni glumci da uzimaju časove engleskog)...

Toliko od mene posle premijere, uz žaljenje što se niko od prisutnih iz ekipe koji su se popeli na scenu nije obratio publici sa makar nekoliko prigodnih rečenica.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

crippled_avenger

Par tehničkih disclaimera:

-Tama projekcije je do SC.

-Mikijev dub će morati da se popravi pošto je došlo do neke tehničke greške, i njegov glas je za oktavu niži. To je kvar koji se nije mogao otkloniti do FESTa ali biće otklonjen.

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Par tehničkih disclaimera:

-Tama projekcije je do SC.

-Mikijev dub će morati da se popravi pošto je došlo do neke tehničke greške, i njegov glas je za oktavu niži. To je kvar koji se nije mogao otkloniti do FESTa ali biće otklonjen.

Drago mi je što su posredi otklonjive tehnikalije.

crippled_avenger

Reakcije naših mejnstrim reditelja su zanimljive.  :D

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Reakcije naših mejnstrim reditelja su zanimljive.  :D

Zato što sami verovatno nemaju pojma kako bi realizovali takav jedan film.

crippled_avenger

Otis

Pronadjoh pravi topic...
Sinoc premijera u SC u okviru Fest-a, sala vise nego solidno popunjena ( uglavnom rodjacima, prijateljima, glumcima iz filma  ).
Siguran sam da ce neki od forumskih magova dati kompletniji i bolji prikaz ja bih samo ukratko.( bice malo i spoiler-a)
Da se ne radi o "prvom srpskom zombi filmu"  ovaj film bih, na DVD, prestao da gledam posle nekih 7 minuta. Prvi i jedan od najvecih propusta filma je sto likovi govore (losim) engleskim jezikom. Ako "prvi srpski zombi film" definise to sto je sniman ovde, te da su reditelji nasi ljudi-onda ok. Al' posto su 3 od 4 glavna junaka stranci, te da svi likovi pricaju na engleskom onda bas i nisam siguran koliko je ovo domaci film.
Radnja je jednostavna,ali prilicno besmislena. Prva besmislica- kako je moguce da metak od pistolja probije vagon sa otrovnim materijama i tako ih oslobodi.  Drugo, zasto bi se voz sa takvim materijama zaustavljao, bez ikakvog obezbedjenja, u Pancevu  Trece, da li agentima Interpola ili to bese FBI treba GPS uredjaj da bi pronasli put od Vrsca do Beograda?  
I tako u nedogled.
Dijalozi su besmisleni i predugi,vise ima nekih retardiranih dijaloga nego akcije. Gluma je ocajna. Ken Foree ne bi mogao sa trenutnom kilazom da pobegne od moje babe a kamoli od zombija. Glavna glumica izgleda kao da joj je ovo prvi film. Miodrag Krstovic je pokusao da odigra postenu ulogu, al mi se cini da se i on izgubio u ovom haosu. Scena u kojoj se pretvara u zombija ce verovatno uci u antologiju srpskog filma, ali kao jedna od najsmesnijih ikada. Vukota Brajovic je pokusao da spoji Ramba i Terminatora na srpski nacin-tugica.
Uprkos svemu, mislim da se vecina prisutnih SC zestoko zabavljala. Ali pre svega sto je verovatno 90% prisutnih ukaparilo da se radi o velikoj zajebanciji koja je jedino tako gledljiva. Naravno, bese i finih gospodjica/sestri,rodjaki, svalerki ucesnika u ovom projektu, koje me par puta opomenuse da se ne smejem grohotom na odredjene scene( citiram: "kako te nije sramota", "prestani", "ako ti se nije gledao film-sto si dolazio" i sl.).
Dakle, Zona mrtvih- jedna od najboljih srpskih kome(n)dija ikada.

Ghoul

znači, so bad it's (kinda sorta) good?

Otis

Quote from: "Ghoul"znači, so bad it's (kinda sorta) good?

Definitivno :wink:

Goran Skrobonja

Quote from: "Ghoul"znači, so bad it's (kinda sorta) good?

Pročitaj još jednom šta sam napisao na prethodnoj strani. Bez obzira na zamerke, drago mi je što postoji ovaj film kao deo domaće produkcije. Da parafraziram Mafa koji je jednom poredio moju i Kingovu prozu (sic!) lativši se pritom Nikole Pašića: kakva smo mi Amerika, takvi su Milani - Romero. :D

Ghoul

ma dobro, jasno je to, mada meni se javlja da su oni -kao što si i ti zamijetio- pre ciljali na neki lamberto bava nivo, a ne na romera (sem možda u maštanjima).

nego, šteta što nisi imao na licu mesta priručnike za odbranu od zombija ili bar izveštaje iz sveckog rata Z da napravite neku združenu kampanju...

taurus-jor

U scenariju, koji sam citao, ima scena kojih u filmu nema, a potrebne su. Ima li nekog da zna zbog cega su izbacene. Medju njima je i ona u kojoj se Armagedon uvodi u pricu a bez koje njegov lik "visi" u filmu.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

Ovaj citat Nikole Pašića je jedno od objašnjenja, ali nije nužno potezati ga. No, ako treba i on stoji.

Naime, naravno da ZONA MRTVIH nije gađala Romera, i bliža je nekom Carpenter-L.Bava-Lenzi konceptu u startu.

I što se mene tiče, na tom nivou uspeva mnogo bolje nego što bi se moglo očekivati i štaviše zabavnija je od pojedinih, recimo, italijanskih uzora na koje bi mogla referisati. A čak i ti italijanski uzori su proporcionalno imali bolje uslove za rad, tradiciju na koju bi se nadovezali, itd.

Niti su Milani pokušali, niti su Italijani želeli da se snima autentični srpski zombi film kojim će se obogatiti svetska tradicija zombi filma. Možemo mi to da želimo, ali to ni autore ni finansijere nije zanimalo. Ljudima su uzori vrlo jasni, Italijanima i Špancima su potrebe su vrlo jasne, a egzekucija tog zadatka je što se mene tiče odlična. Za pomeranje granica žanra, srpski film treba da se obrati nekom drugom filmu, možda baš SRPSKOM FILMU recimo, ZONA MRTVIH nema tu pretenziju.

Shitstorm koji može naići sa strane kritike je deo onoga što ovaj film jeste. Ja sam recimo ubeđen da Ghoul kao čovek koji je nesumnjivo nagledan horora, kada bude video ovaj film, i kada bude sagledao o čemu je reč i koja je to vrsta filma, neće biti tako kritičan kao što je sada kada prima signale sa strane a zapravo ne zna šta je sama narav ovog filma. Isto tako, anticipiram da ovaj film nije ono što Ghoul želi da se razvija u našoj kinematografiji, ali da će ovom filmu priznati kompetenciju u okviru onoga što taj film jeste i onoga što pokušava da bude.

Umesto da licitiramo sa time šta je i kako trebalo, hajde da nabrojimo filmove ovog tipa (dakle ne SHAUN OF THE DEAD ili 28 DAYS LATER) i ovog produkcionog obima (dakle ne RESIDENT EVIL) koji su bolji od ZONE. A to su italo exploitationi, sa Fred Williamsonom u glavnoj ulozi, Cannonovi naslovi, neki sadašnji DTV komadi, to su filmovi za poređenje. I u tom poređenju, ZONA sasvim dobro stoji. U stvari odlično.

I još nešto bih dodao. Milani su imali muda da vrlo strejt stanu iza onoga što vole, a što u startu nije stvar koja privlači nepodeljene simpatije. Niko od navedenih autora nije snimao filmove koje je kritika volela, izuzev u izvesnoj meri Carpentera, niti se za te filmove uopšte pretendovalo da budu produkti koji pretenduju da plene svojom zaokruženošću, nepogrešivošću i sl.

Ovo je zombi akcija po Cannonovom kanonu snimljena u zemlji u kojoj ljudi inače snimaju SEDAM I PO, i pokušava da bude exploitation film. I u tom domenu je super. A usput je još i nepretenciozan, zdrav, zabavan film.

Otisu je to smešno i glupo. Pa to je u redu. Ima ljudi kojima je tako. Otis očigledno nije ciljna grupa. Tako su ljudi, verovatno s pravom mislili za mnoge filmove koje danas neki drugi ljudi smatraju klasicima. ZONA MRTVIH svakako nije film koji će ujediniti ljubitelje žanra sa ostalim gledaocima, niti ljubitelje aty pristupa sa exploitation pristupom.

Kad sam pisao o FRIDAY THE 13th, pominjao sam kako ne razumem zašto major studio snima takav film, kada se ta vrsta teksta ne može izdvojiti iz konteksta širih okolnosti. U srpskom kontekstu, ZONA MRTVIH ima smisao. Ovde ima smisla jer okolnosti navode na taj put. I što je još poštenije, ne zajebava se sa svojim uzorima kao PLANET TERROR nego pokušava da bude ozbiljna.

Kunac

Mene je ZM prilično podsetila na MUTANT aka NIGHT SHADOWS, film sa Wingsom Hauserom iz '84. Oba filma imaju više dodirnih tačaka, od postavke priče do pojedinih rešenja. Poređenje sa Bavinim DEMONIMA je takođe umesno, Skrob je to dobro uočio. Takođe, ima tu dosta koketiranja sa karpenterovštinom, što se meni dopada. E, sad, moj sud o dometima filma je najbliži onome što je Goran napisao. Tu smo se gotovo u dlaku usaglasili.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Umesto da licitiramo sa time šta je i kako trebalo, hajde da nabrojimo filmove ovog tipa (dakle ne SHAUN OF THE DEAD ili 28 DAYS LATER) i ovog produkcionog obima (dakle ne RESIDENT EVIL) koji su bolji od ZONE. A to su italo exploitationi, sa Fred Williamsonom u glavnoj ulozi, Cannonovi naslovi, neki sadašnji DTV komadi, to su filmovi za poređenje. I u tom poređenju, ZONA sasvim dobro stoji. U stvari odlično.

videćemo.
john raynolds je obećao da će na mom blogu napraviti poređenje poslednjeg filma bruna mateija i ovog filma.
u korist mateija.

a ja nisam kritičan - još.
ali imam opravdane razloge da očekujem da neću biti blagonaklon prema rezultatu već samo, možda, prema namerama.

od scenarija zaista ništa ne očekujem, ali me brinu pouzdani ljudi koji kažu da je, recimo, rad sa kamerom kriminalan... na stranu svetlo, or lack thereof, ali to epileptično mrdanje na koje se ljudi žale... kažu da se s tim baš preteralo.

pilot babo

Sad se vratih iz SC-a sa reprize Zone. Malo mi je žao što nisam neki ljubitelj zombi filmova jer bih onda verovatno bio daleko ushićeniji. Ovako, da je ovo neki strani film, bio bih potpuno ravnodušan i verovatno ga ne bih ni gledao...

Najviše mi je smetao loš engleski svih sporednih likova, izuzev profesora. Ona dvojica u uvodnoj sceni, na žel. stanici, su stvarno katastrofalni. Kada taj uvodni dio prođe, situacija i nije toliko kritična jer su tada glavni strani glumci i Miki Krstović, čiji engleski i nije toliko loš (mada, možda čak za nijansu lošiji od profesorovog!).

Film jeste zabavan i dinamičan to je ono što je kod ovog (pod)žanra i najvažnije. Za to čestitke ekipi!

Jeste mi bio i smešan, ali u onoj meri u kojoj su mi ovakvi filmovi uvek smešni. Npr. kad se pojavi neka opaska tipa one Forijeve: "DIE YOU ZOMBIE BASTARD!" To je da čoek pukne od smeja! Takođe i Vukota ARMAGEDON Brajović koji ide naokolo i koka zombije sačmarama, mitraljezima i bazukama i pritom citira bibliju, neke molitve ili šta već. On je jedan od najzanimljivijih likova u filmu i šteta je što njegova pojava nije uopšte objašnjena...

Drago mi je što je snimljen ovaj film, i naravno, sigurno će biti dosta onih koji će ga zasipati drvljem i kamenjem samo zato jer su ga snimili naši ljudi. Sećam se svojevremeno, kad sam slušo spid metal svaki dan, kako su mi delovale blesavo osobe kojima nije problem da slušaju Slayera i viču recimo TORMENTOR, TORMETOOOOORRRRR!!!!!! na sav glas, a onda kad im pustiš nešto od Bombardera, npr. GLASNIIIIIK SMRRRRRTIIIIII!, počnu da ti govore kako je tekst glup i tako to...
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Tex Murphy

Quoteod scenarija zaista ništa ne očekujem, ali me brinu pouzdani ljudi koji kažu da je, recimo, rad sa kamerom kriminalan... na stranu svetlo, or lack thereof, ali to epileptično mrdanje na koje se ljudi žale... kažu da se s tim baš preteralo.

Izgleda da je danas moderno da se tako snimaju filmovi...  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Ja zaista ne znam šta su neki ljudi misilili da će ih dočekatu sinoć u Sava centru. Nerealno je bilo očekivati produkcione vrednosti i uglađenost RE franšize od filma koji je snimljen za mnogo, mnogo manje novca. Ako se, na primer, ZM uporedi za ZOMBI STRIPTIZETAMA i sličnim naslovima iz niskobudžetne produkcije,  film koji potpisuju Milani je na dobitku.

crippled_avenger

Da, Ghoul citira Radivojevićevu primedbu o cameraworku...

Sinoć smo diskutovali na tu temu. Shutter je radio sve u 16, i meni je to u skladu sa onim što se danas generalno koristi, primera radi u 28 WEEKS LATER. U principu shutter se bolje ponaša danju, nego u tami, naročito kad je projekcija neispravna kao u SC. Šta ja znam, meni je taj efekat okej, ali razumem da nekome i smeta, mada je Radivojević sedeo dosta blizu ekrana pa mu se sigurno i zato malo smučilo.

Drugo taj efekat dodaje production value u kritičnim momentima kada bi konvencionalniji stejdžing bio prekomplikovan ili preskup.

U svakom slučaju, u ovom filmu je zombi akcija dosta rađena u tom modernom 28 WEEKS-DEAD SET maniru. Znam da je Ghoulu to smetalo i u DEAD SETu.

No, radosno je kad imamo srpski film kome se prebacuje to što je camerwork preagresivan. :D

Kunac

To Radivojević tvrdi pazar zbog Srpskog filma... Njegovo čedo i ZONA će se boriti oko statusa najboljeg domaćeg horora '09 (naravno, pod uslovom da SF na vreme stigne u bioskope), pa valja minirati konkurenciju. Šalim se, naravno, i delimično slažem sa izjavom "Srpskog gospodara horora". Bilo je scena koje su bile previše drmusave ali ih, hvala bogu, nije bilo previše. Zapravo, u većini slučajeva ova tehnika je bila u korist filma.

crippled_avenger

Prva zvanična kritika:

Prvi srpski zombi film
Objavljeno: Ned, 22. 02. 2009. 10:51
NOVA ZONA
Nova zona

Kada uzmemo jedan od uspešnijih filmova žanra skorijeg doba, ,,28 dana kasnije" Denija Bojla, u kom je gotovo čitava populacija Velike Britanije zombifikovana neodređenom zarazom, ,,Zona mrtvih" je u prednosti. Zombiji kod Bojla su nadljudskih sposobnosti, izuzetno brzi i krvoločni. Zombiji u ,,Zoni mrtvih" su klasični – teturaju se, spori su i napreduju jedino na osnovu sopstvene brojnosti, a možete ih likvidirati samo hicem u mozak. Jedna od najboljih scena u filmu dokazuje upravo to: odsečena glava zombija i dalje živi.

Piše: Vladan Petković

ZONA MRTVIH

Zone of the Dead, Srbija/ Italija/ Španija, 2009, 100 min.
Režija: Milan Konjević i Milan Todorović
Scenario: Milan Konjević i Vukota Brajović
Uloge: Ken Fori, Kristina Klebe, Miodrag Krstović, Emilio Roso, Vukota Brajović, Nenad Ćirić, Stiv Egnu, Arijadna Kabrol, Iskra Brajović

Nije lako napraviti originalan zombi film. Zapravo, to je veoma, veoma teško – kao bluz. Imate određenu, veoma striktno fiksiranu formu u okviru koje možete da radite. Još od Noći živih mrtvaca (1968), rodonačelnika žanra Džordža A. Romera, čini se da je najveći broj zombi filmova derivat ovog originala. U prvom nastavku pomenutog filma, Zori mrtvaca (1978), glavnu ulogu igra živa legenda horor filma Ken Fori (sa skoro stotinu uloga u karijeri i debijem u seriji Kodžak), čijim su angažovanjem za prvi srpski zombi film producenti postigli značajan awareness u krugovima horor fanova.

Postavka filma je veoma uverljiva (koliko se to može uopšte reći za ovaj žanr): u trenutku kada se u Srbiji odvijaju zajedničke vežbe srpske vojske i snaga NATO-a, u Pančevu (a gde drugde?) dolazi do ispuštanja otrovnog gasa koji pretvara žrtve u zombije. Istovremeno, u Vršcu se nalazi međunarodni kriminalac, poznat samo kao Zatvorenik (Roso), kog agenti Interpola Mortimer Rejes (Fori), Dragan Belić (Krstović) i Mina Milijus (Klebe) treba da odvedu u Beograd i odatle u London. Naravno, put ih vodi kroz Pančevo.

Krenimo od načina na koji su ovde nastali zombiji. Prema konvenciji mita, to su živi, odnosno oživeli mrtvaci. U ovom slučaju, oni nastaju udisanjem gasa koji oživljava mrtve ćelije. Dakle, još uvek smo na pravom tlu. Kada uzmemo jedan od uspešnijih filmova žanra skorijeg doba, 28 dana kasnije Denija Bojla, u kom je gotovo čitava populacija Velike Britanije zombifikovana neodređenom zarazom, Zona mrtvih je u prednosti. Zombiji kod Bojla su nadljudskih sposobnosti, izuzetno brzi i krvoločni. Zombiji u Zoni mrtvih su klasični – teturaju se, spori su i napreduju jedino na osnovu sopstvene brojnosti, a možete ih likvidirati samo hicem u mozak. Jedna od najboljih scena u filmu dokazuje upravo ovo: odsečena glava zombija i dalje živi. U suštini, Zona mrtvih je dobar film, sa, ipak, mnogim nedostacima. Dok su fotografija, šminka i specijalni efekti na visokom nivou, kao i glumačka ekipa zahvaljujući kojoj ovo ne deluje kao amaterski treš film, u oblasti režije i posebno montaže mnogo toga škripi. Uvek je problematično kada film ima dva reditelja, i to se ovde jasno vidi. Kao da rediteljski dvojac nije mogao baš da odluči kada će na koju stranu – uprkos praćenju konvencija žanra kao što su pokušaj zabarikadiranja u policijsku stanicu (Napad na policijsku stanicu 13 Džona Karpentera), hronični nedostatak municije koji se bez objašnjenja pretvara u sopstvenu suprotnost, alfa-predvodnik Rejes, sposobni Zatvorenik, lepa agentkinja Klebe i troje mladih, među kojima dve lepotice, Arijadna Kabrol i Iskra Brajović-Todorović, i Konjević ne snalaze se najbolje u međuljudskim odnosima likova, koji su u svakom zombi filmu šematski i tu nema mnogo mudrosti. Problem montaže je veoma ozbiljan: mnoge scene imaju ,,repove" koji gledaocu skrežu pažnju sa priče i uništavaju filmsku iluziju. Još jedan problem je lik Armagedona (Brajović): iako fenomen deus ex machina nije nepoznat ovoj vrsti filma, on uprkos deklamaciji delova iz Biblije koji se tiču Sudnjeg dana, ne deluje nimalo božanski. Još jedan problem je mali broj zombija – nikada se ne stiče utisak da ih ima više od dvadesetak, osim u završnoj sceni. No ovo se može pripisati relativno niskom budžetu filma, ako je suditi po onome što smo videli na platnu. Bila bi šteta da je ovaj film skuplji nego što izgleda.

Ipak, sve čestitke autorima i producentima. S obzirom na to da je svesno sniman na engleskom jeziku radi proboja na zapadna tržišta, gde će svakako imati uspeha makar na DVD-ju, i da Miki Krstović (verovatno dobrim delom sinhronizovan) zvuči kao Dart Vejder, dobili smo sasvim pristojan žanrovski film, a to je ono što srpskoj kinematografiji najviše fali. Pored Dejana Zečevića i Mladena Đorđevića, takve filmove na ovim prostorima niko ne pravi i svaki trud je više nego dobrodošao. Već godinama smo zatrpani gomilom ,,umetničkih" i ,,festivalskih" filmova koji nemaju nikakve veze sa umetnošću a ni festivali ih baš ne ljube; kao i još groznijom i većom količinom ,,narodskih" filmova koji, od Zone Zamfirove 2001. i 2002. (oko 1,6 miliona ulaznica) i Pljačke Trećeg rajha 2003. godine (oko 350.000), teško uspevaju da namaknu više od 100.000 gledalaca. Kad pogledamo razne inkarnacije Crnog Gruje, kog publika formirana još debilnijim TV-serijama o babama, selima, orlovima i seljacima guta kao ,,urbanu" zabavu, očajnički želimo neku novu zonu, i tim bolje ukoliko ona pripada mrtvima, a ne Zamfiru.

6/10

http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=22924

taurus-jor

Tacno, moderno je to "drmanje kamerom". U 28 dana kasnije tog efekta nije bilo mnogo, ali me je silno nervirao. Vremenom sam otupeo, tako da me u Zoni nije iritirao. Prihvatio sam kao "konvenciju". Medjutim, jesu me iritirali teatralna gluma i los engleski. Scenario je napisan na srpskom - ja ga citao - i onda je neodgovarajuce preveden na engleski. Zatim su prevedeni dijalozi izgovarani tako kako jesu. Okej, da budem posten, gledao sam tonu italijanskih filmova sa takvim "problemom" (losa gluma, los engleski), ali njega moze da resi odgovarajuce nasnimavanje glasa. Valjalo bi na tome poraditi za DVD izdanje.

taurus-jor

U scenariju - ne znam da li je scena snimljena, a ako jeste zašto se od nje odustalo - Armagedon je prolupali Rus koji se nastanio u Pančevu i radi na lokalnom groblju. U Pančevu je zato što mu se javilo da će smak sveta krenuti upravo odatle.

Kunac

Kada pričamo o glumi... Kristina Klebe i Ken Foree su mi bili na nivou zadatka, radi se o profesionalnim glumcima sa iskustvom u žanru i to se vidi iz aviona. Kristinin lik mi je bio čak i simpatičan, što je veliki kompliment. Emilio Roso je bio podnošljiv, zapravo bolji nego što sam očekivao.

Prikaz Vladana Petkovića je većim delom košer, a na Novim kadrovima je Žika Kišobranac izneo neke stavove koji su takođe na mestu.

Inače, projekcija u SC-u je bila katastrofalno tamna pa ću ovih dana film pogledati u Tucku kako bih stekao kompletniji i pošteniji utisak. Zvuk je bio takođe off... Levi "zvučnik" je proradio tek kada se pojavio zombirani Pavle Zelić i njegove "dve sekunde zombi slave".

crippled_avenger

Kunac

Quote from: "crippled_avenger"Evo ga ŽiKKKa.

http://www.novikadrovi.net/phpBB3/viewtopic.php?p=3532#p3532

O, da...

Lakobriju gotovo svi hvale - i to sa punim pravom. On i njegova ekipa su zaista napravili sjajan posao.

Ghoul

pre svega, da se razumemo, nikoga ja nisam 'citirao' – da jesam, stvari bi zvučale mnogo sočnije i oštrije.
osim toga, imam ja i brojne druge izvore: dokaz – evo šta je john reynolds imao da kaže o ZONI zamfirovih mrtvaka:
http://ljudska_splacina.com/2009/02/zona-mrtvih.html

meni sve to zvuči vrlo plauzibilno i u skladu sa mojim očekivanjima, te nemam razloga da mu ne verujem.
jedino mi je krivo što nije postigao da se pozabavi i testamentarnim filmom bruna mateija koji čak i ja, strogo na njegovu preporuku, skinuh nedavno (a pogledaću ga možda već koliko noćas)!

još da podsetim i na ovo: bilo je slučajeva da su aktuelna situacija i stanje na terenu demantovali moja očekivanja, i ja sam uvek i svuda priznao stanje na terenu, i –bez obzira na svoja očekivanja, visoka ili niska- uvek sam na kraju, nakon gledanja, sudio ni po babu ni po stičevima no po pravi boga azatota.
tako će biti i sada.
iako mi svih 666 čula govori da će biti veliki podvig da ovo osvoji ocenu veću od ** (2) po mojoj tarifi, ja sam i dalje otvoren za čudo.
i ako se u sredu na niškoj premijeri desi čudo, bićete prvi koji će o tome doznati.

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"
i ako se u sredu na niškoj premijeri desi čudo, bićete prvi koji će o tome doznati.
Desice se. Pronacicu te gde sedis, gadjacu te kokicama i dezavuisacu tvoj ugao objektivnog spremokritikosera. :evil:
Samo da ne pogodim Dabica, on ume da bude nezgodan.  :idea:  :roll:  :evil:  :!:
A da, i uz kartu u Nisu dobijes i DVD na poklon. :!: