• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zona Mrtvih (2009) aka Zone of the Dead - Pančevacki zombie horor

Started by crippled_avenger, 09-11-2005, 01:36:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Dvojka u Ghoulovoj tarifi nije mala ocena. Samo jači DOMAĆI naslovi poput recimo HADERSFILDA i KLOPKE mogu da je premaše.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Hm, John je napisao zanimljiv prikaz kod Ghoula.

Doduše, mislim da bi utisak o filmu bio čistije iskazan da je malo razdvojeno važno od nevažnog, odnosno detalji od suštine.

Što se sitnorealističkih primedbi tiče (GPS, autoput i sl.) to verujem da smeta ljudima individulano, svakome ponešto, naravno najviše ono što poznaje. Ukoliko se može računati da će GPS sigurno smetati masi eksperata za tehniku koji će gledati film širom sveta na DVDu, sigran sam da postojanje jednog puta od Vršca i Beograda nekako može da prođe u internacionalnim okvirima, pa čak i kod ljudi koji nisu vozači u Srbiji.

Što se priče o engleskom jeziku i akcentima tiče, videćemo kako će na to reagovati native speakeri, mi smo prirodno opterećeni time. Pitanje je kako bi publika danas podnela totalno dubbovan film zato što više nisu vremena kada se ne snima ton na samom snimanju i sve je manje totalno dubbovanih filmova kao što je bilo u vreme slavnih Italijana. Danas je čak i kad je reč o Hong Kongu sve manje dubbovanih filmova a dubbovani filmovi ponekad imaju istu prepreku kao i titlovani svojevremeno.

Što se lošeg akcenta tiče, ja mislim da je pre svega važno da oni koji su Amerikanci u filmu govore dobar engleski. I da se uostalom po tome razlikuju od onih koji nisu Amerikanci. Uostalom u američkom filmu većina naroda govore engleski, s tim što poneki govore sa akcentima kako bi se videlo da nisu Amerikanci, da ne govorimo u filmovima u kojima recimo Nemce igraju i Amerikanci i Britanci i Nemci, pa još kad se tome doda da je neko undercover kao u WHERE EAGLES DARE, onda niko više ne zna na kom jeziku uopšte govore ti ljudi jer sve je engleski i više ništa nije engleski, da se lenjinistički izrazim.

Što se engleskog jezika tiče, čudi me da John u svojoj obimnoj elaboraciji jezičkog problema nije primetio ključni problem toga što Srbi glume na engleskom, a to je da se po izrazima lica glumaca u pojedinim situacijama vidi da se teže snalaze na stranom jeziku. To je meni bio suštinski problem na nivou jezika. Međutim, s druge strane, da su glumili na srpskom, sigurno bi se raspojasali i ponašali kao inače što se ponašaju u našim filmovima, tako da je engleski tu možda blessing in disguise.

Što se tiče Pančeva kao lokacije, mislim da je Pančevo akcentovano pre svega kako bi se na osnovu priče o ekologiji u našim okvirima film etablirao. No, za exploitation film koji planira da se distribuira širom sveta u suštini je mnogo bolje da priča može da se dešava bilo gde nego da bude usko vezana za neko mesto u razumljiva samo onima koji to mesto poznaju. Kako već ranije rekoh, ovo nije film koji pledira da reinventuje srpski horor nego da bude exploitation film sa internacionalnom sudbinom.

Što se priče o omažima tiče, hm, možda su ovi jeftini, ali ne znam kakvi treba da budu? Skupi? Najsuptilnije omaže recimo nudi Edgar Wright u HOT FUZZu, ima čak čitav bonus u kome se gleda film sa napomenama koja fora odakle potiče (i zaista većina su čista ezoterija), ali u SHAUNu se isto sve bazira oko Foreeja, Fulcija i sl. Nema zombi univerzum toliko bogatstvo referenci. Prosto DAWN je ključna mitema za ovaj film i zato se na nju referiše. Da, to je vrlo jasan omaž, pa šta?

Da li je trebalo da ako se služe refrencom, referišu na nešto što niko ne zna?

Čak i u 28 DAYS LATER, Boyle referiše na DAY OF THE DEAD a ne na neki nepoznati film.

Da li je, ako već postoji sasvim logična situacija da se dogovore kuda će, u redu da se kao objekat za bekstvo pomene neko mesto koje ima potencijal da bude rederenca ili da to bude nešto random?

E sad, ono gde je Johnov tekst za svaku pohvalu je analiza ritma i rediteljskog koncepta. Njemu je ZONA bila dosadna. Poštujem.

Meni lično nije, pošto svaki zombi film ima tipsku situaciju da se junaci zabarikadiraju. To ima. Da nastupe tenzije među njima. To ima. Da jedan bude ujeden pa da krene polemika da li ga upucati odmah ili ne. To ima. Da se pod pritiskom situacije promene odnosi među likovima. To ima. Da junaci počnu da rade stvari koje su im do malopre delovale nezamislivo. To ima. Sve to deluje kao formula. I jeste formula. Ovaj film pokušava da kako zna i ume tu formulu ispuni.

Zombi filmovi su tradiconalno puni statičnih, kamernih dijaloških situacija. Ne znam nijedan u kome je neprestana potera i ćutnja. U svakom ima ne samo scena da se dogovore gde će, nego i da se spore jer svako ima svoju dobitnu kombinaciju.

Da li je formula mogla biti ispunjena zanimljivijim sadržajem u polazu? Pa verovatno jeste. Ali, ovi ljudi su stavili ovo što su hteli i to su konsekventno izgurali do kraja. Za standarde srpske dramaturgije, na planu dinamike među likovima ZONA je vrhunski poduhvat. Skrobonja je već citirao Pašića.

Što se režije tiče, neko to voli neko ne. Mislim da je inscenacija odeđenih stvari, imajući u vidu tempo snimanja, sasvim u redu, i kad je reč o dramskim i kad je reč o ripper sekvencama.

E sad, John zaključuje svoj komentar ključnom tezom o odnosu autora prema materijalu. Mislim da se Johnov nesporazum sa ovim filmom upravo bazira na filozofiji iz koje mu on prilazi. Milani ne dele njegov pogled na temu, barem kad je o ovom konkretnom projektu reč.

No, kao i sve ljubavi, i Johnov odnos prema ZONI baziran je na nesporazumu.

Kunac

QuoteU Sava centru sinoć je premijerno prikazan i domaći horor film ,,Zona mrtvih" debitanata Milana Konjevića i Milana Todorovića. Horor u podžanru zombi dešava se u gradu, kome preti katastrofa od hemijskih otrova. U glumačkoj podeli, osim naših Mikija Krstovića, Iskre i Vukote Brajovića su i Ken Fori, Kristina Klib i Emilio Roso.
Glumac i producent Brajović rekao je da se ovaj film može i ne dopasti publici, ali sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a njegove kolege Fori i Roso ističu da nose divna iskustva sa snimanja.
Možda je nekom teže da radi sa dva režisera, ali meni je to odgovaralo jer su uspevali da naprave ranotežu - istakao je Roso. - Obojici je to prvi film i zaista su se trudili da svaki kadar bude kako treba.
Fori nije čuo zastrašujuće priče o Srbiji, ali je čuo strašne priče o zagađenju u Pančevu, gde su snimali film. On je jednako, kaže, uzbuđen zbog premijere, kao i što će se videti sa članovima ekipe ovog filma.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=138532
"zombi je mali žuti cvet"

prihvati

Citam reakcije i ne verujem.
Ovaj film je sustinski toliko los da mu nikakvo pozivanje na to sto je prvi zombi, zanrovski odredjen, nisko-budzetni i sta ti ja znam, ne moze pomoci.
Najveca mana ovoga filma je (sada vec tipicno za Srpski film) scenario. Prica se razvija toliko sablonski da imate utisak da je scenario odradjen u softveru za pisanje (bese li to ScriptBuddy ili ...) a da je samo to bilo bi sjajno. Ritam price je vrlo los a redsenja su toliko puta vidjena da bilo kakvo pozivanje na uzore ili referentne filmove ne moze da ponisti utisak da je prica zbir replika i scena iz uspesnih prethodnika. Kamera je uglavnom staticna i belezi fotku koja je bazirana na kontra svetlu reflektora koji se krije iza (bukvalno) drveta. Preostra i tamna (pretpostavljam da je to ipak cena snimanja na elektronici pa transfera na traku) deluje kao da je snimana osamdesetih a ne 2008. Laznu dinamiku postizu neopravdanim drmusanjem (pretpostavljam snimanjem iz ruke) a o "sater" efektu ne treba trositi reci zato sto deluje kao najjeftinija obrada slike iz After Effectsa i zato sto svojom neostrinom uglavnom buni gledaoca. Kasting je mozda i najlosija karika. Podela zasnovana na familijarnosti + jedna kvazi zvezda + njih nekoliko koji znaju engleski jednostavno ne funkcionise. Uglavnom se svodi na glumatanje tipa "Kursadzije" (ova refernca pre svega zbog divne epizode policajca na zel. stanici). Pateticni ispod garnice patosa ne uspevaju da svedu pozorisni izraz na potrebe filma. Specijalni efekti su u istom rangu (zeleni dim koji curi iz cisterne pripada estetici osamdestih) a maska je jedna od retkih svetlih tacaka ove produkcije (mada vremenska transformacija glavnog DeBeovca nije posebno uverljiva). Montaza je linearna, na primarnom nivou odrzavanja narativnog toka, odnosno sluzi samo da bi spojila kadrove. Konstrukcije dijaloga su uglavnom na nivou plan-kontraplan a od rediteljskih resenja dobijate samo zbrku i dezorijentaciju. Posebno su dragocene "trivije" kojih ce pretpostavljam biti samo vise i vise (recimo koliko je ZAISTA sarzera/metaka ostalo do kraja, koliko puta se vidi senka od kamere u kadru. otvorr vrata na izlogu kroz koji zombiji ne uspeavaju da prodju itd.) a meni posebno drag ostaje krupni plan gume pogodjene metkom u trenutku dok zombi ubija agenta Petrovica (eufemizam li je?). No hard feelings ali to sto (samo wild guess) se vecina vas poznaje i sto ste verovatno prijateljski ili profesionalno (ima nekih i sa pecaljkom u ruci) povezani sa ekipom filma, i nije neko opravdanje za nekriticki stav o FILMU ZA KOJI SU IZDVOJENE DRZAVNE PARE.
Eto, ispraznih se.
Pozz

Kler_Vojant

Amen. Smrt nekritickoj propagandi.

crippled_avenger

Sad već kreću lične prozivke. To mi se sviđa.

Bilo bi lepo da nam se "prihvati" predstavi imenom i prezimenom pošto kad već zna da lično proziva, red je da i mi znamo ko je on.

prihvati

Zovem se Aleksandar Lazarevic, niko i nista u Beogradu. Jebes mene. Nisu licne prozivke. Zao mi je sto sve vreme cutis, sticem utisak da ti se film ne dopada a da cutis zato sto se znas sa ekipom filma. Cenim tvoje kritike koje ovde postujes i ocekivao sam tvoj stav. A nema ga. By the way, ko smo to mi?

crippled_avenger

Ostali učesnici na forumu su "mi". Siguran sam da žele znaju ko je došao sa arsenalom ličnih optužbi. Mi se ovde međusobno ili znamo pa se u slast vređamo i prozivamo, ili ima onih koji ostaju anonimni pa ne potežu lične optužbe.

Aleksandre, dobrodošao na forum.

Utisak te vara. Meni se film sviđa nego ne pišem ništa o njemu pošto sam još ranije pisao o njemu pa nema potrebe da se ponavljam.

prihvati

Bolje vas nasao. Zaista.
Izvini zbog pogresne procene i na utisku o licnoj prozivci. Nema je. Apelovao sam na tvoj javni rad/stav.
Samo hocu da cujem od nekoga ko vise poznaje film i nesto kriticki o Zoni jer ovako ispada da se samo nama laicima nije dopao.
Pozz

Tex Murphy

QuoteZombiji kod Bojla su nadljudskih sposobnosti

Some people will never learn...  :roll:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "prihvati"Citam reakcije i ne verujem.
Ovaj film je sustinski toliko los da mu nikakvo pozivanje na to sto je prvi zombi, zanrovski odredjen, nisko-budzetni i sta ti ja znam, ne moze pomoci.

veruj.
meni je zaista smešno da gledam kako se dimbo presavija unazad u pokušajima da odbrani film od sasvim legitimnih zamerki ljudi koji su film gledali i –kako iz njihovih rivjua jasno sledi- nisu baš uživali.
neki čak idu tako daleko da pominju nekakvu 'dosadu'.

on će vam objasniti šta to niste shvatili, koji su vas 'nesporazumi' i nerazumevanja naveli na vaše pogrešne utiske.

verovatno će za DVD izdanje da napiše 'liner notes', tj. uputstvo za upotrebu ZONE:
npr. "neupućenom gledaocu ova scena može delovati glupo i nepotrebno. MEĐUTIM: u italijanskom hororu GLI TERRORI DEI ZOMBI 3 postoji ista takva scena, možda samo malo bolje urađena. ali imajmo na umu da je italija u to vreme iza sebe imala jaku tradiciju zombi filma, dok je ZONA prvi srpski zombi film, pa prema tome..." itd.
to bi bio sjajan DVD extra feature i stvarno bih voleo da ga jednog dana vidim!
:idea:
https://ljudska_splacina.com/

Goran Skrobonja

Tekst iz "Politike" (bold by G.S.)

37. ФЕСТ
Зомбији у српском филму
Домаћи хорор ,,Зона мртвих" о инвазији ходајућих мртваца у Панчеву, од данас у биоскопима

Кен Фори (Фото С. Јотић) После премијера у главном програму 37. Феста, играни филм ,,Зона мртвих" у заједничкој режији дебитаната Милана Коњевића и Милана Тодоровића, од данас се приказује у домаћим биоскопима. Реч је о првом српском хорор филму о зомбијима, чија је радња смештена у Панчево, један од најзагађенијих српских градова, где се после еколошке катастрофе људе претварају у ходајуће мртваке.

Редитељи Коњевић и Тодоровић не крију да су филм снимили по узору на хороре Џорџа Ромера и Џона Карпентера и америчке филмове из осамдесетих година 20. века. Коњевић додаје да је њихов филм ,,изјава љубави према Ромеру и Карпентеру".

Не очекујем да се филм свима свиди, јер је он сниман за одређену врсту публике, каже Вукота Брајовић, продуцент филма и један од главних глумаца. Брајовић са задовољством истиче да ,,Зона мртвих" представља освежење у домаћој кинематографији.

У овом филму који је снимљен на енглеском језику играју наши глумци: Мики Крстовић, Ненад Ћирић, Живко Грубор, Искра Брајовић, Марко Јањић, Бојан Димитријевић, као и глумци из иностранства, Емилио Росо из Италије, Американка Кристина Клиб, и Кен Фори из САД-а, који је играо у Ромеровом хорор класику ,,Зора мртваца".

– Када сам позван да снимам у Србији, почетком прошле године, знао сам да се овде ратовало, али нисам био упознат ко са ким и против кога, нити ме се то тицало. Дошао сам, људи ми нису замерили што сам Американац и уклопилисмо се,рекао је Фори у сусрету са новинарима на београдском фестивалу.

Поред Форија, гости Фестасу и Емилио Росо, као и представници копродуцената, који су најавили да ће ,,Зона мртвих" на лето почети да се приказује у Шпанији, а очекује се да се у исто време дистрибуира и у Италији. Филм ,,Зона мртвих" је реализован у копродукцији наших филмских кућа ,,Tаlking Wolf Production", ,,Пинк филм интернационал" и ,,Викторија филм" и партнера из иностранства, ,,АBS Production" и ,,Tress Pictures".

И. А.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Što se sitnorealističkih primedbi tiče (GPS, autoput i sl.) to verujem da smeta ljudima individulano, svakome ponešto, naravno najviše ono što poznaje.

Pošto govorimo o žanrovskom ostvarenju (ponavljam: ja sam bio manje-više zadovoljan i zabavio se zato što su me godine i iskustvo naučili da očekujem uvek manje od hajpa i tako izbegnem razočarenje; krivo mi je što potencijali nisu iskorišćeni kako valja) i to o takvom koje ima (ipak) fantastičnu premisu, da bi sve "radilo" mora se postići u zadovoljavajućem stepenu ono što se naziva suzbijanjem neverice (suspension of disbelief). Najbolje funkcionišu horor filmovi (ili priče, knjige) čiji konzument u jednom trenutku "zaboravi" da je posredi izmišljotina autora i počne delo da prati u realističkom ključu. Zato King "radi" (ok, na papiru, retko kad na ekranu) - njegovi ambijenti, životne priče likova, detalji iz svakodnevice - što bi Dimitrije rekao: "sitnorealistične" pojedinosti - takvi su da čitalac može da poveruje i u seting i u junake. Da je finalna verzija snimljenog scenarija ZM posvetila više pažnje takvim detaljima, priča bi radila daleko bolje.

Ne mogu da prihvatim argument: koprodukcija je rađena prevashodno za strana tržišta i baš briga tamo nekog Italijana za Vršac ili GPS. Takav stav je uvreda za domaćeg gledaoca na koga, koliko shvatam, autori ZM itekako računaju. U suprotnom, film je trebalo jednostavno proglasiti za strani i prikazovati ga "licencno" kod nas, kao mnoge pre njega u kojima su učestvovali naši filmski stvaraoci, ali nisu primarno bili namenjeni - NAMA. Međutim, hajp je napravljen oko ZM kao "prvog srpskog zombi-filma" (što naravno pozdravljam), ali krajnji rezultat nije ispunio to veliko očekivanje (zbog čega mi je zaista žao).

BTW, moja starija kćerka je sa svojim dečkom iz Švedske intenzivno igrala onlajn Left 4 Dead i jedva čeka da ZM izađe na DVD-u kako bi mu ga poklonila... Možda je upravo to format najprimereniji Zoni mrtvih, sa svim širokim mogućnostima popravki, novih dubova, directors' cut-a itd.

crippled_avenger

Ne bih se "presavijao" da nisam potpuno zaprepašćen time da baš od svih mesta, na Sagiti čitam komentare koje kao da je pisao moj ćale, a da se istovremeno mom ćaletu film sviđa i da su njegovi komentari kao da ih je izrekao Ghoul, samo bez niškog akcenta. To me, iskren da budem, šokira.

Uopšte, delom je cronenbergovski a delom i freudistički je da imaš oca koji se pretvara u Ghoula i Ghoula koji ti se pretvara u oca.

Druga stvar koja me šokira je opterećenost suštinski nevažnim stvarima i primena kriterijuma koji se na film ove vrste generalno ne primenjuju na taj način.

To je kao da uzmeš LETHAL WEAPON i da kažeš, "Ovo je glupost, kako Martin Riggs ubija tolike ljude, pa on da je jednog ubio na zadatku, njega bi suspendovali, pucnjavu bi istraživala Unutrašnja kontrola, poslali bi ga na psihijatrijsko lečenje i nikad više ne bi išao na zadatak i radio bi u kartoteci, a da ne govorimo da on ne bi mogao da nekoga ubije i da ostavi tako mesto zločina pa da juri za drugim..."

Nervira me kad neko uzme da se iživljava nad ljudima koji su uradili odličan posao, kad se sve sabere. Ja ne znam kako bi vi sa ovakvim pristupom vrednovali TT SINDROM da se sutra pojavi?

Zeka je očigledno imao sreće što mu se film pojavio kad je stanje na sceni bilo tolerantnije i zdravije, pa barem u fandomu nije prolazio kroz ovakvo dezavuisanje.

Sećam se kad je Bogdan Zlatić, inače veliki fan Larry Cohena (dakle nije žanrovski nepismen čovek, ako već nije buff) napisao kritiku TT SINDROMA u Blicu čini mi se, u kojoj je između ostalog pisao da je Zeka duševni bolesnik čim je snimio takav film. Meni je pristup ljudi koji se zgražavaju nad ZONOM MRTVIH vrlo Zlatićevski.

U tom smislu meni je u redu što mom mišljenju o ovom filmu niko na ovom forumu ne veruje, naročito pošto sam se juče u razgovoru sa ljudima dodatno učvrstio u svojim uverenjima.

Međutim, ono što mi se ne sviđa nije samo Ghoulovo nadimanje od ponosa na svaku negativnu primedbu koja se pojavi pošto je on od početka pokazivao negativan stav prema smeru koji ovaj film zauzima, i negativnu predrasudu prema samom filmu, nego i to što se pojavljuje tendencija da se o filmu daju sudiovi pre gledanja, što obično ne izađe na dobro.

No, kako god,  kako Staljin reče, pred nama je Sud istorije, a uveren sam da će ZONA MRTVIH na njemu dobro proći.

crippled_avenger

Quote from: "Goran Skrobonja"

Pošto govorimo o žanrovskom ostvarenju (ponavljam: ja sam bio manje-više zadovoljan i zabavio se zato što su me godine i iskustvo naučili da očekujem uvek manje od hajpa i tako izbegnem razočarenje; krivo mi je što potencijali nisu iskorišćeni kako valja) i to o takvom koje ima (ipak) fantastičnu premisu, da bi sve "radilo" mora se postići u zadovoljavajućem stepenu ono što se naziva suzbijanjem neverice (suspension of disbelief). Najbolje funkcionišu horor filmovi (ili priče, knjige) čiji konzument u jednom trenutku "zaboravi" da je posredi izmišljotina autora i počne delo da prati u realističkom ključu. Da je finalna verzija snimljenog scenarija ZM posvetila više pažnje takvim detaljima, priča bi radila daleko bolje.

Ne mogu da prihvatim argument: koprodukcija je rađena prevashodno za strana tržišta i baš briga tamo nekog Italijana za Vršac ili GPS. Takav stav je uvreda za domaćeg gledaoca na koga, koliko shvatam, autori ZM itekako računaju. U suprotnom, film je trebalo jednostavno proglasiti za strani i prikazovati ga "licencno" kod nas, kao mnoge pre njega u kojima su učestvovali naši filmski stvaraoci, ali nisu primarno bili namenjeni - NAMA. Međutim, hajp je napravljen oko ZM kao "prvog srpskog zombi-filma" (što naravno pozdravljam), ali krajnji rezultat nije ispunio to veliko očekivanje (zbog čega mi je zaista žao).

Gorane, to je legitimna primedba, na koju ja nemam argumente da odgovaram pošto nisam vozač, bio sam u Vršcu više puta ali nikada nisam razmišljao o tome ima li više puteva ili ne. Dakle, ja to kad sam gledao film nisam primetio, ali sasvim mi je u redu što imate tu primedbu i sigurno je trebalo obratiti više pažnje na to u scenariju. Ja sam tu "sitnorealističku" primedbu komentarisao ne u kontekstu Vašeg komentara koji se prvi pojavio nego više Johnovog koji je dezavuisao ovaj scenario između ostalog potencirajući i to kao ogroman problem, a to iako je problem, složićemo se - nije ogroman. ili možda jeste simptom ogromnog problema sakrivenog iza, pošto očigledno priča ne funkcioniše čim gledalac razmišlja o saobraćajnicama između Beograda i Vršca?

E sad priča o "srpskom zombi filmu" jeste vrlo dobro konstatovana i mislim da je to jedan od primera kada priča iz reklamne kampanje ne bude ispoštovana na filmu i na to gledaoci reaguju. Ovo jeste srpski film utoliko što je sniman ovde od strane naše ekipe i govori o nečemu što se dešava u Srbiji, ali po suštini svoje namere se ne obraća našoj publici. Dakle, da, bilo bi bolje da je drugačije promovisan jer da, nije namenjen nama. Međutim, verovatno je da su autori i producenti računali da publika zombi filmova ne očekuje toliko da film o živim mrtvacima "progovori o nama", dotakne srpsku tajnu - bolnu i neizrecivu. No, jedno od svojstava zombi filma jeste političnost, to vuče korene još od Romera tako da je meni jasno da publika sasvim iz konvencije zombi filma očekuje da on govori i o zajednici u kojoj se dešava. U ovom filmu sem neke poltičnosti koja je inherentna svakom filmu, jer "sve je politika", neku vezu sa našim društvom neće naći.

Iako sam ja lično u svojim viđenjima zombija, maksimalno političan i lokalan, i smatram da je to najzanimljivije, lično nisam imao puno problema sa tim što ovaj film nije za nas. Štaviše, nekako mi je bilo i simpatično da gledam film nastao ovde koji ima taj izvozvni pristup u kome ne izvozi našu nesreću nego pokušava da igra na gostujućem terenu. No, razumem i kome to smeta.

Goran Skrobonja

Nisam sasvim siguran da je - barem u cilju apologije ZM kao velikog - ili makar sasvim kompetentnog - dostignuća u okvirima domaće žanrovske filmske produkcije - oportuno porediti taj film sa TT SINDROMOM, pa bilo to i upravo pred "sudom istorije."

Mislim da si bio jako mlad kada sam objavio EMITOR sa Zekinim intervjuom, ekskluzivnim fotkama sa snimanja, i uopšte dao TT SINDROMU veliki prostor kakav je, uostalom, i zaslužio. I isto bih uradio i sa ZM da danas uređujem rečeni fanzin.

Ono što tebi - kao filmskom radniku - izgleda nevažno, meni kao gledaocu koji plaća kartu da film vidi ITEKAKO je važno. I da, znam da dolazim da gledam film o zombijima, i da, znam da je on srpski (u meri u kojoj je), i da, znam da se ekipa prostirala prema guberu, ali bilo je i daleko jeftinijih filmova koji su u okviru žanra pa i šire funkcionisali kao pravi dragulji (Dark Star, anyone? Ili, možda primerenije: NOTLD 1968 - koliko je beše on koštao?) tako da izgovora za aljkavost jednostavno nema. Ovde je propuštena sjajna prilika da dobijemo upravo takav dragulj, ali ja nigde nisam rekao da nisam gledao daleko gore filmove od ZM, zar ne? Međutim, nije u tome poAnta.

I zaista ne znam zašto se krajnje dobronamerno ukazivanje na propuste shvata toliko lično, kao dezavuisanje ili zla namera. Da sam ja tako tumačio sve što je bilo izrečeno o onome što sam pisao kada sam počinjao, podvio bih rep i nikada ništa ne bih objavio. Treba li da podsetim da sam napisao kako jedva čekam da Milani naprave #2 i poprave utisak ili opravdaju hajp? Možda bi trebalo malo da se zamisliš zbog čega toliko teško prihvataš svaku, pa i najmanju i najbenigniju kritiku.

Što se niškog akcenta tiče, bio sam jednom davno u opasnosti da postanem niški zet i zaista steknem dotični naglasak (inače meni vrlo drag i simpatičan), ali ako je to bila aluzija (a jeste) na nekakvo jednoumlje između Dejana i mene, onda je i ona ćorak pošto on i ja odavno imamo uglavnom različito mišljenje o koječemu (pogledaj samo njegovo čerečenje Belog šuma, na primer), a pogotovo zato što ja zaista ne znam kako će on da doživi ZM - sasvim je moguće da će da filmu ispeva odu i uzdigne ga u olimpijske visine. Tja, stvar lične percepcije. Na to valjda svako ima pravo.

I da, nisam naročito impresioniran LETHAL WEAPON-om. Mnogo mi više leži, recimo, THE WIRE. Moguće je da bi isto važilo i za tvog ćaleta.

crippled_avenger

Gorane, ne vidim razlog da odgovarate na neke stvari koje sam napisao i nisu Vama upućene. Ovde je reč o nesporazumu.

Što se mene tiče, Vaš post o ZONI je sasvim u redu, vrlo je odmeren i zreo, što se uostalom od Vas i očekuje.

Nisam ja ni rekao da Vi dezavuišete film oko priče o Vršcu već John. Vi ste izneli tu primedbu koja je, kako rekoh, na mestu, a on je u svom tekstu od nje napravio problem mnogo većih razmera i na osnovu toga iznosio zaključke. Meni je Vaš tekst o ZONI potpuno u redu. Isto tako, nisam Vas ni u jednom trenutku povezao sa Ghoulom, ne znam odakle Vam ta ideja.

Ja sam napisao Ne bih se "presavijao" da nisam potpuno zaprepašćen time da baš od svih mesta, na Sagiti čitam komentare koje kao da je pisao moj ćale, a da se istovremeno mom ćaletu film sviđa i da su njegovi komentari kao da ih je izrekao Ghoul, samo bez niškog akcenta. To me, iskren da budem, šokira. Iz toga ne mogu da razumem kakve veze išta od ovoga ima sa Vama osim ukoliko ne želite da kažete da ste sekualno opštili sa mojom majkom u vreme mog začeća i računate da ste mi možda otac. Kada sam govorio o ćaletu, mislio sam na svog oca Dragoljuba koji se prethodnih 27 godina predstavljao kao moj otac. Moguće je doduše da Vi sebe smatrate mojim duhovnim ocem jer sam iznajmljivao filmove u Vašem video klubu Homer? Ukoliko smatrate da je naša veza toliko snažna, onda ja neću da kvarim.

Nije problem u tome kako ja reagujem na Vašu kritiku, ona je u redu, i ja je ni u kom smislu nisam osporavao. Meni je smetalo lešinarsko okupljanje oo ZONE MRTVIH od strane ljudi od kojih bi se očekivalo da imaju razumevanje za nju a neki je nisu ni gledali. A Vaša kritika je, kako rekoh, potpuno na mestu.

Što se tiče pitanja, zašto autori ZONE nisu snimili neki drugi film, to je već nešto što je izvan kritike datog dela.

Otis

Quote from: "crippled_avenger".

Dosadan si. Mnogo.
U redu je da ti se svidja film i to ne treba niko,niti moze bilo ko, da ti osporava. Ali, da odgovaras na sve postove ljudi kojima se  "Zoni mrtvih" ne svidja- nema potrebe. A i pateticno je.

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Gorane, ne vidim razlog da odgovarate na neke stvari koje sam napisao i nisu Vama upućene. Ovde je reč o nesporazumu.

OK, neka onda ostane tako. :)

Ghoul

auh, dakle i moj niški akcenat (if any) je došao na tapet!
igra postaje prljava!
Novi Srpski Film je ugrožen, i počinjemo da pucamo iz svih oružja, čak i onih zabranjenih međunarodnim konvencijama – za svaki slučaj!
misija je ugrožena, nemamo vremena za moralna preispitivanja!

pritom je najsmešnije to što mi dimbo pripisuje da razmišljam kako bi njegov ćale trebalo, a on sam razmišlja kao moj 9-godišnji sestrić, koji se odmah duri čim mu nešto nije po volji i počinje da psuje.

međutim, neke od prljavih podmetačina ovde ipak treba raščistiti:
"Međutim, ono što mi se ne sviđa nije samo Ghoulovo nadimanje od ponosa na svaku negativnu primedbu koja se pojavi pošto je on od početka pokazivao negativan stav prema smeru koji ovaj film zauzima, i negativnu predrasudu prema samom filmu, nego i to što se pojavljuje tendencija da se o filmu daju sudiovi pre gledanja, što obično ne izađe na dobro."

-ovo "nadimanje od ponosa" je dimbova halucinacija i privid: da li neko zaista misli da se ja radujem što film, sudeći po pouzdanim izveštajima bar petorice "mojih" ljudi koji su ga videli, nije baš najbolji? da li još neko osim dimba misli da sam ja "ponosan" zbog vrlo podeljenih reakcija na film, koje se mogu videti i na ovom forumu, ali i na nekim od linkova koje nam je dimbo ranije okačio ovde?

-"on od početka pokazivao negativan stav prema smeru koji ovaj film zauzima, i negativnu predrasudu prema samom filmu"
=ovo je, najblaže rečeno, neistina.
tačno je da sam imao skepsu prema projektu, iz vrlo objektivnih razloga: naime, nemam nikakvih bliskih dodira sa rediteljima i scenaristima, te stoga nemam niti ikakav grudge or an axe to grind sa njima; neutralan sam prema konjevićevim strip-radovima i uglavnom suzdržan prema nj. kratkim filmovima koje sam video, ali daleko od toga da imam nekakav neprijateljski stav prema njemu – naprotiv: poštujem njegovu posvećenost, iako je ona drugačije intonirana i sa drugačijim ambicijama nego moja; ali, u načelu, mislim da i to što on radi i želi da radi TREBA da postoji, i želim mu sve najbolje u toj liniji posla.
dakle, ako sam imao skepsu prema ovom konkretnom projektu, to nije zato što želim da se osvetim milanima (onog drugog ne poznajem uopšte, jedini put sam ga video nedavno na beokonu, izdaleka) ili zato što želim da podrijem imaginarni projekt Novog Srpskog Filma, nego principijelna nesklonost derivativnim, nekritički-pozajmljenim, nepromišljenim, copy-paste američkim klišeima u ovdašnjem okruženju: to je princip koji sam isticao uvek i svuda, i u svojoj kritici T.T. SINDROMA, i ŠEJTANOVOG RATNIKA, svuda kroz celu moju knjigu U BRDIMA HORORI, a najskorije u svom osvrtu (čerečenju, kako ga Goran nazva) priče D. Tuševljakovića iz "Belog Šuma", u kojoj sam takođe bio naljućen prepoznavanjem te iste tendencije.
znači, ne moraš se slagati sa mnom, ali nemoj mi spočitavati neke subjektive pokvarenjačke predrasude: to je nešto u šta verujem, i uopšteno gledano, a i konkretno, i za šta se zalažem svuda, a ne samo sad, specijalno glede ZONE MRTVIH.
sad, dal isto tako razmišlja i tvoj ćale, tetka, ujna ili baba, zaista nema nikakve veze s mozgom.
ako imaš ujnu koja razmišlja kao ja, rado bih je upoznao.

-"tendencija da se o filmu daju sudiovi pre gledanja"
=pošto sam ja jedini koji se ovde oglasio a da još nije video film, reci mi: koji sam to SUD izneo ovde? samo sam naveo zamerke koje sam čuo iz nekoliko pouzdanih izvora, i pitao ljude šta misle o njima. i ljudi su se javili. mnogi su ih potvrdili. neki su se, na tvoj zahtev, čak i legitimisali. evo, čekamo da okače na forum fotokopije svojih ličnih karata, pa da ih udostojiš odgovora i kažeš im: koju to žanrovsku ezoteriju ti nesrećnici nisu bili u stanju da pojme, u koje su to načine gledanja ostali neinicirani ti siroti zlatićevski duševni bolesnici?

crippled_avenger

Ja nisam rekao da je tvoj negativan stav ili negativna predrasuda prema ZONI MRTVIH proistekla iz toga što si loš čovek, niti ima ikakve veze sa onim što ja o tebi mislim kao čoveku, već upravo zato što, kao što si i sam rekao tačno je da sam imao skepsu prema projektu, iz vrlo objektivnih razloga: naime, nemam nikakvih bliskih dodira sa rediteljima i scenaristima, te stoga nemam niti ikakav grudge or an axe to grind sa njima; neutralan sam prema konjevićevim strip-radovima i uglavnom suzdržan prema nj. kratkim filmovima koje sam video, ali daleko od toga da imam nekakav neprijateljski stav prema njemu – naprotiv: poštujem njegovu posvećenost, iako je ona drugačije intonirana i sa drugačijim ambicijama nego moja; ali, u načelu, mislim da i to što on radi i želi da radi TREBA da postoji, i želim mu sve najbolje u toj liniji posla.

Dakle, to je sve u redu. Zaista nisam ni mislio da ti imaš dublji motiv od ovog koji si opisao. Ono što mislim da nije u redu jeste što već najavljuješ na osnovu tuđih izjava kakav će tvoj stav biti. Time pokazuješ da u suštini ne poštuješ Konjevićevu posvećenost i da mu ne želiš sve najbolje. Ali okej, nisi ti ni dužan da ikome želiš išta dobro niti se to od tebe traži. Tvoj poriv da se ispostavi da si u pravu je potpuno legitiman. Ali, iznenađuje me koliko ti je bitnije da budeš u pravu nego da imaš pozitivnu predrasudu prema žanrovskoj sceni kojom se sam baviš, o kojoj si uostalom i napisao svoje, do danas, najvažnije delo U BRDIMA, HORORI.

Što se tiče mog patetičnog i detinjastog pokušaja da podržim ono u šta verujem, on je svakako sličniji nekom još manjem detetu od tvog devetogodišnjeg sestrića, pa ja zato ni ne pretendujem da se nametnem kao objektivni arbitar bilo čega, kao ti, koji si svoje priče o objektivnosti i poštenju doveo do paradoksa. Ko o čemu, ti o poštenju, objektivnosti i neustrašivosti. I to je u redu. Ali, onda bi i u predigri pred izlivanje svog viđenja istine, trebalo da budeš malo uzdržaniji.

mrkoye

Meni film nije bio nimalo dosadan i tih 100 minuta mi je prošlo prilično brzo, a stekao sam utisak da je i ostatak sale slično reagovao. S obzirom na to da je u publici bilo preko 3000 ljudi, prilično sam siguran da bar 2000 nisu bili ni prijatelji ni rođaci autora.

Iako imam svoje primedbe, do kojih ću već doći, one se uopšte ne poklapaju sa ovim što sam ovde čitao. Nekako mi se čini da se na Zonu mrtvih primenjuju kritički postupci koji su s jedne strane primereniji nekom umetničkom filmu (nismo saznali ništa o predistoriji Armagedona? wtf?) a s druge bazirani na nekim sasvim ličnim preferencama (ja ne volim snimanje na šateru! pa šta? kritika i volim/ne volim nemaju mnogo veze jedno sa drugim). I naravno, primedba o neiskorišćenosti Pančeva, koja mi je omiljena - kao da se neko žali što se xXx ne bavi dovoljno češkom svakodnevicom...

Film teče 100 minuta bez praznog hoda, scene se dosta logično smenjuju i meni je to sve u redu. Mislim da bi inscenacija pojedinih scena i kadriranje na nekim mestima morali da budu kreativniji, ne nekim drugim su čak i zanatski neuspeli (npr, sva iskakanja kroz prozore, sa vagona i sl) i žao mi je što im nije posvećeno više pažnje. Neću da ih pravdam nedostatkom vremena, novca ili bilo čim sličnim pošto je jedino o čemu se može razgovarati konačan film i sve ostalo je pravdanje koje bioskopskom gledaocu ništa ne znači.

Što se tiče kvaliteta dijaloga ja ga nisam doživeo kako patetičan već pre kao autoironičan. Naravno, i tu ima slabijih i boljih delova, ali jedini koji mi se zaista nije dopao je Mikijevo objašnjenje o tome kako je Ken Fori ostao bez žene. Ali, sve ostalo je uobičajen asortiman kakav se uvek sreće u ovim filmovima i njegov uspeh jedino zavisi od sposobnosti glumca da ga deliveruje...

...čime dolazimo do glume, za koju mi uopšte nije jasno zašto je podigla takvu tenziju. Ken Fori i Kristina su sasvim korektni (premda je Ken umeo da malo pregazi neke replike pri kraju), a što se tiče Emilija Rosa, mislim da je i bolji od njih. Mikijeva uloga je nažalost dovedena do neprepoznatljivosti katastrofalno lošim nahom, tako da su primedbe opravdane, ali ne idu njemu nego italijanskim toncima.

Dakle, u svojoj vrsti, a to nisu filmovi poput Dawn of the Dead ili 28 days later, već pre naslovi kao što je The Quick and the Undead, Zona stoji sasvim solidno i zaista ne vidim razloge za ovakvu pomamu. Izgleda da ljudi nisu sasvim shvatili kakav film idu da gledaju.

edit: slovo
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Kunac

Kada sam izasao iz sale Sava centra posle premijere ZONE MRTVIH, prilazili su mi prijatelji i razmenjivali smo utiske. Ljudi su se podelili na dve grupe> jedni su rekli da im je film bio zabavan, drugi da su zgrozeni onim sto su videli.

Razumem i jedne i druge.

ZONA MRTVIH, cak i vise od drugih recentnih domacih filmova, zahteva odredjeni stepen nagledanosti. Ko je banuo na premijeru bez prethodnog upoznavanja sa postulatima niskobudzetnog horor filma (akcenat na italo uratkke iz 70-tih i 80-tih) jednostavno nece moci da prihvati film na odgovarajuci nacin. Naravno, to otezava stvari u kontaktu sa prosecnom (festivalskom) publikom naviknutom na arthouse uratke koji "pretenduju da promene svet". ZONA MRTVIH nema te ambicije. Ona je tu da zabavi, da pruzi 100 minuta zanrovskog fiksa i to bi otprilike bilo to. Meni je to vise nego dovoljno, ali razumem i one kojima tako nesto nije po volji.

Hvala bogu, postoji sloboda slobodnog izbora... Kome se gleda - gledace, koga takve stvari ne zanimaju neka ceka premijeru nekog rugog, tipicnijeg domaceg filma.

ginger toxiqo 2 gafotas

...evo i ja da se oglasim ovim povodom, film sam odgledao u nedelju na Fest premijeri, ali su me umor i obaveze sprecile da ranije otvorim dušu.

Meni se čini da je ovde osim čerečenja i pljuvačine koje su tradicionalni gulty pleasures stvar krenula u pravcu pokude zbog onoga što ovaj film nije uspeo da bude (a sva je prilika nije ni mogao da bude), a da je, sa iuzetkom nekoliko podvižnika, izostala procena onoga što jeste. I ja bih voleo da živim u tom izmaštanom svetu nekih od ovde prisutnih gde se sasvim uspela i važna žanrovska dela u Srbiji rađaju/javljaju tek tako, te mi imamo i oslonac i parametre da opazimo i zarežimo na svaku devijaciju u odnosu na tu idilu.

Zato bih se  još jeda red vratio na priču o kontekstu - Zona mrtvih je nastala ovde i sada, sa svime što te odrednice nose, nastala kao plod ogromnog napora i entuzijazma, i to za samo 5 snimajućih sedmica. Manjkavosti su brojne, gotovo sve su ovde na sitna crevca izložene, ali, in my book, ipak nisu dovoljno jake da bih porekao da sam uživao gledajući ZM.

Kao što sam rekao Milanu Konjeviću (a što je on ispravno shvatio kao kompliment), meni je Zona mrtvih, ovakva kakva jeste, ostavila utisak 80s VHS sleeper hita sa jasnim C  popcorn žigom, a koji se nekako pojavio na bioskopskom repertoaru Srbije 2009. godine.

Žao mi je svih kojima je ZM izazvala toliki duševni bol (mada povremeno poželim da barem na kratko budem u koži svih tih sveznajiša istančanog ukusa koji baš imaju sreće sa odabirom onoga što konzumiraju u pop-smislu, naravno), ali ja Zonu mrtvih  (koju i mimo priče o širem kontekstu smatram uspelim ostvarenjem) doživljavam kao pravo čudo against all odds, i zbog toga pozivam sve da zaigramo u Srbiji nikako valjano zaživelu igru - 'pohvali ako (ikako i išta) možeš.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

ehh, kome sad čovek da poveruje ovde?

jedan ubedljivo kliče: "kritika i volim/ne volim nemaju mnogo veze jedno sa drugim!"

drugi još glasnije klikće o svojim utiscima i uživanju kad priznaje da "manjkavosti su brojne, gotovo sve su ovde na sitna crevca izložene, ali, in my book, ipak nisu dovoljno jake da bih porekao da sam UŽIVAO gledajući ZM."

treći kaže da publika mora da se nagleda treša da bi umela da uživa u ovome! i implicira da su ovi što im se nije dopao film očekivali art uradak koji će da menja svet!

kome li se carstvu prikloniti?

jedino što je uniformno jeste da ispada kako su oni kojima se nije dopao - vredni najdubljeg žaljenja (siročići mali, ćiju ći!), da ispoljavaju neku vrstu patologije bogdanzlatićevskih nivoa (ko nije čito njegov esej deklarativno o lariju koenu a zapravo o jevrejskom okultizmu u 'svetlu u tami' ne može da shvati razmere ove uvrede!) ili su, u najmanju ruku, debili koji su na film o zombijima ZONA MRTVIH otišli iščekujući visokobudžetsko-artističko ostvarenje koje će im, umesto C-šloka, pružiti materijal za duhovno uzdizanje!

u svakom slučaju, radi adekvatnih priprema (da ne ispadne da sam na ZONU otišo nepripremljen i sa imbecilnim očekivanjima!) uzeo sam da gledam film bruna mateija (njegov poslednji, iz prošle godine!) – ZOMBI: LACREAZIONE!

o njemu je JR već izneo svoj sud, a uskoro ću i ja:
http://ljudska_splacina.com/2009/02/zombi-la-creazione-aka-zombies.html

Kler_Vojant

Quote from: "Ghoul"

jedino što je uniformno jeste da ispada kako su oni kojima se nije dopao - vredni najdubljeg žaljenja (siročići mali, ćiju ći!), da ispoljavaju neku vrstu patologije bogdanzlatićevskih nivoa (ko nije čito njegov esej deklarativno o lariju koenu a zapravo o jevrejskom okultizmu u 'svetlu u tami' ne može da shvati razmere ove uvrede!) ili su, u najmanju ruku, debili koji su na film o zombijima ZONA MRTVIH otišli iščekujući visokobudžetsko-artističko ostvarenje koje će im, umesto C-šloka, pružiti materijal za duhovno uzdizanje!

o njemu je JR već izneo svoj sud, a uskoro ću i ja:
http://ljudska_splacina.com/2009/02/zombi-la-creazione-aka-zombies.html

Vidi ga kako pokusava na misice da se uzdigne iznad raje, ej vidi ga, druga cenjenog, studenta strave.
Lepo kaze Barouz da zabraniti da misle nije potrebno "obrazovanima", za to se vec majka priroda...

Kunac

Čemu ta stalna potreba za povišenim tonom, dramom, izvrtanjem tuđih reči i generalizovanjem? Ja sam sasvim lepo i jasno napisao da razumem one kojima se film ne sviđa a ne da su vredni najdubljeg žaljenja itd.

Nemam nikavu nameru da se svađam sa bilo kim oko ZONE MRTVIH - ili bilo kog drugog filma. Forumi i postoje da bi svako izneo svoje mišljenje i ne mora sve uvek da se završi u plamenu uskovitlanih strasti.

Kunac

Idem sada lepo da spavam, bio je dug dan, a kada se ujutru probudim očekujem da ovde pametne postove bez buke i besa::: bez obzira ko ih potpisivao i bez obzira da li mu se/joj se ZM dopala ili ne.

Evo, oči mi se sklapaju već same od sebe... Vreme je da se povučem...

'Ku noć...

Джон Рейнольдс

@ Krip

Prvo, hvala na osvrtu na moj osvrt. Nije bio maliciozan, mada se to nekome moglo učiniti, moj uvod o "jugu" valjda je dovoljno rečit, tim više što "jugo" odigra izvesnu ulogu u Zoni. Kliše, naravno, al' jebi ga. Poslednja rečenica, pred sam kraj, na brodiću u Zoni dovoljno je rečita.

Pokušaću da budem kratak (ali već vidim da neću uspeti). Prvo, moram da primetim, možda grešim, ali imam taj utisak, da o GPS-u pre odgovaraš Skrobonji (što se i njemu činilo) nego meni. Naime, nisam ja digao glas protiv GPS-a i Pančeva zbog sitničarenja, nego zato što je Zona gledaocu to ponavljanjem nabacila kao nešto bitno, a od svega ispao - ćorak. Dvaput "ne radi GPS", dvaput "zatrovano Pančevo", više puta "NATO vežba". I? Nije čak ni red herring. Nije ništa. Traćenje vremena. Evo, zamisli da je sve to izbačeno. Zatvorenika voze iz tačke A u tačku B i usput nalete na zombije. Okej. Ispostavi se čak da zatvorenik ima neku ličnu istoriju i korisna znanja o zombijima. Okej, bre! Super! Samo cepaj dalje! Da li sam igde postavio pitanje otkud sad baš ovaj tu, ko je, šta je, zašto Černobilj, ćale zombi, zataškavanje, pičkematerine? Nisam. Jer, TO bi bilo sitničarenje. TO bi bilo nerealno očekivanje i u krajnjoj liniji nefanovsko gledanje na zombi film. Međutim, ako meni sam film "vrišti" neke stvari u lice - Pančevo (i sve što ono nama u Srbiji predstavlja)! GPS! NATO! Očekujem više od pijanog američkog vojnika koji zna dve srpske reči.

Upravo si ti, čini mi se, više puta, u rivjuima, oštro kritikovao komentarisanje likova onoga što se očigledno vidi na filmu (ovde - telefoni ne rade, "stao je" Ken dok se šunja pred kraj, itd.), i sve ovo gore spomenuo sam u tom kontekstu. A koliko je toga u Zoni? Mnogo.

Rediteljski pristup "drmanjem kamere". Pročitaj moj osvrt na Dead Set. Eto, više se slažem sa tvojim nego Ghoulovim stavom. Dead Set je to odradio sjajno. Dakle, meni takav pristup ne da ne smeta nego je in this day and age potpuno legitiman. Uzbudljiv, ako hoćeš. Ali Zona ima problem koji me je, eto, podsetio na The Last Border Mike Kaurizmakija. Naime, svojevremeno sam zapazio da neki jadni lo-fi metal počne da svira svaki put kad likovi sednu na motore. Ne ulazivši u to šta je time autor hteo da kaže, u Zoni je problem što to nikako ne doprinosi uzbuđenju, nego osećaju potpune rastrzanosti ritma.

Kamerne dijaloške situacije. Naravno. Ali u kojim trenucima? Da li sam kukao zbog Krstovićevih beskrajnih tirada, a znamo šta će mu se desiti? Nisam. Zgrožen sam ubijanjem saspensa jer likovi stoje i trućaju dok im se zombiji na otvorenom približavaju sa svih strana ili im je sapatnik u životnoj opasnosti. E, ako je scenarista njih same i njihove drugare prikazao sa tolikom nebrigom, zašto bi mene bilo briga? Ne pričam ovde čak ni o klasičnom poistovećivanju sa likovima, jebeš i to, pričam o tome da takav pristup izaziva ... sam si primetio ... dosadu. Yawn. Oću kući.

A dosada je, priznaćeš, najveći greh (ovakvog) žanrovskog filma.

Nikako se ne bih složio da zombijski film nema bogatstvo referenci, ali to je već druga tema. Bio sam zgrožen aluzijom na tržni centar iz Dawna iz prostog razloga što mi je u datom trenutku izgledala više nego usiljena. Moglo je to i drugačije. Jer - za one koji znaju - čemu služi ta scena osim kao poruka nama, gledaocima, da su autori upoznati sa filmografijom Kena Forija? Za one koji ne znaju, ta scena je klasični - WTF?!? Kao što rekoh, gde mu tržni centar pade na pamet? I to posle predloga o reci. Upravo ta scena, meni bar, govori o ključnom problemu pristupa autora prema problematici. Stvarno se nadam da ne moram da elaboriram dalje. VI ovde, ljudi, spominjete Laberta Bavu kao uzora; sami autori spominju Karpentera i Romera, ne samo u intervjuima, nego i u filmu (bolno očigledno, ali ajde...). E, sad, da li je proizvod, ovaj film, bliži Bavi ili K & R? Bliži je Bavi. I šta sad? Da li je bliži Bavi namerno ili zbog manjkavosti materijala kad se uporedi sa onim što su dali K & R?

E, to je ključno pitanje. I odgovor na one koji se pitaju kakve veze ima Matei sa svim ovim. Ghoulov i moj in-joke, ništa drugo. I odnos prema uzorima. Samosvesnost ili ne. Eto, uveren sam da se ni K ni R in their primes ne bi zajebali ni sa Pančevom ni sa GPS-om ni sa NATO-om. Lično mislim da ne bi ni Bava; možda bi, da završavam više, Matei.

Ne. Moram još nešto. Taj jebeni NATO. Ako ćemo o politizaciji, taj detalj o NATO-u bio je prilika (za ničim izazvano) kritizerstvo. Osiromašeni uranijum. One paranoične priče iz vremena bombardovanja o tajanstvenim kontejnerima koje su NATO letelice izbacivale po raznim mestima u Srbiji. Eto dve ideje u ovo kasno doba nabačene ideje koje su 'ladno mogle biti iskorišćene umesto onog nesrećnog transporta. I da budu tumačene ovako ili onako. Ali jok. Linija manjeg otpora.

Mis'im, ljudi, no hard feelings. U pitanju je samo film. Zezanje. Još jednom se izvinjavam Žiki što je morao da mi priđe da bih ga primetio, ali ponavljam onaj moj lame-ass excuse, skinuo sam naočare i pijuckajući pivo uživao u blagodetima slabovidosti, mada mislim da mi je ionako sad potrebna jača dioptrija.

I, da. Krip je, realno, u pravu. Moj problem sa Zonom je ljubav prema žanru, ali i očekivanje da tretman bude samosvestan, odakle i potiče konfuzija da li je u suštini ovoga Bava (po meni, loš primer, ali ajde) ili Romero i Karpenter.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

samo da pojasnimo ovo glede shaky cama – nigde ja nisam reko da sam protiv njega per se: mislim da ga je bojl odlično uporabio, pa i fresnadilo takođe.
štaviše, čak ni u DEAD SETU nisam tolko zamerao što je to korišćeno, nego to što ga ima PREVIŠE, svuda, što je to postao manir kojim se snima maltene sve, ne samo akcione scene nego i dijaloške, najbanalnije – kao što se u donjem odlomku iz mog DED SET osvrta jasno vidi:

"stilski je to jaka overdoza shaky cama  - ponegde bojlovski efektna, ponegde prosto zamorna, sa tim 'verite' stilom koji navodi na pomisao da danas SVAKO može da snimi film koristeći taj pristup kao izgovor da ne mora da frejmuje šotove, postavlja svetlo i radi sve one stvari kojima su se zamlaćivali ti neki drejeri, hičkoci, de palme i slične zamlate; to je sad prevaziđeno, sad svako u svojoj avliji može da snimi apokalipsu za nedelju dana svojom video kamerom. ja, kao starovremenski čovek koji voli da ispoštuje pažnju i trud unesen u nastanak kako scenarija tako i slike ne mogu da imam veliko i iskreno oduševljenje za ovaj reciklirani scenario (sa njegovim half-assed i obvious satiričkim mometima vezanim za celebrity culture i velikog brata) niti za taj prežvakani i devalvirani 'verite' stil doveden do svoje negacije i smaračke sveprisutnosti čak i u najkonvencionalnijim TV serijama u kojima kamera mora da se mrda i drhti čak i dok snima porodični razgovor za doručkom:
-sine, evo ti tost (MRD! MRD! ŠEJK!)
-mama (MRD!), dodaj mi mleka (ŠEJK! ŠEJK!)
-draga, ja odoh na posao (CIM! MRD! ŠEJK! VRLUD!)"

znači, OK mrdanje, gde treba i kako treba, ali bez preterivanja, i bez ometanja praćenja radnje (ko, šta, gde...)
kao i sa svakim ALATOM, mene samo zanima ŠTA je s njim urađeno, a ne da li ga je neko koristio ili ne.

Kunac

Eto, želja mi se ispunila. Smislena, precizna razmišljanja bez povišenog tona. Tako treba, dajte još...

Kunac

Što se mrdanja kamere tiče, stvari su u ZM prilično jasne. Mrdanje ovde maskira određene produkcione nedostatke - to nije opravdanje, ali je objašnjenje. Jedini put kada mi je ova tehnika zaista baš zasmetala jeste scena u kome zombi, posle prvog susreta na bazenu, juri vozilo u kome se nalaze Ken, Kristina i još neki> taj prizor bi bio mnogo efektniji da kamera nije toliko poskakivala.

rorschach

Quote from: "John Reynolds"@ Krip

A dosada je, priznaćeš, najveći greh (ovakvog) žanrovskog filma.

Dosada, da, i smeh tamo gde mu nije mesto - ako film SVESNO nije napravljen da bude parodija (poput npr. Toxic Avengera, ili Redneck Zombies)... a Zona nije.
Poput onog starca Jorgea iz Umberto Eco-vog "Imena Ruze" usudio bih se tvrditi da "smeh odvraca ljude od straha", koji bi, je li, trebao predstavljati osnovni motiv i cilj prilikom pravljenja horor filmova.

Na stranu to sto domaci autori, u nemogucnosti da kreiraju i/ili izazovu kod publike osecaj straha ili makar nelagodnosti, cesto pribegavaju parodiji kao daleko laksem sredstvu izrazavanja, voleo bih znati kako se osecala ekipa filma slusajuci kako sala SC odjekuje od salvi smeha na delovima filma na kojima, cini mi se, scenaristi/reziseri to uopste nisu nameravali.

Da li bih pogledao ZM ponovo? Svakako.
Da li cu je svuci sa nekog torrenta kad se pojavi? Mozda.
Da li bih platio da je ponovo pogledam? Avaj, ne bih.

crippled_avenger

Naravno da nema razloga za ljutnju i optuživanje. Sinoć sam vodio dug i konstruktivan razgovor sa srpskim "Gospodarom horora" (Ghoulu ćemo prepustiti da kao što je Momčilo Đujić delio titulu četničkog vojvode, dodeljuje ovo zvanje) i zapravo konstatovali smo nekako gde izbija osnovni paradoks ZONINE recepcije.

Naime, na film znatno bolje reaguju oni koji dolaze izvan žanrovskog miljea, upravo zato što ga gledaju unutar konteksta i vide koliko je drugačiji od onoga što inače nastaje kod nas, dočim unutar fandoma koji u principu s pravom ni ne prati ostale domaće fimove, deluje vrlo slično onome što inače dominantno prate. Isto tako, za razliku od većine drugih filmova koji nastaju kod nas a čija je sudbina, mahom sa razlogom, da budu otpisani jer ni ne motivišu ljude iz fandoma na analizu (s pravom, kako rekoh), ZONA upravo podleže analizi, u priličnoj meri van konteksta.

Otud se akumulira ogromna količina primedbi na filmove koji se listom po kvalitetu izdvajaju kod nas poput OGNJENKE, recimo, koja je u vreme svoje premijere, ako bi sudili po kritikama, delovala kao najproblematičniji film u Srbiji, iako je jako daleko od toga.

Slično se sada dešava i ZONI. Nije to svojstveno samo filmu već i mnogim drugim delima koja se probiju van svog šablona i privuku sebi publiku koja inače ne prati tu scenu kao celinu.

E sad, ja kao osvedočeni ideokrata, na čemu najviše zamera Ghoul (možda s pravom), u svom bavljenju Idejom, često zanemarujem no što je aktuelni trenutak i preveliki akcenat stavljam na ono što mislim da sledi. I sam se često upitam da li sam na pravom putu jer svestan sam da prevelika okrenutost ideji uz zanemarivanje realnosti, i pretpostavljanje budućnosti sadašnjosti, svakako može uništiti samu ideju i mogućnost njenog ostvarenja. Ipak, ubeđen sam da bez ekscesivnog ielaizma ne bi bilo bitnih stvari poput TT SINDORMA ili ZONE MRTVIH, niti bi se počeli PORNO BANDA i SRPSKI FILM.

U tom smislu, ja povremeno, pre svega iz pošovanja prema nekim ljudima koji se pojavljuju na ovom forumu, Znak Sagite posmatram kao institut koji se bavi stanjem i perspektivama žanra kod nas, a ne kao tipičan formu, pa u tom smislu svakako da i ozbiljno shvatam stavove koji se iznose o temama koje me zanimaju.

Isto tako, smatram da posle hrabrog istupa sa jedim atipičnim filmom, Milani ne ne treba da budu nataknuti baš tamo gde je trebalo da budu najbolje shvaćeni. Naravno, ko će bolje prepoznati  i nedostatke ZONE nego fanovi. Ali mislim da i kad se prepoznaju neodstaci treba imati utiska i takta kao što je to pokazao Goran Skrobonja u svom postu.

No, kako reče jedan seljak Slobi prilikom posete snimane za televiziju - "Druže predsedniče, oni što te ne razumu - ti te najbolje razumu."

prihvati

Off topic

Obzirom da Znak Sagite nije "tipican forum" i obzirom da prepoznajem sebe kao nekoga ko nije u stanju da ispuni zadate kriterijume "utiska i takta" ostavljam vas u onome sto neki nazivaju i cadjavim teoretisanjem.

Prijateljski pozdrav

PS Naravno da cu svracati da procitam poneki Gulov komentar ili sarmantni topik gospodina Skalopa o dobroj hrani...

Джон Рейнольдс

Vidiš, Kripe, potpuno razumem tvoj stav. I zaključak koji ste doneli ti i Master validan je... ma, tačan je. Međutim, eto, moja je kritika isključivo sa fanovske tačke gledišta, i ne trsim se da je drugačija; ali se, zapazićeš, nalazi kod Gulčine. Od svih mesta.

Dok sam se vraćao sa projekcije, razmišljao sam i o tonu rivjua. A pošto mi (što sam matoriji) nekako sve više ide na živac razmišljanje tipa "ma ovo ne valja, ali kakvo je da je, naše je, rodilo se, treba ga ljuljati", rekao sam sebi, "fak it, piši kao što misliš". I Gul mi je svedok da sam mu rekao da će na to biti "ljutnje". Nisam mislio u onom klinačkom smislu kao kad njemu prete batinama, već sam i očekivao da će nešto od iznesenog biti okarakterisano kao sitničarenje. Eto. Toliko o taktu.

I osećam potrebu da istakem lično mišljenje da je TT Sindrom mnogo bolji, pošteniji film. I shvatio sam da sam u selidbama negde izgubio VHS sa njim, evo odmah sad idem da pokušam da ga skinem odnekud i da ga baš u čast ove rasprave pogledam što pre.

I javlja mi se da će Gul, koji Zonu (ako sam dobro shvatio) gleda večeras, izneveriti svačija očekivanja i o Zoni se prilično pohvalno izjasniti. Tim više ako je zaista pogledao poslednjeg Mateija, a znam koliko se gnuša treša.  :D
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

John i ja tebe razumem. Poštujem i tvoj stav, i tvoje znanje, a naročito kilometražu odgledanih stvari i ukus koji si formirao.

Ja sam se osećao vrlo slično kad sam pogledao ČETVRTOG ČOVEKA, to je film koji spada u red onih koje najviše volim i najbolje poznajem, u svakom smislu, i ne mogu ti opisati koliko sam popizdeo na njegove brojne propuste, baš zato što sam fan tog pravca. Ali, imao sam hunch da bi bilo dobro podržati ga jer bi u krajnjoj liniji mogao dovesti do nečeg boljeg. I mislim da sam bio u pravu, posle solidne gledanosti u bioskopima i nagrada na domaćim festivalima plus neke ekspozicije na stranim, danas su vrata za akcioni triler tog tipa, priču iz tog miljea otvorenija. A ta vrata je otvorio film koji je realno slab, a nekome ko to voli kao ja, ne samo slab nego izluđujući.

Mislim da sam baš na temu ČETVRTOG ČOVEKA govorio o tome. Ko je gledajući SHIRI i PHANTOM SUBMARINE mogao naslutiti da će Koreja danas biti zemlja iz koje stižu OLDBOY, MEMORIES OF MURDER, THE HOST i sve ostalo, da ne nabrajam. Između SHIRIja i HOSTa prošlo je sedam godina, ako izmđu ČETVRTOG ČOVEKA i nekog našeg HOSTa prođe sedam godina i mi 2014. imamo reprezentativan žanrovski film, biću zadovoljan.

Ghoul

Quote from: "John Reynolds"I javlja mi se da će Gul, koji Zonu (ako sam dobro shvatio) gleda večeras, izneveriti svačija očekivanja i o Zoni se prilično pohvalno izjasniti. Tim više ako je zaista pogledao poslednjeg Mateija, a znam koliko se gnuša treša.  :D

bruno matei je potpisao ZOMBI LA CREAZIONE kao umereno zabavan flick kome, strog kako me azatot dao, ne mogu da dam više od 2-, tj. *(*), ali priznajem da mi nije bio dosadan, a čak sam osetio i neku vrstu poštovanja prema razmerama njegovog BEZOBRAZLUKA.
napisaću malo kasnije popodne osvrt na njega; ukratko, ZOMBI LA CREAZIONE postavlja prilično visoke parametre za ZONU: videću već večeras da li će, i koliko, ZONA to da dobaci i/ili prebaci.

Kunac

Da li je neko gledao Matteijev (tj. Dawnov, ehem) L'isola dei morti viventi? Taj film hronološki prethodi pominjanom filmu Zombi: La creazione, pa me zanima da li se radio o dva dela jedne celine. Na IMDb-u piše da u oba pojavljuje izvesna Yvette Yzon u ulozi Sharon.

Джон Рейнольдс

Quote from: "Kunac"Da li je neko gledao Matteijev (tj. Dawnov, ehem) L'isola dei morti viventi? Taj film hronološki prethodi pominjanom filmu Zombi: La creazione, pa me zanima da li se radio o dva dela jedne celine. Na IMDb-u piše da u oba pojavljuje izvesna Yvette Yzon u ulozi Sharon.

Da, reč je o dva dela, čak ova Mateijeva Ripli (sisata Filipinka Ivet sa kojom je mnogo sarađivao) ima košmare zbog tog prvog filma. Slutim da nema dripačluk drugog dela, čak mi deluje kao neki lejm Zombi 2, pa se sa njim nisam baktao, ali ko zna. Možda ću ga prelistati. Postoje RS linkovi na Taringi, ne znam na kom je jeziku.

#Τζούτσε

Kunac

Quote from: "John Reynolds"
Quote from: "Kunac"Da li je neko gledao Matteijev (tj. Dawnov, ehem) L'isola dei morti viventi? Taj film hronološki prethodi pominjanom filmu Zombi: La creazione, pa me zanima da li se radio o dva dela jedne celine. Na IMDb-u piše da u oba pojavljuje izvesna Yvette Yzon u ulozi Sharon.

Da, reč je o dva dela, čak ova Mateijeva Ripli (sisata Filipinka Ivet sa kojom je mnogo sarađivao) ima košmare zbog tog prvog filma. Slutim da nema dripačluk drugog dela, čak mi deluje kao neki lejm Zombi 2, pa se sa njim nisam baktao, ali ko zna. Možda ću ga prelistati. Postoje RS linkovi na Taringi, ne znam na kom je jeziku.
[/size]

Hvala na infou. Ima oba filma već izvesno vreme (mislim da su dubovani na eng), ali nikako da se usudim da ih pogledam. Tvoj prikaz mi je otvorio apetit, pa se sad premišljam i planiram šta i kako.

Ghoul

evo kako sam se spremao za ZONU:

http://ljudska_splacina.com/2009/02/zombi-la-creazione-feministicki-traktat.html

Shozo Hirono

Ti li be jos nisi krenuo....ce zakasnis. :evil:

Ghoul

možda sam bliže nego što misliš... :wink:

Shozo Hirono

crippled_avenger

Posle vrhunskog 60s filmmakinga sa kojim je era starog Holivuda pravila poslednje trzaje pred najezdom Novog Holivuda, oličenog u filmu ASSASSINATION BUREAU, prepustio sam se najprizemnijem što može da ponudi savremeni Holivud. I moram priznati da se nisam pokajao.

Naime, autori filma EXTREME MOVIE, teen sex komedije sa kojim Dimension ne zna šta će i sada ga plasira etiketa Dimension Extreme, verovatno nikome sem meni nisu neka marka. Međutim, ja sam zaista fasciniran njihovim scenaristčkim radom na filmu NOT ANOTHER TEEN MOVIE, jednoj od najinteresantnijih parodija koja se pojavila u istoriji filma ne samo zbog toga što je uspešna, nego i zato što parodira formu koja je u svojoj suštini komična.

EXTREME MOVIE je serija skečeva koje su pisali ljudi sa iskustvom iz SNL i ta sketch show psihologija je odlično aplicirana na formu. Gegovi su hit and miss, kao i uvek u ovakvim filmovima, ali attitude je odličan, prljav, morbidan i pre svega duhovit. Po samoj svojoj strukturi, fakturi produkcije, budžetu, EXTREME MOVIE nije ni blizu NOT ANOTHER TEEN MOVIEa naravno, ali sa svojih 75 minuta, stoji kao zaista sjajna večernja zabava za ljubitelje i poznavaoce, a o teen publici da i ne govorimo.

Michael Cera je glumeći u filmu SUPERBAD učestvovao u pretvaranju teen komedije u neku vrstu respektabilne forme. Meni je od svih Judd Apatow produkcija, iako ne najslabiji, čak ne ni među slabijim, SUPERBAD svakako iza KNOCKED UP. No, uprkos tome što je doneo nekoliko sjajnih glumaca, sjajnih likova, nekako mi se čini da je možda bilo i nekih efektnijih teen komedija koje su zasluživale da ponesu takav hype.

Cera se pojavljuje i u EXTREME MOVIEu, kao učesnik jednog od skečeva, i iako je u svojoj klasičnoj personi iz ARRESTED DEVELOPMENTA ili SUPERBADa, drago mi je što se zapljunuo i u jednoj ovako dirty i besprizorno R-produkciji koja seže u domen teensploitationa.

U svakom slučaju, EXTREME MOVIE preporučujem fanovima.

* * 1/2 / * * * *

Ghoul

ZONA je, na žalost, sve ono što sam se bojao da će biti.
zapravo, još malkice gora.

nikakav patriotizam, nikakva vera u budućnost 'novog srpskog filma', nikakve pridike o 'hvali ako ikako možeš' ne mogu me naterati da lažem.

ovo je jadno u skoro svakom zamislivom smislu: bez trunke duha ili inventivnosti, bez trunke one dosetljivosti koja krasi velike reditelje low budget arene sposobne da ni od čega naprave nešto - ovo je prosto patetičan, čak mučan film, težak za gledanje tim pre što bi hteo da bude drugačiji od uobičajene srpske čamotinje - a zapravo je mučno gledalačko iskustvo kao i 94,7% novijih srpskih filmova.

mogu vam pričati o niskom budgetu, o tome za koliko nedelja i u kakvim uslovima je ovo snimljeno, o bolesnim kanarincima i o građenju tradicije koja će za 8 godina da proizvede srpskog čanvuk parka; ali ja vam kažem - ovo je bilo mrtvo još na nivou scenarija, a svi ostali faktori samo su zabetonirali beznadežnost da od... znate čega... ispadne jestiva pita.
pazite: ne ukusna.
ne unikatna.
ne neprejebiva pita.
samo jestiva.

ne, ova pita je gletava, bajata, neslana, suva, tvrda, sa vrlo malo ustajalog sira, i sa buđi na ivicama.

možda će pekari za 8 godina naučiti zanat, možda će već sledeća pita biti bar jestiva, možda će svinje naučiti da lete, možda će srbija ući u EU do nove godine, možda...

ali ja ovu pitu ni sa svim patriotskim i žanrunaklonjenim maslom ne mogu niti da svarim niti da drugima preporučim.

i mada će me dimbo spremno dočekati sa pričom o 'ponosu' koji mi ispunjava grudi što je ovo ovoliko slabo - kunem vam se da mi je žao što je ovo još veći ćorak nego što sam mislio.

pišući juče o filmu ZOMBI: LA CREAZIONE shvatio sam da sam u njemu zapravo uživao više nego što sam inicijalno bio voljan da priznam. on ipak zaslužuje čistu dvojku.

za ZONU, od mene,
2-
*(*)

i ne tražite mi elaboraciju.
već sam rekao i previše.
ko ne veruje, nek proveri, na svoju odgovornost.

ovo nije film to laugh WITH: ovo je 'film' to laugh AT.
ali gorak je to smeh, i nisam se mnogo ni nasmejao na ovoj projekciji. a nije baš ni publika. uglavnom su uzdisali, meškoljili se, 12ak njih je napustilo film oko polovine, zgroženo.

crippled_avenger

Posto me nesto zeza net, greskom sam ostavio post o filmu EXTREME MOVIE na ovom topiku, posto ne mogu da editujem, jel moze Boban to umesto mene da ucini...

Ghoul2

ghoul je, rekao bih, malo prestrog.
mada se u načelu slažem s njegovim sudom, ipak možda treba nešto i pohvaliti?

-ken fori je sjajan: ne zato što mu je uloga sjajna, nego jer je on svojom pojavom i glasom uspeo da većinu traljavosti i nedopečenosti koje su mu scenaristi/reditelji namestili – proda.

a što se tiče njegovog 'lika': kad otvorite knjigu SCREENWRITING FOR DUMMIES, kad otvorite poglavlje STOCK CHARACTERS, na njegovoj 1. strani naći ćete ga pod 'GRIZZLED (EX-)COP (WITH DEAD/DIVORCED WIFE, TRAUMA FROM THE PAST, PILLS ETC.) – USUALLY COMES ACROSS TROUBLE ON THE LAST DAY BEFORE PENSION'.
a kad sam već kod ove knjige, ako SCREENWRITING FOR DUMMIES otvorite samo jednu stranu dalje, naći ćete i 'lik' kristine klebe, pod rubrikom 'ROOKIE ON THE 1ST DAY OF HIS/HER WORK ASSIGNED TO AN IMPORTANT MISSION/INVESTIGATION'

-scene sa zombijima pred kraj filma nisu toliko loše kao one u prvoj polovini.

-efekti maske nisu loši, u onih par kadrova u kojima se od mrdanja i štucanja kamere uopšte mogu REGISTROVATI.
to znači da mi je baš žao lakobrije i ekipe što su toliko vremena i živaca potrošili a da to njihovo na kraju skoro da nije ni usnimljeno kako valja.
kunca sam MOŽDA video (bio je neki ćelavi zombi, ali prebrzo, prebrzo... –ako je bio još neki ćelavi, onda nema načina da se prepozna koji je koji); jora sam spazio u jednoj sekundi jer je njega čak i u masi lažnih zombija lako spaziti; jedino je zombi zelić bio opažen u možda, čak, 3 ili 4 sekunde filma (raštrkane – 1 ovde, 1 onde).
ove ostale – a gomila sagitaša te drugih znanaca našla se pod mikijevim maskama – ne opazih nikako.

-miki krstović izgleda kao neko ko bi mogao da se nosi sa ken forijima, lans henriksenima i žan-majkl vinsentima ovoga sveta.

pokušaji humora su skoro bez izuzetka – ćorci.
500ak duša u niškom domu vojske ostalo je mrtvo ladno na 'kurac' i 'pičku' – čak se čulo glasno trenje ženskih svila o muške džinseve dok su se parovi gledali u neverici.
sala je prsla u masovni smeh u samo nekoliko situacija:
-kad se emilio baca ustranu i puca dok leti: scena zalutala iz TORRENTE 4: MISSION IN SERVIA
-kad miki k. postaje zombi, transformiše se i traži od xtine da ga upuca
-kad ken priča xtini o pogibiji kenove žene – o tome kako se jednog dana - okliznula... i pala na šine...
-'die you yombie bastard!'
-'pazi se. ovaj je od onih prvozaraženih zombija. oni su zajebani.' 'aha.' CAP! gotovo.
-kad se pojavi dimbo sa pecaljkom.
:!:

a ja lično nasmejao sam se baš glasno samo jednom - kad čitaju izveštaj u kome nato snage hvale sposobnost srpske vojske.

Джон Рейнольдс

Ne razumem. Treba pohvaliti to što su glavni likovi na prve dve strane poglavlja Stock Characters knjige Screenwriting for Dummies?  :P

Na projekciji u Beogradu se malo manje smejalo, ali na sličnim mestima. Meni je Zona jednom izmamila osmeh.

Kad društvance utrči u policijsku stanicu, u poslednjem totalu pred enterijer vidi se pandurski "kec" kako stoji na trotoaru. Iz njega se izvuče zombi-saobraćajac u onom fluorescentnom prsluku i odšepesa, onako sam za sebe, za našim "junacima". To mi je baš bilo simpa.

Naravno, vođa zombija je bio urnebesan, ali je njegovo smaknuće zapravo antiklimaks.

#Τζούτσε