• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najznacajnijih 15 izdanja...

Started by Duh_koji_hoda, 14-11-2005, 05:38:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Duh_koji_hoda

Meni najznacajnijih 15 izdanja, objavljenih kod nas u periodu 2000-2005. godina >

1.   Betmen – Povratak mracnog viteza [Beli Put] ~ (spada u onaj magicni krug od tri najbolje graficke novele na svetu svih vremena, definitivno najbolja prica o Betmenu ikada napisana, isto tako sjajno nacrtana, od meni najdrazeg autora Franka Millera)

2.   Maus I & II [Samizdat B92] ~ (takodje spadu u onaj magicni krug od tri najbolje graficke novele na svetu svih vremena u kojoj je na jedan slikovit, ali izuzetno realan nacin opisano stradanje jevrejskog naroda u toku drugog svetskog rata. Autor ovoga stripa, Art Spigelman, je 1992. godine dobio Pulicerovu nagradu.)

3.   Sendmen – Preludijum i nokturno [Piratsko izdanje] & Zemlja snova [Beli put] ~ (sigurno jedna od najznacajnijih grafickih novela, koja je donela veliki preokret u americkoj strip industriji i zbog koje je DC osnovao Vertigo)

4.   Akira [Marketprint] ~ (prva manga, ako ne racunamo piratski Dominion, koga je bukvalno nemoguce nabaviti, na nasim prostorima i ujedno jedna od najznacajnijih. Izuzetno dug serijal, koji ima svoje uspone i padove, ali ne ostavlja vas ravnodusnim)

5.   Kako citati strip [Q biblioteka] ~ (ok, ovo nije strip i ja to jos nisam nabavio, ali zasigurno jedan od najboljih teoretskih pogleda na strip...)

6.   Betmen – Godina prva [Piratsko izdanje] ~ (mozda i najbolja prica o Betmenovom postanku, visoko se kotira na svim americkim listama, a Gordonov monolog na kraju stripa - "Sto se mene tice – trenutno sam u panici. Neko preti da ce otrovati Gotamski vodovod. Naziva sebe Dzokerom. Sastajem se sa jednim prijateljem, koji bi mogao da mi pomogne. Treba da stigne svaki cas." – vas, koliko god puta procitali strip, tera da se najezite... Steta sto ga nemamo u legalnom izdanju i u boji...)

7.   Bone [Bookglobe] ~ (simpaticna bajka o vecitoj borbi izmedju dobra i zla, prekrasno nacrtana, sa simpaticnim protagonistima, i naravno tu je i neka izgubljena princeza...)

8.    Betmen – Crno i bijelo [Piratsko izdanje] ~ (nesto mnogo Betmena, pomislicete, ali ovo je stvarno odlicna antologija kratkih prica, na kojoj su radili najbolji americki, pa moglo bi se reci i svetski autori)

9.   Propovednik – Misija u Teksasu [Beli Put] ~ ("serijal koji je na pocetku obecavao mnogo, a na kraju dao dosta manje" – tako bar kazu, ja nisam do sad citao Propovednika, ali ovaj prvi trejd mi je fantastican, gomila krvi i psovki i sto je najvaznije bogohuljenja, prozeto humorom, ostavlja bez daha i zelite odmah nastavak, ali na zalost moracemo da pricekamo...)

10.   Bilalovi stripovi – Partija lova [Piratsko izdanje], San monstruma [Publika] & 32. decembar [Publika] ~ (meni, zasigurno, omiljeni autor koji je potekao sa prostora bivse SFRJ, covek koji svoje stripove ne crta, vec slika, a odlican i scenarista. Nazalost nedovljno njegovih radova kod nas, valjda ce se nesto promeniti u skorije vreme)

11.   100 Metaka [Beli Put] ~ (izuzetno zanimljivo i zabavno stivo, predivno nacrtano i jos bolje ispripovedano)

12.   Dzon Konstantin – Prvobitni gresi [Beli Put] ~ (najdugovecniji Vertigov serijal, americka verzija Dilana Doga, meni izuzetno zabavan i drag, lik i karakter glavnog protagoniste. Sad se upravo na Znaku Sagite lome koplja na temu Dilan Vs. Konstantin, pa sta cekate? Prikljucite se raspravi)

13.   Batmen – Strasan Vic [Q biblioteka] ~ (damn, jos jedan Betmen, odlicna prica Alana Moora o Betmenovom i Dzokerovom odnosu + kako je Dzoker postao Dzoker, uz odlican crtez Briana Bollanda, pa da li je jos nesto potrebno...)

14.   Hellboy [System Comics] ~ (izuzetno kvalitetan, lepo isprican i lepo nacrtan strip, daj boze da pozivi)

15.   Grundge Genetika [Strip-Agent], Reptorsi [System Comics], Skorpija [Politikin Zabavnik], Dzipsi [Marketprint], Sky Doll [System Comics], Korigansi [Sistem Comics], Okruzen mrtvima/Nepobedivi [Lavirint], Usagi Yojimbo [Bookglobe], Zekanove hvale vrijedne pustolovine [More Comics] ~ (zaista nekolicina odlicnih naslova, koje svetska produkcija moze da nam ponudi u poslednjih 10ak godina)

Bas bih voleo da vidim i vase liste....

P.S. ovo stavljam na sva tri foruma na kojima sam aktivan, kako bi sto vise ljudi moglo da ucestvuje...

Alex

TOP 5 PIRATI

1. moebius - svet edene (5 delova)
2. Betmen - godina prva (F. Miller/ D. Mazzucchelli)
3. Sandman - preludijum i nokturno (N. Gaiman)
4. Partija lova - Bilal
5. Torgal 1-12 (4 toma)

TOP 5 LEGALNI

1. grafičke novele ( povratak mračnog viteza, hellblazer...) - Beli put
2. Krejzi ket - Heriman (Marketprint)
3. san monstruma/ 32. decembar - Bilal (Publika)
4. Tornjevi Boa Morija - Herman (Marketprint)
5. Batman : strašan vic - Moore/ Bolland - (Q)

TOP 5  KIOSCI

1. Stripoteka (Marketprint)
2. Ken Parker (System)
3. Hellboy (System)
4. Akira (Marketprint)
5. Dylan Dog (Vannini, Abaton, System)

MAUS je van konkurencije
Petar Pan bi bio šesti na listi legalnih
Hrvatskih izdanja slabo ima jer mi nisu previše dostupna, ali moram da pomenem Garfield zabavnik, jer sam u njemu pratio BONEa
BATMAN B&W i MANARIN Đ.Bergman su valjda iz 90 - ih
Pratta nisam još pazario, kao i neke domaće autore...
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Mnoge gorepomenute stvari su objavljene još u prošlom veku, da ne kažem milenijumu, pa ne ispunjavaju postavljene uslove.
Neke su pre skrnavljenje nego objavljivanje stripova pa ne znam kako neko ima ideju da ih licitira.
I tako...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Duh_koji_hoda

Heh, pa moras da naucis da citas tajne znakove, gledaj na to kao na podsticaj uredniku Belog Puta da se potrudi i ta izdanja izbaci u kvalitetnoj opremi i legalno...

...

Sandman, Akira, Batman Black and White,  Ultimate X-men (j*** ga, fan sam), JOJ SAMO KAD BI BILI Brief Lives i Watchmen!!!!!!!!

E, da , a da li ste culi za Barefoot Gen? To je crno belo i pomeri coveka tek tako .
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Djole

Čitao par strana Gena koje su izašle u onoj Shodtovoj Manga! Manga!

Spuki.
"THAT is why they call me The Decorator."