• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Serijske ubice u Juznoj Africi

Started by sandman, 15-11-2005, 13:10:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sandman

Ej bejbe, kad smo vec na ubijanju kao temi nisam imao predstavu do pre neki dan da Juzna Afrika ima toliko zanimljivih slucajeva: Moses Sithole, Stewart Wilken, David Selepe, Norman Afzal Simons....

Sestro, ja ne znam sta vam tamo rade ali kod vas tamo sve go ludak do ludaka, imate tih serijalaca ko pola Amerike...  :D

PTY

Mališs lajz....

Samo Sithole i Molepe mogu da se klasifikuju kao afrički serijalci; ostali su dođoši pa je  fer da ih se strpa u matične zemlje i nacije, zar ne?

Zapravo te vrsti kriminala ima vrlo malo, procentualno govoreći. (Ipak je tu reč o populaciji od preko 50 mil, ne zaboravi. A i to malo što ima je više oportunističko po svojoj prirodi.) Ne, sub-sahara uglavnom odskače po drugoj vrsti kriminala; hejstovi i blu-kolar kriminal. (ej, ne znam adekvatan prevod. A i oftopik je, ionako.)

Boban

Pa Juzna Afrika uopste nije toliko off-topic koliko nekima izgleda.
Tolkin je tamo rodjen, zar ne?
Da li je neko istrazio kakav je uticaj to imalo na njegovu najraniju mladost?

Sem toga, ljudi uglavnom ne znaju da je Juzna Afrika jedna od dve zemlje na svetu u kojoj zive pingvini. Neko ce reci da i to nema veze, ali ima, mozda cete imati to pitanje na kvizu nekada, pa se setite da sam vas ja prosvetlio.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sandman

Prvo, nemam nikave grize savesti sto ovde oftopikujem. Zapravo, uzivacu u tome. Rasprava o Tolkinu odavno je presla sve granice besmisla i nerazumevanja sagovornika, treba joj nekako stati na put a serijske ubice u Juznoj Africi su dovoljno dobra tema.

Sestro, Sithol je i najzesci, preko 38 zrtava. Ne znam sta je tebi malo i po kom kiriterijumu, verovatno se na nekom putu na srednjem zapadu tokom jedne godine sakupi vise lesina ali ovo je ipak posebno surova vrsta istrebljivanja i ne moze se porediti sa konvencionalnim.

Evo kompletne liste. Ne znam za nacionalnost ali meni imena kao Mhlengwa ili Xitavhudzi zvuce jako africki. Sve u svemu preko 133 zrtava. To znaci na godisnjem nivou 2 ili 3. Da li se vec osecas manje bezbedno? Trebala bi...

Moses Sithole   South Africa   38+
Norman Afzal Simons   South Africa   22
Christopher Mhlengwa Zikode   Donnybrook, South Africa   18
Elias Xitavhudzi   Atteridgeville, South Africa   16
Elifasi Msomi   South Africa   15
Johannes Mashiane   Atteridgeville, South Africa   13
Sylvester Mofokeng   South Africa   12
Maoupa Cedric Maake   South Africa   10+
Stewart Wilken  Port Elizabeth, South Africa 10
Gert van Rooyen   Pretoria, South Africa   7+
Samuel Bongani Mfeka   South Africa   6+
David Selepe   South Africa   6
Marthinus Jacobus Stapelberg   South Africa   5
Nicholas Lungisa Ncama   South Africa   5
Samuel Coetzee & John Frank Brown   South Africa   5

Ghoul

Libe, ne vidim zašto se 'dođoši' ne bi računali među domaće lujke, ako su podilkanili zahvaljujući domaćim uslovima. Pa čak i ako nisu.

Recimo, imaš onog hrvata, Ivana Milata, koji je ubijao autostopere u nekoj australijskoj nedođiji, sad je ovekovečen u mega-hitu WOLF CREEK, australijanci lepo mlate pare na konto njegove slave.

Sutra kad ti tamo odlepiš i počneš da kolješ (ako već nisi), Južna Afrika je ta koja će da inkasira na tome.

Recimo, južnoafričko remek delo modernog horora, DUST DEVIL, baziran je donekle na autentičnom slučaju.
Ti možeš da završiš u nastavku DUST SHE-DEVIL ON WHEELS ili tako nešto...
https://ljudska_splacina.com/

sandman

Postoji jos jedan jak argument, sem Ghoulovog o zaradi od filmova i knjiga: zrtve su drzavljani Juzne Afrike, znaci, TO SU ZLOCINI PROTIV TE DRZAVE

Inace, podatke sam skinuo sa spiska od 232 javno poznate uhvacene/neuhvacene serijske ubice sve od Dzeka Trboseka naovamo.

U Juznoj Africi ih je 15. Matematika je jasna: 232/15 = 15.5

Koliko drzava imamo na planeti, sem Juzne Afrike? 14.5? I don't think so... pre ce biti da ih je trenutno 193 ili tako nesto. To znaci 232/193 = 1.2

Znaci, 1.2 dve serijske ubice po drzavi, u proseku. Da li je Juzna Afrika toliko velika zemlja da taj broj skocio na 15? Ne, vrlo je prosecna i po teritoriji i po broju stanovnika.

Juzna Afrika je statisticki posmatrano zemlja serijskih ubica. Face it baby...

mac

Koje ubice predstavljaju Luksemburg i San Marino u ovim igrama bez granica? Mislim, te dve države zajedno imaju 2,4 ubica...

sandman

Razumljivo je da za male drzave broj serijskih ubica bude manji od prosecnog a za velike srazmeno veci.

0 naspram 1.2 za San Marino je mnogo manje odstupanje od proseka nego 15 naspram 1.2 za Juznu Afriku koja je, kako napisah vec gore, sasvim prosecna zemlja i po teritoriji i broju stanovnika

mac

Možda bi preciznije bilo da se gleda odnos broja stanovnika. Svet ima 6.446 milijardi stanovnika, JAR ima 44 miliona, odnos je 1:146. To znači da Južnoafrikancima sleduje 232/146=1.59 ubica... Ma ti Južnoafrikanci nisu normalni! Ili to, ili imaju mnogo dobru policiju...

sandman

Tacno tako. A mogli smo da racunamo i po teritoriji Zemlje u odnosu na teritoriju Juzne Afrike ili po tome koliko su serijske ubice ljudi pobile u Juznoj Africi i na svim ostalim mestima zajedno, verujem da ce biti potpuno isti rezultat.

Koju god aproksimaciju odaberemo i koliko god da smo tolerantni prema drugim faktorima koji uticu nesto na tom delicu planete jeb@no nije u redu...

Boban

Možete ovde da nastavite, ako vam nije grtko.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Boban"
Sem toga, ljudi uglavnom ne znaju da je Juzna Afrika jedna od dve zemlje na svetu u kojoj zive pingvini. Neko ce reci da i to nema veze, ali ima, mozda cete imati to pitanje na kvizu nekada, pa se setite da sam vas ja prosvetlio.

Grešiš, Bobane, broj zemalja u kojima žive pingvini je poprilično veći od dva. Ljudi će zbog tebe da izgube na Milijunašu.

A što se tiče serijalaca: Južna Afrika je, čini mi se, inače poznata kao zemlja s poprilično ubojstava, čak i u afričkim pojmovima (naravno, osim tamo gdje se vode građanski ratovi).
A. Žiljak

PTY

Ajao...

Jeste, u redu, okej, tačno je.

Mislim!

Ali opet ne kapiram kakve sve to veze ima sa cenom pasulja, sande? Šta to dokazuje?
Sem toga, sve statističke podatke pre 1994 treba naprosto zanemariti jerbo su proizvoljni.
U RSA ima par miliona ljudi koji prosto kliznu kroz statističke rupe; da samo čuješ koliko procenat ruralnog stanovništva nije zaveden u matične knjige, pao bi na dupe.

Također, do pre '94 policija ne bi ni prstom mrdnula za tamo nekog serijskog ubicu koji koka crnce; ako išta, dali bi mu orden da su slučajno nabasali na njega.

Plus, ta statistika ne uzima u obzir niti sastav stanovništva niti socijalne uslove; ako misliš da je procentualna stopa kriminala u švedskoj relevantna procentualnoj stopi u RSA, to ti je kao da upoređuješ babe i žabe.

I tako. Ima tu tušta i tma pod/pred uslova i tako to...

Boban

Quote from: "Aleksandar Žiljak"Grešiš, Bobane, broj zemalja u kojima žive pingvini je poprilično veći od dva. Ljudi će zbog tebe da izgube na Milijunašu.

Ma znam da je tamo svaka stena u vodi zasebna država, ali mi lepše zvuči da računam samo prave države.

Ghoul

Quote from: "Aleksandar Žiljak"Grešiš, Bobane, broj zemalja u kojima žive pingvini je poprilično veći od dva. Ljudi će zbog tebe da izgube na Milijunašu.

Ma znam da je tamo svaka stena u vodi zasebna država, ali mi lepše zvuči da računam samo prave države.

siguran sam da bi ovakvo 'objašnjenje' :P  :roll:  :x  smesta ubedilo tvorce MILIONERA!

dakle, za 'pomoć prijatelja' - obavezno zovite bobana!
gde ćete većeg... prijatelja?!  :roll:

sandman

Ma nije ni Boban uvek toliko los... samo ponekad. I to uvek kad u situaciji figurira onaj njegov prisljemak od Paramecijuma, bilo u formi pisanja pod duplim nickom ili na avataru.

PTY

Quote from: "sandman"Ma nije ni Boban uvek toliko los... samo ponekad. I to uvek kad u situaciji figurira onaj njegov prisljemak od Paramecijuma, bilo u formi pisanja pod duplim nickom ili na avataru.

Čovek ima krizu identiteta... imaj malo razumevanja.  :twisted:

Ghoul

Quote from: "libeat"
Quote from: "sandman"Ma nije ni Boban uvek toliko los... samo ponekad. I to uvek kad u situaciji figurira onaj njegov prisljemak od Paramecijuma, bilo u formi pisanja pod duplim nickom ili na avataru.

Čovek ima krizu identiteta... imaj malo razumevanja.  :twisted:

heh, ne kaže džaba stih iz narodne pesme:

you ain't been fucked until you've been ghoul-fucked-
you ain't been nailed until you've been libeat-nailed!

Aleksandar Žiljak

Pa da, cijela Južna Amerika do Perua sa zapadne i Patagonija s istočne strane se mogu promatrati i kao stena u vodi. Kao i Australija i Novi Zeland i Južna Afrika i Namibija. Sve je relativno. :)
A. Žiljak