• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kojim redom idu Asimovljeve Zaduzbine? A Polove Kapije?

Started by ..., 16-11-2005, 16:58:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

...

Ako nekog ne mrzi da kuca, voleo bih da imam listu ovih SF 'saga' .

HVALA!
PS
Recenzija je dobrodosla, takodje.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Berserker

Za Pola:

Kapija
S one strane plavog obzorja dogadjaja
Susret sa hicijima
Anali hicija
Kapijsko putovanje-zbirka prica vezanih za Kapiju, ali nezavisna od romana

Naslovi su po izdanju Polarisa, u Kentauru su izasle  prve tri iz serijala.

Berserker

Ah, recenzija Kapije:
Prvi deo je malo remek-delo. Sve na mestu, odlicna prica, malo vise davljenja sa psihoanalizom ali sve u svemu-fantasticna knjiga. Posle toga, svaki sledeci deo je malo slabiji, ali taman toliko dobar da vuce citaoca i drzi mu paznju. Zbirka prica je po meni odlicna, jedna novela i vise kratkih prica koje se lepo uklapaju u univerzum Kapije. Sve u svemu, dobar serijal, mada je prva knjiga ubedljivo najbolja...

...

Hej, hvala puno, prvi deo sam jedini i procitao i ta kvazipsihoanaliza mi je bila bez veze...sve ostalo je ok, mada je gorko ko cemer na momente.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Izitpajn

Po radnji idu:

Preludij za Zadužbinu
Zadužbina
Zadužbina i Carstvo
Druga Zadužbina
...e sad tu ide jedna ili dvije za koje sam zaboravio kako se zovu, pradavno sam čitao...
Zadužbina i Zemlja

A napisane su više-manje istim redom, samo što je "Preludij..." napisan zadnji.

lightmath

Ovo je hronološka lista Asimovljevih romana iz povezanih serijala o robotima, carstvu i zadužbini. U zagradi je godina izdanja.

Roboti:
1. Čelične pećine (1954)
2. Golo Sunce (1957)
3. Roboti Zore (1983)
4. Roboti i Carstvo (1985)

Carstvo:
5. Zvezde, prah nebeski (1951)
6. Svemirske struje (1952)
7. Šljunak na nebu (1950)

Zadužbina:
8. U susret Zadužbini (1993)
9. Preludijum za Zadzžbinu (1988)
10. Zadužbina (1951)
11. Zadužbina i Carstvo (1952)
12. Druga Zadužbina (1953)
13. Na rubu Zadužbine (1982)
14. Zadužbina i Zemlja (1986)

Osim ovih knjiga još nekoliko su napisali drugi autori.

Boban

Quote from: "..."... ta kvazipsihoanaliza mi je bila bez veze...

Kapija 1 je sjajna knjiga kada delove sa psihoanalizom potpuno eliminišete. Apsolutno se ništa ne gubi, Pol je to ubacio jer je u vreme pisanja knjige psihoanaliza bila na vrhuncu u Americi i hteo je da prigrabi i tu publiku za sebe, a smisao da ima dodatno objašnjenje za ponašanje junaka je zaista samo za one mentalno zaostale, sve ostalo se na savršen način vidi iz same priče. Čak sam potpuno siguran da je prvobitno sve i bilo napisano bez tih umetaka koji su srećom jasno uokvireni pa se mogu lagodno eskivirati.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Tja... Meni su ti psihoanaliticki delovi bili okej. Dobro, bio sam mlad kada sam prvi put citao Kapiju, ali i kasnije mi je to bilo okej jer, bez obzira sto knjiga govori o buducnosti, vrlo je lako staviti je u (pop)kulturni milje vremena u kome je nastajala pa se tu psihoanaliticke avanture dobro uklapaju (i Hickok je, na kraju krajeva rabio ovu tematiku u svojim filmovima onog vremena sto meni danas svakako deluje simpaticno). Sta ja znam, kao sto mi Silverbergovi romani koje je ZS objavio (UI i KL) sjajno pogadjaju duh vremena u kome su nastali (nevezano ua svoju 'naucnofantasticnu' tematiku), tako isto i kapija, a tu psihoanaliza savrseno lezi...

Moram da priznam da su mi kasnije knjige zaista sve slabije i slabije do momenta kada postaju potpuno nebitne i citaju se samo zato jer su zanatski dobro napisane. Puno ideja i lepog jezika ali prva knjiga ipak ima komadic samog Pola u sebi, ostale imaju samo komadice njegovih razmisljanja...

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

angel011

Meni su bili zanimljivi kad sam ih čitala, krajem osnovne i početkom srednje škole.
We're all mad here.

Truba

:roll:  opet sam zaboravio koliko su napredni sagitaši  8)  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "Truba":roll:  opet sam zaboravio koliko su napredni sagitaši  8)  8)

komi, NIKADA ne smeš da zaboraviš koliko su napredni sagitaši!
https://ljudska_splacina.com/