• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kuca straha - mali vodic za horor

Started by Nyarlathotep, 21-12-2005, 10:51:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Video sam na forumu da je ABN najavio promociju ove knjige i odlucio se da malo pljunem po njoj. Procitao sam je pre nekih mesec dana, cuj, procitao - bolje reci prelistao sranje u prevozu, daveci se od smeha.
I ranije smo ruglu izlozili "Malu antologiju horora" od iste autorke, ovo je vec druga prica - ovo postaje ozbiljno.

Knjigu mozemo posmatrati na dva nacina:
I - Knjiga za decu do 9 godina, decu koja vole da ostaju do kasno i krisom gledaju horore. Za njih je knjiga odlicna i sam bih joj se obradovao da sam na nju naleteo pre nekih 15-16 godina. Kad bi autorka i ljudi iz izdavastva oko nje knjigu ovako promovisali i prikazali sirem auditorijumu, sve bi bilo savrseno i ja bih napisao najpozitivnije kritike. Medjutim, autorka, pretenduje na to da je ova enciklopedija zbiljno knjizevno-naucnoo delo, "kako za zabavu, tako i za edukaciju". Tu vec dolazi do velikih problema.
II - Smislena enciklopedija horor fillma i knjizevnosti. Jezik, nacin na iznesene cinjenice (i to kakve) i opsti ton ove knjige se ne mogu smatrati relevantnim po bilo kom pitanju. Autorka je u knjizi ovlaz pokrila satro  motive horor filma i knjizevnosti, uspostavivsi nove teoretske nazive (duboki horor :( ) i dubokoumne analize. Tipa (parafraziram) "Vampiri se ne mogu kvarcovati, ali to ih ne cini manje privlacnim zavodnicima", "bracna ljubav uvek pobedjuje zlo u horor filmovima, ona je najveci neprijatelj demonima...", ili o horor heroinama "svuda postoji dobra seksi riba koja je total evil i cedna, pogrbljena, debela, dobra konzervativka koja je otelotvorenje sila svetlosti (mozda se negde sama identifikuje)". Nije to nista.... biseri su svuda, na svakoj strani...

Kazem, ovo parafraziram, ali knjigu sam uzeo iz knjizare (gde su se sve kolege, koje btw nemaju zive veze sa hororom, danima smejale) i par dana sam s njom besno nasmejavao vise ljudi  uglavnom neupucenih u horor. Bizarno je to sto se na momente autorka trudi da da neku saljivu knjizevno-teoretsku analizu, ili filmsku kritiku. Uz svu njenu dobru volju, ocigledno da za to nije sposobna. Za "saljivu" mozda, ali knjizevnu ili filmsku kritiku - tesko.
Super su i momenti kad hoce da se istakne i erudicjom te se dovati spominjanja Frejzera i ostalih skolaraca koje je procitala, i usred kretenske zajebancije (koja je pisana kao da hoce da zabavi svoju petogodisnju celjad) pocne svojski da analizira.

Neki dugi put detaljnije o ovome, kad mi neki biser padne na pamet.
Poruka ovog posta - ne kupjte ovo sranje od 500-600 dindzi.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Jake Chambers

Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

prelistao sam milku na sajmu knjiga: ne pada mi na um sada nijedna nebuloza, ali znam da sam slučajnim uzorkom naleteo na nekoliko - ukratko, jasno je da ta osoba ima vrlo površno poznavanje žanra, iznosi brojne proizvoljne ocene i sudove, a sve to nekim pijačnim, uličnim jezikom, neozbiljno, kao 'hej, ovo je horor, to i ne treba ozbiljno da se shvata'.
da se razumemo - nemam ništa protiv horora + zezanja - za te svrhe videti Skrobonjin BLEFERSKI VODIČ: HOROR - gde su veliko znanje i dobar smisao za humor skoro savršeno spojeni.
ali milkina knjiga je pisanije jednog BLEFERA koji se izdaje za POZNAVAOCA - ne nasedajte!

pored toga, još se nakanjujem da pišem izdavačima, i milki, zbog toga što su mi bespravno, bez pitanja ili naknade, objavili 2 prevoda u onoj bezveznoj antologiji odlomaka iz romana.

milkina knjiga je opasna ne samo zato što je slaba po sebi, nego još više zato što daje priliku jednom BLEFERU da prodaje muda za bubrege čitaocima i kritičarima kao 'the real thing'. pao mi je šaka, npr, VRLO POZITIVAN text povodom te knjige, u KNJIŽEVNOM LISTU. potpisao nikola šuica (ime je vaguely familiar, ali ne sećam se odakle). namerno kažem text a ne kritika, jer je postojanje te knjige poslužilo autoru za neka lična palamuđenja o tome šta horor jeste, bez mnogo osvrta na konkretnu knjigu, ali implikacija je - da se radi o odličnoj i poželjnoj knjizi.

povoljnim sudovima o ovakvim nebulozama mora se stati na put - čak i onda kada su, možda, dobronamerni, i (ne)utemeljeni na nepoznavanju materije.

ukratko: MILKA, THIS MEANS WAR!
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

tragajući za adresom ove milke, nađoh na netu još 1 primer POZITIVNE kritike njenih budalaština, koji očito potiče iz pera neupućene osobe, dodatno retardirane hroničnom nesposobnošću srpskih kritičara da popu kažu da je pop, i napišu negativni prikaz nečega.

navodim ovo kao školski primer pristupa koji nanosi mnogo zla ozbiljnom pristupu žanru - ovde, hororu, mada je isto tako i kada se govori o sf-u:

Ako ovu neznatnu falinku ostavimo po strani, ,,Strah" predstavlja izvanredan uvod, gotovo ,,horor za početnike", a takođe i zanimljiv presek sada već klasičnih dela horora, na kojima se može pratiti stilski razvoj, kao i smena tematskih opsesija ovog žanra (pripovedne instance i 'aspekti' veoma se teško menjaju kada je u pitanju horor).

...
bla bla
...
a na krahu ove nit smrdi nit miriše kritike, kaže:

,,Strah" je, dakle, odlična stvarza upoznavanje s hororom, ali i knjiga unutar koje su, za sladokusce i poznavaoce, već notorne stvari. Pošto ne puca na visoko i toga je svesna, ,,Strah – Mala antologija horora" je, kao projekat bez velikih pretenzija, sasvim uputna knjiga.

sve to napisao Ivan Velisavljević na popularnom, ali površnom yellow cab-u.

http://www.yellowcab.co.yu/stampano/45/12.jsp

mrzi me čak i da počinjem s analizom svega što ne valja u ovom rivjuu, i u njegovim implikacijama - lakše bi mi bilo da je prosto kazao da je horor gomila nepismenih budalaština nevrednih truda, nego što je ovako nahvalio bezvrednu knjigu...

ajd što je bezvredna - nego je prominentna, ima je svuda, svi pišu prikaze, ima je u svim knjižarama, nabija se na nos svima... a isti oni koji je prikazuju verovatno i ne znaju da postoji Skrobonjin GOSPODARI TAME kao daleko bolji (mada i on daleko od odličnog) uvod u horor prozu- samo zato što je ovaj izašao u privatnom izdanju, i što se autor nije umuvao u neku veliku kuću da to promoviše...

šta se može protiv ovoga?

prosto: da nas nekolicina koji hororu ozbiljno pristupamo RADIMO još više, i da besramno guramo svoje prikaze, eseje, studije, članke, magistarske, doktorske i dr. radove - i da nekako probamo da izguramo, ili bar malo nadglasamo laike, amatere, polupismene i neinformisane, blefere i zajebante.

npr: ja već imam zbirku ozbiljnih eseja o hororu (radni naslov - STUDIJA STRAVE), spremnu za knjigu, samo još treba da je uvalim nekom ozbiljnom i jakom izdavaču koji će hteti da je progura...

ostali?

milku i milkino jato možemo da pridavimo samo svojim, još boljim delima!

Nyarlathotep

Brate, u pravu si.
Pijacnim jezikom bleferski napisana zajebancija. 99% izvora kupi sa neta, a ton "gotivne keve" je jedini kriticki pristup materiji.

Nemam ni ja nista protiv horora + zezancije i svojevremeno sam dosta uzivao+saznao listajuci Bleferski vodic za horor, koji pored svog zajebantskog tona ima i zanimljivih informacija za svakog pocetnika u zanru.

Jos gori su mi polupismeni idioti koji pozitivno prikazuju knjigu i time opravdavaju sve u njoj i oko nje.  A na promociji, koliko sam skapirao, bice i nekih knjizevnih i filmskih kriticara :( . Ja ne znam ko normalan i obrazovan (upoznat sa zanrom ili ne) moze da nasedne na ove splacine?

Gledaj ti da izdas tu zbirku tekstova - ali kome ces to uvaliti? U ovoj zemlji 100 puta je lakse objaviti i promovisati sranje poput Milkinog, od tvojih strucnih kritickih tekstova. Inace, ja sam mislio da se to razresilo - u vezi tvojih prevoda. Cimaj izdavaca, tuzi govna, uzmi im pare. Ako nisu tebi platili prevod, glavu dajem da ni Popi nisu platili "Pelin", a znas i sam koliko je ona alergicna na kradju autorskih prava. Mozda bi mogli da je malo informisemo i napujdamo na bagru.

Nimrodel

A ko je ta gospođa Milka Knežević-Ivašković? Znate li nešto više o njoj?
But then the barking of dogs fills the air and the host of wild souls sweeps down, fire flashing from the eyes of the black hounds and the hooves of the black horses

Ghoul

Quote from: "Nimrodel"A ko je ta gospođa Milka Knežević-Ivašković? Znate li nešto više o njoj?

više o milki, uključujući i njenu lascivnu fotku :!: , ovde:
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=2292

Milosh

I šta vidim danas u Beopolisu? Na polici stoji "Kuća straha", a odmah pored nje, priljubljen uz nju, šta mislite čiji roman...

Ghoule, Milka ti je sudbina!  :!:  :twisted:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"I šta vidim danas u Beopolisu? Na polici stoji "Kuća straha", a odmah pored nje, priljubljen uz nju, šta mislite čiji roman...

Ghoule, Milka ti je sudbina!  :!:  :twisted:

ma ko zna, možda uopšte nije loša žena kad se bolje upozna.
a i voli da dudla.

nyarla, jesi li joj ušao u trag (mislim, našao adresu)?

Nimrodel

Iju, Gule, sram te bilo! Ja sam frapirana :lol: . Zamisli da ti se cica koju vodiš na klaker zove Milka... loše, Gulino, loše... za tebe su neke Mie, Tie, Ene, Ele, a ne Milka, bajo :lol: .
But then the barking of dogs fills the air and the host of wild souls sweeps down, fire flashing from the eyes of the black hounds and the hooves of the black horses

Nyarlathotep

Quotenyarla, jesi li joj ušao u trag (mislim, našao adresu)?
Brateee.... nista.
Svuda je zavedena samo jedna Itaka i to nije ova koju juris. Mi kao saradjujemo sa njima, ali oni ne distribuiraju sami svoje knjige (stekuju se cave), vec za njih to radi Bookbridge. Videcu da tokom ove nedelje cimnem Bookbridge i od njih uzmem telefon ove Itake ili neki drugi kontakt - kao treba mi za neke dodatne informacije u vezi njihovih naslova.

Bab Jaga

Quote from: "Nyarlathotep"
U ovoj zemlji 100 puta je lakse objaviti i promovisati sranje poput Milkinog, od tvojih strucnih kritickih tekstova.

Sorry na OT-u, ali gdje mogu pronaći te Ghoulove tekstove?
Ghoul fhtagn!

Ghoul

KNJIŽEVNI ESEJI:
1.   'Nekrofilija – nekad i sad', Znak sagite, br. 5, Beograd, 1995. str: 749-761
2.   'H.F. Lavkraft – skica za portret', u: Znak sagite, br. 5, Beograd, 1995. str. 762-764.
3.   'Horor – imenovanje neiskazivog', u: Ulaznica br.198, Zrenjanin, 2005. str. 68-86
4.    'Body Politics and Aesthetics of Fear', zbornik konferencije na temu 'Politics and/in Aesthetics' (Solun, 2006)
5.   'Nastanak gotika kao žanra' u: Plima plus, Cetinje, br. 48, zima 2004. str. 137-174.
6.   'Izvan ovog univerzuma' (pogovor) u: H.F. Lavkraft, Nekronomikon, Paramecijum, Beograd, 2006.

filmski te, pretpostavljam, ne zanimaju?

Bab Jaga

Mene zanima sve što ima veze s HPL-om. Samo mi još uputi gdje i kako sve to mogu naručiti.
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Ghoul",,Strah" je, dakle, odlična stvarza upoznavanje s hororom, ali i knjiga unutar koje su, za sladokusce i poznavaoce, već notorne stvari. Pošto ne puca na visoko i toga je svesna, ,,Strah – Mala antologija horora" je, kao projekat bez velikih pretenzija, sasvim uputna knjiga.

sve to napisao Ivan Velisavljević na popularnom, ali površnom yellow cab-u.

http://www.yellowcab.co.yu/stampano/45/12.jsp

mrzi me čak i da počinjem s analizom svega što ne valja u ovom rivjuu, i u njegovim implikacijama - lakše bi mi bilo da je prosto kazao da je horor gomila nepismenih budalaština nevrednih truda, nego što je ovako nahvalio bezvrednu knjigu...

samo da vi kažem da sam ušo u trag ovome nesrećnom ivanu, i sve je priznao!  :evil:

Mica Milovanovic

Koju si tehniku primenio, ako nije tajna?
Mica

Ghoul

Quote from: "Mica Milovanovic"Koju si tehniku primenio, ako nije tajna?

najsuptilniju!
naterao sam ga sam da se javi, sam da prizna, i sam da se kazni!  :wink:

Mica Milovanovic

Nije loše, mada sam primetio da ljudi kod samokažnjavanja imaju tendenciju da primenjuju metode blaže od potrebnih...
Mica

Ghoul

Quote from: "Mica Milovanovic"Nije loše, mada sam primetio da ljudi kod samokažnjavanja imaju tendenciju da primenjuju metode blaže od potrebnih...

itekako se slažem, dragi kolega: vidi se da iz vaših reči govori mudrost koju jedino iskustvo sedih vlasi može da podari.
ipak, u ovom konkretnom slučaju, ispostavilo se da postoje i određene olakšavajuće okolnosti koje sam, meka srca kako me dobri bog dao, ipak uzeo u obzir, tako da sam propisao najlakšu moguću kaznenu meru.

Nyarlathotep

Jesi mu bar uzeo pare za prevod dobrano zapretio? Bolje ti nego Poppy, njene tehnike su daleko extremnije.  :twisted:

Ljuba

Pala mi je saka `Kuca straha`. Jel` to ona ozbiljno? Mislim, imacu nocne more mesecima, moracu i kod prihijatra da idem... Nesto tako ZASTRASUJUCE nikada jos nisam procitala. Mada, nisam je zavrsila i nisam sigurna ni da hocu.
Jadan veliki zli vuk, ispade pedofil. A samo je `teo malo da svari baku pre nego sto pojede Crvenkapu.
I ostali pokusaji duhovitosti, da ih sada ne navodim.
Jos malo i pocela bih da cupam glavu sa kose.
Takodje, ovdasnji postovi su lepse napisani i imaju bolje konstruisane recenice od onih koje su u knjizi. Koja je jos i hvaljena, koliko sam ovde cula.
Svaka cast gospodji na enciklopedijskom navodjenju naslova i brojki, ali ostalo...

Ghoul

voleo bih da knjiga padne u nezne shake otaku, pa da nam ona izruci mini rivju...  :idea: