• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

divlji zapad-što poslije?

Started by sigismundus, 01-01-2006, 04:00:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

pa zna se

poslije idu bela i bronko
i džudas

ovo je onako poluoficielno
samo, da se nabave još neki originali
i da ne ponestane dobre volje
onaj, koji sniva tudje snove

prozirna senka

Quote from: "sigismundus"pa zna se

i džudas

Cek, zar divlji zapad nije pirat?
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

sigismundus

ne vidim u cemu je problem.
pa i pirati mogu imati planove, zar ne?

Alex

Quote from: "sigismundus"pa zna se

i džudas

I pored najbolje volje poštovani, ništa te nisam razumeo?! :?:
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

sigismundus

divlji zapad se približiva kraju. i izdavač planira druge projekte. to je sve što je. bio pirat ili ne pirat, ništa ne utiče na tu informaciju.

prozirna senka

Quote from: "sigismundus"ne vidim u cemu je problem.
Mogu.
A mogu i legalno, zar ne?
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

DušMan

Meni samo nije jasno na koju foru sa ta dosadna izdanja isplacuju? Ko to kupuje i, jos gore, ko to cita?
Shvatam da postoje kolekcionari koji kupuju sve sto izlazi, al' takvih ljudi nema mnogo. Ili ima?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Boban

Uradiš 500 komada za 300 evra, prodaš ih za 500 i tako jednom mesečno, eto ti prihoda koji je sasvim u srpskom proseku.
A plus ti je lepo što ostaje nešto opipljivo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sigismundus

No, Boban je fino postavio ekonomiku takvog izdavaštva. Mogu da kažem, da takav izdavač smatra, i to uglavnom opravdano, da sada objavljuje tekstove u cjelini, a ne osakačeno, kao što je to radio Novi Sad. I sigurno je zadovoljan, mada mu je kvalitet izdavanja relativno slab. Trebam primjetiti, da mi je izdavač divljeg zapada napomenuo baš to, da je Džudas bio kračen, a Bela i Bronko ne u cjelini izdati. Uzgred, taisti izdavač, sa kom sam se sreo u Beogradu posle dvadesetak godina, izdao je i dva Zagora. Malo veči format, one početne epizode.
Treba znati, da če izdavači, pirati ili ne pirati, još dugo iskorištavati potencijal zlatne serije i lunovog magnus stripa. Pa vidite Ludensa, kako je krenuo sa Blekom i Markom. Uskoro če se negde pojaviti Tim i Dasti(koji su uzgred rečeno dosta kvalitetni stripovi), pa i Kit Teler i Kapetan Miki. Pa još če se nači materijala u tim više od dve hiljade žutih sveski. Nedavno je recimo krenuo Teks, sa izdavačem u Rijeci, od stotog broja dalje. Opet se puni jedna rupa i zna se ko če kupovat. Svi oni, koji su to več čitali. Tog junaka, naime. Uzgred, i to su dobre epizode. Tako da vjerujem, da če još mnogo ko zaraditi nešto od toga. Kao bosanski i srbski pirati, kako čujemo, koji su počeli izdavati Dylana Doga, specijale i maxije. Ipak je i to samo jedna varijanta više iskorištvanja več postoječe strip publike.
Ej, nije to Beli put, koji je u Srbiju doveo nov koncept, nove stripove i formira novu publiku. Za što mu ide svako priznanje.
Što se mene tiče, ne bunim se. Pa znate me, ja kupujem sve. A takodje nisam policajac, da bi se svadjao sa piratima ili povlačio pitanje prava toga, što rade. To je posao drugih. Bar tako ja to mislim.
I tako, ja samo prosledjujem informaciju. O namjeri. Jer ko zna šta če se još desiti.

DušMan

Quote from: "Boban"Uradiš 500 komada za 300 evra, prodaš ih za 500 i tako jednom mesečno, eto ti prihoda koji je sasvim u srpskom proseku.
A plus ti je lepo što ostaje nešto opipljivo.
Zar se moze prodati 500 komada stripa (i to jos o Divljem zapadu) svakog meseca?
Gde su tih 500 ljudi? Ko su oni?
500 komada je ovde tiraz prosecnog albuma koji se prodaje jos godinama kasnije.

Boban

Dušmanine, ja mislim da ti živiš potpuno izmešten od stvarnosti.
Nisi valjda naseo na tu priču o 500 komada bilo čega što se prodaje godinama?
Osim domaćih stvari, ali to je nešto sasvim različito.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

markos

Quote from: "prozirna senka"
Quote from: "sigismundus"ne vidim u cemu je problem.
Mogu.
A mogu i legalno, zar ne?
Ma da, tko je lud i zdavati stripove legalno. A zatim "to ionako nitko ne bi objavio".  :x  :x

Ali dobro, Divlji zapad pirati, ok, cak to donekle mogu i progutati, bez obzira na ocajan kvalitet skena i prijevoda i na docrtavane stranice (!?), ali mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa piratskim izdavastvom (pogotovo piratluk stripova za koje postoje legalni izdavaci, npr. Dylan i Zagor). To je imalo smisla u Srbiji devedesetih, ali danas vise ne. Nije nikakav problem dobiti prava za judasa i bellu i bronko i siguran sam da kostaju neki sitnis...

DušMan

Quote from: "Boban"Dušmanine, ja mislim da ti živiš potpuno izmešten od stvarnosti.
Nisi valjda naseo na tu priču o 500 komada bilo čega što se prodaje godinama?
Osim domaćih stvari, ali to je nešto sasvim različito.
Izgleda da je tako. Ja sam naivan i verujem izdavacima, a ne u duple tiraze.
Kome ces verovati, ako ne izdavacu?

Rommel

Quote from: "DušMan"Meni samo nije jasno na koju foru sa ta dosadna izdanja isplacuju? Ko to kupuje i, jos gore, ko to cita?
Shvatam da postoje kolekcionari koji kupuju sve sto izlazi, al' takvih ljudi nema mnogo. Ili ima?
divlji zapad dosadan?????
veća je sramota što se smeće od zagora prodaje toliko koliko se prodaje....
priče sa d.z. imaju realnu povjesnu osnovu...zagor je wannabe tarzan....

marlowe

Quote from: "Rommel"...zagor je wannabe tarzan....

true, true.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

DušMan

Quote from: "Rommel"divlji zapad dosadan?????
Ok, da ti verujem na rec da su epizode zasnovane na istorijskim cinjenicama, ali je "Divlji zapad" i dalje dosadan.
I Zagor je, takodje, dosadan.

Rommel

tebi mozda i jeste ali ja vjerujem da se moze naci i vise od 500 ljudi koji uzivaju u psdz.....tu i wanabe povjesnicari poput mene :wink:

Bel-MarduKKK

Quote from: "DušMan"
Quote from: "Rommel"divlji zapad dosadan?????
Ok, da ti verujem na rec da su epizode zasnovane na istorijskim cinjenicama, ali je "Divlji zapad" i dalje dosadan.
I Zagor je, takodje, dosadan.

PSZD su pokusaj da se napravi jedan koherentna prica o Divljem zapadu, a da ipak postoji neki glavni junak koji ih spaja (u stvari porodica glavnih junaka). I nisu uopste lose posto su zaista zaasnovane na istorijskim dogadjajima. Naravno, povremeno promenjenih.

Ja volim da citam i Zagora, ali prednost PSDZ je sto nema negativce koji se pojavljuju na svakih brojeva i koji uvek uspevaju da uskrsnu iz mrtvih. Vreme tece, dok Zagor nikad ne stari (da ne spominjemo sto koristi vincesterke koje nisu postojale u to doba). Zagor je kombinacija Tarzana, Robin Huda i Fantoma. Sa najnesposobnijim pomocnikom na svetu.
neki ljudi nikad ne polude.
kakve zaista uzasne zivote
oni vode.

Death Wish

[quote="Bel-MarduKKK] Zagor je kombinacija Tarzana, Robin Huda i Fantoma. Sa najnesposobnijim pomocnikom na svetu.[/quote]

najnesposobnijim, najruznijim, najglupljim i sto je najvaznije to je najdosadniji wannabe zabavan lik ikad osmisljen.
Pol Kerzi ne oprasta!

Alex

Pa vi mrzite Meksikance :?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Bel-MarduKKK

Ma, ne mrzim Meksove, ali Ciko je stvarno nesposoban. Mozda je bio koristan u dve do tri situacije. Uglavnom kuka, place, predaje se, izdaje Zagora (primer je kada prodaje njegovu krv vampiru), sve bi uradio za novac i hranu... Cak i sam Zagor ga cesto bije zbog svega toga.
U pocetku nije bio tako nesposoban, ali sto je strip o avanturama Duha sa sekirom postajao popularniji on je postajao gluplji i gori. I uprkos svemu, i dalje je popularan.
neki ljudi nikad ne polude.
kakve zaista uzasne zivote
oni vode.