• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najpotcenjeniji reditelj i film

Started by Alex, 03-01-2006, 17:23:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

Tema je široko postavljena. Najpotcenjeniji reditelj i film kod nas ili u svetu, kod kritike ili publike, nekad ili sad, u vašem društvu ili kod nekog desetog, izaberite.

Ja biram najpotcenjenije kod domaće kritike.

Najpotcenjeniji reditelj: Stiven Spilberg

Verovatno čovek sa najviše negativnih recenzija, osoba koju je politički korektno pljuvati, a rizično braniti (za sad se niko nije odvažio), zabadanje kritičarskog koplja u njegove filmove je vrsta inicijacije koju svako mora da prođe.
Da bacimo pogled na opus, najbolji filmovi su:

Ajkula (10)
Otimači izgubljenog kovčega (10)
Spašavanje redova Rajana (9)
Bliski susreti treće vrste (9)
E.T. (9)
Šindlerova lista (9)
Indijana Džons 3 (8 )
Park iz doba jure (8 )
Minority Report (8 )
Boja purpura (8 )
Indijana Džons 2 (7/ 8 )
A.I. (7)

Ocene u zagradama su moje (izuzev za ET, koga bi morao da pogledam ponovo), ali ako bacimo poglede na bilo koji filmski vodič, knjigu sa recenzijama, videćemo da su gorenavedeni svuda ocenjivani visoko! Uz to 5 se nalazi u TOP100 svih vremena od strane AFI, a 7 ih je nominovano.
Što se ostalih tiče, imamo Kuku (OK), Carstvo sunca (ništa posebno, ali podnošljivo), Amistad (solidno), Always (gledljivo), 1941 , Park2 (zabavni promašaji), Rat svetova – nisam gledao itd

Razlozi potcenjivanja mogli bi biti:

1.   Klasična zavist i ljubomora na uspešne ljude, a zna se da od Spilberga nema uspešnijeg.
2.   Smišljena komercijalnost, odnosno povlađivanje širokoj publici. Činjenica je da Spilberg snima filmove kakve bi sam voleo da gleda, tako da je ovo vrlo diskutabilno.
3.   Sentimentalnost – patetičnost i odsustvo autorskog pristupa. Ove dve stvari sam namerno pomenuo zajedno jer se međusobno isključuju..

Najpotcenjeniji film: Titanik

U svakom intelektualnijem društvu bilo je moderno/IN pljuvati po Titaniku i zgražavati se od gluposti koju gleda nerazumna masa. Na svakoj žurci, sedeljci, okupljanju morala je da padne priča o Kameronovoj prodaji, a manje inteligentna studentarija je koristla ovaj film kao povod za pljuvanje po celokupnoj američkoj – holivudskoj kinematografiji. Naravno, zna se ko se utrkivao u pisanju najnegativnije kritike.

Najčešći navođeni razlozi potcenjivanja bili su:

1. Kameron je pravio film da zaradi ogromne pare (koje je zaradio).
Nebuloza. Sa ovakvim filmom mogao je samo da se nada da neće doživeti krah i finansijski propasti, tj da će zarada pokriti troškove, a profita ako bude. Titanik i jeste fenomen zbog toga što je bio izuzetno uspešan, što se od ovakvog filma po pravilu ne očekuje!
2. Kameron je snimao film namenski za oskare(oskara).
Svaki američki reditelj koji pokušava da snimi kvalitetan film u A – produkciji nada se oskaru. Zašto bi se ovo zameralo Kameronu, a ne ostalima, npr Skorsezeu, kod koga je to izraženije.
3. Titanik je pad za Kamerona.
Jesu oba Terminatora, Aliens i The Abyss bolji filmovi, ali to su remek dela, a to ne znači da je Titanik automatski loš.

Moja ocena:8  ili ****

Eto, navedoh kao najpotcenjenije najkomercijalnijeg reditelja i film.
Da je ovo topic i o muzici, svakako bih morao da pomenem i Majkla Džeksona.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

West

Plissken

Najpodcenjeniji reditelj je Jeff Lieberman, autor neosporivo genijalnih filmova: Just Before Dawn, Blue Sunshine, Squirm i Satan's Little Helper. Covek je pravi Master of Horror. Klasa Johna Carpentera i Toba Hoopera. Tacka.

Takodje bih spomenuo i Jacka Sholdera, tvorca kultnih filmova kao sto su The Hidden i Alone in the Dark, kome vec dugo, dugo nije dato da snimi film koji bi bio dostojan njegovih pravih kvaliteta.
Can't argue with a confident man.

Ghoul

slažem se (uglavnom) za libermena, manje za šoldera (koji je ipak saučesnik u svojoj propasti).
po meni, najpotcenjeniji su ričard stenli, pupi avati i mikele soavi (u okvirima horora).
https://ljudska_splacina.com/

Plissken

Quote from: "Ghoul"slažem se (uglavnom) za libermena, manje za šoldera (koji je ipak saučesnik u svojoj propasti).
po meni, najpotcenjeniji su ričard stenli, pupi avati i mikele soavi (u okvirima horora).

Bas sam danas reprizirao StageFright koji me je ponovo vrlo, vrlo prijatno iznenadio, taman toliko da mogu da kazem da izezetno cenim Mikela Soavija. Cak je i moju sestru odusevio, koja je film gledala po prvi put. Danas se klinke satiru od....ITALO HORORA!

Ricard Stenli je vrlo originalan autor, kod koga je u filmovima prisutna neverovatna atmosfera, koja me uvek fascinira, ali  ne i kupuje u potpunosti. Nikada me Stenli nije odusevio kao neko od gore navedenih reditelja, ali da jeste originalan i vrlo talantovan, to ne da stoji, nego bi bilo glupo o tome uopste pricati.

crippled_avenger

Stephen Hopkins

slazem se za Michelea, sporadicno prevazilazi svog ucitelja...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alex

Hopkinsa je izgleda Lost In Space oterao na TV i u inostranu produkciju (Under suspicion).

Meni je taj film simpatična space - opera, koja me podsetila na detinjstvo.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

ginger toxiqo 2 gafotas

...moj immediate izbor je svakako JOHN FLYNN...pogledajte samo ovaj besprekorni niz remek-dela bez zadrshke:
ROLLING THUNDER;DEFIANCE;THE OUTFIT;BEST SELLER;LOCK UP!!!

...spotless,zar ne???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Rommel

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...moj immediate izbor je svakako JOHN FLYNN...pogledajte samo ovaj besprekorni niz remek-dela bez zadrshke:
ROLLING THUNDER;DEFIANCE;THE OUTFIT;BEST SELLER;LOCK UP!!!

...spotless,zar ne???
ako je the outfit film za koji mislim da je...zadnji roberta ryana taj film zasluzuje reevaluaciju
ali reziser koji definitivno to zasluzuje je Robert Aldrich

Rommel

Quote from: "alexts"Tema je široko postavljena. Najpotcenjeniji reditelj i film kod nas ili u svetu, kod kritike ili publike, nekad ili sad, u vašem društvu ili kod nekog desetog, izaberite.

Ja biram najpotcenjenije kod domaće kritike.

Najpotcenjeniji reditelj: Stiven Spilberg

Verovatno čovek sa najviše negativnih recenzija, osoba koju je politički korektno pljuvati, a rizično braniti (za sad se niko nije odvažio), zabadanje kritičarskog koplja u njegove filmove je vrsta inicijacije koju svako mora da prođe.
Da bacimo pogled na opus, najbolji filmovi su:

Ajkula (10)
Otimači izgubljenog kovčega (10)
Spašavanje redova Rajana (9)
Bliski susreti treće vrste (9)
E.T. (9)
Šindlerova lista (9)
Indijana Džons 3 (8 )
Park iz doba jure (8 )
Minority Report (8 )
Boja purpura (8 )
Indijana Džons 2 (7/ 8 )
A.I. (7)

Ocene u zagradama su moje (izuzev za ET, koga bi morao da pogledam ponovo), ali ako bacimo poglede na bilo koji filmski vodič, knjigu sa recenzijama, videćemo da su gorenavedeni svuda ocenjivani visoko! Uz to 5 se nalazi u TOP100 svih vremena od strane AFI, a 7 ih je nominovano.
Što se ostalih tiče, imamo Kuku (OK), Carstvo sunca (ništa posebno, ali podnošljivo), Amistad (solidno), Always (gledljivo), 1941 , Park2 (zabavni promašaji), Rat svetova – nisam gledao itd

Razlozi potcenjivanja mogli bi biti:

1.   Klasična zavist i ljubomora na uspešne ljude, a zna se da od Spilberga nema uspešnijeg.
2.   Smišljena komercijalnost, odnosno povlađivanje širokoj publici. Činjenica je da Spilberg snima filmove kakve bi sam voleo da gleda, tako da je ovo vrlo diskutabilno.
3.   Sentimentalnost – patetičnost i odsustvo autorskog pristupa. Ove dve stvari sam namerno pomenuo zajedno jer se međusobno isključuju..

Najpotcenjeniji film: Titanik

U svakom intelektualnijem društvu bilo je moderno/IN pljuvati po Titaniku i zgražavati se od gluposti koju gleda nerazumna masa. Na svakoj žurci, sedeljci, okupljanju morala je da padne priča o Kameronovoj prodaji, a manje inteligentna studentarija je koristla ovaj film kao povod za pljuvanje po celokupnoj američkoj – holivudskoj kinematografiji. Naravno, zna se ko se utrkivao u pisanju najnegativnije kritike.

Najčešći navođeni razlozi potcenjivanja bili su:

1. Kameron je pravio film da zaradi ogromne pare (koje je zaradio).
Nebuloza. Sa ovakvim filmom mogao je samo da se nada da neće doživeti krah i finansijski propasti, tj da će zarada pokriti troškove, a profita ako bude. Titanik i jeste fenomen zbog toga što je bio izuzetno uspešan, što se od ovakvog filma po pravilu ne očekuje!
2. Kameron je snimao film namenski za oskare(oskara).
Svaki američki reditelj koji pokušava da snimi kvalitetan film u A – produkciji nada se oskaru. Zašto bi se ovo zameralo Kameronu, a ne ostalima, npr Skorsezeu, kod koga je to izraženije.
3. Titanik je pad za Kamerona.
Jesu oba Terminatora, Aliens i The Abyss bolji filmovi, ali to su remek dela, a to ne znači da je Titanik automatski loš.

Moja ocena:8  ili ****

Eto, navedoh kao najpotcenjenije najkomercijalnijeg reditelja i film.
Da je ovo topic i o muzici, svakako bih morao da pomenem i Majkla Džeksona.
siroti jadnik...zaboli njega sto je podcjenjen...ja bi mu pare oduzeo i poslao ga na ulicu  pa da vidi kako je to uspjeti u hollywoodu kada nisi židov....snimao bi snuff filmove dok ga ne uhapse ....toliko o talentu

Lurd

Rommele prijatelju, zar ja živim u zabludi da je Oldrič cenjen i priznat reditelj? Pokaži mi gde grešim, molim te.

A ovo za Spilberga nisam ni hteo da komentarišem. Verovatno najveći mogul u istoriji kinematografije, čovek koji radi šta hoće i kako hoće, koji je snimio neke od najgledanijih filmova svih vremena ikad u životu i dobitnik Oskara (što mu verovatno najviše znači), a podcenjen?

Kako li bi izgledalo da je priznat?
My trees...They have withered and died just like me.

Alex

Tex Murphy

QuoteA ovo za Spilberga nisam ni hteo da komentarišem. Verovatno najveći mogul u istoriji kinematografije, čovek koji radi šta hoće i kako hoće, koji je snimio neke od najgledanijih filmova svih vremena ikad u životu i dobitnik Oskara (što mu verovatno najviše znači), a podcenjen?

Kako li bi izgledalo da je priznat?

Ovo je i meni prošlo kroz glavu, ali kontam da je tema tako postavljena da se ne komentarišu pickovi drugih ljudi nego samo da nabrajamo svoje.
Genetski četnik

crippled_avenger

najbolja procena rediteljevog tretmana je kada pogledas kako mu je tekla karijera. Aldrich je snimio neke filmove koji se smatraju klasicima ali za zivota nije bio narocito cenjen niti se njegov opus danas gleda kao celovit body of work. ipak, karijeru je zavrsio sa minornim filmovima realizovanim u slabim produkcionim uslovima.

slicno je zavrsio i jos jedan velikan, meni i veci od Aldricha-Don Siegel, ali njegov opus se vec postuje u celosti tako da nije podcenjen. slicno vazi za Peckinpaha, cenjen je u celosti.

ginger toxiqo 2 gafotas

...drugi pik-JOHN SAYLES...nadjite slabu kariku u ovom nizu-CITY OF HOPE;PASSION FISH;THE LONE STAR;SUNSHINE STATE;SILVER CITY....a tu je josh mnogo,mnogo toga kao i buljuk upristojenih scenarija za druge....

Tex Murphy

... npr The Howling, za mog favorita Džoa Dantea  :!:
Genetski četnik

taurus-jor

Bolji naziv topika bio bi: režiseri koji zaslužuju da se o njima više ili bolje piše.

E sad, koga bih iščeprkao iz zaborava? Recimo Teda Posta i Džej Lija Tompsona.

Spilberg je odličan režiser. Prva tri filma su mu superiorna. I kako autor Otimača izgubljenih kovčega može da bude potcenjen? Avaj, sranja su nastala kada je klinac-avanturista, ali vešt manipulant emocijama, poželeo da ga priznaju tzv. "ozbiljni" kritičari. Pa je udario totalni naglasak na suze i počeo da snima raznorazne boje purpura i carstva sunca. I sa Šindlerovom listom, gotovo 20 godina posle Duela, konačno su ga "ozbiljni" potapšali po ramenu. "A, Holokaust? To je baš ozbiljna tema. Dobar si ti dečko." Sada, sa svom lovom koju ima, nije više ono što je bio. Suviše je proračunat u svakom smislu da bi u njemu proradio onaj "stari", mnogo maštovitiji i lepršaviji klinac-avanturista. Umesto da se sa konceptima igra, on ih infantilizuje, podilazeći najširoj publici, a verovatno i sopstvenoj udobnosti. Zanatski, on je i dalje sjajan režiser - ako se izuzme sklonost ka kičerskim ljiga-scenama - ali, autorski je odavno u močvari. Mislim, akcijaši su mu nekada bili bolji. Nisu bili pretnciozni, a emotivno su bili uverljivi. Indijani Džonsu sam verovao, bez obzira na sve te nemoguće scene, jer je njegov lik bio uverljiv, a uverljivi su bili i raspleti - odnosno, nisu vređali zdrav razum. To se, na primer, na Minority Report ne može primeniti.    

Ograđujem se samo za Uhvarti me ako možeš, jer to nisam pogledao. Rekoše mi da je Spilberg tu podigao glavu iz baruštine...šta god to značilo...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

Među starijim režiserima, nedovoljno je cenjen ŽAK TURNE: nedavno sam reprizirao NIGHT OF THE DEMON, i na II gledanje mi to deluje kao znatno bolji (zapravo, prvorazredan) film, i kao nedovoljno opevano remek delo.

Noćas sam najzad odgledao i njegovog LEOPARD MAN-a - i mogu reći da je prvo ubistvo u tom filmu - zapravo, dugačka horor scena u kojoj je ubistvo na kraju -neprikazano, ali šokantno sugerisano - jedna od najboljih horor scena u celoj istoriji horora, uključujući i moderne set pisove (a izlišno je i reći koliko je ispred svog vremena i neuporediva sa bilo čime pre PSIHA).
Ja nemam reči koliko je to dobro napravljena, čak arhetipska, savršena horor scena - devojka je prinuđena da izađe na ulicu, i da prođe pustim krajem, u mestu u kome odbegli panter luta, i da prođe ispod mračnog nadvožnjaka... Osvetljenje, montaža, smisao za detalj - besprekorni su... Kratki kadar kada u mrklom mraku, na samo par sekundi, spazi svetlucavi par očiju - neuporediv je. priceless! A tek šok efekat - ta često prizemna fora, koja je ovde pametno, vešto, bez laži i prevare primenjena. Ma da ne dužim dalje, samo zbog ove scene film vredi gledati više puta.
preostala 2 ubistva su takođe odlična, a posebno scena sa devojkom koja slučajno ostane zaključana na groblju.

Niko nije umeo da tako genijalno izmuze premisu 'less is more' bolje od Turnea: filmovi CAT PEOPLE, LEOPARD MAN, I Walked with a Zombie i NIGHT OF THE DEMON su mi svedoci.

Izvan žanra, Out of the Past je takođe izvanredan noir, jedan od najboljih.

Ovaj čovek je bio toliko ispred svog vremena da to nije humano!

crippled_avenger

Turneur je omiljeni reditelj Bogdana Zlatica, on me je nepovratno zatrovao sa njim... Istinski genije!

Alex

Moram da priznam da mi ni jedan film Žaka Turnea nije dopao šaka (oka).  :(
Za Šrederov Cat People sam inače sentimentalno vezan jer sam u tom periodu počinjao da pratim film ozbiljnije.

Zanima me u čijoj produkciji su filmovi Ž. Turnea, za koji studio su rađeni?

Ghoul

kajmak me na DVD topiku asocirao na jedan od najnepravednije potcenjenih genijalnih filmova svih vremena – THE SORCERER, Fridkinov rimejk NADNICE ZA STRAH, fascinantan, potpuno ludački film u svakom smislu i pogledu: tolika prepotencija (in a good sense!), tolika hrabrost i ludilo, tolika muda – tako dobri likovi, takve JEBENE LOKACIJE, takava sjajan saspens, takav nihilizam metafizičkih razmera, jedan od najboljih ludačkih završetaka svih vremena i prostora – to se MORA videti na velikom platnu, ali, faute de mieux, nadam se da ga najzad neko izda bar na pristojnom, extras-packed DVD-u.

mislim da CRUISING takođe spada u nepravedno potcenjene filmove, mada nisam siguran da je njegov ukupan umjetnički dojam uporediv sa SORCEREROM (istina, davno sam ga gledao, i pamtim ga najviše kao najopipljiviju, najupečatljiviju sliku pakla na zemlji, sa ubistvima ogavnijim od bilo kog horora) – ovo bi takođe trebalo obnoviti...

najzad, dok sam kod Fridkina, treba reći da je i RAMPAGE mnogo bolji film od sudbine koju je doživeo: daleko je, istina, od prvopomenuta 2 filma, ali je u najmanju ruku natprosečan serial killer thriller (and then some) na koji se obično zaboravlja u sumiranju te tematike, odnosno pod-žanra u kome se, po meni, veoma visoko kotira!

a što se tiče Turnea – ukucaj na imdb ime VAL LEWTON i otkriće ti se čitav jedan potcenjeni, a genijalni svet low budget horrora!

Plissken

SORCERER je film zbog  kojeg sam se zaljubio u filmove. To je u bukvalnom smislu reci prvi film kojeg sam "ozbiljno" pogledao, sa svojih nesto vise od tri godine, dok sam letovao u Hrvatskoj. Secam se da sam danima razmisljao o tom filmu, koji mi se toliko urezao u pamcenje, da se i dan danas secam nekih scena, kao da sam ih juce gledao.

A sto se tice "Panike u parku pedera", taj film me je toliko inficirao svojom bolesno-genijalnom atmosferom, da sam iz tog razloga(izmedju ostalog), godinama kasnije, i sam uradio kratak film sa temom usmrcivanja pedera...

taurus-jor

"Night Of The Demon" je stvarno izuzetan film, čak i sa eksplicitnom slikom demona koja je Tarneru nametnuta - on je hteo da sve ostane u domenu nagoveštaja, ali su producenti ili studio imali drugačije mišljenje. Svejedno, i sama slika demona, kako je snimljena, opet je bila ispred svog vremena.

Rečenicu "It's coming, it's in the trees!" iz ovog filma Kejt Buš je usemplovala u svoj hit "Hounds Of Love" (1985). Uvek sam se pitao odakle joj taj početak, i jednog dana sam pogledao "Night of The Demon" i shvatio da ta žena, čije su pesme često hororične (npr. ceo album The Dreaming, druga strana albuma Hounds Of Love), razbija koliko ima ukusa.

taurus-jor

Alex

I Sorcerer i Wages Of Fear sam davno gledao, ali pamtim francuski film kao bolji, a Fridkinov kao delimično problematičan, mada sa scenom prelaska preko mosta koja se ne zaboravlja.

Gluvarenje je odličan, a potcenjen film (za razliku od Serpika, npr), verovatno zbog (ne baš simpatične) tematike.

Tex Murphy

Quote from: "taurus-jor"Ima li ko Sorcerera?

Ja nemam, ali imam original soundtrack by Tangerine Dream!  :!:
Genetski četnik

crippled_avenger

sta kazete na Mark L. Lestera?

u svakom slucaju, znam ko je filmofil kad upitam, `sta imas od Lestera?` a covek pita, `Richarda ili Marka?`

do sad sam samo jednom dobio taj odgovor... od Dragana Jelicica

Alex

Ako mene pitaš lepo je Goran Terzić nazvao Marka commando Lestera rediteljskim škartom (Ritam 5).

ginger toxiqo 2 gafotas

MARK L.LESTER je sjajan izbor...krivo mi je shto ga se ja nisam prvi setio...mozda igrom sudbine,a ja volim da mislim da je to bila njegova hrabra odluka,ali nakon prestrukturiranja sistema hollywoodskih studija  i pojave laznih i mini major studija,on je ostao sam u pravoj B,ili po danashnjoj kategorizaciji C produkciji,braneci svetle tekovine americhkog zanrovskog,smislenog,chistog B filma...

...osim toga u svom opusu ima naslove kojima moze da se podichi...tu prvenstveno mislim na CLASS OF 1984 i EXTREME JUSTICE...a za pohvalu su i recimo COMMANDO ili NIGHT OF THE RUNNING MAN...interesantan je njegov spoj sa COHENOM u THE EX ili MISBEGOTTEN...a ni saradnja sa Marcom DACASCOSOM u THE BASE nije bez sharma...verovatno sam zaboravio neki bitan naslov,gorko se kajem zbog toga...go ahead,SUE ME!!!!!!!!!!!!!!

Ghoul

gledo sam noćas ponovo EXORCIST II u nadi da će na ovo gledanje da bude svarljiviji – i NIJE!
štaviše, ono ostaje najpretencioznije-isprazni laugh riot u istoriji lošeg filma (mada, iskreno – barem nije dosadan, jer spada u 'so bad it's kinda silly fun to laugh at').

nego, nisam na njega mislio kao 'nepravedno potcenjenog' – daleko od toga – to je NAJPRAVEDNIJE POTCENJENI film u istoriji civilizacije.

ali me zato podsetio na 2 odlična, slabo poznata filma sa richardom burtonom.

THE MEDUSA TOUCH je jezivo zapostavljen, nigde-pominjan, slabo-hvaljen a zapravo vrlo dobar sf-horror o vidovito-telekinetičkom burtonu koji pravi svakojaka sranja u filmu, uključujući pompezno rušenje katedrale.
scenario je vrlo pametan, ima dobre likove i odlične, mudro-duhovite dijaloge, ima creepy wibe i dobre vizuelne efekte.

ABSOLUTION je, s druge strane, nešto kao artsy drama-triler, u kojoj amoralno-vickasti srednjoškolac zajebava burtona – ovde je on pop kao i u HERETICU, ali je znatno podnošljiviji, a priča je intrigantna i pametna (nije čudo, jer je od scenariste WICKER MANA-a), sa vrlo crnim humorom i neočekivanim twistovima.

na žaljenje mlađarije i novopečenih filmofila, nijedan od ovih filmova nije available na divxu, bar koliko ja znam. potonji istina postoji na DVDu pa se divx možda i može iskopati negde za skidanje...

ginger toxiqo 2 gafotas

...ABSOLUTION je pre nekoliko godina objavljen u VHS izdanju u Srbiji od strane METRO FILMA,u svojoj PINK fazi Nemechek ga je vrteo u porno terminu...verovatno se da naci medju zaostavshtinom nekog ledzit rahmetli video-kluba...
...ali,shto se mene tiche,nije vredan nekog posebnog truda....

Alex

QuoteTHE MEDUSA TOUCH je jezivo zapostavljen, nigde-pominjan, slabo-hvaljen a zapravo vrlo dobar sf-horror o vidovito-telekinetičkom burtonu koji pravi svakojaka sranja u filmu, uključujući pompezno rušenje katedrale.
scenario je vrlo pametan, ima dobre likove i odlične, mudro-duhovite dijaloge, ima creepy wibe i dobre vizuelne efekte.

Italijanski strip scenaristi, koji  se inače inspirišu i pozajmljuju od filmova ovo su preslikali u jednu epizodu Marti Misterije.

crippled_avenger

Peter Collinson, izuzetan talenat, nazalost mlad umro...

kad smo vec kod Mark L., zasto ne i Craig R. Baxley?

Tex Murphy

Od potcijenjenih filmova...
The Burbs
Silent Night, Bloody Night
Black Beauty (verzija iz čini mi se 94, s glasom Alena Kaminga)
i naravno prvenstveno PICNIC AT HANGING ROCK, đavolski i neopisivo dobar film. That being an understatement.
Ovo me je podsjetilo na još jednog od mojih omiljenih režisera, daklem - Barry Levinson  :)
Genetski četnik

crippled_avenger

Tom Holland, a? opak! opak!

inace, najludja stvar za lestera je u tome sto se on sa Cohenom spojio u njegovoj recycle fazi, MISBEGOTTEN je vec radjen u DADDY GONE A HUNTING i INVASION OF YOUR PRIVACY, kao sto je CELLULAR na neki nacin radjen u PHONE BOOTH, itd.

Larry je sampion `da se ne baci` pristupa...

Alex

Quote from: "Harvester"Od potcijenjenih filmova...
The Burbs
Silent Night, Bloody Night
Black Beauty (verzija iz čini mi se 94, s glasom Alena Kaminga)
i naravno prvenstveno PICNIC AT HANGING ROCK, đavolski i neopisivo dobar film. That being an understatement.
Ovo me je podsjetilo na još jednog od mojih omiljenih režisera, daklem - Barry Levinson  :)

Zar PICNIC AT HANGING ROCK ne bi trebalo da te podseti na Pitera Vira?

crippled_avenger

Meni je Danteov LOONEY TUNES briljantan...

Ivan Bevc

John Dahl

covek koga je prelazak u visu produkciju redovno kastrirao, potpisao 2 remek dela 90tih Red Rock West i Last Seduction i par solidnih stvari.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Tex Murphy

QuoteZar PICNIC AT HANGING ROCK ne bi trebalo da te podseti na Pitera Vira?

Naravno da ne! Kakvo bizarno pitanje. Na Pitera Vira me podsjeća Kišni čovjek.
Genetski četnik

Milosh

Quote from: "crippled_avenger"Tom Holland, a? opak! opak!

80-ih je tako obećavao, potpisao dva odlična filma kao reditelj, i još više kao scenarista; a onda se 90-ih pretvorio u Micka Garissa.  :(
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Milosh

Quote from: "Ivan Bevc"John Dahl

covek koga je prelazak u visu produkciju redovno kastrirao, potpisao 2 remek dela 90tih Red Rock West i Last Seduction i par solidnih stvari.

Nijedan loš film, što se mene tiče; a pored pomenutih remek-dela istakao bih i "Unforgettable".

Milosh

Dva pomalo zapostavljena dragulja iz bogate filmografije Waltera Hilla: "Extreme Prejudice" i Trespass".

Milosh

Od Dantea, "Matinee". Remek-delo!

Tex Murphy

Quote from: "Milosh"
Quote from: "Ivan Bevc"John Dahl

Nijedan loš film, što se mene tiče; a pored pomenutih remek-dela istakao bih i "Unforgettable".

A Joyride? Vrlo lijep mješanac Duela i Autostopera.
Genetski četnik

Alex

Night and the City (1950) - Jules Dassin
Čovek slon - Linč

Ghoul

Quote from: "alexts"Night and the City (1950) - Jules Dassin
Čovek slon - Linč

neki ljudi stvarno imaju bizarno poimanje pojma 'potcenjenosti'... :x  :x  :x

Alex

na mnogim listama najboljih filmova uopšte, ali i po dekadama i po žanrovima ovi filmovi se ne nalaze, što za mene znači da su potcenjeni!! Čovek slon čak i u Linčovom opusu gde se češće apostrofiraju nj. drugi filmovi. Doduše, verovatno ima i suprotnih primera.

Takođe ne treba shvatati potcenjeni kao opskurni.