• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Shakespeare

Started by Milosh, 06-01-2006, 04:09:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

Trenutno se u bioskopima daje nova verzija "Mletačkog trgovca". Nisam gledao, ali neko ko jeste mi reče da izgleda kao snimljena predstava. Inače, koji vam je omiljeni film po nekom Šekspirovom delu? Ja glasam za "Ričarda III" iz 1995. Potpuno remek-delo!

(i što ne snime već jednom neku sf varijantu, puno je prošlo od "Zabranjene planete", a to ionako nije bila zvanična adaptacija...)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

mnogo je prošlo od kada sam gledao klasične verzije sa lorensom olivijeom, pa od onoga što mi pada na um, a da je u istome sveže, izdvajam PROSPEROVE KNJIGE by greenaway i MAGBETA by polanski. stoji mi odavno na hardu i verzija magbeta orsona velsa, ali pošto je vhs rip, ne žuri mi se da gledam...

naravno, žanrovski gledano, najdraži mi je THEATRE OF BLOOD u kome vinsent prajs ubija svoje kritičare na načine inspirisane zločinima iz šexovih drama - genijalno, gadno, vrlo crnohumorno!
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Hamlet Lorensa Olivijea, za mene remek delo.

Ghoul, Prosperove knjige, Piter Grinevej??!! Jesi li siguran da je sa tobom sve u redu?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

Quote from: "alexts"Hamlet Lorensa Olivijea, za mene remek delo.

Ghoul, Prosperove knjige, Piter Grinevej??!! Jesi li siguran da je sa tobom sve u redu?

Ne bih rasplinjavao ovaj topik pokušajima definicija toga ko/šta je 'u redu'... Volim taj film, eto.

PTY

Nazad na Trgovca: Paćino je Šajlok za sva vremena i tačka. Niko tu više neće moći išta da nadogradi. Ikad. Nikad.
Paradoksalno, to je na neki način doakalo samom filmu; ceo Porša/podzaplet sa raskrinkavanjem na suđenju deluje trivijalnije no ikada - kao banalna i krajnje maloumna đentil-konspiracija. Okej, to u suštini i jeste, ali svejedno, ostaje fakt da je Paćinov fascinantno stvaran Šajlok podavio zaplet.

Inače, dojmila me se insinuacija o Antoniovoj latentnoj pederastiji; možda ja isuviše toga tu učitavam, pošto je Irons stvarno suptilno pod-glumio, ali dopada mi se svejedno. Nekako daje kredibilitet tom inače sasvim neuverljivom odnosu.

Gledati, gledati, gledati; stvarno bih volela da čujem vaše komentare.

Ivan Bevc

Nije cisti Sekspir ali je inspirisan njime: Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi. Po mom skromnom i vrlo subjektivnom misljenju najbolji film svih vremena (ujedno i najpotcenjeniji).
Scenario i rezija: Tom Stopard
Glavne uloge: Geri Oldman, Tim Rot i Ricard Drajfus.
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

otaku

Quote from: "Ivan Bevc"Nije cisti Sekspir ali je inspirisan njime: Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi.

Odlican film, mada sam se dvoumila da li da napisem posto nije po Sekspirovoj, vec po Stopardovoj drami. Inace meni je najbolji film po Sekspirovoj drami Pacinov Looking for Richard.
Proooobaj da u glavi budes sam

PTY

A, ti to misliš na onaj dokumentarac o analizi Paćinovih pljuvačkih sposobnosti pri whifnter of our discontent...   :lol:

varvarin

Omladinci, izgleda da niko od vas nije gledao MAGBET od Romana Polanskog...

Nyarlathotep

Quote from: "Ivan Bevc"Nije cisti Sekspir ali je inspirisan njime: Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi. Po mom skromnom i vrlo subjektivnom misljenju najbolji film svih vremena (ujedno i najpotcenjeniji).
Scenario i rezija: Tom Stopard
Glavne uloge: Geri Oldman, Tim Rot i Ricard Drajfus.

Skoro da se potpuno slazem sa tobom, komso.  :lol:
Meni, takodje subjektivno, sigurno jedan od top 10 nezanrovskih.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

marduk

Svi me vec pretekose, al ajde:

PolanskiEv MACBETH je sasvim solidna Shekspirovstina. Seca li se ko Lynchovske scene sa nagim vesticama u pecini??? Takodje, Polanski je malo izmenio i kraj, koliko se secam...

Velsov MACBETH je vredan gledanja, veoma mracna verzija tog komada, sa [opet] odlicnim vesticama.

R&G su pokojni  je solidna verzijica Omleta, vredi gledanja, dijalozi su sjajni.

A oduvek sam se pitao kako je Grinavej spravio Prosperove Knjizurine... dakle - nabaviti u 2006!

otaku

Quote from: "libeat"A, ti to misliš na onaj dokumentarac o analizi Paćinovih pljuvačkih sposobnosti pri whifnter of our discontent...   :lol:

Taj  :lol: Odlican je i deo kada Pacino ide kod nekog univerzitetskog profesora da se posavetuje, car taj covek kako je pristao da malo parodira samog sebe.
Sto se Polanskog tice, ima u Kinoteci, 12.1. u 20:00
Proooobaj da u glavi budes sam

varvarin

A ko voli pikanterije, nek' potraži Kurosavin RAN (Haos): Magbet u srednjevekovnom Japanu, sve sa samurajima... (veštice su opet OK!)

Lurd

Najomiljenija filmska adaptacija Šekspira na celom svetu mi je Krvavi presto (Kumonosu jo) Kurosave, a odmah potom i Haos (Ran) istog čoveka, a onda i Hamlet Lorensa Olivijea.

Mislim, kad kažem "najomiljenija", ne znači da baš nešto štrči, ali je ipak iznad ostalih.
My trees...They have withered and died just like me.

Lurd

Quote from: "varvarin"A ko voli pikanterije, nek' potraži Kurosavin RAN (Haos): Magbet u srednjevekovnom Japanu, sve sa samurajima... (veštice su opet OK!)

Jok, bre! Ran je po motivima Kralja Lira, kolor spektakl, muzička igrarija, teška boleština, Magbet je Krvavi presto, crno-bela poluhoror morbidarija. Vidi post gore.

PTY

istina. a nema bolje obrade Magbeta od mafija varijante u Men of Respect.
( malo off-topic ali Torturo razbija ali razbija u tom filmu..  :oops:  sexy bastard...)

varvarin

MEA CULPA, mea maxima culpa  !!!
Mislio sam na KRVAVI PRESTO !!!
Kad Šekspirovi junaci izvrše harakiri !!!

Lurd

I one jezive veštice! Ma Kurosava je stvarno car!!!111oneone

Ghoul

Quote from: "varvarin"Omladinci, izgleda da niko od vas nije gledao MAGBET od Romana Polanskog...

Deko, čitaj pažljivije: najmanje jedna osoba je pomenula taj film malo iznad tvog posta.

Nego, da bre – smetnuo sam s uma KRVAVI PRESTO, koji je i meni by far najbolji Šexpir na filmu (RAN odavno hoću da repriziram, ali nikako da nadjem pristojan DVD ili nezrnasti divx...)

crippled_avenger

Meni je TIT ANDRONIK najdraza drama, nazalost na filmu nije mnogo dobro prosla...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

...blasphemous as it may sound,uvezi sa Shakespearom,ja najvishe volim CHRISTOPHERA MARLOWA :wink:  :wink:  :wink:
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Alex

Quote from: "Lurd"Najomiljenija filmska adaptacija Šekspira na celom svetu mi je Krvavi presto (Kumonosu jo) Kurosave, a odmah potom i Haos (Ran) istog čoveka, a onda i Hamlet Lorensa Olivijea.

Mislim, kad kažem "najomiljenija", ne znači da baš nešto štrči, ali je ipak iznad ostalih.

Zaboravih na malo slobodnije adaptacije.

Ran je fascinantan. A i Krvavi presto, iako sam davno gledao.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Kad je bio Otelo Olivera Parkera aktuelan u video klubovima, ljudi su redovno pitali: "A šta je to, koji žanr, o čemu se radi?" :D

varvarin

Za Ghoula:
Deka se zahvaljuje, vratio se malo, i primetio tu osobu.
Međutim, ovi omladinci navode samo novije filmove, pa tako ne primetih ranije... Nego, da li ti, juniore, možeš da mi kažeš ko je režirao jednu rusku verziju HAMLETA (čini mi se Bondarčuk, ali nisam siguran), a pitam zato što taj film ima genijalan naslov: OSTALO JE ĆUTANJE ?
(To je inače jedna od poslednjih rečenica u originalnoj drami).

Ghoul

bondarcuk nema takav film u filmografiji, a ko ima – ne bih znao! sorry, deko!

Lurd

Varvarine, da nije možda ona verzija u kojoj glumi Smoktunovski?

varvarin

Lurd, izgleda da si ti genije:
To bi mogla da bude samo verzija sa Smoktunovskim, a režirao je Grigori Kozincev (1964.), i OSTALO JE ĆUTANJE je drugi naslov za taj film (prvi je, naravno GAMLET !!)
Usput, postoji i meni nepoznat zapadnonemački film (verzija Hamleta) iz tog vremena, koji se zove isto!

Lurd

Quote from: "varvarin"Usput, postoji i meni nepoznat zapadnonemački film (verzija Hamleta) iz tog vremena, koji se zove isto!

Će se raspitam i za to, ali je kasno večeras.  :wink: