• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

WHERE IS YOUR GOD NOW?!

Started by Ghoul, 12-01-2006, 20:51:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Quote from: angel011 on 17-05-2011, 17:46:26
Nisi odgovorio zbog čega, ako patrijarh izjavi da sam grešna ja (nevernik) kriva za zemljotrese i poplave u kojima stradaju hiljade, ja nemam pravo da kritikujem Crkvu.

Pod 1, pogrešno si pročitala/interpretirala patrijarhovu izjavu, pročitaj ponovo i vidjećeš da spominje "grijehe svih nas", dakle uključeni su i vjernici, pa i on sam.
Pod 2, patrijarh, kao i svi ostali ljudi na zemlji, ima pravo na sopstveno mišljenje koje može, a i ne mora, da bude zvanični stav Crkve o nečemu. U ovom slučaju, očigledno je da je u pitanju njegovo lično mišljenje i ako želiš nekog da napadaš, onda treba da napadaš njega a ne Crkvu (a šta se podrazumijeva pod Crkvom pogledati u Subinom odgovoru).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

lilit

Harvi,
pod 2 mi je sasvim prihvatljivo, jos samo da mi kazes na osnovu cega da zakljucim da je ovo gore partijarhovo misljenje, a ne stav Crkve u globalu?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

pokojni Steva

Ako Baja ima pravo na sopstveno mišljenje, u šta duboko sumnjam, onda imam i ja. No, bolje da zavežem.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Tex Murphy

Quote from: lilit_depp on 18-05-2011, 00:00:59
Harvi,
pod 2 mi je sasvim prihvatljivo, jos samo da mi kazes na osnovu cega da zakljucim da je ovo gore partijarhovo misljenje, a ne stav Crkve u globalu?

The way I see it, jedinstveni stav Crkve postoji oko nečega što potiče direktno iz Svetog Pisma ili Svetog Predanja, dakle oko nečega što je dio, da tako kažem u nedostatku boljeg izraza, hrišćanske (odnosno u ovom slučaju pravoslavne) vjere. Pitanje da li je neka katastrofa Božije djelo ili jednostavno posljedica prirodnih zakona svakako je podložno različitim interpretacijama. Na kraju krajeva, teško da neko zna šta Bog misli i radi, osim ako mu On ne javi direktno. E sad, da li se javio patrijarhu, možemo samo da nagađamo :-)
Genetski četnik

angel011

Quote from: Harvester on 17-05-2011, 23:58:04
Quote from: angel011 on 17-05-2011, 17:46:26
Nisi odgovorio zbog čega, ako patrijarh izjavi da sam grešna ja (nevernik) kriva za zemljotrese i poplave u kojima stradaju hiljade, ja nemam pravo da kritikujem Crkvu.

Pod 1, pogrešno si pročitala/interpretirala patrijarhovu izjavu, pročitaj ponovo i vidjećeš da spominje "grijehe svih nas", dakle uključeni su i vjernici, pa i on sam.
Pod 2, patrijarh, kao i svi ostali ljudi na zemlji, ima pravo na sopstveno mišljenje koje može, a i ne mora, da bude zvanični stav Crkve o nečemu. U ovom slučaju, očigledno je da je u pitanju njegovo lično mišljenje i ako želiš nekog da napadaš, onda treba da napadaš njega a ne Crkvu (a šta se podrazumijeva pod Crkvom pogledati u Subinom odgovoru).

Harvi, nisam ni mislila da je rekao da su uključeni samo nevernici; ako je pod "gresima svih nas" mislio isključivo na vernike, ok, to me se ne tiče, ali, ako je mislio i na one koji nisu vernici, mislio je i na mene, i na to reagujem. :)

Slažem se da ima pravo na sopstveno mišljenje, ali bi kao patrijarh trebalo da pripazi šta priča. Valjda ni Crkvi ne odgovara da njen patrijarh tako lako daje materijala ljudima da ga smatraju kretenom, a kad patrijarh već odvali ovako nešto, Crkva bi mogla da se pametno ogradi da ne bi ispalo da je u pitanju stav Crkve. :)
We're all mad here.

Tex Murphy

QuoteHarvi, nisam ni mislila da je rekao da su uključeni samo nevernici; ako je pod "gresima svih nas" mislio isključivo na vernike, ok, to me se ne tiče, ali, ako je mislio i na one koji nisu vernici, mislio je i na mene, i na to reagujem.

Definitivno je mislio i na tebe :evil:
Ali pazi, ne može on tek tako da kaže "Krivi smo samo mi vjernici, a ateiste ovom prilikom ne uzimamo u obzir jer su ateisti i Crkva se ne bavi njima". To je ko kad bi neki biolog reko "Mi što smatramo da je teorija evolucije istinita imamo zajedničkog pretka s majmunima, a što se kreacionista tiče od čega su oni nastali to je njihov problem". :-)

QuoteSlažem se da ima pravo na sopstveno mišljenje, ali bi kao patrijarh trebalo da pripazi šta priča. Valjda ni Crkvi ne odgovara da njen patrijarh tako lako daje materijala ljudima da ga smatraju kretenom, a kad patrijarh već odvali ovako nešto, Crkva bi mogla da se pametno ogradi da ne bi ispalo da je u pitanju stav Crkve.

Pa moguće je da većina sveštenika dijeli patrijarhovo mišljenje, pa da se zato ne ograđuju :-)
Genetski četnik

stale

Lord Kufer

Meni je Amfilohije jednom prilikom rekao, dok je držao politički govor na osveštenju grobljanske crkvice: A ti tamo, nemoj da mi pušiš!

pokojni Steva

Lepo ti je čovek i reko.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

angel011

Quote from: Harvester on 18-05-2011, 13:48:55
Ali pazi, ne može on tek tako da kaže "Krivi smo samo mi vjernici, a ateiste ovom prilikom ne uzimamo u obzir jer su ateisti i Crkva se ne bavi njima". To je ko kad bi neki biolog reko "Mi što smatramo da je teorija evolucije istinita imamo zajedničkog pretka s majmunima, a što se kreacionista tiče od čega su oni nastali to je njihov problem". :-)

Pa ok, ali opnda ja imam puno pravo da kažem da sa nekim tamo zemljotresom u kome je izginuo silan narod nemam veze (časna reč!  :lol:), i da smatram da patrijarh lupeta, i da bi Crkva trebalo da se ogradi od takvih gluposti ako ne želi da smatram da podržava lupetanje.

Naravno, može i Crkva da izjavi da je zabole šta ja mislim, i da lepo nastavimo da preziremo jedni druge. :)
We're all mad here.

Hobit

Čemu toliko jeda i nervoze oko izjava popova
Oni samo rade svoj posao. Neka ga rade onako kako misle da treba, možemo i ne moramo da se složimo sa načinom kako to rade.
Opet, šta preostaje nama, ''svetovnim licima''?
Šta uradimo kada nam je do kulture, umetnosti... ''religije''...
Odemo u pozorište, muzej, pročitamo knjigu...
U muzeju odgledamo postavku... u pozorištu pogledamo predstavu... pročitamo knjigu - neku do kraja, neku batalimo na pola...  :)
Od svega ''uzmemo'' taman onoliko koliko nam je u tom trenutku potrebno. Ni manje ni više.
Isto važi i za Crkvu
Odlazimo (poneko od nas) tamo kada osetimo da nam to treba. Neki mir.
Nešto...
Odstojimo malo, udahnemo vazduh u tom prostoru... Zapalimo sveću. Odemo kada se ''napunimo''...
I, ''uzimamo'' taman koliko nam je potrebno.
NI MANJE, NI VIŠE
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Lord Kufer

Dok popovi "rade svoj posao", muzeji ne rade, biblioteke ne rade, umetnici umiru od gladi...
Ti si Hobite zaslužio svoj mir. Još samo da se pokaješ, al to nije obavezno, pošto ima ko da ti oprosti.

Hobit

Da
Ja sam našao svoj mir... dok vi penite ovde i analizirate izjave popova   :cry:

Суба

Црква данас нема никакву овоземаљску моћ. Бар не православна. Чему онда толико пљување Цркве? Пљување Цркве је само чин подсвесног правдања сопственог обездуховљеног живота. А то нема никакве везе са мантрама "попови у џиповима, мафијаши у мантијама", итд

Josephine

Quote from: Suba on 19-05-2011, 12:37:58
А то нема никакве везе са мантрама "попови у џиповима, мафијаши у мантијама", итд

Pa, u stvari, ima. Ja živim kod popa rentijera. Kupio stan, iznajmljuje ga i mnogo me nervira svojim polu-zelenaškim ponašanjem. A vozi i dobra kola. Sve u mantiji.

Truba

kome smetaju loši popovi nek se zapopi i postane bolji dio crkve :)
inače ne vidim smisla u mijenjanju ljudi

a to što zavrću novac
ne zavrću vaš novac kao političari nego novac koji dobiju od vjernika ili poslova i dionica
dakle crkveni novac...
neko će reći da novac crkvi daje i država
da daje i država ali opet taj novac ne bi vidjeli ni vi ni škole i bolnice nego neka druga udruga ili religijska zajednica stoga samo opušteno
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Josephine

Ah, da. Uzimaju novac od vernika onda kada bi religija trebalo da bude neprofitna, humana i da nudi utehu?

Novac ne sme da igra ulogu tamo gde je igra religija.

Tex Murphy

Quotekome smetaju loši popovi nek se zapopi i postane bolji dio crkve

Komi, ovo ti je jedna od boljih izjava u posljednje vrijeme :-)
Genetski četnik

Суба

Да ли ћеш, гледајући лопове, одустати од поштења?
Да ли ћеш, гледајући лоше свештенике, одустати од вере?

Josephine

Quote from: Suba on 19-05-2011, 12:54:10
Да ли ћеш, гледајући лопове, одустати од поштења?

Da kada ih ima više nego onih što ne kradu.

Crkva je profitabilna organizacija, kao i svaka druga firma.

mac

Quote from: D. on 19-05-2011, 12:46:22Ja živim kod popa rentijera. Kupio stan, iznajmljuje ga i mnogo me nervira svojim polu-zelenaškim ponašanjem. A vozi i dobra kola. Sve u mantiji.

Pop za vreme službovanja živi u stanu koji mu dodeli crkva, ali kad se penzioniše crkva mu više ništa ne duguje. Pop mora da obezbedi sebi stan za vreme službe. Da taj stan ne bi zvrjao prazan od nabavke do penzije logično je da ga pop iznajmljuje. Ovo "polu-zelenašenje" tumačim kako je revnosan u naplati polu-visoke kirije (a ne kako pozajmljuje gotovinu uz polu-visoke kamate). Možda pop zastupa stav "čist račun - duga ljubav", što je sasvim u redu kad se uzme u obzir da važi i ono "Bog je Ljubav".

Josephine

Ne znam na osnovu čega si to tako protumačio, osim na osnovu izmišljenih činjenica.

Pop uzima (da, visoku za neočuvan stan koji izdaje) kiriju, i ništa ne ulaže u stan. Da nema nameru da živi u njemu, vidi se po načinu na koji o njemu (ne) brine.

Osim što me je izjebao nekoliko puta na najljigaviji mogući način.

stale

Quote from: Suba on 19-05-2011, 12:54:10

Pa da znas da dosta ljudi hoce, jer kad vide kako se ponasa neko ko je predstavnik Boga na zemlji, a i cela institicija koja treba da siri veru tesko je ostati nepoljuljane vere.

Kao produkt toga dobijes recimo ljude koji veruju u Boga, ali ne veruju crkvi.

Stipan

Quote from: D. on 19-05-2011, 13:00:22

Vrlo dvosmislena tvrdnja, rekao bih...  :mrgreen:

Суба

Стале, слажем се, донекле. Али сви губите из вида да је сваки верник Црква, не само попови. Затим, како може неко да ми уништи мој лични однос са Богом? Не само мој, било чији? А то је суштина вере.

Е да, а шта ћемо са добрим свештеницима? Зашто нема ни речи о њима? А има их, итекако. Него је слађе блатити.

Josephine

Mi ovde i ne kritikujemo religiju/veru, već njene organizacije sa biznismenima u njoj.

Суба

Хајде да не продубљујем, реците ми само-шта ћемо са добрим свештеницима, зашто се не спомињу никад/нигде? Нема их?

Stipan

Ako se ne spominju nikad i nigde onda se odgovor nameće sam od sebe, nije li tako?

Lord Kufer

Quote from: Stipan on 19-05-2011, 13:29:47
Ako se ne spominju nikad i nigde onda se odgovor nameće sam od sebe, nije li tako?
xyxy

Суба

Не намеће се, Стипане. Намеће се ћутање о њима.

stale

To ti je isto kao i sa dobrim policajcima ni njih niko nikad ne pominje, jer se podrazumeva da ako su dobri samo rade svoj posao.

Stipan

Pa pomozi im Suba, brate! Dokumentuj nekog od tih dobrica. Ja ovde vidim samo neke vrlo jasne kritike. Što se Crkve tiče prilično sam neobavešten i eto ti prilike da me prosvetliš.  :)

Суба

Могу ти послати њихова имена на ПП, мада сумњам да ће ти ишта значити. Рећи ћу само да су у питању породични људи, са пуно деце, пуни пожртвовања , пуни вере, пуни проблема и животних недаћа. И светли примери јер сведоче својим животом какав свештеник треба да буде. Али кога још брига за то, већа атракција су они кварни у мантијама.
Хм, можда зато што су нам ближи по прљавштини?
Одох са топика, поздрав.

Hobit

Idi bidi popino prase...   :lol: :lol: :lol:

Josephine

Quote from: stale on 19-05-2011, 13:35:16
To ti je isto kao i sa dobrim policajcima ni njih niko nikad ne pominje, jer se podrazumeva da ako su dobri samo rade svoj posao.

дејан

Quote from: D. on 19-05-2011, 13:00:22
Ne znam na osnovu čega si to tako protumačio, osim na osnovu izmišljenih činjenica.

Pop uzima (da, visoku za neočuvan stan koji izdaje) kiriju, i ništa ne ulaže u stan. Da nema nameru da živi u njemu, vidi se po načinu na koji o njemu (ne) brine.

не схватам зашто не промениш гајбу и тужиш попа за љигаво полно општење
...barcode never lies
FLA

mac

Više joj se sviđa gajba nego što je muči pop. I pop to zna.

Josephine

mac

Ljudi nisu imuni na psihološku zamku, koja je lepo ilustrovana žabom koja ne beži iz lonca sa sporo zagrevajućom vodom. Prijatelji (makar i forumski) služe da čovek pobegne iz takve zamke. Najbolje je kad prijatelji spoje lepo i korisno, gde je lepo - podjebavanje, a korisno - potpirivanje.

Josephine

Selim se, naravno. Napisala sam to već. Ali vi volite lepo da podjebavate.

Hobit

Evo, ja ću da ''potpirim'', ako treba...   :)

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Melkor

from Boing Boing by Maggie Koerth-Baker

A recently published study found a correlation between higher rates of coffee drinking in women and decreased risk of depression. Naturally, that finding made headlines. But blogger Scicurious has a really nice analysis of the paper that picked up a significant flaw in the way the data is being interpreted. There was a correlation between drinking more coffee and a lowered risk of depression. But that wasn't the only correlation the researchers found—just the only correlation they made a big deal of in their conclusions.

On her blog, Scicurious lists the other correlations and explains why it's hard to draw any solid conclusion from this data set:

1) Smoking. The interaction between depression risk, smoking, and coffee consumption was "marginally" significant (p=0.06), but they dismiss it as being due to chance because it was "unexpected". Um. Wait. Nicotine is a STIMULANT. It is known to have antidepressant like effects in animal models (though the withdrawal is no fun). This is not unexpected.
2) Drinking: heavy coffee drinkers drink more. But note that they don't say that drinking coffee puts you at risk for drinking alcohol.
3) Obesity: heavy coffee drinkers are, on average, thinner, but not more physically active. They do not conclude that coffee drinking prevents obesity.
4)
Church going: heavy coffee drinkers are less likely to go to church. Less likely to go to church, less likely to develop depression...heck, forget depression, maybe coffee prevents religion now! Now THAT would be a heck of a finding.

Here's the thing. I do believe that high coffee consumption correlates with decreased risk of depression. But a lot of other things do as well. I am not convinced that the high coffee consumption wasn't part of a lifestyle that correlated with decreased risk of depression, maybe they have stronger support networks or less incidence of depression in the family. It could be many other things.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

Tooo, tačka posle smajlija!!!! :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Father Jape

To je da joj se ne otkotrlja.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.