• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

WHERE IS YOUR GOD NOW?!

Started by Ghoul, 12-01-2006, 20:51:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Truman

Sad mi je jasno zašto me lepe žene odbijaju.  :cry:
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

kad ništa ne spominješ djetetu dvaes godina to je treći oblik uslovljavanja...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

divča

QuoteBecause here's something else that's true. In the day-to-day trenches of
adult life, there is actually no such thing as atheism. There is no such thing
as not worshipping. Everybody worships. The only choice we get is what to
worship. And an outstanding reason for choosing some sort of God or
spiritual-type thing to worship — be it J.C. or Allah, be it Yahweh or the
Wiccan mother-goddess or the Four Noble Truths or some infrangible set
of ethical principles — is that pretty much anything else you worship will
eat you alive. If you worship money and things — if they are where you tap
real meaning in life — then you will never have enough. Never feel you have
enough. It's the truth. Worship your own body and beauty and sexual allure
and you will always feel ugly, and when time and age start showing, you will
die a million deaths before they finally plant you. On one level, we all know
this stuff already — it's been codified as myths, proverbs, clichés, bromides,
epigrams, parables: the skeleton of every great story. The trick is keeping
the truth up-front in daily consciousness. Worship power — you will feel
weak and afraid, and you will need ever more power over others to keep the
fear at bay. Worship your intellect, being seen as smart — you will end up
feeling stupid, a fraud, always on the verge of being found out. And so on.

David Foster Wallace
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Dybuk

Quote from: Pepelbatto on 26-03-2016, 16:51:24
kad ništa ne spominješ djetetu dvaes godina to je treći oblik uslovljavanja...

Tako je.

Ghoul

Ponovo požar u Hilandaru: "Neće zaustaviti obnovu"

Veliki požar zahvatio je metoh manastira Hilandar, izgoreli su magacin, objekat za smeštaj radnika i dve mašine, pišu "Večernje novosti".

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
UTORAK, 5.04.2016. | 11:28

Kako je za beogradski list rekao Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine manastira Hilandar, požar će ugroziti plan obnove manastirskog kompleksa, ali je neće zaustaviti.

Ranđić objašnjava da je u požaru, koji se dogodio pre nekoliko dana, izgorelo i 300 kubika suve drvne građe. Ovaj materijal je pripremljen za predstojeću obnovu Belog konaka, koji je 2004. gotovo potpuno uništen u vatrenoj stihiji kada je goreo Hilandar.

"Beli konak mora da se radi. Trebalo je da postavimo prozore, stepeništa, brodske podove. Pitanje je šta ćemo od toga moći da uradimo. Izgorela je suva građa, a ona nam je neophodna. Ostalo je materijala za narednih mesec dana, već smo obezbedili novu građu, ali potrebno je vreme da se ona osuši", ističe Ranđić.

Prema prvim procenama, šteta premašuje sto hiljada evra. Vrednost izgorele građe iznosila je pedesetak hiljada, a u požaru su izgorele i dve mašine - bager kopač, koji je nabavljen 2010, i buldožer star više od 40 godina.

"Izgorela je mašina koja služi za izgradnju protivpožarnih puteva. Ne znam koliko bi koštale ove koje su izgorele, ali nama su vredele jer su radile. Moraćemo da kupimo nove, a to će biti vanredni izdatak. Zasada nemamo novca", objašnjava Ranđić.

Uzrok požara još nije poznat. Grčka policija smatra da je u jednom od vozila došlo do kratkog spoja.

"Sve su to zasada nagađanja. Vatrogasna ekipa je brzo reagovala i zaustavila širenje požara. Povređenih, na sreću, nije bilo. Hilandar ima svoju vatrogasnu brigadu, koju čine monasi. I oni su odmah došli na teren", dodaje Ranđić.

Za obnovu Hilandara ove godine iz republičkog budžeta biće izdvojeno oko 400.000 evra.

"Nadamo se da ćemo uspeti iz drugih izvora da obezbedimo još 200.000", Ovaj požar je uzdrmao naše planove, boli, ali preživećemo", zaključuje Ranđić.

Nedavno se navršilo 12 godina od velikog požara u Hilandaru kada je uništeno više od polovine kompleksa u manastirskim zidinama. Izgoreli su konaci od kojih neki potiču iz 14. veka, i četiri paraklisa.

Do sada je rekonstruisana polovina izgorelih konaka i monaštvo Hilandara te prostorije već koristi.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=04&dd=05&nav_category=16&nav_id=1116091
https://ljudska_splacina.com/

džin tonik

NAJVIŠA CRKVA NA SVIJETU PROPADA, A SADA JE OTKRIVENO I ZAŠTO 'Ulažemo milijune u obnovu, ali što to vrijedi kad svi mokre po njoj'

QuoteULM - Ulmer Muenster, najviša crkva na svijetu, ima problema s korozijom, ali je ne uzrokuju kemijski elementi na vrhu njezina veličanstvena tornja nego muškarci prečestim mokrenjem po zidovima u podnožju.

"Ulažemo milijune u obnovu tornja, a istodobno su nam kameni zidovi nagriženi na dnu", kaže pastorica te impresivne luteranske crkve Tabea Frey.

"Želudac mi se grči od ljutnje što nema poštovanja prema ničemu. Pješčenjak nam otpada. Slojevi debeli nekoliko centimetara su uništeni", govori Frey za agenciju dpa.

Krivce na njemačkom nazivaju 'wildpinklerima' - onima koji uriniraju u javnosti. Obično napadaju kada padne mrak i poslije nekoliko piva. Izabiru pokrajnje, mračne dijelove crkve i nakon dugogodišnjeg "djelovanja", soli i kiseline iz njihova urina uzimaju danak na crkvenim zidovima iz 14. stoljeća.

Daleko od toga da je Ulm jedini grad koji ima taj problem. "Muškarci obilježavaju svoj teritorij", kaže Wolfgang Buehmann iz njemačkog saveza urologa. Tu naviku opisuje kao "rudimentarno ponašanje" koje ispliva pod utjecajem alkohola.

Glavni majstor obnove ulmske crkve Michael Hilbert objašnjava da povećanje razine nitrata u sedimentnom kamenu pješčenjaku izazivaju urušavanje. "Svi mogu vidjeti uglove pocrnjele od urina, a kada Sunce zagrije smrdi do nebesa", rekao je Hilbert.

Temelji crkve u Ulmu, ponosa toga grada na jugozapadu Njemačke, položeni su 1377. godine. Punih pola stoljeća poslije, 1890., dodan je posljednji detalj na vrhu tornja. Sa 161,5 metrom, Ulmer Muenster najviša je crkva u kršćanstvu.

Hilbert je na ovoj dužnosti tri godine i katkad uhvati ponekog prijestupnika na djelu. "Tvrde da su inkontinentni, ili su pijani pa postanu agresivni", kaže.

Ulmske vlasti su nedavno udvostručile kaznu za uriniranje po crkvi i ona sada iznosi 100 eura. Njihove kolege u Koelnu štetočine koje uhvate da mokre po slavnoj katedrali kažnjavaju sa 150 eura, ali za ostale crkve u gradu tarifa je niža, 120 eura.

U Mainzu su imali sličan problem - tamo je 'wildpinklerima' omiljena meta bila gradska vijećnica. Zato su njezine zidove premazali posebnom bojom koja mokraću prska nazad po cipelama.

Ali to ne bi upalilo u Ulmu. "Ti industrijski premazi su ovdje beskorisni. Pješčenjak je toliko porozan da bi bilo više štete nego koristi", rekao je Hilbert.

Tabea Frey smatra da bi grad umjesto toga trebao osigurati besplatne javne zahode. "To bio odgovor za sve turističke destinacije poput Ulma".

Iako je ljutita zbog štete nanijete njezinoj voljenoj crkvi, Frey pokazuje i pomirljivu stranu. "Mi smo evangelici, mi ne prijetimo vječnim prokletstvom", rekla je.

džin tonik

Čudno je – izgorele četiri crkve na tri kontinenta

QuoteBeograd - Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je za Nedeljnik da je simptomatično da su u isto vreme izgorele četiri crkve na tri kontinenta.

On je istakao i da može u svašta da se sumnja i da su ti požari namerno podmetnuti i da se sve nije desilo slučajno, ali i da ne smemo da donosimo nikakve zaključke dok se ne utvrdi istina.

"Čudno je to što su u isto vreme izgorele četiri naše crkve na tri različita kontinenta. Sve je to simptomatično. Još ne znamo ni kakva je i da li je to neka opomena. I da li je to neko organizovano zapalio", rekao je Irinej nakon što su na Uskrs u požarima stradali pravoslavni hramovi u Njujorku, Rusiji, Sidneju i Melburnu.

Dodao je i da su svi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi neprijatno iznenađeni, kao i da niko iz državnog vrha nije kontaktirao s njim nakon što su izgorele crkve, bar ne do utorka u podne.

"Dobio sam izveštaje od naše ambasade iz Njujorka da se ispituje i istražuje šta je uzrok požara", ističe poglavar SPC.

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je da su požar u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku izazvale neugašene sveće.

:evil:

Truman

Nije mi drago zbog toga, crkve ipak imaju umetničku i arhitektonsku vrednost. Inače, kada negde putujem skoro redovno posećujem religijske objekte, dakako ne zato što sam religiozan već iz čisto estetskog zadovoljstva.

džin tonik

ma pogledaj lokacije; spc-crkve u sidneju, melburnu, njujorku i rusiji. novogradnja. :evil:
no, realno, ne bi me cudilo da trenutacno u modi kakav fazon zajeba osiguranja. ovi su uvijek sinkroni. i kad kontraproduktivno.

ALEKSIJE D.

Meni se nešto čini da vlasnik zgrade ne znači nužno da si i vlasnik zemljišta. A centar Menhetna, skupa lokacija.

Dybuk

Ma nemaju uvek umetnicku vrednost, to je novogradnja :evil:

Ja volim da vidim strare crkve (konkretno - katedrale jer su prelepe) al unutra ne ulazim!

džin tonik

ja vec vidim kako osiguranja placaju obnovu ili izgradnju objekata na novim lokacijama, placaju unistene umjetnine (t.j. ugljenisane kopije istih, dok originali unovceni trecim kanalima), paralelno vjernici doniraju za novi, novi toranj, te fajnli popadija usteka mito za prepustanje lokacije kakvom korisnom buildingu. i ne precjenjujem inteligenciju doticnih, kao sto ne potcjenjujem ni kriminalnu energiju istih.

Truman

Zosko, crkva u Njujorku je napravljena sredinom 19. veka. Tebi je to novogradnja?

džin tonik

Quote from: Dybuk on 04-05-2016, 14:19:55

Ja volim da vidim strare crkve (konkretno - katedrale jer su prelepe) al unutra ne ulazim!

sto ne? ne grizu. i ne znas sta propustas. mracni podrumi, grobovi razni, duhovi, cudovista... :lol:

džin tonik

Quote from: Truman on 04-05-2016, 14:29:40
Zosko, crkva u Njujorku je napravljena sredinom 19. veka. Tebi je to novogradnja?

bez ironije, za crkvu, da. evtl. na granici vrijednog, ali nista posebno.

Truman

Ne, to nije novogradnja u tehničkom smislu ( pretpostavljam, nisam inžinjer ) tako da tvoja teza otpada. :)

Dybuk

Quote from: zosko on 04-05-2016, 14:32:18

sto ne? ne grizu. i ne znas sta propustas. mracni podrumi, grobovi razni, duhovi, cudovista... :lol:

Nekako mi...neprijatno :evil:
Upali smo na nedeljnu misu proslog leta u Segedinu, kao da razglednemo. Uf, gledali nas ko da smo pali s marsa. :lol: Ali fino je leti unutra, hladno.

Agota

Sve slike koje volim s inspirisane su hrišćanstvom. A ja u  Boga ne verujem .
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

džin tonik

Quote from: Truman on 04-05-2016, 14:39:25
Ne, to nije novogradnja u tehničkom smislu ( pretpostavljam, nisam inžinjer ) tako da tvoja teza otpada. :)

da, tako su uz skromnu zakusku s lokalnim bandidosima tvrdili pazar. :)

džin tonik

Quote from: Dybuk on 04-05-2016, 14:40:50
Upali smo na nedeljnu misu proslog leta u Segedinu, kao da razglednemo. Uf, gledali nas ko da smo pali s marsa. :lol: Ali fino je leti unutra, hladno.

a dobro, malo su konzervativni; pri posjeti se mora obratiti paznja na dvije-tri sitnice: bez suncanih naocala, minica, toplesa i tako... :)

Agota

Quote from: zosko on 04-05-2016, 14:49:44

a dobro, malo su konzervativni; pri posjeti se mora obratiti paznja na dvije-tri sitnice: bez suncanih naocala, minica, toplesa i tako... :)

sad si me podsetio na posetu Bogorodičine kuće u Efesu...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dybuk

Quote from: zosko on 04-05-2016, 14:49:44

Aha, ne toples, znaci to je bilo u pitanju!!! :roll:

ma provali se kad je neko stranac i nije deo zajednice i bez toplesa.

Aco Popara Zver

Одличан шлагворт то око странаца у католичким црквама, један лик прича ми како је 1972. у Загребу грешком ушао у католичку цркву па се чудио кад су почели да се крсте отвореном шаком, и таман кренуо да изађе кад га ухвати неки од црквењака, почне да испитује, лик је толико лагао да суу му средили вјеридбу с ћерком усташког бојника, који је држао Павелићеву слику у стану а истовремено био неки баџа у загребачкој пошти, и средио му посо, стан, ћерку, све за дом... послије пар мјесеци овај схватио да ће да га кастрирају кад схвате да је Србин, и побјегао.

Ето зоско, ови твоји Хрвати широкогруди и наивни! :)

džin tonik

lovacke price. srpska posla. bah.

Biki

Izgleda da je Bata resio da pise romanI poput onog Dragog u visokom dvorcu

Aco Popara Zver

Што би ме човјек лагао? :) послао га будући таст да дође у неку канцеларију да му дају посао, дочекује га тип са "хваљен исус" а овај њему "добар дан"

Онда овај почео да га критикује да Хрвати треба другачије да поздрављају, а овај се брани да је из мјешовитог брака и да је једина католичка кућа у селу и да славе оба Божића

Шеф му поручи да се среди, јер ће једног дана то бити усташка држава итд

Ко још ово може да измисли? :)

ALEKSIJE D.

Dobro nije rekao "vaistinu hvaljen, jest i budet".

džin tonik

Aco Popara Zver

Да, али лагао је усташе, то чак није ни кршење божије заповјести

džin tonik

nema tu opravdanja, jednom lazov, uvijek lazov. tko zna sta su mu ustase uradili kad mentalno pobjegao u slicnu bajku, sve i na seksualnoj razini... :roll:
plus, ustase bi ga prepoznali bez i da otvori usta, a on jos progovorio...

Biki

Sad evo citam jedna od  crkvi u Melburnu je stara 115 godina i nije Srpska vec Grcka.

Australia's second oldest Greek Orthodox church has been saved after a fire broke out in Melbourne, a day after Orthodox Easter celebrations. The cause of the fire at the 115-year-old Holy Church of Annunciation of Our Lady in East Melbourne on Monday afternoon is still under investigation.

Sve u svemu, cetiri pravoslavne crkve da gore bas na Uskrs ne deluje kao puki slucaj. Ruzno je radovati se tudjoj nesreci. Mozes biti nevernik koliko hoces, ali je skroz neljudski podsmevati se ovako necemu, praviti posalice o toplesu, pisati da su to nekakve insurance konspiracije. Stvarno jadno.

Agota

nema slučajnosti. u to veruju budale.

Biki

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3572031/Unextinguished-candles-possibly-caused-NYC-church-fire-NOT-suspicious-Nazi-arsonist-conspiracy-anymore-say-officials.html

The possible canonization of Cardinal Aloysius Stepinac has caused a rift between Serbia and Croatia.
According to the New York Post, Serbian Othordox Patriarch Irinej wrote to Pope Francis and said: 'We are afraid that there are too many open questions and wounds which Cardinal Stepinac symbolizes.
'His canonization, to our great regret, would return the relations between Serbs and Croats, as well as between Catholics and Orthodox faithful, back to their tragic history.'
Dusan T. Batakovic, a former Serbian ambassador, told the New York Post: 'Too many churches have burned to call it an accident.
'It is very strange that it happened, that the fires all took place on Easter, the greatest Christian Orthodox holiday. Some kind of terrorist action can not be excluded.'
Barry Lituchy, the executive director of Jasenovac Research Institute, told the paper many among the community had told him 'the thought that this is an attack has not escaped us'.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3572031/Unextinguished-candles-possibly-caused-NYC-church-fire-NOT-suspicious-Nazi-arsonist-conspiracy-anymore-say-officials.html#ixzz47hLflI00
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Biki

'This is a huge loss for the community,' he said. 'In addition to being a place of worship, this historic building was a New York City landmark, treasured by the people' living in the neighborhood.
The church was designed by architect Richard M. Upjohn and was built in the early 1850s. One of its earlier congregants was novelist Edith Wharton, who wrote 'The Age of Innocence.' She was married in the church in 1885.
The Serbian Orthodox Church purchased the building from the Episcopal Diocese in New York in 1943. The building was designated a city landmark in 1968.

:(

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3572031/Unextinguished-candles-possibly-caused-NYC-church-fire-NOT-suspicious-Nazi-arsonist-conspiracy-anymore-say-officials.html#ixzz47hMi1WYo
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

džin tonik

hm, mislim da je red izviniti se vjernicima, mea culpa, nisam mislio nista ruzno. jednostavno sam podjednako ushicen kad izgori crkva kao i bilo koji drugi stambeni objekat. supermarket, dzamija, centralni komitet, piramida... ne zelim doticati vjerske osjecaje, malo sam se nesretno izrazio.

Aco Popara Zver

Quote from: Agota on 04-05-2016, 16:34:32
nema slučajnosti. u to veruju budale.

Зар није атеизам вјеровање да је универзум настао случајно?

mac

Nije. Ateizam je verovanje da Bog ne postoji. Naučna teorija da je svemir nastao slučajno takođe ne postoji. Možda misliš na teoriju velikog praska? Ta teorija objašnjava šta se desilo pošto je svemir nastao, ali ne daje nikakvo objašnjenje o tome kako i zašto se veliki prasak desio (a sa njim i svemir).

Aco Popara Zver

Атеизам је, дакле, вјеровање уско повезано са ставом да су универзум, живот и људи - случајност.

Agota

mac

Život i ljudi da, svemir ne. Ne pišem mandarinski, pa bih voleo da me razumeš kad nešto napišem.

Zapravo, ateizam ne objašnjava postojanje ni života ni ljudi, niti išta zapravo objašnjava. Ateizam je vera da bog ne postoji. Nema nikakve veze sa teorijom velikog praska, kao što sam već napisao.

Aco Popara Zver

i ja bih volio da se razumijemo, dakle, ako nema boga nema ni namjere, ako nema namjere sve je slučajno nastalo.

Meho Krljic

Svašta. To je kao da kažeš da kiša slučajno pada jer nema namere da ona pada, iako se sistem koji dovodi do njenog, jelte, pada može podobno opisati. Dakle, kauzalnost postoji, to znači da se reč "slučajno" tu ne da koristiti...

Takođe, ateizam nema svetu knjigu niti ritual baptizma da bi se moglo govoriti o tome u šta ateisti nominalno veruju sa ikakvom sigurnošću. Ne verovati u božansko je samo to -neverovanje, ono ne podrazmeva nikakvu pozitivnu veru.

Aco Popara Zver

to što postoji kauzalnost ne znači da nije slučajno nastalo

dakle, posljednja vijest je da se crkva u Njujorku zapalila zbog svijeća, dakle svijeće su uzrok, a uzrok je slučajan.

ako je, pak, neko svijeće zapalio i postavio tako da izazovu požar, onda postoji namjera, i vatra nije slučajna

doduše, i primjer sa kišom i sa svijećom drastično je ispod pitanja nastanka univerzuma ili živih bića, jedno je na kraju a drugo na početku kauzalnog lanca

EDIT

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2016, 23:26:23
Takođe, ateizam nema svetu knjigu niti ritual baptizma da bi se moglo govoriti o tome u šta ateisti nominalno veruju sa ikakvom sigurnošću. Ne verovati u božansko je samo to -neverovanje, ono ne podrazmeva nikakvu pozitivnu veru.

nema ni teologija potrebe da se bavi time da li je bog toliko moćan da stvori kamen koji ne može da podigne, pa šta da se radi

jednom kad se ateisti izlegu i počnu da šetaju ulicom, i kad ih neko pita ''jel boga ti, kako je nastao univerzum'', ateisti ili nemaju odgovor, što bi bila baš bruka, zar ne, ili imaju slučajnost ;)

Ugly MF

Stvarno jad kad slušaš ateistu.
On misli da nije nešto što neko drugi misli ,a onda kad ga pitaš šta misli on kaže ništa.
Laže.
Čovek ne može sebi da objasni dve stvari, jednostavno nisu mu date.
Večnost i ništavilo.
Dakle, svaki čovek veruje u nešto.

Aco Popara Zver

čeko sam da Ugly izdominira!

Truman

Večnost i ništavilo + nepostojanje boga su mi sasvim prihvatljiva kombinacija...Nešto što nema početak ni kraj može postojati i bez Onoga-koji-ne-postoji.

Dybuk

Ajde Bato, ti veliki vernik?

Ja osim "verujem" ili "ne verujem" ne trazim nikakvog dokaza ni obrazlozenja, cemu? Vera nije da se dokazuje. Kao ni neverovanje.

Truman

Derren Brown jednom reče - onaj ko tvrdi da nešto postoji treba to i da dokaže, a ne onaj koji tvrdi da ne postoji.