• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zena, a predsednik?

Started by S., 16-01-2006, 01:05:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

Dzaba bilo sovinisticko podje@avanje u TV kampanji (a i sire, "kako to da je i zena predsednik, a ne predsednica?"), Cile je upravo postala prva zemlja Latino Amerike na cijem ce celu biti zena :mrgreen: Misel Bacelet 53.5%, Sebastijan Pinjera 46.5% (zaokruzivanje stotinca moje). Zurka na ulicama downtown-a!

Gde su jos ono na celo drzave dosle zene, ali glasanjem naroda, a ne ukazima pobenickih partija? A Srbija?

Boban

Pričaš oduševljeno o tome kao da je to nešto samo po sebi pozitivno?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tex Murphy

QuoteGde su jos ono na celo drzave dosle zene, ali glasanjem naroda, a ne ukazima pobenickih partija?

Republika Srpska?  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

S.

Pazi stvarno, a sto taj zli smajli? :evil: Meni post festum pale na um dve druge zene, iz dve druge drzave, ali eto to oko kuce se zaboravilo.

QuotePričaš oduševljeno o tome kao da je to nešto samo po sebi pozitivno?

Pa da vidis i - jeste. Sa obzirom da smatram da nema neke statisticki vazne razlike u sposobnosti medju polovima, sa osvrtom na polnu raspodelu populacije i ucinak jednopolnih vladavina, cenim da je manje zlo a priori smatrati vest pozitivnom.

A u ovom posebnom slucaju, uz sve mane koje ima, Misel je daleko bolja opcija za ovu drzavu od Pinjere. Najblizi ekvivalent politicke scene Srbije pomenutom gospodinu je Karic (sa tim da je do "akumulacije kapitala" u porodici kod Pinjera doslo u -1 generaciji). Demagog par ekselans, ali da ne gnjavim...

crippled_avenger

S., ti zivis u Cileu?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

Tačnije, ona živi iznad Čilea.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

IM

Quote from: "S."Dzaba bilo sovinisticko podje@avanje ...

Nekad su se u Čileu glasovi muškaraca i žena brojali odvojeno. Možda se tradicija održala? Baš bi bilo interesantno znati kako je ko glasao ovog puta!

Quote from: "S."A Srbija?

Pa gde mi da nađemo tako hrabru ženu? Troje dece od dva muškarca, a ni za jednog se nije udavala!? Kod nas bi je prvo rođena majka živu okukala i otpisala, a onda bi i "selo" odradilo svoje.

S.

Да, и дан дањи су гласачка места за жене и мушкарце одвојена, додуше то уме да буде и сто до стола, али ипак су одвојени.  
За њу гласало 53.3% жена и  53.7% мушкараца. Од 13 провинција, уклључујући и престоницу, победила је у 12. Иначе мораш да се пријавиш за гласање, то није обавезно, али ако се једном пријавиш обавезано је.  Имаш само две могућности да се извучеш од казне због избегавања обавезе: ако си на дан гласања удаљен од свог гласачког места више од 200 километара, обавезно је пријављивање полицији најкасније 24 сата пре избора; ако си био/ла болестан толико да не можеш да изађеш из куће, имаш форе да доднесеш оправдање још 12 сати иза избора.

Мишел је била удата (двоје старије деце), разишли су се, треће дете има другог оца. Не знам где су се венчали, ако у Немачкој онда су се развели одавно, ако у Чилеу, онда су се и формално развели тек прошле године, од када је могућ законски развод. Систем наслеђен од Пиночеа је тек ова одлазећа влада почела озбиљно да разграђује, и ако она настави (а требало би :) ) 2010. ће ова земља бити далеко боље место за живот за све. Пошто су уставом забрањена два узастопна мандата, ако посао уради добро, ето ње опет 2015.

PTY

Women rulez!
(već skoro dva meseca... :lol: )

QuoteLiberia's National Elections Commission announced the official results from the Liberian presidential run-off elections, which show that Ellen Johnson-Sirleaf of the Unity Party received 59.4 percent and George Weah of the Congress for Democratic Change 40.6 percent of the total valid votes cast.

In a statement issued by the spokesman, Annan extended his warm congratulations to Ellen Johnson-Sirleaf on her election as Africa's first woman head of state in the modern era.

ps. okej, okej, aj gat de meseđ...  :oops: )

S.

Аааа, Либерија, не знам баш... Чим се ту нашла нека Кондолиза да погура, мени некако не личи ... Но добро, bumo vidli :lol:

PTY

Ja se izvinjavam ali sve precednike nego gura,  :roll:  tako da nisam isuviše skeptična samo zbog toga. A i imali su strane promatrače i UN kontrolore i sva čudesa, samo da nekom ne padne na pamet da ospori legitimnost. Fakt ostaje da Elen nije imala nikakve mrlje na ličnosti, a to nije mala stvar u zemlji u kojoj je korupcija 'leb nasušni. Mislim da je to naposletku prevagnulo.

Ali da, ne treba ništa uzimati zdravo za gotovo, bumo vidli...  :wink:

Tex Murphy

Ja volim zlog smajlija.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

crippled_avenger

S. ako zivis u Cileu, mozes li da mi nabavis domaci film PROMEDIO ROJO sa engleskim subs?

S.

Pogledacu (Nikolas Lopez, licno: "film je mesavina American Pie i Spider Man" :? ), ali ako nije imao zapazenu medjunarodnu distribuciju, sanse da postoji sa engleskim titlom su male. Jedini filmovi koji sigurno imaju titlove su oni koje odgovarajuce ministarstvo/komisija svrsta u "best of Chile", a ovaj mi nikako ne lici na moguci iz te grupe. Kod bar jedne nezavisne distributerske kuce uvek pise da ima titla, a nikad, ali bas nikad ga nije bilo (na uzorku od 3 filma). Ali pazi, ako govorimo (a govorimo) o legalnim DVD izdanjima, cene prilicne, zbog fino kotirane domace valute ispada oko 20-30 evra. Mislis li da vredi?

crippled_avenger

Ako ti nije tesko, saznaj da li ima sa eng. titlovima i koliko kosta, pa cu videti da li vredi i onda cemo se dogovoriti preko PM da ne kvarimo topik... OK?

S.

Koji topik? Nista zanimljivo, cenim :roll:

Elem, na sajtu www.promediorojo.com pise da film ima engleski titl i da je cena (bila?) nesto malo niza od 22 evra.  Plus shipping and handling, pa ti vidi. Nego, kako su producenti i distributeri lepo dali e-adresu za kontakt, sto im ne pises i trazis promotivni primerak? Bar probaj...

SOBRAS PRODUCCIONES S.A.
info@sobras.com

crippled_avenger

Hvala. Pokusacu ovako pa ako ne uspe... :oops:

Jake Chambers

Quote from: "Harvester"
QuoteGde su jos ono na celo drzave dosle zene, ali glasanjem naroda, a ne ukazima pobenickih partija?

Republika Srpska?  :evil:

Pa sad... taj slučaj možeš eventualno porediti s Hilari Klinton... pošto je biljana bila samo predsjednik entiteta :P :evil: a ne i države.  :evil:  :evil:  :evil:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

crippled_avenger

nemoj da mi neko dira Biljanu!

Usul

Quote from: "S."
Да, и дан дањи су гласачка места за жене и мушкарце одвојена, додуше то уме да буде и сто до стола, али ипак су одвојени.  

Ovako je i u Argentini.
God created Arrakis to train the faithful.

S.

Da. Teza zainteresovanih od juce je da ima rezona da tako i ostane prevashodno zbog statistike. Tako se zaista i zna kako su glasali muskarci a kako zene. Cini mi  se da je jedini nacin saznati nesto i o polnoj raspodeli glasaca u Evropi anketiranje nakon izlaska sa birackog mesta, pa sad sta god bio odgovor.

Kastor

To nije loše. Da je tako oduvek, u svim zemljama, možda bismo saznali koliko je LEPIH predsednika došlo na vlast zahvaljujući
ISKLJUČIVO ženskim glasovima.  :twisted:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

PTY

Aj. Tuga jedna. Japanski pm ima svoje fanove; 12% biračkog tela, mlade devojke (a bogami i dečaci  :lol: ) glasaju za njega jerbo u njemu vide pop selebriti.
Užas. Sve to, bre, treba tući i za kose vući.

Kastor

:lol:

Btw. Finska predsednica osvojila još jedan četvorogodišnji mandat.
Finci, definitivno, mnogo piju.  :wink:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

S.

Tja, meni se cini da je to o glasanju zena za (iskljucivo) lepuskaste muskarce urbana legenda. Ali mozda gresim, jel' te... svasta se rodi, zivi pa i glasa ponegde pod kapom nebeskom.

Ovde je i objavljen sastav prve paritetne vlade Cilea, druge u Latino svetu posle Spanije: dvadeset clanova kabineta-vlade, deset zena. Od uobicajeno neuobicajenih za zenski svet resora, zene drze sledece oblasti: odbrana,  ekonomija, razvoj, finansije i rudarstvo. Autoritativni potez predsednice - podelila ministrima sta se ocekuje od njih u prvih 100 dana vlade dan pred odlaska na odmor, a nekih mesec dana od preuzimanja duznosti. Nema odmora dok traje obnova, tako li bese?

Meni je onako pomalo zabavna cinjenica da zemlja prototip macho kulture, sto Spanija jeste u Anglo-Saksonskoj klasifikaciji ima paritetnu vladu (pod premijerom socijalistom) a recimo Svedska, obicno okarakterisana kao sredina u kojoj je ravnopravnost  muskih i zenskih velika - nema, a koliko vidim nece je ni imati u nekoj bliskoj buducnosti. Bice da macho kultura as we know it bas i ne postoji, a?

mac

Quote from: "S."Meni je onako pomalo zabavna cinjenica da zemlja prototip macho kulture, sto Spanija jeste u Anglo-Saksonskoj klasifikaciji ima paritetnu vladu (pod premijerom socijalistom) a recimo Svedska, obicno okarakterisana kao sredina u kojoj je ravnopravnost  muskih i zenskih velika - nema, a koliko vidim nece je ni imati u nekoj bliskoj buducnosti. Bice da macho kultura as we know it bas i ne postoji, a?
U Švedskoj nema potrebe da se odnos broja muškaraca i žena u vladi reguliše zakonom jer je potpuno svejedno ko je gde, tj. žene su toliko izjednačene sa muškarcima da takav zakon i nije potreban. Kada/ako se svest stanovništva u vezi sa ženama na funkcijama promeni, onda će prestati i potreba za takvim zakonom.

Najidealnije je ono društvo u kome ne postoji ni jedan zakon, niti bilo kakva vlada, a ipak sve funkcioniše. To je pravi cilj anarhizma.

S.

Quote from: "mac"
Quote from: "S."Meni je onako pomalo zabavna cinjenica da zemlja prototip macho kulture, sto Spanija jeste u Anglo-Saksonskoj klasifikaciji ima paritetnu vladu (pod premijerom socijalistom) a recimo Svedska, obicno okarakterisana kao sredina u kojoj je ravnopravnost  muskih i zenskih velika - nema, a koliko vidim nece je ni imati u nekoj bliskoj buducnosti. Bice da macho kultura as we know it bas i ne postoji, a?
U Švedskoj nema potrebe da se odnos broja muškaraca i žena u vladi reguliše zakonom jer je potpuno svejedno ko je gde, tj. žene su toliko izjednačene sa muškarcima da takav zakon i nije potreban. Kada/ako se svest stanovništva u vezi sa ženama na funkcijama promeni, onda će prestati i potreba za takvim zakonom.

Ovde i ne postoji nikakav paritetni zakon, prosto je zena, kao i onaj muskarac u Spaniji, sledila zdravu logiku. :mrgreen:

Poredjenje Svedske i Cilea radim zbog u grubim crtama dva suprotna modela izjednacavanja polova. U SE se krenulo "odozdo" (i nisi bas u pravu, postoje paritetni zakoni i tamo, ne odnosi se doduse na vladu samu), u smislu da se recimo placa radno mesto, a ne pol radnika, ili da postoji pored mamaledig i papaledig, odn. roditeljsko otsustvo kao takvo nakon rodjenja deteta (opet zar nije prosao predlog zakona da od sada otac mora da uzme 6 meseci?), ali do "krova" tj. predsednice vlade se nece skoro stici. U Cileu proces ide "odozgo", ima SHE predsednik, ima pola ministarki, i iako se dobar deo poslova placa po poslu, cak i majka, ali samo majka, moze da uzme najvise 3 meseca porodiljskog. Opet, problemi diskriminacije u obe zemlje su prilicno razliciti, dok u SE moze da ide recimo po polnoj ili manjinskoj tj. useljenickoj liniji, u CL ide po poreklu, sto obicno obuhvata finansijsku moc koja se ogleda u recimo adresi stanovanja ili prezimenima, nevezano za pol. Ovo vazi naravno za neki srednji sloj...

Kastor

Quote from: "mac"
Najidealnije je ono društvo u kome ne postoji ni jedan zakon, niti bilo kakva vlada, a ipak sve funkcioniše. To je pravi cilj anarhizma.

"Najidealnije" je ipak samo IDEAL.

Kastor

Quote from: "S."moze da uzme najvise 3 meseca porodiljskog.

Porodiljsko odsustvo u zakonima o radu je pre rezultat državne politike nataliteta nego odnosa među polovima. Naravno da porodiljsko odsustvo treba da bude što kraće ili da čak i ne postoji u državama koje su prenaseljene.

S.

Zanimljiva teza... a prenaseljene drzave su npr. koje? 1km2 po glavi, ili manje od 100evra-dohotka ili kako?

Naravno da se uopste ne slazem sa tezom, i da se ne bi tema bas preterano sirila, duzina i raspodela porodiljskog otsustva u Svedskoj i paralelno u Cileu kao poredjenje je pomenuta iskljucivo u smislu shvatanja ravnopravnosti, podjenakih, ali ne istih, prava i obaveza oba roditelja.

U idealnom, hajde da kazem potpuno svesnom drustvu da bitna je za temu i drzavna/drustvena politika nataliteta, ali ni u kom slucaju nije one factor odluka koliko ce to biti...