• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Umrla Slađana Kobas

Started by Tex Murphy, 11-02-2006, 02:07:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Sigurno se pitate "Ko je sad pa to?"
Radi se o jednoj od najtužnijih priča vezanih za ovaj nesretni rat ubosni. Nažalost, pošto su Srbi drugi najgori narod na svijetu, veoma malo se zna i o Slađani i o 12 beba koje su umrle u Banjaluci 1992. godine, kada zbog sankcija svijet nije mogao (čitaj: htio) da dopremi neophodni kiseonik za inkubatore. I wonder who the real cannibals are...
Postaviću ovde nekoliko članaka koje sam uspio da iskopam na netu, ako nekog bude interesovalo da može da pročita.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Ne prestaju nevolje za Stojana Kobasa i njegovu kćerku

Slađanina treća borba za život

Prijedor, Beograd - Trinaestogodišnja Slađana Kobas iz Prijedora uspela je dva puta da se izbori za život. Prvi put 1992. godine kada je kao prevremeno rođena beba svet ugledala kroz staklo inkubatora u kojem tada nije bilo kiseonika. Zbog rata i blokada dvanaest Slađaninih vršnjaka ili "dvanaest zvezdica" kako su ih Banjalučani tada prozvali je umrlo, a Slađana je čudom preživela. Trinaesta zvezdica je sa mnogo zdravstvenih problema dočekala i trinaesti rođendan. Slađana i njen otac Stojan više i ne broje operacije, posebno one u Rusiji, koje su joj vratile oštećeni vid. I taman kad su se oboje ponadali, jer Slađu je majka napustila dok je još bila beba, da su konačno pobedili bolest, naizgled bezazlena povreda noge dobila je surovu dijagnozu u Univerzitetskoj klinici za decu, u Tiršovoj ulici u Beogradu. Slađana boluje od jednog od najtežih oblika karcinoma, osteogenog sarkoma. Otac Stojan kroz suze kaže da će im ova treća bitka za Slađanin život biti i najteža, jer Slađanu očekuju operacija i hemoterapija.
- Najteže mi je sad kad znam da je u bolnici, daleko od mene, a ja nisam u stanju da joj pomognem. Zovem je po deset puta dnevno, a ona uvek sa istim pitanjem 'Tata kada ćeš doći po mene?', jer još ne zna od čega boluje. Nisam imao srca da joj kažem, priča Stojan koji i sam višegodišnji invalid najmanje dva puta nedeljno putuje u Beograd u posetu kćerki.
- Kad sam s njom trudim se da budem veseo, pa joj prepričavam zajedničke zgode koje smo nas dvoje preživeli, putujući neretko u Rusiju na operacije. Tad sam bio siguran da ću je izvući, a sad uhvatim sebe kako mislim da je sve ovo što nam se dešava samo ružan san. Da ću se koliko sutra probuditi, probuditi svoju Slađu da krene u školu i da nikakvih belih mantila neće biti oko nas - priča Stojan i veruje da na svetu još ima dobrih ljudi koji bi mogli pomoći.
Genetski četnik

Tex Murphy

SLAĐANA PUTUJE NA FLORIDU
Slađana Kobas iz Prijedora, obolela od raka kostiju, konačno u sredu putuje na spasonosnu operaciju u Sjedinjene Američke Države
BEOGRAD - Trinaestogodišnja Slađana Kobas iz Prijedora, obolela od raka kostiju, konačno putuje na spasonosnu operaciju na Floridu! Posle dve nedelje, koliko je trajala akcija prikupljanja 100.000 dolara, neophodnih za spasonosnu operaciju, stigao je odgovor američkih lekara.

Operacija je odobrena i lekari sa klinike u Gensvilu na Floridi Slađanu će primiti u četvrtak, 3. marta. Ona bi, prema tom planu, u sredu ujutro sa surčinskog aerodroma poletela put Floride.
- Preostalo je jedino da se obavi papirološki deo posla sa ambasadom Amerike i da Slađa konačno krene na put u, nadam se, bolje sutra - kaže za Kurir njen otac Stojan.

Slađana se trenutno nalazi u Šapcu kod rođaka, a poslednja želja pred put joj je da još jednom vidi svoju porodicu u Prijedoru.
- Imamo dozvolu da odemo u Prijedor, odakle će Slađanu vratiti kola Hitne pomoći. Rečeno nam je da bi ona put trebalo dobro da podnese, pa se nadamo da će tako i biti - kaže njen rođak Milan Kobas, koji će zajedno sa Slađom i njenim ocem otputovati u Ameriku.

U pomoć Slađani Kobas, koju svi pamte kao jedinu od 13 beba koja je 1992. u banjalučkoj bolnici preživela u inkubatoru bez dodatnog kiseonika, pritekla je cela Srbija, ali i dijaspora. Za operaciju i lečenje na Floridi prikupljeno je čak 250.000 dolara. Više od 100.000 dolara obezbedili su građani Srbije, Lutrija Srbije, poslanici DSS-a, službenici ministarstava, dok je ostatak novca pristigao iz dijaspore i Republike Srpske. Veliku novčanu pomoć uputila je i Nova banjalučka banka.

Podsetimo, Slađani Kobas zloćudni tumor na levoj potkolenici otkriven je u oktobru prošle godine. Posle pet neuspešnih hemoterapija, lekari u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj preporučili su odlazak na Floridu, jer oni više nisu mogli da joj pomognu. Tek po dolasku na Floridu biće poznato da li će lekari Slađani uspeti da sačuvaju levu nogu.
Genetski četnik

Tex Murphy

Slađana Kobas (13) iz Prijedora jedina je preživela od 13 beba koje su u banjalučkom porodilištu 1992. godine ostale bez kiseonika u inkubatorima. Pre par meseci Slađani je otkriven rak kostiju, jedina šansa je operacija na Floridi
BEOGRAD - Trinaestogodišnja Slađana Kobas iz Prijedora boluje od najzloćudnijeg oblika kancera, od raka kostiju. Ova tragična situacija samo je nastavak neverovatne priče koja Slađanu prati od rođenja. Ona je je jedina od 13 beba, rođenih u banjalučkoj bolnici 1992. godine, uspela da u inkubatoru preživi 12 dana bez dovoljne količine kiseonika, koji zbog sankcija nije mogao da bude dopremljen!

Trinaest joj je tada, izgleda, bio srećan broj, preživela je, ali sa oštećenjima moždanih ćelija i pluća, kao i sa teškim oštećenjem vida. Usledile su brojne operacije po svetu, najviše u Rusiji, i vid joj je konačno vraćen u aprilu prošle godine. Lekari su joj tada rekli da tom operacijom "stavljaju tačku" na njeno lečenje.

Drugi put u život, međutim, trinaest joj nije bio srećan. Samo šest meseci posle trinaestog rođendana, na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj otkriveno je da Slađana ima najzloćudniji oblik tumora.
- Lekari su odmah odredili hemoterapiju, ali je dejstvo zračenja bilo veoma slabo. Pre nekoliko dana lekari su nam rekli da ne mogu više ništa da urade i da joj je jedini spas specijalna klinika na Floridi. Operacija košta 100.000 dolara i ne znam kako da sakupim toliki novac do ponedeljka, 14. februara. Ako ne uspemo odseći će joj nogu do kuka, ali je ni to, kažu, ne može spasti - plačući priča Slađanin otac Stojan Kobas.

Stojan je, inače, sve ove godine sam brinuo o Slađani i za nju prikupljao pomoć, jer ju je majka napustila odmah po rođenju. U Beogradu, kako kaže, nema nikoga, pa je kad smo ga pitali gde spava kad dođe iz Republike Srpske, odgovorio da su to obično radničke barake.

- Najčešće mi konačište pruže u radničkim barakama, ili zamolim neke dobre ljude da me prime samo da prespavam, pa ujutro odmah idem do Slađe. Njoj nisam ni rekao od čega boluje, nemam snage i hrabrosti. Kada uđem kod nje u sobu, samo joj pričam o našim putovanjima i svim lepim stvarima koje smo proživeli - priča Stojan kroz suze.

Tračak nade da će ova devojčica doživeti svoj 14. rođendan mogu jedino da pruže svi građani Srbije. Samo od dobre volje ljudi zavisi sudbina 13. banjalučke bebe.

Broj računa - naknadno

Stojan Kobas je na nagovor lekara i prijatelja otvorio račun u Rajfajzen banci u Srbiji. Međutim, greškom su im dodeljeni brojevi računa koji mogu da primaju samo plate, a ne direktne novčane iznose. Stojan je sa prijateljima juče ponovo otišao u banku, gde mu je rečeno da sačeka povratak generalnog direktora kako bi se računi ipak odobrili i za prijem novčanih iznosa. Kurir će, u međuvremenu, objaviti i brojeve računa na koje se može uplatiti novac za pomoć maloj Slađani. Do tada na molbu njenog oca objavljujemo njihov broj telefona: 064/353-67-72.

Podsećanje na ratnu '92.

Priču o bebama koje su u porodilištu u Banjaluci umrle zbog nedostatka kiseonika svet je čuo još te kobne 1992. godine.
- Banjaluka je tada bila u okruženju i nije bilo snabdevanja bolnica, pa je i kiseonik nestao. Mi smo odmah apelovali, i u Beogradu je bukvalno za dan prikupljena potrebna količina kiseonika. Međutim, tada je koridor ka Republici Srpskoj bio prekinut kod Brčkog i tih 500 metara puta bilo je suviše rizično za prolaz - priča Stojan Kobas.
Kiseonik su, kako on kaže, jedino tadašnji "plavi šlemovi" mogli da prenesu do Banjaluke. Oni su to ipak odbili. Ubrzo je 12 beba umrlo.
Genetski četnik

Tex Murphy

SRAMOTA
Slađana Kobas iz Prijedora, obolela od raka kostiju, zbog "administrativnih problema" još čeka američku vizu
BEOGRAD - Trinaestogodišnja Slađana Kobas iz Prijedora, obolela od raka kostiju, juče nije otputovala na spasonosnu operaciju na Floridi. Ona nije uspela da dobije vizu za put u Sjedinjene Američke Države. U američkoj ambasadi su porodici Kobas objasnili da je u pitanju "administrativna barijera".

Slađani Kobas, koju svet pamti kao jedinu koja je od 13 banjalučkih beba preživela u inkubatoru bez dodatnog kiseonika kobne 1992. godine, zloćudni tumor pronađen je na levoj potkolenici u oktobru 2004. godine. U februaru ove godine, lekari sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj saopštili su njenom ocu Stojanu da joj više ne mogu pomoći i da je jedini spas operacija na Floridi, koja košta 100.000 dolara.

Novac za operaciju je obezbeđen, ali da bi Slađana otputovala sada se postavlja uslov da preda i sve nalaze i dijagnoze dosadašnjih lečenja.
- Lekari na Floridi su već dobili sve nalaze i dokumenta koja imamo i doneli su odluku da Slađu operišu. Pare su obezbeđene zahvaljući dobrim ljudima iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore. Samo se čekala američka viza. Stigao je, međutim, zahtev da se obezbede svi mogući nalazi, što znači još mnogo izgubljenog vremena, a Slađana to nema - kaže Slađanin stric Miloš Kobas.

Podsetimo, za kliniku na Floridi porodica Kobas se odlučila jer im je rečeno da će jedino tamo lekari moći da joj spasu levu nogu, na kojoj je tumor i pronađen. Lekari sa Floride su u međuvremenu promenili mišljenje, pa bi joj, ako stigne u bolnicu, ipak amputirali nogu, jer je izgubljeno mnogo vremena.

- Oni su nam odgovorili da nogu ne mogu da spasu, ali da mogu da je leče. Jedna hemoterapija košta 30.000 dolara. Bojim se da od Floride neće biti ništa, jer dok dočekamo američke vize biće kasno za bilo kakvu bolnicu. Zbog toga smo kontaktirali doktora Martina Dominkusa sa Univerzitetske ortopedske klinike u Beču. Oni su nam rekli da Slađu mogu da prime već u narednih nekoliko dana. Sada je ostalo na Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine da nam ponovo svesrdno pomogne da Slađana konačno otputuje - kaže Miloš Kobas.
Genetski četnik

Tex Murphy

Slađana Kobas doputovala u Beograd
20. avgust 2005. | 10:43 -> 11:16 | Izvor: B92  
Beograd -- Trinaestogodišnja Slađana Kobas iz Prijedora, koja se leči od najtežeg oblika raka u SAD, u Srbiji na kraćem odmoru.

Slađana je dva meseca lečena na Floridi, gde je zloćudni tumor potkolenice saniran, ali nakon toga je, zbog nedostatka novca, premeštena u Nacionalni institut zdravlja u Merilendu. Ta bolnica primenjuje eksperimentalne metode lečenja. Rak kostiju, od koga Slađana boluje, jeste zaustavljen, međutim metastaze na plućima zahtevaju dalje lečenje.

Petog septembra vraćaju se u SAD na dalje lečenje. Slađana kaže da je srećna što se vratila i da se oseća bolje nego pre puta u SAD: "Bolje se osećam nego kad sam otišla, noga mi je, hvala bogu, spašena, nisu mi je amputirali i bolje se osećam nego što sam se osećala". Za pet meseci lečenja od osteosarkoma, Slađana je operisana šest puta.

Podsećamo, Slađana je jedina od 13 beba koja je 1992. preživela u banjalučkoj bolnici u inkubatoru, bez dodatnog kiseonika, a na lečenje u Ameriku otišla je pošto su građani Srbije prikupili novac.

Inače, Slađani će u okviru bolnice biti omogućeno da pohađa školu.
Genetski četnik

Tex Murphy

Prijedorčanka Slađana Kobas se vraća iz SAD, gdje joj ljekari nisu mogli pomoći

Jedina nada liječenje alternativnom medicinom
G. GOLUB

BANJA LUKA - Liječenje Slađane Kobas iz Prijedora u Nacionalnom istitutu zdravlja u Betezdu u američkoj državi Vašington juče je prekinuto nakon što su američki ljekari saopštili da ne mogu više ništa učiniti kako bi djevojčica ozdravila.

"Slađani, nažalost, više ne mogu da pomognu. Učinili su sve što je bilo u njihovoj moći i zbog toga se vraćamo kući", rekao je Miloš Kobas, Slađanin stric.

Slađana Kobas zdravstvene probleme ima od rođenja. Ona je jedina preživjela tragediju prouzrokovanu nedostatkom kiseonika u inkubatorima Kliničkog centra u Banjoj Luci za vrijeme sankcija međunarodne zajednice 1992. godine. Tada je umrlo 12 beba.

Poslije liječenja u Beogradu Slađana je prebačena na Floridu, gdje su joj ljekari uspješno otklonili tumor s lijeve potkoljenice. Tim zahvatom uspjeli su da spriječe amputaciju njene noge. Uslijedile su zatim hemoterapije u Nacionalnom institutu u Betezdu koje, nažalost, nisu dale željene rezultate.

Slađanin stric kaže da će sutra stići u Šabac, gdje će se odmoriti nekoliko dana prije povratka u Prijedor.

"Mi se, kao ni Slađana, ne predajemo i nastavićemo liječenje alternativnom medicinom, jer što se zvanične medicine tiče - došli smo do kraja", kazao je Miloš Kobas.

On kaže da su im američki ljekari kazali da će Slađana biti ponovo primljena na liječenje u Nacionalni institut zdravlja 18. januara ukoliko joj pomogne alternativna medicina.

"Slađana se oporavlja od hitne operacije na plućima koju je imala, jer je jedan od tumora u njenim plućima pukao, pri čemu se izlilo blizu pola litra krvi", kaže Miloš Kobas.

Ivan Vujačić, ambasador SCG u SAD, u nedjelju je posjetio Slađanu u Nacionalnom institutu zdravlja i njegovim posredovanjem obezbijeđeno je sanitetsko vozilo koje će Slađanu prevesti od aerodroma u Beogradu u Šabac.
Genetski četnik

Tex Murphy

Slađana Kobas, četrnaestogodišnja djevojčica iz Prijedora, izgubila bitku za život

D. Kovačević

Ugasila se 13. zvjezdica
PRIJEDOR - Slađana Kobas, trinaesta zvjezdica, koja se četrnaest mjeseci borila s teškim oboljenjem, karcinomom kostiju, preminula je preksinoć u porodičnom stanu u Prijedoru, u četrnaestoj godini života.

Slađana, koja je rođena u banjolučkoj bolnici u ratnom vihoru 1992. godine, je jedina preživjela od 13 beba koji su tada ostale bez kiseonika u inkubatorima zbog sankcija međunarodne zajednice.

Mala Slađana, trinaesta zvjezdica, od rođenja se borila za svaki novi dan života, a u akciju pomoći i podrške njenom liječenju u Americi, gdje je trebalo da otputuje polovinom januara, uključila su se brojna preduzeća i ustanove, kako u RS tako i u Srbiji i Crnoj Gori.

Slađanin otac Stojan Kobas u dubokoj žalosti kaže da zbog veoma komplikovanog i teškog zdravstvenog stanja njegova kćerka nije mogla da otputuje u Ameriku kako bi nastavila s terapijom i liječenjem, te da je prebačena u Sremsku Kamenicu , a potom na Onkološku kliniku u Beograd.

"Nažalost, ljekari moju Slađu nisu primili u bolnicu, a usljed lošeg zdravstvenog stanja ona je po povratku kući šest dana zadržana u bolnici u Šapcu, a potom smo je dovezli u Prijedor na kućno liječenje", kroz suze govori Stojan Kobas, koji je svih godina Slađanine borbe za život bio uz svoju kćerku.

Četrnaestomjesečnu borbu s karcinomom Slađana Kobas, i pored svih nastojanja ljudi dobre volje koji su njeno liječenje i finansijski podržali, nažalost nije dobila.

Njena sahrana, prema želji porodice, biće obavljena danas u 13 časova na gradskom groblju u Prijedoru. Ovom prilikom porodica Kobas zahvalila je svima koji su pomagali Slađani.

Telegram saučešća porodici Kobas juče je uputio i Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor.
Genetski četnik

S.

Namucila se i ona i porodica joj... :(

Za tu vrstu raka, koje se najcesce javlja kod mladih, vec od ranog teen doba, meni se cini da su Britanci otisli najdalje u lecenju i kakvom-takvom produzenju nekakvog zivota. Alternativna medicina moze mozda da pomogne stimulisanjem sopstvenog imunog sistema, ali ako je on slab... Zvanicna medicina je tek od pre nekoliko meseci ponovo obratila paznju na zapostavljena starija istrazivanja i pocinje ponovo da radi aktivnije na razvoju virusne terapije - genetski modifikovani virusi koji bi ubijali samo celije raka. Optimisti ocekuju prva klinicka ispitivanje za 3-5 godina. Za nju je, nazalost, bilo prekasno. :(

crippled_avenger

ova vest me je beskrajno potresla.

nadam se da ce neka skola ili nagrada dobiti njeno ime, njena sudbina je po mnogo cemu simbol velikog stradanja srpskog naroda.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Tex Murphy

Mislim da bi to bilo sasvim normalno, ali čisto sumnjam.
S druge strane, braća Bošnjaci već odavno imaju ulicu Hakije Turajlića.  :x
Genetski četnik

drf

Čitao sam danas u Novostima tešku priču o dostojanstvu u smrti i smrti dostojanstva. Zlomisao je nadjačala. Zrno ohrabrenja je stvarno znatan trud dobrih ljudi, RS, Srbije.