• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Loisel vs Disney

Started by Bilja, 16-02-2006, 10:00:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bilja

Marketprint odnedavno objavljuje Loisel-ove strip serijale (i hvala im za to!), i to: Ratnici sa Akbara (mala zamerka na kolor) i Petar Pan (nema zamerke!).
Nakon citanja 4 od 5 albuma Petra Pana u interpretaciji REgis Loisel-a ne mogu a da ne ponem da drugacije posmatram nesretnog Diznijevog Petra Pana. Pre Loiselovog, Diznijev PP je delovao sarmantno, seretski, drazesno, slatka prica o gradskim klincima koji su dospeli u zemlju bajki gde zivi vecno mlad Petar Pan, obdaren decackim sarmom, gracioznoscu jednog baletana i zavidnom vestinom macevanja.
Nakon citanja Loiselovog Petra Pana, meni barem, Diznijev PP najednom izgleda kao izvestacen, nalickan, upeglan, i krajnje povrsan lik koji nema pravi karakter, niti sadrzaj, niti lik. On je "politicki korektan" lik, bez imalo maste, bez rizika, prazan i bez sadrzaja, bez istinskog sarma. Cak i njegov lik, nacin na koji je nacrtan, sugerise izvesnu sterilnost. Njegov pol je nejasan, moze da bude decko i devojcica, crte su mu pravilne i sadrze malo ljudskosti a vise vilinske sterilnosti i tananosti profesionalnog pozera i manekena. U njemu nema mnogo istinskog sarma, jer nema nikog ko bi se s njim mogao poistovetiti. Ostali likovi, VEndi i njena braca, nisu mnogo bolji. Braca su totalni klisei, kao i mala slatka (i preslatka) VEndi koja mi je kao devojcici bila drazesna, ali sada mi izgleda kao neverovatno bezopasan i jednodimenzionalan lik bez pravog karaktera i bez neke posebne svrhe.
Najgore je predstavljena Zvoncica, vila, plavokosa i tanana, najgluplji i najocigledniji stereotip HOlivuda.
Loiselov svet Petra Pana je maltene dijametralno suprotan i umnogome superioran. Iako ce mnoge obeshrabiti bogati i prebogati crtezi koji obiluju detaljima i mnostvo teksta, vredi se upustiti u ovu avanturu. Ovaj svet se hrabro hvata u kostac sa svim mogucim izazovima, obiluje emocijama, hrabroscu, surovoscu, kontraverznim temama, i ne trudi se da bude sladak i bezbedan. Jer vreme u kome je Petar Pan odrastao je bilo sve samo ne bezbedno i slatko. Loisel Londonske ulice u kojima PP odrasta predstavlja dirljivo i zivotno, surovo i ujedno privlacno, a Petar PAn je sve samo ne ulickani baletan. On je nacrtan sa toliko sarma, i toliko drazi, sa toliko bogatom licnoscu, da je citaocu tesko da mu odoli. Cak i Zvoncica je drugacija, cupava crnkica sa zivahnim cuperkom na vrh glave i neodoljivim oblinama, ona kao ni Petar nije savrsena ni vizuelno, ni kao karakterni lik, ali mozda ce bas zato citaocu pre prirasti za srce. Svi likovi su odlicno predstavljeni, zivotni, visedimenzionalni, jaki, na nacin na koji Loisel provereno ume i ovaj serijal je definitivno jedno prijatno iznenadjenje.
Ali pripremite se, kad ga jednom procitate, Diznijev crtani film vam vise nikad nece biti isti.

PS Loiselova stranica na kojoj se mogu naci i table iz Petra Pana se nalazi na adresi http://www.regisloisel.com/
Bilja
----------------------------------------@

mac

Quote from: "Bilja"Marketprint odnedavno objavljuje Loisel-ove strip serijale (i hvala im za to!), i to: Ratnici sa Akbara (mala zamerka na kolor) i Petar Pan (nema zamerke!).
Hm, definiši "odnedavno", ja čekam četvrtu epizodu Ratnika već godinu (ili beše dve?) dana, a ne mogu ni da se setim kad je izašao prvi album. Ali strpljiv sam ja...

S07IW

'Ajde i ja da budem od koristi - izasli su 4. Ratnici ("Crno jaje"), ima vec neki mesec.  :lol:
Zivot je loman i krt, dok kazes trt, dodje ti smrt.

mac

Konačno sam ga kupio i pročitao :) Nadao sam se da će me ova poslednja epizoda više dojmiti sada u boji nego kad sam je čitao u Stripoteci. To se i desilo, ali i dalje ostaje utisak da je prevodilac mogao posao i bolje da uradi.