• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Istorija Srba.

Started by arya, 20-02-2006, 04:08:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arya

Imam par knjiga nase istorije ali prilicno sam nezadovoljan.  Dakle nasi istoricari definitivno prepricavaju dogadjaje iz proslosti na jedan suv nacin.  Sve sto se preprica je u glavnom jako dosadno; znacajni detalji, uzroci, posledice i analize obicno ne postoje.  

Prema tome interesuje me kad bi neko mogao da mi preporuci neke nase istorijske knjige (ili romane) koje bi mogle da ilustruju nasu istoriju na zivlji nacin.  Na primer interesuje me kako su nasi ljudi ziveli kroz istoriju a manje me interesuje tacno kog datuma se desila neka bitka ili pad nekog grada.  Kakav je bio svakodnevni zivot?  Uredjenje porodice? Porodicne vrednosti?  Obrazovanje?  Privreda itd...  

Bitke me interesuju iz prvog lica.  Znaci interesuje me kako su to ljudi videli koji su ili ucestvovali ili culi kako su se odvijale stvari od onih koji su bili prisutni.  

Bilo kakve informacije puno bi mi znacile...  

Takodje, ako neko zna za neki klub poput ovog (SF) ali iskljucivo za nasu istoriju.

IM

Možda će ti biti interesantni romani Slavomira Nastasijevića: "Vitezi kneza Lazara", "Teško pobeđenima" i još podosta u tom stilu i maniru. Stil je romantičarski, likovi jednostavni, radnja uzbudljiva, a istorijske činjenice su vrlo dosledno praćene.

ivandj

Pogledaj Cliova izdanja vezana za istoriju svakodnevnog zivota - nisam sto posto siguran sta je sve izaslo, ali su to knjige koje se pretezno bave drustvenom istorijom, ergo nisu toliko dosadne  :lol:

Tex Murphy

Pogledaj Istoriju Srba od Konstantina Jirečeka.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kastor

Quote from: "ayra"Na primer interesuje me kako su nasi ljudi ziveli kroz istoriju a manje me interesuje tacno kog datuma se desila neka bitka ili pad nekog grada. Kakav je bio svakodnevni zivot? Uredjenje porodice? Porodicne vrednosti? Obrazovanje? Privreda itd...

Quote from: "Harvester"Pogledaj Istoriju Srba od Konstantina Jirečeka.

Da, to je vrlo dobra istorija i najbliža je onome što ti tražiš. Nažalost,  samo do 1537. god.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

col. von Strohm

Ne bi bilo lose ni da zalutas u "Etno selo" u Sirogojnu. Tamo ces lepo videti kako je u vekovima za nama ziveo Sumadijski kraj i ako budes imao dobrog vodica [barem bili su dobri vodici pre par godina kada sam ja bio tamo] jos ces svasta lepo nauciti o matrijarhatu, plemenskoj porodici i drugim interesantnim stvarima koje su bile bitne starim i prastarim srbima.  :)
"El Fary estas dios!" - José Luis Torrente