• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

L. M. Bižol "Krhotine časti"

Started by gox, 17-07-2006, 17:55:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gox

Pozdrav
ova knjiga je objavljena u Laguni. Do sada nisam cuo za ovu spisateljicu, a posto je knjiga najavljena kao prva u seriji interesuje me da li je neko citao i da li vredi pocinjati... na sajtu je uporedjuju sa Ursulom Legvin... i ako neko zna da li knjige cine cvrsto povezanu seriju ili se samo desavaju u istom "svemiru"... malo sam nabacao pitanja ali...

zakk

yaaay, Lois McMaster Bujold, već sam i zaboravio da je to trebalo da izađe...
http://www.fantasticfiction.co.uk/b/lois-mcmaster-bujold/
bi trebalo da ti odgovori na UKL pitanje: samo po feminizmu, a i to je labavo.

vidi, njen najčuveniji junak je Miles Vorkosigan i ima tuce romana o njemu, i to je zabavno.
ovo je serijal o njegovoj mami, Kordeliji Najsmit, koji je znatno kraći i takođe zabavan :)

serijal o Kordeliji Najsmit je nastao paralelno sa serijalom o Vorkosiganu.
ovo je, hronološki gledano po događajima u knjigama, zamislite, prva knjiga :)

e, da, romani nisu grdno povezani, ali likovi se grade kroz knjige, tako da bih preporučio čitanje redom, al ako ispustiš neku usput, ne bi trebalo da bude strašno.

U svakom slučaju, ovo je spejs opera kakve skoro nismo videli u knjižarama. Preporučujem.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

anabel

Procitala "Krhotine" na moru i super je, mada ruku na srce vise se dopala mojoj 13-togodisnjoj kceri.

K.K. Queen

Quote from: "anabel"Procitala "Krhotine" na moru i super je, mada ruku na srce vise se dopala mojoj 13-togodisnjoj kceri.

Knjiga nije supre nego je fenomenalna.

gox

Ja bas i nisam odusevljen... knjiga je zabavna (prava letnja) ali mi se cini da je sve postavljeno suvise pravolinijski, predvidljivo... lako. Glavna junakinja je ili potpuno bespomocna ili je vodja bez mane i straha... a tu je i ljubav koja prevazilazi sve prepreke  :wink: . Poredjenje sa Legvinovom ne stoji.

Boban

Može da se poredi sa Ursulom, ali tako da se kaže da je Ursula apsurdno bolja u svim segmentima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

gargamel

sta je jos interesantno od nje prevedeno kod nas?
Kako se vesla po drvenom moru?

gargamel

Quote from: "Boban"Može da se poredi sa Ursulom, ali tako da se kaže da je Ursula apsurdno bolja u svim segmentima.

Izvini, APSURDNO bolja ili APSOLUTNO bolja?
Kako se vesla po drvenom moru?

krema

Upravo sam procitao knjigu i moze dobiti prolaznu ocjenu, mada jeste pomalo naivna i goxxx je bio u pravu- previse je pravolinijska i predvidljiva. Mada sam cuo da su nastavci dosta bolji, pa me interesuje je li objavljeno jos nesto u LAGUNI od doticne ili je kojim slucajem u planu?

smrklja

Objavljana je još jedna njena knjiga Barajar a nadam se da će biti još.

krema

Cekaj, zar Barajar nije treca knjiga iz serijala? Sta bi s drugom(ne znam tacno naziv)?Ili grijesim...

smrklja

Nije druga je.Posle sledi serijal sa Majlsom dok se ove dve knjige tiču njegove majke.

Loengrin

Quote from: "zakk"e, da, romani nisu grdno povezani, ali likovi se grade kroz knjige, tako da bih preporučio čitanje redom, al ako ispustiš neku usput, ne bi trebalo da bude strašno.

U svakom slučaju, ovo je spejs opera kakve skoro nismo videli u knjižarama. Preporučujem.
Kako se zove prva i ima li je u prevodu kod nas ... kad već preporučuješ  :)
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

krema

Hvala. Izgleda da je mene zbunilo to sto sam, citajuci Krhotine casti , pokusao negdje da saznam koji su nastavci, pa sam naisao na podatak da je 1991. Bizol dobila Huga za The Vor game, a 1992. za Barajar, pa sam pretpostavio da je to redosljed. Nisam znao da su price o Kordeliji i Majlsu razdvojene.

Izitpajn

Quote from: "gargamel"
Quote from: "Boban"Može da se poredi sa Ursulom, ali tako da se kaže da je Ursula apsurdno bolja u svim segmentima.
Izvini, APSURDNO bolja ili APSOLUTNO bolja?
Meni nije jasno kako ih je netko uopće uspio uvaliti u istu rečenicu. Mislim, okej je Buđolica dok god ne pokušava filozofirati (onda je negdje u petoj-šestoj knjizi pomislila da je književnica i onda je otišla ukurac), ali lagana, brate...

Berserker

Nadam se da nije kasno da napljujem "Krhotine casti". Imao sam tu nesrecu da nacujem ponesto lepo o ovom romanu (sve neki Hjugo-i i Nebjule) pa pomislih, ako se i citaoci i kriticari slazu da je dobro, mora biti dobro. I kupim. Ajaaaoooo. Pa od Titanika (film, da ne bude zabune) ne videh goru ljubavnu ljigu. Pa prica je klasican petparacki ljubavni roman (bas ono, dno dna zaplet sa sve klliseima koje je jos moj tata gledao u kaubojskim filmovima) smestena u svemir. Onako kako sam ga ja zamisljao kad sam imao 10 god. Ostatak knjige je produzena verzija prenosa zasedanja skupstine, sa svim detaljima "ko je koga, kada i kako". Citajuci knjigu, imao sam osecaj da sam se vratio 20 god. unazad i da citam istovremeno one mekopovezne ljubavne romane kod moje babe (od muke sto su me poslali na celo leto kod nje, pa nisam imao sta pametnije da radim) i na momente  "Kurir". Od space opere video sam nesto sto podseca na Rona H. Eh, "Bojno polje Zemlja" je dragulj za ovu knjigu. Ma, SF je otisao u K...C kad je ovo slavna knjiga...

Mixitron M. Storm

Quote from: "berserker"Imao sam tu nesrecu da nacujem ponesto lepo o ovom romanu (sve neki Hjugo-i i Nebjule)

Kad smo se spremali da na predavanju damo retrospektivu fantastične književnosti između drugih i trećih letopisa TK, pa slavno neuspeli da to sprovedemo, izvukli smo se jednom rečenicom i rekli sve što je imalo da se kaže, te osvetlali obraz :evil:

"...a onda je Hari Poter dobio Huga."

krema

Nisu Krhotine casti pokupile Huga i Nebulu, vec sljedece dvije knjige, pa se sve nadam da su one bolje od ove.A da je petparacki ljubavni roman...jeste.

zakk

ne ne ne, to je hard sf. imaju blastere i svemirske brodove, pobogu  :evil:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

I supertajno betansko oružje.  :lol:
We're all mad here.

zakk

da, i mikronci imaju žene u vojsci  :?

PTY

Quote from: "berserker"Ma, SF je otisao u K...C kad je ovo slavna knjiga...

ma nije, nego se ljudi frljaju tom kraticom kako im padne na pamet.  :(

Izitpajn

Quote from: "zakk"da, i mikronci imaju žene u vojsci  :?
Zato se i zovu mikronci... :o

zakk

Ne znam otkud najednom (svi smo mislili da su odustali), al pojavi se PLAĆENIK:

http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1499

Treća knjiga u proslavljenom serijalu o Majlsu Vorkosiganu.

Na planeti Barajar fizički nedostaci su društveno neprihvatljivi. Majls ima briljantan um, jedva 165 cm visine, preveliku glavu, izuzetno krte kosti i žarku želju da upiše vojnu akademiju.

Pošto već na početku padne fizički deo prijemnog ispita za vojnu akademiju, Majls odlazi na Beta koloniju gde istog dana završava sa obveznicom koju ne može da pokrije, vlasništvom nad teretnim brodom spremnim za staro gvožđe i depresivnim pilotom alkoholičarom na grbači. Kako bi nadoknadio novčane gubitke, Majls odlučuje da preveze jedan tovar na Tau Verde IV. Posao je lak, a ponuđen novac popriličan.

Problem je što se isplata dobija po isporuci, a odredište je usred ratne zone krcate vojnicima i plaćenicima. Događaji se otimaju kontroli, a jedino što Majlsovu družinu održava u životu jesu njegova lukavost, tvrdoglavost, brzo razmišljanje – i činjenica da je već uzeo zalet.

,,Čast i dužnost su od životne važnosti za Majlsa, ali on je rođen da bude spletkaroš. I nikad ne odustaje... Čitao sam knjige o njemu iznova i iznova."
Stiv Džekson, tvorac GURPS-a

,,Ako volite vojni SF, obožavaćete knjigu, a ako ne volite vojni SF, možda ćete je svejedno obožavati, jer žanr je ovde zaista najmanje važan... Tako je dobra jer je za oko devedeset posto dublja nego što biste očekivali... Uvek vas iznenadi, nikad nije predvidiva, gotovo nikada ono što očekujete."
Džo Volton, spisateljica naučne fantastike

odlomak

Mme Chauchat

Kako bre jedva 165 cm?! Pa s tim ni u Crnoj Gori ne bi bio patuljak. Majls ima jedva 145 cm. Kao oficijelno najhobitskije građeni član foruma, osećam potrebu da uložim zvanični protest.

zakk

istina, 145...

( evo i Najtflajerove najave Plaćenika od pre mesec+ dana koju sam propustio :/ )

Mo

Ovaj treci deo mi se najvise svideo sa Majslom u glavnoj ulozi. Doduse i on je pun ljubavnih problema, pogotovo tako mal' , al s druge strane vickast i domisljat. Vrlo opusteno stivo

Melkor

Zar ovo nije, u stvari, prva knjiga?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mo

Prva u ciklusu sa Majlsom a treca hronoloski i onako kako je izaslo kod nas. Prve dve su o njegovoj majci Kordeliji Najsmit

Nightflier

Svojevremeno sam ubeđivao "Lagunu" da objave najpre ovu knjigu,  a da prikvele objave tek kada završe glavni serijal. Da su me poslušali, možda bi "Saga o Vorkosiganima" i kod nas bila popularna kao u Hrvatskoj.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Morgana

Kod njih je to " Pripravnik za ratnika"  :?
Ljudskoj gluposti nikada kraja

zakk

Nightflier

Verovatno su hteli da izbegnu sličnost sa "Čarobnjakom: Šegrtom" Rejmonda Fajsta.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Truba

pročitao sam sve 4 u izdanju lagune i nisam fasciniran
bilo je i dobrih priča o milesu iz future

ali je fascinantnan uspjeh ovog serijala u hrvatskoj
i propast u srbiji

što će reći da srbi vole sf i horor (pokazali u bitkama sa civilima od 1991. do 1999.)
dok hrvati više vole fantastiku i fentezi

dok ja samo kao mešavina volim SF  :evil:  :evil:  :evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

sodomizer

Od ove sam pročitao Prokletstvo Chaliona i umereno sam zadovoljan. Fina priča.