• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TAMNA STRANA MESECA a.k.a. МАСТЕРС ОФ ХОРРОР

Started by crippled_avenger, 28-08-2006, 15:10:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

OK, sećate se serije koja je trebalo da bude horor ostvarenje Darka Bajića, Miroslava Lekića i Predraga Antonijevića?

Here's the deal.

U sklopu industrijske špijunaže da vidimo šta radi konkurencija, pročitao sam osam epizoda serije, a to je jedna trećina zamišljene celine.

Serija ima tri ciklusa i bilo je nekoliko kombinacija ko će šta režirati. No, sada, kako stvari stoje, prvi ciklus, taj koji sam ja čitao režira Miroslav Lekić, drugi radi neki Bosanac, jer su Bosanci koproducenti, a treći će u zavisnosti od obaveza prema filmovima raditi DARKO BAJIĆ ili Dejan Zečević ili neko treći.

Antonijevića niko ne pominje, ali ga ja ovom prilikom na Forumu moram obesmrtiti jednim detaljem. Kada je snimao HARD CASH u Bugarskoj, od svog druga iz Amerike koji je dolazio u Bugarsku, tražio je samo jednu stvar - DA MU DONESE VIAGRU.

U svakom slučaju da su ostali Bajić-Lekić-Antonijević na čelu te aktivnosti, to bilo testamentarno delo apotola estetike "viskić pičić filmić". Ovako je stvar kontaminirana Bosnom i eventutalno Zekom.

Sam scenario je takav treš da to treba snimiti od reči do reči i bio bi remek-delo. Tekst izgleda kao da Žika Pavlović radi SCARY MOVIE mada se od horora eventualno referiše na giallo, a uglavnom je serial killer police procedural iz koga čitalac/ gledalac ima mnogo šta da nauči.

Psycho Killer je argentovski over the top, neću da pastujem replike da se ne spojlujete ali mislim da će ovaj topik biti vrlo živahan u mesecima koji nam predstoje.

Imaćemo i nekoliko insidera u ekipi tako da ćemo dobijati sve kuriozitete.

Šta ima da se nauči iz serije?

Recimo da kod Kalemegdana postoji kolonija narkomana koji se fiksaju pod vedrim nebom (ne, to nije aluzija na BITEF), a da im dop donosi stjuardesa, pošto se jelte heroin ne može naći u Beogradu još uvek.

Ipak postavka likova nas uči i "mnogočemu" o međuljudskim odnosima i komunikaciji, da recimo postoji žena od 40 godina koja u opuštenom razgovoru objašnjava da je "nekada pevala u ROK SASTAVU" (iako već predstavnici Novog Talasa imaju 50ak godina, ona se ponaša kao da je eventualno bila roudi Siluetama), da muž dođe kući i zatekne ženu uvijenu u ćebe, pita je šta joj je, ona mu kaže "pobacila sam u četvrtom mesecu", i još gomila prijava koja prosto vapi da ih Šotra u svom nepretencioznom maniru privoli na ekran.

Inače, zanimljiv element teksta je i to da su svi junaci upleteni u vanbračne veze, od glavnih do epizodnih, izuzev paralizovane starice koja je svedok ubistva i koju kći, po svom svedočenju, "nekoliko puta na noć nosi na WC". Tako da serija može da se zove SOPOT I GOMORA.

Nažalost, plašim se da će Lekić pokušati da "popravi" ovu brljotinu i da će je time pokvariti. Naime, u ovom obliku serija ima oblik jedne jedinstvene medijske forme tzv. "amaterske televizije", međutim Leka će to preformulisati u diletantizam i sve će se raspasti. Šteta. Ovaj scenario vapi za doslednom egzekucijom i konzerviranim smehom.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

milan

Quote from: "crippled_avenger"

Psycho Killer je argentovski over the top, neću da pastujem replike da se ne spojlujete ali mislim da će ovaj topik biti vrlo živahan u mesecima koji nam predstoje.

Slobodno spojluj, molimo teee!!

Ko je pisao? :D

crippled_avenger

Navodno je sve sama pisala ZOJA TODORIC...

Verovao ti meni ili ne.

E sad, navodno prepravke radi Igor Bojovic na ovome sto rezira Miroslav Lekic...

Sto se killera tice, evo njegovog manicnog napada kada se konacno razotkrije...

SIMA: Idioti ! Znao sam da tamo rade sve sami idioti !  I kakve dokaze jos hoce ? Hapse doktora !  Nije nego !!

Sima dohvati sa stola makaze pa stade besto da probada sliku.

SIMA: Za sve ste krive vi zene. I ti i moja tetka i mati
i Vaska. Mislile ste da cete se provuci
nekaznjeno. Niko, bas niko Simi nece ostati
duzan. Hapse doktora ! Pih !

Sima stade da cepa sliku. Papirice razbaca na sve strane. Onda se useta gore-dole. Naglo stade. Setio se. Okrete se Milevi i sasvim nezno prosapta.

SIMA: Spusticu te u bunar. Bice ti lepo,
videces. I mene su tamo ostavljali cele
noci, a oni su se smejali. Nisu izasli
da traze dete.

Mileva samo sto od straha ne umre.

SIMA: Dovescu ti i Bojanu, samo nemoj da places !
Pa, da ! Setio sam se! I Bojanu i Vasku cu ti
dovesti.

Odjednom promeni raspolozenje.

SIMA: Samo Bogdana necu. On me ostavio samog celu noc
u liftu. A znao je da se plasim.

Sima nastavi  glasom deteta.

SIMA: Cika Bogdane, otvori, ovde sam.
Cika Bogdane ! Uja !!!

Sima tuzan sede na stolicu.

crippled_avenger

Mislim, jebiga, ovo je los giallo na srpski nacin, zar ne?

ginger toxiqo 2 gafotas

...te ZOYE kanda su kobne, jedna je zagorchala suton Orsona Wellesa( pa pod stare dane rezirala jedan zbilja neverovatan film), a ova druga, nasha, sahranila Kresoje, Zivojina Pavlovica, Mrava Peshadinca....pa se bacila na kalemegdanski horror, giallo...whatever
...josh kad Bojovic to obogati Indiana Jones momentima...wow!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

milan

crippled_avenger

Ono što je najtužnije je činjenica da će ova serija da ukopa sve sledeće pokušaje pravljenja policijske ili krimi serije.

Pink će sa svoje strane imati ovu hrvatsku seriju UROTA. Tu sam čitao pet epizoda, to je neki nepismeni pastiš 24ke, ALIASa i tako toga i uopšte ne obećava. Scenario je kucan inače potpuno mimo formata sve u istim marginama, uopšte se ne razlikuje dijalog od didaskalije, užasno sam se namučio. A kad je takav diletantizam u formatu, šta reći za pisanje. Ta serija neće biti krimi telenovela kao CRNA HRONIKA (mada sam u Sarajevu upoznao scenaristu CRNE HRONIKE i on mi kaže da su producenti sekli scenario jedne epizode na po dve-tri i da su je veštački produžavali) već kao one-shot serija.

I tu će se negde završiti bajka o krimi seriji u kriminalizovanoj zemlji.

Da parafraziram Miloshevu besmrtnu misao o seriji KOŠARKAŠI i reprezentaciji, kakva policija takva i serija.

Ivan Bevc

Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Lurd

SJAJAN UVODNI POST!!!

Stvarno sam sa oduševio in so many levels.

Cripple, bre. Sad sam shvatio - tvoje idealno zanimanje bi bilo da budeš urednik/novinar Hush-Husha, ali u pre-Hjuz fazi. Mada, ovde ima mnogo više duha i zabave.

MOLIM TE, nemoj da prestaješ sa insajd informacijama. Ovo za vijagru je bilo pravo blago! Mislim, to znam po tome što sam prvi put u životu osetio želju da budem žuti novinar.

(inače sve vreme se smejem na glas)
My trees...They have withered and died just like me.

crippled_avenger

Najbolja fora za HARD CASH je to sto je budzet filma bio tipa 4,5 miliona dolara, a Valu Kilmeru i Christianu Slateru su po dva miliona data na ruke u koferima punim kesa da se izbegne IRS i Antonijevic je snimao film za pola miliona dolara maltene.

Kad je rec o viagri, nisam to stavio kao privatni pun vec kao pokazatelj radne etike.

Ali, kad smo vec kod trivia sa snimanja, super detalj, zove me Srdjan iz studija u Bugarskoj gde priprema svoj americki film i kaze mi, `Ofis mi je preko puta seta za DAY OF THE DEAD Steve Minera, vriste mi ovde zombiji po ceo dan, ne mogu da radim...`

Zamolio sam ga da mi izfotka set da stavim na sajt medjutim blam ga je da ide da fotka (ipak je tamo u svojstvu reditelja, nije red, upoznao je Minera, kaze da je vrlo uptight) pa ce poslati svog asistenta kad bude nesto zanimljivo na setu.

U svakom slucaju, mozda i ja odem u nekom momentu u Bugarsku pa cu videti da ponesem aparat da slikam setove po Boyana Filmu, mene nije stid, ali ne znam da li ce tad tamo jos biti set za DAY OF THE DEAD.

Bilo bi super ako su ostali neki setovi sa DAHLIE...

crippled_avenger

Zečević i Darko Bajić režiraju krimi seriju

Uskoro počinje da se snima krimi serija ,,Plava strana meseca", u produkciji ,,Komune", koja bi do kraja godine trebalo da bude na malim ekranima. Ukupno 24 epizode režiraće Darko Bajić, Miroslav Lekić i Dejan Zečević, svaki po osam.

Po uzoru na engleske i američke serije ovoga tipa (,,Slučajevi Šerloka Holmsa", ,,Operativci", ,,Odeljenje za ubistva"...) svaka epizoda ima radnju za sebe: desi se ubistvo, a detektivi zatim istražuju ko je počinalac.
Još od filmova ,,Nož" i ,,Ubistvo na svirep i podmukao način iz niskih pobuda", Živorada Mitrovića i ,,Pozorišna veza" Milorada Lakovića, srpska kinematografija se nije bavila krimi žanrom, a budući da strane serije ovog tipa imaju veliku gledanost, pretpostavlja se da će i ova, domaća, naići na interesovanje.

S. S.

Ovo bas i ne lici na ono sto sam citao, a koliko cujem od insajdera u ekipi, scenario nije mnogo menjan.

Ono sto znam je da prvih osam epizoda, to sto rezira Lekic, prica o jednom lovu na jednog serijskog ubicu.

Naravno, pominjanje Zike je blasfemija, ali OK bar su ga se setili...

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Naravno, pominjanje Zike je blasfemija, ali OK bar su ga se setili...

od Zike do Zeke...

usput, Beki mi je takođe kazao da je to KRIMI a ne HOROR serija.

PLAVA a ne TAMNA strana meseca... hmmm....
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

Pa da, bilo je tu nekih nedoumica oko zanrovske odrednice, jedno vreme se pricalo da je horor. Medjutim, eto ipak je krimic. Postoji sansa da barem horor nece biti ukopan kao zanr jos neko vreme.

S druge strane, ima tu sitnih giallo toucheva. :D

Ghoul

za utehu, jedna malo ozbiljnija i zanrovski potkovanija ekipa ozbiljno priprema HOROR serijal za TV, i od toga bi vec moglo da nesto ispadne, ako sve bude po planu... za sada moram da budem vague jer je sve u ranim fazama pripreme, ali imena koja su ukljucena ili planirana jesu neki garant.

crippled_avenger

Ghoul

reče mi zeka da definitivno neće raditi tu seriju, da je scenario krš, i da umesto toga uveliko sprema svoj novi film, triler koji je prošao na konkursu...

crippled_avenger

Čuo sam plot tog trilera, zvuči kao pomešani rip-off BOURNE IDENTITY i MEMENTA... I kao, pričaju da će nešto navodno uskoro da ga snimaju?

crippled_avenger

Umesto Zeke rezira Ahmed GO WEST Imamovic... :oops:

Cujem prijave da se Bajic bunio protiv Imamovica jer je antisrpski nastrojen... :D

crippled_avenger

Nabavio sam trejler za srpsku TV giallo ekstravaganciju. Uzdržaću se od komentara dok Kunac ne da svoje mišljenje posle veštačenja.

Le Samourai

Ne gledam TV, pa ne znam - shta se sa ovim na kraju desilo?

crippled_avenger

Na kraju je počelo snimanje i posle nekoliko sedmica je prekinuto zato što je nestalo para. Onda je bilo nekoliko pokušaja da se nađu finansijeri, emiter i sl. ali je sada koliko shvatam projekat mrtav & pokopan.

Ja sam pogledao tu jednu epizodu koju su kao uspeli da skrpe od toga što je snimljeno, mada to u stvari nije epizoda, više je showreel sa celim izmontiranim scenama i to izgleda kao ULICA LIPA kad bi bila krimić.

Tex Murphy

Quote from: crippled_avenger on 16-10-2006, 22:02:04
Umesto Zeke rezira Ahmed GO WEST Imamovic... :oops:

Cujem prijave da se Bajic bunio protiv Imamovica jer je antisrpski nastrojen... :D

Možda, ali zato ima jasnu sklonost ka hororu, o čemu svjedoče scene sa vještičaranjem i Mirjana Karanović koja masturbira u kadi u filmu GO WEST :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Le Samourai

Quote from: crippled_avenger on 10-12-2009, 08:47:46Ja sam pogledao tu jednu epizodu koju su kao uspeli da skrpe od toga što je snimljeno, mada to u stvari nije epizoda, više je showreel sa celim izmontiranim scenama i to izgleda kao ULICA LIPA kad bi bila krimić.
Bash me zhivo intresuje na shta to lichi...