• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

EH!

Started by Jagnjeca_Brigada, 25-09-2006, 01:51:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jagnjeca_Brigada

Ne bih sada zalazio u horor knjizevnost iako sama po sebi ne postoji kao zanr.Svako od vas vec sigurno zna koliko Srbin gaji postovanje prema horor filmu.Oduvek je smatran besmislicom,produktom lose maste pojedinca,stvoren sa ciljem da zaplasi nekog.Ali,mislim da u tome nije fora.Takvi filmovi i ne trebaju da plase ljude.Ja sam to shvatio vec u petoj kada sam poceo intezivno da ih gledam.Uvek su me odusevljavali ljudi koji se tako slobodno igraju sa svojim stvaralackim mocima.To cu uvek da postujem.Tako je i sa knjizevnosti.Vise postujem Kinga sa njegovom odlicnom knjigom Vreca kostiju nego Andrica.Ne kazem da je Ivo los.Odlican je,naprotiv ali moj stav je verovatno proistekao iz bunta prema globalnom mentalitetu ovoj prostog naroda.Uce nas da citamo o tamo nekoj nama "znanoj" istoriji,o dolasku Turaka i bolinim posledicama po njihovom dolasku.Zar to nije dosadno cak i u vrhunskim romanima.Za mene je to oduvek nekako bilo previse deprimirajuce.Sa druge strane,horor,fantasy ili SF romani pruzaju mnogo i zato ih treba velicati.
Polazim od toga da i sam vec godinama pisem horor price.Cak sam i napisao (neobjavljenu) knjigu ali mi je hard pukao pa je nestala,i na to mi vecina samo odmahuje rukom ili kaze da se pozabavim nekim realnijim stvarima.To me malo vredja ali naravno ne posustajem ni pri pomisli da od toga jednog dana necu nista izdati.
Tako,pred nama je jedna grcevita borba.Mislim da mozemo uspeti da ubedimo ljude u postojanje ovog zanra kao posebnog i sasvim cenjenog.Vreme ce pokazati.

Nyarlathotep

Prvo, pozdrav i dobrodoslica na forum, iskreno... zatim:

Quote from: "Jagnjeca_Brigada"Ne bih sada zalazio u horor knjizevnost iako sama po sebi ne postoji kao zanr.

Zasto ne zadjes malo u horor i pojasnis to sto "sam po sebi ne postoji kao zanr"?

Quote from: "Jagnjeca_Brigada"Vise postujem Kinga sa njegovom odlicnom knjigom Vreca kostiju nego Andrica.Ne kazem da je Ivo los.Odlican je,naprotiv ali moj stav je verovatno proistekao iz bunta prema globalnom mentalitetu ovoj prostog naroda.Uce nas da citamo o tamo nekoj nama "znanoj" istoriji,o dolasku Turaka i bolinim posledicama po njihovom dolasku.

Hoces reci da je kompletan Andricev opus baziran samo na "nama nekoj znanoj istoriji"? A da je King zbog toga sto ne pise "o Turcima i bolnim posledicama njihovog dolaska" bolji knjizevnik od ovog klasika?

Btw, globalni mentalitet naroda o kojem je King uglavnom pisao je u najboljem slucaju bar podjednako nesrecan, ako ne i jadniji i prostiji od mentaliteta Juznih Slovena. Zar nije mediokritetska gomila svuda podjednako unesrecena?

Quote from: "Jagnjeca_Brigada"Sa druge strane,horor,fantasy ili SF romani pruzaju mnogo i zato ih treba velicati.

Hoces reci da neki roman samim tim sto je horor, SF ili epska fantastika, po default-u "pruza mnogo" i da ga zato treba velicati?

Ovim postom si zapoceo diskusiju, pa rekoh da je nastavimo...  :wink:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Bab Jaga

Quote from: "Jagnjeca_Brigada"Ne bih sada zalazio u horor knjizevnost iako sama po sebi ne postoji kao zanr...

Oh, my, ne opet...
Ghoul fhtagn!

Alex

Quote from: "Bab Jaga"
Quote from: "Jagnjeca_Brigada"Ne bih sada zalazio u horor knjizevnost iako sama po sebi ne postoji kao zanr...

Oh, my, ne opet...

Sometimes they come back!
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nyarlathotep

Da se ne plasite - stvarno nemam nameru da se ponavljam. Samo, rekoh, covek pise, pa sto da lepo ne obrazlozi?
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.