• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Halloween

Started by Black Mamba, 26-09-2006, 06:02:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Black Mamba

ovo je definitivno moj omiljeni praznik na ovom sasavom kontinentu... gothic shopovi su prepuni svega i svacega u znak Halloween-a, sve izgleda tako nestvarno divno, kao u bajci..... ukrasi, maske, make up, kostimi.. pokretne lutke sa razno raznim zvukovima i glasovima.. dimovima... sta sve, jebote, mene ovo odusevljava ko malo dete :lol: o ukrasenim kucama, dvoristima, ulicama da i ne govorim... jebiga, ljudi imaju para, kontam, i maximalno se zabavljaju.....

zasto se ovaj praznik slavi uglavnom samo u zapadnim zemljama? znam da mi imamo Belu Nedelju, cini mi se, ali to je takav bull shit u odnosu na ovo da prosto i nije vredno pomena

Mixitron M. Storm

Quote from: "Black Mamba"
zasto se ovaj praznik slavi uglavnom samo u zapadnim zemljama?

Verovatno jer je i u izvornom obliku bio mnogo poštovaniji nego na istočnoj strani kulta?

Nego, nije valjda da se već spremaju?

Jake Chambers

Hm... odgovor na tvoje pitanje Mambita verovatno glasi da se na istoku sve doživljava i poštuje "dublje", dok je zapad u svemu površan...
Mixi, kako misliš već, ima samo mesec dana do tad - vani se za sve sprema mesecima  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

angel011

Navikao čovek na naše uslove, gde se sve sprema u poslednjem trenutku, ili kasnije.
We're all mad here.

Mixitron M. Storm

Hm, ne beše li da su crkvene vlasti od tog praznika napravile spektakl i zajebanciju za klince da bi omalovažili i potisnuli pravi smisao?

Bab Jaga

Ovdje u Hrvatskoj taj blagdan se slavi više na meksički nego na sjevernoamerički način - odlazak na groblje i sve to što ide uz to... Iako u zadnje vrijeme svetiljke u obliku šupljih tikva postale su jako popularne...
Ghoul fhtagn!

Mixitron M. Storm

Čitajte nešto o Avalonu od M. C. Bredli ;)

Black Mamba

Quote from: "Jake Chambers"Mixi, kako misliš već, ima samo mesec dana do tad - vani se za sve sprema mesecima  :lol:

upravo, mesecima, najupecatljivije mi je to sto se zimska garderoba unaveliko izbaci u prodaju vec negde krajem avgusta, a letnja u februaru.. sto znaci da dok jos uvek traje leto/zima, sve letnje/zimske krpice su na sale-u ili clearence-u :!:

btw, vidla sam kostim Blek Mambe, zuta trenerka bas kao sto je na mom avataru :!: :!: :!:

Jake Chambers

Kupi tu trenerku, slikaj se i KAČI SLIKU!!! :!:

@Bab Jaga: Kakve veze života ti Meksiko ima konkretno sa odlaskom na groblje? Hoćeš reći kod nas na Balkanu ljudi na zadušnice ne idu na groblje?  :roll:

Bab Jaga

Quote from: "Jake Chambers"Kupi tu trenerku, slikaj se i KAČI SLIKU!!! :!:

@Bab Jaga: Kakve veze života ti Meksiko ima konkretno sa odlaskom na groblje? Hoćeš reći kod nas na Balkanu ljudi na zadušnice ne idu na groblje?  :roll:

Jesi li uopće pročitao moj post? Ja sam napisala da u Meksiku i kod nas ljudi za Dan Mrtvih odlaze na groblja za razliku od sjevernoameričkog običaja slavljenja tog dana kao nekakvih maškara.
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Nenenenen... ti si napisala kako se kod vas u Hrvatskoj to više slavi na meksički način, što samo po sebi implicira da Meksikanci kao prednjače u slavljenju na taj način i što više, da su ga oni izmislili. Zamijeti samo molim te, da njihov Dan Mrtvih isto pomalo liči na karneval, a da je to kako vi u Hrvatskoj slavite Svi Svete (ili Sve Svete) više tipično za naša područja i onako kako i mi ovde (ili gde već) provodimo zadušnice... ali neeee, mi smo videli u telenovelama dia de los muertos i zaključimo odmah da Meksikanci imaju patent na odlazak na groblje... :roll:

Bab Jaga

ne znam što to telenovela, ali čisto se sumnjam da sam ikad pogledala ijednu, ali vidim da s tobom se nema smisla raspravljati, jer poanta mojeg posta je bila u usporedbi sjevernoameričke i centralnoameričke tradicije, a poanta tvojeg posla dokazati da sam budala, a mene stvarno ne da se dokazivati suprotno.
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Da si budala? Otkud ti ideja da bih to hteo da dokazujem? Ili da to uopšte mislim?
Poenta mog posta je bila samo da ti ukažem na to da slavljenje zadušnica kod nas Slovena (valjda ste vi još uvek zvanično Sloveni?) nema veze sa meksičkom i severnoameričkom tradicijom. Tako da reći kako vi Hrvati "više slavite na meksički nego sjevernoamerički način" nema apsolutno nikakvog smisla, a naročito ne ukazuje na tvoju tendenciju da uporediš meksičku i severnoameričku tradiciju, no eto, da kažeš kako se u Hrvatskoj ne slavi kao u severnoj Americi i impliciraš eto kako su Meksikanci izmislili odlazak na groblje. Jadni mi, šta bi bez Meksikanaca... stvarno.

Bab Jaga

Ja ne impliciram ništa. Pogotovo ne da su meksikance izmislile odlazak na groblja. I prestani mi već jednom vrijeđati (mislim na ono
Quotevi Hrvati
).
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Errr... vrijeđati? Prvo, nije mi bila namjera. Drugo, ako sam te uvrijedio (jer nisi Hrvatica), izvini. Treće, ako jesi Hrvatica, a vrijeđa te jer te zovem istom... errr.. ONDA imaš ozbiljnih problema.

Bab Jaga

Da nastavim odgovarati, bit će to čisti OT, pa i neću.
Back to the topic: ja se ne smatram nikakvim stručnjakom za narodne običaje, međutim iz literature koju sam pročitala stekla sam dojam na meksikance imaju nešto skoro kao kult mrtvih i zato vrlo ozbiljno shvaćaju ovaj blagdan. To što on ima neka obiležja maskarada ne umanjuje njihove osječaje prema svojim najbližim kooje više nisu žive. Nemam blagog pojma kako se taj blagdan obilježava bilo gdje na Balkanu (osim Istre gdje trenutno živim), i nemam pojma što su to zadušnice, niti kako se to slavi, pa tako nisam ni mogla imati namjeru da impliciram da je Dan Mrtvih slavi se samo u Hrvatskoj. Isto tako, nisam nikakav stručnjak za američki način života, pa neka me ispravi Black Mamba, koja, kako sam shvatila živi tamo, ali nisam primjetila ni u literature, ni u drugim medijama da amerikance previše drže do obilazaka groblja, recimo, imala sam bezbroj prilika vidjeti na filmu i na TV kako za Halloween kostimirana djeca trći okolo sakupljajući slatkiša ali niti jednom nisam vidjela naznake običajev sličnih meksičkim ili hrvatskim. I ne vidim zašto nemam pravo izraziti svoj dojam (pa neka i pogrešan, onda će me netko valjda i ispraviti) bez da netko odmah počne mi stavljati u usta (pardon, u post) nešto što uopće nisam imala namjeru napisati.
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Možda zato što to što si rekla zvuči tako.
Zadušnice su kod Slovena (namerno neću da kažem kod Srba) dani mrtvih, kada se posvećuje mrtvima i odlazi na groblje i seća se istih osoba. To kako se Svi Sveti (odnosno zadušnice) slave kod Hrvata nema ama baš nikakve sličnosti sa šarenolikošću i veseljem koje organizuju Meksikanci na svoj i USA-Ameri na svoj način. I uopšte nisi u pravu u pogledu toga da Hrvati slave slično Meksikancima, jer su meksički i severnoamerički običaji sličniji nego meksički i balkanski. A balkanski su svi redom isti, bez obzira na to da li si u Hrvatskoj, Srbiji, ili Bosni. No, najlakše je reći "jao ja to ne znam". Ili još gore "jao mene to ne zanima", a pričati o tome.
Kako god, evo kako slave Meksikanci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_dead

Nisam čuo da u Hrvatskoj dele šećerne lobanje na Sve Svete... a slučajno znam kako se u Hrvatskoj dotični praznik obeležava (slavi bi bila prejaka reč), jer sam imao prilike da u dotičnoj zemlji u obeležavanju dotičnog praznika i učestvujem.

Evo iz običaja raznih krajeva za Sve svete:
QuoteIn Portugal, Spain and Mexico, ofrendas (offerings) are made on this day. In Spain, the play Don Juan Tenorio is traditionally performed. In Portugal and France, people offer flowers to dead relatives. In Poland and Germany, the tradition is to light candles and visit the graves of deceased relatives. In the Philippines, the day is spent visiting the graves of deceased relatives, where they offer prayers, lay flowers, and light candles, often in a picnic-like atmosphere. In English speaking countries, the festival is celebrated with the hymn "For All the Saints", set to music by Ralph Vaughan Williams.

The festival was retained after the Reformation in the calendar of the Church of England and in many Lutheran churches. In the Lutheran churches, such as the Church of Sweden, it assumes a role of general commemoration of the dead (similar to the All Souls commemoration in the Eastern Orthodox Church that takes place two Saturdays before the beginning of Lent). In the Swedish calendar, the observance takes place on the first Saturday of November. In many Lutheran Churches however, the festival has fallen into disuse.

Kao što vidiš, MIRNO obeležavanje dotičnog praznika, odlascima na groblje i tome slično, karakteristično je za Evropu. Dok Meksikanci nose razne "žrtve" tipa igračke, alkohol, hranu, kod nas (a sad govorim o Evropi generalno, samo da ne bude zabune) se obično samo pale sveće i nosi cveće.
I da, kod pravoslavnih je SVAKA subota posvećena sećanju na mrtve, s tim što nekoliko puta godišnje imaju i posebne praznike - zadušnice. I kad pojam ne poznaješ, a slučajno poznaješ jezik na kom je dotični pojam, lako, ako zaista želiš, možeš da uvidiš od čega je dotični pojam složen, te i da ga razumeš, jelte. "Za duše", a onda da skontaš da se na engleskom pored "All Saints" zove i "All Souls" e voila...

Ghoul

hej, baba yago, ne uzbuđuj se zbog đejka, njemu nema pomoći.
pusti.
za utehu tebi, poslaću ti moju novelu ZADUŠNICE da se upoznaš sa tim običajem, a i sa zabavnim rezultatima situacije u kojoj mrtvaci ožive baš na zadušnice i baš u niškoj banji, nišu i okolini.
to je exclusive pošto još nigde nije objavljena, ni na papiru ni na netu.

meni je bilo zabavno zapaziti da ameri odmah čim prođe 4. jul počnu da polagano u prozore i na fasade stavljaju ukrase za halloween, ne svi i ne svuda i ne mnogo, ali polagano, tu i tamo, već u avgustu i septembru na mnogim prozorima i ogradama mogu se videti kosturi, lobanje, slepi miševi, bundeve itsl.
a tu su i halloween stores, koji se otvaraju na mesec-dva pred 31.10. i baš su simpa.

što se grobalja tiče, naravno da ameri imaju drugačiji odnos prema njima: mrtvaci se brzo zaborave, a samo mesto se tretira kao tek još jedan PARK (bez trunke depresivnosti i gnusobe kojima obiluju srpska groblja, čak i bez kukanja, zapomaganja, lelekanja i ostaloga); meni je prvo bilo čudno a onda sam se navikao da jedna od mojih domaćica često svoje pse vodi u šetnju baš na groblje, kao u bilo koji park.
zamislite da to neko radi ovde, svi bi rekli da je to morbidno, neukusno, puno nepoštovanja itd.

inače, jedno od najlepših mesta koje sam video u usa svakako je swanpoint cemetery: ne samo zato što je Lovecraft sahranjen baš tu, nego zato što je prekrasno uređeno i stvarno milina za šetnju: da tako nešto imam u svojoj blizini, ne bih otuda izbivao.
but that's only me.

evo slike sa jednog starijeg i 'običnijeg', tj ono nije uređeno kao park, ali ima starostavnu auru, pored ostalog i zato što je E.A. Poe ovde često dovodio svoju ljubu iz Providensa.

https://ljudska_splacina.com/

Jake Chambers

Quote from: "Ghoul"hej, baba yago, ne uzbuđuj se zbog đejka, njemu nema pomoći.
pusti.

Ko je tebe slagao da TEBI ima pomoći? Ili da si baš TI kompetentan da sudiš?  :twisted: Tebi je srce u Ameriku i svakako deluješ kao da te boli dupe za ovdašnje običaje... why bother, then? :evil:

Btw. treba napomenuti da kod Slovena opet svako selo ima SVOJE običaje za zadušnice...

Bab Jaga

Mislim da je potpuno uzaludno ali ako ikog ipak zanima: običaji proslave Dana Mrtvih u selu u kojem stanujem neposredno su povezane s ispijanjem velikih količina mladog vina... koje baš otprilike u to vrijeme postaje vinom (prije toga - mošt)...

@Ghoul:

hvala, s nestrpljenjem očekujem novelu. Znaš da sam tvoj fan.
A nadam se da uskoro i ja ću imati nešto za poslati tebi (nikako da stigne iz Merike... :lol: ).
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Quote from: "Bab Jaga"Mislim da je potpuno uzaludno ali ako ikog ipak zanima: običaji proslave Dana Mrtvih u selu u kojem stanujem neposredno su povezane s ispijanjem velikih količina mladog vina... koje baš otprilike u to vrijeme postaje vinom (prije toga - mošt)...

Što bi bilo uzaludno? Vidiš da je super primer. Kod nas u Bosni i kod muslimana i kod hrišćana je takoreći uvreda ako posle sahrane ili na zadušnice ne uzmeš bar nešto da popiješ ili pojedeš za dušu pokojnika...

Izitpajn

Čist' mi je žao kvarit veselje kad ste se svi tako lijepo isposvađali, ali ne mogu vjerovati da nitko nije primijetio da su Halloween i Svi Sveti dva odvojena blagdana. Naime, jedan pada na 31. listopada, a drugi na 1. studenog.

Eh, intelektualci...

Jake Chambers

Quote from: "Izitpajn"Čist' mi je žao kvarit veselje kad ste se svi tako lijepo isposvađali, ali ne mogu vjerovati da nitko nije primijetio da su Halloween i Svi Sveti dva odvojena blagdana. Naime, jedan pada na 31. listopada, a drugi na 1. studenog.

Eh, intelektualci...

Errr... iako je DAN razlike, u suštini su isti... što ti i etimologija samog termina Halloween može pokazati :P

Izitpajn

Što? "Prazna hrenovka"?

Mixitron M. Storm

The term Halloween, and its older spelling Hallowe'en, is shortened from All-hallow-even, as it is the evening before "All Hallows Day"[1] (also known as "All Saints' Day").

The holiday was a day of religious festivities in various northern European pagan traditions, until it was appropriated by Christian missionaries and given a Christian interpretation.

i,

Halloween is sometimes associated with the occult. Many European cultural traditions hold that Halloween is one of the liminal times of the year when the spiritual world can make contact with the physical world and when magic is most potent.

Kao što pomenuh, znatno ozbiljnija stvar od koje su zapadni hrišćani napravili zajebanciju...

Loengrin

To je definitivno vreme kad su neka davna društva obeležavala godišnji završetak ciklusa života prirode  xgrim . Kod njih su postojala tri godišnja doba, kao i tri životna doba. Shodno tome su u matrijarhatu često postojala trojstva u vladarskom vrhu, a to su glavna kraljica xqueen1 , njena prethodnica xheks , kao i njena naslednica xbaby2 . Na dan kada je obeležavana smrt prirode, ubijan je kralj xchain , kome je mandat obično trajao samo jednu godinu (džaba privilegije), a njegovu krv bi prosipali po poljima kako bi sledeća godina bila još bolja i rodnija :evil: . Novog kralja bi birali ili tad, ili češće na početku proleća, putem jednostavnih takmičenja u raznim sportskim, čitaj surovim, veštinama (neka preteča Olimpijskih igara). Pobednik je imao čast da postane kralj na godinu dana (ja srećnika). xvoo

Zašto su to muškarci trpeli? Valjda zato što su žene nosile dar rađanja, a oni sebe nikako nisu povezivali sa celim procesom reprodukcije :?  :cry: . Naravno tu je tajnu verovatno otkrila neka suviše zaljubljena kraljica (lični zaključak) xlove5  :x. Umesto kralja su posle toga ubijali zamenika :P , koji je tu titulu nosio samo jedan dan, a ubrzo je kralj počeo da vlada umesto kraljice, obučen i našminkan kao ona (poput glumaca koji su igrali ženske uloge u doba Šekspira).

Naravno da je zauvek ostalo obeležavanje umiranja prirode, pa čak i žrtvovanje ljudi zarad boljih prinosa, barem još neko vreme.  :(

Najinteresantnije je što su mnogi nepovezani narodi uzimali skoro isti dan za proslavu ovog praznika i taj dan često nije imao svoj broj ime ili već šta, nego je tako samostalno štrčao u kalendaru, ali to je već druga čapri.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Black Mamba

Quote from: "Loengrin"To je definitivno vreme kad su neka davna društva obeležavala godišnji završetak ciklusa života prirode  xgrim . Kod njih su postojala tri godišnja doba, kao i tri životna doba. Shodno tome su u matrijarhatu često postojala trojstva u vladarskom vrhu, a to su glavna kraljica xqueen1 , njena prethodnica xheks , kao i njena naslednica xbaby2 . Na dan kada je obeležavana smrt prirode, ubijan je kralj xchain , kome je mandat obično trajao samo jednu godinu (džaba privilegije), a njegovu krv bi prosipali po poljima kako bi sledeća godina bila još bolja i rodnija :evil: . Novog kralja bi birali ili tad, ili češće na početku proleća, putem jednostavnih takmičenja u raznim sportskim, čitaj surovim, veštinama (neka preteča Olimpijskih igara). Pobednik je imao čast da postane kralj na godinu dana (ja srećnika). xvoo

Zašto su to muškarci trpeli? Valjda zato što su žene nosile dar rađanja, a oni sebe nikako nisu povezivali sa celim procesom reprodukcije :?  :cry: . Naravno tu je tajnu verovatno otkrila neka suviše zaljubljena kraljica (lični zaključak) xlove5  :x. Umesto kralja su posle toga ubijali zamenika :P , koji je tu titulu nosio samo jedan dan, a ubrzo je kralj počeo da vlada umesto kraljice, obučen i našminkan kao ona (poput glumaca koji su igrali ženske uloge u doba Šekspira).

Naravno da je zauvek ostalo obeležavanje umiranja prirode, pa čak i žrtvovanje ljudi zarad boljih prinosa, barem još neko vreme.  :(

Najinteresantnije je što su mnogi nepovezani narodi uzimali skoro isti dan za proslavu ovog praznika i taj dan često nije imao svoj broj ime ili već šta, nego je tako samostalno štrčao u kalendaru, ali to je već druga čapri.

genijalno :D :)

Mixitron M. Storm

Dakle, kao što rekoh, "Magle Avalona" & co. u ruke.

Moguće da se vredi pozvati i na Kosidovskog, Frejzera, Grejvsa... odasvud izroni poneko parče slagalice.

PS "kralj je otac svog naroda" verovatno objašnjava zašto su mnogi bili voljni da na kraju završe kao ponuda :)

[glas drevnih]
A, u svetlu toga da od zore ljudi određeni dani nose posebnu svetost, posebno značenje, i obeležavaju se na isti način, vama mladima će se možda jednom učiniti da tražena "žrtva" i nije bila tolika kolika danas izgleda vama, potomcima onih koji su zaboravili i prezreli.
[/glas drevnih]

Loengrin

Quote from: "Mixitron M. Storm"Dakle, kao što rekoh, "Magle Avalona" & co. u ruke.

Moguće da se vredi pozvati i na Kosidovskog, Frejzera, Grejvsa... odasvud izroni poneko parče slagalice.
Njama, Hasan voleti slagalice.

Quote from: "Mixitron M. Storm"PS "kralj je otac svog naroda" verovatno objašnjava zašto su mnogi bili voljni da na kraju završe kao ponuda :)
Glavni svedoci nisu preživeli, da bi neko mogao da ih pita za mišljenje.
"Znate, ovaj, ja uopšte nisam bio pripremljen da će to toliko da boli. Iskreno, imao sam još poneka nedovršena posla, a i ovolicko mi je falilo da kraljicu nagovorim da promeni zakon. Bio sam ubeđen da ću uspeti, ali ona baba mi je minirala plan!"

Quote from: "Mixitron M. Storm"[glas drevnih]
A, u svetlu toga da od zore ljudi određeni dani nose posebnu svetost, posebno značenje, i obeležavaju se na isti način, vama mladima će se možda jednom učiniti da tražena "žrtva" i nije bila tolika kolika danas izgleda vama, potomcima onih koji su zaboravili i prezreli.
[/glas drevnih]
Ma to me najmanje brine. Poznato je da u narodu termin kolateralna šteta pije vodu sve dok problem ne uđe u njihovu baštu i ne počne da gricka kupus i gazi po njihovom cveću. Zamene kraljeva su inače bili dečaci, što je promenom strana prešlo na žrtvovanje devica, ali one su oduvek bile mazohisti, stoga čemu plakanje.  :(

Aj' nemoj da me rastužuješ, malopre sam gledala da se skoro sasvim uzdržim od sopstvenih komentara, a ti svojima još dade potporu u vidu zvaničnih znalačkih izjava. Stavove koji opravdavaju nasilnu smrt ne uzimam u razmatranje ispod broja sabranih mišljenja od 100 ispitanika, od kojih 50% moraju biti žene. :)

A sad ajd' da se vratimo na zanimljivosti bez ishitrenih veličanja ili kuđenja starih običaja.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Loengrin"Stavove koji opravdavaju nasilnu smrt ne uzimam u razmatranje

Hell, Loengrin, možda smrt JESTE kapija za one koji je prime kao takvu?

Loengrin

Quote from: "Mixitron M. Storm"
Quote from: "Loengrin"Stavove koji opravdavaju nasilnu smrt ne uzimam u razmatranje

Hell, Loengrin, možda smrt JESTE kapija za one koji je prime kao takvu?
Argh, nemoj pogrešno da me shvatiš. Razumem šta hoćeš da kažeš, samo mislim da je smrt zaista lična stvar, pa čak i kad se desi počašćenoj žrtvi ili kao seppuku, za koji je ako se setimo čak morala da se traži dozvola. O smrti bi mogli da pričamo do sutra, zaista, naročito što za tu temu, ozbiljno gledajući, nema mnogo voljnih sagovornika (ovde će mnogi da se pobune, ali istina je).

Ja samo ne volim insistiranje na jednom tumačenju nekog davnog događaja, rituala, legende i sl., jer smatram da onaj koga interesuje prošlost mora da se pripremi na priličnu rašomonijadu, a ishitrena tumačenja zaista ne pomažu.

Pitam se jedino, ko je prvobitno zamislio tu kapiju. Kao što mnogi hrišćani ipak izvrše samoubistvo, tako verujem i da mnoge ritualne žrtve nije mnogo tešila ta priča o kapiji ka drugom svetu. A ja sam eto večito bila slaba na priču o Valhali.

Svidela mi se Pračetova teorija, da će svako otići na mesto u koje veruje, te ako veruješ u raj ideš u raj, a ako veruješ u pakao ideš tamo, ili šta god. Po principu što ne ispuniti sva očekivanja nekog pojedinca. Kad tad nisam zaginula od smeha nikad neću.

Mixitron M. Storm

Sviđa mi se, sviđa mi se.

Ako se nekad uželiš žvakanja o smrti, /cerim se, za šta sam naročito dobro građen/.

Black Mamba

...- the sure redeeming feature
from that little creature
is that she's alive

- overrated

- overblown

- everybody know that's just a temporary state
which is cured very quickly when we meet our fate

- who cares?

- unimportant

- overrated

- overblown...

i meni se svidja tema o smrti

Jake Chambers

CORPSE BRIDE!!!!! TI nisi normalna :D
I, jesi kupila trenerku? :D

Black Mamba

sto nisam normalna, Corpse Bride je savrsen soundtrack za slusati u ove tmurne jesenje pred-Halloween-praznicne dane... ima jako inteligentne stihove savrseno upakovane sa odlicnim melodijama

a kostim jos nisam kupila...

Mixitron M. Storm

Hehe, za tmurne jesenje dane...

"Somewhere far Beyond" od Gardiana, sa posebnim osvrtom na "Time what is Time"

Pa cela "Dark Saga" od Smrzozemlja...

Pa od Theriona... recimo... Via Nocturna I i II

Čak bih se drznuo da ubacim i koju pesmu sa Nexus Polaris-a, ali to već nećeš izdržati ;)

Može da se preseče i sa malo Wagnera...

i, naravno,
http://fishki.net/comment.php?id=14037

Jake Chambers

Quote from: "Black Mamba"sto nisam normalna, Corpse Bride je savrsen soundtrack za slusati u ove tmurne jesenje pred-Halloween-praznicne dane... ima jako inteligentne stihove savrseno upakovane sa odlicnim melodijama

a kostim jos nisam kupila...

Nisi normalna u pozitivnom smislu... what a wonderful daaaaay! :D

Black Mamba

...die, die, we all pass away
but don't wear a frown cuz it's really okay
and you might try and hide
and you might try and pray
but we all end up the remains of the day.....

Black Mamba

Loengrin

Ueeeej!
He, he, ovo je predpostavljam tvoje.
Ludilo, sviđaju mi se pauci ... ma skoro sve mi se sviđa.
A gde se to nalazi?

Možda će zvučati tupavo, ali ovaj naizgled beznačajan topik je prava stvar za moj povratak na ZS nakon čitavih godinu dana.

Black Mamba

kamo srece da je sve to moje :lol: da, slikice sam ja napravila juce u jednoj radnji specijalno samo za Halloween praznik... inace nije to nista, ne vidi se puno toga, kao recimo nekoliko ogromnih hodnika sa kostimima za sve, klince i klinceze, one koji vole sve vezano za horor, poznate filmske licnosti, debele/plus sizes [obzirom da je Amerika poznata po overweight ppl] itd itd..... meni su se posebno svidele nove zidne slike koje su dobili.. na slikama su old-fashioned families, a kad malo pomeris pogled levo/desno, njihove face i odeca dobijaju razno razne horor detalje, ne znam tacno kako se zove ta [do duse sasvim jednostavna] opticka varka ali na ovim slikama zaista izgleda fenomenalno

Bab Jaga

Quote from: "Ghoul"za utehu tebi, poslaću ti moju novelu ZADUŠNICE da se upoznaš sa tim običajem, a i sa zabavnim rezultatima situacije u kojoj mrtvaci ožive baš na zadušnice i baš u niškoj banji, nišu i okolini.
to je exclusive pošto još nigde nije objavljena, ni na papiru ni na netu.

Baš sam se utješila  :wink: , s trepetom očekujem blagdane...

A novela je super! (neću više o tom da ne offtopicujem).
Ghoul fhtagn!

Loengrin

Quote from: "Black Mamba"kamo srece da je sve to moje :lol: da, slikice sam ja napravila juce u jednoj radnji specijalno samo za Halloween praznik... inace nije to nista, ne vidi se puno toga, kao recimo nekoliko ogromnih hodnika sa kostimima za sve, klince i klinceze, one koji vole sve vezano za horor, poznate filmske licnosti, debele/plus sizes [obzirom da je Amerika poznata po overweight ppl] itd itd..... meni su se posebno svidele nove zidne slike koje su dobili.. na slikama su old-fashioned families, a kad malo pomeris pogled levo/desno, njihove face i odeca dobijaju razno razne horor detalje, ne znam tacno kako se zove ta [do duse sasvim jednostavna] opticka varka ali na ovim slikama zaista izgleda fenomenalno

Aah kulj, zamisli odneseš im porodičnu sliku da od nje naprave sličan poster i staviš ga negde iznad TVa ili u trpezariju. Dok stojiš svi bi na slici bili lepi i fini, ali zato kad sedneš, hehe, grrrrrrr. :twisted:

Još jedna ideja mi je pala na pamet. "Sikter" maska s holo očima. Staviš je kad ti neko priđe da ti traži pljuge ili pare, tvoje oči pri tom uvek gledaju na suprotnu stranu od one na kojoj se nesretnik nalazi.  xrotaeye

Ma zavidim ti! :cry:

Black Mamba

:D ovde nema sta sve nisu izmislili....

evo moje najnovije fiber optic pumpkin head na front door...na baterije je, boje se naizmenicno prelivaju u najfinijim talasima... fantasticno izgleda nocu..... kostala je samo $10.00 :!:

uslikacu i najlepse okicena dvorista.. otom potom

Loengrin

Znaš, kad vidim sve te stvari shvatim da prokleto uvek tražim leba preko pogače. Da ne idem u svoje životne detalje, ali pored svog pravog poziva, trenutne realne mogućnosti da radim maske, scensku šminku, pa čak i komplet prateću grafičku opremu za sve to, ja ti trošim svoje poslednje kreativne zalihe u ko zna čemu. Jes' da mi je egzistencija time kao na normali, ali ... pogledaj kako se neki ljudi tako kul igraju  :cry:  :wink:  But who knows! Možda se i opametim, pa podivljam.  :evil:

Black Mamba

ja sam podivljala pa dosla vamo :wink: