• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ludovati u Kikindi

Started by Boban, 09-10-2006, 00:22:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Dani ludaje u Kikindi... sve od bundeva, dakle, SVE što čoveku padne na pamet i mnogo zabave za decu. Je li bio neko?
E, ne možete verovati koliko jela se može spraviti od najobičnije bundeve. Najbolje u svemu je što je parče bilo čega 10 dinara, tako da se može ždrati do fizičkih granica bez opasnosti po džep.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Nevezano sa bundevama, na trgu Nikole Pašića, u Beogradu, u okviru sajma ukrasnog i pratećeg bilja, u ponudi je i prava biljka mesožderka, kao iz filmova.

angel011

We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Da li krešti "Feed me! Feed me! Feed me!"?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

WARLOCK

moji ortaci su imali mesozderke ali brzo ginu to je problem.. :P  :cry:

Ghoul

Quote from: "WARLOCK"moji ortaci su imali mesozderke ali brzo ginu to je problem.. :P  :cry:

možda im nisu davali adekvatno :wink:  meso :wink:   :twisted:
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Nahranite mesožderke!  :!:
We're all mad here.

WARLOCK

ma naravno su hranili raznim bubama,mora da im nesto nije prijalo..
ipak su neki maltretirali,dok mu je otvorena usta kad mu dotaknes ono zatvori usta a treba cekati danima da otvore usta..tada umiru od gladi kao prevareni.. :?

Kastor

Neke stvari jednostavno ne treba gurati mesožderki u usta.  :twisted:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

Quote from: "Kastor"Neke stvari jednostavno ne treba gurati mesožderki u usta.  :twisted:

recimo, seme od tikve...
https://ljudska_splacina.com/

Mixitron M. Storm

Quote from: "WARLOCK"ma naravno su hranili raznim bubama,mora da im nesto nije prijalo..

Jesu li oni kapirali da su bube azotni suplement, a ne jedina hrana? :)

PS cenio bih da se izorganizujemo za filmiće u neko skorije vreme...

Tex Murphy

"Doćemo Savo danas."
Dobro, možda dođu. Njih nema danas. Zovem sutra, nema ih ni sutra.
Da sam tužio, mogo sam imat 500 dinara svaki dan, 30 dana po petsto dinara, kolko je to? To je STO PEDESET HILJADA dinara!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mixitron M. Storm

Ti što kartaš šaha, kurvo jedna, demonu, licimuru!

Tex Murphy

:lol: I imam 25 iljada platu, a sirotinja nema leba da jede.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

angel011

Zna se odgovor na to: neka jedu kolače. :lol:
We're all mad here.

S.

Quote from: "Boban"E, ne možete verovati koliko jela se može spraviti od najobičnije bundeve.

Sa ove strane Atlantika, bar jedna od mnogobrojnih sorti bundeve je u svakodnevnom jelovniku naroda. Tako da odrednica "najobicnija bundeva" bas i ne stoji :lol: Od prilicno neuzbudljive lokalne 'rane, ovo nize je jedno od podnosljivijih jela.

Zauzdan pasulj (iliti Porotos a la chilena)

za 6 ala: 400gr belog pasulja, 300gr bundeve, 2 glavice luka, 1 crvena paprika, 2 cena belog luka, 100gr spageta, persun, bosiljak, kocka govedjeg mesnog koncentrata, aleva paprika, so; za mesozdere pride kobasica po glavi.

Pasulj potopis prethodne noci. Sutradan sledi multitasking: dok pustas pasulj da prokuva i kuvas ga 15-20minuta, na jednoj strani grejes vodu, a na drugoj na ulju proprzis luk, beli luk i zacinis alevom paprikom. U to zatim ubacis pasulj i vrelu vodu, dodas i mesni koncentrat, eventualno jos posolis i kuvas oko 40 minuta na tihoj vatri, odn. onoliko dugo koliko je potrebno da bude skoro skuvano, tj. da fali jos oko pola sata. Za to vreme radis sta zelis. Onda dodas sitno seckanu crvenu papriku. Kuvas jos 10ak minuta. Dodas na kockice iseckanu bundevu - opet jos 10ak minuta. Na kraju ubacis spagete - pa jos koliko treba da i testenina bude gotova. Maknes sa vatre i energicno mesas dok bundeva ne postane pire. Pospes seckanim persunom i bosiljkom. Ako mora meso, ukusnije su przene kobasice kao prilog, mada ako je po volji, moze i kuvano sa pasuljem, onda se ubacuju zajedno sa paprikom.

Eto. Prijatno.

Black Mamba

uff, kako je ovo nostalgicno...

Mixitron M. Storm

Quote from: "S."
paprikom. U to zatim ubacis pasulj

Dodas na kockice iseckanu bundevu

Na kraju ubacis spagete

:shock: xspin3 qpuke xhang

S.

S'a je, bre, nema pasulja do vojnickog pasulja, a?  

Verovatno bih i ja reagovala kao ti - da sam znala sta jedem kad sam probala prvi put. ;) ima jos toga, sa bundevom, ali necu da davim (a i mrzi me da kucam) :mrgreen:

zakk

meni se svet okrenuo naglavačke kod špageta, ostalo je bilo podnošljivo. :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mixitron M. Storm

Ma to, sve je OK, ali špagete i pasulj... :x
Pasulj se pravi prebran, čorbast, gust, sas lukac, sas suvo meso, take stvari.

S.

Cekaj, zr Dalmatinci nemaju neki pasulj sa, dobro, makaronama, ili tako nesto? Kombinacija pasulj-testenine nije bas toliko egzoticna. Ali ovo je prica o bundevi :)

Mixitron M. Storm

Imaju, to mi je prvo palo na pamet, čitajući recept, pomislio sam 'još ako ga pošećere'...

Ali, nisu bundeve napravile problem.

Ko mene pita, postoji dobro pošećerena pita bundevara i tu je kraj.

Black Mamba

jao.. pasulj prebranac... jao kako ja to volem

ovde u pasulj stavljaju secer, kako je to grozno... u stvari stvaljaju secer u sve sto jedu, kuvana jela, corbe, salate, mane zeve sve dok je slatko.... fala bogu mene baba na vreme naucila da kuvam :lol:

Boban

Ko može neka ode sledeće godine na bundevarijum u Kekendi pa će se uveriti šta sve može da se napravi od ove povrćke.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Black Mamba"sve dok je slatko.... fala bogu mene baba na vreme naucila da kuvam :lol:

Kako sam obavešten, tamo se šunke salamure u šećeru.

Mislim da bi me jedino Amerika naterala da pređem u vegetarijance.

Prošlo leto, ortak bio tamo, radio kao spasilac, ono studentsko zezanje. Ugojio se DEVET KILA. A inače je atletičar, svaka žilica mu se vidi. Umro je posle dok se vratio na normalnu kilažu.

sivka

Quote from: "Mixitron M. Storm"
Mislim da bi me jedino Amerika naterala da pređem u vegetarijance.

Ja svake godine bar dvaput imam pokušaje da to učinim... ide neko vreme ali ništa od toga.  :cry:  :cry:  :cry:
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

Možeš da budeš vegetarijanac... Dok ne ogladniš.  :lol:
We're all mad here.

Rose Ann

Vegetarijanstvo je super. Obožavam jela od povrća kao đuveč, ajvar, pečena paprika, pečene tikvice..............a kako to samo ide uz krmenadle sa žara............ mmmmmmmmmm. Da ne govorimo o salatama :) . Nema pravog ručka ako nema kiselo uz meso.
Me transmitte sursum, caledoni

Black Mamba

Quote from: Mixitron M. Storm
Quote from: "Black Mamba"Prošlo leto, ortak bio tamo, radio kao spasilac, ono studentsko zezanje. Ugojio se DEVET KILA.

ja sam smrsala 6 kila.. uopste ne mogu da se naviknem na njihovu hranu... ovoliki grad a imaju vise nego upola manju pijacu nego u mom rodnom gradu u zemljici Srbijici :roll: a Amish countries su daleko....

+ izbacila sam svo meso iz ishrane osim ribe

Mixitron M. Storm

Pa, i ja kapiram, ako odolim brzoj hrani (kao što ovaj ortak nije, živeli su na picama i meku), imao bih dobre šanse da tamo crknem od gladi. Prvo bi me bio strah od namirnica, za šta god se uhvatim, il' je šećereno il' je puno hormona rasta, a pokrupan sam i ovako, pa posle sve ostalo.

Rose Ann - problem u veganstvu je u neophodnom cimanju da bi bilo dovoljno raznovrsno. Znam kad se moji zezaju za slavu pa zaređaju po posnom, imaš da se udaviš od klope i da bez problema preskočiš ribu (koje takođe ima na 300 načina i odlična je), ali je pakao spremiti sve to.

I, ključni problem:

Uletiš u baštu, istrgneš/otrgneš nešto i zariješ zube u to, da zaršti. Dooobro...

Otvoriš kožu i otfikariš komadinu buta, ili izvadiš kičmaru sa nečega čija se krv još puši po starom lišću, baciš zrno soli, i za 5 minuta ispečeš na improvizovanom roštilju, onda to smažeš sa pola svojih prstiju zbog nepažnje. GROWL!

Nema šanse da se ta dva uporede, ni po ukusu ni po ugođaju.

sivka

Quote from: "Mixitron M. Storm"
I, ključni problem:
Uletiš u baštu, istrgneš/otrgneš nešto i zariješ zube u to, da zaršti. Dooobro...
Otvoriš kožu i otfikariš komadinu buta, ili izvadiš kičmaru sa nečega čija se krv još puši po starom lišću, baciš zrno soli, i za 5 minuta ispečeš na improvizovanom roštilju, onda to smažeš sa pola svojih prstiju zbog nepažnje. GROWL!
Nema šanse da se ta dva uporede, ni po ukusu ni po ugođaju.

m, DA...
Ali je to već lični ukus i opredeljenje. Kad spremam meso iz zamrzivača, gadno mi je i ne mogu da mrmam. Ali sveže nalovljeno na Kaleniću, a pozna se sveže, to već može.
Kad se krećem, skitam i jurcam - čuči mi meso.
Kad sam u kućnom pritvoru - više volim salate i testa.
Trenutno volim sladoled. Ulovio Zakk i dovukao.  :D  Sad se svi gostimo i oblizujemo.  :!:
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

S.

Sveze ili zamrznuto, ako govorimo o junetini, tipujem da bi svi vi na vrat na nos postali vegetarijanci kad bi vam jedino (lako) dostupno bilo mese od goveceta koje su ranili ribljim brasnom. Isto vazi i za piletinu. I curetinu. Ogranicavam se samo na ukus. Onda jedino preostaje da se otkrivaju nova mesista ili ulaze poseban napor da se pronadje garantovano seosko pile ili stoka koja je pasla - travu.

Tezak zivot mesozderski :)

Mixitron M. Storm

Riblje brašno je vaoma skupo i koristi se u minimalnim količinama, kao teška artiljerija pri doterivanju proteina u ishrani na potreban nivo. A glavni goveđi has po količini čine kukuruzna silaža i seno lucerke, uz dodatak sojastih koncentrata.

E sad, kad bih pričao o tome šta sve goveda jedu u praksi i šta se sve može naći u 'hranivu po specifikaciji', ne da bi lizala prste na ribljobrašnastu govedinu, nego bi i sama prešla na riblje brašno. :evil:

A silaža, ako je dobro spremljena, može da se nosi sa turšijom. Jedino je malo žilavija.

Mada sojinom grizu ne bi odolela. Koncentrovani Smoki :)

S.

Bi li se kladio? ;)

OK, recimo u pravu si za kolicinu upotrebljenog ribljeg brasna, da je samo za dopunu ishrane. To cenim vazi za stoku u Srbiji ili Evropi? Ali reci mi molim te cime to ovde hrane goveda kad vecina junetine, osim "premium" domace (a bogami i to ume), da prostis, i mirise i ima ukus ribe? I piletina takodje. O regularnim dodatcima, tipa antibiotika, ne bih. Mislim ne znam dovoljno i ovako laicki ja bih rekla da bar pilice kljukaju tetraciklinima. Ovo nabadam, svojevremeno sam jela piletinu, mislim, 3 puta za dve nedelje, i nakon toga vise od godinu dana i sama pomisao na piletinu izazivala je mucninu, kao tetraciklini na prazan stomak.

angel011

Quote from: "S."Bi li se kladio? ;)

OK, recimo u pravu si za kolicinu upotrebljenog ribljeg brasna, da je samo za dopunu ishrane. To cenim vazi za stoku u Srbiji ili Evropi? Ali reci mi molim te cime to ovde hrane goveda kad vecina junetine, osim "premium" domace (a bogami i to ume), da prostis, i mirise i ima ukus ribe? I piletina takodje. O regularnim dodatcima, tipa antibiotika, ne bih. Mislim ne znam dovoljno i ovako laicki ja bih rekla da bar pilice kljukaju tetraciklinima. Ovo nabadam, svojevremeno sam jela piletinu, mislim, 3 puta za dve nedelje, i nakon toga vise od godinu dana i sama pomisao na piletinu izazivala je mucninu, kao tetraciklini na prazan stomak.

Uf, probala sam i ja tu piletinu koja smrdi na ribu. Volim ja ribu, ali kada piletina ima miris ribe, to je odvratno.

Uz takvo meso, pretpostavljam da bih postala vegetarijanac.

Doduše, čime se ova naša piletina hrani, bolje da ljudi ne znaju. Jes' da ne smrdi na ribu, al' opet.
We're all mad here.

Mixitron M. Storm

Meni vala nikad nije mirisala na ribu :) E sad, pošto nemam razloga da ti ne verujem, mogu samo da pretpostavim da je to krkalo koncentrat u kome je riba malo 'tuknula' :) Kažem ti, sve te visokoproteinske komponente su grozomorno skupe i niko ne hrani njima mrvu više nego što mora.
Boga pitaj gde to meso stoji u skladištu? :)

A potrebe stoke su svuda iste, i riblje brašno je svuda skupo :)

Teoretski, može da se silira i riba, ali to kod nas sigurno niko ne radi, a i gde se radi, to je za svinje, tako da smrad na ribu time nije objašnjen.

Što se tiče antibiotika, zbog opasnosti od razvijanja rezistentnih bakterija, ne koriste se isti antibiotici za stoku i ljude, a i kad se koriste oni koji smeju da se koriste, mora da se ispoštuje određeni period od poslednjeg tretmana do klanja.NIJE DOZVOLJENO prisustvo antibiotika u mesu.

Pilići dobijaju razna sranja kroz vodu, jer je intenzivno živinarstvo po sistemu jedno drugom na glavi, i jedno bolesno pile danas znači hiljadu mrtvih pilića popodne. Međutim, 'čišćenje' važi i za njih.

Naravno, ako je to neka štalamoja/mesara na uglu liga, seljaka ništa nije sprečilo da nakljuka tele/pile da mu ne krepa dok ga ne proda za klanje, tako da sve ovo ništa ne važi.
I paradajz se prska pred branje za prodaju...

Naravoučenije? Jedite ribu :) U njoj ima samo fenola.

Svojevremeno čituckam jedan ispit, i nailazim na stavku 'siliranje fecesa'.
Mal' ne pređoh u fotosintetske organizme.

S.

Dao si mi dovoljno materijala da pogledam okolo u cemu je rec. Nikad cula za termin "silaza" do sada, ali po tome sto pises i uz malo znanja o lokalnim prilikama, tipujem da se radi silaza ribe. Naime ribarenje je krajnje neselektivno, kupi se sve (a zamisli sta sve ima na 5000-6000km dugu obalu), a lokalna gastronomija priznaje svega 5-6 vrsta riba kao jestive. Negde to sto se ulovi, a slovi za neukusno, mora da ide...

Addendum: id' u persun, siliranje fecesa... 'al kad bolje razmislis ako se rane i samlevenim lesinama, sto ne bi i to? Kontam logika je corava, tipa sta fali preciscenom calcijumu, slicno kao i sa antioksidansima i vitaminima. Sve funkcionise u laboratoji u Petrijevoj solji kako treba, no dokaza da stvarno ima ikakve koristi u zivim organizmima eto - nema. U slucaju fecesa, rekla bih da jos nema dokaza da steti :evil:

Mixitron M. Storm

E pa onda je možda i jeftino riblje brašno, pa ga rokaju. Goveda su ipak preživari, pa će malo teže da pristanu na mesce, makar i ukišeljeno.

A 'silaža' je nešto (za stoku) što je u ogromnoj količini prošlo kroz mlečnokiselinsko vrenje (kis'o kupus, ko ne zna biohemiju) , pa em ga stovrena kiselina čuva od bakterija, em se jave još kojekakvi korisni sastojci raznih biohemijskih puteva. Praktično sve može da se silira (feces, hehe), mada je malo teže uraditi to kako treba sa stvarima koje imaju nepovoljan odnos proteina i šećera (tipično visok1/nizak2), kao što su leguminoze, ali nije to ništa što se ne može srediti kojekakvim aditivima.
Zbog ogromne količine zelene mase, kukuruz je uvek glavni za to.

Kako se pravi? Ubere se u određenoj fazi (najpovoljnijoj po sastavu), za kukuruz je to voštano zrenje, tj kad je zrno u klipu već tvrdo, ali još dovoljno meko da ostane nokat (više nije lep za kuvanje :) ), isecka, tehnološki idealno na komadiće od 6mm, praktično 1-2cm,
stavi na predviđeno mesto, sabije traktorom sa OPRANIM gumama da se istisne sav vazduh (inače ništa od anaerobnog vrenja, al' zato imaš 300 drugih procesa koji ti na kraju daju nešto potpuno neupotrebljivo), pokrije najlonom, da nem vazduha, i ostavi da se krčka 60+ dana. Onda može da se krka.

Na slikama - total i gro plan kukuruzne silaže :)

Mixitron M. Storm

E, a samlevene lešine su zabranjene zbog BSE, kao i sva animalna hraniva sem rbrašna :)

Pošto je za preradu toga ipak potrebno malo veće postrojenje, ne može da se folira.

A, da, i silaža se na engleskom vika silage :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Silage

Milisav Krlježa

Еве, чича да ви рекне како се јê: што сам посадиш и одраниш, то знаш и шта је и како је!

Куку мајко - пилетина смрди на рибу! Да се човек прекрсти!

Ал за све су то криви ови научници-сељаци! Каже: "интензивна производња", каже "нове сорте", каже "компјутерска технологија у пољопривреде"! Све би ја то поапсио! Две-три године после ти будалаштина: луде краве, слинавка, пилећа куга... Да не да Бог!

Како ве, бре, није срамота! Нит знате за греоту нит за срамоту! Говима стоку раните, а оћете да ви мирише на љубичице!
Нек се шири култура Поморавља, душманима за инат!

Green Sonja

Quote from: "S."ima jos toga, sa bundevom, ali necu da davim (a i mrzi me da kucam) :mrgreen:

Daj bar link, sestro slatka. Ja je obožavam.  :D

Mixitron M. Storm

Quote from: "greymalk"Ali sveže nalovljeno na Kaleniću, a pozna se sveže, to već može.

Ovde radi o sveže utepanom mesu u lovnoj radinosti, čisto da sam siguran da nema nerazumevanja :)

Boban

Ludaja u Kikindi za ovaj vikend.
Ja idem u subotu; za nedelju možda bude kiše.

biljan@

Jesu li postavili mamuta negdje na vidjelo?

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Boban

biljan@

A gdje je izvještaj? Što se tiče mamuta, nadam se da je ovo vani replika, osim ako nemaju još kojeg u rezervi  :)

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

Boban

Opet je vreme za Kikindu, ovaj vikend, od sutra do nedelje...

Gwydion

Svima koji će da odu u Kekindu savetujem da se tamo dobro aklimatizuju i adaptiraju. Najbolji način za to je da svima pričaju da su iz Melenaca. Onda će i da ih časte i grle i tamburaši će da im sviraju...

tarana

Quote from: Boban on 09-10-2009, 02:01:02
Opet je vreme za Kikindu, ovaj vikend, od sutra do nedelje...

moraću i ja jednom na te ludaje...a i taj štos s melencima da probam..
el' veruješ da nikad nisam bio?