• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

A SCANNER DARKLY, Linklater

Started by Tripp, 10-10-2006, 10:47:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tripp

Je li moguce da niko nije postovao bezmalo nista za A Scanner Darkly, Linkleterov PKD film? Mozda je post izbrisan? Svakako, zar niko nije toliko impresioniran filmom da bi ponovio post ili uradio bilo sta slicno po tome pitanju? Ako vec dupliram post, neka mi bude oprosteno na planiranoj nemarnosti.

Dabome da je ponekad zlocin suditi o avangardnom filmu nakon gledanja na katastrofalnoj kopiji, medjutim u ovom slucaju je toliko koncizno da je Link bezmalo prevazisao sebe, prevashodno zbog toga sto je u kontekstu svojeg originalnog counter-culture/dreamy trejdmarka koji cesto provejava njegovim flickovima (Waking Life, Slacker, Before Sunrise, Before Sunset...) nacinio ultimativni PKD-ov film, nesto sto je Kronenberg htio da uradi sa pricom "We Can Remember It For You Wholesale", no iz cega se najposlije izrodio Total Recall, meni izuzetno drag spektakl i vjerovatno jedan od najmanijakalnijih filmova ikada snimljenih.

Kada kazem da je Link nacinio ultimativni PKD-ov film, onda mislim da je knjizevni predlozak sektaski-postojano pracen i, stavise, predstavljen u vizuri nevidjene i nepristojno jeftine animacije za koju sam mislio da nikada nece osvanuti na filmskom zapisu. Konacno smo, dakle, dobili vrstu animacije preko koje mozemo gledati i "jace", anti-PG, filmove, pa se nadam da ona nece isceznuti istovremeno sa ovim djelom. Sto se tice do sada najboljeg/ultimativnog PKD-ovog filma, po mome misljenju, Screamers (1996), O'Bannon je mudro morao da reaguje na scenariju kako Dagvejov film ne bi previse podsjecao na Kameronovog Terminatora, iako je prica po kojoj je Screamers radjen, "Second Variety", starija nekih 30-ak godina od Kameronovog filma.

Linkleter je idealni pokazatelj, sa jos nekolicinom momaka iz underground cul-de-saca (recimo, Greengrass, Liman...) da za Holivud mozda i ne mora da znaci da je mrtav; mozda da je u opasnom dubokom snu koji se granici sa komom; dise i jede uz pomoc aparata, mozda ce cak i riknuti jednoga dana, ubrzo svakako, no trenutno je jos zivuci...

Takodje, Link je odavno pojasnio da umije da upadne u mejnstrim i da ni u jednom momentu ne izgubi kompas. Dokaz za to je i njegov glamurozni period film The Newton Boys (1998), reziran bez greske ali sa jalovim, bestjelesnim storyline-om. Terminoloski kazati da Newton Boys vizuelno pomalo podsjeca na Blade 2 znaci da izgleda nadasve skuplje - dvostruko, trostruko? - od svojeg pravog budzeta, i nadam se da ova analogija ne bi trebala da uvrijedi nekoga.

Glupo bi bilo reci da mi u jednom trenutku nije palo na pamet kako bih Linka rado volio vidjeti da helmuje The Bourne Ultimatum i pridonosi tom fascinantnom akcionom serijalu, kao sto sam nekada, nakon filmova Heavenly Creatures i The Frighteners, pozelio Jacksona da vidim iza kamere nekog opakog trilera. Sto se Linka tice, tu je i jegov vrlo dobar PG-13 rimejk komedije Bad News Bears koji u imperativnom nedostatku rijeci "fuck" sigurno krcmi najveci broj rijeci "damn" u istoriji. Jedino mi je zao sto nisam uspio da nadjem os jedan Linkov film iz 2006., Fast Food Nation, a i to da bih jednoga dana volio da se upozam sa njegovom ekranizacijom PKD-ovog mejnstrima, Confessions of a Crap Artist (1975). Misljenja sam da je u pitanju ekstrovertno svestran reditelj i da je u stanju isporuciti bezmalo sve sto se trazi od njega, and then some.    

Necu nasiroko o A Scanner Darkly. Naprotiv, zbog lose kopije iako dobrog tona pravicu se da ga nisam gledao, ali cu biti jedan od prvih koji ce ga naruciti sa amazona, kada naidje to doba. Uglavnom vrijedi znati da PKD nije stran Linku. Ovaj reditelj cesto umije da ga provuce kroz svoje filmove – imenom  i prezimenom; otuda i skoro vjerodostojna adaptacija, nesto sto ocevidno fali filmovima kao sto su The Black Dahlia, The Jackal, The Wicker Man v.06, The Sentinel, Sound of Thunder, (Paycheck i Impostor su, dabome, posebne price, pa cak i Minority Report) itd.

Samo pravi fan dobrog slova moze da napise film najblizi svome omiljenom stivu, ovo je neka moja vrsta kvazi-filosofije. Stoga ni ne cudi sto Shane Black i Joe Eszerhaz, obojica nezaustavljivi citaoci, pisu onakve scenarije; prica za Lethal Weapon nikla je iz romana Vorena Marfija o detektivima Dzeksonu i Razoniju iz sedamdesetih. David Mamet, s druge strane, guta dijalog-romane Dzordza V. Higinsa i trilere Dzona Le Karea... Tehnicki, samo se cekao momenat kada ce Link da odradi jednog PKD-a i ovaj njegov naklon tome velikom piscu je za knjige. Volio bih samo da ne bude posljednji.  

Naposlije, za one koji nisu citali ovaj polu-autobiografski Dikov roman, bice nagradjeni finom Polarisovom publikacijom i to u prilicno dobrom prevodu...
'Hey now!'

taurus-jor

Film jos nisam pogledao, ali za prevod knjige se slazem. I nadam se da je "Laguna" od "Polarisa" preuzela kopirajt za knjige Filipa Dika. Jedan dobar reprint kljucnih Dikovih dela dobro bi dosao.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

lilit

super uradjen film.
cak mi ni kianu nije smetao  :o .
gledala dvd, carobnjacki skinut s interneta  :!:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Kastor

Quote from: "lilit_depp"
cak mi ni kianu nije smetao  :o .

Čovek decenijama (već! :o ) igra identičnu ulogu, uvek je najslabija karika, ali do Skenera nije uspeo da upropasti film. Evo konačno mu je i to pošlo za rukom - čestitam.  :?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Джон Рейнольдс

Moram da dignem ovu temu iz mrtvih.

Odgledao sam SD i zaista mi nije jasno gde leži razočarenje ovim filmom. Tripp je rekao mnogo toga i suštinski malo ima da se doda. Kao veliki fan knjige, dovoljno je i to da mi se film dopao, mada mi nije izazvao neko euforično oduševljenje. Iako naizgled ne podilazi nesposobnosti priglupe publike da shvati paranoične univerzume PKD-a, nejasno mi je zašto je za glavnu ulogu uzet onaj nepodnošljivi drveni Indijanac. Loš je i ovako ofarban. To i do pred kraj nedovoljno dat akcenat na važnost New Patha su za mene najveće mane; hrabrost da se SD verno isprati je za svaku pohvalu.

Tripp je uložio trud da objasni zašto je Linklater sjajan izbor za ekranizovanje PKD-a. Novu dimenziju tome daje jedan cameo - Alex Jones u ulozi uličnog propovednika. Čovek na ulici stoji sam i viče u megafon i oko njega nema nikoga. Dobro, tuda samo šeta drveni Indijanac. Ipak, panduri ga onesvešćuju stun-gunom i ubacuju ga u kombi. Alex Jones je jedan od najgrlatijih whistle-blowera o ubrzanom pretvaranju SAD-a u policijsku državu. Imao sam prilike da odgledam nekoliko njegovih dokumentaraca i u profesionalnom pristupu problematici mnogo odskaču u odnosu na slične tvorevine "običnih" teoretičara zavere. Tačnije, nedavno sam nabavio i one koji su mi nedostajali, pa ću uskoro - što se kaže - kompletirati sliku. Rekao bih da odnos Linklatera i Jonesa nije strogo ograničen na ovaj film - Linkalter je, naime, uz Charlie Sheena i Davida Lyncha jedno od zvučnih holivudskih imena koji su otvoreno iskazali sumnju u zvanične izveštaje vezane sa događaje od 11. septembra. Ima li boljeg čoveka da se bavi PKD materijalom, naročito "Tamnim skeniranjem"? Teško.

Za pogledati.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mixitron M. Storm

Theh. Odgledao sam film pre ` mesec dana, iz 16 puta... nije me privukao nešto preterano. Nije loš, nije dosadan, ali - nije ni knjiga. Ona me toliko oduševila da je film saaaamo bleda senka iste, koliko god ovako veran i dosledan bio.

Alex

Meni je to veoma dobar film, rekoh na nekom drugom topiku, ne bih da se ponavljam.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture