• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Rock + SF/Horror

Started by Ghoul, 25-02-2003, 06:35:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Koja je za vas najmemorabilnija upotreba neke rock-pop-metal-whatever stvari u nekom FILMU?

Evo mojih favorita (po nasumičnom redosledu):

1. PIXIES, where is my mind, THE FIGHT CLUB
= kraj je da se NAJEZIS u velikoj meri i zbog odlicno odabrane muzike...

2. BAUHAUS, bela lugosi is dead, THE HUNGER
=sta reci... mozda i najbolji deo tog filma, bar u prvih 90ak min (dok C.Daneuve i S.Sarandon ne pocnu da se maze na krevetu, a ubrzo potom i da trule i raspadaju se...)

3. THE DOORS, the end, APOCALYPSE NOW
= ima nekoliko verzija kraja filma. U jednoj od njih, odjavna spica ide preko scena slow motion napalm unistenja Kurtzove baze, a background je recena pjesma. HAUNTING! (u redux verziji, odjavna spica ide preko crne pozadine i cuje se samo zvuk kise...)

4. D.BOWIE, gasoline, CAT PEOPLE
= takodje neraskidiv od ucinka tog filma.

5. THE ROLLING STONES, paint it black, FULL METAL JACKET
= ide uz odjavnu spicu. Inace, my all time favorite song, u filmu jednog od 5 najvecih rezisera svih vremena.

6. ROY ORBISON/REBEKAH DEL RIO, crying (llorando), MULHOLLAND DRIVE
= H.A.U.N.T.I.N.G!!!

7. MINISTRY, stigmata, HARDWARE
= savrsen spoj: 1 od mojih omiljenih stvari u 1 od najdrazih mi filmova

8. PUBLIC IMAGE LIMITED, the order of death, HARDWARE
= 'this is what you want, this is what you get'... ovo tako savrseno zatvara taj film da sam dugo bio ubedjen da je radjeno specijalno za film!!!!

9. BEN E. KING, stand by me, STAND BY ME
=don't ask - suze mi vec krecu...

10. TEARS FOR FEARS (obrada?), mad world, DONNIE DARKO
= another perfect fitting

11. CLEARWATER REVIVAL, bad moon rising, AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON
=duhovito i jezivo, kao i sam film (u najboljem smislu)

12. GEORGE THOROGOOD AND THE DESTROYERS, bad to the bone, CHRISTINE
=malo izlizana od citiranja, ova stvar je dobro upotrebljena i u TERMINATOR 2...
https://ljudska_splacina.com/

iNCUBUs

Quote from: "ghoul"
5. THE ROLLING STONES, paint it black, FULL METAL JACKET
= ide uz odjavnu spicu. Inace, my all time favorite song, u filmu jednog od 5 najvecih rezisera svih vremena.

9. BEN E. KING, stand by me, STAND BY ME
=don't ask - suze mi vec krecu...

Definitivno...

Dodao bih recimo "Identify" u izvodjenju Natalie Imbruglia-e, closing credits u "Stigmati"...

"Risingson" od Massive Attack u "Abre los Ojos"...

"Golden Brown" - Stranglers u "Snatchu"..

i verovatno #1, takodje "Snatch" - "Lucky Star" od Madonne - scena kada Vinnie Jones vratima od automobila razvaljuje glavu nekom liku...
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

iNCUBUs

Ah, umalo da zaboravim...

New Order - "Confusion", "Blade", genijalna bloodbath scena na pocetku :)

Goran Skrobonja

Ako vas već zanima kako se inteligentno koristi rock (pop, hip-hop itd) u žanrovskim ostvarenjima, gledajte SMALLVILLE (a ni ROSWELL po tom pitanju uopšte nije loš). Sve suprotno od one ljige od pesme na špici Enterprajza.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Truba

definitivo

FULL METAL JACKET

zna li iko ko pjeva onu pjesmu na početku

Goodbye my darling hello vietnam (nadam se da sam dobro napisao)
inače :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Heh!
Numeru "Hello Vietnam" peva Dzoni Rajt, ako ti to nesto znaci.

Inace, na tom saundtreku ima mnogo dobrih pesama, a ploca je objavljena i kod "nas", ali ne znam tacno koja je kuca. Tipujem na PGP.

Na A strani su pop numere (nema Stonsa), a na B originalna muzika, autora Ebigejl Mid. B strana je tupava skoro koliko i film. Mada je kraj snazan, moram priznati.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

Pesma (Don't Fear) The Reaper grupe Blue Oyster Cult (1976), u kojoj se smrt pojavljuje kao romanticni zavodnik, pojavila se u dosta filmova i bar jednoj TV seriji. Ovde cu pomenuti samo najvaznije primere (vezane za zanr):

1. Noc vestica (Halloween, 1978) - Lori i njena prijateljica, serifova cerka, voze se kolima i puse cigarete, dok na radiju svira pomenuta pesma. Na zalost, ugledaju serifa, pa brze bolje gase cigarete, gase radio i zaustavljaju kola. Serif se, inace, nalazi ispred obijene prodavnice iz koje je ukradena maska kapetana Kirka... Majkl se docepao svog "lica".

2. Uporiste (The Stand, 1994) - Najavna spica ove TV serije. Kamera seta vojno-istrazivackom laboratorijom u kojoj je "Kapetan Trips" (supervirus gripa, oslobodjen nepaznjom) ubio sav personal. Ljudi su umrli tamo gde ih je virus zatekao - na radnom mestu, nasred hodnika, u kuhinji, za fliperima. Sve to vreme, BOC pevaju o "zeteocu". Stiven King, literarni otac Uporista, citirao je The Reaper na samom pocetku knjige. King je, inace, veliki ljubitelj Ramonesa, ZZ Top, BOC, AC/DC...

3. Vrisak (Scream, 1996) - Bili Lumis je kroz prozor usao u sobu Sidni Preskot, i oni se ljube. Za to vreme se cuje "baladerska" obrada starog dobrog The Reapera. Ako znamo da Vrisak u mnogo cemu predstavlja omaz Noci vestica - filmu na kojoj su Krejvenovi junaci odrasli - onda ni izbor klasika BOC klasika ne treba mnogo da cudi.

4. Ko se boji duha jos/Strasila/Kuca duhova (The Frighteners, 1997) - U poslednjem Dzeksonovom filmu pred-Tolkinovske ere, glavni junak - neka vrsta Dilan Doga sa Novog Zelanda - pogine i postane duh. Iako  sredi glavnog negativca, on oziveti ne moze, pa u odjavnoj spici sledi "uteha": neki moderni drekavci testerisu obradu (Don't Fear) The Reaper.

P.S. Pesmu je napisao gitarista benda, koga je dugo tistio strah od smrti.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Ghoul

Jore, jebote, gde si ti to našao verziju FRIGHTENERSA u kojoj 'glavni junak - ... - pogine i postane duh. Iako sredi glavnog negativca, on oziveti ne moze, pa u odjavnoj spici sledi "uteha" '???

U verziji koju sam ja gledao (poslednji put prekjuče, na DiVX-u) M.J.Fox je vrlo ŽIV i razdragan na kraju, i juri se sa onom novopečenom udovicom po livadi u završnoj sceni filma dok kreće BOC. Sve do ovog momenta bio sam ubeđen da je to jedan i jedini kraj tog filma koji postoji.
Explain yourself.

Inače,  baš fino da si me pretekao i pomenuo tu genijalnu pesmu DON'T FEAR THE REAPER, jednu od omiljenih mi (BOC en generale nisu baš my cup of tea, ali obožavam njihove 'Flaming telepaths' i 'Godzilla').
Istine radi, u FRIGHTENERS se ne čuje originalna verzija već neka osrednja OBRADA nekog novog bezveznog benda, koja je slušljiva samo zato što je original toliko dobar. (Slično kao i mali milion obrada PAINT IT BLACK, od kojih su neke verzije mogle da se čuju u STIR OF ECHOES, STIGMATA, ako se dobro sećam i na kraju THE DEVIL'S ADVOCATE – mada tog filma NE ŽELIM da se sećam!!!)

By the way, ne znam kako sam mogao da preskočim pomen genijalne upotrebe 3 moćne stvari u filmu LOST HIGHWAY:
RAMMSTEIN, rammstein
MARILYN MANSON, i put a spell on you
D. BOWIE, deranged

A kad već pomenu VRISAK, tamo ima i odlična upotreba NICK CAVE, red right hand.

Od onoga na šta me je kasnije podsetio prijatelj koji je i inicirao razmišljanje na ovu temu (mada ne posećuje ovaj forum), treba sigurno pomenuti i
"Who Wants To Live Forever"  i "Princes of The Universe" - QUEEN, iz "Highlander"-a
"Sonny Boy"- Al Jolson i "Voulez vous coucher avec moi"- E-ROTIC, iz filma "Jacob's Ladder"
"After Dark", Tito&Tarantula, iz filma "From Dusk Till Dawn"
"Closer To God", Nine Inch Nails, iz filma "Seven"

taurus-jor

ZIV?

Jebo mamu... gledao sam film u bioskopu 1997. godine. Moracu da obnovim gradivo na DiVX-u. Koliko se ja secam, covek ostade mrtav...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

DUNADAN

Alchajmer, here I come :)
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Spider Jerusalem

Covek je vrlo ziv na kraju. Kako se ne secas tih poslednjih kadrova kad se jure po livadi a J. Fox se prekrio nekim cebetom tako da lici na onog sajka i juri ovu svoju udovicadajku. Dirljiva scena, drag mi film.

Spider Jerusalem

Posto ste ispucali vecinu mojih zanrovskih favorita, evo samo par iz non-sf/h filmova:

"The Peaches" - The Stranglers (Sexy Beast)

"Relax" - Franky Goes to Hollywood (Body Double

"Carny" i "From Her to Eternity" - Nick Cave & The Bad Seeds (Der Himmel uber Berlin/Wings of Desire)

o, i da:

"Lost Souls" - NIN (The Crow)

Goran Skrobonja

E, stvarno ste raširili priču do granica pucanja. Kad već ne mora da bude Sf-F-H, onda je definitivno najgenijalniji soundtrack u NATURAL BORN KILLERS, a ni STRANGE DAYS ne zaostaje mnogo. 8)
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Spider Jerusalem

Oh boy, yeah.

Strange Days:

Skunk Anansie - "They're Selling Jesus Again"

i ona nevidjena obrada P.J. Harvey-ine "Man Size" u izvodjenju Juliette Lewis.

Mica Milovanovic

vidi, vidi... kol'ko beše još dana...
Mica

David

'Rude Boy'; muzika: The Clash.

'Ocean Rain', Ecco & Bunnyman; backoground za jednu lijep prizor iz 'Donnie Darko', itd.

Lurd

Pati Smit, Horses u poslednjoj epizodi treceg ciklusa "Milenijuma". Od zanrovskih ostvarenja, mislim da mi je ovo najupecatljivije. Od "ostalih" filmova...toliko toga ima.

Milosh

Donnie Darko - Mad World. Moj apsolutni favorit.  :!:

Svi filmovi Davida Lyncha imaju genijalan soundtrack:
npr. Mulholland Dr. - Crying, Lost Highway - Deranged, Wilde at Heart - Love Me Tender itd.

i naravno...

Twin Peaks - Falling, Into the Night, The Nightingale by Julee Cruise

An American Werewolf in London - Blue Moon, Bad Moon Rising itd. Inace sve pesme koje se mogu cuti u filmu imaju rec moon u svom nazivu.

Cudi me da niko nije pomenuo Back to the Future - Johnny be Good

...i Dark Star - ona scena sa surfovanjem na kraju, ne mogu da se setim kako se zove pesma...

Inace potpuno se slazem sa Ghoulom za Stand by Me, pesma i film su neraskidiva celina. Gledao sam film jedno pet puta i uvek me pogodi...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Truba

hm

jesmo li zaboravili Dosje X :cry:

:(
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

Ah! Ali Linc voli Orbisona (to mu je veliki plus), ali prema mom misljenju najbolja mu je upotreba u "Plavom somotu" - "In dreams".

Necu vise, moram da stanem! Ne zelim da odlazim van zanra!!!

AAAARRRRGGGGGHHHHHH!!!!!

Anonymous

Obrada "Mad World" i Donnie Darko svakako, ALI: meni neshto ostade u lepom secanju obrada "Don`t Dream It`s Over" (Crowded House) iz Uporishta (taj film sam gledao vishe puta, k`o manijak, al` ne umem da objasnim zashto - valjda zbog Marka Hedruma, Tresha, i one rechenice "My life for you!"   :)

Unicorn

:x Ono gore beshe glupi konj s rogom.
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Vasa

Mozda mi je i promaklo ali nije li Tarantino ponovo nacinio soundtracke popularnim?

Reservoir Dogs?

Little Green Bag, Stuck in the Middle With You

Pulp Fiction?

Flowers on the Wall, Misirlou, Girl, You'll Be a Woman Soon

Ipak, najbolja upotreba neke rock stvari u filmu mora da bude instrumentalna zavrsnica Layla-e (klavirski deo) u Scorceseovom 'GoodFellas'.

PS U kategoriji 'ko-razume-shvatice': YMCA (Village People) u filmu 'One Night at McCool's'

iNCUBUs

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Pati Smit, Horses u poslednjoj epizodi treceg ciklusa "Milenijuma". Od zanrovskih ostvarenja, mislim da mi je ovo najupecatljivije. Od "ostalih" filmova...toliko toga ima.

Da li je to ona psihodelija i kada na kraju svi izginu i Frank osedi?

Lurd

Da, to je ta epizoda i tu je meni kraj Milenijuma. A pesma je kada Frenkova partnerka pocinje da odlepljuje, ona dugacka sekvenca sa bacanjem kockica i halucinacijama, i dugacka je i pesma. To je snimljeno vrlo autenticno, veruj mi na rec!

Spider Jerusalem

Cak je preveden i vrlo, VRLO lascivan Patin tekst za Horses.

Pritom, ne ide samo naslovna Horses u toj 15-tominutnoj sekvenci, vec bar jos jedna stvar sa istog albuma.

Samo ta sekvence i onaj kraj kad mu se zena ubija (she dies alone) u sledecoj,-trebalo-je-da-bude-poslednjoj-ikad-epizodi i on sedi potpuno u shoku osedeo i cerkica mu prilazi je remek-delna i podize celu, inace vrlo neuravnotezenog kvaliteta, seriju na visi nivo.
Cudi me da se niste setili muzike na odjavnoj spici te poslednje epizode te sezone (original "In the year 2525"). Savrseno cinican, pesimistican zavrsetak.

Takodje, u pilotu za Millenium su savrseno upotrebljene dve genijalne stvari, obe kao soundtrack za one kurvice koje igraju oko sipke, a koje dezurni psiho offira kroz epizodu.

"Piggy" - NIN
"Numb" - Portishead

Sto se Lyncha tice,
Quotenpr. Mulholland Dr. - Crying, Lost Highway - Deranged, Wilde at Heart - Love Me Tender itd.

u Wild at Heart je mnogo jaca stvar "Velike E-Glave" kad Nic Cage Lauri Dern peva "Love me", i stvar koja je dala auditivni identitet cuvenoj emisiji Zoze Panjkovica - VJ Alternativa -

"Slaughterhouse" - Powermad.

Jedan od najboljih Ministry-style riffova koji sam ikada cuo !!!

Posle je isti riff semplovala grupa Atari Teenage Riot za numeru "Speed".

Toliko.

------------------
In dreams I walk with you
In dreams I talk to you
In dreams you're mine
All the time

"Don't be a good neighbour to her, fucker. Cause then I'd have to send you a fucking LOVE LETTER! You know what's a love letter, you fuck!? It's a fucking bullet from my fucking gun, fucker!"

"PABST BLUE RIBBON!"

iNCUBUs

Quote from: "Monsinjor Lurdusami"Da, to je ta epizoda i tu je meni kraj Milenijuma. A pesma je kada Frenkova partnerka pocinje da odlepljuje, ona dugacka sekvenca sa bacanjem kockica i halucinacijama, i dugacka je i pesma. To je snimljeno vrlo autenticno, veruj mi na rec!

Secam se toga, odgledao sam je u jednom dahu i bilo mi je krivo kada sam prospustio reprize...

Takodje sam bio zbunjen kada su nastavili sa prikazivanjem, bio sam ubedjen da je kraj serije. Nisam je ni gledao posle :)

crippled_avenger

Svidja mio se ghoulova velikosrpska hegemonija. Mada , mislim da potenciranjem macedonskog prevoda gubimo iz vida predode Danijele Milosevic (theatrical criminal) koja potice sa srpskog govornog podrucja a ima neverovatnu sposobnost da omasi pol junaka i pogresno protumaci repliku. Recimo, u `25th Hour`, Ukrajinac govori o jednoj Portorikanki (Rosario Dawson, BTW, nju cu ozeniti kad postanem poznat u Holivudu) kaze `Maybe her mother is an illegal alien` a ide prevod `Mozda je njena majka ilegalni vanzemaljac`. Danijela je verovatno overdozirala od citanja `Sagite`.

Jedan od briljantnijih prevoda je prvi piratski print jednog SF akcijasa sa Keanu Reevesom, neka Silverova produkcija, nebitno, igra i neki krastavi crnac. U svakom slucaju ide scena kada Trinity kaze Neu da je on Izabrani a Neo misli da nije pa ga onda ona ubedjuje da on mora biti Izabrani. A ide prevod. Keanu: Ja sam taj Trinity: Ali, ne moras biti...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Spider Jerusalem

Ti mu ga stavi post gde mu ga ne treba stavis!

Ghoul

'Ukrajinac govori o jednoj Portorikanki (Rosario Dawson, BTW, nju cu ozeniti kad postanem poznat u Holivudu) kaze `Maybe her mother is an illegal alien` a ide prevod `Mozda je njena majka ilegalni vanzemaljac`.'

enter DUNADAN, koja kaže:
'Džizs! A trebalo je da glasi – ''ilegalna vanzemaljka'' ! Džizs!' (praćeno sa 16 raznovrsnih smajlija)

crippled_avenger

Omasio sam topic. Jednom cu tako da pomesam sajtove za dating i srpskih radikala pa da nadrljam...

crippled_avenger

Faith No More u BLACK HAWK DOWN!

New Order remix na pocetku BLADE

VIP u 1 NA 1

Beatiful Creatures tokom briljantne luge sequence u McT-jevom rimejku ROLLERBALLa

Dokkenova pesma na spici treceg ELM STREETa

Gunsi kod Camerona!

Lurd

E, da! In the year 2525! To je za secanje! Nisam spomenuo to jer sam to mnogo intimno doziveo, tu odjavnu spicu sam samo odslusao jer nista nisam video od suza...
Milemijum, te prve tri sezone jesu pomalo neujednacene, ali meni, licno meni je to najdraza nehumoristicka serija, a o kvalitetu ne zelim da pricam posto mi nije bitno.
U cetvrtoj sezoni mislim da ima JEDNA epizoda sa glavom i repom, i to prilicno nategnuto - ona sa ubicom preko interneta koji slusa "Mikado".

Sto se tice Powermad, Portishead i sl. to je meni samo odlicna upotreba numera, ali ne i nezaboravna.

A sto se tice BV citata:

- Well, neighbor, do you wanna go for a ride?
- No, thanks.
- No, thanks what?
- I don't wanna go.
- Go where?
- For a ride.
- For a ride!! Let's go!

Stalno vatam zene na tu foru.

Nyarlathotep

Mozda Morbid Angel u filmu "Noc demona" II?

New Order - Blade I?

Da!
Dokken, stvar se zove isto kao i film "The Dream Warriors". Jeste klasicno HM sranje, ali savrseno ocrtava duh vremena koji prozima i film.
BTW, da li je neko izvalio da oni u ovom filmu igraju "Dungeons and Dragons" board game?

Sta su ti osamdesete...
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Nyarlathotep

Judgement Night?

Lost Highway?

Nyarlathotep

Niko nije spomenuo Judgement Night?
Meni definitivno omiljeni sountrack.

Ghoul

Misliš na TALES FROM THE CRYPT 1 ? Da, zanimljivo da mi je to skroz otišlo od pameti.

Šta tu beše dobro? Od mojih favorita pada mi na um samo Ministry sa TONIGHT WE MURDER, jedna od boljih njinih poznijih stvari. (Istina, ne pamtim da se čuje u samom filmu!)

Znam da je bilo još 3-4 OK stvari, ajde podseti nas.

Ghoul

uf, malo sam se zaneo u ranim jutarnjim časovima.

Nyarla jem islio na onaj nigra film koji nema blage veze sa sf-om ili horrorom, a ja sam -fah-idiotizovan tematikom kojom se bavimo na ovim forumima-  pomislio da je ovaj mislio na TALES... DEMON NIGHT.

Svejedno, pominjanjem nečeg što nema veze s temom podsetio me je na propust koji ima veze, naime hororčić koji je imao sasvim slušljiv metal-oriented soundtrack gde, rekoh, blistaju MINISTRY...

iNCUBUs

Quote from: "Nyarlathotep"Niko nije spomenuo Judgement Night?
Meni definitivno omiljeni sountrack.

Svakako... Genijalan je..

Spawn soundtrack je isto odlican...

Nyarlathotep

TALES... DEMON NIGHT.
da, film je simpatican, a soundtrackje bolji nego film:
Megadeth - Diadems
Pantera - Cemetery Gates
itd.

a LAST ACTION HERO?
Megadeth - Angry Again

Dobar je Spawn:
Orbital + Kirk Hammet
ili jos bolje
Slayer + Atari Teenage Riot!

Ghoul

Da, da SPAWN, jebote
- ni usranijeg filma, ni boljeg soundtracka.
PRODIGY, M. MANSON, ta odlicna SLAYER obrada, pa electro verzija FOR WHOM THE BELL TOLLS Metallice, pa ona SATAN SATAN SATAN...

Spider Jerusalem

taj ceo Spawn ost mi je oduvek bio mnogo mnogo fake.

Demon Knight mi je super-zabavan. Pre toga nisam mogao da zamislim da bi mogao da mi bude simpatican Billy Zane.

Celavi kauboj iz pakla kicks ass.

Ivan Bevc

until the end of the world + judgement night + great expectations + lost highway...sveti kvartet poslednjih nekoliko godina...by the way nema veze sa temom...jel' neko slusao novog Johny Casha, American IV...prosli je bio do jaja, a kazu da je ovaj jos jaci (imagine Personal Jesus u njegovom izvodjenju).
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Lurd

Quote from: "Spider Jerusalem"taj ceo Spawn ost mi je oduvek bio mnogo mnogo fake.

Opa! Bice nesto od tebe!

crippled_avenger

Novi Johnny Cash, Covek u Crnom, je cudo! Kupi ga odmah!

otaku

The Breeders, "Do You love me now" i "Oh" u filmu "MAY"
Proooobaj da u glavi budes sam

Milosh

Quote from: "otaku"The Breeders, "Do You love me now" i "Oh" u filmu "MAY"

:D
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/