• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ROME

Started by PTY, 24-10-2006, 10:10:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

Vi koji imate kablovsku ili dstv – verovatno znate za ovu seriju. Prva sezona je upravo prikazana na Action kanalu a snimanje iduće sezone je već privedeno kraju, koliko čujem. Jedva čekam.

Kad je Rim najavljen, dala sam sebi u zadatak da snimim svih 12 epizoda i odgledam ih u cugu; pametna odluka, ako se ima u vidu da je Rim toliko dobra da jednostavno ne bih bila u stanju da čekam idući ponedeljak za obaveznu dozu nastavka.
Najpre da kažem kako je u pitanju zaista fascinantno urađena serija, sa intrigantnim fiktivnim zapletom i još impesivnijom historijskom pozadinom. Za tu perfekciju zadužen je ceo tim scenarista (Bruno Heller, John Milius, W. J. Macdonald, David Frankel, Adrian Hodges i Alexandra Cunnungham) i režisera (listom baje iz HBO portfolia, od kojih su mi poznati jedino T. Van Patten iz Sex and the City i A. Coulter iz The Sopranos.)

Glumačka ekipa je impresivna do te mere da čvrsto verujem kako nikada necu biti u stanju da vidim sve ove talente na jednom mestu, van Rima: Kevin McKidd (momak koji je ispunio obećanje dato u Trainspotting),  Ray Stevenson, Tobias Menzies, Polly Walker, Lindsay Duncan, Ciaran Hinds, James Purefoy, David Bamber (koji ovde nudi ništa manje do Cicera, glavom i bradom; nisam verovala da će siroti David ikad uspeti da prevaziđe kalup mister kolinsa ali eto – ne samo da jeste nego i briljira kao orator) i, last but not least, Max Pirkis, poznat mi iz Master and Commander – fascinantno je gledati kako se to plavooko i plavokoso talentovano dete rascvetalo u maestralnog glumca; ovde je glavom i bradom Oktavijan Augustus, u ranoj cezarskoj fazi.

Seriju otvara i nosi jedno neobično (ne)prijateljstvo; centurion Lucijus Vorenus i legionar Titus Pulo, obojica iz Cezarevog famoznog Trinaestog Legiona, upadaju igrom slučaja u vrtlog historiskih zbivanja i uskoro postaju krajnje aktivni učesnici i kreatori historije sveta. Pratimo njihovu (a time i Cezarevu) aktivnost u svrgavanju Pompeja, raspuštanju starog senata kojeg su predvodili Kato i Scipio, svrgavanju Ptolomeja i dizanju na presto njegove sestre Kleopatre, uvođenju reformi i ceni kojom su te plađene, političkim intrigama i spletkarenjima, rađanju zakona i zakonske države, da bi se završila sa Cezarevim ubistvom u Senatu.

Za više informacije posetite http://www.hbo.com/rome

I gledajte. Obavezno.

Jake Chambers

Ja je imam već neko vreme na DVD i nikako da počnem  :cry:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

PTY

Ajde, odgledaj što pre, pa da pričuckamo...

lilit

kada bih morala vrlo kratko i u nekoliko reci to bi bilo ovako: Rome - kvaziozbiljna, kvazikomicna, kvazicinjenicna "drama".

to naravno ne znaci da nije, ukupno gledano, zabavna; ali zabavna u smislu: zabavljam se gledajuci kolicinu olako uzetih momenata, kilograma sminke i ociglednih vestackih setova koji se prosipaju sa ekrana.

no, kako kazu, istorija je ispeglana i ociscena verzija real dogadjaja, pa nije pogodna za siroki HBO auditorij, te se nikako nije moglo krenuti u ozbiljan projekat koji bi se bavio sustinom (ako zelis to - idi pa gledaj istorijske emisije na BBC-u ili History Channelu :cry:).

naravno, autori igraju na kartu: "hej, ali mi to radimo na sasvim nov nacin! prikazujemo zivot Rima kroz oci dva obicna smrtnika u to doba...bla bla bla". u jednakoj meri u kojoj su cice iz "Sex & The City" bile jadne, dekintirane i napustene u istoj su meri i glavni akteri Rima - obicni.
no, eto, autori kazu da su to obicni ljudi sa kojima bi mi mogli da se poistovetimo... ah.

OK. serija ima nekog lici_mi_ovo_na_'spansku'_seriju,_ali_nekako_je,_kako_bih_rekla,_sterilna,_te_nema_opasnosti_od_infekcije smeka.
dakle, quick, lagano, i vidimo se za nedelju dana...
ma ovo mi je samo jedno od gledista...

ajde da pisemo o Heroes :-)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Izitpajn

Quote from: "lilit_depp"ajde da pisemo o Heroes :-)
...of might and Magic?

David

Nista posebna u odnosu na sve epitete hvale kojima je, slicno ovom tvom pisanju, serija najavljivana prije svoje TV-premijere (OK, tehnicki je fakat dobro uradjena, ali i to je vec postao opsti standard).
I da, ima u sebi i sepet tzv. 'slobodnijih scena'...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

lilit

Quote from: "Izitpajn"
Quote from: "lilit_depp"ajde da pisemo o Heroes :-)
...of might and Magic?
ne.
(sto se tice ovih "tvojih": ocesala dvojku, igrala trojku i cetvorku, a petica mi se nije dopala - mozda zbog nedostatka vremena  :wink: ).

mislila sam na novu NBC seriju: heroes. upravo sam skinula petu epizodu prve sezone: http://www.nbc.com/Heroes/ .

Tripp

Ocigledno najskuplja TV serija u istoriji, "Rome" me je ostavio prilicno ravnodusnim.

Naravno, oni koji znaju svoje filmove, "Rome" nije imao bolju preporuku: Johna Miliusa (izmedju ostalih), producenta svih 12 epizoda, a i scenaristu, ako se dobro sjecam, samo jedne.

Najposlije, ako bih seriju uporedjivao sa ostalim HBO favoritima (njihove serije ne samo sto imaju visok budzet, nego nemaju dlake na jeziku), "Rome" je, po svemu sudeci, trebao da makar povrsno izgleda kao "Deadwood", nesto najbolje i najelokventnije i najnasilnije sto sam gledao u TV formi: skript za "Deadwood" je bezmalo ubitacan. Po mome misljenju, "Rome" ne prilazi "Deadwood"-u ni po jednom aspektu.

Gluma naizgled nema entuzijazma, no to je moguce da se dogadja zbog prepojednosavljenog skripta; ne znam iz kojeg razloga, medjutim, dobra vecina aktera u "Rome" – osim Polly Walker i Ciriana Hindsa (Cezar) – izgledaju mi poput naturscika. Pored Engleza Iana McShane-a (Sexy Beast), iz "Deadwood"-a, skoro svaki drugi holivudski i TV glumac djeluje mi bezizrazno. Obzirom da je Walter Hill bio reditelj pilota, u "Deadwood"-u imamo par sporednih likova poznatih nam iz njegovih filmova; sto se toga tice, Hill je vec jedan svoj film smjestio u grad Deadwood, a to je Wild Bill (meni se dopada, call it a guilty pleasure).  

Istorijski gledano, sve ono sto vidimo u seriji "Rome" upravo se tako i desilo; nema ni najblazih dramaturskih izmjena medu likovima cak ni zbog interesantnijeg tretiranja koncepta u kome se serija odigrava: svaka sekvenca kao da ima neki uvod ne bi li uvela gledaoca u to doba, sto meni djeluje prilicno pocetnicki i nimalo Miliusovski. Sa "Deadwood"-om je drugacije. Licnosti su istorijske (postojale su), iako su njihovi poznati ispadi i uspjesi modifikovani da bi odgovarali prici. Pomalo serija nalikuje na istoimeni roman Pita Dekstera (dobar, zaboravljeni pisac), odakle je cak prenesena i vjerodostojna upotreba jezika - njegov roman Deadwood, kao uostalom i serija "Rome", vise se oslanjao na istorijske fakte - a sto je kreator serije, David Milch, potom doveo skoro do naprljavije moguce perfekcije.

Da okoncam jeremijadu, pored "Deadwood"-a koga sam tek bio odgledao, "Rome" je serija od koje sam mozda ocekivao (isto kao nekada od filma Gladiator) mnogo vise a gdje sam najmanje dobio, vjerovatno zbog toga sto sam, cini mi se, u dosta navrata gledao mnogo bolje predstavljanje sazaljivo kratke ere Gaja Julija Cezara, i sa daleko vise zanimljivijih informacija. Prvo sto mi pada na pamet je prilicno nova mini-serija Uli Edela, Julius Caesar. U svakom slucaju, nakon jednog perioda koji opsluzuje "Rome", od druge sezone ocekujem da bude osjetno bolja.    

Takodje vrijedi napomenuti da oni koji ocekuju bilo kakav saspens od bilo koje od spomenute dvije serije – u njima ga nece naci; u pitanju su savrseno snimljene autenticne istorijske drame i glamuroznije set-piece-ove sigurno zadugo nece moci da lociraju ni u jednoj americkoj TV seriji.

Sto se saspensa tice, za to neka se obrate serijama "24", "Prison Break", "Numb3rs", pa cak i "House M.D." i "Medium", izmedju ostalih.
'Hey now!'

PTY

Mrzim te. Zbog mnogo čega, (  xbaby2  :cry: ) ali trenutno uglavnom zbog fakta da slutim kako nisi baš 100% na čvrstom terenu ali ne mogu/umem da ti doakam jerbo sam u Lurd-modu pa me sve uglavnom mrzi.  :roll:
Zato, samo ovo troje: nisi baš fer ako predbacuješ seriji perfekciju upravo u onome što joj je bila i glavna namera, a to je faktički tačan bakdrop naspram koga se razvijaju fiktivne ljudske drame - čitaj spletke, intrige i političarenja, vazda ista od kako je vremena i veka, samo u drugom pakovanju.
Ne slažem se za glumu, ali ajde, možda imam niža očekivanja.
Ne slažem se ni za saspens ali opet – vidi prethodnu rečenicu.

Tripp

Ipak je sve ovo samo stvar ukusa, zar ne?

Mada imam prilicno jak osjecaj da bi se narocito tebi - jedinoj od svih zena na forumu - dopala serija "Deadwood".
'Hey now!'

PTY

Istina. A o ukusima ne treba raspravljati. Inače, da odmah priznam kako sam užasno neobrazovana po pitanju serijala i tv-a uopšte; od svega što si naveo okrzla sam samo par epizoda 24 i numb3rs, i to više onako slučajno. Ali u zadnje vreme skucavam sve manje interesovanja za filmove, tako da bi možda trebalo da pročeprkam po serijalima. Za starters - Deadwood i Scrubs.

Goran Skrobonja

Quote from: "libeat"Istina. A o ukusima ne treba raspravljati. Inače, da odmah priznam kako sam užasno neobrazovana po pitanju serijala i tv-a uopšte; od svega što si naveo okrzla sam samo par epizoda 24 i numb3rs, i to više onako slučajno. Ali u zadnje vreme skucavam sve manje interesovanja za filmove, tako da bi možda trebalo da pročeprkam po serijalima. Za starters - Deadwood i Scrubs.

Scrubs će da te oduva... pretpostavljam.
A što se Rima tiče, pa, kao neko ko je svojevremeno za maturski rad uzeo upravo Cezara i njegov život, kao neko ko i dalje zavidi Čarltonu Hestonu na Cezarovoj bisti iz Omega Mena i smatra kako je najbolji filmski Cezar do sada bio Reks Harison u Kleopatri (eto gilti pležera) ne mogu nikako biti objektivan kad je posredi ova serija. Mislim da treba da sačekamo još koju sezonu pa da vidimo. Setimo se i obrnutih primera - Domaćice su krenule fenomenalno, a gle gde su sada...
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Jake Chambers

Pa dobro de... i LOST je krenuo fenomenalno i JOŠ je fenomenalan :D

Will-O'-The-Wisp

Malo cu da oftopikujem, jerbo Rome već mjesecima čeka da bude odgledan, ali je ovdje pomenuto par serija koje su mi prirasle srcu, pa bih da (pro)širim ljubav. ;)

Ono što je Frasier bio za devedesete, to su Scrubs za ovu deceniju. Romantičarska, live-action verzija The Simpsons, čistilište između humora i patosa za sve izgubljene duše. Tri puta sam se vraćao ovom remek-djelu i svaki put sam ostao bez daha. Još jedno NBC čedo – My Name Is Earl – je nevjerovatno simpatičan sitkom.

Što se tiče onih "ozbiljnijih" serija, u prošloj sezoni, Foxova produkcija je do koljena potukla konkurenciju. Teško da ijedna serija može da parira 24, Prison Break ili House, M.D. (hmmm... možda samo nepravedno ukinuto remek-djelo – Heist!). I sam Fox je pokušao da, na House fejmu, napravi još jedan krimić (da ne bude zabune, iako je House tzv. bolnička drama, ona je u biti krimi-serija) sa ekscentričnim naučnikom – Bones, ali je sama serija bušna kao sito u kojem, kako se čini, ostaju samo oni sastojci koju ovu seriju i čine tako nefunkcionalnom. Iako sam se danima mučio da ovoj seriji progledam kroz prste, da je zavolim, da je pohvalim – samo zato što je, je l' te, u pitanju Fox produkcija – nakon petnaestak epizoda sam shvatio da je serija sasvim gledljiva, ali ništa više. Počela je bledunjavo, onda se popravila, a zatim – buć! Svakako nećete poželjeti da je ovjerite i drugi put...

Sa druge strane, ABC je imao osjetan pad u 2. sezonama Lost i Desperate Housewives. Dok je prva uvredljivo dosadna i prevarantska (nadam se da će se u 3. sezoni iskupiti za svoje grijehe!), potonja je i dalje zadržala onu dozu šarmantnosti i otkačenosti, ali se na momente gubila u nekim nepotrebnim zapletima. (Grey's Anatomy mi stoji pored kompjutera, i zamolio bih da mi neko kaže da li je to vrijedno truda.) NBC je uspio da ukine dva najbolja šoua koja su imali – Heist i Surface. (Na Medium tek treba da se bacim, a i moram da se dokopam još jedne ukinute serije – The Book Of Daniel. Izgleda da je ukidanje mjerilo kvaliteta u NBC-u – što prije seriju ukinu, tim je bolja!) To im nikada neću oprostiti. CBS? Trenutno se trujem sa Numb3rs i jako, jako sam zadovoljan. Mlogo mi odgovara. Vidi čuda, matematika zna da bude zanimljiva kada je stavite kao zapršku u krimić. U suštini, serija se drži CBS-ovog krimi koncepta koji tako uspješno furaju i drugim serijama: Cold Case, Without A Trace i Criminal Minds. Memetov The Unit me je razočarao. Odustao sam na pola. CW – fuzija UPN i WB – i dalje daju najbolju teen (hmmm, da li je baš teen?!) seriju svih vremena – Veronica Mars. Smallville je okej, mada sam mu nakon 3. sezone izgubio trag. (TV-znalci, kakvi su Gilmore Girls i Supernatural?!)

A, kablovska televizija... Battlestar Galactica je definitivno najbolja SF serija svih vremena. Tačka. Deadwood je čudo, mada sam tek na polovini 1. sezone (pauzirah malo jer je mnogo mračna za moje trenutno krhko i relaksacije željno psihičko stanje). Sledeća na redu je The Wire. David Simon! Can't wait! Sa druge strane, čini se da HBO, u trci sa F/X i Showtime (check out Weeds! odlična je!), polako gubi vodeću poziciju.

Svakako, danas se kvalitet prikazuje na TV-u, ne u bioskopima.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Jake Chambers

Ne diraj LOST! Druga sezona je sasvim ok, a opet sve zavisi s koje tačke gledišta posmartaš. Tačka. :P

Will-O'-The-Wisp

Quote from: "Jake Chambers"Ne diraj LOST! Druga sezona je sasvim ok, a opet sve zavisi s koje tačke gledišta posmartaš. Tačka. :P

Tako kazu i ovdasnji fanovi Mila Djukanovica! Ne diraj ga! Posten je! Sasvim je OK! Moze da ti se svidja ili ne svidja, zavisno sa koje tacke gledista ga posmatras.  :wink:  :lol:  :evil:

No, to ne mijenja cinjenicu da se on debelo naslapao. Od postenog rada sigurno nije.  :wink:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

lilit

Quote from: "Will-O'-The-Wisp"
A, kablovska televizija... Battlestar Galactica je definitivno najbolja SF serija svih vremena. Tačka.
potpuno sam se slagala ... mislim, i dalje se slazem, ali nisam trebala da gledam epizodu 4, trece sezone  :cry: .
ok, jedna lasta ne cini prolece  :wink: .