• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novo: Tarcaneta

Started by marlowe, 29-10-2006, 10:48:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Izašao je album sa Tarcanetom Nikole Navojeva. Album je mekih korica, ima oko 20 tabli (jer toliko uopšte postoji), a Tarcaneta je inače jedan od prvih stripova Navojeva i jedini objavljen u koloru. Poslastica za ljubitelje klasike.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

DušMan

Koliko kosta i ko je izdavac?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

marlowe

350 dinara, a izdavac je neka nova kuca. Zaboravio sam ime.
Izaslo je kao prva knjiga u biblioteci Reprinti.
Za ocekivati je da se nastavi.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

DušMan

Kul. Gde im je stand?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

marlowe

Nema standa. Ima na Darkwoodovom standu.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zoro

Iza izdanja stoji Zdravko Zupan, verovatno naš najveći poznavalac i sakupljač starih srpskih stripova, a ovo je prvo izdanje u seriji sličnih koja će imati za cilj da od zaborava otrgnu što više ovakvih raritetnih radova.

Evo šta Zupan kaže za Navojeva: "Pored Lobačeva i Tiščenka na stranicama Stripa debitovao je i njihov zemljak Nikola Navojev čiji će raskošni talenat zablistati punim sjajem tek na stranicama Mikijevog carstva. Navojev je ostavio za sobom impozantan opus od preko 40 kompletnih stripova. Za Strip je nacrtao više storija: "Rat pod zemljom", "Crna krila na ostrvu Amazona", "Lovci orhideja smrti", "Moderni gusari" i druge. Ali, najzanimljivija od svih bila je priča o Tarcaneti, polunagoj i poludivljoj devojci iz džungle."

Nikola Navojev umro je 1940, u svojoj 27. godini, u sanatorijumu za TBC kod Venca na Fruškoj Gori.

Više o svemu tome:
http://www.rastko.org.yu/strip/index.html

Zvezdan

Ja sam ga video za 350 dinara kod Braće Dalton.
Svejedno besramno skupo izdanje.
U pitanju je svega tridesetak stranica povezanih heftanjem.

marlowe

Quote from: "Zvezdan"Ja sam ga video za 350 dinara kod Braće Dalton.

U pitanju je ekstremno mali tiraz, kolor, kunstdruck papir od 170gr.
Izdanje za sladokusce.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Zvezdan

Koji je smisao ekstremno malog tiraža?
I koliko je to malo? 10, 20, 50?

marlowe

300.
A za tu debljinu meni je povez sa klamaricama pravo resenje.
Sta fali klamaricama?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Zvezdan

Otkad je 300 mali tiraž za domaći, prastari, nezavršen rad?
Cena je ipak previsoka.
Trebalo je štampati u 1000 primeraka i prodavati po 100 dinara.

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Alex

Quote from: "marlowe"
Quote from: "Zvezdan"Ja sam ga video za 350 dinara kod Braće Dalton.

U pitanju je ekstremno mali tiraz, kolor, kunstdruck papir od 170gr.
Izdanje za sladokusce.

Šta god da je u pitanju - pljačka je pljačka.

Realna cena je bliža 35 dinara.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zoskoz

uh, 170 grama je zesci karton, to kosta. mada opet previse, da bar zenska ima neke sise, ajd, al za ovo...

marlowe

Odličan tekst Zorana Stefanovića u stripvestima o ovom izdanju:
http://www.zmcomics.co.yu/#tarcaneta
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Znate li da je tokom tridesetih godina prošlog veka Tarzan u Srbiji zvan Tarcan (dok se u Hrvatskoj oduvek pisao kao u originalu, bez uvida kako su to oni čitali), pa otud i ova Tarcanka.

Uostalom i sam Navojev je crtao strip "Novi Tarcan".

Evo šta Zupan piše u Istoriji jugoslovenskog stripa o Tarcanima u Srbiji:

Nepune tri nedelje od izlaska prvog broja Fuisovog i Maurovićevog ,,Mickey stripa", u Beogradu su, u razmaku samo od jednog dana, pokrenuta dva nova lista. Mada je bilo jasno da nije reč o slučajnoj podudarnosti, ovakva pojava ne bi izazvala posebnu pažnju da joj nije prethodila neuobičajena zbrka, a zatim i otvoren sukob izdavača, nezapamćen u dotadašnjoj izdavačkoj praksi.

U ,,Politici" od 21. marta 1938. godine objavljena je reklama kojom je za 24. mart najavljen list ,,Novi Tarcan" Sledećeg dana je, međutim, osvanuo oglas kojim uredništvo ,,Mike Miša" najavljuje za 23. mart svoj novi list pod nazivom ,,Tarcan". Uredništvo ,,Mike Miša" 23. marta ponovo reklamira prvi broj ,,Tarcana", dok redakcija ,,Novog Tarcana" ovoga puta najavljuje prvi broj ,,Trube" i ujedno objašnjava zbrku koja je nastala. U prvom broju lista ,,Truba", redakcija je objavila sledeće saopštenje: ,,Objavih smo Veliki nagradni konkurs i saopštili preko plakata i oglasa u novinama da će konkurs donositi naš list 'Novi Tarcan' - Ali konkurencija je htela da nas omete. Koristeći se našom reklamom pustila je u prodaju list 'Tarcan' koji nema veze s našim uredništvom. U 'Tarcanu' nema ni velikog konkursa koji donosi samo naš list ni deset romana iz pera čuvenih književnika svetskog glasa i crtanih od umetnika. Da bi se izbegla zabuna kod čitalaca rešili smo da našem listu damo ime Truba."

U ,,Politici" od 30. marta oglasilo se i uredništvo ,,Mike Miša": ,,Radi tačnog obaveštenja čitalačke publike potrebno je ovde da objavimo sledeće: 1. Naš list 'Tarcan' prijavljen je po svim propisima Državnom tužioštvu još 13. novembra 1937. godine 2. Usled pripremanja novog materijala, a naročito usled očekivanja originalnog romana Tarcan, koji smo poručih od američke agencije, dan izlaska našeg lista morao je biti odložen za izvesno vreme. 3. Međutim, kako je ovih dana trebao da izađe jedan drugi list pod sličnim naslovom to smo bili prinuđeni da izdamo naš list Tarcan privremeno i bez istoimenog svetskog romana. 4. U najskorije vreme, čim nam stigne poručeni svetski roman Tarcan, program našeg lista biće u potpunosti ostvaren."

Neslavan početak ,,Tarcana" i ,,Trube" kao da je bio predznak i slično intoniranih sudbina ova dva izdanja. Izlaženje Ivkovićevog izdanja prekinuće se već nakon tri meseca od pokretanja, dok će ,,Truba" izdržati nešto duže, ugasivši se oktobra iste godine.

I pored kratkog životnog veka, ,,Tarcan" je objavio nekoliko zanimljivih ostvarenja sada već poznatih domaćih autora: Đorđa Lobačeva, Valtera i Norberta Nojgebauera, Aleksija Ranhnera i Konstantina Kuznjecova. Jedini uvozni strip bio je ,,Detektiv X–9" u verziji Čarlsa Flandersa.

Za razliku od ,,Tarcana", ,,Truba" je veći prostor odvajala za stripove inostranog porekla (uglavnom francuskog i italijanskog), prepuštajući prostor domaćim autorima najčešće u obliku slabo prekopiranih tabli američkih storija. Sa ,,Trubom" nije sarađivao nijedan od poznatih jugoslovenskih stvaralaca, pa najveću vrednost lista treba tražiti u predstavljanju nekoliko zanimljivih stripova evropskih autora: Gvida Maronija, Federika Pedrokija i Đovanija Skolarija. Posebno se, međutim, izdvajao junak američkog autora Van Barena – simpatični Prnjica Skrepl u stripu ,,Tetkin šampion".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

Quote from: "marlowe"Odličan tekst Zorana Stefanovića u stripvestima o ovom izdanju:
http://www.zmcomics.co.yu/#tarcaneta

Danas kad svakakve neznalice nešto piskaraju o stripu i zamišljaju se kritičarima i šta znam već, pravo je zadovoljstvo pročitati dobar i kompetentan tekst.

A 250 din, koliko je strip kod izdavača, s obzirom da je u boji i nije baš preterano skupo.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zstefanovic

:oops: Хвала, Marlowe, хвала, Alexts. Шта рећи, а да не поквари утисак.  :wink:

Да сам овог Навојева са радошћу ишчекивао, а богами и да сам стрипа ужелео — истина је.

А колеги Златку хвала, што удомљује писанија. Приложићу још које.

З.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

sivka

Quote from: "zstefanovic":oops: Хвала, Marlowe, хвала, Alexts. Шта рећи, а да не поквари утисак.  :wink:

Да сам овог Навојева са радошћу ишчекивао, а богами и да сам стрипа ужелео — истина је.

А колеги Златку хвала, што удомљује писанија. Приложићу још које.

З.

Ако, ако, ваља се тако!!!
А и ови Стефановићи знају да пишу!!!

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

zstefanovic

Quote from: "greymalk"

http://stripvesti.50webs.com/#zstefanovic

Само ми је требао повод :evil:

Тешко је прва два века после иницијације, после зуби сами кољу ;)

sivka

Quote from: "zstefanovic"

http://stripvesti.50webs.com/#zstefanovic

Само ми је требао повод :evil:

Тешко је прва два века после иницијације, после зуби сами кољу ;)

Их, прочитала ја. Очи те моје прате, где год да пишеш.
А повода ће бити, ускоро, и више. Ред је да се вратиш у прве редове, а не тамо, из сенке :)

zstefanovic

Quote from: "greymalk"Их, прочитала ја. Очи те моје прате, где год да пишеш.

Ааа, радост је чути да има читача.

Quote from: "greymalk"А повода ће бити, ускоро, и више. Ред је да се вратиш у прве редове, а не тамо, из сенке :)

За прве редове има кандидата, а трећепозивци као ја треба више кабинетским радом да се баве. Конкретно да привређују, што вели народ, а не да форумаше ко здухаћи, да простиш.

И да знаш, ваљала би и та сенка, само је недостижна док је ових сокоћала.

З.

Axle Munshine

Pozz i od mene za Zorana Stefanovica... :lol:
Dugo se nismo culi Zorane,jos iz vremena striponose,eee... :wink:
A s tobom su Strip vesti mnogo,mnogo bogatije,eto... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

zstefanovic

Quote from: "axle munshine"Pozz i od mene za Zorana Stefanovica... :lol:
Dugo se nismo culi Zorane,jos iz vremena striponose,eee... :wink:
A s tobom su Strip vesti mnogo,mnogo bogatije,eto... :wink:

Е, Астере, Астере, дружбеницу са аватара сам препознао, али си се ти променио кроз еоне ;)

А Стрипоноша, ех, непрежаљена љубав. Клети га NATO уништи 1999, ничим изазван.

Недавно ми је синуло како би ствар могла да се обнови, али измењеног концепта и у некој већој кући него што смо ми. Но то су тек замисли...

З.

zstefanovic

Него, ајмо мало и о Тарцанети, да се не офтопикује много и около здухаћи.

Boban

mislim da je ovde 99% ljudi prvi put culo za Tarcanetu i da sve zajedno ne znamo ni delic onoga sto si izneo u tekstu, pa tesko da ces naci ravnopravnog sagovornika.
Ali vec oko teksta o Frenku Mileru moze se pregovarati.
Najnovije Strip-vesti, jedan stari minimalno prepravljen ali solidan tekstic.
http://www.zmcomics.co.yu/#zstefanovic
Autor je obecao u skoroj buducnosti neke nove radove - no, bilo kako bilo, na pitanje koje je nedavno postavljeno: "Ima li neko bolji?" a odnosi se na stripotekstopisce, evo odgovora, evo ga golim okom vidljivo i osetno bolji i vrhunski...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

Quote from: "Boban"mislim da je ovde 99% ljudi prvi put culo za Tarcanetu i da sve zajedno ne znamo ni delic onoga sto si izneo u tekstu, pa tesko da ces naci ravnopravnog sagovornika.

И ја сам цео стрип видео (овлаш) тек кад је прештампан у Забавнику пре десет година, а текст и јесте писан да поделимо чињенице, па и понеко могуће тумачење. Мислим да смо сад сви равноправни око овог случаја, а нарочито ме занима утисак око последњих страна које се разликују од остатка стрипа.

Quote from: "Boban"Ali vec oko teksta o Frenku Mileru moze se pregovarati.

Почни са понудама. Мало застарео текст и мало превише "интелектуалан", али се и једно и друго да поправити ако додаш довољан број нула уз произвољну цифру од 1 до 9.

Quote from: "Boban"Autor je obecao u skoroj buducnosti neke nove radove

Зајебах пети текст јер га не написах на време. Има пуно обавеза у овим данима.

Quote from: "Boban"no, bilo kako bilo, na pitanje koje je nedavno postavljeno: "Ima li neko bolji?" a odnosi se na stripotekstopisce,

Је л' то неке овдашње кафанске туче из прошлости помињеш? Не бих знао кас'ти, држ'те ме ван тога, да не бих сад одрешио Милисава.

Quote from: "Boban"evo odgovora, evo ga golim okom vidljivo i osetno bolji i vrhunski...

Људи, постидесте ме. Пискарам у овој фази за своју душу, а лично и немам неког изговора да омашим домаћи задатак, јер сам већ две банке, још од 16-те, издресиран као џукела, и кроз све медијске школе, и кроз искуство почето са дна лествице. Значи, мало љубави и мало заната, и то је то.

У ствари сам се због Тарцанете и вратио у писање, и осладило ми се.

А око квалификације, Бобане, немам с чим да ти одговорим.

Ако бих се захвалио и прихватио, како ћемо се онда шибати по Старом аеродрому и око Студењака, како само ти и ја умемо? (За оне које ме не знају: виши сам од Бобана метар и тежи једно 40 кила. И црнац сам. А врло ретко се слажемо.)

А ако бих те оспорио, можда бих се преварио, гуја ме не дарнула.

Међутим, ваши коментари су ме нагнали да размишљам шта ја лично у ствари волим у стрипској публицистици, онако, као читалац. И дошао сам до следећег закључка шта волим, а богами и ценим још од клиначких дана, и што препоручујем као домаћи задатак свима који би да се баве писањем о стрипу:

- Зупанову фактографију и скрупулозност

- Фуметијеву систематску и искрену бригу према медијуму

- Бакићеву интелектуалну радозналост

- Ивковљев осећај за дух времена

- Ђукићеву спонтаност и људскост

- Моњино трагање за савршенством

- Мацанову привидну лакоћу

- Ђукановићеву свест да је стрип тек део једне веће духовне авантуре и

- Богдановићеву ерудицију и мисаоност (не покушавајте код куће)

Неког сам омашио, али пардон.

Шта не волим: лошу фактографију, импресионистичке есеје, псеудоинтелектуално паламуђење без покрића, и волео бих да у мојим текстовима то очистим, док не остане чист факат, тумачење и мисаоност јасна свима.

Онај који пише је посредник између колективног ума и јавности, и што мање има писца у тексту, то боље.

Дакле, фора је да читалац после читања текста мање-више зна све битно што цела струка зна и да се осети напуњеним неког елана (немам другу реч).

Наравно, ако пишете о ђубрету, нека то буде ђубре које волите. Фрустрација и бес су врло ретко добро гориво.

Истицање доброг и лошег је обавеза, неумерено хваљење и и пљување су недостатак укуса и слика оног који пише.

У бившој СФРЈ само неколико десетина људи уопште прати стрип кроз медије, тако да простор вапи да буде попуњен. А сви ми појединачно би требало да пишемо о ономе важном што нико други нема времена или не жели да забележи и растумачи. Јебеш тренутне трендове, ми их и правимо током радног времена.

Е, из тог последњег разлога — скромни споменик нечему што је мени битно или занимљиво —  и пишем ,,Рефлектор уперен у сенку". Остаће забележено, неко кадрији и са више времена за истраживање ће наставити.

Срећом, Златко је широких видика око форме, дужине и теме, тако да су СВести у ствари идеалан  медијум за мене у овој фази.

А сад: да ли је последње табле Тарцанете радио Навојев?

(Ако се потрудите у одговору, рећи ћу вам и шта је Зупан рекао око ове дилеме.)

А ти, Бобане, пиши чекове, или шта већ радиш кад послујеш.

risbozg

hvala marlowu na POKLONJENOM albumu

marlowe

Quote from: "risbozg"hvala marlowu na POKLONJENOM albumu

Nema na chemu. Zovite me Božić Bata/Deda Mraz/Djed Božićnjak/Starac Zima...

Dodao bih i Sv. Nikola ili Mali Isus, ali bojim se da bi me neko pogresno razumeo...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Alex

Quote from: "risbozg"hvala marlowu na POKLONJENOM albumu

Nema na chemu. Zovite me Božić Bata/Deda Mraz/Djed Božićnjak/Starac Zima...

Dodao bih i Sv. Nikola ili Mali Isus, ali bojim se da bi me neko pogresno razumeo...

Deda Mraz bi mi mogao poslati i moj primerak Patka koji je završio kod njega (od A. Hodžića) davno.
Nova godina je blizu.

marlowe

A, joj!
Moram to da nadjem. Sori, ali bice.  :oops:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Не знам зашто мислим да сте ви близанци :)

marlowe

Nismo.
Samo smo braca. :!:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Ладно сам мислио да сте једнојајчани. Сад видим да си ти мало старији. :)

Поздравите маму Модести и тату Сребрног летача, од комшије Гаше. :D

З.

marlowe

Svakako.
Samo, komsho, nemoj da pravish rusvaj po kvartu vishe.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "marlowe"Svakako.
Samo, komsho, nemoj da pravish rusvaj po kvartu vishe.

Је л' то на рачун оне дискусије овде на хорору, или мислиш на моје уобичајено понашање у редакцији?

:D

marlowe

Ma, ovo po redakciji. Mlogo opasno.
Ovo na forumu je sasvim ok. Nemam snage da se udubljujem, ali mi je uvek drago kada neko sustinski pismen komunicira na netu. Nema toga puno.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Quote from: "marlowe"Ma, ovo po redakciji. Mlogo opasno.

Не питај. И не знаш колико.

Quote from: "marlowe"Ovo na forumu je sasvim ok. Nemam snage da se udubljujem,

Ма ја сам целу моју филозофију сада свео на два чланчића-одреднице ("жанр" и "страва и ужас") као и понуду да их људи сами тестирају на списку књига, филмова и стрипова.

http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?p=77898

Quote from: "marlowe"ali mi je uvek drago kada neko sustinski pismen komunicira na netu. Nema toga puno.

Ех, хвала.  :oops: Ја сам ти од оних људи који се стално нешто брину да се сви не посвађају узајамно, јер нећемо сутра имати пиво с ким да пијемо кад будемо пензионери. :)

Иначе сам живац, с поганим језиком. Као и сваки Србин.

Sova

Šta se dešava sa daljim izdanjima? Da li će ih biti, gde...???
I djavo može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

marlowe

Quote from: "Sova"Šta se dešava sa daljim izdanjima? Da li će ih biti, gde...???

Tarcaneta je izasla kao prva knjiga, i koliko ja znam u planu je da izlaze u druga ostvarenja klasicnog stripa. Medjutim, za ovakve zaboravljene bisere pretpostavljam da je i sama izrada albuma veoma, veoma kompleksan i tezak zadatak, te to mora da traje.
Jesi li procitao Tarcanetu?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Sova

Ne još. Kad se vratim u Beograd na duže od jednog dana. Video sam samo deo i pročitao sve što se može naći na mreži o tome. I u Strip vestima koje mi prijatelj forvarduje...
I djavo može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

sivka

Quote from: "Sova"Šta se dešava sa daljim izdanjima? Da li će ih biti, gde...???

Tarcaneta je izasla kao prva knjiga, i koliko ja znam u planu je da izlaze u druga ostvarenja klasicnog stripa. Medjutim, za ovakve zaboravljene bisere pretpostavljam da je i sama izrada albuma veoma, veoma kompleksan i tezak zadatak, te to mora da traje.
Jesi li procitao Tarcanetu?

Ја се надам да ће тога бити још!!!
Нешто смо причали на ту тему, али ти се не јављаш  :wink:

marlowe

Nisam mogao onog dana. Moramo se naci uskoro. Ili ja tamo ili ti ovamo?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

sivka

Quote from: "marlowe"Nisam mogao onog dana. Moramo se naci uskoro. Ili ja tamo ili ti ovamo?

Па, у среду су патарице... могао би и да се покренеш  :lol:  :lol:  :lol:

marlowe

Не верујем да могу у среду, али до краја године бих обавезно покушао.
Можда у идући понедељак. Чујемо се, свакако.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Биће, знам и који је следећи наслов, али није фазон да уместо Здравка овде причам.

Тарцанета је одлично одјекнула, а ваљда ће се и тај мајушни тираж брзо разграбити, што ће сигурно утицати на убрзавање изласка следећег албума.

Axle Munshine

Zaista lepa vest Zorane.Strip u Srbiji ima dugu i bogatu tradiciju i ovakvi poduhvati zarad ocuvanja iste,od strane velikih zaljubljenika su za svaku pohvalu.Svaka cast svima koji su u to ukljuceni,Zdravku Zupanu prvenstveno,a tu si i ti,naravno... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...