• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

5 albuma Mumina

Started by marlowe, 29-10-2006, 22:24:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Na sajmu sam popunio i kolekciju Mumina - jos jednog strip serijala koji nezasluzeno neprimeceno prolazi kod nas.
U poslednjih godinu dana objavljeno je tri albuma, a Mumin je najpoznatiji skandinavski strip koji je kod nas izlazio jos '50-ih u Politici Ekspres i bio veoma popularan, sto je prilicno zanimljivo imajuci u vidu da je strip prilicno avangardan kako za to vreme tako i za tadasnju publiku ovde.
Uglavnom, uz pomoc finske ambasade vec par godina objavljuju se ti albumi i zanimljivo je da je tih 5 albuma izaslo u izdanju tri razlicite kuce. Poslednja tri su stigla nedavno, a na sajmu je njihov stand tamo u prstenu hale 14 - kod antikvara. A uz svaka dva albuma dobije se i figurica mumina koji sami odaberete.
Albumi su polozenog formata i kostaju samo 200 din po komadu.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

kraken

Nabavih i ja tamo tri broja koja su mi falila a dobih i dve figurice koje mi lepo stoje na frizideru :)

Inace figurice kostaju po 150 dinara.

marlowe

iskusno, krakene, iskusno.
nista ti ne promakne. chemo se menjamo figurica? :!:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

kraken

Moze za sve ali smrdu ne dam :!:  Tako mi je simpa onako bodljikav da ne mogu da opisem. Mislim da cu i danas da odem do sajma da bih kupio jos neku mumin figuricu :)

marlowe

Evo jednog prikaza:

Najpopularniji Finac posle Nokije
Mumin, lik iz knjiga i stripova spisateljice Tuve Janson, ponovo progovorio srpski

Priče nisu ni jednoznačne, ni predvidljive. Junaci nisu sterilni, već od krvi i mesa. Vladanje im nije primerno, ali jeste životno. Tata Mumin voli da cirne. Svađe im nisu strane. Znaju i da opsuju
Najznačajniji izvozni adut Finske posle Nokije? Mumin. Lik iz knjiga i stripova finske književnice Tuve Janson (1914-2001). Podseća na nilskog konja, nije neki lepotan, sam za sebe kaže da je Mumintrol. Šezdeset godina pošto mu je Tuve Janson udahnula život (prva knjiga o Muminu objavljena je 1945), ovaj nekonvencionali individualac, pustolov i ljubitelj opasnosti, predstavlja "brend" poput Diznijevih likova.

Junaci od krvi i mesa
Po čemu je to "Mumin" poseban? Pre svega po tome što je reč o duhovitom i inteligentnom štivu (u obliku knjige i stripa) koje je podjednako zabavno i deci i odraslima. Priče nisu ni jednoznačne, ni predvidljive. Junaci nisu sterilni, već od krvi i mesa. Vladanja im nije primerno, ali jeste životno. Tata Mumin, na primer, voli da cirka. Svađe im nisu strane. Znaju i da opsuju. Tepaju "Magarče" jedni drugima, govore "Do đavola" kad se naljute... Međutim, čak i kad se vređaju, čine to dobrodušno.

U ILUSTROVANOJ POLITICI PRE DENISA

Strip o Muminu svojevremeno je bio veoma popularan u Jugoslaviji - izlazio je u Ilustrovanoj politici pre "Denisa", od 1958. do 1961. godine. Decenijama posle toga nije ga bilo u našoj sredini. Sada, zahvaljujući prevodima Marije Versen i Slavice Agatonović, i mlađe generacije imaju priliku da se upoznaju sa ekscentričnim stanovnicima neobične doline u kojoj nije baš lako razlikovati dobro i zlo. Od 2001. godine je, pod pokroviteljstvom Finskog književnog informativnog centra i Švedskog kulturnog centra iz Finske, na srpskom objavljeno pet albuma stripa (prvi za "Deretu", drugi za "Mono i manjanu", poslednja tri za "Minu") i roman "Čarobnjakov šešir" ("Narodna knjiga").

Beskrajna radoznalost i neutaživa žeđ za avanturama zajednička je svim junacima: Filifjonki - histeričnoj dami sa enciklopedijskim znanjem bontona; Hemulu - smotanom pustinjaku koji stalno nosi haljinu; prgavoj i drčnoj maloj Mi... Svako od njih bavi se svojim poslovima i svako želi da se ostvari na svoj način. Međutim, u isto vreme imaju osećaj za zajedništvo. Tajna "muminovskog" humora upravo se i krije u susretu i prožimanju veoma različitih karaktera i naravi.

Sledeći svoju znatiželju, junaci ne prezaju da napuste svoju sigurnu dolinu i izlože se raznim opasnostima. Uvek se vraćaju, ali pre povratka proživljavaju "strašne" stvari. Muminu, na primer, više puta preti opasnost da nastrada, usput naleće na strašna stvorenja - na Karakondžulu, Ledenu gospođu, naelektrisane Hatifnatove, otrovne žbunove... Knjige o Muminu su, kažu u Finskoj, voljene upravo zato što su strašne - jer strah i smeh su prve komšije.

Tri talasa "Muminomanije"
Jezikoslovci, pak, hvale jezik kojim je Mumin napisan - čaroban zbog svoje jednostavnosti i konkretnosti. Tuve Janson je, inače, pripadala švedskoj manjini u Finskoj i pisala je na švedskom. A pre nego što je počela da piše, bila je slikarka. Mumin je bio njen potpis, koji će joj kasnije, sticajem okolnosti, postati sudbina. Slično Arturu Konanu Dojlu, koji nije voleo svog Šerloka Holmsa ali nije mogao ni da ga se reši (pošto mu je donosio prihode), i Tuve Janson je postala "talac" Muminove velike popularnosti.

Prva "Muminomanija" dogodila se pedesetih godina prošlog veka - knjige su tada prevedene na norveški, nemački i engleski, a u britanskom Ivning njuzu počeo je redovno da izlazi strip. Sledeći bum bio je dve decenije kasnije, kada u Japanu objavljuju gotovo sve što je Tuve Janson o Muminu napisala. Ipak, verovatno najveću globalnu ekspanziju Mumin doživljava pre petnaestak godina, kada je, na osnovu scenarija Denisa Livsona i Larsa Jansona, napravljena serija crtanih filmova.

Mnogi ljubitelji Mumina nisu oduševljeni komercijalizacijom svog junaka. Naprotiv. Smatraju da su crtani filmovi o veselim trolovima jednodimenzionalni, da im nedostaju dubina i duhoviti sarkazam... Ovdašnje ljubitelj e Mumina to, ipak, ne treba da brine - stripovi i knjige koji se posle duge pauze ponovo pojavljuju na srpskom jeziku nose potpis Tuve Janson...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

SuperGoof

Marlowe, da li znas gde ima da se kupi, ili kako moze da se nabavi taj strip? Iz Nisa sam i nisam ga nigde primetio. Doduse, nisam do sad ni trazio. Vidjao sam taj strip i u Politikinom Zabavniku (kraj sezdesetih, pocetak sedamdesetih).
We ain't getting any younger, you know!

marlowe

Quote from: "SuperGoof"Marlowe, da li znas gde ima da se kupi, ili kako moze da se nabavi taj strip? Iz Nisa sam i nisam ga nigde primetio. Doduse, nisam do sad ni trazio. Vidjao sam taj strip i u Politikinom Zabavniku (kraj sezdesetih, pocetak sedamdesetih).

Hmm. Pazi, prva dva albuma izasli su 2001. i 2003. i njih sam vidjao i ovde u Novom Sadu po knjizarama. Ova poslednja tri kupio sam na sajmu knjiga, gde je bio stand nove kuce koja je objavila poslednja tri. Pogledacu po NSadu pa ako vidim negde javim. Najbolje bi ti bilo da zagledas po boljim beogradskim knjizarama. Mozda zna neko iz BG ekipe? Po meni je problem sto nase striparnice ogranicavaju svoju ponudu na izdanja nekoliko izdavaca stripa a jedan deo produkcije, i to prilicno kvalitetan, koji objave manji izdavaci ne nalazi put do njih.
Inace, Narodna knjiga je nedavno objavila i roman Tuve Janson o Muminu i ekipi - Carobnjakov sesir.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

SuperGoof

Hvala.  Moracu i ja ovde da pogledam...

Inace, imas li koji sken naslovnih? Mozes li da mi kazes ime izdavaca (mozda ima svoj sajt pa moze da se naruci)?

marlowe

Nemam skenove. Prvi je izdanje Derete, drugi Mono & Manana a poslednja tri Mina Forlag. Mislim da je to nesto preko finske ambasade.
Ima tamo mail na koji se moze javiti, pa cu to sutra da stavim.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

SuperGoof

kraken

Jel se meni cini ili je gospodja koja je prodavala mumine na sajmu prevodilac srpskog izdanja glavom i bradom?

marlowe

Quote from: "kraken"Jel se meni cini ili je gospodja koja je prodavala mumine na sajmu prevodilac srpskog izdanja glavom i bradom?

Mislim da su bile obe, tj. ona crna s naocarima jeste S. Agatonovic jer sam bio na jednom predavanju gde je ona pricala o prevodjenju Mumina.

SuperGoof - mail na koji im se mozes javiti je:
minawersen@yahoo.com
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

kresha

Gde ovo da nabavim? D:
Skromnost je grah prema sebi.

Mme Chauchat

Sajam ti je dobra prilika. Inače, izdavačka kuća Odiseja je objavila i jednu slikovnicu sa Muminima (Šta je onda bilo) i roman o Muminima Kometa dolazi, obe stvari je prevela Slavica Agatonović. To su, bar mislim, novija izdanja od stripova, pa ćeš ih lakše naći.

kresha

Ništa onda, sjuriću se još u nedelju kod antikvara. :|
Skromnost je grah prema sebi.