• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ne zna se ko je više ujebao Srbe

Started by Paramecijum, 30-10-2006, 13:57:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

PTY

Definitivno jeste. Eto, i ti si izrodila, čujem...

PTY

Loengrin, to što ti zoveš inspiracijom ovde se dijagnosticira a onda i leči. :P

Izitpajn

Quote from: "Meho Krljic"(znam da kao Hrvat svakako nećeš prihvatiti kada bih ustvrdio da je da je Oluja bila osvajačka akcija, pa otud ovakcva konstrukcija)
Sad bih se ja tu ubacio, ali onda bi ispalo da se slažem sa Zoskom, a radije bih si pucao u glavu. Zato ću pričekati da ovaj umre pa ću se onda uključiti u raspravu.

I, da, iskreno mi je žao što je Boban obrisao staru Deponiju jer tamo je bilo desetak stranica rasprave na točno tu temu u kojoj sam više manje rekao sve što sam imao. Ako koga zanima, imam doma na disku pa ću mu poslati. Al sad mi se više ne da ponavljati.

Izitpajn

Quote from: "Meho Krljic"Jes', eto, hvala Alahu neko ko barem nešto zna o temi, a ne da, kao ja što radim, improvizuje i izmišlja... :cry:
Ma nije da nešto puno znam, samo, kao što rekoh, nabadam ;)
Quote from: "libeat"ma, izi ti je jedan običan partibrejker, vraga on zna o temi...  :lol:
E, nećemo se sad razotkrivat...

angel011

Quote from: "libeat"Loengrin, to što ti zoveš inspiracijom ovde se dijagnosticira a onda i leči. :P

:lol:
We're all mad here.

PTY

Nema potrebe Izi; Blejd je već remd dat point hom, samo ti ne čitaš tuđe postove, to je to...

Loengrin

Ma ja sam ustvari samo htela da donesem jednu koku i jedno jaje, pa da raspravljamo do mile volje.

Jebeš ga, kad sam bila mala, jaje se pržilo, koka je trčala po dvorištu ili plivala u supi, a deca su se igrala do iznemoglosti bez obzira čija su bila.

Odrasli skoro uvek sve zaseru.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

džin tonik

izi, sinko, zosko je vjecan. nisi citao vendetu?  :D

PTY

Kokoške (a i jaja bogami) uvek nekako provale gde spadaju i ne seru po tepisima.

Sa ljudima je, alas, teže po tom pitanju.

džin tonik

Quote from: "Izitpajn"...onda bi ispalo da se slažem sa Zoskom, a radije bih si pucao u glavu...
ovo mi se stvarno svidja.  xbigok

PTY

Quote from: "zosko"
Quote from: "Izitpajn"...onda bi ispalo da se slažem sa Zoskom, a radije bih si pucao u glavu...

Misliš, svidja ti se kao konačna solucija..?
e jesi rvat, sunac ti...

Meho Krljic

Ala vi ljudi kucate ludačkom brzinom...

Meni je od svega najveći utisak ostavila Loengrinina pripovest. Toliki incest i forced sex/ birth na tako malom prostoru, mogu slobodno da izbrišem link za BDSM library iz svog favourites ako je Lonegrin sposobna da slične pričice izbacuje zadovoljavajućim tempom.

džin tonik

Quote from: "libeat"

Misliš, svidja ti se kao konačna solucija..?
e jesi rvat, sunac ti...
ne, ne, nisam ja tako radikalan. sve mi zao ovog jadnika u kojoj je dilemi. nesto bi napisao, a to se NE smije slagati sa zoskovim stavovima. koja su to ogranicenja. koji problemi.  :roll:

PTY

Da, to je tačno. Ali eto, Izi je oduvek bio takav; njemu nije toliko važno šta da misli nego da li i ko isto tako misli.  :evil:

The Force

Quote from: "Meho Krljic"I eto nas ponovo na početku kruga. A što ne bi Srbin mogao da bude musliman po veroispovesti???

Dobro si "piknuo". Srbi su se sami zeznuli kada su odbacivali pripadnike svog naroda, jednog etnosa, ljude koji su milom ili silom preuzimali neke druge vjere, ili pak niti jednu...
Biti Srbin ili Jugosloven trebalo je (i moglo) biti isto. Uostalom dokazano je da je naziv Serb (Sorab, i dr.) u svim varijantama jedan od najstarijih u Evropi, pa čak je jedno vrijeme bio sinonim za glavna i najveća slavenska plemena, od dalekog Sjevera pa do Balkana. Postoje i studije o tome. I naziv Hrvat (Croat?) je također prilično star ali nema veze sa kravatama kako se zdušno obmanjuje svekolika javnost 8) .
Viševjekovno spočitavanje "latinima" i "poturicama" (radi osjećaja nesigurnosti i neznanja kako izaći na kraj sa raznolikošću unutar JEDNOG) dovelo je do svega ovoga. Zato danas južnoslavenski katolici i muslimani ne pomažu pravoslavnoj braći oko problema sa Albancima. Nije problem u uticaju Vatikana, Ankare, pangermanskih neonacista i drugih. Oni su TAMO NEGDJE a ovdašnji su OVDJE dan i noć bili zajedno, ili jedni pored drugih, te su jedni drugima stvarali probleme. Je li treća strana glavni krivac ako koristi situaciju? A iskorištavali su nesloge još od podjela u Zahumlju, staroj Bosni i drugdje. Nije toliko problem ni činjenica da je Pećka patrijaršija bila predaleko da zaustavi katolički prodor i podjelu jednog naroda. Ne, problem je u nesnalaženju u novonastalim okolnostima, u tvrdoglavosti i grubosti, pa čak i u forsiranju svetosavlja kao jedinog bastiona srpstva.
Hrvati su češće bili skloniji lokalnoj, iliti "nacionalnoj" varijanti crkve, baš kao i Irci, te ih je u tome i trebalo podržati. Kamo sreće da je val protestantizma protutnjao ovuda. Ostao bi jedan narod, nekoliko vjera i fiktivne nacije koje bi s vremenom isparile. Tako ujedinjeni Jugovići bi možda kreirali neku snažnu vanjsku politiku i drmali uzduž i popreko kao što to danas rade ovi uštirkani nikogovići iz Mitteleurope.
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

Meho Krljic

QuoteSrbi su se sami zeznuli kada su odbacivali pripadnike svog naroda, jednog etnosa, ljude koji su milom ili silom preuzimali neke druge vjere, ili pak niti jednu...

Da, pa vidiš, kao i većina drugih iole pametnih stvari koje ponekad slučajno kažem, ni do ove nisam došao nekim svojim misaonim procesom. To je zapravo stav mnogih mojih prijatelja koji sebe smatraju srpskim patriotama i pravoslavnim vernicima a oni za to krive kratkovidu dnevnoprofitersku (ili barem kratkoročnoprofitersku) politiku SPC...

The Force

Quote from: "Meho Krljic"Pa, sad, mogla bi se situacija oko Kosova porediti sa situacijom RSK polovinom devedesetih, ne?
ne

Kako da ne. Kosovo je etnički najčistije na ovim prostorima a i Krajina je bila skoro potpuno čista od neSrba, kao što je danas čista od neHrvata, i kao što su oba entiteta u BiH očišćena od sve tri strane (izuzetak je područje Drvara i Grahova gdje su se domaći u nešto većoj mjeri vratili). Kad kažem čista onda se tu neznatni promili ne računaju kao relevantan faktor za društveni život tih krajeva.
Što se Hrvatske tiče razum bliske ili daleke budućnosti presuditi će o oduzimanju konstitutivnosti jednom narodu, o provokacijama i zastrašivanju simbolima i sloganima iz vremena NDH, prekrštavanjima, medijskom i općeživotnom linču nad Srbima i svim oblicima pritisaka kojima je pojedincu onemogućen normalan život i egzistencija, o protjerivanju kompletnog stanovništva sa većine teritorije, o urbanim i ratnim zločinima  koji se svim sredstvima taje, i još o mnogočemu.
Da sam Imperator vanzemaljske flote iz filma "Independence day" sve bih vas zajedno, profesionalne i nadobudne Srbe, Hrvate, Muslimane i ostale postrojio i poslao u Sibir na doživotno druženje...
Kada se svi osvijeste u vezi onoga što je činjeno u ime njihovih zajedničkih nacionalnih i vjerskih identiteta, te se stvarno pokaju, biti će mira i prosperiteta. Do tada razmišljajte o istini koja vam se ne sviđa i zbog koje bi oni najradikalniji idealisti mogli čupati vlastitu kosu i vrištati od ludila. Istinu je nemoguće suzbiti propagandom CNN-a, podrškom bilo čijih prolaznih establišmenta ili podrškom financijskih moćnika koi prelaze preko logike i razuma iz čistog interesa i radi porobljavanja radilica u velikim trgovačkim centrima...

The Force

Quote from: "Meho Krljic"
QuoteSrbi su se sami zeznuli kada su odbacivali pripadnike svog naroda, jednog etnosa, ljude koji su milom ili silom preuzimali neke druge vjere, ili pak niti jednu...

Da, pa vidiš, kao i većina drugih iole pametnih stvari koje ponekad slučajno kažem, ni do ove nisam došao nekim svojim misaonim procesom. To je zapravo stav mnogih mojih prijatelja koji sebe smatraju srpskim patriotama i pravoslavnim vernicima a oni za to krive kratkovidu dnevnoprofitersku (ili barem kratkoročnoprofitersku) politiku SPC...

Jedan pravi vjernik i onaj ko živi izvornu kršćansku doktrinu NI U LUDILU ne može mrziti svog brata u Kristu i krstu, zar ne?

džin tonik

Quote from: "The Force"
Quote from: "Meho Krljic"Pa, sad, mogla bi se situacija oko Kosova porediti sa situacijom RSK polovinom devedesetih, ne?
ne

Kako da ne. Kosovo je etnički najčistije na ovim prostorima a i Krajina je bila skoro potpuno čista od neSrba, kao što je danas čista od neHrvata, i kao što su oba entiteta u BiH očišćena od sve tri strane (izuzetak je područje Drvara i Grahova gdje su se domaći u nešto većoj mjeri vratili). Kad kažem čista onda se tu neznatni promili ne računaju kao relevantan faktor za društveni život tih krajeva.
Što se Hrvatske tiče razum bliske ili daleke budućnosti presuditi će o oduzimanju konstitutivnosti jednom narodu, o provokacijama i zastrašivanju simbolima i sloganima iz vremena NDH, prekrštavanjima, medijskom i općeživotnom linču nad Srbima i svim oblicima pritisaka kojima je pojedincu onemogućen normalan život i egzistencija, o protjerivanju kompletnog stanovništva sa većine teritorije, o urbanim i ratnim zločinima  koji se svim sredstvima taje, i još o mnogočemu...
glupost. stvorio si neku fiktivnu verziju rh u svojoj glavi koja neme veze sa realnoscu.
jedino se slazem da je krajina+ (dokle se vec doguralo u prvom udaru) bila gotovo cista od nesrba par godina, zato sad eto vise i nije.

džin tonik

Quote from: "libeat"Da, to je tačno. Ali eto, Izi je oduvek bio takav; njemu nije toliko važno šta da misli nego da li i ko isto tako misli.  :evil:
hm, ja mislim da je nemoguce pola sata svjesno drzati zrak, t.j. ne disati. to najzagrizenije tvrdim.  :wink:

The Force

Quote from: "The Force"
ne

Što se Hrvatske tiče razum bliske ili daleke budućnosti presuditi će o oduzimanju konstitutivnosti jednom narodu, o provokacijama i zastrašivanju simbolima i sloganima iz vremena NDH, prekrštavanjima, medijskom i općeživotnom linču nad Srbima i svim oblicima pritisaka kojima je pojedincu onemogućen normalan život i egzistencija, o protjerivanju kompletnog stanovništva sa većine teritorije, o urbanim i ratnim zločinima  koji se svim sredstvima taje, i još o mnogočemu...
glupost. stvorio si neku fiktivnu verziju rh u svojoj glavi koja neme veze sa realnoscu.
jedino se slazem da je krajina+ (dokle se vec doguralo u prvom udaru) bila gotovo cista od nesrba par godina, zato sad eto vise i nije.

To je moje osobno iskustvo. I tu je kraj priče.
Idealistima-nacionalistima to je nedokučivo (mislim na empatiju), iako ne i nepoznato (mislim na svijest). Neosjetljivi ste i djelomično blokirani za takvu vrstu spoznaja (ovdje mislim na kombinaciju razuma i osjećaja), svejedno s koje se strane nalazite. Oni koji tlače uvijek znaju šta rade. Kada nastupe mirnodopski uvjeti svi bježe od odgovornosti i trpaju sve negativnosti duboko u podsvijest. Drugi pak i dalje sve jako dobro znaju i opravdavaju. Itd.
Ja sam izlaganja završio.

Meho Krljic

Quotejedino se slazem da je krajina+ (dokle se vec doguralo u prvom udaru) bila gotovo cista od nesrba par godina

Eto te uporedivosti o kojoj sam pričao. Zameniš reč 'krajina' rečju 'Kosovo', reč 'nesrba', rečju 'nealbanaca' i eto ti. I jedno i drugo postignuto oružanim dejstvima ali se iz raznih razloga oružana dejstva Albanaca na Kosovu doživljavaju kao legitimnija od onih Srba u Krajini...

džin tonik

@ force
zesci si pehista ako je to stvarno tvoje osobno iskustvo.

džin tonik

Quote from: "Meho Krljic"
Quotejedino se slazem da je krajina+ (dokle se vec doguralo u prvom udaru) bila gotovo cista od nesrba par godina

Eto te uporedivosti o kojoj sam pričao. Zameniš reč 'krajina' rečju 'Kosovo', reč 'nesrba', rečju 'nealbanaca' i eto ti. I jedno i drugo postignuto oružanim dejstvima ali se iz raznih razloga oružana dejstva Albanaca na Kosovu doživljavaju kao legitimnija od onih Srba u Krajini...
meho, zasto trazis smisao u srpskoj politici 90tih godina? nema smisla. ludilo. jednostavno. najobicnije ludilo.
sa cak dosta ublazenim posljedicama, jer srbija ipak ima i velike prijatelje.
(sto god navodim, odnosim na svete vodje, narod lako izmanipulirati i nije mi mjerodavan; da svete vodje to hoce, sutra bi bili najveci prijatelji).

Meho Krljic

Haha, ju gat mi der, mejt. Mislim, da, 'smisao' bi svakako bila prejaka reč za nešto što je ionako bio više shizofrenični mehanizam pljačke svojih i tuđih građana nego ikakva isplanirana, ne daj bože vizionarska aktivnost.

Ja više ovo i prikazujem iz prespektive naroda koji svakako ne razme zašto je jednima dopušteno a njima nije. Jasno je, kako već gore rekoh, da su meni Kosovo i Hrvatska i Amerika i Južna Afrika jednako daleki i da sve ovo razmatramo više akademski.

Izitpajn

Quote from: "libeat"Da, to je tačno. Ali eto, Izi je oduvek bio takav; njemu nije toliko važno šta da misli nego da li i ko isto tako misli.  :evil:
Ne, to je čisto sistem preispitivanja vlastitih stavova. Naime, ako se dogodi da ja i netko pametan mislimo različito, onda ću malo razmisliti o tome jesam li ja zaista u pravu. Ako ispadne da ja i budala mislimo jednako, onda je sasvim moguće da ni tu nešto ne štima.

Naravno, najgore su one situacije kad se s obje strane nađe po nekoliko kretena. Onda je u tom jebanju-lud-zbunjenog najbolje reći "nisam ja odavde".

Izitpajn

Quote from: "Meho Krljic"Jasno je, kako već gore rekoh, da su meni Kosovo i Hrvatska i Amerika i Južna Afrika jednako daleki i da sve ovo razmatramo više akademski.
Triangulacijom bi se, dakle, dalo ustvrditi da se nalaziš u Južnoj Americi.

Meho Krljic

To sam ja više u prenesenom značenju mislio... Ne ide mi ovo poetsko izražavanje, vidim ja...

Kastor

Quote from: "Meho Krljic"To sam ja više u prenesenom značenju mislio... Ne ide mi ovo poetsko izražavanje, vidim ja...

Ma ide, samo napred, bolje je biti neshvaćen neego...(češ, češ)
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

The Force

Quote from: "zosko"@ force
zesci si pehista ako je to stvarno tvoje osobno iskustvo.

a-ha, jedan od 600tinjak tisuća "pehista". Možda sam pretjerao u brojci. Oko 100tinjak tisuća se adaptiralo i prodalo se silama mraka (sile mraka = svaki nacional-šovinizam, fašizam, separatizam, i sl.), Postoje podaci o svemu.
Mnogi imaju iluzije o svojim kolektivnim identitetima. Sretna je ona utopijska budućnost u kojoj će postojati samo identitet pojedinca, eventualno udruženog u grupaciju čiji smisao NEĆE biti unesrećivanje drugih pojedinca ili grupe neistomišljenika. Tada će se možda družiti neki Zoran sa nekim Miljenkom, a ne Hrvat sa Srbinom. I možda će se prepirati oko stvarnih problema, nikako ne oko apstraktnih pojmova, i možda jedni drugima neće tražiti greške na osnovi krvnih zrnaca već na osnovi objektivnih poimanja stvarnosti u kojoj egzistiramo.
Bog i Hrvati. Bog čuva Srbe....

Mixitron M. Storm

Dok admini spavaju - radni naslov.

Ovo je već odavno dosadno čitati, a nije na deponiji...

Meho Krljic

Ali smo se bar mi zabavili...

Meho Krljic

A i što na deponiji, nije bilo nekog ozbiljnijeg svađanja a nalazi se u sekciji foruma koji se bavi između ostalog i politikom...

Loengrin

Politikom? Misliš ...

... štrikanjem, paranjem, štrikanjem, paranjem ...
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Meho Krljic

Pa, sad, ko nam je kriv što se politika iz 'vođenja polisa' izmetnula u proizvodnju iluzija...

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Dragani za gunjče (preslicu mi okreće majmunče, kako bi to dodao Boris Bizetić).

džin tonik

Quote from: "Izitpajn"
Ne, to je čisto sistem preispitivanja vlastitih stavova. Naime, ako se dogodi da ja i netko pametan mislimo različito, onda ću malo razmisliti o tome jesam li ja zaista u pravu. Ako ispadne da ja i budala mislimo jednako, onda je sasvim moguće da ni tu nešto ne štima.

Naravno, najgore su one situacije kad se s obje strane nađe po nekoliko kretena. Onda je u tom jebanju-lud-zbunjenog najbolje reći "nisam ja odavde".
jelibore, onako usput, sta kazes, koju, recimo, boju kose bi svi ljudi trebali imati?  :roll:

mac

Ne treba brkati konsenzus sa jednoumljem.

Loengrin

Quote from: "Cornelius"...i drndanje vune.
Ručni rad na ZS prelu & poselu, a i šire

Cornelius

Iz Kulturnog dodatka beogradske Politike

11.11.2006.

Распарчавање српског језика

Лојалност Дејтонском споразуму
Поводом књиге ,,Српски језик у нормативном огледалу", коју су приредили Бранислав Брборић, Јован Вуксановић и Радојко Гачевић, а објавила ,,Београдска књига" (2006)  

Љуба Поповић: "Природа и непознати објекти", уље на платну, 2006.

Да у Србији постоји центар за распарчавање српског језика и да он, под називом Одбор за стандардизацију српског језика, делује у Српској академији наука и уметности, то се види у књизи Српски језик у нормативном огледалу, коју су приредили Бранислав Брборић, Јован Вуксановић и Радојко Гачевић, а објавила Београдска књига (2006).

Поднаслов ове публикације гласи: 50 одлука Одбора за стандардизацију српског језика. Међу одлукама има и оних које су корисне, као и оних које су ирелевантне. У некој нормалној историјској ситуацији, бављење језичким ситницама, недоумицама и финесама стварно има смисла. Али, прве две одлуке не тичу се ситница и, за разлику од осталих, од стратешког су значаја. Оне су погубне јер поричу идентитет и интегритет српског језика. Првом одлуком легализује се новопроглашени бошњачки језик, уз већ ,,признати" – ,,хрватски" језик. Другом одлуком испољен је негативни однос према српској филолошкој традицији. Ове две кључне одлуке су у међусобној сагласности. Обе воде ка распарчавању српског језика, а последично, и ка распарчавању српског народа.

Босански или бошњачки

У првој одлуци, која је прихваћена 13. фебруара 1998. под насловом Бошњачки или босански језик; сат или час; јеврејски, хебрејски (језик) или иврит, индиректно је извршено признавање бошњачког језика. Пошло се од тога као да такав језик заиста постоји и само му треба одредити право име. Одбор за стандардизацију видео је свој задатак само у томе да одговори на питање да ли га треба звати босански или бошњачки. Тако је једно од капиталних питања за српску лингвистику, које се тиче идентитета и интегритета српскога језика, добило исти третман као и питање да ли треба писати сат или час. Учињено је то у име новоустановљеног принципа да је језички стандард исто што и национални језик.

По овом принципу, који важи само за српски језик, имплицитно је речено: колико језичких стандарда, толико језика. Чим буде утврђен црногорски језички стандард, и он ће од овог Одбора, из истих квазипринципијелних разлога, бити проглашен за посебан језик.

Познато је да и енглески језик има више стандарда; да се британски енглески разликује од америчког енглеског, као и од аустралијског енглеског. Али у свим случајевима то је увек енглески језик. Исказујући слепу лојалност Дејтонском споразуму, који се и није бавио питањима језика, али је био потписан, тобоже, на четири језика: српском, хрватском, бошњачком и енглеском, српски лингвисти се нису потрудили да покажу да је тај Споразум писан на само два језика: на енглеском (у америчком језичком стандарду) и на српском (у српској, хрватској и бошњачкој верзији). Израз бошњачки језик до Дејтона постојао је само три ратне године, а онда је тај израз стекао исти статус са изразом српски  језик. И то тако што су га српски лингвисти експлицитно подржали. Израз хрватски језик с правом се односи на чакавско или кајкавско наречје; али тим наречјима није писан Дејтонски споразум. Писан је у хрватској стандарднојезичкој верзији српског језика.

Дејтонски документ нису писали лингвисти већ политичари. Али прву одлуку Одбора за стандардизацију српског језика писали су официјелно репрезентативни српски лингвисти. И они су стандарднојезички израз Хрвата и Муслимана ставили у исти ранг са српским народним и књижевним језиком.

Ако је језик којим нам се преко телевизије обраћа Расим Љајић бошњачки, а језик којим говори Ивана Дулић Марковић – хрватски, који је онда српски језик? Јесу ли Вук и Шантић писали бошњачким или српским језиком? Репрезентативни српски лингвисти као да нису свесни шта оваквим својим одлукама приређују свом језику и свом народу. Последице овакве језичке политике стварају хаос. На северу Бачке, на пример, мерено нормалним лингвистичким критеријима, говоре се два језика: српски и мађарски. Али наопаким лингвистичким одлукама даје се за право произвољним политичким ставовима који кажу да се тамо говори: мађарским, српским, хрватским, буњевачким, црногорским, југословенским језиком, а можда и некако другачије. Не верујем да би ико озбиљан у научном свету поступио овако као Одбор за стандардизацију српског језика у својој поменутој одлуци.

Зашто српски лингвисти тако раде? Зато што тако ради идејни центар за распарчавање српског језика у Загребу који је српским лингвистима дотурио идеју о стандардизацији као врховном језичком закону. Довољно је погледати Нову декларацију Хрватске академије наука и умјетности (од 23. вељаче 2005), па видети да су у њој сви ови језици (тј. ,,хрватски", ,,бошњачки", ,,црногорски" и српски) третирани као стандардно посебни, а генетски ,,блиски" језици. У овој Декларацији се само не помиње буњевачки, који је већ помињан од неких чланова Одбора за стандардизацију српског језика. Нико није упитао: а где су се изгубили језици: славонски, словински или далматински или дубровачки? На идеји о стандардизацији, као основи за разликовање националних језика, српски лингвисти су одрадили задатак који су добили из Загреба. Зар онда није тачно да САНУ, у овом језичком домену, и даље делује као пуки огранак ХАЗУ?

Штосмајеровске идеје

Друга одлука Одбора за стандардизацију зове се У одбрану достојанства српске језичке науке. Она је донета 11. августа 1998. То је полемички текст којим се реаговало на појаву документа Слово о српском језику, потписаног именима 14 српских филолога и књижевника међу којима је и моје име. Главна идеја покрета за обнову србистике и Слова о српском језику, јесте: да Срби треба да се окану штросмајеровске (хрватске) идеје југословенства и да се окану јагићевске идеје сербокроатистике; да се врате својим славистичким и србистичким коренима, а пре свега ставовима главног репрезентанта србистике Вука Стефановића Караџића. По овој филолошкој оријентацији Срби су објективно, као и други европски народи, одређени својим језиком и, као и други европски народи, и Срби су вишеконфесионалан народ.

На основу тих ставова, српски језик и српски народ не могу се произвољно распарчавати, као што се по конфесионалној и регионалној основи не распарчавају ни други европски језици и народи.

Одбор за стандардизацију српског језика је својом првом одлуком  признавао језике које србистика не би могла признати као посебне језике. Својом другом одлуком, овај Одбор се показао ревносним у затирању српске филолошке традиције. Одбор је јавности јасно поручио: Треба одбацити славистичку и српску филолошку традицију (србистику) из прве половине 19. века, коју симболизује Вук Караџић. Дакле, треба одбацити онакву традицију какву у својим националним филологијама, постојано чувају сви словенски народи. Ниједна од тих националних филологија није довела до тога да се њихови национални језици распарчају на четири и више језика.

Отуда ниједан словенски народ и није доживео судбину Срба у 20 веку: да се делови истојезичног народа окрену једни против других. По другој одлуци овог Академијиног Одбора, испада да се треба држати традиције творца сербокроатистике Ватрослава Јагића из друге половине 19. века која је српском језику наметнула двонационално име. Ова традиција је, такорећи до јуче, говорила: да хрватска наречја (чакавски и кајкавски) са српским наречјем (штокавским) чине један народни језик. Па је затим говорила да су четири народа: Срби, Хрвати, Црногорци и Муслимани створили исти народни и књижевни језик штокавски. Па је, најзад, смислила да та четири народа, од којих су два створена у Титово време, имају четири посебна национална језика који су сви штокавски.

Делујући  ,,у име достојанства српске језичке науке", Одбор је подржао распарчавање српског језика. Његов је главни резултат: да су се од некада једног српског језика направила бар четири. Учинио је тачно оно што му је пројектовано у ХАЗУ. Израз српски језик, по њима, сада означава само парче стварнога српског језика: оно које се добија када се од њега одузму ,,хрватски", ,,бошњачки" и ,,црногорски".

Нека ђаволска памет је смислила да се рад овог Одбора легитимитзује тако што ће иза њега стати готово све српске научне и високошколске установе. Споразум о његовом оснивању потписали су: САНУ, ЦАНУ, АНУРС, Матица српска, Институт за српски језик САНУ, Филолошки Факултет у Београду, Филозофски факултет у Новом  Саду, СКЗ, Филолошки факултет у Приштини, Филозофски факултет у Нишу, Универзитет у Крагујевцу, Филозофски факултет у Никшићу, Филозофски факултет у Српском Сарајеву, Филозофски факултет у Бања Луци. Вештом манипулацијом, сви ови потписници стављени су у функцију туђе политике. Исте оне политике која је довела до разбијања Југославије и која је наставила да Србима разбија оно што Србе свих вера и регија још увек спаја: њихов језик.

Петар МИЛОСАВЉЕВИЋ
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

mda... definitivno je jasno - niko nikada i nigde nije ujebao Srbe kao oni sami, samojebi omnijebi...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loengrin

Bobane!
Budi dobar malo pa nemoj samo dobacivati, reci nešto korisno ili nemoj ništa da pišeš.

Baje iz Odbora za standardizaciju to pišu kao na tarabi, što naravno ne znači da je istina. Jezik živi kroz narod, a dok god u narodu ima posvećenih ljudi (ne plaćenika!) dotle će jezik živeti.

Problem je što niko ne daje ni pet para na lepe vesti, na radost i ponos zbog dobrih, pametnih i divnih dela, a ako ipak obrati pažnju, to čini jedino radi sopstvene koristi. Oni koji znaju za bolje i znaju da su upravu, na loše pojave izgleda umeju samo da pljunu ili cinično zarež. Pih, jaka stvar. Nekad su ljudi odbijali nagrade, gubili posao, ostajali bez ičega, a ponekad gubili i život i time isticali svoje mišljenje i borili se za ispravno.

Dolazi vreme intelektualne gerile (koja se veoma razlikuje od industrijalizovanih mozgova) i bilo bi veoma ružno da ta manjina sebe gurne u još veći kal osornim gunđanjem, ciničnim pametovanjem i zavlačenjem u rupu čim za'ladi, poput nekih nadrndanih, reumatičnih staraca.

Mnogo učenih ljudi pogrešno veruje da su na strani dobra samo zato što ništa loše nisu učinili, za mene je dobar jedino onaj ko dobro čini. Skrštene ruke umeju ponekad da naprave najveću štetu.

Svakoga dana utičem na ljude oko sebe, kako ne bi govorili poput voditelja s televizije, nakaradnim akcentom i nazalno-zapušenim glasom. Lično volim raznolikost akcenata i dijalekata, ali ne da mi za vreme Slobe neko postavi neku smorušu koja tvrdi da je promena akcenta, cele melodije jezika, urađena radi lakšeg čitanja tekstova: "Narod to ne mora tako da govori, mi smo to samo zbog nas!", jes vala za 15 godina i ptice cvrkuću telEvizija, laborAtorija, O-ktobar, sEptembar, a mene pridošlice u sred Beograda pitaju odakle sam.

Ergo, s manje cinizma, a više ličnog uticaja, gde god i koliko god je moguće. Ko krene agresivno opravdava i agresiju s druge strane, zato ladne glave i u tihi rat.

Cornelius

Quote from: "Loengrin"Problem je što niko ne daje ni pet para na lepe vesti

Good news is no news. Dobra vest ne može da se dobro unovči. Čitaoci i gledaoci traže krv. Psihološka neophodnost. Ne moram o tome da pričam ovde medju ljubiteljima horora.

Quote from: "Loengrin"Nekad su ljudi odbijali nagrade, gubili posao, ostajali bez ičega, a ponekad gubili i život i time isticali svoje mišljenje i borili se za ispravno.

Svugde nas podučavaju da je najvažnije da se "ostvarimo". Osnova takve manipulacije sačinjena je od teorije o čoveku koji više nije osoba, biće otvoreno ka drugima i ka duhovnosti, nego je individua koja odlučuje o sopstvenim istinama i o sopstvenoj moralnosti. Čovek je time sveden na nasilje, koristoljublje i uživanje, a njegovo osnovno pravo je usmereno ka zadovoljenju sopstvenih strasti, bez ikakvog interesovanja za zajednicu.

QuoteMnogo učenih ljudi pogrešno veruje da su na strani dobra samo zato što ništa loše nisu učinili, za mene je dobar jedino onaj ko dobro čini.

U pravoslavlju se kaže da je svako učinjeno dobro delo bleda slika raja. Onaj ko čini dobro, nije samo dobar, nego se i oseća dobro.

Loengrin

Quote from: "Cornelius"Good news is no news. Dobra vest ne može da se dobro unovči. Čitaoci i gledaoci traže krv. Psihološka neophodnost. Ne moram o tome da pričam ovde medju ljubiteljima horora.
Ko to ne zna! Ja baš to i kažem, ali malo drugačije, zar loše ne bi moglo da se ispravi dobrim, umesto da nepotrebno nanovo trošimo vreme nabrajajući svinjarije po stoti put.  
Quote from: "Cornelius"Svugde nas podučavaju da je najvažnije da se "ostvarimo"... Čovek je time sveden na nasilje, koristoljublje i uživanje, a njegovo osnovno pravo je usmereno ka zadovoljenju sopstvenih strasti, bez ikakvog interesovanja za zajednicu.
Tako je brate po bluzu deponije!
Upravo sam se setila South Park epizode, kad Panda napali klince da zbog seksualnog zlostavljanja tuže jedni druge i školu i Boga oca, jer će tako zaraditi gomilu para, koje inače škola dobija od države, a država od istih građana kroz uplaćeni porez. Kraće - Pravda, pravda, šta to beše?
QuoteU pravoslavlju se kaže da je svako učinjeno dobro delo bleda slika raja. Onaj ko čini dobro, nije samo dobar, nego se i oseća dobro.
I feel good! Baš tako!

drf

Loen, svaka cast na borbenom duhu!
Vazi i za sve ostalo: uzaludno je popravljati stetu nanetu samoupravnom histerijom i okupacijom crvenih princeva. GRADIMO ISPOCETKA, BEZ ZAJEBAVANJA SA INSTITUCIJAMA!
NPR: Kad skupimo 5000 USDza nagradu Lazar Komarcic, Ninova nagrada ce biti zamlacivanje, kuhinjska svadja mekomoudih.

krema

Sad sam, poslije par dana, otvorio ovaj topic i bolje da nisam. Ne mogu vjerovati kolika ja gomila nebuloza izrecena na ovih nekoliko stranica. Tuzno.

Cornelius

Quote from: "drf"Kad skupimo 5000 USD za nagradu Lazar Komarcic, Ninova nagrada ce biti zamlacivanje, kuhinjska svadja mekomoudih.

A, kada skupimo dvadeset miliona švedskih kruna za nagradu Lazar Komarčić, onda će i Nobelova nagrada za književnost biti zamlaćivanje, kuhinjska svadja mekomudih.

krema

Ajd, ljudi, mogu ja shvatiti Zoska- covjek je Hrvat i ima svoje glediste na sve ono sto se desavalo pocetkom devedesetih, koliko god to njegovo glediste vrijedja zdrav razum, ali ne mogu nikako shvatiti ljude koji za sebe kazu da su Srbi, a onda izjave takve stvari poput toga da su krajiski Srbi najebali zbog politike Slobodana Milosevica ili da ima je Kosovo daleko poput Juzne Amerike.
Pa zar u toj Srbiji uspjevaju samo oni koji napadaju Milosevica i ugledaju se na onog psihickog bolesnika Borisa Tadica koji ne vadi Milosevica iz usta i sve sto mu ne valja i sto nema snage ni znanja da promijeni u Srbiji( a mnogo je toga) prebacuje na Milosevicevu vladavinu?
Zar se jedino mi Srbi iz Republike Srpske i oni iz dijaspore brinemo sta ce biti sa Kosovom i sa Srbijom? Izgleda, sto se vas tice, mogu uzeti i Vojvodinu i Sandzak i sve sto pozele, vi necete rijeci reci?
I onda se pitamo ko je ujebao Srbe...

Loengrin

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "drf"Kad skupimo 5000 USD za nagradu Lazar Komarcic, Ninova nagrada ce biti zamlacivanje, kuhinjska svadja mekomoudih.

A, kada skupimo dvadeset miliona švedskih kruna za nagradu Lazar Komarčić, onda će i Nobelova nagrada za književnost biti zamlaćivanje, kuhinjska svadja mekomudih.

Corneliuse!
Nemoj da dopustiš da tobom tako lako zavlada duh lenjog i malodušnog nadničara, koji je izgubio veru u sve sem u jeftino pivo.

I čemu svo to ruganje uopšte? Sećam se dana kada su se ljudi rugali samo slabićima i nesposobnjakovićima (beskorisna radnja), a sad ponekad dobijam utisak da je ruganje postalo puka demonstracija nedokazanih sposobnosti. Na kraju svi završe rugajući se jedni drugima, ponekad se neko uvredi i zarati, ali ređe, što me većinom podseća na dva čopora majmuna koji vrište jedni na druge do iznemoglosti, bez namere da napadnu, a gubitnik je onaj kome pre stradaju glasne žice ili prvi ogladni.

Ako se neko nije našao u ovom opisu veoma se radujem, a ako se neko duboko uvredio može da ode i da se žali Bobanu, jer na kontra uvrede i ruganja teško da ću da reagujem.

Srbi su postali ujebani onog momenta kad su izgubili svoj šarm i dostojanstvo, a to su izgubili onda kada je većina poželela mnogo para s malo ili nimalo rada i što je još gore zaista verovala u to kao u životni moto. Izgubili smo obraz, kao čovek kome je ispala vreća puna blaga iz ruku dok je pokušavao da dohvati jedan ispušteni novčić.

Ne želim ikada više da čujem da je jedino što umemo samo prosto pljuvanje po sebi samima. Valjda će nam kad nekog dobro ispljujemo biti puno bolje! Šta je konstruktivna kritika naspram kvalitetnog i predanog pljuvanja.

Ko nije u zrelim godinama, doći će do njih i tad treba da se seti da je kao dete uvek priželjkivao da uz sebe ima bar jednu mudru glavu na čije mišljenje može da se osloni, a ne sjebanog matorca istanjenih živaca i pomahnitalih stavova, zato nemojte postati takvi. Šta? Baš vas briga za to? E pa onda ništa i izvinite na smetnji, a ako nekad neko i dobije inspiraciju da me ispljuje, prozvaću ga oblakom i otvoriću kišobran.