• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ne zna se ko je više ujebao Srbe

Started by Paramecijum, 30-10-2006, 13:57:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

krema

Meho, ti mozda ne zelis anatemisati i osudjivati Tijanica, ali ja bas imam neku zelju. Sjecam se onog vremena bombardovanja Srbije ili neposredno prije ili poslije, ne mogu se tacno sjetiti, kada sam s tim covjekom igrao basket u svom naselju u Banjaluci, gdje se doticni gospodin "krio" od Slobe i sjecam se jos uvijek gorcine kojom je opisivao stanje u Srbiji i samog Slobu, kojem je virio iz dupeta jedva par mjeseci ranije.
Kakav je to licemjer. A i udjiguz usto.

Meho Krljic

Heh, pa ja nisam sad hteo da nešto javno hejtujem ljude koje ne poznajem lično niti sam dobro upućen u njihove životne priče...

Nego, evo u prilog onome u vezi odlaska u policiju:

Izitpajn

Quote from: "zosko"
Quote from: "Izitpajn"...Sam Domovinski rat je bio apsolutno kaotično stanje što je i dobro, jer da su HDZ i Tuđman imali apsolutnu vlast, vjerojatno bi granica danas bila na crti Vivovitifa-Kavvovaf-Kavvobag-Senj. Ne zato jer bi to njima bilo u interesu nego zato jer je riječ o družini totalnih nesposobnjakovića...
a sto si toliko uvjeren da su taj tvoj paraga i hos bili sposobniji? ne kuzim.  :x
Ja zapravo mislim da bi lobotomija kod tebe bila korak naprijed.

Izitpajn

Quote from: "krema"Nisam bas siguran, Izi, da si u pravu, kad kazes da se Hrvatska orjentisala iskljucivo na svoju teritoriju. Operacija Bljesak je direktna negacija tvoje tvrdnje. Bljesak su vodile regularne snage R. Hrvatske, naoruzane i potpomognute stranim silama, to nije tajna.
Čekaj, ti hoćeš reći da ono oko Pakraca, Daruvara i Okučana nije teritorij Hrvatske?

QuoteA i prije toga, do 93, 94., pomagala je Hrvate iz Bosne u borbi, kako si i sam rekao, vise protiv Muslimana nego protiv Srba.
To je uvjerljivo jedina inozemna pizdarija koju je Tuđman napravio, a Hrvate kao naciju od toga abolira to što je cijela avantura u Bosni išla ispod tepiha; mislim da nijedan građanin RH nije išao u Bosnu boriti se protiv Muslimana, ni kao dobrovoljac ni kao regrut, a oružje koje se dostavljalo dostavljalo se skrivečki, preko tajnih kanala, dok je novac išao tajnim računima tako da nitko nema dokaza. Isto tako, po svim anketama, da je HDZ raspisao izbore '94. bio bi pometen s vlasti, najviše zbog pizdarije u Bosni. Međutim, čekalo se Oluju, izbori su održani u 11. mjesecu i gamad je opet izabrana.

Danas, kad se kritizira Tuđmanova vladavina, najviše ga se kritizira zbog Bosne, i ne toliko zbog toga što su Hrvati u Bosni popušili, nego zato što se uopće išlo u takvu kretenariju.

Što se tiče kasnijeg angažmana Hrvatske, to je sve išlo u suradnji s legalnom vlašću BiH. Tu najviše mislim na akciju "Maestral" s kraja '95. koja je izgurala Srbe s 50% osvojenih područja i zacrtala granice Daytona. I, just for the record, kao što su "strane sile" pomogle Hrvatima u Oluji, isto tako su zaustavile HV pred Banja Lukom u trenucima kad je srpska vojska bila u rasulu. Nikad mi neće biti jasno zašto, ali eto, dogodilo se. Valjda su imali neke svoje strahove da će se "cijeli Balkan destabilizirati" ako milijun bosanskih Srba bude potjerano u Srbiju. Ali to je već za neke jače geopolitičke i vojne analize.

Meho Krljic

Quotemislim da nijedan građanin RH nije išao u Bosnu boriti se protiv Muslimana, ni kao dobrovoljac ni kao regrut

Znam ja jednog, ako ne laže naravno. Mada je momak skroz ok i ne vidim što bi lagao. Panker, odaziva se na ime Kejos, možda ga i znaš...

džin tonik

Quote from: "Izitpajn"Ja zapravo mislim da bi lobotomija kod tebe bila korak naprijed.
znao sam ja da ti citas "mein kampf". mozes ti glumiti koliko hoces, vidi se da si cinik i sposoban samo da mrzis. kakvo zadovoljstvo nalazis u tome da se predstavljas kao miroljubiv, kosmopolit, svjetski covjek, a zagovaras fasisticke ideje o cistom germanizmu. to te izgleda seksualno uzbudjuje? stojis li pred ogledalom i divis se svojoj perfektnoj pojavi? :x

Meho Krljic

Quotestojis li pred ogledalom i divis se svojoj perfektnoj pojavi?

Ne radimo li to svi? Ja ponekad to radim čak i obučen.

angel011

Quote from: "Meho Krljic"

Ogledalo? Čemu to služi?

Priznajem, na meni se vidi da to ne znam.  :lol:
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: "angel011"

Ogledalo? Čemu to služi?

oh, ne, još jedna žrtva mehokrljitisa!

bacajte je u karantin dok se ovo sranje nije zapatilo među svima nama!

(izvinite što sam ovo kazao: naravno, ja nemam pojma ni o čemu i pišem ovo samo da bih vama, dragi čitaoci, oduzimao vreme, inače sam najbezvredniji među svima vama...)
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Huh, mislim da će najpametnije biti da se malko povučem odavle...

marlowe

*shmrc*
"Bad, ghoul - bad, bad, bad!!!"
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

angel011

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "angel011"

Ogledalo? Čemu to služi?

(izvinite što sam ovo kazao: naravno, ja nemam pojma ni o čemu i pišem ovo samo da bih vama, dragi čitaoci, oduzimao vreme, inače sam najbezvredniji među svima vama...)

wtf?
We're all mad here.

lilit

ghoul,
ja jos odavno rekoh da se skrenulo s teme, ali niko me ne slusa.
(a i tema dusu dala za tako nesto  :lol: )
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Cornelius

Quote from: "milan"Jeste to sve veoma kompleksno pitanje, ali, mislim da bi katarza bila mnogo veca da je Milosevic 6. oktobra uhapsen, njegova partija, i njima bratska partija zabranjena, izvrsena lustracija svih govnara koji nam se i dan danas cere sa ekrana u TV duelima... ali, naravno, DOS nije imao muda, ni moci za sve to... tako da je sve jovo nanovo (ili bar slicno).

Neko ko pretenduje da gradi demokratiju, ne može da zabranjuje partije. Ako zabranjuje, onda se to zove fašizam, nacizam, komunizam, džamahirija... Nije bilo moguće izvršiti lustracije i skloniti sve likove koji su za vreme Miloševića vladali, krali i otimali. Ne zato što DOS nije imao muda, nego je znao količinu love u rukama istih tih ljudi. Alavi na pare, oni su im dopustili da ostanu u igri, pod uslovom da šljunu ono što treba. Tako je jovo nanovo, kao što lepo reče onaj šumadijski gedža: ama, ranije je bilo - sjaše kurta da uzjaše murta. Sad jašu i kurta i murta.

Tako opet dolazimo do zakljucka da su Srbiju najviše ujebali Srbi. Verujem da bi nam bilo bolje da za predsednika Srbije stavimo Zoska, a za šefa vlade Izitpajna. Bar bi mogli da im pcujemo majku rvatsku.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

džin tonik

Quote from: "Cornelius"... Verujem da bi nam bilo bolje da za predsednika Srbije stavimo Zoska, a za njegovog poslusnog slugu Izitpajna. Bar bi mogli da im pcujemo majku rvatsku.
ne bi bilo potrebe za psovanjem. evo. ja bih prvo uveo novu himnu i lajtmotiv: mani for nafing u izvedbi lepe brene i bajo mali trubac.  :wink:

---

Quote from: "Ghoul"

a šos ljutiš, meja samo koristi prastaru sokratovsku retoričku viguru, kubujagi niš ne zna, a ovamo, svaka majka bi ga poželela za zeta.
(ono, niče bi odlepijo na te majeutičke skromnosti, al imo pa nemo da smo na kraj srca.)
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

džin tonik

hehe, ja sam to usavrsio, ipak sam ja evropa: imam ogledalo na plafonu i uz to uzrecicu "o moj boze" koju koristim bar 30ak puta dnevno. i cim to kazem moram pogledati gore, navika, uzitak, mmmmm  :roll:

Cornelius

Quote from: "zosko"
Quote from: "Cornelius"... Verujem da bi nam bilo bolje da za predsednika Srbije stavimo Zoska, a za njegovog poslusnog slugu Izitpajna. Bar bi mogli da im pcujemo majku rvatsku.
ne bi bilo potrebe za psovanjem. evo. ja bih prvo uveo novu himnu i lajtmotiv: mani for nafing u izvedbi lepe brene i bajo mali trubac.  :wink:

Zole, imaš sve kvalitete za srpskog predsednika. Podmetačina, muljanje, prevara, podvala, laž i ostale veštine, nisu ti strane. Demagog si, a nemaš nikakvih skrupula. Mrziš bližnjeg svoga. Kandiduj se, ja ću da glasam za tebe. Ma šta ja, svi ćemo da glasamo za tebe i to dva puta.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

džin tonik

"corneliuse", nemam ja sve kvalitete samo za srpskog predsjednika, vec za sve moguce nacije, narode, plemena, skupine... budimo realni, bez lazne skromnosti

džin tonik

Quote from: "marlowe"*shmrc*
"Bad, ghoul - bad, bad, bad!!!"
eh, bobane, daj pliz pusti malo marlofa sa lanca. nije vise onako zanimljiv kao prije. sad djeluje nekako poluprofesionalno, jos koja godina, dvije... mislim, stvarno steta.  :(

krema

Ok, Izi, Pakrac, Drauvar i Okucani jesu u R. Hrvatskoj, ali to sigurno nisu Grahovo, Glamoc, Drvar i druga mjesta u Bosni. A u ta mjesta je usla regularna hrvatska vojska '95. P a ti sad vidi sto se niste ypletali u rat u BiH.
A sto se tice zaustavljanja m-h koalicije pred Banjalukom, to ne vjerujem da ce ikada ikome biti jasno. Pretpostavke su da svijet nije smio dozvoliti jos jedan egzodus, jer je netom prije 250000 Srba prognano iz Hrvatske. S ovih 600, 650000 koliko se racunalo da ih je u zapadnom dijelu RS, to je skoro milion ljudi.
Em se ne bi na vrijeme uspjeli skloniti(citaj:pobjeci), niti bi, i u slucaju da uspiju to uraditi, imao ko primiti. Srbija definitivno ne bi mogla.

Cornelius

Ma, šta bi falilo Srbiji da je sad u hrvatskoj banovini. Em bi učestvovali u hvatanju onih Gotovina i ostalih krimosa, imali bi pasoše sa kojima se putuje u kulturne zemlje, imali bi more, imali bi Severinu, imali bi Kordeja i Žeželja, imali bi Vukovar - sve što smo oduvek želeli. Meni se čini da je bolje u Hrvatsku, nego u Albaniju.

krema

Od ovog svega, Korni, cini mi se da me zanima jedino pasos. :cry:

---

a hrvatice? lijepe primorke?
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Nyarlathotep

Quote from: "Cornelius"Ma, šta bi falilo Srbiji da je sad u hrvatskoj banovini. Em bi učestvovali u hvatanju onih Gotovina i ostalih krimosa, imali bi pasoše sa kojima se putuje u kulturne zemlje, imali bi more, imali bi Severinu, imali bi Kordeja i Žeželja, imali bi Vukovar - sve što smo oduvek želeli. Meni se čini da je bolje u Hrvatsku, nego u Albaniju.

Mislim da prednost nije u tome STA BI IMALI, vec u tome STA NE BI IMALI, sto sada inace imamo.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Loengrin

Ma evo smo se već jekonomski ujedinili. Dva balkanska giganta će sad biti jedno. Jupiii sad će biti slobodna razmena dobara: oni nama na primer Gavrilović kobasice, a mi njima na primer pare. Pa sad vi tumačite kak' vam drago.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Izitpajn

Quotemislim da nijedan građanin RH nije išao u Bosnu boriti se protiv Muslimana, ni kao dobrovoljac ni kao regrut
Znam ja jednog, ako ne laže naravno. Mada je momak skroz ok i ne vidim što bi lagao. Panker, odaziva se na ime Kejos, možda ga i znaš...
Hm, jes' da je Hrvata manje nego Srba, al' to ipak ne znači da se svi poznajemo međusobno... Nismo Crnogorci...  :lol:

Al dobro, eto, I stand corrected glede mede.

Izitpajn

Quote from: "krema"Ok, Izi, Pakrac, Drauvar i Okucani jesu u R. Hrvatskoj, ali to sigurno nisu Grahovo, Glamoc, Drvar i druga mjesta u Bosni. A u ta mjesta je usla regularna hrvatska vojska '95. P a ti sad vidi sto se niste ypletali u rat u BiH.
Okej, "Bljesak" je trajao tri dana i u njemu je oslobođena Zapadna Slavonija. To o čemu ti govoriš je akcija "Maestral" koja je izvedena u suradnji s legalnim vlastima BiH i jednako je legalna kao američko oslobađanje Francuske u WWII.

Uh, ne, pardon... Glamoč i Grahovo, da, to je bilo taman pred "Oluju", to se zvalo "Ljeto '95." i također je izvedeno u suradnji s vlastima BiH i isto je tako legalno, po svim uzusima međunarodnog prava. I to se čak ne može podvesti pod "rat u BiH" jer je bio sastavni dio oslobađanja hrvatskog teritorija. Eventualno pod zajednički naziv "Treći balkanski rat".

Cornelius

Quote from: "Zika Kisobranac"a hrvatice? lijepe primorke?

Žiko, to je u kategoriji Severina.

krema

Ziko, brate, imam jednu Hrvaticu kraj sebe i to mi je dovoljno. Znas kako je- mjesoviti brak :evil: , tako da mi vise Hrvatica ne treba.
A Izi, dobra ti je ta sa sastavnim dijelom oslobadjanja hrvatske teritorije- oslobodite hrvatske teritorije, pa ja ajd malo pokupimo i teitorije na kojima je zivjelo preko 90% Srba( a u svakoj od tih opstina je bukvalno bilo tako), i prije rata i u tom momentu. A pored toga ta teritorija je na podrucju drzave koja se ne zove Hrvatska. I na kraju ces ustrajati u tome da je hrvatska vojska samo branila svoje :lol:
Ej, Korni, nadam se da se neces sokirati, ali meni je Seve malo bezze :oops:

džin tonik

a sto skrecete sa teme... pa zar u uvodu ne pise "hajde da sad prodiskutiramo koliki domet ima topnistvo i sto je to pricuva"  :cry:

marlowe

Bolje da smo se ujedinili sa Rumunijom i Bugarskom. :!:
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Izitpajn

Quote from: "krema"A Izi, dobra ti je ta sa sastavnim dijelom oslobadjanja hrvatske teritorije- oslobodite hrvatske teritorije, pa ja ajd malo pokupimo i teitorije na kojima je zivjelo preko 90% Srba( a u svakoj od tih opstina je bukvalno bilo tako), i prije rata i u tom momentu. A pored toga ta teritorija je na podrucju drzave koja se ne zove Hrvatska. I na kraju ces ustrajati u tome da je hrvatska vojska samo branila svoje :lol:
Gle, to je danas država Bosna i Hercegovina. U čemu je problem?

BladeRunner

QuoteGle, to je danas država Bosna i Hercegovina. U čemu je problem?

U tome sto se princip ne postuje dosljedno. Dozvolite nam da se obratimo:

Teritorijalni princip je kada odlucis da postujes suverenitet i nepovredivost granica. I onda, ako na svojoj teritoriji (citaj: Hrvatskoj) imas ljude (citaj: Srbe) koji nisu zadovoljni granicama i u prostoru u kome cine vecinu zele da ih mijenjaju, tebi se nekako progleda kroz prste i dozvoli ti se da ih protjeras (citaj: Oluja, Bljesak, Grom i Zemljotres).

Etnicki princip je kada kazes: Hej, ova etnicka vecina (citaj: Albanci) na dijelu teritorije koja je u drugoj drzavi (citaj: Srbiji) nema svoja prava, i ako im ta drzava ne obezbjedi ta prava, mi cemo im oduzeti tu teritoriju i kreirati novu drzavu (citaj: Kosovo), bez obzira da li je ta drzava ranije postojala ili nije (citaj: nije).

Problem u svemu ovome je sto se u slucaju Srba u Hrvatskoj postovao teritorijalni princip, tj. princip nepovredivosti granica. Pouceni istorijom (II. sv. rat), Srbi u Hrvatskoj su paranoidno reagovali na cinjenicu da su izbrisani iz ustava (Tudjman), da su poceli da dobijaju otkaze (desavalo se i drugima, ali govorim o Hrvatskoj), i, recimo, da je u Hrvatskoj, kao i na Balkanu, u to doba vladalo poprilicno jednoumlje (ne sjecam se da je Hrvatska imala 9. III 1991, niti da su postojale bilo kakve demonstracije protiv Tudjmana, sto je Srbija imala za svo vrijeme vladavine M&M). Zbog toga prvo dolazi do stvaranja srpske Krajine, u kojoj pravoslavni Srbi zive jos od kad su ih Austrijanci naselili tamo (odatle naziv (vojna) krajina), ali, jbg, vise ih nema, jer su htjeli da stvaraju drzavu u drzavi. Ko gubi, ima pravo da se ljuti, i recimo da je uz tisucu poljubaca ovo OK.

Medjutim, na Kosovu se postovao etnicki princip. Daklem, prava Albanaca se nisu postovala, a ako drzava ne postuje ljudska prava etnicke vecine na nekoj teritoriji - makaze u ruke, i pravi novu mapu.

E sad, ne treba puno mozga da bi se zakljucilo da u slucaju primjene etnickog principa u Hrvatskoj, Krajina definitivno ne bi bila u Hrvatskoj, a u slucaju primjene teritorijalnog principa na Kosovu, ovo bi definitivno ostalo u Srbiji. Ima tu i ekstra bonus: Srbiji bi se dozvolilo da protjera sve Albance nazad u Albaniju. Pametan covjek bi ovo protjerivanje gledao da organizuje treceg januara, jer bi se ovo etnicko ciscenje vjerovatno proglasilo drzavnim praznikom (Oluja), a moze zgodno da se poveze sa Novom godinom i Bozicem (kakvi smo, vjerovatno bi sve to fino spojili).

Ali, zbog toga sto su spijuni medju nama i kvare nasu idealnu vezu, doslo je postovanja teritorijalnog principa u Hrvatskoj, a etnickog na Kosovu (oba puta na stetu Srba), sto i dan danas sluzi kao fino mentalno gorivo za ljude koji vjeruju u sveopstu zavjeru Mlijecnog puta protiv vec nekoliko puta spomenutih Srba (Andromeda included). Zasto se to dogodilo, a nije bilo obrnuto? Zato sto su dva najsposobnija politicara - koljaca, u ex-Yu imala drugacije ciljeve: Tudjmanu je cilj bio etnicki cista Hrvatska (checked), a Milosevicu je cilj bio da sto duze ostane na vlasti (checked). I jedan i drugi su bili sposobni - reci da je obaranje Milosevica 5. X neki megauspjeh, nije nista posebno: taj covjek se suocavao sa bar jednim masovnim demonstracijama skoro svake godine od 9. III 1991. Zamislite da se danas neki politicar suoci sa tim, da li bi i dalje vladao 9 godina? Nema sanse. Takodje, Milosevic je prosao super - i pored toga sto je uradio Srbima, stranka mu i dalje postoji, a sudjenje u Hagu mu je dalo oreol mucenika, pa jos kad je umro... ih, ne jedan covjek je zaplakao. Igrom slucaju, bio u avionu koji je na BG aerodrom sletio u isto vrijeme kad i kovceg sa SM (kome sam mogao da pridjem, jer smo bili iza obezbjedjenja). Masa ljudi koja je dosla da mu se pokloni me frapirala. I jos, njegova porodica - zbrinuta, srecni i zdravi u Rusiji, a ako imate para, ni ta Moskva nije toliko hladna + sto su nam tradicionalni prijatelji.

Dakle - nervira me kad ljudi tumace dogadjaje u ex-Yu u nekim kategorijama tipa pravedno/nepravedno. Tako mu je to kad se ne cita cika Makjaveli. Niti je Oluja (ne)pravedna, niti je Kosovo (ne)pravedno. Zbog toga imam problem sa svima koji tvrde da je gubitak devedesetih nastao zbog toga sto Srbi nisu postovali ljudska prava, medjunarodnu pravdu i smisao za lijepo. Mislim, nisu ni ostali. Ali, pobijedili su. Svaka  cast. Sposobni politicari. Ujedinjen narod. Dobar cilj. Evo (otkinuta) ruka, i budimo dobre komsije. Ali, ispirati blato devedesetih moralnim kategorijama (pravda, nepravda, ovo, ono) - please don't. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Izitpajn

Okej, sad ću malo redosljedno ispreturati tvoj post da bih naglasio poantu te uzročno-posljedični niz, ali oprostit ćeš jer nemam zle namjere :lol:

Quote from: "BladeRunner"
QuoteGle, to je danas država Bosna i Hercegovina. U čemu je problem?

U tome sto se princip ne postuje dosljedno. ...snip... usporedba Hrvatske i Kosova...snip

Evo (otkinuta) ruka, i budimo dobre komsije. Ali, ispirati blato devedesetih moralnim kategorijama (pravda, nepravda, ovo, ono) - please don't.
Ne sjećam se da sam i u jednom postu spomenuo pravdu, nepravdu, ovo ili ono. Možda, eventualno, kao apoksimaciju nečega, ali generalno, nevjerujem ni u pravo ni u pravdu. Mislim da su sveukupni ljudski odnosi prekomplicirani da bi ih se moglo podvesti pod neke jedinstvene zakon ili pravilo. Mislim da se svaki slučaj mora rješavati posebno, uzevši u obzir njegovu vlastitu specifičnost. Zbog svega toga mislim da je međunarodne i međunacionalne sporove FIZIČKI NEMOGUĆE riješiti pravedno. Zašto? Recimo, u sukobu Hrvata i Srba uvijek će biti krivih i nevinih i s jedne i s druge strane. Ono čemu mnogi pribjegavaju je usrednjavanje, tj. uprosječavanje, tj. izvlačenje prosjeka. Ono, ako je na Srpskoj strani kvantitativno više zločinaca, onda su Srbi više krivi. Što onda šalje u kurac one Srbe koji NISU krivi kojih, možda, a možda i ne, ima u postotku manje, ali možda, a možda i ne, brojčano više nego Hrvata. I kakvo god da rješenje ponudiš, a koje se i ne može bazirati drugačije nego na prosjeku, dakle vrijedi jednako ili slično za sve državljane neke države, neki će zasluženo, a neki nezasluženo biti jebena stranka. Dakle, da, tu pravde nema i tu se slažem.

Isto tako, ti si otprilike natuknuo da bi rezultat "Oluje" bio pravedan kad bi se isti princip dogodio i na Kosovu. Ja se drastično ne slažem s tim. Iseljavanje 100 ili 200.000 ljudi i zatim otežavanje njihovog povratka nikako ne može biti pravedno. Iseljavanje konkretnih osoba, imenom i prezimenom, može, ali to je, opet, fizički nemoguće jer tko će provjeravati svakoga tko je bio, što je radio i što je mislio? Isto vrijedi i na Kosovu. Ti vidiš problem u tome što je jedna administrativna jedinica očuvala svoj teritorij, a druga nije. Meni se živo jebe za administrativne jedinice. Ne bih imao ništa protiv da živim u SAO Krajini ako bih znao da je riječ o demokratskoj tvorevini u kojoj se poštuju ljudska, manjinska i sva ostala prava i za koju mi ne treba pasoš ili viza kad želim ući ili izaći.

Ali to je, kao što znamo, fantastika, i to čak ne ni znanstvena.

Isto vrijedi i za Kosovo. Mene boli kurac hoće li Srbija dobiti ili izgubiti Kosovo. Ono što je bitno su posljedice na konkretne osobe koje će tamo živjeti ili su živjele, a nekako mi se čini da je jedina razlika između toga tko će na kraju dobiti Kosovo u tome koja će nacija na kraju biti protjerana odatle.

Isto tako, tvoje viđenje Trećeg balkankog ima nekoliko činjeničnih praznina i dvije-tri pogrešno spojene uzročno-posljedične veze. Međutim, o svemu tome smo drvili prije godinu i pol u onom topicu o hrvatskom i srpskom jeziku koji je završio na deponiji, a koji je Boban u međuvremenu izbrisao. Meni se sad ne da sve to ispočetka, zato ćeš se strpiti da ja odem kući na komp na kojemu se nalazi moja kopija toga i da se onda u ponedjeljak vratim na net pa ono što je bitno ponovo stavim ovdje, pa ako opet nestane, onda idite u kurac i vi i Boban i cijeli forum, ako se nekome ozbiljno raspravlja o
bilo čemu, neka dođe na neko civilizirano mjesto.

QuoteTudjmanu je cilj bio etnicki cista Hrvatska (checked), a Milosevicu je cilj bio da sto duze ostane na vlasti (checked). I jedan i drugi su bili sposobni (...snippety...)
Ono što meni ide na živce je ovkva uska personalizacija odgovornosti za svašta što se događalo. Ja nemam pojma što je Tuđmanu bio cilj niti me zanima, jer psihoanaliza šizofrenika mi nikad nije bila omiljeni sport; vjerujem da je određen broj njegovih suradnika htio etnički čistu Hrvatsku, neki to nisu htjeli, nekima je bilo svejedno, samo su htjeli ostati što duže na vlasti.

Međutim:

Pitanje svega što si nabrojio: izbacivanja iz ustava, otpuštanja s posla i slično, je pitanje ljudskih prava i ne rješava se ratom. Odlazak Srba iz Hrvatske se dogodio u uvjetima rata koji je započeo Milošević, kako '91., tko i '95. Pazi, ne govorim o pravdi i krivdi, govorim o uzrocima i posljedicama, čisto činjenično, ili kako već da to nazovem.

Nova vlast je bila stara manje od tri mjeseca - dakle, nije prošlo ni onih 100 dana koje se obično daje novoj vladi da se sabere, da prebroji ovce, ako se istrčala, da joj se da priliku da se popravi - kad su pali kninski balvani i Milan Babić proglasio ratno stanje, što se sve pripremalo bar nekoliko godina ranije. Sve što se događalo nakon toga, događalo se u ratnoj psihozi.

Apsolutno sam siguran da se otkazi i individualna protjerivanja NE BI događali, ili bi ih bar bilo drastično manje, da u Hrvatskoj već tada nije vladalo ratno stanje. Ovako, kreteni na hrvatskoj strani su na sve primjedbe imali izgovor da je država u ratu, a "kad je opstanak naroda u pitanju, jebeš ljudska prava".

Još jednom: ne kažem što je pravda, a što krivda, samo govorim o uzrocima i posljedicama. I kad netko kaže "Srbi su sami krivi što su izgubili Kosovo", ja to shvaćam ovako: da su se ponašali drugačije, to se ne bi dogodilo. Gubitak Kosova je posljedica srpskih odluka, ne nečijih tuđih. Isto kao što je odlazak x00.000 Srba iz Krajine posljedica srpskih, a ne hrvatskih odluka.

S druge strane, njihov ne-povratak 1995-2000. je posljedica hrvatskih odluka i za to su Hrvati odgovorni. Hrvatsku donekle opravdava to što ih se do danas u Krajinu vratilo oko 100.000 što je valjda oko polovice od onog koliko ih je na tim područjima živjelo prije rata.

Za Srbe izvan tih područja nitko nikad nije radio evdenciju, ali najveći dio onih koje poznajem nisu nikad ni odlazili.

krema

I ponovo se vracamo na sami pocetak, Izi, gdje neopravdano Milosevicu nameces da je zapoceo rat, sto nema veze sa istinom. I ti znas da je pravi povod ratu bio neustavno i, apsolutno nelegitimno proglasenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske iz SFRJ.
Kad bolje razmislim, opet nas Slovenci sjebase. :)

Izitpajn

Quote from: "krema"I ponovo se vracamo na sami pocetak, Izi, gdje neopravdano Milosevicu nameces da je zapoceo rat, sto nema veze sa istinom.
Čekaj, ti se zajebavaš ili...?

Koliko godina imaš? Sjećaš li se Gazimestana i "Pred nama su mnoge bitke, a ni one oružane nisu isključene"? Gomile mitinga s desecima, možda i stotinama tisuća ljudi, najprije po užoj Srbiji, a onda po Vojvodini i Crnoj Gori, a zatim i onog zakazanog u Ljubljani, nikad održanog? I "trgovinskog rata" između Slovenije i Srbije?

Jadan Milošević, za što ga sve okrivljuju, a čovjek ni kriv ni dužan, i još ga ubiše u Marseill... pardon, Haagu...

krema

Ma daj, Izi, molim te, ovo sam potegao zbog toga sto opet potenciras Milosevica kao nekog pokretaca rata, a znas da su tu misljenja Srba i Hrvata potpuno podijeljenja, bez mogucnosti da jedni drugima priznaju argumente.
O, jadni vi, Hrvati, sa svih strana ste bili pritisnuti... daj, uozbilji se...

Izitpajn

krema

džin tonik

Kastor

Quote from: "Izitpajn"a čovjek ni kriv ni dužan, i još ga ubiše u Marseill...

(1 2 3 4 5 6 7 8 9 10)
ajd' obrisao sam ono što sam prvobitno napisao.  :wink:

Deder ti nama Izi  elaboriraj motive i opravdanost tog atentata.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

morbius

Quote from: "krema"I ponovo se vracamo na sami pocetak, Izi, gdje neopravdano Milosevicu nameces da je zapoceo rat, sto nema veze sa istinom. I ti znas da je pravi povod ratu bio neustavno i, apsolutno nelegitimno proglasenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske iz SFRJ.
E ljudi, dokle ću ja morati da branim Hrvata, iznosite tačne argumente, bre!
Zapravo, po tada aktuelnom ustavu SFRJ republike su imale pravo na otcepljenje. Hrvatsko rukovodstvo je planiralo referendum o tome, ali ih je Sloba preduhitrio, huškajući svoje poslušnike u Krajni da naprave njesra kako referendum ne bi mogao da se održi.

Dakle suva je istina da je Slobo preko svojih marioneta u Krajini čačkao Srbe na pobunu, u čemu je imao izvesnog uspeha. Hrvatska vlast, umesto da pokuša da smiri situaciju i ubedi Srbe da im ne želi ništa loše i da ne treba da slušaju Slobu Slobodu, jedva je dočekala pobunu kako bi svome "širokom pućanstvu" mogla na televiziji da pokaže kako su Srbi zli i divlji, kako im oni vekovima rade o glavi i kako bi ih bilo ponajbolje eliminisati iz lijepe naše za sva vremena. A Hrvati, kao i svi ostali narodi, veruju onom šta vide na televiziji, u to vreme potpuno kontrolisanoj od HDZ-a.

To je ono što ja zameram Hrvatskoj i zbog čega ne prihvatam njihovo obrazloženje da su Srbi počeli rat, a da je on Hrvatima nametnut. HDZ nije napravio ni najmanji napor da spreči rat, već je učinio sve da se on rasplamsa.
Why me?

drf

Hrvati jesu imali pravo na otcepljenje, nesporno. Srbi jesu imali pravo na ostanak u SFRJ, kao konstituivni narod, izbačen iz ustava od HDZ-a.

Bio sam dosta u Hrvatskoj u to doba, i kad su počeli balvani i blokada kasarni sa šikaniranjem pripadnika JNA - jedine legalne vojne formacije sa ustavnim zaduženjem da spreči secesiju.
Hrvatskim prijateljima sam rekao: dajte im ćirilicu, koji kilometar puta i par pogona u brdima. Uvažite ih. raspršite strah. Biće lojalni.

Izi, svaka pobuna koja se okonča uspehom se priznaje. Tu se nema šta reći. Arnauti su probali isto i doživeli poraz epskih razmera. Nagrnuli si iza NATO u znatno većem broju, kao potočari i dali se u pljačku i ubijanje. Srbija sa njima ima problem istorijskog dogovora kao sa svojim građanima a sa NATO ima problem držanja teritorije i uslovima pod kojim se teritorija zadržava u okupiranom stanju. Arnauti nisu konstituivni narod. Kosmet nije republika. Sve priče tu padaju - ostaje gola sila i dvojni standardi.

krema

Morbiuse, Drf, mislim da niste u pravu. Mozda cesto grijesim, ali u ovom slucaju mislim da ne grijesim. Repubilke bivse SFRJ su imali pravo na otcjepljenje, ali samo u slucaju da to prihvate sve clanice federacije. A svi znamo bar jednu koja se nije saglasila. :lol:
Sto ponovo vraca na pocetak- Slovenci su poceli rat. :evil:

Izitpajn

Quote from: "Kastor"
Quote from: "Izitpajn"a čovjek ni kriv ni dužan, i još ga ubiše u Marseill...

(1 2 3 4 5 6 7 8 9 10)
"Nećeš valjda?"
"Jok, ti ćeš..."
:lol:
ajd' obrisao sam ono što sam prvobitno napisao.  :wink:

Deder ti nama Izi  elaboriraj motive i opravdanost tog atentata.
Kojeg atentata?

Izitpajn

Quote from: "morbius"To je ono što ja zameram Hrvatskoj i zbog čega ne prihvatam njihovo obrazloženje da su Srbi počeli rat, a da je on Hrvatima nametnut. HDZ nije napravio ni najmanji napor da spreči rat, već je učinio sve da se on rasplamsa.
Okej, jel se možemo složiti oko formulacije da su Srbi započeli rat, a Hrvati ga prihvatili? :idea:

I, just for the record, i meni ide na kua kad čujem "nametnuti rat". Podsjeća me na "nepravedne i ničim zaslužene sankcije" (all hail Pera Luković :!: )

edit: Ili su možda "nepravedne i ničim izazvane sankcije"?

Izitpajn

Quote from: "drf"Izi, svaka pobuna koja se okonča uspehom se priznaje. Tu se nema šta reći. Arnauti su probali isto i doživeli poraz epskih razmera. Nagrnuli si iza NATO u znatno većem broju, kao potočari i dali se u pljačku i ubijanje. Srbija sa njima ima problem istorijskog dogovora kao sa svojim građanima a sa NATO ima problem držanja teritorije i uslovima pod kojim se teritorija zadržava u okupiranom stanju. Arnauti nisu konstituivni narod. Kosmet nije republika. Sve priče tu padaju - ostaje gola sila i dvojni standardi.
Ti nisi pročitao što sam napisao o "pravdi" i općenito "standardima" kad se vodi sukob između dvije skupine?

Cornelius

Quote from: "Izitpajn"Okej, jel se možemo složiti oko formulacije da su Srbi započeli rat, a Hrvati ga prihvatili? :idea:

Ma jasno i ne samo taj na koji ti misliš, nego i sve one od biblijskih vremena na ovamo. Srbi sve započeli, a Grci, Egipćani, Huni, Krstaši, Turci, Nemci, Vijetnamci i Iračani, samo prihvatili. Piše to u onoj studiji "Tajna istorija" koju su radili različiti profesori istorije, a objavljuje Marketprint.

BladeRunner

Ko mi je kriv kad nemam vremena da odgovorim odmah, pa se onda pojavi 10 postova izmedju.

Izitpajn

QuoteIsto tako, ti si otprilike natuknuo da bi rezultat "Oluje" bio pravedan kad bi se isti princip dogodio i na Kosovu. Ja se drasticno ne slažem s tim. Iseljavanje 100 ili 200.000 ljudi i zatim otežavanje njihovog povratka nikako ne može biti pravedno. Iseljavanje konkretnih osoba, imenom i prezimenom, može, ali to je, opet, fizicki nemoguce jer tko ce provjeravati svakoga tko je bio, što je radio i što je mislio? Isto vrijedi i na Kosovu. Ti vidiš problem u tome što je jedna administrativna jedinica ocuvala svoj teritorij, a druga nije. Meni se živo jebe za administrativne jedinice. Ne bih imao ništa protiv da živim u SAO Krajini ako bih znao da je rijec o demokratskoj tvorevini u kojoj se poštuju ljudska, manjinska i sva ostala prava i za koju mi ne treba pasoš ili viza kad želim uci ili izaci.

Ali to je, kao što znamo, fantastika, i to cak ne ni znanstvena.

Dobri moj Izi, pa znas li ti koliko ti nisi covjek prosjeka sa ovim pasusom? Inace, uopste nisam natuknuo da bi rezultat "Oluje" bio pravedan da se isto dozvolilo Srbima na Kosovu - toliko bolestan nisam. Ono sto sam ja pokusao da kazem je da bi to, u duhu sveopste nenormalnosti dogadjaja, bilo potpuno dosljedno (kako je i drf primjetio - nema veze sa pravdom i nepravdom, samo sa logikom). Kraj pasusa je super i mislim da bi ga svi hipici sezdesetih potpisali, ali samo ako su na LSD-u duze od tri godine. Da zakljucim: vaistinu fantastika.

QuotePitanje svega što si nabrojio: izbacivanja iz ustava, otpuštanja s posla i slicno, je pitanje ljudskih prava i ne rješava se ratom. Odlazak Srba iz Hrvatske se dogodio u uvjetima rata koji je zapoceo Miloševic, kako '91., tko i '95. Pazi, ne govorim o pravdi i krivdi, govorim o uzrocima i posljedicama, cisto cinjenicno, ili kako vec da to nazovem.

Cinjenicno, ti smatras da su granice Hrvatske u SFRJ bile apsolutno nepovredive i da je svako prekrajanje tih granica direktan udar na onu drzavu koja je proglasila svoju nezavisnost, pri cemu svoj stav baziras na ustavu tadasnje SFRJ, za koji sam ekspert (koga ja lazem?). Medjutim, takodje cinjenicno, Jugoslavija se nije stvorila tako sto se ujedinilo 7 nezavisnih drzava (Hrvatska, Slovenija, Makedonija itd.), nego tako sto su se ujedinile nezavisna drzava Srbija, nezavisna drzava Crna Gora, kao i prostor koji je do tada bio pod Austrougarskom, a u kome je bilo poprilicno Srba. Zbog toga pitanje o tome 'ko je poceo rat' nema isto znacenje za mene i tebe, jer ti citavu pricu dozivljas kao agresiju Srba na Hrvatsku, a ja kao gradjanski rat na teritoriji danasnje Hrvatske koji se zavrsio tako sto je protjerano srpsko stanovnistvo.

QuoteNova vlast je bila stara manje od tri mjeseca - dakle, nije prošlo ni onih 100 dana koje se obicno daje novoj vladi da se sabere, da prebroji ovce, ako se istrcala, da joj se da priliku da se popravi - kad su pali kninski balvani i Milan Babic proglasio ratno stanje, što se sve pripremalo bar nekoliko godina ranije. Sve što se dogadalo nakon toga, dogadalo se u ratnoj psihozi.

Ako mene pitas, ta vlast je jos prije nego sto je postala vlast uradila sve sto je mogla da rehabilituje NDH. Tako je prije balvana, tratincica i ostalih biljaka, u svojoj knjizi "Bespuca povijesne zbilje" (jbt, cak se i imena sjecam) psihotik utvrdio da Jasenovac bas i nije bio neki logor, a da jame koje IGK opisuje bas i nisu bile toliko duboke. Sto se tice priprema za rat, mislim da Spegeljev film pomalo pobija taj scenario o ratnom stanju za koji su se spremali iskljucivo Srbi, a Bog zna da nam svima bar psihoze nije falilo.

QuoteApsolutno sam siguran da se otkazi i individualna protjerivanja NE BI dogadali, ili bi ih bar bilo drasticno manje, da u Hrvatskoj vec tada nije vladalo ratno stanje. Ovako, kreteni na hrvatskoj strani su na sve primjedbe imali izgovor da je država u ratu, a "kad je opstanak naroda u pitanju, jebeš ljudska prava".

Ako si ti siguran, ja sam zadovoljan i vjerujem ti (zivis tamo), ali Srbi u Hrvatskoj nisu bili sigurni, sto je njihovo ponasanje pokazalo. Slazem se sa suptilnim dijelom o jebanju ljudskih prava, pri cemu se ta recenica moze preslikati za sve nam bivse, a zajednicke, republike.

QuoteJoš jednom: ne kažem što je pravda, a što krivda, samo govorim o uzrocima i posljedicama. I kad netko kaže "Srbi su sami krivi što su izgubili Kosovo", ja to shvacam ovako: da su se ponašali drugacije, to se ne bi dogodilo. Gubitak Kosova je posljedica srpskih odluka, ne necijih tudih. Isto kao što je odlazak x00.000 Srba iz Krajine posljedica srpskih, a ne hrvatskih odluka.

Dobro je sto je razgovor lisen pravednog/nepravednog, jer kad se govori o ex-Yu to elegantno pobijem sa impresivnom lakocom, a da se cak i ne posvadjam. Cak i ako se ne slazemo, to je za postovanje. Sa tvojim pasusom se generalno slazem, ali pridodao bi mu jedan siri pogled vezan za uzroke i posljedice svega ovog jada onako kako ih ja, neistoricar i laik, vidim, a sto je vjerovatno potpuno suprotno od hrvatskog gledista. Elem, meni izgleda da su Hrvati svoju nezavisnu drzavu najlakse mogli da dobiju preko prelaznog oblika nazvanog Jugoslavija, u koju su Srbi bili dovoljno glupi da udju. Hrvati su iz te iste drzave htjeli da izadju jos prije II. sv. rata, tako da nije bilo Hitlera, ja mislim da bi mi imali jedan balkanski kasapluk jos prije 50 godina. Prvi put kada se ukazala mogucnost za nezavisnom Hrvatskom, doslo je do formiranja NDH, a sta se tu desavalo sa Srbima, znas i sam, ali recimo da je bilo... pa recimo da nije bilo prijatno biti Srbin u NDH. Nakon toga, rat se zavrsava, i dolazi age of Aquarius. Traje skoro pa 50 godina. Onda dolazi age of flying Dumbos. Pocinje tako sto se NDH totalno relativizira kao ustastka tvorevina, sa cim se Hrvatska ni dan danas nije izborila. Biva referendum. Hrvatska sa ogromnom vecinom izglasa nezavisnost, ali, na koje granice se sada pozivati? Srbima se sva ta papazjanija sa povampiranjem NDH ne svidja, i strahu da im se ne desi... sta znam, etnicko ciscenje (poucna prica o tome sta uraditi sa prvom, drugom i trecom trecinom), zele da kreiraju sopstvenu drzavu i da se u buducnosti ujedine sa maticom (ili odma, ako moze, i jos jedno ladno pivo). Ono sto Srbi u Hrvatskoj nisu shvatili je cinjenica da je nepovredivost granica bila priznata od strane svih velikih sila, od Njemacke (prelomni momenat) pa nadalje. Umjesto da zrelo procjene situaciju i prihvate plan koji bi im dao autonomiju, jer od toga vise ne mogu dobiti, oni ga, polakomljeni na 'drzavu Krajinu' i obecanja M&M, odbijaju, cime izvrsavaju kolektivno samoubistvo, koje kulminira velikim drzavnim praznikom koji se zove "Oluja" (svira Tompson svake godine, dobije se slobodan dan, a na nebu vatromet). x00 000 (1<x<3) ljudi, da upotrebim eufemizam, 'napusta' Hrvatsku. Tvrditi da im se 'nista ne bi dogodilo da su ostali', te da su zlocini nad onima koji su ostali 'izolovana ostrva nasilja u moru sveopste srece' cist je cinizam, bar za mene. Politicku gresku platili su etnickim ciscenjem. Nisu ni prvi ni zadnji kojima se to dogodilo (a vjerovatno bi se isto desilo Hrvatima u slucaju kreiranja Krajine kao nezavisne drzave). Sam odlazak je posljedica i srpskih i hrvatskih odluka. Srpskih - jer nisu bili spremni na kompromis, i hrvatskih - jer su i te kako bili (za dom) spremni da etnicki ociste taj prostor.

Na kraju, sta reci? Apsolutni pobjednici ovog rata postaju Slovenci, Hrvati (koji ne bi bili pobjednici da nisu izvrsili etnicko ciscenje i da je SAO Krajina zaista bila kreirana kao autonomna pokrajina - ti vjerovatno ne mislis ovako, ali sam siguran da 90% tvojih sugradjana misli) i Albanci na Kosovu, kojima uspjeva bukvalno nemoguce (etnicko ciscenje + protektorat + pozivanje na etnicki princip, sto je totalni presedan u medjunarodnim odnosima, i moze da se obije o glavu cak i nasim velikim tradicionalnim prijateljima, Rusima, na primjeru Cecenije). Najveci gubitnici u ovom ratu postaju Srbi, koji bivaju etnicki ocisceni iz Hrvatske, sa Kosova, i iz m/h federacije. Jedini srpski poluuspjeh ovdje biva formiranje etnicki ciste Republike Srpske u etnicki podiljenjenoj Bosni (isti princip stvaranja). Jezivo u sukobima u ex-Yu je da se uspjeh iskljucivo definise etnickom cistocom stvorene teritorije. Dakle, ako teritorija nije etnicki ociscena, to i nije neki uspjeh, jer korjen sukoba nije otklonjen. Primjer: Makedonija, cija je buducnost totalno neizvjesna, a ne bi bila da je bila 'uspjesna', bilo za Makedonce, bilo za Albance.

Dakle, danas, To be a Serb Sucks (tm), a To be a Croat rulez (tm). To je rezultat spleta istorijskih odgovornosti (ne okolnosti!) koje svako tumaci kako zeli, ali ostaje cinjenica (matematicka) da je u tom ratu raseljena jedna abnormalna kolicina stanovnistva iz tacke A u tacku B, od cega se napravio drzavni praznik, pri cemu nijedna politicka partija u Hrvatskoj (cak ni srpska!), nije postavila pitanje bolesnosti takve ideje a to, stari moj, priznaces jeste bolesno.

A sto se tice toga ko je ujebao Srbe... sta znam, svijet je globalno ujeban, i moze se govoriti samo o stepenu. Recimo, na skali od 1 do 10, Srbiji bi zbog Kosova dao stepen ujebanosti od 8-, sto je ipak manje od Iraka (cisto 10), a vise od Amerike (solidna cetvorka). Pozdrav.

P.S. Bilo bi fino postaviti pol: rangirajte stepen ujebanosti zemalja ex-Yu. Moj favorit iz sijenke: Makedonija.
All those moments will be lost in time like tears in rain.