• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

THREADS (1984) - ultimativni film o nuklearnom ratu

Started by taurus-jor, 28-11-2006, 00:58:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vaš favorit među A-bomb filmovima:

On The Beach
2 (15.4%)
On The Beach (TV serija)
1 (7.7%)
The Day After
2 (15.4%)
Testament
0 (0%)
Threads
5 (38.5%)
Special Bulletin'
0 (0%)
Miracle Mile
0 (0%)
By Dawn's Early Light
1 (7.7%)
The War Game
1 (7.7%)
Fail Safe
1 (7.7%)
Panic in the Year Zero
0 (0%)

Total Members Voted: 13

Voting closed: 28-11-2006, 00:58:59

taurus-jor

Poput Milijusove Crvene Zore, još jedan film koji sam dugo tražio. Dosta sam o njemu čitao, ali nisam bio spreman za ono što mi je pružio - dva sata gotovo naturalističkog užasa. Niti Mika Džeksona u produkciji Bi-bi-sija prikazuju kako bi naš bajni svet izgledao kada bi nuklearna vatra sagorela sve tanane spone koje ga čine uređenim i prijatnim za život.  

Za razliku od efektnog ali melodramatičnog Dana posle (1983) Nikolasa Mejera, Džekson se opredelio za nerazblaženo prikazivanje atomskog rata, oslanjajući se na hladan, dokumentaristički pristup i naučne činjenice koje je, pored ostalih, dobijao od Karla Sagana, vojnih stručnjaka, sociologa... Dakle, sve je tu: od raspada civilnog društva i sistema civilne odbrane (usled naivnog uverenja da će, na primer, vatrogasci posle višestrukog atomskog udara moći da izađu napolje i gase požare) i stradanja energetskih resursa, preko atomske kiše, zatiranja useva i čitavih vrsta, jednogodišnje nuklearne zime usled oblaka koji su zaklonili sunce, do povratka sunca, ovoga puta bez ozonskog omotača u atmosferi...

Radnja je smeštena u grad Šefild, jedan od industrijskih centara Velike Britanije, koji je okružen NATO bazama i drugim strateškim objektima. Priča počinje dve nedelje pred nuklearni holokaust, labavo prateći sudbine dvoje mladih ljudi i njihovih porodica u svetu koji se pretvara u pakao. Završava se trinaest godina kasnije, u Britaniji koja se vratila u srednjevekovni mrak, sa desetostruko redukovanom populacijom, divljaštvom, apatijom, glađu, boleštinama i psihofizičkim posledicama radijacije.

Niti su beskompromisne u prikazivanju nuklearnog užasa. Holivud ovde ne stanuje. Žena se bukvalno upišava od straha videći nuklearnu pečurku u daljini. Čovek na WC šolji panično pokušava da navuče gaće dok se zidovi ruše. Deca gore kao na lomači. Leševi su na sve strane - i to nisu stilizovane lobanje kao u Terminatoru. To su vaši rođaci, ljubavnici, prijatelji, komšije, izobličeni do neprepoznavanja, raskomadani, ugljenisani. Preživeli koji isprva zavide mrtvima; potom su svedeni na samoodržanje, otupelo preskaču lešine i prehranjuju se pacovima. Pacovi se hrane ljudima. Improvizovane bolnice bez lekova i osnovnih medicinskih aparata. Lekari koji u takvim uslovima ne mogu da budu ništa drugo do kasapi. Tridesetogodišnjaci oboleli od raka koji liče na sedamdesetogodišnjake. Njihova deca koja barataju tek bednim ostacima engleskog jezika, a poimanje ljubavi svode na njeno otimanje...        

Sada sam umoran, a pisaću još ako vas bude zanimalo. Kompletniji prikaz ostavljam za "Premotavanje" u Emitoru. U svakom slučaju - pet najmračnijih zvezdica u mom arsenalu ocena.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

Postoji li sansa da mi doturis ovaj cuveni film? Trazim ga citav zivot.

Inace, THREADS je bio jedan od glavnih elemenata Greengrassovog neostvarenog pristupa za realizaciju WATCHMENa.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Tex Murphy

Bez sumnje Čudesni Mile, jer sam taj jedini i gledao.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

taurus-jor

Izitpajn

Jedini film od kojeg mi je bilo muka u želucu. Ne zato jer je loš, nego zato jer je dobar.

Rommel

the war game UVIJEK...daleko ozbiljniji od svega što sam vidio na tu temu....

lilit

the day after, miracle mile i the war game sam gledala i od njih mi je ubedljivo najbolji: the war game.
medjutim, long live torrent, skinula sam threads i  razmisljam da li da ga gledam veceras.   :?:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

taurus-jor

Mene zanima The War Game. Nisam gledao, svi ga hvale, premda kazu da je Threads otisao korak dalje.

lilit

Quote from: "taurus-jor"Mene zanima The War Game. Nisam gledao, svi ga hvale, premda kazu da je Threads otisao korak dalje.
imam divx.
kvalitet nije los.
ako hoces, mogu da ti posaljem.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Rommel

ja imam dvd sa dodacima koji su jednake snage kao i main feature....mislim da se to isplati imati na dvd-u jer sa divX-om gubite puno...
a i dostava dvd-a ne bi trebala biti problem jer sa nekim od članova ovog foruma imam više manje redovitu razmjenu pa se uvijek da ubaciti

Ghoul

Quote from: "Rommel"ja imam dvd sa dodacima koji su jednake snage kao i main feature....mislim da se to isplati imati na dvd-u jer sa divX-om gubite puno...
a i dostava dvd-a ne bi trebala biti problem jer sa nekim od članova ovog foruma imam više manje redovitu razmjenu pa se uvijek da ubaciti

veoma volim WAR GAME, i rado bih posedovao DVD.
treba li još šta reći?

THREADS mi čuči na samom vrhu gomile i, uz malo sreće, možda ga pogledam još koliko večeras/noćas...
https://ljudska_splacina.com/

Rommel

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mixitron M. Storm

Da, poznato je da nijedan TV film ne može da se poredi sa ma kakvim širokoekranskim...

Ghoul

glasao sam za THREADS.

zaista nema ultimativnijeg filma na ovu temu, niti mi je zamislivo kako bi taj (teoretski, eventualni) film mogao da nadmaši ovo.

izvanredno realistično, i sa odličnim by-passovanjem budžetskih ograničenja. jor je već kazao razloge za obožavanje ovog filma, ne pada mi na um ništa što bih dodao: možda je termin ne-holivudski ključan: znači, NIŠTA ovde nije zaslađeno, nema trijumfa neuništivog ljudskog duha i 'večitih' vrednosti, slom humanosti, slom svega što život čini smislenim beskompromisno je prikazan, i ovo je 100% dosledan HOROR film o nuklearnom ratu u kome, naravno, nema niti može biti 'pobednika'.

**** (4)
https://ljudska_splacina.com/

Mixitron M. Storm

Podstaknut ovom nadahnutom raspravom, svukao sam film i odgledao ga negde do pola.
OK, lepo gradi napetu atmosferu - ali nama, koji smo nedavno gledali kako sikire padaju to nije ništa nepoznato nit' šokantno. A potpuno oduševljenje ostatkom filma (koji sam nabrzaka prelistao) mogu da priznam samo ljudima koji su nekako propustili Smrt trave, Spuštanje noći, Eon... i sve one druge knjige koje se bave ljudskom glupošću u svom završnom stepenu i lakoćom kojom će /valjda/ svako od nas /ko planira da poživi/ da sklizne u 'ti ili ja' mod.

Meni je Čudoljub i dalje zakon, ne znam što ga niste stavili u izbor. Nema tamo ničeg o užasu 'posle' ali je iz vesele sentiš završnice očigledno da je sve otišlo u tri lepe.

taurus-jor

Mea culpa. Ako sam već stavio Miracle Mile, trebalo je da stavim i Čudoljuba.

Elem, Smrt trave, Eon i Spuštanje noći su knjige. Niti su film. A čitao sam više knjiga o katastrofičnim posledicama ljudske gluposti. Roman Ja sam legenda Ričarda Metisona prvi mi pada na pamet. Ali to je došlio na red tek sredinom devedesetih.

O ulozi ljudske gluposti u mogućem uništenju, tj. samouništenju naše civilizacije prvo sam čitao u Kosmosu Karla Segana. Kupio mi ćale negde u vreme kada se pojavio film Dan posle. Postoji čitavo poglavlje posvećeno nuklearnoj katastrofi i zove se, sasvim prikladno: "Ko govori u ime Zemlje".

Saganova istraživanja, čijih sam se rezultata ježio još kao klinac, potpuno su preneta u Niti. Ono o čemu sam pre 20 čitao sada je bilo pred mojim očima. Ne slova, ne rečenice i misli, već slike. A to nije isto iskustvo.

Mixitron M. Storm

Mdah.
Mene knjige uvek više dojme pa sam pristrasan.
Mogao bih ovaj filmčić da odgledam zajedno s likom koji voli teške stvari, ali ne očekuje ovo, i da pratim reakcije.

BladeRunner

Odgledao ga sinoc, nakon preporuka sa foruma. Sto je "Rekvijem za snove" za narkomaniju, to je "Threads" za nuklearno naoruzanje. Film koji treba pustati jednom mjesecno u udarnom terminu. Ako se covjecanstvo ne bi oslobodilo atomskih bombi nakon toga, onda i zasluzuje da nestane. 10/10. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

taurus-jor

Skinuh titl. Uklapa se s verzijom koju sam dobio sa Interneta. Možda i prevedem.

taurus-jor

Dobih War Game via Austria. Sa' će ga odgledam! :!: Thankya Lilit.

Plissken

Meni je od filmova sa liste najbolji By Dawn's Early Light koji ostale naslove sije za tri duzine.

Threads mi je nedovoljno efektan, jer funkcionise samo ako primite zdravo za gotove nedovoljno uverljive i interesantne likove, inkorporirane u dokumentarno igranu strukturu, koja je, ako se ja pitam efektna samo zbog atmosfere i fotografije. Upravo samo zbog efektnosti na tehnickom, ali ne i na emotivnom planu, Threads je samo solidan filmic i nista vise. Za razliku od njega, BDEL prikazjuje uzas kroz vizuru likova do kojih nam je stalo, i to je ono sto nas drzi kroz ceo film emotivno, a ne povremeno, kad se tu i tamo pojavi po neka efektna montazna sekvenca, nastala kasaplenjem nekakvog prastarog arhivskog materijala.
Can't argue with a confident man.

Truba

mislim ovaj
kad se tako fino mijenjate   :o

imam ovo
 On The Beach
 The Day After
 Testament
 The War Game
 Fail Safe
 Panic in the Year Zero

ostale tražim osim onog on the beach rimejka
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

BladeRunner

All those moments will be lost in time like tears in rain.

Truba

i koliko se MBa sprzi gledajuci to online  8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Quotei koliko se MBa sprzi gledajuci to online

Pa valjda onoliko koliko film zauzima? A i uvijek možeš da mazneš taj video npr. pomoću http://keepvid.com
Genetski četnik

Truba

gledao sam taj film nego onako me zanima

evo ovdje ultimativni spisak postapokaliptičnih filmova sa linkovima za download ... preko emule

http://scifi.dead-donkey.com/viewtopic.php?t=2209&postdays=0&postorder=asc&start=0

LIST OF THE MOVIES:
12 Monkeys (1996)
28 Days Later (2002)
A.P.E.X. (1994)
After the Apocalypse (2004)
After the Fall of New York (1983)
The Aftermath (1982)
Aftershock (1990)
America 3000 (1986)
American Cyborg (1993)
Atomic Cyborg (1986)
Battle Queen 2020 (2001)
Battlefield Earth (2000)
The Blood of Heroes (1989)
A Boy and His Dog (1975)
Bridge of Dragons (1999)
Bronx Executioner (1989)
Bronx Warriors (1982)
Cherry 2000 (1987)
Cold Harvest (2000)
Creepozoids (1987)
Crime Zone (1988)
Cybercity (1999)
Cyborg (1989)
Cyborg 2 (1993)
Cyborg 3: The Recycler (1994)
Damnation Alley (1977)
Day of the Dead (1985)
Day the World Ended (1955)
Deadly Reactor (1989)
Death Run (1987)
Deathsport (1978)
Def-Con 4 (1985)
Desert Warrior (1988)
Doom Runners (1997)
Driving Force (1990)
Dune Warriors (1990)
Empire of Ash (1987)
Empire of Ash 2 (1988)
Endgame (1983)
Equalizer 2000 (1986)
Escape from L.A. (1996)
Escape from New York (1981)
Escape from the Bronx (1983)
Executioners (1993)
Exterminators of the Year 3000 (1983)
The Final Executioner (1984)
Fist of the North Star (1995)
Future Hunters (1986)
Hardware (1990)
Hell Comes to Frogtown (1987)
Hybrid (1997)
Interzone (1987)
Judge Dredd (1995)
Knights (1993)
Land of Doom (1986)
Land of the Dead (2005)
The Last Man on Earth (1964)
Last of the Warriors (1989)
The Last Woman on Earth (1960)
The Lawless Land (1988)
Logan's Run (1976)
Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Max Hell Frog Warrior (2002)
The New Barbarians (1982)
The New Gladiators (1984)
Night of the Comet (1984)
Omega Cop (1990)
Omega Doom (1997)
The Omega Man (1971)
Osa (1985)
Phoenix the Warrior (1987)
The Postman (1997)
The Quiet Earth (1985)
Radioactive Dreams (1985)
Rage (1984)
Raiders of the Sun (1992)
Rats - Night of Terror (1984)
Return to Frogtown (1993)
Robot Holocaust (1986)
Rush (1983)
Sexmission (1984)
She (1982)
Shocking Dark (1990)
The Sisterhood (1988)
Six-String Samurai (1998)
Solar Force (1994)
Split Second (1992)
The Stand (1994)
Starlight (1996)
Steel Dawn (1987)
Steel Frontier (1995)
Stryker (1983)
Survival Zone (1983)
Survivor (1987)
Survivors (1975-77)
Tank Girl (1995)
TC 2000 (1993)
Terminal Virus (1995)
The Terror Within (1989)
The Terror Within II (1990)
Texas Gladiators (1982)
Time Troopers (1985)
The Ultimate Warrior (1975)
Ultra Warrior (1990)
Urban Warriors (1987)
Warlords (1989)
Warlords 3000 (1992)
Warlords of the 21st Century (1982)
Warrior of the Lost World (1985)
Warriors of the Apocalypse (1985)
Waterworld (1995)
Wheels of Fire (1985)
Where Have All the People Gone? (1974)
Wired to Kill (1992)
World Gone Wild (1988)
Zardoz (1974)

Tex Murphy

Neiskusan sam. Jel na emazzi ima više materijala da se skine nego na torentu? Interesuju me neke starije serije koje ne uspje da nađem, primjera radi već pomenuti Autostoper, pa Chelmsford 123 i sl.
Genetski četnik

Truba

emula prakticki ima sve
sve staro i skoro sve sto ti treba
sve sto sam tražio tu sam našao

ali kao što ime govori... ide sporo

torent je dobar za novije stvari
i torent krace traje
a filmovi na emuli stoje mjesecima
evo recimo skida se film
nazi oficer wife od septembra  :?

neki idu za 2 dana kao HOST
ili woman in the window... rekorder po brzini od 120 kilobajta u sekundi  :evil:

WARLOCK

jao covece moram skinuti "atomic cyborg"aka "hands of steel"
gledao sam ga u 20 oktobru kao klinac...

Ekvilajuer 2000 zanimljiv film.. :!: "creepozoids" sam skoro skiniuo :!:

WARLOCK

SRanje! pola tih filmova nema za skidanje sad ste me razocarali
pishe NEEDS TO BE RIPPED! :cry:  :cry:  :cry:

Tex Murphy

Quoterekorder po brzini od 120 kilobajta u sekundi

Crni Komi, pa kakvu to zvijer od veze imaš???
Genetski četnik

Truba

ma 1 megabit ali s ograničenjem od 7 GB mjesečno

nego ovaj što se tiče tih ripova... vidio sam da neki fale
:(  :cry:

taurus-jor

Spremite se, krajem januara, za predavanje o filmovima nuklearnog sudnjeg dana koje ce biti ilustrovano sa Threads. Predavac sam ja, prevod filma je moj. O mestu i vremenu odrzavanja saznacete naknadno.

taurus-jor

Datum je subota, 26. januar. Dom omladine, tribinska sala, 21 sat. Prvo ide predavanje, potom ide film. More details coming soon.

taurus-jor

Ispravka, termin je 19 sati. Zvanicnu objavu & koncept objavicu sutra.