• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kim Njumen : Anno Dracula

Started by Pavle, 06-03-2003, 14:19:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pavle

Konacno smo dobili priliku da pročitamo u sjanom Saletovom prevodu ovaj proslavljeni roman.
Toliko već slušamo o tome da je bila greota što se i ovoliko čekalo na izdavača (''Alinari'').
Ajde onako da kažem prvih par utisaka. Roman je prekratak!
Ja bih ovo čitao u barem duplo dužoj formi, i pri tom ne mislim da ce me u tom smislu zadovoljiti nastavci, jer je ideja o društvu vampira u Britaniji Kraljice Viktorije, sve sa Drakulom kao princom mladoženjom tako ambiciozno zamišljena i opisana da je toliko toga ostalo nedorečeno. Ne, nedorečeno, nego vam je tako zanimljivo dok čitate, da samo hoćete još i još. Samo na prvih deset strana upoznajemo bar 25 likova, a u toku radnje preko 100. Karikiram, ali Njumen zaista ide toliko široko. I svi oni imaju malu ali zaokruženu karakterizaciju (važniji likovi naravno više) a toliki broj nikako ne opterećuje roman (mada sam se često vraćao da bih povezao ko je ko, a i dodatan zbun je što se npr. i jednom poglavlju doktor Džek Sjuard zove Džon...). Tu su intrige, romanse, detektivske smicalice, krvava ubistva i još krvaviji svakodnevni život, mistika i politika.
Ukratko, topla preporuka za sve ljubitelje ne horora već čiste dobre, izazovne književnosti.
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Lurd

E, i ja sam cekao taj roman, narocito posle procitane price Vladavina krvi (hvala, Melkore), ali onda sam se zajebao i procitao tekst u Znaku sagite o serijalu Drakule u kome je potanko opisana radnja u romanu! Jebiga! To sto ti pricas i ja sam isto osecao citajuci novelu i bukvalno sam izgarao, ali sada kada znam da je to prosirena novela i kada mi je u tekstu ispricano ko gine a ko ne i kako se zavrsava (grrrrr), cekam da prodje malo vremena pa da zaboravim sta sam citao.

U medjuvremnu prebrojavam se za Monolit...
My trees...They have withered and died just like me.

Spider Jerusalem

Veliko hvala Saletu sto je fenomenalno preveo roman. Poceo sam da ga citam upravo iz raskupusane kopije iz koje je prevodio, ali kad sam switchovao na prevod, nisam imao nikakvih problema. Newmanov stil je tu :)

Blood Reign mi je dugo vremena bila jedina Newmanova novela koja mi se stvarno svidela.
Pored njegovih fenomenalnih kolumni na bbc-evom sajtu, preko ovog romana mi se bas dize na listi pisaca.

Melkor

Veliko hvala Saletu (da budem u fazonu) sto mi je pozajmio taj raskupusani primerak... mada se ja i dalje dvoumim izmedju novele i romana. U svakom slucaju Newman se penje i na mojoj lestvici i za sada mu je ovo najbolja stvar posle Quorum-a.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Vasa

Znaci konacno se pojavio?

Lepo, lepo. Za sve vas koji ste upravo otkrili Newmana, ceka vas jos puno prijatnih sati uz naredne dve knjige iz serijala, The Bloody Red Baron i The Judgement of Tears (aka Dracula Cha Cha Cha). Cetvrti nastavak je trenutno 'u nastajanju', zvace se Johnny Alucard i sastojace se od cetiri ili pet novela od kojih su prve dve vec objavljene (Coppola's Dracula i Warhol's Dracula).

Glede Newmana kao pisca, posredi je ne-tako-jedinstven fenomen kult autora proizaslog iz fandoma okupljenog oko British Science Fiction Association (zajedno sa Stephen Jonesom, Neil Gaimanom i, donekle, Terry Pratchettom). Pored pisanja (makar meni) najzabavnijih knjiga na sceni u ovom trenutku, covek je redovni recenzent i kolumnista za film casopis Empire, koji, ako se ne varam, moze da se nabavi i u Beogradu. Nazalost, Empire je prilicno opao u kvalitetu u poslednjih 2-3 godine, ali Kimova kolumna uvek sadrzi recenzije par bisera trash produkcije :-)

Od ostalih knjiga, prvo i pre svega potrazite Back in the USSA, dragulj od alternativne istorije, pet povezanih novela zasnovanih na ideji da se Oktobarska Revolucija dogodila u USA, i da je Rusija ostala carstvo. Samo da vam predocim atmosferu, u knjizi figuriraju: Harlan Ellison (komunisticki spijun na Ruskom dvoru), Predsednik Cappone, Braca Blues (sa nezaboravnim hitom 'My Perestroika Heart'), Isak Asimov (popularni TV astrolog u Rusiji) i Ed Gein (narodni heroj koji je pomogao Americi da prebrodi Veliku Glad). Konacno, detalj koji je mene pridobio vec na trecoj strani - trenutni predsednik USA, direktni ekvivalent Gorbacova, jeste Kurt Vonnegut. Pa vi vidite.

Ostatak: The Quorum je odlican, Life's Lottery zanimljiv, a restl je OK, nikad dosadan, ali ni izuzetan. Newman je takodje vrlo plodan pisac novela i kratkih prica, od kojih treba izdvojiti njegov serijal Where The Bodies Are Buried - Scream pre Screama, omaz Wes Cravenu i horor serijalima uopste, pet urnebesnih nastavaka nakon kojih zaista nema vise nikakvog smisla parodirati zanr.

I konacno, lepo je videti da je taj 'raskupusani primerak' dosao do tolikog broja ljudi, samo bih voleo da znam da li bih ga mogao dobiti natrag one of these years ;-)

PS: Newman je uradio veliki broj Warhammer novelizacija i splatter-horror romana pod pseudonimom Jack Yeovil (u slobodnom prevodu: Jova Surdulica, Yeovil je zabit u Engleskoj sa par hiljada stanovnika). Za fanove Anno Dracula, u nekima od njih figurira alternativna verzija Genevieve Diudonne (roman Genevieve Undead i jos nekolicina). Happy hunting.

ace

moze li se taj prevod dobiti u eformatu.

Pavle

E cvrc! Empire-u pao kvalitet! (jeste, jeste, kupujem ga samo iz nostalgije...)
Sada se odje može naći praktično sve pa molim prosvetli nas šta da čitamo. No offense, ali meni je taj časopis još uvek najzabavniji i najinformativniji od svih Sight and Sound-ova i Cachiers de Cinema-ia...
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Rommel

Pajke

Quote from: "Rommel"HVALA PAJKE!!!!!!

Nista, nista...pa ako budu izdavali i nastavke.... :)  :wink:

Mickey Mouse

Quote from: "Pajke"...pa ako budu izdavali i nastavke.... :)  :wink:
Kakav je prevod "Krvavo crvenog barona"? Vidim da nije prevodio Aleksandar Marković, već neka žena...

Anno Dracula je genijalan roman, i kao što je neko napisao prekratak...
...

Mickey Mouse

...Tek sam sada video na drugoj strani temu o Krvavo crvenom baronu i odgovor na moje pitanje...
...